Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
¤ jelena ¤

#251 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by ¤ jelena ¤ »

patriot_1 wrote: Zašto kritiku doživljavaš kao izljev mržnje?
Pa zašto bi netko mrzio Muhameda ili muslimane općenito?O Muhamedu što njih dva pišu,nisu oni izmislili,negdje su to pročitali,vjerovatno iz nekog islamskog izvora.Bar veči dio!Ako ja ili bilo tko napiše"Ovo mi se ne sviđa kod Muhameda" ili"Ovo mi se ne sviđa kod vas muslimana" ne znači da vas mrzim!Ne sviđa mi se to što je vodio ratove,naređivao ih i vjerovatno sam ubijao,oženio curicu i ženu tek ubijenog Židova itd.Ne sviđa mi se nošenje burke,odnos prema ženama,zabrana alkohola i svinjetine te stav da smo mi kršćani nevjernici ,braniti curi da se uda za kršćana a odobravati da dečko oženi kršćanku ,proganjanja muslimana koji pređu na Kršćanstvo itd.
Ne moram zbog toga što se meni ne sviđa mrziti ni Muhameda ni vas,ako se vama sviđa tako misliti i živjeti,no problem!
Problem je ako se radi vjere i drugčijeg mišljenja mrzi i vode ratovi.
@patrioto, šta bi ti rekao komšinici - ženi od 100 kg težine i 160 cm visine - da te sretne na ulici i naizgled ničim izazvana ti kaže....

''joooj komšija, jesi vidio što se kona N.N. udebljala :| fuj, fuj kako je to meni ružno vidjet... :cry: ''?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#252 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

Marijin sin, Isus, trčao je uzbrdo
kao da ga goni divlja zver.
Čovek koji ga je pratio upita: »Kuda ćeš?
Iza tebe nema nikoga.« Ništa ne rekavši,
Isus produži i pređe još dve poljane. »Jesi li ti
onaj koji je izgovorio reči nad mrtvacem,
te se ovaj probudio?« Jesam. »Nisi li ti učinio
da glinene ptice polete?« Jesam. »Pa ko onda
može ovako da te natera u beg?«
Isus uspori korak.
Ja izgovaram Uzvišeno Ime nad gluvima i slepima, i oni su
isceljeni. Izgovaram ga nad kamenitom padinom planine,
i ona kida svoj plašt do pupka.
Nad nepostojanjem, i ono počinje da postoji.
Ali kada satima, i danima, ljubazno razgovaram
sa onima koji uzmu ljudsku toplinu
pa je ismeju, kada njima kažem Ime, ništa se ne dogodi.
Oni ostanu kamen, ili postanu pesak u kojem
nijedna biljka ne može da raste. Ostale bolesti su putevi
za dolazak milosti, ali to njihovo neodazivanje
dovodi do svetogrđa i hladnoće prema Bogu.
Od toga se bekstvom spasavam.
Kao što vazduh malo-pomalo potkrada vodu, tako i slavopoj
hlapi i presušuje u društvu sa budalama koje
odbijaju da se menjaju. Poput hladnog kamena na kojem
sediš, cinik ti krade toplinu tela. On ne oseća
sunce. Isus nije bežao od konkretnih ljudi.
On je podučavao na novi način
.

Rumi
patriot_1

#253 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by patriot_1 »

¤ jelena ¤ wrote:
Pa zašto bi netko mrzio Muhameda ili muslimane općenito?O Muhamedu što njih dva pišu,nisu oni izmislili,negdje su to pročitali,vjerovatno iz nekog islamskog izvora.Bar veči dio!Ako ja ili bilo tko napiše"Ovo mi se ne sviđa kod Muhameda" ili"Ovo mi se ne sviđa kod vas muslimana" ne znači da vas mrzim!Ne sviđa mi se to što je vodio ratove,naređivao ih i vjerovatno sam ubijao,oženio curicu i ženu tek ubijenog Židova itd.Ne sviđa mi se nošenje burke,odnos prema ženama,zabrana alkohola i svinjetine te stav da smo mi kršćani nevjernici ,braniti curi da se uda za kršćana a odobravati da dečko oženi kršćanku ,proganjanja muslimana koji pređu na Kršćanstvo itd.
Ne moram zbog toga što se meni ne sviđa mrziti ni Muhameda ni vas,ako se vama sviđa tako misliti i živjeti,no problem!
@patrioto, šta bi ti rekao komšinici - ženi od 100 kg težine i 160 cm visine - da te sretne na ulici i naizgled ničim izazvana ti kaže....

''joooj komšija, jesi vidio što se kona N.N. udebljala :| fuj, fuj kako je to meni ružno vidjet... :cry: ''?
Ako pogađam na što ciljaš(rugala se sova .....) onda ću reći da su kršćani činili zlodjela koja su za svaku osudu!I to ne mislim samo na križarske ratove i inkviziciju koje je crkva pokrenula nego istrebljivanje domorodaca na nekim kontinentima, dovođenja crnih robova na kontinente Amerika itd!
O Isusu se nema što loše reći(za razliku od Muhameda) ali o kršćanstvu ima!Dok dobar dio muslimana nedaju Islam kritizirati!
¤ jelena ¤

#254 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by ¤ jelena ¤ »

patriot_1 wrote:
¤ jelena ¤ wrote:

Ako pogađam na što ciljaš(rugala se sova .....) onda ću reći da su kršćani činili zlodjela koja su za svaku osudu!I to ne mislim samo na križarske ratove i inkviziciju koje je crkva pokrenula nego istrebljivanje domorodaca na nekim kontinentima, dovođenja crnih robova na kontinente Amerika itd!
O Isusu se nema što loše reći(za razliku od Muhameda) ali o kršćanstvu ima!Dok dobar dio muslimana nedaju Islam kritizirati!
Zanimljivo povezivanje s ruganjem, čime je dosta toga rečeno, ali ja te pitam za konkretnu situaciju.

Šta bi rekao toj ženi u tom trenutku i kako bi okarakterisao tu ženu?
dadinjo33

#255 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by dadinjo33 »

Hamša.
patriot_1

#256 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by patriot_1 »

jelena

Zanimljivo povezivanje s ruganjem, čime je dosta toga rečeno, ali ja te pitam za konkretnu situaciju.

A što bih joj rekao?Najbolje ništa jer tko u takvoj zabludi živi teško će primiti savjet ili kritiku!
Pomislio bih "kako može u takvoj zabludi živjeti" i žalio je!
arzuhal

#257 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by arzuhal »

patriot_1 wrote:
jelena

A što bih joj rekao?Najbolje ništa jer tko u takvoj zabludi živi teško će primiti savjet ili kritiku!
Zašto da ga žalim
- kažu da je slijep
Možda neki duh,
tu blizu pored,
žali mene...
patriot_1

#258 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by patriot_1 »

arzuhal wrote:
patriot_1 wrote:
jelena

Zašto da ga žalim
- kažu da je slijep
Možda neki duh,
tu blizu pored,
žali mene...
Kad smo kod žaljenja,,zašto žalite ovog"Noctya" pa ga ne banirate,ubacuje se na svaku temu i piše nebuloze koje uopće nisu uz istu vezane,gasi teme jer nitko gotovo ne želi s njim debatirati!Spamuje !
Npr na temi"Nepoznati Bog" piše"
Postby Nocty » 17/04/2017 16:45

kako ne postoji?
jel ti mislis da su nule i jedinice samo brojevi il ih trenutno gledas preko ekrana?
ajd otvori prozor malo pa vidi trojke sestice i devetke

a na jedanesci mashi dovidjenja"
patriot_1

#259 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by patriot_1 »

arzuhal wrote:
patriot_1 wrote:
jelena

Zašto da ga žalim
- kažu da je slijep
Možda neki duh,
tu blizu pored,
žali mene...
Ili ovo na temi"Isus i Muhamed"

Postby Nocty » 18/04/2017 15:51

broj dva wrote:
Malo ulja na vatru :evil:

Za Muhameda se zna da je postojao, bio covjek od krvi i mesa.
A Isus je bio biljka.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Sacre ... _the_Cross

Mislim, ni malo manje vjerovatno nego da je bio sin boziji :D

Ko ti je ovo reko?
Čuj gljiva sin božji
Moj fratar ante kad sam mu to reko počeo nogama da se krsti i poljeva svetom vodom...reko ta voda je fejk i simbolična,imam ja pravu vodu al je crna samo ko vještičin urnebes napitak...dobro sam živu glavu izvadio,odma one žene ustale što na koljenima idu u krug oko Marije....
lijepa u dusi

#260 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

dadinjo33 wrote:
arzuhal wrote:
dadinjo33 wrote:
Nije da me briga, ali mislim da islam dugorocno u iole civilizovanom kontekstu moze opstati samo kroz neku reinterpretaciju tipa kuranijske ili slicnih.
Nemoj se samo naprezat isuviše ni u mišljenju niti u brizi za islamom i muslimanima, može pozliti čovjeku. Nego se ti oko svoje halke zabavi, nek' se uče edebu i kako postati insan.
Čovjeku, insanu, može pozliti kad čita kako je neko imao seks sa djetetom od devet godina, ljudima vadio oči usijanim ekserom i sjekao sve ruke i noge, oglušivao se na njihovu zadnju želju za vodom, naređivao ejakuliranja u silovane zarobljenice, vršio masovne egzekucije svih muškaraca i dječaka jednog plemena (opisi fakat isti kao u srebreničkom genocidu), slao ubice na žene koje su mu se rugale stihovima, uzimao za žene i konzumirao brak sa onim kojima bi tog dana pobio porodicu... i da ne nabrajam dalje. A nekom ko se još nije naučio edebu i postajanju insanom od tih opisa, naravno, ne može pozliti, nego ih on opravdava, možda mu i toplo oko srca na sve to i ponosi se što stoji na braniku "sunneta poslanika, koji je poslan kao milost svjetovima".
Odakle ti ovo? Fkt ne provociram, nego prvi put ovo vidim. A ucena sam potpuno suprotno.
Smrcak15

#261 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:
arzuhal wrote:
dadinjo33 wrote:
Nije da me briga, ali mislim da islam dugorocno u iole civilizovanom kontekstu moze opstati samo kroz neku reinterpretaciju tipa kuranijske ili slicnih.
Nemoj se samo naprezat isuviše ni u mišljenju niti u brizi za islamom i muslimanima, može pozliti čovjeku. Nego se ti oko svoje halke zabavi, nek' se uče edebu i kako postati insan.
Čovjeku, insanu, može pozliti kad čita kako je neko imao seks sa djetetom od devet godina, ljudima vadio oči usijanim ekserom i sjekao sve ruke i noge, oglušivao se na njihovu zadnju želju za vodom, naređivao ejakuliranja u silovane zarobljenice, vršio masovne egzekucije svih muškaraca i dječaka jednog plemena (opisi fakat isti kao u srebreničkom genocidu), slao ubice na žene koje su mu se rugale stihovima, uzimao za žene i konzumirao brak sa onim kojima bi tog dana pobio porodicu... i da ne nabrajam dalje. A nekom ko se još nije naučio edebu i postajanju insanom od tih opisa, naravno, ne može pozliti, nego ih on opravdava, možda mu i toplo oko srca na sve to i ponosi se što stoji na braniku "sunneta poslanika, koji je poslan kao milost svjetovima".
može pozliti kad čita kako je neko imao seks sa djetetom od devet godina
nigdje ne stoji da je imao seks sa njom u 9 godini, to sto je ozenio mladu curu nije bilo njegovom voljom nego objava od Boga, poslije se mudrost tog postupka ispostavila da je ona bila ucitelj muslimana i prenijela je hiljade hadisa.

uostalom to je normalno bilo u to vrijeme da se udaju mlade cure u tim godinama po cijelom svijetu, i u evropi cak.
ljudima vadio oči usijanim ekserom i sjekao sve ruke i noge,
ne lazi
naređivao ejakuliranja u silovane zarobljenice,
ne lazi
vršio masovne egzekucije svih muškaraca i dječaka jednog plemena (opisi fakat isti kao u srebreničkom genocidu),
ne lazi, nego je ta presuda bila od bivseg zidova koji je postao musliman a oko kojeg su se i zidovi i muslimani slozili da zidovima presudi koji su izdali medinu neprijateljskoj vojsci pa im je presudjeno od strane jednog od njihovih ljudi kojiim je presudio po njihovoj knjizi Tevratu.
znaci dobili su kaznu po svojoj knjizi a ne po Kur'anu.
SamoVasGledam

#262 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by SamoVasGledam »

A gde se u Tori tačno spominje obezglevljivanje? Možda mi promaklo.
asurbanipal

#263 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote: Ovo što pišem ne pišem, naravno, zbog vas dvojice i sličnih vama, nego ponajprije zbog Allahovog poslanika, alejhi-selam, jer ne mogu dopustiti da ga neko tako vrijeđa i laže na njega a da ja nikako ne ustanem u njegovu odbranu (ima ih koji to sebi mogu dozvoliti)

Ja koliko vidim, ovdje se brani Sveti Buharije Uzbečki..
¤ jelena ¤

#264 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by ¤ jelena ¤ »

patriot_1 wrote:
jelena

Znači...iz ovog razgovora s tobom slijedi pouka, koja glasi: ko ide okolo i laprda o tuđim manama, treba ga žaliti.

Vrlo korisno i nadasve mudro, hvala.
aurora313

#265 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by aurora313 »

Nurudin wrote:
dadinjo33 wrote:
Nurudin wrote:@dadinjo ima sindrom begovskog kopileta , to je poremećaj koji je Andrić imao
Sve je moguće, ali prije da se to malo upalio vulkan moga nefsa ;)
Pa mora biti neka dijagnoza za osobu koja za pola godine nabuba skoro 900 postova, isključivo na religiji
i isključivo antislamskih
. Ti si osoba sa dijagnozom, definitivno
Tolerancija vjernici... tolerancija. Alah ne voli ohole.
lijepa u dusi

#266 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

A majke mi, ja ne kontam ni jedne ni druge ni trece. Mislim, kontam, nekad sam i sama bila ista, ali skontas da nije vrijedno. Ne kontam ateiste koji pisu po vjerskim temama, kontam zabavno je citati (nisam sigurna da je zabava jedini motiv, vise je to nesto malo manje bezazleno), ali ne kapiram svrhu u nadmudrivanju. Onda ne kontam vjernike ni s jedne strane. Zasto diskutujete s nekim ko je ko konj u aleji? Da ne biste odmah moderaciju aktivirali, nisam nikom rekla da je konj, vec ogranicen ko balkon. Niko nece promijeniti svoja uvjerenja bas zbog vasih postova. Malo koja je tema otvorena da bi se zaista naucilo nesto novo, uglavmom su provokatorske i uglavnom ih jedan forumas stanca. Metnete ga na block i ljepota.
¤ jelena ¤

#267 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by ¤ jelena ¤ »

Ja, majke mi, ne kontam....mislim, kontam....al ne kontam....ne kontam....ne kontam...pa za promjenu....ne kapiram...

A neko drugi je ograničen ko balkon.

Loodilo... :-) :lol:

:sax:
patriot_1

#268 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by patriot_1 »

lijepa u dusi wrote:A majke mi, ja ne kontam ni jedne ni druge ni trece. Mislim, kontam, nekad sam i sama bila ista, ali skontas da nije vrijedno. Ne kontam ateiste koji pisu po vjerskim temama, kontam zabavno je citati (nisam sigurna da je zabava jedini motiv, vise je to nesto malo manje bezazleno), ali ne kapiram svrhu u nadmudrivanju. Onda ne kontam vjernike ni s jedne strane. Zasto diskutujete s nekim ko je ko konj u aleji? Da ne biste odmah moderaciju aktivirali, nisam nikom rekla da je konj, vec ogranicen ko balkon. Niko nece promijeniti svoja uvjerenja bas zbog vasih postova. Malo koja je tema otvorena da bi se zaista naucilo nesto novo, uglavmom su provokatorske i uglavnom ih jedan forumas stanca. Metnete ga na block i ljepota.
Dobro zboriš!(kontaš).
Negdje sam napisao da mnogi ateisti pišu po religiji(olitiga pišaju :-D) samo zato jer je vjera opijum tj. "tko pametan još u Boga vjeruje danas u 21 st."
Dakle,vjernici su glupi a oni pametni pa se idemo malo sprdat sa tim glupanima!
Malo ih je koji dolaze na religiju zato jer su nesigurni u svoje stavove pa bi htjeli nešto saznat!
Kao vjernik , ne pišem na religiji radi ovih prvih,ne živim u iluziji da će oni promjeniti svoje mišljenje(uglavnom neće,rijetki petki hoće) nego radi tih drugih koji neznaju puno ni o vjeri ni o Bogu,ne vjeruju iz nepoznavanja !Dakle kad pišem nekom tvrdom ateisti pišem radi onog tko će to čitati a nije toliko izmanipuliran "žutom štampom".
Nama su za komunizma prali mozak argumentima protiv Boga pa sam i sam stoga postao nevjernik!Kad sam počeo malo više kontat (u zrelijoj dobi) i razgovarati sa vjernicima koji imaju znanje,shvatih da vjera uopće nije nešto nelogično!
patriot_1

#269 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by patriot_1 »

¤ jelena ¤ wrote:
patriot_1 wrote:
jelena

Znači...iz ovog razgovora s tobom slijedi pouka, koja glasi: ko ide okolo i laprda o tuđim manama, treba ga žaliti.

Vrlo korisno i nadasve mudro, hvala.
Trebala si dodat "Tko hoda okolo i lamprda o tuđim manama a ne vidi vlastite , treba ga žaliti".
Takva je žena iz tvoje priče!
lijepa u dusi

#270 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

¤ jelena ¤ wrote:Ja, majke mi, ne kontam....mislim, kontam....al ne kontam....ne kontam....ne kontam...pa za promjenu....ne kapiram...

A neko drugi je ograničen ko balkon.

Loodilo... :-) :lol:

:sax:
Ne kontam sta hoces da kazes s ovim postom.
zagortenej

#271 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zagortenej »

lijepa u dusi wrote:
Odakle ti ovo? Fkt ne provociram, nego prvi put ovo vidim. A ucena sam potpuno suprotno.
Image
Image
Smrcak15

#272 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:
lijepa u dusi wrote:
Image
Image
a sta su ti zlocinci uradili

umjesto da pokazu zahvalnost sto su dobili lijek, oni su poubijali ljude i jos pokrali ih, znaco dupli zlocin, i zato su zavrsili Ovako kako su zavrsili.

problem bi bio da su nevini nastradali.
zagortenej

#273 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zagortenej »

naravno, Isilovci su spalili onog jordanskog pilota jer je i on sa svojim bombama iz aviona palio nevine ljude. sve po šerijatu :thumbup:
lijepa u dusi

#274 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

Ja iskreno ne mogu da vjerujem da je Poslanik o kojem sam ja ucila bio u stanju ovo uraditi, pa makar i da je zasluzeno. Sta covjek treba uraditi da zasluzi takvu kaznu? Zar nije bilo dovoljno da ih "samo" ubije, ako im je vec to sudbina bila, bezbolno i brzo? Ispade da je smatrao da im Allahova kazna na drugom svijetu nije dovoljna...

Bas me baci u razmisljanje.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#275 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

Zanimljivije su tvrdnje @dadinja i ovih par balija, kako ćemo mi eto, zbog tih nekih hadisa svi
postati isilovci , i oni se kao brinu za nas te nas preventivno informišu (jedno pet puta su samo na ovoj temi
postirali taj hadis) .
Čudno da nas o tome nikad nisu informisali recimo vjeroučitelji ali nemuslimani nas stalno informišu o tome
hadisu...Izučavaju to detaljno svako slovo i zarez, a sve sa namjerom da nam "pomognu" i objasne kako je
naše vjerovanje užasno
Post Reply