Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gojeni H

#251 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by Gojeni H »

kiligonzales wrote:
To tvrdim zato sto inovacija zavisi od covjekove potrebe da sebi olaksa ono sto mu predstavlja teskocu, ne nuzno njome da i zaradi. Kad je covjek bio u prilici da stvori masinu, stvorio je masinu i zamjenio je konja. Sad je jahanje konja zadovoljstvo, a nekada mu je bila potreba kao voznja auta. Teznja profitu i uvecanju moci sve je to pretvorilo u ekonomsku trku, a inovacija bi donosila prednost u sticanju profita. Na primjerima industrijskih revolucija vidimo kako inovacija donosi i prednost.

U kapitalizmu moc kapitala lezi u privatnom vlasnistvu, naš kapitalista za razliku od marksiste, svoju proizvodnju je racionalizovao prema analizi potreba trzista, ali i svojim resursima te su smatrali da se visak vrijednosti realizuje na trzistu, kod marksiste to nije bilo tako u postavci njihove politicke ekonomije, oni su smatrali da drzava treba diktirati uslove proizvodnje i vrsiti jednaku preraspodijelu novca u drustvu prema profitu koji ostvari, oni su u svojoj postavci politicke ekonomije viskom vrijednosti smatrali proizvodnju, sto se pokazalo besmislenim jer se ne moze samo proizvoditi i proizvoditi, raditi i raditi i ocekivati dobri rezultati na trzistu jer visak koji proizvedes, a ne prodas, propada. Uzaludnost masovne proizvodnje bez plana kako to prodati na trzistu je upravo u drustvima sa takvom postavkom politicke ekonomije dovela do njihovog sloma, ne teznja o apsolutnoj jednakosti ljudi.
Boldirano ... interesantno razmisljanje. Jedna teorija kaze da su uzrok ljudskom progresu strah, lijenost i pohlepa. Covjek konstantno stvara nove stavri (valjda zato sto je lijen) da bi imao vise vremena, a naucno je dokazano da je lovac-sakupljac imao vise vremena za sebe nego moderan covjek, a kamoli seljak prije 50 godina. :D

Ako dozvoljavas, vratio bih se na ovu tvoju tezu:
Danasnji pojedinac bez obzira zivio u drustvu jednakih sansi i apsolutne jednakosti, ima i dalje poticaj da stvara nove stvari.
Zasto bi imao? Opet, vratimo se praksi. Bez obzira, ili bas zbog toga, sto je sovjetsko drustvo imalo manje nejednakosti od americkog, sovjetski covjek se nije bas previse lomio da stvara nove stvari, zar ne?
Zasto bi neko zelio veci TV? Kako ostvariti ovako nesto u drustvu apsolutnih jednakosti? Kako uopste imati volje stvarati nesto vece, sjajnije, efikasnije?
Gojeni H

#252 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by Gojeni H »

seln wrote: Ne, teznja ka apsolutnoj jednakosti je dobra, toliko dugo dok ostaje ideja vodilja. Ali potpuna jednakost je neizvodiva.
Hvala. Naravno da je neizvodiva.
Bitno je smanjivati nejednakosti, ... ali uvijek pametnijim, brzim, i dovitljivijim dati sansu da ostvare vise.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#253 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by Chmoljo »

R A V E N wrote:
Chmoljo wrote:meščini da bi ti tu svoju desnicu mogao kreativnije iskoristiti.

džast sejin...
Čak i da je tačno to na što aludiraš, brže se tipka sa dvije ruke pa kreativno koristim obje ruke.
Upravo i pokusavam da te usporim u toj kreativnosti, koliko radi nas ostalih, toliko, vjeruj mi, i zbog tebe.
drndalo

#254 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by drndalo »

Chmoljo wrote:
R A V E N wrote:
Chmoljo wrote:meščini da bi ti tu svoju desnicu mogao kreativnije iskoristiti.

džast sejin...
Čak i da je tačno to na što aludiraš, brže se tipka sa dvije ruke pa kreativno koristim obje ruke.
Upravo i pokusavam da te usporim u toj kreativnosti, koliko radi nas ostalih, toliko, vjeruj mi, i zbog tebe.
Rece on skromno... :kontrabas:
kiligonzales

#255 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by kiligonzales »

Gojeni H wrote:
kiligonzales wrote:
To tvrdim zato sto inovacija zavisi od covjekove potrebe da sebi olaksa ono sto mu predstavlja teskocu, ne nuzno njome da i zaradi. Kad je covjek bio u prilici da stvori masinu, stvorio je masinu i zamjenio je konja. Sad je jahanje konja zadovoljstvo, a nekada mu je bila potreba kao voznja auta. Teznja profitu i uvecanju moci sve je to pretvorilo u ekonomsku trku, a inovacija bi donosila prednost u sticanju profita. Na primjerima industrijskih revolucija vidimo kako inovacija donosi i prednost.

U kapitalizmu moc kapitala lezi u privatnom vlasnistvu, naš kapitalista za razliku od marksiste, svoju proizvodnju je racionalizovao prema analizi potreba trzista, ali i svojim resursima te su smatrali da se visak vrijednosti realizuje na trzistu, kod marksiste to nije bilo tako u postavci njihove politicke ekonomije, oni su smatrali da drzava treba diktirati uslove proizvodnje i vrsiti jednaku preraspodijelu novca u drustvu prema profitu koji ostvari, oni su u svojoj postavci politicke ekonomije viskom vrijednosti smatrali proizvodnju, sto se pokazalo besmislenim jer se ne moze samo proizvoditi i proizvoditi, raditi i raditi i ocekivati dobri rezultati na trzistu jer visak koji proizvedes, a ne prodas, propada. Uzaludnost masovne proizvodnje bez plana kako to prodati na trzistu je upravo u drustvima sa takvom postavkom politicke ekonomije dovela do njihovog sloma, ne teznja o apsolutnoj jednakosti ljudi.
Boldirano ... interesantno razmisljanje. Jedna teorija kaze da su uzrok ljudskom progresu strah, lijenost i pohlepa. Covjek konstantno stvara nove stavri (valjda zato sto je lijen) da bi imao vise vremena, a naucno je dokazano da je lovac-sakupljac imao vise vremena za sebe nego moderan covjek, a kamoli seljak prije 50 godina. :D

Ako dozvoljavas, vratio bih se na ovu tvoju tezu:
Danasnji pojedinac bez obzira zivio u drustvu jednakih sansi i apsolutne jednakosti, ima i dalje poticaj da stvara nove stvari.
Zasto bi imao? Opet, vratimo se praksi. Bez obzira, ili bas zbog toga, sto je sovjetsko drustvo imalo manje nejednakosti od americkog, sovjetski covjek se nije bas previse lomio da stvara nove stvari, zar ne?
Zasto bi neko zelio veci TV? Kako ostvariti ovako nesto u drustvu apsolutnih jednakosti? Kako uopste imati volje stvarati nesto vece, sjajnije, efikasnije?
Teorija o ljudskom progresu ima mnogo. Lovac-sakupljac je imao vise vremena od nas, ali nije imao iskustvo i znanje danasnjeg covjeka. Za njega je prvo orudje, prva odjeca, prvi dom i td, bilo inovacijom.

Moj bi odgovor bio na tvoje pitanje da unaprijede vlastiti zivot.

Sto se tice Sovjeta, Sovjeti su itekako imali svog doprinosa u stvaranju novih stvari, nisu imali mercedes, jesu antonova, oni su imali polja industrije na kojim su bili jednako dominantni zapadu, ali bome i polja na kojim su bili slabiji. Recimo pogledajmo svemirsku trku Sovjeta i Amera ili njihovu trku u stvaranju nuklearnog naoruzanja i vidjecemo da su oni u tome pogledu bili jednako napredni. Međutim na zapadu smo imali more razlicitih drzava, koje su imali mrtvu trku u tome ko ce proizvesti bolji proizvod za obicnog covjeka i vecinom su bile u vlasnistvu privatnog kapitala, dok kod Sovjeta je drzava bila ta koja je imala kontrolu nad svime, nije se bas lomila da ima sve industrije jake kao sto su imali jaku recimo vojnu industriju i energetsku industriju i time pomogne obicnom gradjaninu, zato im proizvodi siroke namjene nisu bili jednake kvalitete onim na Zapadu, sto je i srozavalo standard zivljenja u takvoj drzavi. Ne bih se slozio da je teznja apsolutne jednakosti bila razlogom sto sovjetski gradjani nisu sebi zeljeli bolji i veci TV. Bice prije da je razlog tome sto su imali dirigiranu privredu. Kod Sovjeta se barem po mome shvatanju, njihova teznja o apsolutnoj jednakosti, ogledala u tome koliko je sistem spremam premostiti jaz izmedju bogatih i siromasnih i pruziti dostojanstven zivot radniku i zastiti ga od izrabljivanja. Drugi vazniji razlog sto je krahirala ideja marksizma, sto su Sovjeti neracionalno vodili svoju ekonomiju i zaista su proizvodili mnogo i nepotrebno, a prodavali kako su prodavali, poprilicno lose, a takvo sto nijedna drzava ne moze da trpi, sto je na kraju pokazao i slom tog sistema.

Evo ti jedne zanimljive stranice o Sovjetima, pogledaj ova napustena industrijska mjesta, gradove i reci mi koliko je racionalno sagraditi cijeli industrijski grad i napustiti ga? http://englishrussia.com/category/russi ... -2/page/2/

Za mene teznja apsolutnoj jednakosti nije moguca, ali u drustvima u kojim ova ideja dominira, potreba covjeka za inovacijama ne jenjava, bez obzira kako se drzava odnosi prema vlastitoj industriji. Interesantan primjer toga mi je Kuba, iako drzava nije razvila industriju koja bi olaksala zivot pojedincima, mnogi Kubanci su napravili more sopstvenih inovacija, kojim su olaksali zivot sebi. Mi smo takve inovativne momente imali u ratu.

http://www.youtube.com/watch?v=v-XS4aueDUg
sheilak

#256 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by sheilak »

al evo opet i ovdje da pitam. jesu fakat ove teme kontra ljevicara i feministkinja for real? :D jer nema sanse da neko ozbiljan ovo moze postati :-D

al cuj dramaticnog naslova, cekic pada i nesto drobi... :-D
Bloo
Globalna šefica

#257 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by Bloo »

sheilak wrote:al evo opet i ovdje da pitam. jesu fakat ove teme kontra ljevicara i feministkinja for real? :D jer nema sanse da neko ozbiljan ovo moze postati :-D

nezgrapan prijevod :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#258 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by Chmoljo »

ma možda se čovjek kaurme zaželio...
sheilak

#259 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by sheilak »

evo sad sam pregledala prvih par postova i RAVEN je definitivno MRA-ovac :D i tako ga se treba i tretirati.

Al mala cuna vjerovatno kod RAVENA, inace bi kao svako pravo musko bio vani i hebav'o trebe, a ne bi plakao po forumu zbog zlih feministica...koje mu nisu dale :D
drndalo

#260 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by drndalo »

sheilak wrote:evo sad sam pregledala prvih par postova i RAVEN je definitivno MRA-ovac :D i tako ga se treba i tretirati.

Al mala cuna vjerovatno kod RAVENA, inace bi kao svako pravo musko bio vani i hebav'o trebe, a ne bi plakao po forumu zbog zlih feministica...koje mu nisu dale :D
Sta je MRA?
Gojeni H

#261 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by Gojeni H »

sheilak wrote:al evo opet i ovdje da pitam. jesu fakat ove teme kontra ljevicara i feministkinja for real? :D jer nema sanse da neko ozbiljan ovo moze postati :-D

RAVEN je definitivno, 100% as real as it gets. Momak je sav u tome. Posto je feminizam opasno uzeo maha u Bosni, jer u nekim nam sredinama nasi partneri ne bivaju vise prebijeni da ih rodjena majka ne moze prepoznati, vec dobiju tek samar-dva, RAVEN smatra da bi to moglo imati nesagledive posljedice po BH drustvo. :oops:

Ja sam s druge strane, naisao na par dobrih sagovornika, pa neka te RAVEN-e, svoj ti pos'o. :D
Last edited by Gojeni H on 11/09/2017 05:57, edited 1 time in total.
Gojeni H

#262 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by Gojeni H »

kiligonzales wrote: Za mene teznja apsolutnoj jednakosti nije moguca, ...

Sad se slazemo. :D Kontam, mozes ti teziti, ali dzaba kad je nesto nemoguce.

Spomenuo si nasu inovativnost (ja bih dodao i sposobnost improvizacije) u ratu.
To i jeste poenta. Mora postojati podsticaj da bi neko izmisljao nesto novo. Ono, lovci-skupljaci hiljadama godina beru maline, ganjaju zeceve, i samo odjednom im padne na pamet i oni pocnu prepitomljavati ovce, krmad, domesticirati psenicu, itd.

Vlastiti interes - opstanak ili dodatne beneficije koje ce ga/ju uciniti kuratijim/sisatijim clanom plemena su osnova zelje za inovacijom.
Mozda ne iskljucivo za inovacijom, ali da bi ideja postala prakticni alat, mora postojati vanredni interes.
R A V E N

#263 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by R A V E N »

sheilak wrote:evo sad sam pregledala prvih par postova i RAVEN je definitivno MRA-ovac :D i tako ga se treba i tretirati.

Izgledaš kao jedna od onih koja nema ponuditi ništa drugo do svoj vaginalni otvor, isto kao ni tvoja prethodnica na temi gdje obje potežete "seksualnu frustraciju", a to ti je sa tačke feminističke teorije veliki haram, jer je žena više od seksualnog objekta.

Ili da kažem sa tačke feminističkog licemjerja, jer prema njihovom osjećaju (mišljenju) žena može raditi što hoće, a ako muškarcu smeta, onda on ima problem.
Last edited by R A V E N on 11/09/2017 06:48, edited 2 times in total.
R A V E N

#264 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by R A V E N »

Kao sto je selnu pobjeglo, 99.9% (ili koliko već) nas ovdje ima solidne prihode - e tu dolazim do velikog problema sa ljevičarima i feministkinjama: izigravanja ekonomske i svake druge žrtve, da bi se ogrebalo što više novca.
drndalo

#265 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by drndalo »

A da nisi naoravio dijete kojim slucajem, ali neces da placas alimentaciju za njega/ nju? :?

To bi objasnilo dosta stvari iz tvojih nastupa...
sheilak

#266 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by sheilak »

drndalo wrote:

Sta je MRA?

Oni hadumi iz MEN RIGHT'S ACTIVISM :D
sheilak

#267 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by sheilak »

R A V E N wrote:

Izgledaš kao jedna od onih koja nema ponuditi ništa drugo do svoj vaginalni otvor, isto kao ni tvoja prethodnica na temi gdje obje potežete "seksualnu frustraciju", a to ti je sa tačke feminističke teorije veliki haram, jer je žena više od seksualnog objekta.

Ili da kažem sa tačke feminističkog licemjerja, jer prema njihovom osjećaju (mišljenju) žena može raditi što hoće, a ako muškarcu smeta, onda on ima problem.
ali gle, po freudu u osnovi svega i jeste sexualna frustracija. and sometimes even, po freudu, your mom. :D a ti mi zaista, ali zaista zvucis sexualno frustriran i kao neko ko nije odveo zenu u krevet vec dosta dugo. ne kazem da nisi, mozda hebes svaku noc, al zvucis kao da ne ili barem kao da ne kvalitetno. :D

onda, nemam ja nista protiv toga da budem sexualni objekt. iskreno, fakat je uzivancija biti zgodno zensko za cijim vaginalnim otvorom zude. znas koja je to moc ;) but wait, izgleda da znas :D
R A V E N

#268 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by R A V E N »

Kad je ko čuo za feministkinju ili feministice koje su pokrenule kakvu-takvu profitabilnu kompaniju?

Tako je, nisam ni ja čuo za ni za jednu, jer je to jako teško, čak i za muškarce.

Zato se je lakše zaposliti u javnom sektoru, uglavnom obrazovanje ili u kakvom udruženju za uništavanje, pardon... pomaganje ženama, gdje je glavna ekonomska aktivnost arogantno kinjenje i šikaniranje muškaraca od čijih poreza žive.

A kad zatreba, tu su i bijeli vitezovi koji se kao džukele zaražene bjesnilom koje nisu jele 6 mjeseci puste iz kafeza.

"V...v... vidi Jasna... branio sam te on-line... h... h... hoćeš li me sada dotaći?!!"
sheilak

#269 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by sheilak »

Gojeni H wrote:

RAVEN je definitivno, 100% as real as it gets. Momak je sav u tome. Posto je feminizam opasno uzeo maha u Bosni, jer u nekim nam sredinama nasi partneri ne bivaju vise prebijeni da ih rodjena majka ne moze prepoznati, vec dobiju tek samar-dva, RAVEN smatra da bi to moglo imati nesagledive posljedice po BH drustvo. :oops:

Ja sam s druge strane, naisao na par dobrih sagovornika, pa neka te RAVEN-e, svoj ti pos'o. :D
Nisam znala da neko poput RAVENA postoji ne na forumu, vec u Bosni :D Al fakat te zene u Bosni, to radi, to glasa, to prica nesto, to se usudi bez modrica vani izlaziti. A polja neobradjena, a i muskarci im neizhebani po kaucima leze. :D

al hajd, neka ga s rajom. nema nekog kvalitetnog za zezanje, pa eto njega cu sad. :D
R A V E N

#270 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by R A V E N »

sheilak wrote:onda, nemam ja nista protiv toga da budem sexualni objekt. iskreno, fakat je uzivancija biti zgodno zensko za cijim vaginalnim otvorom zude. znas koja je to moc ;) but wait, izgleda da znas :D
Od moje zarade sigurno nećeš dobiti tablete za HIV preko urušenog rugla zvanog kantonalni javni zdravstveni fond.
Tomahawk11
Globalni moderator

#271 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by Tomahawk11 »

Jeste teški na sabahu :roll: :mrgreen:
Ko da čitam politički dio podforuma :skoljka:
sheilak

#272 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by sheilak »

Fasovo Triper wrote:
R A V E N wrote:
sheilak wrote:onda, nemam ja nista protiv toga da budem sexualni objekt. iskreno, fakat je uzivancija biti zgodno zensko za cijim vaginalnim otvorom zude. znas koja je to moc ;) but wait, izgleda da znas :D
Od moje zarade sigurno nećeš dobiti tablete za HIV preko urušenog rugla zvanog kantonalni javni zdravstveni fond.
@Raven ona te ustvari poziva da joj ga složiš, vidiš da ti se ofirno trpa.
Jel ti ovo klon, RAVENE? :D Ili ti fakat trebaju klonovi da bi ze branili? :D

ma ne moze RAVEN slozit kako treba, nema stvar za to :D
sheilak

#273 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by sheilak »

R A V E N wrote:
Pa jel ti zaradjujes ista? :D ne zvucis mi tako. Ili kao da nedovoljno zaradjujes.
R A V E N

#274 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by R A V E N »

Razmisli šta ćeš, jer fizička ljepota prolazi, a to je izgleda tvoj jedini ekonomski potencijal.
Last edited by R A V E N on 11/09/2017 07:50, edited 1 time in total.
sheilak

#275 Re: Čekić pada i drobi ljevicu i feminizam

Post by sheilak »

R A V E N wrote:Razmisli šta ćeš, jer fizička ljepota prolazi, a to je izgleda tvoj jedini ekonomski potencijal.

Nije, i otac mi bogat. A jedinica sam ;)
Post Reply