A djeca, naravno, pored majke i mene, idu i u mekteb, opet kod provjerenih (mu)alima.
Mit o "umerenim" muslimanima
- salik79
#251 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Ja se trudim usmjeravati osobe za koje sam direktno zaduzen (djecu
), a dalje, u interakciji, razmjenjujem misljenja, ako je ko nagodan (otvoren za razgovor). Inace, uzi i siri krug ljudi, u kojem se krecem, je, uglavnom, na istim talasnim duzinama.
A djeca, naravno, pored majke i mene, idu i u mekteb, opet kod provjerenih (mu)alima.
- salik79
#252 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Ibn Kesir je mjera koju su nam, opet, nametnuli iz petrodolarskih prcija. Sve sto dolazi odandje, u vidu "nauke", apriori odbacujem...Osim ako su u pitanju ovakvi alimi, koji mogu biti sretni sto im je glava na ramenima:zagortenej wrote:Valjda je Ibn Kesir mjera:salik79 wrote: Veze navedeni ajet nema s onim koje smo navodili. Ovaj ajet je vezan direktno za mekanske musrike koji su napadali i ubijali muslimane, a za koje su navedeni mjeseci takodjer bili sveti.
Kažu da je ovaj ajet derogirao preko 100 ajeta koji govore o miru, suživotu itd.Abu Bakr As-Siddiq used this and other honorable Ayat as proof for fighting those who refrained from paying the Zakah. These Ayat allowed fighting people unless, and until, they embrace Islam and implement its rulings and obligations. Allah mentioned the most important aspects of Islam here, including what is less important.
In the Two Sahihs, it is recorded that Ibn `Umar said that the Messenger of Allah said,
«أُمِرْتُ أَنْ أُقَاتِلَ النَّاسَ حَتَّى يَشْهَدُوا أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللهِ وَيُقِيمُوا الصَّلَاةَ وَيُؤْتُوا الزَّكَاة»
(I have been commanded to fight the people until they testify that there is no deity worthy of worship except Allah and that Muhammad is the Messenger of Allah, establish the prayer and pay the Zakah.) This honorable Ayah (9:5) was called the Ayah of the Sword, about which Ad-Dahhak bin Muzahim said, "It abrogated every agreement of peace between the Prophet and any idolator, every treaty, and every term.'' Al-`Awfi said that Ibn `Abbas commented: "No idolator had any more treaty or promise of safety ever since Surah Bara'ah was revealed. The four months, in addition to, all peace treaties conducted before Bara'ah was revealed and announced had ended by the tenth of the month of Rabi` Al-Akhir.''
Valjda tad ko nije klanjao i plaćao zekat je bio mnogobožac. Ebu Bekr je na osnovu ovog poveo borbu protiv onih murteda.
Kao sto rekoh, Saudi&co vec krivotvore nase knjige, a kamoli da ne krivotvore knjige s njihovih (a i ostalih) prostora.
- Sanjarko
#253 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Ma ne kazem. Ima mnogih koji nisu, pretjerivaju, ali ima mnogih koji pretjerivaju a nisu muslimani. Jbg izgleda smo taki, skloni ne mozda stalno ali nekada u pretjerivanju. Svi izgleda. Neko vise, neko manje.Connaisseur Karlin wrote:
ma naravno,ali mi je smijeso da se traze umjereni muslimani, kao ,eto, samo muslimani nisu umjereni vjernici, a to vec prelazi na nivo bezobrazluka pojedinaca na temi
Jedan dio naki, jedan dio vaki itd.
Istina ima zlih ljudi na svim stranama i u svemu. Ima i losih, a opet ima i ni tamo ni vamo. Za dobre ne znam. Ima i njih istina slabo.
I ne bi ja kao sto drugi rade stavio znak = izmedzu losi i zli. Evo neko je mozda s_pak, znaci los je ali nije mozda zao. Samo je los, s_pak.
Oprostite na psovkama, to malo da docaram.
- Connaisseur Karlin
#254 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
ali si i dalje svijestan da mnogi slijede hadise Bukhari-jasalik79 wrote:Ja se trudim usmjeravati osobe za koje sam direktno zaduzen (djecu), a dalje, u interakciji, razmjenjujem misljenja, ako je ko nagodan (otvoren za razgovor). Inace, uzi i siri krug ljudi, u kojem se krecem, je, uglavnom, na istim talasnim duzinama.
![]()
- salik79
#255 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Sjecam se i ja. Pa u Libiji srusise najstariju dzamiju zajedno s bibliotekom, jer je u njenom sklopu bilo turbe. Bolesni umovi, opasni kako za sebe, tako i za okolinu.Black swan wrote:sjecam se videa u siriji da su motorkom neko drvo koje je bilo mjesto stovanjasalik79 wrote:![]()
motorkom dvije muhe
- Connaisseur Karlin
#256 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
ma sve je OK,ali poslije rata su svi pretjerali , moramo biti svijesni, da je takvo pretjerivanje negativno i nezdravo djeluje na mlade generacijeVizionar 1985 wrote:Ma ne kazem. Ima mnogih koji nisu, pretjerivaju, ali ima mnogih koji pretjerivaju a nisu muslimani. Jbg izgleda smo taki, skloni ne mozda stalno ali nekada u pretjerivanju. Svi izgleda. Neko vise, neko manje.Connaisseur Karlin wrote:
ma naravno,ali mi je smijeso da se traze umjereni muslimani, kao ,eto, samo muslimani nisu umjereni vjernici, a to vec prelazi na nivo bezobrazluka pojedinaca na temi
Jedan dio naki, jedan dio vaki itd.
Istina ima zlih ljudi na svim stranama i u svemu. Ima i losih, a opet ima i ni tamo ni vamo. Za dobre ne znam. Ima i njih istina slabo.
I ne bi ja kao sto drugi rade stavio znak = izmedzu losi i zli. Evo neko je mozda s_pak, znaci los je ali nije mozda zao. Samo je los, s_pak.
Oprostite na psovkama, to malo da docaram.
- salik79
#257 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Nije kompletna Buharijina zbirka za odbaciti. U tom kontekstu sam i govorio o "filtraciji" (i sam sam u povelikoj mjeri "sljedbenik" Buharije).Connaisseur Karlin wrote:ali si i dalje svijestan da mnogi slijede hadise Bukhari-jasalik79 wrote:Ja se trudim usmjeravati osobe za koje sam direktno zaduzen (djecu), a dalje, u interakciji, razmjenjujem misljenja, ako je ko nagodan (otvoren za razgovor). Inace, uzi i siri krug ljudi, u kojem se krecem, je, uglavnom, na istim talasnim duzinama.
![]()
A djeca, naravno, pored majke i mene, idu i u mekteb, opet kod provjerenih (mu)alima.zar je moguce da toliki sljedbenici Bukharija nemaju veze sa zdravim koristenjem logike
- Connaisseur Karlin
#258 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
ali Bukhari se doslovno postavlja kao jedan od stubova islama , to je pogresnosalik79 wrote:Nije kompletna Buharijina zbirka za odbaciti. U tom kontekstu sam i govorio o "filtraciji" (i sam sam u povelikoj mjeri "sljedbenik" Buharije).Connaisseur Karlin wrote:ali si i dalje svijestan da mnogi slijede hadise Bukhari-jasalik79 wrote:Ja se trudim usmjeravati osobe za koje sam direktno zaduzen (djecu), a dalje, u interakciji, razmjenjujem misljenja, ako je ko nagodan (otvoren za razgovor). Inace, uzi i siri krug ljudi, u kojem se krecem, je, uglavnom, na istim talasnim duzinama.
![]()
A djeca, naravno, pored majke i mene, idu i u mekteb, opet kod provjerenih (mu)alima.zar je moguce da toliki sljedbenici Bukharija nemaju veze sa zdravim koristenjem logike
- Sanjarko
#259 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
I cim nije zao, po meni dobar je. Cim ne ubija itd. nevine ljude i zlo ne cini. Odmah nije zao. Ne znam, hajd budi po tome pametan. Inace hajd budi pametan. Tesko je to.Vizionar 1985 wrote: Istina ima zlih ljudi na svim stranama i u svemu. Ima i losih, a opet ima i ni tamo ni vamo. Za dobre ne znam. Ima i njih istina slabo.
- animals
#260 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Uvijek sam se pitao zasto se treba moliti Bogu..
imate li vi odgovor smislen..
- Sanjarko
#261 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Ma hajd sto pretjeraju u necemu, to i nekako ali prizivat, i zelit zlo nekome i pozivat na to fakat ono.Connaisseur Karlin wrote: ma sve je OK,ali poslije rata su svi pretjerali , moramo biti svijesni, da je takvo pretjerivanje negativno i nezdravo djeluje na mlade generacije
Evo primjerice mala Hrvatska, mala Bosna, mala Hercegovina, mala Srbija, mala Republika Srpska itd. sve malo i samo daj tudzeg i novg zla, rata, otimanja itd. a fazon da nista nije malo i jos iseljavaju se i izumiru svi. Prepolovit ce se.
Evo Amerikanci govore mnogi prenapucena planeta, prenapucena Amerika itd. a ja nedavno racuno da Amerika ima resursa da hrani i odrzava sa istim ovim standardom 2 milijarde ljudi.
Mala Amerika i prenapucena a moze skoro 7 puta vise da ljudi zbrine sa istim ovim standardom.
Tako i za ove Balkanske da ne lanem vukoj_bine.
Ono malo sve i daj tudzeg izla, pljacke itd. sto je malo. Nisam istina racuno koliko moze ljudi da ove Balkanske drzave zbrinu ali kad Amerika moze 7 puta vise i to uz svo ono silno Americko trosenje i rasipnistvo mozda resursa sto balkanske drzave ne mogu.
I sto je najgore sa svim ovim upropastise nas sve pa i sami sebe upropastise a da nisu ni svjesni toga.
- Sanjarko
#262 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Ma ne znam zbog krivice. Nesto uradis pa se kajes. Zbog toga. Ili da pomogne nekome drugome. Ne iz sebicnih razloga nekih daj meni ovo, ono.animals wrote:Uvijek sam se pitao zasto se treba moliti Bogu..
Mislim iz krivice, krivnje se mole ljudi bogu. Ne mozda svi i uvijek. Sta ja znam. Cak i zbog nemajerno ucinjenog necega sto je nesto lose uradilo. Ko onaj pop sto je ovdje pokazao ljudima kako da suse sljive i kompot od njih da naprave a oni od toga rakiju napravili i udarili da se opijaju.
- salik79
#263 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Ne predstavlja i ko to radi naravno da grijesi. Buhari se ne spominje niti u imanskim, niti u islamskim sartovima.Connaisseur Karlin wrote: ali Bukhari se doslovno postavlja kao jedan od stubova islama , to je pogresno
- animals
#264 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Ili ljudi uopce ne razumiju ni zasto, ni u sta vjeruju..Vizionar 1985 wrote:Ma ne znam zbog krivice. Nesto uradis pa se kajes. Zbog toga. Ili da pomogne nekome drugome. Ne iz sebicnih razloga nekih daj meni ovo, ono.animals wrote:Uvijek sam se pitao zasto se treba moliti Bogu..
Mislim iz krivice, krivnje se mole ljudi bogu. Ne mozda svi i uvijek. Sta ja znam. Cak i zbog nemajerno ucinjenog necega sto je nesto lose uradilo. Ko onaj pop sto je ovdje pokazao ljudima kako da suse sljive i kompot od njih da naprave a oni od toga rakiju napravili i udarili da se opijaju.
- Towelie
#265 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
No, i pored toga se prema njemu i prema ostalim sakupljacima hadisa muslimani odnose kao da jesu imanski sart.salik79 wrote:Ne predstavlja i ko to radi naravno da grijesi. Buhari se ne spominje niti u imanskim, niti u islamskim sartovima.Connaisseur Karlin wrote: ali Bukhari se doslovno postavlja kao jedan od stubova islama , to je pogresno
- zagortenej
#266 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Niti se u njima spominje da treba biti dobar čovjek. Samo u šta treba vjerovati i šta treba obavljati.salik79 wrote:Ne predstavlja i ko to radi naravno da grijesi. Buhari se ne spominje niti u imanskim, niti u islamskim sartovima.Connaisseur Karlin wrote: ali Bukhari se doslovno postavlja kao jedan od stubova islama , to je pogresno
- Connaisseur Karlin
#267 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
ali ipak vjerujes u dosta njegovih hadisasalik79 wrote:Ne predstavlja i ko to radi naravno da grijesi. Buhari se ne spominje niti u imanskim, niti u islamskim sartovima.Connaisseur Karlin wrote: ali Bukhari se doslovno postavlja kao jedan od stubova islama , to je pogresno
treba dodati razne sukobe mejdu muslimanima koji jednostavno nisu mogli pronaci zajdenicki dogovor vezan za doticne izvore
- Connaisseur Karlin
#268 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
narod na balkanu ne zna cijeniti vlastito kutlruno tradiconalno bogatstvo,kao i bogatstvo vlastitie drzaveVizionar 1985 wrote:Ma hajd sto pretjeraju u necemu, to i nekako ali prizivat, i zelit zlo nekome i pozivat na to fakat ono.Connaisseur Karlin wrote: ma sve je OK,ali poslije rata su svi pretjerali , moramo biti svijesni, da je takvo pretjerivanje negativno i nezdravo djeluje na mlade generacije![]()
Evo primjerice mala Hrvatska, mala Bosna, mala Hercegovina, mala Srbija, mala Republika Srpska itd. sve malo i samo daj tudzeg i novg zla, rata, otimanja itd. a fazon da nista nije malo i jos iseljavaju se i izumiru svi. Prepolovit ce se.
Evo Amerikanci govore mnogi prenapucena planeta, prenapucena Amerika itd. a ja nedavno racuno da Amerika ima resursa da hrani i odrzava sa istim ovim standardom 2 milijarde ljudi.
Mala Amerika i prenapucena a moze skoro 7 puta vise da ljudi zbrine sa istim ovim standardom.
Tako i za ove Balkanske da ne lanem vukoj_bine.![]()
Ono malo sve i daj tudzeg izla, pljacke itd. sto je malo. Nisam istina racuno koliko moze ljudi da ove Balkanske drzave zbrinu ali kad Amerika moze 7 puta vise i to uz svo ono silno Americko trosenje i rasipnistvo mozda resursa sto balkanske drzave ne mogu.
I sto je najgore sa svim ovim upropastise nas sve pa i sami sebe upropastise a da nisu ni svjesni toga.
- HardcoreMX
#269 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
-Pa to je klasika podmetanja i izvlačenja riječi iz konteksta, da bi se izvrnuo smisao poruke. Mogao bi netko na taj način da iz tvojih rečenica izvuče i skrati toliko koliko recimo hoće da te predstavi kao dobrog čovjeka i pozitivca, ali taman posla da se i tim zahmeti pa da taj onda ispadne loš čovjek.zagortenej wrote:Svi ti ajeti su derogirani onim ajetom tzv ajet o sablji :salik79 wrote:HardcoreMX wrote:i reci: “Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće – neka vjeruje, a ko hoće – neka ne vjeruje!” Kur'an:Al-Kahf 29.
i hadisom:Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je.(9:5)Ima čitava nauka o derogiranju Kur'anskih ajeta.“Naređeno mi je da se protiv ljudi borim sve dok ne posvjedoče da nema drugog boga osim Allaha, i da je Muhammed Allahov poslanik, i dok ne počnu klanjati namaz i davati zekat; ako navedeno ispune sačuvali su od mene svoju krv i svoje imetke izuzev ako se o nekom/nečem ogriješe, i zadnji obračun im je kod Allaha!“
Najbolji primjer je Ebu Bekr kad je postao halifa i silom natjerao pobunjena plemena nazad u islam. Ko nije htjeo, bio je ubijen.
A valjda Ebu Bekr zna najbolje. Mislim, to su ipak prve generacije, učili direkt od Muhameda.
-Kur'an je glavni i nepobitni autoritet u Islamu. To je i laiku poznato. Nezamislivo i van logike je da bilo šta dodje od 'hadisa', a da se kosi sa Kur'anom koji i jeste objavljen preko Poslanika s.a.w.s.
-Dakle, to nije nikakvo derogiranje, to su klasične insinuacije, namjerno izvrtanje. Ajeti u tom dijelu govore o naredbi poštovanja dogovora i poštovanju mira zaključenog izmedju vjernika i nevjernika.
-Ne moraš se truditi djabe, za tu taktiku izvlačenja ajeta iz konteksta znaju više i ptice na grani, na kraju krajeva i Kur'an te opisuje i unaprijed govori šta ćeš raditi.
»Neki od njih uvijaju jezike svoje čitajući Knjigu da biste vi pomislili da je to iz Knjige, a to nije iz Knjige, i govore: "To je od Allaha!" - a to nije od Allaha; i o Allahu svjesno govore laži.« (Kur'an 3:78)
"Ima li nepravednijeg od onoga koji o Allahu izmišlja laži? Oni će pred Gospodara svoga biti dovedeni, a svjedoci će reći: "Ovi su izmišljali laži o Gospodaru svome!" (Kur'an: Hud 18)
"Na Sudnjem danu vidjet ćeš pocrnjela lica onih koji su o Allahu laži govorili. A zar u džehennemu neće biti boravište oholih?" (Kur'an :Ez-Zumer; 60)
-Dakle, uzmi sam Kur'an u ruke i pronaći ćeš svoj stanje u njemu, Kur'an je prvenstveno opomena i dokaz, možeš ti trolati koliko hoćeš i razvlačiti raspravu nasilu, tebe ionako nitko od ljudi ne može uputiti koliko god se taj trudio ili imao znanja, samo Uzvišeni upućuje. A pogledaj pravih i originalnih primjera slobode izbora i demokracije.
"Od Gospodara vašeg dolaze vam dokazi, pa onaj ko ih usvaja - u svoju korist to čini, a onaj ko je slijep - na svoju štetu je slijep, a ja nisam vaš čuvar." (Kur'an :Al-An'am 104.)
"Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici" (Kur'an: Yunus 99.)
“Mi ti objavljujemo Knjigu zbog svih ljudi – samu istinu; onaj ko bude išao Pravim putem sebi će koristiti, a onaj ko bude išao stranputicom – sebi će nauditi, ti nisi njima tutor” (Kur'an: Ez-Zumer, 41)
- salik79
#270 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Zato nam je ostavljen Kur'an casni i petkom preporucena sura Kehf (Pecina):zagortenej wrote:Niti se u njima spominje da treba biti dobar čovjek. Samo u šta treba vjerovati i šta treba obavljati.salik79 wrote:Ne predstavlja i ko to radi naravno da grijesi. Buhari se ne spominje niti u imanskim, niti u islamskim sartovima.Connaisseur Karlin wrote: ali Bukhari se doslovno postavlja kao jedan od stubova islama , to je pogresno
ar. izvornik قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ يُوحَىٰ إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَٰهُكُمْ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ ۖ فَمَنْ كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا
Korkut Reci: "Ja sam čovjek kao i vi, meni se objavljuje da je vaš Bog – jedan Bog. Ko žudi da od Gospodara svoga bude lijepo primljen, neka čini dobra djela i neka, klanjajući se Gospodaru svome, Njemu nikoga ne pridružuje!"
Mlivo Reci: "Ja sam samo smrtnik sličan vama! Meni se objavljuje da je Bog vaš, Bog Jedini! Pa ko se nada susretu Gospodara svog, onda nek čini dobro djelo i ne pridružuje u obožavanju Gospodara svog, nikoga."
- Sanjarko
#271 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Pa poceli se uplitati i pobili ljude koji su bili nosioci svega toga i sad imamo ovo sto imamo. Svuda od Afganistana do Maroka.sinuhe wrote:Sta se desilo sa sekularizacijom u arapskim drzavama? Nekad za vrijeme Nassera, ili od pocetka 20 vijeka, je bila u zamahu pa makar i u obliku arapskog socijalizma i nacionalizma a trajala barem do sestodnevnog rata ili najkasnije iranske revolucije. Danas opstaje u nekoj mjeri u Jordanu, slobodnom dijelu Sirije, Libanonu i od Alzira do Maroka. Egipat je pao pa je radi sigurnosti Izraela reagovao State department sa svojim covjekom Sisijem.
Skoro postali ateisti itd. a jbg poceli se uplitati iz njihovih raznih razloga. Jos pobise ljude i ubacise svasta putem raznih ljudi.
- animals
#272 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Mene fasciniraju ljudske izmisljotine..
i narocito rijeci koje su navodno od Bogova diktirane..
- Sanjarko
#273 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Ma moze bit, al mislim da svako na neki svoj nacin vjeruje itd. Individualno ko i sve drugo.animals wrote:
Ili ljudi uopce ne razumiju ni zasto, ni u sta vjeruju..
- Sanjarko
#274 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Ma ima izmisljotina naravno. Sad ima i istine. Nazalost tako je.animals wrote:Mene fasciniraju ljudske izmisljotine..
- HardcoreMX
#275 Re: Mit o "umerenim" muslimanima
Mene 'umereno' fasciniraju ljudi koje fasciniraju navodne ljudske izmišljotine.animals wrote:Mene fasciniraju ljudske izmisljotine..
Inače jednina je Bog, a nema ni logike da je drugačije.