Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Sanjarko

#251 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Sanjarko »

Connaisseur Karlin wrote:
Jednsotavno ne vjerujem u potrebu imanja rata, to je jednostavno nelogican izgovor :roll:

rat je cesto puta izabran kao brze rjesenje za postizanje ciljeva, a civli su najvece zrtve , no da su u ratu iskljucivo ubijeni vojnici,tad rat ne bi ni imo efekat, tj. cilj rata je ubijanje civila, a ne iskljucivo vojnika :roll:
Kako nema potrebe. Pa sto izbijaju ratovi kad nema potrebe. Jednostavno izbije ko i rat u mafije, kriminalaca, zivotinja itd. Oko raznih stvari od teritorija, teritorijalnih pretenzija, pljacke, resursa, zavisti, pohlepe itd.

Znaci uvijek ima potrebe dok god ima ljudi koji hoce sve ovo navedeno i zlo i lose. Za njih je to sve potreba. Evo citam neki dan da su sve Americke uticajne porodice i imucne porodice umijesane u sve ove dosadasnje ratove od Iraka, Libije pa nadalje. Jednostavno biznis im i imovina i sve od rata zavisi i u ratu postaju sve vise imucni.

Nikad rat nije neko brzo rjesenje, to samo vi mislite. On se planira dugo vremena uvijek. Ko misli da ne on je u zabludi. Civili su naravno najvece zrtve jer za njih, ovakve ljude su civili stoka, i nebitni su. Potrosna roba, pa i vojnici.

Cilj rata je pljacka. Uvijek. Evo svi iz prethodnih ratova su se okoristili od Arkana pa nadalje. Jos su slavljeni ko heroji iako su zlocinci i zlocinci koji su i svojim narodima nanijeli zla itd.

Arkan evo navodim ko primjer kriminalac i narko bos bio kako znam koji je i Srpskoj omladini i Srbima dilovao drogu.

Ali Arkan je heroj a Ceca koja se udala za njega i koja je sve ovo znala u vezi njega je Srpska Mati. :-)
Maraschino

#252 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Maraschino »

Da su izgubili danas bi ih bilo kao na prostorima koje nisu kontrolisali sa tendencijom jos veceg smanjivanja,
Sanjarko

#253 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Sanjarko »

zg1911 wrote: btw kad su arapi tako bogati itd, jer napisao si da su siromašni zaljevci par puta bogatiji od prosječnih europljana, kako to da nisi tamo emigrirao? jel to što te ne bi primili ili što ne možeš pivo u ćevape?
Znas li koliki je standard recimo u Emiratima. 68 hiljada dolara po glavi dok je u Njemackoj 47 hiljada.
Sanjarko

#254 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
zg1911 wrote: btw kad su arapi tako bogati itd, jer napisao si da su siromašni zaljevci par puta bogatiji od prosječnih europljana, kako to da nisi tamo emigrirao? jel to što te ne bi primili ili što ne možeš pivo u ćevape?
Znas li koliki je standard recimo u Emiratima. 68 hiljada dolara po glavi dok je u Njemackoj 47 hiljada.
Emiracana nema ni 2 miliona mislim, a imaju stranaca ko Njemacka skoro. 8 miliona stranaca imaju koji rade u Emiratima.

Dok Njemacka ima 11 miliona a ima populaciju od 81-82 miliona.

Na 1 Emiracana 4 stranca a na 1 Svabu oko 0,15 stranaca.
Connaisseur Karlin

#255 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Connaisseur Karlin »

Vizionar 1985 wrote:
Jednsotavno ne vjerujem u potrebu imanja rata, to je jednostavno nelogican izgovor :roll:

rat je cesto puta izabran kao brze rjesenje za postizanje ciljeva, a civli su najvece zrtve , no da su u ratu iskljucivo ubijeni vojnici,tad rat ne bi ni imo efekat, tj. cilj rata je ubijanje civila, a ne iskljucivo vojnika :roll:
Kako nema potrebe. Pa sto izbijaju ratovi kad nema potrebe. Jednostavno izbije ko i rat u mafije, kriminalaca, zivotinja itd. Oko raznih stvari od teritorija, teritorijalnih pretenzija, pljacke, resursa, zavisti, pohlepe itd.

Znaci uvijek ima potrebe dok god ima ljudi koji hoce sve ovo navedeno i zlo i lose. Za njih je to sve potreba. Evo citam neki dan da su sve Americke uticajne porodice i imucne porodice umijesane u sve ove dosadasnje ratove od Iraka, Libije pa nadalje. Jednostavno biznis im i imovina i sve od rata zavisi i u ratu postaju sve vise imucni.

Nikad rat nije neko brzo rjesenje, to samo vi mislite. On se planira dugo vremena uvijek. Ko misli da ne on je u zabludi. Civili su naravno najvece zrtve jer za njih, ovakve ljude su civili stoka, i nebitni su. Potrosna roba, pa i vojnici.

Cilj rata je pljacka. Uvijek. Evo svi iz prethodnih ratova su se okoristili od Arkana pa nadalje. Jos su slavljeni ko heroji iako su zlocinci i zlocinci koji su i svojim narodima nanijeli zla itd.

Arkan evo navodim ko primjer kriminalac i narko bos bio kako znam koji je i Srpskoj omladini i Srbima dilovao drogu.

Ali Arkan je heroj a Ceca koja se udala za njega i koja je sve ovo znala u vezi njega je Srpska Mati. :-)
rat, kao jedina opcija rijesenja problema nije logican odgovor , to sam iskljucivo pokusala podvuci, a kao dio business plana i da se zaradi na jednom ratu je generlano poznata cinjenica :)
Sanjarko

#256 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Sanjarko »

Connaisseur Karlin wrote: rat, kao jedina opcija rijesenja problema nije logican odgovor , to sam iskljucivo pokusala podvuci, a kao dio business plana i da se zaradi na jednom ratu je generlano poznata cinjenica :)
Pa logican je ako se ne mogu dogovorit. Evo da su se ovdje dogovorili pred one prosle ratove ne bi ih ni bilo. Jednostavno se nisu mogli dogovoriti. Htjeli jedni previse i tudze, i nisu htjeli popustiti. Slovenacke elite htjele svoje i nisu popustale, Hrvatske svoje i tudze i nisu popustale, Srpske svoje i tudze i nisu popustale, Bosanske Bosnjacke htjele da sacuvaju svoje i nisu popustale, Albanske isto svoje da sacuvaju i nisu popustale itd.

Problem je nastao kada ove sto su htjele tudze, su htjele tudze i nisu u tome popustale. Da su sve htjele svoje samo vjerovatno bi popustile i ne bi bilo rata uopste.

Pao bi neki dogovor. Evo ja kako znam bio im je cak i prijedlog labava konfederacija, ko Eu nesto i ulazak u Eu [Ez] tadasnju i 5 milijardi dolara kredita bespovratnog. Ali jbg.

Cak mislim da ni do elita nije bilo pitanje, nego do agenata. Ovih vecina sa vlasti su bili agenti ili ucjenjeni da urade to sto su uradili. Jednostavno odvagalo se sve i kad je se vidilo da nece biti dogovora, aktivirala se opcija B a to je razj_bavanje i samim tim rat.

To mislim i sa kompanijama rade. Pokusavaju spasiti ih, pa kad vide ne moze razj_ebaju sve i sve rasparcaju i prodaju. Evo sa Agrokorom to sada rade. Ima opis toga u Pretty Woman.

Ricard Gir to u tom filmu radi ako se ne varam.
Connaisseur Karlin

#257 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Vizionar 1985 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: rat, kao jedina opcija rijesenja problema nije logican odgovor , to sam iskljucivo pokusala podvuci, a kao dio business plana i da se zaradi na jednom ratu je generlano poznata cinjenica :)
Pa logican je ako se ne mogu dogovorit. Evo da su se ovdje dogovorili pred one prosle ratove ne bi ih ni bilo. Jednostavno se nisu mogli dogovoriti. Htjeli jedni previse i tudze, i nisu htjeli popustiti. Slovenacke elite htjele svoje i nisu popustale, Hrvatske svoje i tudze i nisu popustale, Srpske svoje i tudze i nisu popustale, Bosanske Bosnjacke htjele da sacuvaju svoje i nisu popustale, Albanske isto svoje da sacuvaju i nisu popustale itd.

Problem je nastao kada ove sto su htjele tudze, su htjele tudze i nisu u tome popustale. Da su sve htjele svoje samo vjerovatno bi popustile i ne bi bilo rata uopste.

Pao bi neki dogovor. Evo ja kako znam bio im je cak i prijedlog labava konfederacija, ko Eu nesto i ulazak u Eu [Ez] tadasnju i 5 milijardi dolara kredita bespovratnog. Ali jbg.

Cak mislim da ni do elita nije bilo pitanje, nego do agenata. Ovih vecina sa vlasti su bili agenti ili ucjenjeni da urade to sto su uradili. Jednostavno odvagalo se sve i kad je se vidilo da nece biti dogovora, aktivirala se opcija B a to je razj_bavanje i samim tim rat.

To mislim i sa kompanijama rade. Pokusavaju spasiti ih, pa kad vide ne moze razj_ebaju sve i sve rasparcaju i prodaju. Evo sa Agrokorom to sada rade. Ima opis toga u Pretty Woman.

Ricard Gir to u tom filmu radi ako se ne varam.
ne vjerujem u pricu da je nemoguce postici dogovor :) Mnoge drzave su se dovojile sa dogovorom :) Evropa i ostatak svijet su gledali rat, a ti mene pokusavas uvjeriti da nije mogao biti zaustavljen ;-)
Sanjarko

#258 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Sanjarko »

ne vjerujem u pricu da je nemoguce postici dogovor :) Mnoge drzave su se dovojile sa dogovorom :) Evropa i ostatak svijet su gledali rat, a ti mene pokusavas uvjeriti da nije mogao biti zaustavljen ;-)
Pa kako je bio moguc kad su htjeli tudze i nisu popustali. A nisu ni ostali. Tako uvijek rat izbije. Sto su Srpske elite htjele pola Hrvatske ili minimalno 1/3 kada ih u Hrvatskoj bilo samo oko 12%, cijelo Kosovo iako ih je bilo oko manje od deset %. Sto su cijelu Bosnu htjeli kada ih je bilo oko 33% u Bosni. Hrvatske cijelu Hrvatsku i pola skoro Bosne. Iako ih je bilo samo oo 16%.

Ostali htjeli da sacuvaju sve svoje i isto nisu popustali. Znaci neminovan rat bio. I rat se na kraju desio.

Evo u Siriji sada Americka intervencija. Sto se desava. Zar nisu rekli Asadu da ode i dali mu rok da napravi prelaznu vlast i da ode. Dali mu izlaz, ali jok nece da sjese sa vlasti i normala Amerikanci intervenisali i intervenisati ce i dalje mozda, mozda i vise. Rusi tamo isto ne popustaju, ni Iranci itd. I normala rat.

Jos tudze zele. Isto se i u Turskoj dogadza, zele tudze i ne popustaju ni jedni ni drugi, i normala, posljedica rat.
Connaisseur Karlin

#259 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Vizionar 1985 wrote:
Pa kako je bio moguc kad su htjeli tudze i nisu popustali. A nisu ni ostali. Tako uvijek rat izbije. Sto su Srpske elite htjele pola Hrvatske ili minimalno 1/3 kada ih u Hrvatskoj bilo samo oko 12%, cijelo Kosovo iako ih je bilo oko manje od deset %. Sto su cijelu Bosnu htjeli kada ih je bilo oko 33% u Bosni. Hrvatske cijelu Hrvatsku i pola skoro Bosne. Iako ih je bilo samo oo 16%.

Ostali htjeli da sacuvaju sve svoje i isto nisu popustali. Znaci neminovan rat bio. I rat se na kraju desio.

Evo u Siriji sada Americka intervencija. Sto se desava. Zar nisu rekli Asadu da ode i dali mu rok da napravi prelaznu vlast i da ode. Dali mu izlaz, ali jok nece da sjese sa vlasti i normala Amerikanci intervenisali i intervenisati ce i dalje mozda, mozda i vise. Rusi tamo isto ne popustaju, ni Iranci itd. I normala rat.

Jos tudze zele. Isto se i u Turskoj dogadza, zele tudze i ne popustaju ni jedni ni drugi, i normala, posljedica rat.
sve se moze kad se hoce :-D cica mica,gotova prica :D
animals

#260 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by animals »

Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Emiracana nema ni 2 miliona mislim, a imaju stranaca ko Njemacka skoro. 8 miliona stranaca imaju koji rade u Emiratima.

Da im nije nafte bili bi na razini Somalije..
Denijaz1254

#261 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Denijaz1254 »

animals wrote:
Nebi jer su pokupovali vec davno najvece vijetske kompanije ili su manjinski vlasnici giga kompanija. Njemacku auto industriju velikim dijelom drze arapske zemlje u smislu da drze 10, 20 ili 30% dionica. Ogromne zapadne holdinge drze arapi kao i luke, aerodrome , fudbalske klubove itd. Nafta im samo dodje da povecaju kapital. Imaju oni fondove u koje pumpaju stotine miljardi godisnje i ulazu ih na berze sirom svijeta. Cijena nafte je odavno ispod 50 dolara po barelu.
Sanjarko

#262 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Sanjarko »

animals wrote:
Cuj. To imas kristalnu kuglu, vremeplov, i sl.

Evo ima Rusija vise nafte i gasa od njih svih pa ima od svih njih slabiji standard. Na kojoj bi razini bila Rusija da nema nafte i gasa. Isto vazi i za Ameriku. Top dva proizvodzaca nafte i gasa su ti Rusija i Amerika i obje te drzave imaju manji standard od navedenih. Jos imaju i drugih resursa i nisu pustinjske zemlje.

Bas me zanima sta bi ti to u pustinji uzgojio, napravio itd. Sta mislis da se u pustinji moze da se uzgoji, napravi itd. gdje nemas vode, gdje je pijesak, gdje slabo sta uspijeva itd.

Nego znas samo izvalit nesto ko iz topa.
Sanjarko

#263 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
animals wrote:

Evo ima Rusija vise nafte i gasa od njih svih pa ima od svih njih slabiji standard. Na kojoj bi razini bila Rusija da nema nafte i gasa. Isto vazi i za Ameriku. Top dva proizvodzaca nafte i gasa su ti Rusija i Amerika i obje te drzave imaju manji standard od navedenih. Jos imaju i drugih resursa i nisu pustinjske zemlje.

Bas me zanima sta bi ti to u pustinji uzgojio, napravio itd. Sta mislis da se u pustinji moze da se uzgoji, napravi itd. gdje nemas vode, gdje je pijesak, gdje slabo sta uspijeva itd.

Nego znas samo izvalit nesto ko iz topa.
Malo prouci nesto, procitaj, upoznaj se sa necim, pa nesto pokusaj skontat. A ne odmah nesto izvalit. Znam da su ti odbojni jer su takvi kakvi su ali malo ostavi predrasude po strani i neutralno sve procjeni. Posteno, pravedno, fer.
Sanjarko

#264 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Sanjarko »

animals wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote: Znas li koliki je standard recimo u Emiratima. 68 hiljada dolara po glavi dok je u Njemackoj 47 hiljada.

Evo ovo ti je u postotcima 400% Emirati stranaca imaju a Njemacka samo 15%. Sta da imate 400% stranaca. Sta bi onda sve valjali. Valjate na 15% svasta a sta da imate 400%, da ima 4 puta vise stranaca od vas.
Sanjarko

#265 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote: Evo ovo ti je u postotcima 400% Emirati stranaca imaju a Njemacka samo 15%. Sta da imate 400% stranaca. Sta bi onda sve valjali. Valjate na 15% svasta a sta da imate 400%, da ima 4 puta vise stranaca od vas.
Evo Amerika ima resursa da hrani itd. sve za oko 2 milijarde ljudi. Ne znam za Rusiju itd. Znam za Ameriku. Mozda grijesim, mozda nisam dobro sracunao sve za Ameriku.

I puno im 318 miliona ljudi. Kazu prenapucen svijet. :-)

Jest negdje mozda ali drugdje nije.
kamberovica polje

#266 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by kamberovica polje »

Vizionar 1985 wrote:
animals wrote:
Ne treba ti ništa od toga, samo malo zdravog razuma.
animals

#267 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by animals »

Vizionar 1985 wrote:
Poredis Emirate i Njemacku..
Emirate mozes porediti sa Luxemburgom ili San Marinom..
Sanjarko

#268 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Sanjarko »

animals wrote:
Poredis Emirate i Njemacku..
Emirate mozes porediti sa Luxemburgom ili San Marinom..
Pa eto poredi ih i sa njima. Ista stvar. Ti kazes da nemaju nista. Jos drzava im sama pustinja. San Marino i Luksemburg nisu pustinje jos su kako se govori na tromedzi [Luksemburg] i jos malo gdje se lova vrti, kao oni poreski rajevi.

U Emiratima sem pijeska, mora i nafte nemaju nista.

Prije ti je recimo sva ona zemlja po Hrvatskoj kraj mora bila skoro bezvrijedna gdje su sada Hoteli itd. To skart zemljiste bilo. Jer sami kamenjar i pijesak na obalama mora. Nije se nista tu moglo skoro uzgojiti od hrane.

Ta zemlja se zenskoj djeci u nasljedstvo davala.

Sad vrijedi u zlatu. Ali prije nije nista vrijedila skoro.

Monako, Luksemburg, San Marino itd. Jedne godine su u tim rajevima svim 3 biliona dolara ako se ne varam utajili poreza. A nama puknu sve poreze da ih platimo od Pdv-a pa nadalje.

Ali eto poreski rajevi pravi primjer mjesta gdje se nesto dobro stvara, i gdje se nova vrijednost stvara.

I treba da vam utajuju tu poreze a da vi narod [stoka za njih] placate poreze umjesto njih za potrebe drzave da se one finansiraju. Moze im se, kada ste to dopustili. Neka prebijaju sve to preko vasih ledza.

Bas svijetli primjeri Monako, San Marino, Luksemburg itd. [Gdje je fakticki jedan oblik kradze legalan, mozda ne kradze ali barem potkradanja.]

Al jbg nastavite, samo po Arapima, pljuc, pljuc, pljuc. Mene boli briga. Pljucajte i dalje.
Sanjarko

#269 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Sanjarko »

kamberovica polje wrote:
Vizionar 1985 wrote:
animals wrote:
Ne treba ti ništa od toga, samo malo zdravog razuma.
Gdje bi onda Rusija bila. Koja ima vise nafte i gasa od njih i prodaje vise od njih. 5 sto miliona ljudi u Eu sa gasom opskrbljuje skoro. A trenutno sa toliko gasa i nafte ima manji standard od njih. Istina ima Rusa i vise, ali Rusija nije pustinjska drzava kao njihove. Barem kako ja znam. Ima rijeka koliko hoces i vode koliko hoces. Ima i drugih resursa.

Ovi dole sem nafte, pijeska, mora i temperatura ljeti iznad 55 stepeni nemaju nista. A zimi i kad padne noc da ti se dupe smrzne. Ide od mozda 65 stepeni po danu do -15 po noci negdje kako znam. Nisam za ovo siguran sve.
zg1911

#270 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by zg1911 »

opet ponavljam, kako to da bošnjaci kad sele iz bih idu u švedaku, njemačku, pa i hrvatsku, a ne u emirate? jel zbog klime, pijeska, piva? u čemu je caka...

isto kao kad se hvali rusija "prvoborac za opstanak kršćanskog svijeta, nema pederluka itd" a onda kad treba trbuhom za kruhom svi pravac zapad
Denijaz1254

#271 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Denijaz1254 »

zg1911 wrote:opet ponavljam, kako to da bošnjaci kad sele iz bih idu u švedaku, njemačku, pa i hrvatsku, a ne u emirate? jel zbog klime, pijeska, piva? u čemu je caka...

isto kao kad se hvali rusija "prvoborac za opstanak kršćanskog svijeta, nema pederluka itd" a onda kad treba trbuhom za kruhom svi pravac zapad
Mozda zato sto u Emiratima postoje gradjani prvog i drugog reda? Niko ne kaze da su ljudska prava u Emiratima bolja. Samo kazemo da Emirati imaju kapital koji Bosnjackom interesu odgovara. Odgovara Bosnjackom interesu sto Emirati ulazu miljarde u Srbiju i time sire svoj uticaj nas Srbijom, odgovara nam sto medijski arapi poklapaju balkan ali i Turci. Odgovara nam sto Turska sa soft powerom odgaja Hrvatske generacije kroz medije, sapunice, historijske dokumenatrce itd. To nema nikakve veze sa ljudskim pravama u Emiratima. Vjerovatno i Srpskim interesima bi odgovaralo da je Rusima uspio drzavni udar u Cnroj Gori. No to neznaci da bi isli u Rusiju da zive.

Kuwajt, Emirati, Oman, Katar, Malezija, Pakistan, Turska sve te zemlje cuvaju ledja Bosnjacima kroz investicije od vojne industrije do Turizma. A to je odvojeno od ljudskih prava i ugodnosti zivota u tim zemljama.

Mada u Emiratima je zivot toliko ugodan za one koji imaju para da najbogatiji ljudi svijeta vec tamo zive.
zg1911

#272 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by zg1911 »

je, eno sve sele iz londona, moskve i new yorka u gradove di će ih bičevati ako naruče kurvu, poljube žensku na cesti ili pojebu štogod prije braka

odgovara bošnjacima što turci odgajaju hrvate kroz medije? je, isto ko što odgovara čileancima kako nas istim kanalima odgajaju meksikanci. btw kakvi turski povijesni dokumentarci?

dakle kroz koju godinu bih na račun arapskih investicija postaje balkanski eldorado a? aj živi bili pa vidili.

nego, umjesto da nabrajaš zgrade po sarajevu mogao si prostrt podatke koliko u bih ulaže koja arapska zemlja, koliko njemačka, austrija, italija, pa turska itd. da vidimo razmjer tih ulaganja

btw ono o "industriji samo u siromašnim zemlhama" a da je turizam osnova razvoja bogatih zemalja je turbo glupost. pitanje je postoji li zemlja koja živi od turizma a bez industrije da je bogatija od hrvatske
Denijaz1254

#273 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Denijaz1254 »

zg1911 wrote:je, eno sve sele iz londona, moskve i new yorka u gradove di će ih bičevati ako naruče kurvu, poljube žensku na cesti ili pojebu štogod prije braka

odgovara bošnjacima što turci odgajaju hrvate kroz medije? je, isto ko što odgovara čileancima kako nas istim kanalima odgajaju meksikanci. btw kakvi turski povijesni dokumentarci?

dakle kroz koju godinu bih na račun arapskih investicija postaje balkanski eldorado a? aj živi bili pa vidili.

nego, umjesto da nabrajaš zgrade po sarajevu mogao si prostrt podatke koliko u bih ulaže koja arapska zemlja, koliko njemačka, austrija, italija, pa turska itd. da vidimo razmjer tih ulaganja

btw ono o "industriji samo u siromašnim zemlhama" a da je turizam osnova razvoja bogatih zemalja je turbo glupost. pitanje je postoji li zemlja koja živi od turizma a bez industrije da je bogatija od hrvatske
Ako bi se malo raspitao znao bi da industrija u BiH vec postoji a najjaca grane te industrije je vojna industrija. Ta vojna industrija za 80% svojih izvoza izvozi u Islamske zemlje. To nemozes vidijeti kao ulaganje ali od toga ti zivi pola Konjica, Bugojna itd. Isto vrijedi za poljoprivredu i mesnu indusstriju sve to ide za Tursku ili arapske zemlje. Tamo gdje poljoprivredni proizvodi trebaju da budu finalizirani opet ulazu Islamske zemlje poput Azerbejdzana. Sve u svemu nemas pojma o cemu pricas. Najbitnije je plasirati svoj proizvod a BH proizvodi vojni i poljoprivredni se plasiraju upravo u Islamske zemlje.

U knjzi Ahmeta Dovoutoglua, bivseg predsjednika Turske, ti sve pise; on je tvorac Turske vanjske politike prema balkanu i profesor cija doktrina se jos uvijek koristi prema balkanu. Tu ti pise:
"Bez jake pozicije Bosnjaka i Albanaca na balkanu je nemoguce za Tursku da se osjeca sigurno u Donjoj Thraciji i Anadoliji."
"Ukoliko parametri historije budu ponovo doveli Bosnjake i Albance do novih iskusenja, Turska je zarad svojih interesa duzna pomoci ovim muslimanskim narodima, Osmanskim reziduima, te sprijeciti nova etncika ciscenja."
"Turska je duzna zbog svoje historisjke uloge kanalizirati druge prijateljske Islamske zemlje u ekonomskom i svakom drugom smislu prema BiH. Bosna i Hercegovina za Tursku jeste odskocna daska prema evropi a bez sigurne Albanije Turska gubi kontakt sa Sandzakom, Kosovom, Makedonijom i BiH. Ekonomski jaka BiH a vojno jaka Albanija je primarni nacionalni interes Turske na balkanu"
Last edited by Denijaz1254 on 28/04/2017 13:11, edited 1 time in total.
cyprus

#274 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by cyprus »

Jel ovo onaj lik iz Holandije što je prije par godina na svakoj temi smarao sa Turskom? Jel ovo opet počeo :-)
Sanjarko

#275 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?

Post by Sanjarko »

zg1911 wrote:opet ponavljam, kako to da bošnjaci kad sele iz bih idu u švedaku, njemačku, pa i hrvatsku, a ne u emirate? jel zbog klime, pijeska, piva? u čemu je caka...

Bruka ljudi iz Hrvatske, Bosne, Srbije dole radi. Evo ako se ne varam Gojeni je radio dole. U Libiji dok gadafija nisu smakeli iz Hrvatske, Bosne, Srbije radili, u Siriji isto itd.

Milijarde Juga zaradzivala na Libiji, Iraku, Siriji itd. Milijarde i masa ljudi radilo dole iz Energoinvesta, itd.

Kako bolan ne rade i ne sele se ljudi dole kada imaju 8 miliona stranaca na njih ni 2 miliona. Citas li uoste ista ti sta se ise, i guglas li ista. Znaci na svakog 1 Emiracanina dodzu 4 stranca. Saudijska Arabija ti ima rimjerice 1,5 miliona Krscana koji tamo rade i zive. Ima skoro 4 miliona Hindusa koji rade i zive tamo.

Istina los odnos prema radnicima imaju, ne prema svima i ne svi ali zato sto je tamo nekakva mjesavina Divljeg Kapitalizma, Autokratizma, Teokracije, Tribalizma, Socijalizma.

Naj cudniji sistemi u svijetu su dole.

Ali evo opet ponavljam sta Rusi od Ruskog gasa i nafte imaju. Mislim na obicni narod. Na srednjem istoku imaju kako ja znam zbrinute osnovne sve potrebe od love od nafte. Gas kako znam ne izvoze. Samo naftu.

Mozda grijesim, ne znam. Ne tvrdim da sam upravu. Ali ovo je sve sto sam guglo i cito.
Last edited by Sanjarko on 28/04/2017 13:19, edited 2 times in total.
Post Reply