Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#251 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by HAVANA »

Ja bi ti manje uzo,jos bi te napio,i sviro ti... :lol:
512MB

#252 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by 512MB »

Ljakan wrote:
tranquil wrote: Ne znam zašto moram crtati, mislio sam da je ovo jasno ali pokušaću.
Čovjek u BiH i čovjek u Njemačkoj dignu kredit. Naravno da je stvar za dugogodišnju brigu. Ali postoji razlika između tržišta. Zbog stabilnosti tržišta, ovaj u Njemačkoj se manje brine hoće li dobiti otkaz, hoće li firma propasti, a ako se nešto od toga i desi, veliko je tržište i mogućnost pronalaska posla bez štele, samo zahvaljujući svojim sposobnostima je mnogo veća nego u BiH. Sigurnost za penziju u državi gdje si uvijek prijavljen na pun iznos je veća nego u BiH. O zdravstvu da ne pričamo, posebno ako je u porodici dugogodišnji bolesnik...

Da, ima kompanija i struka u kojima ni u BiH nikada nećeš ostati nezaposlen, i gdje si prijavljen na punu platu (npr. IT) ali većina ljudi ne radi na takvim mjestima, a čak i tamo sigurnost je manja nego u Švedskoj ili Njemačkoj.

Svaka od tih razlika, a priznaćeš da ih ima, utiče na stres. Ne Trump i terorizam, ne Bakir i nacionalizam, ne te "krupne" očigledne stvari, nego te stvari koje su na makroplanu sitnice, ali pojedincu su veliki teret, i direktno utiču na kvalitet života njega i njegove porodice.

Ljudi kažu "meni dobro, ja izgradio svoj mikrosvijet", ali taj mikrosvijet se završava na prvom šalteru zavoda za zdravstveno osiguranje ili doma zdravlja, i prvi put kad šef kaže "znaš, dobar si ti, al' teška je situacija, moramo stezati kaiševe".
Ne znam onda ako je ovako kao sto kazes drugacija prica sasvim od nasih ljudi koji su vani.Nema tog kad dodje vamo da ne kuka kako je u kreditima,zdravstvo skuplje nego vamo,vamo dolaze vade zube i popravljaju itd itd.Dodje mi da im ja udjelim i kazem nemojte nazad ici imat ce te kod mene svaki dan pojest i popit.
To je odbrambeni mehanizam da im se rodbina nenatakari na krsta :-D
512MB

#253 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by 512MB »

piupiu wrote:Samo da vam kažem, momci, da ste sjajni. :thumbup:
Pridruzi nam se piupiu :)
seno_bh

#254 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by seno_bh »

Generalno kod nas ima dosta nezadovoljstva i tuznih faca kao sto rekoste.

Prije par godina sam počeo to primjecivat kad je jedno jutro na kafi to pomenio jedan radnik iz BiHAMK-a kako je primjetio da u nasem gradu sve neke tuzne i zamisljene face, niko se ne smije i nije raspolozen, pitajuci se sta se desava.

Za dosta stvari smo sami krivi, zbog prevelikih ambicija zaboravimo da zivimo zivot i uzivamo u onome sto imamo. Brinemo se za mnoge stvari, a pitanje je da li ce se uopste i dogoditi, opteretimo se previse i onda ako u necemo ne uspijemo padamo u depresiju i izgubimo se u toku zivota. Zapostavljamo pozitivnu stranu zivota zbog stvari koje nam nisu dostupne, ne radujemo se cak ni kad su blagdani i nema one harmonicne atmosfere. Dosta nas internet utusi sa nepotrebnim informacijama i bombasticnim naslovima koji nam uticu na raspolozenje.

Do velikog zora ne treba uzimati navedene lijekove, kad imamo razne nacine da sebi priustimo odusak, kao sto je priroda, rijeke, porodica i td..
Treba svaki dan iskoristiti onako kako mislimo da je najbolje za nas, a to necemo uspjeti ako se opteretimo onim sto nas sprecava da uzivamo sa raspolozivim sredstvima.
bach

#255 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by bach »

Tema nakvasala na 11 stranica...Bravo Bach...
Ljakan

#256 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Ljakan »

Veceras mahsuz prođem od carsije do otoke,raja pozitiva stroga,ovaj mora da je gledo face zimi ili po kisi pa donjeo takav zakljucak.
meteorit135531

#257 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by meteorit135531 »

Dodje trenutak u zivotu svake osobe, kad shvati da ne moze dalje. Uzmi 30 mg Sanvala , i zavrsices u Izraelu, sa puskom u rukama, vidjet ces dva agenta Mosada kako se skrivaju iza zgrade, a ispred zgrade pjesak i odbojkaska lopta. :) Pricaces sa stiroporom. To nije drogiranje.

30 mg Sanvala bi trebalo biti i vise dovoljno da osobu koja nije spavala 68 sati, odobri na tlo i da ga uspava na licu mjesta. Ali izgleda da Sanval ima neka druga dejstva.
Zasto osoba nije spavala 68 sati, pa poseze za tabletama? Zbog stila zivota, ocigledno. Zbog hrpe nepotrebnih informacija cime ti se susi pamet u glavi, i zbog okoline, ljudi, poznanika, i prijatelja koji te naprosto guse!
Gusi te svakodnevno bombardovanje mozga nepotrebnim stvarima, gusi te sto si samo jedna obicna statisticka greska u ovom cirkusu od drzave, i nista kao pojedinac ne mozes uciniti da to promijenis. Ili se prilagodi, ili odjebi. BIH je drzava koja je odavno otisla u tri pizde materine.

Mi toga izgleda nismo ni svjesni. Covjek kad se prisjeti svega, i kad shvati kroz koje je kurce morao da prolazi, samo jer se u ovoj drzavi ne zna, ni ko pije, a ni ko placa, onda se svaki dan budi u uvjerenju da ipak srecu treba potraziti negdje drugo.
Cisto da ostanes dobar u glavi, a ne da uzaludno hodas po CUMU i trazis EKG, a srce ti skroz uredu, dok u glavi je propuh!

Nisu ljudi ni svjesni gdje zive. BIH je uzasna. Super stvar za posjetiti na dan, slikati tanjir cevapa i napiti se vode sa Sebilja, i uvecer produziti na Jadran!
Sve ostalo, onaj koji vidi neku pozitivnu vibru u Sarajevu, a ostatku drzave da ne pricam, taj stvarno ili je lud, ili zivi i vodi neki paralelni univerzum u kojem vrijede neka druga pravila.

edit:

Mislim da je vise prezvakana stvar za BH dijasporu zasto stalno kukaju i zale se na sve.

Kao sto ovaj gore iznad napisa, moraju kreirati odbrambeni mehanizam i moraju dici stit , jer kad dolaze u Bosnu , znaju da ce time ako bude hvalili sistem i drzavu gdje zive, dati volje rodbini da pita:
E, mozes li mi vidjeti za malog , da gore stagod radi?
E, imas li molim te, da se probamo dogovoriti, da mi posudis, pa cu ti vracati mjesecno
E, mozes li mi vidjeti gore, da mi sredis , barem 3 mjeseca na crno da radim?

A posto se jasno zna kako stvari u uredjenim drustvima funkcionisu, jasno je kao dan zasto stalno kukaju. Niko nije zeljan da bijedu iz Bosne vuce na ledjima. :run:
Brat brata ne gleda.
Last edited by meteorit135531 on 30/05/2017 00:18, edited 1 time in total.
Sanjarko

#259 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

Od kad je leksilijum antidepresiv. Kako znam za smirenje i spavanje je, ili grijesim. I kako kaze neko milion na 3 je nista. 1/3/365 koliko to boba izadze. Jer vecina pije svaki dan. Vise smo zivcani nego depresivni. Jbg takvi smo, kako kazu Juznjacki mentalitet, pa pucamo brzo. Smiruju nas Elite sa njima, da im belaj ne pravimo. Da ne bude neka buna masakr ko protiv Rima davno nekad.
Sanjarko

#260 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:Od kad je leksilijum antidepresiv. Kako znam za smirenje i spavanje je, ili grijesim. I kako kaze neko milion na 3 je nista. 1/3/365 koliko to boba izadze. Jer vecina pije svaki dan. Vise smo zivcani nego depresivni. Jbg takvi smo, kako kazu Juznjacki mentalitet, pa pucamo brzo. Smiruju nas Elite sa njima, da im belaj ne pravimo. Da ne bude neka buna masakr ko protiv Rima davno nekad.
Ovo odavno govorim da nas kljukaju sa njima da im belaj ne pravimo. Da nas smiruju tako. Cak ne samo sa bobama nego i sa ovom tehnikom svom od smartfona, neta pa nadalje. Zabava za nas sirotinju jeftina. I droga isto.
Ljakan

#261 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Ljakan »

Normalno,gledam po parkovima trava se pusi ko da je amsterdam a ne sarajevo.
Sanjarko

#262 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

Hakiz wrote:
Ljakan wrote:Nismo svi tako ludi kako nas neki zele predstavit.
Kada si ludaka čuo da kaže da je lud? Mi i ne znamo koliko smo ludi. Kada malo provedemo vani tek onda vidimo kako nam je ovdje. I najveći je problem baš u tome što nam je naša perverzija od života postala toliko normalna da i ne primjećjujemo da je perverzija i da smo se naučili i smijati u njoj.
Ima iznimka.
Sanjarko

#263 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

Ljakan wrote:Normalno,gledam po parkovima trava se pusi ko da je amsterdam a ne sarajevo.
Ma ne mislim samo na drogu. Mislim i na net itd. da je i to droga jeftina i legalna pa i ove sve bobe. Iako ni to nije jeftino nista. Mislim da je cijena 30 centi dolarskih po bobi. 30 boba kutija puta 30 centi to je 9 dolara kutija.
biscanka2

#264 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by biscanka2 »

[quote="512MB"][quote="Ljakan"][quote="tranquil"]
Ne znam zašto moram crtati, mislio sam da je ovo jasno ali pokušaću.
Čovjek u BiH i čovjek u Njemačkoj dignu kredit. Naravno da je stvar za dugogodišnju brigu. Ali postoji razlika između tržišta. Zbog stabilnosti tržišta, ovaj u Njemačkoj se manje brine hoće li dobiti otkaz, hoće li firma propasti, a ako se nešto od toga i desi, veliko je tržište i mogućnost pronalaska posla bez štele, samo zahvaljujući svojim sposobnostima je mnogo veća nego u BiH. Sigurnost za penziju u državi gdje si uvijek prijavljen na pun iznos je veća nego u BiH. O zdravstvu da ne pričamo, posebno ako je u porodici dugogodišnji bolesnik...

Po najnovijim istrazivanjima u Njemackoj ustanovljen porast na psihickoj bazi oboljelih.
Novija cifra 4,2 miliona.
Dosta naroda iz raznih razloga ne traze ljecnicku pommoc tako da se naslucuje da je broj oboljenih puno veci. :)
Sta je narod u B i H od 90-tih godina prozivljavao i dan danas prozivljava, nebi nas nista cuditi trebalo. :cry:
Last edited by biscanka2 on 30/05/2017 01:12, edited 1 time in total.
exliberal-ex

#266 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by exliberal-ex »

Da se i ja prijavim....

Ja sam jednom imao prilike da se sretnem sa tipom koji je bio u ratu u bosni kako mirotvorac i covjek je na lijekovima jer nije mogao izdrat kad se vratio i kad smo se bolje upoznali kaze on kako ti mozes da funkcionises bez problema a ja ne.....jebiga nezam ...nije mi meni jednostavno
...prije par godina mi se desilo da sam poceo dobijat napade panike...pogotovo kad sam bio u podzemnoj...poslije par mjececi konacno odem doktoru i on fino kaze jebiga sta si prezivio dobar si....smiri se , radi jogu ( to nemogu da ga jebes), malo sport, hodaj u prirodi, nabavi kucnog ljubimca, nemoj da se brines....sta ti najvise pomaze...kad igram PS i kad sam napolju...ok igraj i dalje ali ne previse....dao mi neke pilule da mi uspori srce, jebiga to me pravilo zombijem i ja mu fino kazem nemogu ja ovo...ok skine me polako sa njih...

Te epizode su se smanjile, ali da sam postao veoma agresivan, pogotovo u zadnje vrijeme...vrlo brzo planem...neki dan sam gadjao zenu sa konzervom iz auta kad mi je pokazala prst...srecom nije murije bilo u okolini inace bi popusio tiket.

Al u sustini nedam se jos....kad god mi padne moral ja se natjeram samo da prosetam kroz djeciju bolnicu sto mi je u blizini posla...kad vidim svu onu djecu koja se bore sa svim mogucim bolestima i problemima...

malo je off teme ali svi dolazimo iz istog podnevlja...sviju nas je zivot satrao
Sanjarko

#267 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

512MB wrote:Sport je najbolji dugorocni lijek protiv depresije i bolesti prouzrokovane stresom. Stres hormone kao adrenalin il cortisol mogu samo serotonin ili endorfin neutralizirat, a tijelo izlucuje endorfine kroz sport ili sex. :D
Da al od cega da plati. Nije nista dzaba, pa ni sport. Ja ko dijete htjeo karate itd. i jesam li ikad, sta mislis. Nisam ni komp ni net imo dok nije jeftiniji ovaj uvelo i dok nisam na poklon dobio. Za sve skoro ti trebaju pare. Ko Tijesna Koza. Pare, samo pare, evo vam pare.
Fudo387

#268 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Fudo387 »

Vizionar 1985 wrote:
512MB wrote:Sport je najbolji dugorocni lijek protiv depresije i bolesti prouzrokovane stresom. Stres hormone kao adrenalin il cortisol mogu samo serotonin ili endorfin neutralizirat, a tijelo izlucuje endorfine kroz sport ili sex. :D
Da al od cega da plati. Nije nista dzaba, pa ni sport. Ja ko dijete htjeo karate itd. i jesam li ikad, sta mislis. Nisam ni komp ni net imo dok nije jeftiniji ovaj uvelo i dok nisam na poklon dobio. Za sve skoro ti trebaju pare. Ko Tijesna Koza. Pare, samo pare, evo vam pare.
Za utrku do Smetova i nazad trebaju ti tene, sorc i majica.
Kad se vratis kuci zaspaces k'o top i nikakve ti tablete nece trebati. Jedan to, drugi u Zanatski, ima dobrih konobarica.
Nisu skupe.
Sanjarko

#269 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

dudlov wrote: evo jedan frišak primjer
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /170529121
Sreca u mojoj nesreci da sam pasivan, mozda i kukavica, ali i logican pa znam da je vecina ovoga besuspjesno. Da vecina prezivi. Ni bi ni da me neko nadze, ni da spasava, nit ista slicno. Da jos nekome to priredim, i da neko nastrada radi mene. Tako da od ovoga nema nista. Od ovog bilo cega. Da budem kriv sto cijena kvadrata opadne komsijama. Ko u filmu nekom Srpskom sto sam nedavno gledo.

Bjez ba. Samo mi zao porodice, sta sve deveraju. Mene nije zao. Suze ne bi prolio za sobom.
Sanjarko

#270 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

Fudo387 wrote:
Za utrku do Smetova i nazad trebaju ti tene, sorc i majica.
Kad se vratis kuci zaspaces k'o top i nikakve ti tablete nece trebati. Jedan to, drugi u Zanatski, ima dobrih konobarica.
Nisu skupe.
To stoji. Ali kad je neko van forme, treba ti neko da ti pomogne da se vratis u formu itd. A pogotovo treba djeci da ih trenira. Malo je bilo nekih koji su bez trenera itd. ista postigli. Evo ko zna mozda sam bio talenat za beka u fuci, ali nisam imo para za trenirat fucu, niti sam ima=o nekoga da me usmjeri u to. Jos i znas kako djeca znaju zajebavat jedni druge itd. Pa jos okolina podcjenivat, neslusat itd.

Evo za moje ideje, niko me ne slusa.

Dacu primjer, znate za one focused i other podjelu u emailovima na outlooku. E opciju za prebacivanje tih emailova iz jednog toh foldera, iz other primjerice u focused, sam ja zasluzan. U maniji poslao feedback Mikrosoftu i napisao im da mogu tako poboljsat, ili da bi bilo dobro to da se moze raditi, i niko nista. Supak ko god je primio moj feedback me nije kontaktirao u vezi ovoga. I on smislio ovo u Mikrosoftu. Tako garant ispalo. Ni mejl da mi posalje supak ko god ga je primio, hvala vam na ideji.

Istina to mene bas ni ne zanima, ali ispo supak ko god je primio feedback. Nemam nazalost dokaz ovoga. Poruku komp ne snima sto feedbackom saljem, nisam screenshot toga uslikao, nisam odradio dokument o tome, o ovom poboljsanju, nisam prekopirao tekst. Nista nisam, pa nazalost ovo ne mogu ni dokazat.

Ovdje me ismijavali sto sam reko da imam ideju kako napravit avion koji toplotno navodeca raketa ne moze da obori.

[PS. Ovo je malo moje Ludilo. Uhvatilo me opet.]
Ljakan

#271 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Ljakan »

Ma stas se ubijat,uzivaj u zivotu i gledaj sve sto ti se desava da ne shvatas tako crno kolko god da jest.Niko od nas nije dzaba ovde.
dezurni_ucenik

#272 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by dezurni_ucenik »

Vizionar 1985 wrote:
Sreca u mojoj nesreci da sam pasivan, mozda i kukavica, ali i logican pa znam da je vecina ovoga besuspjesno. Da vecina prezivi. Ni bi ni da me neko nadze, ni da spasava, nit ista slicno. Da jos nekome to priredim, i da neko nastrada radi mene. Tako da od ovoga nema nista. Od ovog bilo cega. Da budem kriv sto cijena kvadrata opadne komsijama. Ko u filmu nekom Srpskom sto sam nedavno gledo.

Bjez ba. Samo mi zao porodice, sta sve deveraju. Mene nije zao. Suze ne bi prolio za sobom.

De ne zajebavaj se. Ne pomisljaj na te stvari.
Sanjarko

#273 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

Ljakan wrote:Ma stas se ubijat,uzivaj u zivotu i gledaj sve sto ti se desava da ne shvatas tako crno kolko god da jest.Niko od nas nije dzaba ovde.
Ma dobro je dok sam pasivan. Imaju izgleda pasivni i aktivni u tome. Cito sam pisano od jednog depresivca ili samoubice u pokusaju.

I nisam samo slao Mikrosoftu, nego svasta i Guglu i Mozili i malo malo me pitaju za nesto putem anketa. Igraju jbt mind games sa mnom. I odmah primjetim skoro kada su nesto promjenili. Jbg Lud mi Mozak. Sta cu.
Fudo387

#274 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Fudo387 »

Vizionar 1985 wrote:

Hajde ne zajebaji, fino se skockaj, lijepo osisaj, dobar parfem nabaci, salgiju nadjikaj i pravo u grad. Zivot je lijep, mani se zatvorenog prostora, manje citaj sva ova sranja po netu, televizor ne pali, i bices dobar.
Sanjarko

#275 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa

Post by Sanjarko »

dezurni_ucenik wrote:
De ne zajebavaj se. Ne pomisljaj na te stvari.
Ma ne zajebajem se. Jbg tako ti je to. U mene depresija a lijece me za psihozu. Kljukaju me 5 godina pogresnom terapijom. A uzrok kokuzluk, ali ipak sam ja glavni uzrok svega. Jednostavno mi orilo, gorilo ali opet nije ni skroz ni to. Nije da ne bi nista i da ne marim za nista. Jos fizicki bolestan i malo ko mi vjeruje o nekim problemima fizickim sto imam.
Post Reply