cyprus wrote:Alfons Kauders wrote:U apsolutnim ciframa, ni blizu, jer je rijec manjini. Par procenata nije isto sto i 90%... Ali kada bi rekao da Bosnjaci u poredjenju sa Srbima ili Hrvatima imaju vise simpatija za ISIL, da daju vise boraca za ISIL i vise terorista koji furaju tu ideologiju, onda svakako, to niko ne moze osporiti.
Nisu "ujedno i muslimani" ali su u pravilu muslimani, ili vecinom muslimani. Ja sam u manjini, isto kao i neki Srbin ateista. Dakle, ja sam tu zesca manjina i ne mogu se bas pretjerano buniti kada neko generalizira na taj nacin, jer jebiga, i oni koji napuste vjeru ne napuste u potpunosti tradiciju. Zadrze dio te kulture i dio tih vrijednosti. I u Skandinaviji slave Bozic, a sve go ateista. To je nesto drugo, nesto sire od vjerskih osjecanja, stvar identiteta, tradicije, porodice itd.
Mozda bi nam cifre rekle da je medju Bosnjacima i Bosancima najvise ateista? Da li ih to cini "nositeljima" tih vrijednosti, samo zato sto ih ima neznatno vise nego u druga dva naroda? Ne bas, jer ih svakako ima malo. E da sad imamo situaciju da recimo 2/3 Bosnjaka ne vjeruje u Boga, kao i pola Srba i 1/5 Hrvata, onda bi mogli pricati o nekim bitnim razlikama. U anketi takvih razlika ne manjka, a najvise odudaraju Srbi (kao sto sam vec naveo u uvodnom postu).
Jebiga, opet ne vidim fasizam. Fasista mozda jesam, ali ovdje ne vidim fasizam.

Hajd, da raščistimo nekoliko stvari...
Prvo, ne znam zašto si se ti našao prozvan. Svojim upisom se nisam obraćao tebi, nego ušću... Dakle, nisam te proglasio fašistom (nisam ni njega), nego sam samo konstatovao da pridavanje etničkoj pripadnosti (bilo kojoj) statusa vrline ili mane ima fašističke konotacije... Biti Bošnjak nije ni vrlina, ni mana... Isto se to odnosi i na Srbe i na Hrvate i na svaki drugi jebeni narod na ovoj planeti... Obzirom da je tako, ušću sam samo replicirao da onda nema naročitog smisla govoriti pohvalno o naciji kao kolektivitetu... Jer ponavljam, ne zaslužuju svi pripadnici istog naroda iste pohvale ili iste pokude... Neke pojedince na taj način kitiš tuđim perjem, a u drugom slučaju neki pojedinci bivaju ni krivi ni dužni izloženi pogrdama ili nečemu još gorem...
Pa kako su onda Hrvati "nositelji europskih vrijednosti" u vlastitim rijecima i rijecima politickih predstavnika?
Drugo, kad si se već (rekao bih ničim izazvan) javio, onda moram ponoviti posljednje dvije rečenice: ne zaslužuju svi pripadnici istog naroda iste pohvale ili iste pokude... Neke pojedince na taj način kitiš tuđim perjem, a u drugom slučaju neki pojedinci bivaju ni krivi ni dužni izloženi pogrdama ili nečemu još gorem... Ovo ponavljam iz prostorg razloga, jer ti voliš naglašavat tu vrstu stava: "boli me kurac šta manjina u nekom kolektivu misli, ko im je kriv što pripadaju tom kolektivu"... Ne proglašavam te fašistom, ali prvenstveno zato što ne mislim da si sasvim ozbiljan pri tome...
Naravno da nisam ozbiljan, ali nije ni zajebancija bez podloge, jer ne boli mene kurac sta misli manjina u nekom kolektivitetu, vec boli taj kolektivitet... I kao sto vidimo, trude se da i ta manjina eliminise kroz zakonske reforme i plemenski izborni sistem.
Treće, kad smo kod evropskih vrijednosti, ja recimo smatram da je to vrlo problematičan pojam... Šta su to evropske vrijednost? Ako je to želja za pristupanje EU, onda su Bošnjaci vjerovatno najveći nositelji u cijeloj Evropi... Sigurno veći nego recimo Norvežani, Britanci i Švicarci... Međutim, kako je ovaj pojam vrlo maglovit, to su kriteriji za njegovo određivanje još maglovitiji... Zbog toga smatram proglašavanje određenih naroda za nositelje tako imaginarnih pojmova bespredmetnim u najmanju ruku... Naravno ja znam da je ova tema koju si ti spomenuo samo aluzija na "znanstveno-stručni" skup održan u Neumu i svojevrsni šuk HDZ-ovcima... Ja sa time nemam problem, i kao što rekoh, ovo što sam prvobitno napisao se uopšte nije odnosilo na tebe...
Naravno da su razlozi magloviti i besmisleni, ali su utemeljeni na cinjenicama, za razliku od skupa u Neumu. To sto im se ne dopada nacin na koji su odgovorili na pitanja je njihov problem.
Četvrto, što se tiče ostalih stvari... Ostaje mi jedino da se referišem na ovu svoju tačku dva... Kategorije "Bošnjaci..." i "većina Bošnjaka..." definitivno nisu jedno te isto... To su dvije prilično različite stvari... Čisto sumnjam da ti ne razumiješ razliku i da ne shvataš opasnost nerazumijevanja razlike... Prije će biti da malo trolaš...
Ne, rekao sam da razumijem razliku, ali da opet razumijem kada neko kaze "Bosnjaci su muslimani" ili "Hrvati su katolici" - jer ogromna vecina i jednih i drugih su pripadnici te vjere. E sad, druga je stvar kad to neko govori zlonamjerno, pa kad npr. pocne podjebavati muslimane za vehabije ili katolike za pedofile po crkvama.
Ti sad vidi da li je trollanje ili ne, ali vecina je vecina, i narod to tako vidi.

Vecina Hrvata je za HDZ i onda je logicno da se njihova politika gleda kroz prizmu HDZ-a. Zapravo, na tom insistiraju upravo Hrvati, a ne ja. Ne znam zasto ocekujes da raja svaki put izracuna i naglasi koliko podrske uziva HDZ? Za to je zaduzen CIK, a ne ja.