Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post Reply
BHCluster

#251 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by BHCluster »

Image
Pandakonda

#252 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Pandakonda »

Drugovi samo recite kad krećemo

KB9

#253 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by KB9 »

ko zeli da se mirimo garant nije okusio rata vec je slao pakete iz njemacke
hAZNADAR

#254 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by hAZNADAR »

Connaisseur Karlin wrote:
Dansanja bosnjacka politika je nesto o cemu pisem, a upravo ista kopira danasnje ponasanje srpske i hrvatkse politike , tj. bosnjacka politika danas nema cilj ka pomorenju, vec suradjuje sa srpskim i hrvatskim politicarima u djeljenju drzave ;-) vidimo iz mogih politickih poteza da tri strane igraju istu igru iskljucvo za vlastite interese, bez ozbira na stadnard zivota njihovih gradjana.

Bosnjaci nisu nikoga napali, nisu tezili ka okupaciji tudje teritorije van BiH granica, to je tocno,ali ovo sto danas rade je upravo dokaz da je bosanjacka politika pocela djelovati upravo protiv vlastitog naroda, protiv Bosnjaka.

Nepovjerenje danas postoji jer politicari u BiH su uspjeli vec nove generacije nauciti kako se mrzi neko iz druge etnicke grupe.
Ja, ja,... isti smo svi i bosnjacka politika isto ko srpska. Znamo tu pricu. Tehnicki detalji poput nenapadanja susjeda, odsustva aspiracija na susjedne teritorije, prihvatanje neutralne zastave, dana drzavnosti i himne, priznavanja drugima prava na sopstveni jezik i sopstvenu naciju, historiografija gdje tumacis samo sebe a druge ne ne prikazujes kao svoje bivse otpadnike, odsustvo sopstvenog fasizma iz domace kuhinje i tradicije toga, i niti jednom nikada niti jedna jedina stranka sa bosnjackom vecinom, politicka platforma,.. da je ikada izjavila nesto u stilu potrebe za razdruzivanjem, podjelom,.. i sl. Ti tehnicki detalji su postali tebi i slicnima nesto nebitno i neka polazna osnova u nasim odnosima gdje zaboravljas da to nije pozitivna nula i osnova gdje smo svi isti - vec da je neko u debelom minusu a neko ne. Imaju naravno Bosnjaci svojih mana, imaju u previse,... ali to izjednacavanje je bilo i ostalo samo odraz necije hemije, zelja,.. a ne objektivnosti jer tehnicki i argumentima, prostim cinjenicama ne mozes ni izbliza izjednaciti strane. Mozda je to popularno, default,.. tamo gdje zivis i u tvom okruzenju gdje postoje neke opcepoznate istine i nepisana pravila,... ali zat stvarno mislis da to moze proci ovdje.
Evo sve odbaci sto sam rekao i nemoj ni citati, ni pomisliti na to. Samo skontaj koliko vremena ovdje provodis u toj prici i kolike su sanse da nekoga ko nije prethodno nabrijan - da ga ubijedis u to. Koliko to jos vremena trebas da visis ovdje sa tom pricom i da ima ucinka? Osim ako se ne palis na reakcije i tudje emocije koje mozes proizvesti. Sto je vec vidjeno.

Onda - nemoj molim te da se brines o nama sto bosnjacka politika radi protiv svog naroda. Bez obzira koliko bila lopovska, korumopirana, ideoloski pogubna,... nece nikada moci rasturiti zemlju i aminovati podjelu jer to nije tehnicki moguce izvesti. Prvo zbog granica i infrastrukture, a drugo zbog naroda koji nece nikada mentalno moci prihvatiti drzavnu granicu na izlazu iz Sarajeva, Tuzle, Zenice,..

A zaboga ne zivimo u Sjevernoj Koreji ili Kini pa da nemamo pristup informacijama. Ne mora politicar napucavati mrznju ili ljubav - svi imamo svoje licno pamcenje, iskustva i pristup informacijama. I tebi i tvojoj raji za informaciju - imamo i mozga pa da sami prepoznamo fasizam.

E sad nastavi sa svojom misijim. Sto vrijeme prolazi - sve mi se manje cini da si u misiji propagiranja necega a sve mi se vise cini da provokativnim upadima samo skreces paznju na sebe. Mozda je Frojd u pravu,..
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#255 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by japin_mutapi »

put u masovnu grobnicu vodi preko pomirenja
Connaisseur Karlin

#256 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote:
Dansanja bosnjacka politika je nesto o cemu pisem, a upravo ista kopira danasnje ponasanje srpske i hrvatkse politike , tj. bosnjacka politika danas nema cilj ka pomorenju, vec suradjuje sa srpskim i hrvatskim politicarima u djeljenju drzave ;-) vidimo iz mogih politickih poteza da tri strane igraju istu igru iskljucvo za vlastite interese, bez ozbira na stadnard zivota njihovih gradjana.

Bosnjaci nisu nikoga napali, nisu tezili ka okupaciji tudje teritorije van BiH granica, to je tocno,ali ovo sto danas rade je upravo dokaz da je bosanjacka politika pocela djelovati upravo protiv vlastitog naroda, protiv Bosnjaka.

Nepovjerenje danas postoji jer politicari u BiH su uspjeli vec nove generacije nauciti kako se mrzi neko iz druge etnicke grupe.
Ja, ja,... isti smo svi i bosnjacka politika isto ko srpska. Znamo tu pricu. Tehnicki detalji poput nenapadanja susjeda, odsustva aspiracija na susjedne teritorije, prihvatanje neutralne zastave, dana drzavnosti i himne, priznavanja drugima prava na sopstveni jezik i sopstvenu naciju, historiografija gdje tumacis samo sebe a druge ne ne prikazujes kao svoje bivse otpadnike, odsustvo sopstvenog fasizma iz domace kuhinje i tradicije toga, i niti jednom nikada niti jedna jedina stranka sa bosnjackom vecinom, politicka platforma,.. da je ikada izjavila nesto u stilu potrebe za razdruzivanjem, podjelom,.. i sl. Ti tehnicki detalji su postali tebi i slicnima nesto nebitno i neka polazna osnova u nasim odnosima gdje zaboravljas da to nije pozitivna nula i osnova gdje smo svi isti - vec da je neko u debelom minusu a neko ne. Imaju naravno Bosnjaci svojih mana, imaju u previse,... ali to izjednacavanje je bilo i ostalo samo odraz necije hemije, zelja,.. a ne objektivnosti jer tehnicki i argumentima, prostim cinjenicama ne mozes ni izbliza izjednaciti strane. Mozda je to popularno, default,.. tamo gdje zivis i u tvom okruzenju gdje postoje neke opcepoznate istine i nepisana pravila,... ali zat stvarno mislis da to moze proci ovdje.
Evo sve odbaci sto sam rekao i nemoj ni citati, ni pomisliti na to. Samo skontaj koliko vremena ovdje provodis u toj prici i kolike su sanse da nekoga ko nije prethodno nabrijan - da ga ubijedis u to. Koliko to jos vremena trebas da visis ovdje sa tom pricom i da ima ucinka? Osim ako se ne palis na reakcije i tudje emocije koje mozes proizvesti. Sto je vec vidjeno.

Onda - nemoj molim te da se brines o nama sto bosnjacka politika radi protiv svog naroda. Bez obzira koliko bila lopovska, korumopirana, ideoloski pogubna,... nece nikada moci rasturiti zemlju i aminovati podjelu jer to nije tehnicki moguce izvesti. Prvo zbog granica i infrastrukture, a drugo zbog naroda koji nece nikada mentalno moci prihvatiti drzavnu granicu na izlazu iz Sarajeva, Tuzle, Zenice,..

A zaboga ne zivimo u Sjevernoj Koreji ili Kini pa da nemamo pristup informacijama. Ne mora politicar napucavati mrznju ili ljubav - svi imamo svoje licno pamcenje, iskustva i pristup informacijama. I tebi i tvojoj raji za informaciju - imamo i mozga pa da sami prepoznamo fasizam.

E sad nastavi sa svojom misijim. Sto vrijeme prolazi - sve mi se manje cini da si u misiji propagiranja necega a sve mi se vise cini da provokativnim upadima samo skreces paznju na sebe. Mozda je Frojd u pravu,..
Ti jednostavno ignorises stvarnost i branis bosanjacku politku koja danas nema pozitivan uticaj na sakdonevni zivot stanovnnika u BiH.

Sto je Bosnjacka politika, narocito, zadnjih 10 godina, pozitivno uradila za njene gradjanje bosnjake u BiH?
hAZNADAR

#257 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by hAZNADAR »

Ti jednostavno ignorises stvarnost i branis bosanjacku politku koja danas nema pozitivan uticaj na sakdonevni zivot stanovnnika u BiH.

Sto je Bosnjacka politika, narocito, zadnjih 10 godina, pozitivno uradila za njene gradjanje bosnjake u BiH?
Definisi bosnjacku politiku. Ako je to tamo gdje ima najvise Bosnjaka - imam dobrog razloga da branim jer te politike i stranke nisu napravile drzavnu granicu povrh Sarajeva ili Tuzle. Niti ima naznaka u njihovom programu i djelovanju da to zele.
Ekonomija je druga prica - i tu ne vidim neke uspjesnije politike ni kod susjeda. Razloga mnogo i najcesce zajednicki problemi.

Ti si krenula sa poistovjecivanjem bosnjacke politike sa separatistickim u BiH. Gdje ocekujem malo konkretnija poredjenja, podudarnosti i argumente. Ja sam naveo razlike.
SG-1

#258 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by SG-1 »

Zukorlić pozvao Bošnjake da podrže Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji :lol:

https://www.klix.ba/vijesti/regija/zuko ... /170319037
Connaisseur Karlin

#259 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

hAZNADAR wrote:

Definisi bosnjacku politiku. Ako je to tamo gdje ima najvise Bosnjaka - imam dobrog razloga da branim jer te politike i stranke nisu napravile drzavnu granicu povrh Sarajeva ili Tuzle. Niti ima naznaka u njihovom programu i djelovanju da to zele.
Ekonomija je druga prica - i tu ne vidim neke uspjesnije politike ni kod susjeda. Razloga mnogo i najcesce zajednicki problemi.

Ti si krenula sa poistovjecivanjem bosnjacke politike sa separatistickim u BiH. Gdje ocekujem malo konkretnija poredjenja, podudarnosti i argumente. Ja sam naveo razlike.
Pisemo konkretno o bosnjackoj politici zadnjih 10 godina. :D Sto je tvoje misljenje o doticnoj bosanjavko polistici?
Zasto branis bosanjacku politiku koja nije nista uradila zadnjih 10 godina za dobrobit bosnjackih gradjana?
hAZNADAR

#260 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by hAZNADAR »

hAZNADAR wrote:

Pisemo konkretno o bosnjackoj politici zadnjih 10 godina. :D Sto je tvoje misljenje o doticnoj bosanjavko polistici?
Zasto branis bosanjacku politiku koja nije nista uradila zadnjih 10 godina za dobrobit bosnjackih gradjana?
Vec receno. A i pitanje glupo postavljeno - vjerovatno ocekujes hronoloski bilo u parlamentu, vijecu ministara, predsjednistvu, lobiranju,.. da prezentiram sve nastupe bosnjacke politike koji su bili u cilju ocuvanja drzave, u interesu drzave, protiv secesionizma,... i sl. :lol:
Moje misljenje o bosnjackoj politici je itekako kriticki i po pitanju zrelosti, i po pitanju zauzimanja, i po pitanju korupcije, i po pitanju mnogih taktickih gresaka. Ali ne vidim boljeg kandidata od postojecih, jer mislim da generalno kao narod nismo dovoljno politicki zreli pa da imamo zrele politicke stranke koje mogu napraviti brze korake na bolje. Medjutim - optimista sam na duze staze jer Bosnjaci ipak polako sazrijevaju a uporedo sa time i kriticka svijest po pitanju stranaka. Trenutno je daj sta das i izabiraj najmanje zlo - a tu su mi svakako blizi svi nedorasli, korumpirani,... koji su ipak za ocuvanje i opstanak drzave negoli oni koji bi je najradije rasturili i postavili granicnu rampu povrh Sarajeva. Bosnjacka politika u zadnjih 10 god ipak nije mogla ukinuti RS, nije mogla izgraditi cijelu dionicu zamisljenog autoputa, nije mogla spasiti firme koje nisu mogle izdrzati konukrentnost, nije mogla uticati na srpsku stranu u RS da odustane od provokacija i diskriminacije. Bila je vise defanzivna i uspjela sacuvati drzavu kakvu takvu, i slobodan protok robe, novca, ljudi,.. kako tako.

I hajd sad opet da ti prezentiram sta je sve bosnjacka politika pozitivno uradila. :lol:
To je kad te uhvatim u pretjerivanju kada poistovjecujes sve nase politike da argumentujes i onda krenes sa ovakvim glupim pitanjima. Mislim da sam dovoljno objasnio.

I mislim da je ocigledno da se sinoc, subota navecer nije nista konkretno desilo kod tebe po pitanju tjelesno-dusevnog balansa - cim nastojis biti zapazena ovdje uobicajenim budalestinama. ;-)
Connaisseur Karlin

#261 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

hAZNADAR wrote:
Vec receno. A i pitanje glupo postavljeno - vjerovatno ocekujes hronoloski bilo u parlamentu, vijecu ministara, predsjednistvu, lobiranju,.. da prezentiram sve nastupe bosnjacke politike koji su bili u cilju ocuvanja drzave, u interesu drzave, protiv secesionizma,... i sl. :lol:
Moje misljenje o bosnjackoj politici je itekako kriticki i po pitanju zrelosti, i po pitanju zauzimanja, i po pitanju korupcije, i po pitanju mnogih taktickih gresaka. Ali ne vidim boljeg kandidata od postojecih, jer mislim da generalno kao narod nismo dovoljno politicki zreli pa da imamo zrele politicke stranke koje mogu napraviti brze korake na bolje. Medjutim - optimista sam na duze staze jer Bosnjaci ipak polako sazrijevaju a uporedo sa time i kriticka svijest po pitanju stranaka. Trenutno je daj sta das i izabiraj najmanje zlo - a tu su mi svakako blizi svi nedorasli, korumpirani,... koji su ipak za ocuvanje i opstanak drzave negoli oni koji bi je najradije rasturili i postavili granicnu rampu povrh Sarajeva. Bosnjacka politika u zadnjih 10 god ipak nije mogla ukinuti RS, nije mogla izgraditi cijelu dionicu zamisljenog autoputa, nije mogla spasiti firme koje nisu mogle izdrzati konukrentnost, nije mogla uticati na srpsku stranu u RS da odustane od provokacija i diskriminacije. Bila je vise defanzivna i uspjela sacuvati drzavu kakvu takvu, i slobodan protok robe, novca, ljudi,.. kako tako.

I hajd sad opet da ti prezentiram sta je sve bosnjacka politika pozitivno uradila. :lol:
To je kad te uhvatim u pretjerivanju kada poistovjecujes sve nase politike da argumentujes i onda krenes sa ovakvim glupim pitanjima. Mislim da sam dovoljno objasnio.

I mislim da je ocigledno da se sinoc, subota navecer nije nista konkretno desilo kod tebe po pitanju tjelesno-dusevnog balansa - cim nastojis biti zapazena ovdje uobicajenim budalestinama. ;-)
aha,nemas nista pozitivno napisati o bosnjackoj politici :thumbup:
Lug

#263 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Lug »

Connaisseur Karlin wrote:Bosnjaci nisu nikoga napali, nisu tezili ka okupaciji tudje teritorije van BiH granica, to je tocno,ali ovo sto danas rade je upravo dokaz da je bosanjacka politika pocela djelovati upravo protiv vlastitog naroda, protiv Bosnjaka.
a tebi haman zao.. dusa moja.. :roll:

Connaisseur Karlin wrote:Nepovjerenje danas postoji jer politicari u BiH su uspjeli vec nove generacije nauciti kako se mrzi neko iz druge etnicke grupe.
za razliku od Bosnjaka, anamo oni su to naucili ima 100g, dokle je doslo, ne smije se covjek vise ni braniti..

i dosadni ste sa tim jeftinim izjednjacavanjem. :zzzz:
MuaDib

#264 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by MuaDib »

Pitanje pomirenja treba rješavati kroz međudržavni, a ne kroz međuetnički dijalog. Ova podvala o mirenju dva naroda pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, je podvala onih krugova koji na BiH gledaju kao teritoriju čiju državnost čini konsenzus tri naroda.
Dakle prvo se u Parlamentu BiH treba otvoriti rasprava i pokrenuti incijativa za međudržavnu konferenciju o trajnom miru na Balkanu. U sklopu te incijative mora se donejeti deklaracija o trajnom miru, koja ce osuditi iredentizam i paternalizam susjednih država prema BiH, zatim osuditi velikorspski i velikohrvatski hrvatski nacionalizam kao ideje koje su u BiH dovele do genocida, ali i osuditi sve oblike težnji da se ukine konstitutivnist naroda, da se promoviše bosaskohercegovačka državnost na temeljima unitarizma, etatizma i drugih oblika kvazipatriotskog jednoumlja, te težnje pojedinih krugova za Bošnjačkom etničkom državom. Te u skaldu sa svim tim načelima pokrenuti široki dijalog, koji treba da dovede do međudržavne konferencije BIH, HR, SRB i CG.
Duka Dizel

#265 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Duka Dizel »

MuaDib wrote:Pitanje pomirenja treba rješavati kroz međudržavni, a ne kroz međuetnički dijalog. Ova podvala o mirenju dva naroda pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, je podvala onih krugova koji na BiH gledaju kao teritoriju čiju državnost čini konsenzus tri naroda.
Nego kako?
Postoji li još neko gledanje, sem onog da je državnost BiH rezultat konsenzusa u medjunarodnoj zajednici?
MuaDib

#266 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by MuaDib »

Duka Dizel wrote:
MuaDib wrote:Pitanje pomirenja treba rješavati kroz međudržavni, a ne kroz međuetnički dijalog. Ova podvala o mirenju dva naroda pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, je podvala onih krugova koji na BiH gledaju kao teritoriju čiju državnost čini konsenzus tri naroda.
Nego kako?
Bosna i Hercegovina je zemlja starija od svojih naroda, koji svoje odnose treba da regulišu kroz politički sistem, a ne da oni sebe proglašavaju starijim od države i sveukupni suverenitet građana ove zemlje dijele na tri.
Duka Dizel

#267 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Duka Dizel »

MuaDib wrote:
Duka Dizel wrote:
Nego kako?
Bosna i Hercegovina je zemlja starija od svojih naroda, koji svoje odnose treba da regulišu kroz politički sistem, a ne da oni sebe proglašavaju starijim od države i sveukupni suverenitet građana ove zemlje dijele na tri.
Kako država može biti starija od naroda? :D

Pa država bez naroda ne može postojati.
Narod bez države može.
Maraschino

#268 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Maraschino »

Patak u akciji. :D
Connaisseur Karlin

#269 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Lug wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Bosnjaci nisu nikoga napali, nisu tezili ka okupaciji tudje teritorije van BiH granica, to je tocno,ali ovo sto danas rade je upravo dokaz da je bosanjacka politika pocela djelovati upravo protiv vlastitog naroda, protiv Bosnjaka.
a tebi haman zao.. dusa moja.. :roll:

Connaisseur Karlin wrote:Nepovjerenje danas postoji jer politicari u BiH su uspjeli vec nove generacije nauciti kako se mrzi neko iz druge etnicke grupe.
za razliku od Bosnjaka, anamo oni su to naucili ima 100g, dokle je doslo, ne smije se covjek vise ni braniti..

i dosadni ste sa tim jeftinim izjednjacavanjem. :zzzz:
Vase svakodnevno loristenje rijec "izjednjacavanje" je pogresno, loginije je reci, realna komparacija, a putem koje mozemo vidjeti razlike i slicnosti dvije politicke etnicke naionalne strane :)
slobodno napisitie pozitivne uticaje bosnjacke politke zadnjih 10 godina :)
Kejn

#270 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Kejn »

Jedan uticaj Bošnjačke politike...?
hmmmm...

Možda da su Bošnjaci preko 50 % sada a da je bosanski jezik zastupljen sa skoro 55%?
cyprus

#271 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by cyprus »

Duka Dizel wrote:
cyprus wrote:
Nisi mi ni odgovorio na pitanje... Da li i zašto smatraš da je pravednije i poštenije da jedan narod preglasa volju druga dva?
Ne znam da li si se sretao u životu sa situacijom kada recimo tri brata naslede očevu kuću.
Sva trojica imaju po jednu trećinu vlasništva.
I sad dvojica hoće da je prodaju, a treći ne želi.

Da li je pošteno i pravedno što kuća u tom slučaju ne može da se proda?
Aha, kontam logiku... Samo što jebiga narodi (etničke grupe), za razliku od braće, nisu vlasnici teritorije, niti to mogu biti... I na kraju krajeva, narodi nisu monolitna tijela - ne smisli svaki Srbin isto, ne misli svaki Hrvat isto, a isto važi i za Bošnjake... Dakle, na taj način promišljati o ovom pitanju nije baš utemeljeno...
cyprus

#272 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:
cyprus wrote:

Da je podjela rješenje, ne bi uopšte ni bilo ovog rata... Jebote, šta ljudi svašta pišu :-)

Sa druge strane, to u suštini i jeste trenutna okosnica politike srpskog nacionalizma, odnosno separatista iz RS-a... Hajmo Bošnjacima zgaditi suživot, nebili i oni odustali od ideje Bosne i Hercegovine... Jer ideja Bosne i Hercegovine i nije ništa drugo nego suživot... Žao mi je samo što se sve veći broj Bošnjaka hvata u tu mrežu i samo potvrđuje ono što velikosrbi žele... Ali nije ni da me čudi mnogo...
Suzivot po mjeri multikulti inercije iz proslih vremena je davno postao utopija i nemoguca misija.
Narodi su generalno odbacili suzivot i sve se svodi na borbu za teritorije.
I to je realnost. Bosna i Hercegovina je u zadnjih 1000 godina promijenila dosta nalicja, vjera, politika, granica, filozofija, ideologija,... ali i dalje opstala kao jedinstven prostor. Naivno je vjerovanje da samo multi-kulti i suzivot spasava BiH. Realnost je da je samo jednom narodu stalo do drzave a druga dva je ne zele i nemaju realnu snagu da je rasture - pa su u neku ruku tu zaglavili. Zakljucak - kome je stalo do opstanka BiH - pridruzice se Bosnjacima ili pomoci na bilo koji nacin.

Tebi zao Bosnjaka sto se fataju u mreze? :lol: Koje ba mreze,.. fasisti ne zele sa Bosnjacima ni pod tackom razno kakvi god da su i sta god propagirali, BiH ne zele ni pod tackom razno kakva god da je i ti govoris o fatanju u mrezu - ko biva postoji teoretska mogucnost modela opceprohvacenog suzivota pa glupe Bosnje to nazalost odbacuju jer se fataju u mreze.

Evo ti jedan citat dana na komentarima nezavisnih.
"Mi smo i sretni da nemamo nista sa takvim ODRODIMA. Falati boze pa i Prjedor je cistiji."

Znam reci ces - ma to je samo jedan ekstrem a ne misli tako vecina.
Realnost je sljedeća - koliko ima suživota, toliko ima Bosne... Danas je nažalost malo suživota, a kako vidimo i Bosne je malo...
Juliuscezar

#273 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Juliuscezar »

i djecu cemo da im napravimo
Obi Wan Bosnian

#274 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Obi Wan Bosnian »

Duka Dizel wrote: Ne znam da li si se sretao u životu sa situacijom kada recimo tri brata naslede očevu kuću.
Sva trojica imaju po jednu trećinu vlasništva.
I sad dvojica hoće da je prodaju, a treći ne želi.

Da li je pošteno i pravedno što kuća u tom slučaju ne može da se proda?
U ovom slučaju se kuća morala prodati. Dvojica braće su htjela da je kupi kupac X a treći brat je htio da je kupi kupac Y.

Osnovno što velikosrebi ne razumiju je da se referendum MORAO održati svakako. Održale su ga sve republike jer je Jugoslavija prestala postojati i SVAKA republika se morala izjasniti šta će dalje. I Crna Gora je tada imala referendum i odlučila se za zajednicu sa Srbijom.

Nije bila opcija da nema referenduma jer bi onda BiH ostala u limbu. Ni na nebu ni na zemlji.

Velikosrbi smatraju da bi bez referenduma BiH ostala u Jugoslaviji ali to je nonsens jer Jugoslavija više nije postojala.

Ili evo, da uzmemo tvoje poređenje sa braćom, recimo da su tri brata dijelila stanarsko pravo. Vlasnik stana (Jugoslavija) je umrla i nema nasljednika pa je stan stavljen na prodaju. Dva brata su htjela da oni kupe stan a treći brat je htio da stan kupi susjed (Srbija). I ova dva preglasala trećeg. Nije bilo opcije da se neko ne preglasa a pošto je tako onda bolje da 2 preglasaju 1 nego da 1 preglasa 2.
Duka Dizel

#275 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Duka Dizel »

cyprus wrote:
Aha, kontam logiku... Samo što jebiga narodi (etničke grupe), za razliku od braće, nisu vlasnici teritorije, niti to mogu biti... I na kraju krajeva, narodi nisu monolitna tijela - ne smisli svaki Srbin isto, ne misli svaki Hrvat isto, a isto važi i za Bošnjake... Dakle, na taj način promišljati o ovom pitanju nije baš utemeljeno...
Pa možda nije utemeljeno, ali je svakako najslikovitiji primer šta znači taj komunistički pojam konstitutivnosti.
Možda bi još bolji primer bio, kao kad bi tri brata sagradila jednu zajedničku kuću.

Narod je konstitutivni element moderne države.
Država nastaje tako što se narod organizuje u jednu širu društvenu zajednicu, pod jednim političkim sistemom.

Za BiH je specifično što su se bar na papiru tri naroda odlučila udružiti i organizovati u državu, odnosno SR BiH, koja će ući u sastav šire jugoslovenske zajednice.
Kažem, na papiru, jer mi znamo da u praksi nije bilo tako, već su se neki partizani (većinom Srbi) sastali negde u šumi i u ime naroda iscrtali granice i proglasili SR BiH...zajedničku, srpsku, bošnjačku i hrvatsku.

Znači, nije BiH nastala ni referendumom, ni većinskim mišljenjem, ni preglasavanjem, već konsenzusom delagata ZAVNOBIH, koji su narodni legitimitet stekli oružanom borbom protiv fašista i sticajem istorijskih okolnosti.

Onog trenutka kad je ta ideologija pukla i kad su na izborima u BiH pobedili nacionalisti i ideje poražene u WWII, jasno je bilo da od one BiH uspostavljene na principima ZAVNOBIH nema ništa.
Jer te ideje nisu ni stvorile BiH kao republiku, već su im vizije bile drugačije.
Post Reply