General War wrote:Connaisseur Karlin wrote:hAZNADAR wrote:Nije još vrijeme za nacionalnu drzavu Bosnjaka.
Ali ce ovim slijedom i razvojem kod ostalih - to u buducnosti biti logican slijed i logican rezultat.
Zasto jos nije vrijeme - zato sto granice te nacionalne drzave nebi bile bas velike - koja korist od nacionalne drzave Bosnjaka na frtalju Bosne. Do daljnjega.
I naravno - nije to nikakav Bosnjakistan - vec prosto i jednostavno kao i danas Bosna i Hercegovina.
Da imamo pameti ko sto nemamo, imali bi plan i volju ici na to. Furati multietnicnost retoricki i oficijelno a u stvarnosti ici na drzavu za Bosnjake. Neka mi oproste svi bosanski orjentisani Srbi, Hrvati i Ostali koji su za ovu drzavu - ali ih je premalo da bi politicke ciljeve prilagodjavao njima.
Siguran sam da nebi bili diskriminisani od Bosnjaka nikada.
ipak Bosanjaci,kao ni Srbi i Hrvati u BiH ne zele BiH , vec svoje tri drzavice

Sad ste, vi Bosanjaci,na ovoj temi, prvi put javno priznali da zelite komad svoje ciste etnicke drzave, Bosanjacke drzave sa novim granicama
prvi put citam javno pisanje na forumu o nestanku danasnjih granica BiH od strane Bosanjaka

Eto par forumasa pise... to je neki pouzdan pokazatelj

To ti je realnost. Vidjeli smo kako se ideja Bosne i multietnicnosti jedino moze ostvariti.
To je tamo gdje Bosnjaci odlucuju. Ne treba tu etnicka cistoca - dovoljna je samo vecina.
Danas ima Bosne mnog ovise u Jajcu, Brckom, Kozarcu, Stocu,... znamo zasto.
Danas je vise Bosne i bosanstva u najzaguljenijem i najudaljenijem muslimanskom selu na Vlasicu negoli na banjaluckom univerzitetu.
Samo slijep to ne vidi.
Bosnjacima odgovaraju obje opcije.
Ili multietnicnost i suzivot kakav idealiziramo - nikakav problem - daj Boze da to bude sto prije - da Bosnjak ima ista prava, slobode i perspektivu na bilo kojem pedlju BiH bez obzira ko je u vecini.
Ili vec provjeren sistem - a to je da sam stvaras drustvo kakvo zelis svojom snagom a ne da to zavisi od drugih cije stavove znamo.
Bosnjacka politika moze ici u pravcu prvo spomenutog - da se i dalje forsira zajednistvo, suzivot, eto barem zbog Vikica, Divjaka i slicnih - ne gubimo nista. Ali plan B uvijek mora biti.