Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#251 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
aurora313 wrote:
Dope_Man wrote:...Uglavnom, teoriju evolucije stvarno ne shvatas na fundamentalnom nivou, pokazao si to dosta puta i zbog toga nema smisla da u to ulazimo. Ovo nije uvreda, ne kazem da je nisi sposoban shvatiti vec da je do sad ocito nisi razumio iz nekog razloga. Uzmi kakav udzbenik biologije i procitaj detaljno o teoriji evolucije. Ili bar wikipediju iscitaj, nije tesko, pa kad budes shvatio o cemu ta teorija zaista govori mozda i bude smisla ulaziti u to.
Tu ćeš upasti u zamku. Dokazi nisu udžbenici ili enciklopedije... to su naučna lupetanja bez vrijednosti. Za njega nema teorije evolucije niti izmjena koje su se dešavale u davnim periodima od desetina ili stotina miliona godina, jer te periode kreacionizam ne priznaje.

A sjećaš se i toga da su dinosauri i ljudi živjeli zajedno!?

Dakle, ovo je za vjernike jedan beskrajan ringišpil. Ulaz je slobodan, muzika poznata—cirkuska—pa ko želi, nek' izvoli. :)
Ali kinesin robot. Hoda bolan. HODA! Ima i GPS i to Garmin garant. Na dvije noge hoda. Programiran, basic, C++. HODA BOLAN NE BIO!!! :mrgreen:
dok ti pises i sprdas se on vuce li vuce u tvom tijelo, dostojanstveno i ponosito odradjiva zadatke koje mu je tvorac odredio
Image
fatamorgana

#252 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by fatamorgana »

shbc wrote:Rece Smrle zivot moguc samo na Zemlji, tako onaj odozgo odredio, bas na dan kad NASA objavi da je otkrila 7 planeta oko jednog sunca koje mogu sadrzavati oblike zivota. Ali ne brinem, ako i potvrde da ima zivota na bilo kojoj drugoj planeti osim nase doci ce on sa ajetom koji je i to predvidio. Samo sad ne moze da ga pronadje iz nekog jako cudnog razloga.

Ne znam samo sta ces ako otkrijemo inteligentan zivot, a alieni kazu da nikad culi nisu ni za Muhammeda, ni Kur'an, ni Allaha, ni Islam...
Pa tad smrle stupa na scenu i prevodi hin đuture na Islam! :wink:
Towelie

#253 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Towelie »

Kinesin robot <3
shbc

#254 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:Rece Smrle zivot moguc samo na Zemlji, tako onaj odozgo odredio, bas na dan kad NASA objavi da je otkrila 7 planeta oko jednog sunca koje mogu sadrzavati oblike zivota. Ali ne brinem, ako i potvrde da ima zivota na bilo kojoj drugoj planeti osim nase doci ce on sa ajetom koji je i to predvidio. Samo sad ne moze da ga pronadje iz nekog jako cudnog razloga.

Ne znam samo sta ces ako otkrijemo inteligentan zivot, a alieni kazu da nikad culi nisu ni za Muhammeda, ni Kur'an, ni Allaha, ni Islam...

da, na zemlji i na planetama koje su kao nasa planeta, znaci da su isti uvjeti na drugim planetama kao na nasoj
bas na dan kad NASA objavi da je otkrila 7 planeta
65:12. Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje na sve se njih odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvata!

ovaj ajet se tumaci, da ima 7 slojeva u zemlji a drugo tumacenje je da ima 7 planeta koje imaju zivot

tako da sa islamskog stanovista nije iskljuceno da nema zivota na drugim planetama, ali planetama sto su identicne nasoj planeti.

18. Zar ne znaš da se i oni na nebesima i oni na Zemlji Allahu klanjaju, a i Sunce, i Mjesec, i zvijezde, i planine, i drveće, i životinje, i mnogi ljudi, a i mnogi kaznu zaslužuju. A koga Allah ponizi , niko ga ne može poštovanim učiniti; Allah ono što hoće radi.

24. On je Allah, Tvorac, Onaj koji iz ničega stvara, Onaj koji svemu daje oblik, On ima najljepša imena. Njega hvale oni na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri.

andjeli, vanzemaljski svijet na drugim planetama, tumaci kako hoces...
Eh pa zao mi razocarati i tebe i Allaha, ali ove i nisu bas identicne Zemlji. Sta vise.

I cuj tumaci kako hoces... Tobejarabi. Pa zar nije Kur'an jasna objava, a ti bi da ja to tumacim kako ja hocu. Estakvirulah.

p.s. Da nije kinesin bog... :shock:
TheMule

#255 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by TheMule »

Doso ovdje da vidim par stvari na ovu temu, a samo vidim ove provokatore
Dope_Man

#256 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

shbc wrote:
Eh pa zao mi razocarati i tebe i Allaha, ali ove i nisu bas identicne Zemlji. Sta vise.

I cuj tumaci kako hoces... Tobejarabi. Pa zar nije Kur'an jasna objava, a ti bi da ja to tumacim kako ja hocu. Estakvirulah.

Pa sta si ocekivao :lol:

Znao sam tacno da slijede ova dva sa stvaranjem 7 mora i 7 dolina.. pardon 7 nebesa i 7 zemlji, i ovaj da je doticni gospodar svih svjetova. NARAVNO, niko ziv, pa ni sam general Muhamed, ne bi prije 1500 godina rekao da u svemiru postoji vise planeta manje-vise slicnih Zemlji, te da na tim planetama postoji zivot, vec je interpretacija 1500 godina bila da postoji ovaj svijet u kom zivimo, i ''onaj'' svijet gdje borave sva ta nebeska bica (koja su pobjegla u taj svijet kad smo mi zavirili iza oblaka prvi put) odnosno 7 nivoa pakla i raja. Naravno i ovaj mit potice iz ranijih civilizacija al hej.. Islam first, but please, can we say science second?

Komedija ce biti kad nadjemo OSAM planeta, jos ako su sa zivotom.. uh koji bi to bio zajeb :D

Tako da je Smrle potpuno upravu sa religijskog aspekta, tumaci kako zelis i po potrebi, samo da sacuvas vjeru u vjeru. Pa sam djavo, da postoji, ne bi tako dosljedno izvrtao navodnu boziju objavu kako to rade vjernici :evil:
Smrcak15

#257 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:

da, na zemlji i na planetama koje su kao nasa planeta, znaci da su isti uvjeti na drugim planetama kao na nasoj
bas na dan kad NASA objavi da je otkrila 7 planeta
65:12. Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje na sve se njih odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvata!

ovaj ajet se tumaci, da ima 7 slojeva u zemlji a drugo tumacenje je da ima 7 planeta koje imaju zivot

tako da sa islamskog stanovista nije iskljuceno da nema zivota na drugim planetama, ali planetama sto su identicne nasoj planeti.

18. Zar ne znaš da se i oni na nebesima i oni na Zemlji Allahu klanjaju, a i Sunce, i Mjesec, i zvijezde, i planine, i drveće, i životinje, i mnogi ljudi, a i mnogi kaznu zaslužuju. A koga Allah ponizi , niko ga ne može poštovanim učiniti; Allah ono što hoće radi.

24. On je Allah, Tvorac, Onaj koji iz ničega stvara, Onaj koji svemu daje oblik, On ima najljepša imena. Njega hvale oni na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri.

andjeli, vanzemaljski svijet na drugim planetama, tumaci kako hoces...

3:7.On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni.....
Kur'an
animals

#258 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by animals »

Bog na onom svijetu..
a Smrcak na ovom :D
njegov glasnogovornik :D
e Boze , ko te sve zastupa :-)
Smrcak15

#259 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

animals wrote:Bog na onom svijetu..
a Smrcak na ovom :D
njegov glasnogovornik :D
e Boze , ko te sve zastupa :-)
Allah govori o buducem razgovoru njega i ljudi koji ce zaglaviti u vatri:

105. "Zar vam ajeti Moji nisu kazivani, a vi ste ih poricali?"
106. "Gospodaru naš," - reći će - "naši prohtjevi su bili od nas jači, te smo postali narod zalutali
”Gospodaru naš, izbavi nas iz nje; ako bismo ponovo zlo radili, sami bismo sebi nepravdu učinili.”
”Ostanite u njoj prezreni i ništa Mi ne govorite!” – reći će On. Kad su neki robovi Moji govorili: ‘Gospodaru naš, mi vjerujemo, zato nam oprosti i smiluj nam se, jer Ti si najmilostiviji!’ – vi ste im se toliko rugali da ste zbog toga na Mene zaboravili i uvijek ste ih ismijavali.”
(El-Mu'minun, 107.-110.)

"Oni će dozivati: ”O Malik! Neka Gospodar tvoj učini da umremo!” – a On će reći: ”Vi ćete tu vječno ostati!” (Ez-Zuhruf, 77.)

”I oni koji će u vatri biti govorit će stražarima džehennemskim: ”Zamolite Gospodara svoga da nam bar jedan dan patnju ublaži!”
”A zar vam poslanici vaši nisu jasne dokaze donosili?” – upitat će oni. – ”Jesu!” – odgovorit će. – ”Molite onda vi!” – reći će oni. Ali će molba onih koji nisu vjerovali uzaludna biti.” (El-Mu'min, 49-50.)

”I stanovnici vatre dozivat će stanovnike Dženneta: ”Prolijte na nas vode ili nešto od onoga čime vas je Allah obdario!” – a oni će reći: ”Allah je to dvoje nevjernicima zabranio.” (El-A'raf, 50.)

nemoj bezveze radi mene da budes od ovih da spadas u ovu grupu, meni nije u interesu da budes sa ovim, nego da te vidim u Dzennetu (nadam se da ce mi se Bog smilovati) pa da onako uz koji Rajski koktel se prisjetimo zafrkancije na forumu, kao sto ce se ljudi u Raju prisjecati stvari sa zemlje koje su dozivljavali ovdje

Bog obavjestava o tom razgovoru na u KUranu:

50. I oni ce jedan s drugim razgovarati,
51. i jedan od njih ce reci: "Imao sam druga jednoga
52. koji je govorio: "Zar i ti vjerujes
53. da cemo, kada poumiremo i zemlja i kosti postanemo, doista, racun polagati?"
54. "Hocete li pogledati?"
55. I oni ce pogledati, i toga usred dzehennema ugledati.
56. "Allaha mi", - reci ce - "zamalo me nisi upropastio;
57. da nije bilo milosti Gospodara moga, i ja bih se sada mucio."
58. "A mi, jelde, vise necemo umirati? -
59. jednom smo umrli - vise necemo biti muceni,
60. to ce, zaista, uspjeh veliki biti!"
61. Za ovako nesto neka se trude trudbenici!

21.Onima koji su vjerovali i za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela priključićemo djecu njihovu, a djela njihova nećemo nimalo umanjiti – svaki čovjek je odgovoran za ono što sam čini – #
22.i još ćemo ih darovati voćem i mesom kakvo budu željeli #
23.jedni drugima će, u njemu, pune čaše dodavati – zbog njih neće biti praznih besjeda i pobuda na grijeh – #
24.a služiće ih posluga njihova nalik na biser skriveni, #
25.i obraćaće se jedni drugima i jedni druge će pitati: #
26.“Prije smo među svojima strahovali” – govoriće – #
27.“pa nam je Allah milost darovao i od patnje u ognju nas sačuvao; #
28.mi smo Mu se prije klanjali, On je, doista, Dobročinitelj i Milostivi.”
Smrcak15

#260 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Hadisi poslanika Muhammeda o Dzennetu:

Ebu Seid El Hudri r.a. kaze da je Poslanik a.s.rekao: "U džennetu ima stotinu predjela (oblasti), kada bi se svi ljudi smjestili u jedan njegov dio nebi ga popunili." (Ahmed)

Ebu Hurejre r.a. je rekao: "Rekli smo, O Allahov Poslanice! Pricaj nam nesto o dzennetu i njegovoj konstrukciji, a on je rekao: "Njegovi zidovi su od zlata i srebra, a sastav gradze od miska, kamenje je od bisera, dragog kamenja. Zemlja je mirisna. Ko u njega udze osjetice svu ljepotu i nece osjecati tugu. Trajno ce zivjeti i nece umirati. Njegova odjeca se nece mijenjati niti ce njegova mladost prolaziti." (Ahmed i Tirmizi)

A Ebu Hurejre r.a. kaze da je Poslanik a.s. rekao: „U džennetu ima stotinu spratova koje je Allah obecao za mudzhide koji se bore na njegovu putu. Prostor izmedzu dva sprata je kao prostor izmedzu nebesa i zemlje. Ako trazite od Allaha dz.s. džennet onda molite Ga za Firdevs, a to je srediste, odnosno najvisi nivo dženneta. Odatle izviru džennetske rijeke, iznad toga je Allahovo prijestolje 'Ars.' (Buharija)

A Ebu Malik El-Es'ari r.a. kaze da je Poslanik a.s., rekao: „U dzennetu ima odaja koje su prozirne; iz vana se vidi unutrasnjost, a unutrasnji dio se vidi spolja. Allah je ove odaje pripremio za one koji nahrane gladne, redovno poste i klanjaju nocni namaz kada drugi ljudi spavaju." (Taberani)

U dva Sahiha, Buhari i Muslim, od Ebu Hurejre, r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik a.s., rekao: 'Allah dz.s., je rekao: "Za moje dobre robove pripremio sam nesto sto ljudsko oko nije vidjelo niti uho culo, niti je ljudsko srce pozeljelo, citajte ovo ako zelite: "I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono sto su cinili, skrivene radosti cekaju." (Sedzde, 17)

Oni koji su u ajete Naše vjerovali i poslušni bili - uđite u džennet, vi i žene vaše, radosni! 'Oni će biti služeni iz posuda i čaša od zlata. U njemu će biti sve što duše zažele i čime se oči naslađuju, i u njemu ćete vječno boraviti. „Eto, to je džennet koji vam je darovan kao nagrada za ono što ste radili, u njemu ćete svakovrsnog voća imati od kojeg ćete neko jesti." (Zuhruf, 69-73)

Poslanik Muhammed je rekao: ‘‘U Džennetu ima drvo ispod čije hladovine konjanik putuje stotinu godina, pa učite ako hoćete dio ajeta: U hladovini prostranoj. (El-Vakia, 30).

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘‘Allah je Svojim robovima pripremio u Džennetu ono što oko nije vidjelo, niti uho čulo, i ono što ljudski razum ne može ni zamisliti. Učite ako želite kur’anski ajet: I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju (Es-Sedžda, 17.).’’

Najmanja i Najveća nagrada u Raju/Džennetu

Musa, alejhiselam, pitao je Allaha,dzelle shanuhu:

"Koji je najmanji stepen u Dzennetu?"’ Allah, subhanehu ve te’ala, objavio mu je:
"Najmanji stepen i najmanju nagradu u Dzennetu imat ce covjek koji ce, nakon sto dzennetlije udju u Dzennet, izaci iz dzehennemske vatre puzuci, pa ce mu biti receno: "Udji u Dzennet!"

On ce doci do Dzenneta i ucinit ce mu se da je pun i da niko vise ne moze uci i onda ce se vratiti i reci: "Gospodaru moj, Dzennet je ispunjen do posljednjeg mjesta, ljudi su zauzeli svoje polozaje i ono sto im pripada od nagrade." Tada ce mu Allah reci: "Jesi li zadovoljan da ti u Dzennetu posjedujes onoliko koliko je posjedovao neki zemaljski vladar?" Odgovorit ce: "Zadovoljan sam, Gospodaru, ali zar se to Ti sa mnom izigravas, a Ti si Gospodar svjetova!?"Allah, dzelle shanuhu, ce mu ponovo reci: "Tebi zaista pripada to i jos cetiri puta toliko."Covjek ce reci: "Zadovoljan sam, Gospodaru moj, nema niko plemenitiji niti darezljiviji od Tebe, Gospodaru!"Nakon toga Allah ce mu ponovo reci: "Tebi pripada to i jos deset puta toliko, imat ces u Dzennetu sto god ti dusa pozeli i sto se tvome oku svidi." Onda ce Musa, alejhiselam, upitati: "Gospodaru moj, ako je ovo najmanji stepen u Dzennet, koji je onda stepen najveci?"

Allah, dzelle shanuhu, mu je objavio: “Najveci stepen u Dzennetu imat ce oni kojima sam Ja Svojom rukom nagradu pripremio i zapecatio je tako da je niko osim njih ne moze ni vidjeti. Takvo nesto oko nije vidjelo, ni uho culo, niti se moze zamisliti.’’

Ashabi Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, bez daha su slusali dok im je on pricao ovu pricu o Musau, alejhiselamu, i njegovom razgovoru sa Allahom, dzelle shanuhu, zeleci da im djela budu primljena i da dostignu najveci stepen u Dzennetu.

Zatim je jedan od njih rekao: “Allahov Poslanice, mozeš li nam spomenuti barem nesto od onoga sto je Allah pripremio Svojim odabranim robovima?’’ Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: “Zaista ce vjernik u Dzennetu, izmedju ostaloga, imati i sator od izdubljenog bisera, njegova duzina je sezdeset milja, u njemu ce biti i njegova porodica, ali jedni druge nece vidjeti zbog udaljenosti.’’ Lica ashaba blistala su od srece i zadovoljstva i svi su ceznuli za takvim satorom u Dzennetu i molili Allaha da im podari ono sto je obecao Svojim iskrenim robovima. Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio koliko ashabi zude za Dzennetom, on je, zeleci ih jos vise podstaknuti na dobra djela, rekao: “U Dzennetu ima stablo koje konjanik ne moze preci na najbrzem konju za sto godina.’’ Tada je neko upitao: “Allahov Poslanice, a koji stepen ce imati oni Allahu bliski?’’ Odgovorio je: “Uistinu ce stanovnici Dzenneta vidjeti iznad sebe druge stanovnike koji ce biti u svojim odajama, kao sto se vide sjajne zvijezde na nebu, tolika ce razdaljina medju njima biti zbog prednosti jednih nad drugima.’’ Receno je: “Allahov Poslanice, to su stepeni Allahovih poslanika i niko drugi ih ne moze dostici!?’’ Odgovorio je: “Naprotiv, tako mi Onoga u Cijoj je ruci moja dusa, to su stepeni onih koji su iskreno vjerovali u Allaha i koji su povjerovali u poslanike.’’ Ponovo su upitali: “Da li ce se stanovnici Dzenneta ikada sastati na jednom mjestu i u odredjenom vremenu i da li ce se moci posjecivati?’’

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: "Da, u Dzennetu ce biti trgovi ili pijace koje ce dzennetlije svakog petka posjecivati. Kad se okupe na tim trgovima zaduhat ce istocni vjetar koji ce osjetiti na svojim licima i odjeci i koji ce im povecati ljepotu. Kada se vrate svojim porodicama, reci ce im:’Vracate se ljepsi nego sto ste otisli.’ Oni ce odgovoriti svojim ukucanima: ’I vasa ljepota se takodjer povecala."

Tada su ashabi rekli: “Allahov Poslanice, pricaj nam jos o Dzennetu!’’ Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je:“Znate li sta ce Allah reci stanovnicima Dzenneta?’’ Odgovorili su: “Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju!’’ Poslanik, sallallahi alejhi ve sellem, rekao je: “Allah ce reci dzennetlijama: ’O stanovnici Dzenneta!’, a oni ce se odazvati rijecima: ’Odazivamo Ti se, Gospodaru, u Tvojoj ruci je svako dobro!’ Onda ?e ih Allah upitati: ’Jeste li zadovoljni?’ Odgovorit ce: ’Kako da ne budemo zadovoljni kad si nam podario sto nisi ni jednom drugom stvorenju.’ Ponovo ce ih upitati: ’Da li zelite vise od toga?’ Oni ce reci: ’A sta je vise od onoga sto si nam dao?’ Allah ce im reci: ’Obasut cu vas Svojim zadovoljstvom i nikada se na vas necu rasrditi.’ Dzennetlije ce tada slaviti i velicati Allaha, a On ce ih upitati:’Zelite li da vam povecam nagradu?’ Odgovorit ce: ’O Uzviseni Gospodaru, o Ti Koji u obilju dajes, o Vlasnice plemenitosti i dobrote, zar nam nisi lica ucinio svijetlim, i u Dzennet nas uveo, a Vatre nas sacuvao?!’ Tada ?e im Allah,dzelle shanuhu, podariti najvecu blagodat uopce, On, Uzvizeni Gospodar svjetova, otkrit ce se stanovnicima Dzenneta i oni ce gledati u Njegovo lice. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, zavrcio je svoj govor o Dzennetu rijecima: “To ce biti najveca nagrada dzennetlijama.’’

Allah dz.s. kaze: "Pored njih ce bit one koje ce preda se gledati, ociju prekrasnih, kao da su one jaja pokrivena." (Es Safat, 48-49)
Allah dz.s. kaze: "U njima ce biti i hurije ociju krupnih, slicne biseru u skoljkama skrivenom." (El Vakia, 22-23)

Razlika izmedju sexa na ovom svijetu i sexa u Dzenetu?

Prenosi se od od Enes bin Malika r.a. da je Resulullah s.a.v.s. rekao: "Vjerniku ce su u dzennetu dati mnogostruka snaga u snosaju." Pa su ga upitali: "O Bozji poslanice, hoce li to covjek biti u stanu izdrzati?" A on je odgovorio: "Da, bice mu data snaga koju ima stotinu ljudi." (hadis prenosi Tirmizi a El Bani ga smatra sahihom)

Ko su bolje zene dzenetske hurije ili ovo dunjalucke zene kad udju u Dennet?

Ummu Selema se jedne prilike obratila Poslaniku, s.a.v.s:
"Allahov Poslanice, reci mi nesto o Allahovim rijecima, Hurun ajn'"!
Poslanik, s.a.v.s, odgovori:"Hurun in - znaci bijele zene, sirokih i okruglih ociju! Hurija je na stepenu sokolova krila"!

Allahov Poslanice, reci mi sta znace Allahove rijeci:"Ke enne hunne l jakutu wel merdzan"!
Poslanik savs odgovori:"Njihova cistoca i sjaj su pupot cistog i sjajnog bisera u skoljki, koga ne mogu ruke dodirnuti"!

Allahov Poslanice, reci mi sta znace rijeci Allaha:"Fihinne khajratun hisan"!
Poslanik savs odgovori:"One su lijepog ponasanja i umilnih lica"!

Allahov Poslanice, a sta znace rijeci Allaha:"Ke ennehunne bidun meknun"!
Poslanik savs odgovori:"Njihova njeznost je poput njezne kozice unutar jajeta do ljuske.

Allahov Poslanice, reci mi sta znace rijeci velikog Allaha:"Uruben etraba"!
Poslanik savs odgovori:"To su zene koje su na dunjaluku umrle stare, iznemogle i izboranih lica. Njih ce Allah na sudnjem danu stvoriti mladim i nevinim, istih godina, privlacnim, umiljatim i ljupkim"!

Allahov Poslanice, ko je vrijedniji, zene dunjaluka ili hurije"?
Poslanik savs odgovori:"Zene dunjaluka su vrijednije od hurija kao sto je spoljasnost vrijednija od unutrasnjosti"!

Ummu Selema upita:" Kako, Allahov Poslanice"?
Poslanik savs odgovori:"Vrijednije su po svom namazu, po postu i po ibadetu Allahu. Njihova lica ce Allah obasuti svojim nurom, tijela ce im obaviti svilom, bice biserno bijele boje, nosice zelenu odjecu, zut nakit, kadice se na biseru, cesljati cesljima od zlata i govorice:" Mi smo vjecne, nikad umrijeti necemo, mi smo sretne, nikad tugovati necemo, mi smo zadovoljne, nikad se necemo rasrditi, blago onom kome pripadnemo i ko nama pripadne"!
Dope_Man

#261 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

Evo Smrle, da se svi vratimo na temu nakon ovih silnih postova. Par pitanja o samom raju.

1. Sta je SVRHA vjecnog zivota? Kako imati razlog za ustati ako znas da ce sutra sve biti isto kao i danas i tako ZAUVIJEK. Da se NIKADA NISTA NECE PROMIJENITI? Covjek treba nove stimuluse inace mu sve dosadi, a raj takvo sto ne nudi.

2. Sta ako je neko nezadovoljan rajem takvim kakav jeste i pozeli nesto drugacije, neku promjenu koja ide protiv same logike raja?

3. Cini mi se, ali ti ces bolje znati, da se u raju obecava razna hrana ali se po imenu i opisu spominju samo ljudima tada poznata, a siromasina uglavnom nedostupna, jela i pica. Da li se IGDJE spominje hrana koja je bila potpuno nepoznata ljudima u Evropi i toj oblasti oko Arabije u vrijeme pisanja Kur'ana, jer ipak je to objava ''poslata svim narodima''. Na primjer hrana koja je od strane Evropljana otkrivena tek kada su otkrili Ameriku, a pri tom ''i bice razne hrane i pica koje ne mozete zamisliti'' i slicno nisu dovoljno dobar opis.

4. Cini mi se opet, a ti ces opet bolje znati, da se spominju i razne dragocjenosti, zlato, drago kamenje, imetak..uglavnom razna materijaln bogatstva koja su nam veoma bitna na Zemlji. Naravno, isti su dragocjeni SAMO na zemlji gdje postoji ekonomija, drustvena hijerarhija, potreba da se materijali koriste u izradi odredjenih objekata, ili da se jednostavno izaziva zavist kod drugih koji nemaju isto. Opet nesto sto siromasni nisu imali. Ali i da dobiju sve to raju.. ZASTO? Cemu sve to kada je sad potpuno bezvrijedno jer samo po sebi ne nosi nikakvi vrijednost. Vrijednost istih se ogleda iskljucivo u odnosu na druge ljude ili na korisnost u proizvodnom procesu. Ni jedno, niti drugo, u raju ne postoji jer valjda smo tamo jednaki i nema zavisti.

Meni se cini da religiozni upravo ne razmisljaju o raju onako kako je opisan, vec je on ispunjenje njihovih jednostavnih zelja - lagodan zivot gdje sjedis kuci i jedes koliko ti volja, ne moras raditi a imaces sve. Bukvalno je to sva prica o raju, i to ne samo muslimanskom vec i svakom drugom. Razumljivo i zasto, to je lako prodati sirotinji koja nema nista i muci se kroz zivot. Al kad se realisticno pogleda tu je falinki koliko hoces, od kojih su neke provucene kroz gornja pitanja. Imati sve nije kraj, uvijek zelimo nesto vise jer konstantno trazimo smisao. Neko ga vidi u akumulaciji bogatstva, neko drugi u postizanju drugih ciljeva.. a u raju nema niceg od tog sto se kosi sa samim ljudskim mozgom. Onda bi morali biti ''reprogramirani'' da drugacije funkcionisemo gore, a onda vise mi ne bismo bili mi.

I samo pomisli na jadnog robota koji bi citavu vjecnost morao da nosa teret na ledjiva, kako je tek njemu. Ovdje bar ima kraj, al gore... :run:
Last edited by Dope_Man on 23/02/2017 09:39, edited 1 time in total.
zagortenej

#262 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by zagortenej »

Diwan wrote:
40:47. I kad se budu prepirali u vatri, pa slabi reknu onima koji su se oholili: “Uistinu! Mi smo bili
vaši sljedbenici, pa hoćete li vi od nas otkloniti dio vatre?”
Interesantna neka 'vatra' u kojoj ljudi pričaju i optužuju jedni druge..... poselami Kesira :mrgreen:
i još kaže Allah u Kur'anu: "obraduj ih kaznom bolnom..."
A oni koji gomilaju zlato i srebro i ne troše ga na putu Allahovom - pa obraduj ih kaznom bolnom. Na Dan (kad) se ono bude užarilo u vatri Džehennema, tad će biti žigosana njime čela njihova i bokovi njihovi i leđa njihova: “Ovo je to šta ste gomilali dušama svojim, pa kušajte šta ste gomilali.”
da li je ovo sarkazam u Kur'anu ili nešto drugo se želi reći... :?
JedanOdBraceMorica

#263 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by JedanOdBraceMorica »

Hoce li svoje mjesto u raju naci i oni mumini koji su, izvrsavajuci naredbe iz Kurana, obezglavljivali nevjernike kada prodju sveti mjeseci i lomili im vratove njihove? Ja onda radije ne bih u raj ako je moguce, da ne budem okruzen ubicama
Smrcak15

#264 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:
Diwan wrote:
40:47. I kad se budu prepirali u vatri, pa slabi reknu onima koji su se oholili: “Uistinu! Mi smo bili
vaši sljedbenici, pa hoćete li vi od nas otkloniti dio vatre?”
Interesantna neka 'vatra' u kojoj ljudi pričaju i optužuju jedni druge..... poselami Kesira :mrgreen:
i još kaže Allah u Kur'anu: "obraduj ih kaznom bolnom..."
A oni koji gomilaju zlato i srebro i ne troše ga na putu Allahovom - pa obraduj ih kaznom bolnom. Na Dan (kad) se ono bude užarilo u vatri Džehennema, tad će biti žigosana njime čela njihova i bokovi njihovi i leđa njihova: “Ovo je to šta ste gomilali dušama svojim, pa kušajte šta ste gomilali.”
da li je ovo sarkazam u Kur'anu ili nešto drugo se želi reći... :?
Bashar znaci nagovijestiti, obecati, obradovati dobrim vijestima.

i meni to djeluje sarkasticno a Allah najbolje zna.
Smrcak15

#265 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

JedanOdBraceMorica wrote:Hoce li svoje mjesto u raju naci i oni mumini koji su, izvrsavajuci naredbe iz Kurana, obezglavljivali nevjernike kada prodju sveti mjeseci i lomili im vratove njihove? Ja onda radije ne bih u raj ako je moguce, da ne budem okruzen ubicama
naopakog si razmisljanja

evo nek ti Allah kaze:

...ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili.Kur'an sura Maida 32
Smrcak15

#266 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Evo Smrle, da se svi vratimo na temu nakon ovih silnih postova. Par pitanja o samom raju.

1. Sta je SVRHA vjecnog zivota? Kako imati razlog za ustati ako znas da ce sutra sve biti isto kao i danas i tako ZAUVIJEK. Da se NIKADA NISTA NECE PROMIJENITI? Covjek treba nove stimuluse inace mu sve dosadi, a raj takvo sto ne nudi.

2. Sta ako je neko nezadovoljan rajem takvim kakav jeste i pozeli nesto drugacije, neku promjenu koja ide protiv same logike raja?

3. Cini mi se, ali ti ces bolje znati, da se u raju obecava razna hrana ali se po imenu i opisu spominju samo ljudima tada poznata, a siromasina uglavnom nedostupna, jela i pica. Da li se IGDJE spominje hrana koja je bila potpuno nepoznata ljudima u Evropi i toj oblasti oko Arabije u vrijeme pisanja Kur'ana, jer ipak je to objava ''poslata svim narodima''. Na primjer hrana koja je od strane Evropljana otkrivena tek kada su otkrili Ameriku, a pri tom ''i bice razne hrane i pica koje ne mozete zamisliti'' i slicno nisu dovoljno dobar opis.

4. Cini mi se opet, a ti ces opet bolje znati, da se spominju i razne dragocjenosti, zlato, drago kamenje, imetak..uglavnom razna materijaln bogatstva koja su nam veoma bitna na Zemlji. Naravno, isti su dragocjeni SAMO na zemlji gdje postoji ekonomija, drustvena hijerarhija, potreba da se materijali koriste u izradi odredjenih objekata, ili da se jednostavno izaziva zavist kod drugih koji nemaju isto. Opet nesto sto siromasni nisu imali. Ali i da dobiju sve to raju.. ZASTO? Cemu sve to kada je sad potpuno bezvrijedno jer samo po sebi ne nosi nikakvi vrijednost. Vrijednost istih se ogleda iskljucivo u odnosu na druge ljude ili na korisnost u proizvodnom procesu. Ni jedno, niti drugo, u raju ne postoji jer valjda smo tamo jednaki i nema zavisti.

Meni se cini da religiozni upravo ne razmisljaju o raju onako kako je opisan, vec je on ispunjenje njihovih jednostavnih zelja - lagodan zivot gdje sjedis kuci i jedes koliko ti volja, ne moras raditi a imaces sve. Bukvalno je to sva prica o raju, i to ne samo muslimanskom vec i svakom drugom. Razumljivo i zasto, to je lako prodati sirotinji koja nema nista i muci se kroz zivot. Al kad se realisticno pogleda tu je falinki koliko hoces, od kojih su neke provucene kroz gornja pitanja. Imati sve nije kraj, uvijek zelimo nesto vise jer konstantno trazimo smisao. Neko ga vidi u akumulaciji bogatstva, neko drugi u postizanju drugih ciljeva.. a u raju nema niceg od tog sto se kosi sa samim ljudskim mozgom. Onda bi morali biti ''reprogramirani'' da drugacije funkcionisemo gore, a onda vise mi ne bismo bili mi.

I samo pomisli na jadnog robota koji bi citavu vjecnost morao da nosa teret na ledjiva, kako je tek njemu. Ovdje bar ima kraj, al gore... :run:

fantasticna pitanja :thumbup: pitanja su ti prvoklasna
1. Sta je SVRHA vjecnog zivota?.
svrha je da bude nagrada i vjecno uzivanje kako dusevno tako i tjelesno.
Kako imati razlog za ustati ako znas da ce sutra sve biti isto kao i danas i tako ZAUVIJEK. Da se NIKADA NISTA NECE PROMIJENITI? Covjek treba nove stimuluse inace mu sve dosadi, a raj takvo sto ne nudi
ovo je pravo razmisljanje osobe koja nepoznaje nimalo Raj, sta je raj...

Raj je velicine univerzuma sa svojim prirodnim zakonima, Raj nije konstantan da je sve isto, on se uljepsava cijelo vrijeme, kao sto je Pakao sve naporniji i naporniji tezi i tezi za izdrzati.

Posto su ljudi ograniceni u razmisljanju , Allah ce davati ideje , dali zelis ovo dali zelis ovo itd u Raju nemoze nikada biti dosadno jer sve negativnosti i neugodnosti sa svijeta su uklonjene u Raju.

nemoguce jer Allah dobro zna sta je u dusama ljudi, sta zele , pa im to i daje

cak ce Allah kad se pojavi pred stanovnike Raja pitate dali zelite jos nesto, a oni ce reci, pa sta vise mozemo pozeliti, kad smo dobilio sve sto smo zeljeli, sta jos mozemo dobiti...

nemozes traziti bolje jer ce ti dati bas ono sto ti dusa zeli i vise od toga, a dosade nece biti zbog velicine i raznovrstnosti i uljepsavanja Raja dok negitvnosti se nece moci osjetiti u Raju, znaci osjecaj dosade neces moci osjetiti sve i da hoces.
to je dzennetska hrana i pice koje nema na zemlji, jedino su isti nazivi ostalo sve drugacije, od mirisa, ukusa, kosistense itd

takva su pica da kad bi zamocio prst u to pice i izvadio osjetio bi se miris na daleko na zemlji.

da tamo nema zavisti

glamoroznost Dzenneta se ogleda u tome i da je sagradjen od dragocjenih stvari na jedan lijep atraktivan nacin.

pogledaj samo ovaj primjer kako isus uci ljude o raju , fantasicno

Isusovo objasnjenje ucenicima kad im je predavao o raju "dali ce biti zavisti u raju", isjecak iz barnabinog evandjelja

Reče Bartolomeo: "O gospodaru, hoće li slava raja biti jednaka za svakog čovjeka? Ako bi bila ista, to ne bi bilo pravedno, a ako ne bi bila jednaka, manji bi zavidio većem".
Isus odgovori: "Neće biti jednaka, jer je Bog pravedan: i svako će biti zadovoljan, jer tamo nema zavisti. Reci mi Bartalomeo: postoji gospodar koji ima mnoge sluge i on odjeva sve te svoje sluge u isto platno. Da li onda dječaci, koji su odjeveni u odjeću dječaka, žale što nemaju odjeću odraslih ljudi? Baš suprotno, kad bi stariji željeli da na njih stave svoju veću odjeću, oni bi bili bijesni zbog tog što odjeća nije njihov broj, mislili bi oni da im se ruga.
Pa Bartolomeo, uzdigni svoje srce Bogu u raj, ti ćeš vidjeti da sva slava - mada će je biti više jednom manje drugom, neće proizvesti nikakvu zavist".

Kuce i objekti u Raju se sagradjivaju od dragocjenih materijala, radi sto vece luxsuznosti i ugodjaja njegovih stanovnika.
zforumas

#267 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by zforumas »

Dubai, Abu Dabi i Doha su samo demo snimci
JedanOdBraceMorica

#268 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by JedanOdBraceMorica »

Smrcak15 wrote:
JedanOdBraceMorica wrote:Hoce li svoje mjesto u raju naci i oni mumini koji su, izvrsavajuci naredbe iz Kurana, obezglavljivali nevjernike kada prodju sveti mjeseci i lomili im vratove njihove? Ja onda radije ne bih u raj ako je moguce, da ne budem okruzen ubicama
naopakog si razmisljanja

evo nek ti Allah kaze:

...ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili.Kur'an sura Maida 32
Onda je Alah dvosmislen i zaboravan jer na jednom mjestu naredjuje a na drugom zabranjuje istu stvar... Ja smotanog boga braco moja mila, tacno se vidi da su ga izmislili nepismeni beduini pa na pola puta zaboravili sta rade :lol: onaj krscanski je makar dosljedan, ima one neke zapovjedi i smrtne grijehe i to se ne mijenja, a ovaj sad ovako sad onako
Smrcak15

#269 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote: Meni se cini da religiozni upravo ne razmisljaju o raju onako kako je opisan, vec je on ispunjenje njihovih jednostavnih zelja - lagodan zivot gdje sjedis kuci i jedes koliko ti volja, ne moras raditi a imaces sve. Bukvalno je to sva prica o raju, i to ne samo muslimanskom vec i svakom drugom. Razumljivo i zasto, to je lako prodati sirotinji koja nema nista i muci se kroz zivot. Al kad se realisticno pogleda tu je falinki koliko hoces, od kojih su neke provucene kroz gornja pitanja. Imati sve nije kraj, uvijek zelimo nesto vise jer konstantno trazimo smisao. Neko ga vidi u akumulaciji bogatstva, neko drugi u postizanju drugih ciljeva.. a u raju nema niceg od tog sto se kosi sa samim ljudskim mozgom. Onda bi morali biti ''reprogramirani'' da drugacije funkcionisemo gore, a onda vise mi ne bismo bili mi.
da , i to ce biti bolje verzija Tebe ako udje u raj, to znaci ljepseg izgleda nego sad, ljepseg ponasanja, gdje neces osjetitit , bol, tugu, zalost, ljubomoru, zavist, smrt, zamor , dosadu itd

znaci svi nedostaci sa svijeta su otklonjeni uz dodatne modifikacije gdje ce sve biti poboljsano.
Al kad se realisticno pogleda tu je falinki koliko hoces
nema falinki, imaju falinke samo u tvojoj percepciji Raja

Jesi li ti svjestan sta je Raj?

Hajde zamisli ovo sad

Ulazis u Raj kao mlada osoba od 33 godine, nakon sto si mozda dozivio staost i bolest/iznemoglost, sad odjednom si mlad pun snage, lijepog izgleda, dusa hoce da odleti u nebesa od srece, ne osjecas nikakve bolove, zalosti, zavisti, despresije, samo rahatluk, i mir u dusi, spokoj.

ne samo to, nego jos oci ti se nasladjuju stvarima u dzennetu sve sto vidis, tu su pored Tebe jos i familija koja isto je tako zasluzila Raj pa vas spojio u Raju, sama druzenje sa voljenim osoba je sreca sama po sebi. Drugo, jedes i pijes radi uzivanja, slusas pjesme radi uzivanja usiju, mirise raznorazne mirise koje bude fantasticne osjecaje u tebi, radis neke zabavne aktivnosti u Raju sto nisi mogao na zemlji, i cega sve ne.
Tu su gradjevine fantasticnog izgleda, obale sa cistom rijekama i jezerima/morima , palme , lijepe zene za muskarce, lijepi muskarci za zene itd itd

znaci jednostavno nemozes naci falinku, ja evo koliko sam u vjeri studirao ovu materiju, jos nisam naletio na neku falinku koja bi bila kocnica u Raju.
Smrcak15

#270 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

JedanOdBraceMorica wrote:
Smrcak15 wrote:
naopakog si razmisljanja

evo nek ti Allah kaze:

Onda je Alah dvosmislen i zaboravan jer na jednom mjestu naredjuje a na drugom zabranjuje istu stvar... Ja smotanog boga braco moja mila, tacno se vidi da su ga izmislili nepismeni beduini pa na pola puta zaboravili sta rade :lol: onaj krscanski je makar dosljedan, ima one neke zapovjedi i smrtne grijehe i to se ne mijenja, a ovaj sad ovako sad onako
kao sto sam rekao, napakog si razmisljanja, i to stoji 100%

ako ti je receno da onaj slucaj sa ubijenjen se radi u samoj jednoj grupi ljudi iz Mekke, a ne o tebi nevjernika i ostale nevjernike, ali nikako da skontas,.

ali ti iz slucaja koji se odnosi za jedno vrijeme za jednu skupinu ljudi hoces da predstavis onako kako ni jedan musliman ne tumaci taj ajet, i sam sebe dovodis u zabludu.

strasna mraka se spustila na tvoj mozak, nek ti je Bog na pomoci.
Smrcak15

#271 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Dubai, Abu Dabi i Doha su samo demo snimci
to su blijede kopije koje nisu ni blizu

razlika je ovakva i veca cak

Dubai, Abu Dabi i Doha
Image

Pravi Raj na onomsvijetu
Image

tako nekako :D
Zaitsev

#272 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Zaitsev »

:lol: :lol: :lol:

Tačno mi dan popravi kinesin robot iz prvog posta :lol:

Ali cunja u stilu onih crnaca u getu kad nose kasetofon na ramenu. Ležerno... :mrgreen:
r_faruk

#273 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by r_faruk »

Rekoh vam ja davno da se smrcak navukao na religiju kao narkoman na heroin. Pa ovakvi kao smrcak se bombama raznose... Covjek je nasao opravdanje za sex sa djetetom, marisanje zene, sva tumacenja su pogresna izuzev njegovog prevoda (maternji jezik nije u stanju da savlada, a prevodi sa arapskog i engleskog). I vi pokusavate njemu objasniti evoluciju i univerzum.....
Smrcak15

#274 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:Rekoh vam ja davno da se smrcak navukao na religiju kao narkoman na heroin. Pa ovakvi kao smrcak se bombama raznose... Covjek je nasao opravdanje za sex sa djetetom, marisanje zene, sva tumacenja su pogresna izuzev njegovog prevoda (maternji jezik nije u stanju da savlada, a prevodi sa arapskog i engleskog). I vi pokusavate njemu objasniti evoluciju i univerzum.....
ne lazi
Dope_Man

#275 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

Odgovori su ti nazalos slabi i samo ponavljanje ''sve je lijepo, sve je lijepo'' bez konkretnih recenica u kojima se bavis pitanjima koja mogu biti problematicna.

Primjer za pitanje 2.: gore smo, lijepo mi je, tek dosli. Smjestio se u kucu, recimo da sam umro kao samac, mladi borac na njegovom putu. Nek bude cak i starac iz tvog primjera, nije bitno. Eh sad, kad se napijem svih egzoticnih bezalkoholnih pica i isprobam sve konje vrane (jer pretpostavljam auta bi bilo cudno vidjeti gore) malo mi dosadi. Pozelim zenu, ono za tjelesne potrebe jel.. pa hocu sljedeci dan drugu, crvenokosu, a poslije menage-a-trois sa plavusom i crnkom... u catching my drift here? NEMOGUCE je da gore svi budu ljudi koji ce zeljeti samo ono sto je po islamu fino jer onda bi mozda imao par ljudi dok je par spratova nize luda noc, kod momka sto je na losem glasu u ovom gradu :evil:

Dakle, Smrle, falinka nije u tome da ce faliti ljepota, vec u tome sto ne kontas ljudsku psihu i tijelo. Covjek nece zeljeti samo ono sto je po islamu, niti sreca moze biti trajno stanje. Uzmi covjeka koji nema skoro nista i pitaj ga sta zeli. Daj mu sve sto zeli, za par dana ce ti traziti vise, daj mu jos vise, mirise po kuci koje nikada nije osjetio, muziku koji nije cuo i hranu koju nije isprobao.. i opet ce sve to jednom dosaditi. Konkretno navodis gore u nekim recenicama odredjene materijalne nagrade, ali sam ti lijepo objasnio koliko su te nagrade bezvrijedne jer bukvalno u sistemu bez klasa i ekonomije nemaju nikakvu vrijednost.

Zivot je zabavan jer imamo i ugodno i neugodno, jer imamo ceznju za nedokucivim. Srecu percipiramo jer imamo tugu kao referentnu tacku, i obrnuto. A gore sve je instant zadovoljstvo, obicni fiks heroina koji vjecno traje. Takva stvari bioloski ne moze opstati. Sreca, zadovoljstvo, ugodnost itd, prakticno svaki osjecaj koji imamo je rezultat pucanja odredjenih hemikalija u odredjenim dijelovima mozga. Ali one se trose, pa stoga ne mozes biti sretan kontinuirano koliko god to zelio. Ako nista padas na ''neutralni'' nivo, dok se mozak ne ''dopuni'', pa onda ide opet nova doza srece. Da bi vjecno, i bez ikakvog razmisljanja, uzivali mi moramo biti potpuno drugaciji, obicni roboti koji nose srecu hodajuci u krug, bez mogucnosti da razmisljamo za sebe. Mozda ces reci da smo gore duse, ali nismo jer se spominje specificno da ce se tijelo ozivjeti onakvo kakvo je bilo. A i da su duse, onda se opet vraca pitanje cemu uopste tijela pored dusa koje mogu sve isto osjetiti, kompletan sistem zivota i ''testa'' je mogao biti dizajniran oko dusa. Al nebitno sad, to je druga tema.

Jednostavno, raj je opisan kao ispunjenje svih zelja. I naravno da bi nas to usrecilo i takvu pricu je lako prodati siromahu koji nema nista i misli da je kraj svijeta u ''imati svega'', ali nije tako jer mi smo takvi da uvijek tezimo ka vise.
Last edited by Dope_Man on 23/02/2017 12:20, edited 1 time in total.
Locked