FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post Reply
BHCluster

#251 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by BHCluster »

Imal' gdje link za tu rezoluciju?
Drvosjeca iz Dejcica

#252 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

O'zone wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pojasni konkretnije na šta misliš i obrazloži svoj stav. :oops: Šta tačno piše u rezoluciji?
Ma ne kontam ti ja ovu višu (EU) politiku pa pitam pametnije od sebe. Laički ja skontao da oni nama kažu da mormao kako su oni naložili i da se prestanemo zajebavat, da će one u Stocu da ŽIK i da se Dodo više ne zajebaje sa nakim referendumima jer nema fajde od njih. Eh vjerovatno ima više od toga ali kažem to je viša politika.

Nego ja pitam šta sad za ove koji nas od početka teme podjeliše, dodaše još jedan entitiet, raseliše domicilne i digoše skoro pa opštu mobilizaciju. Kao i za one što proslaviše inicijative naših "susjeda" ali avaj ne prođoše iste.
Iz iskustva znam da su te rezolucije tigrovi od papira. Dakle ako neko misli da će Brisel nekome zavrtati ruku, da li zbog odbijanja prihvatanja principa federalizacije ili federalizma, referenduma ili nečeg trećeg mislim da se taj grdno vara.
pustopoljina

#253 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by pustopoljina »

FreakyStyley wrote:
ettakoto wrote:Hrvati pišu super što je usvojena, Srbi uzdržani, Bošnjaci zadovoljni... pa se sad pitam šta je to zapravo usvojeno i koliko neće doprinijeti napredku BiH, odnosno hoće.. :?
Ja mislim da niko ne konta sta je ovdje usvojeno i o cemu se diskutovalo uopste, a ponajmanje sta je reko ovaj Cristian za klix. :-)
covjek rekao- ako hocete u eu, ponasajte se. ako necete- ne morate.
Lincoln-Burrows

#254 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Lincoln-Burrows »

BHCluster wrote:Imal' gdje link za tu rezoluciju?
http://www.europarl.europa.eu/sides/get ... V0%2F%2FHR
FreakyStyley

#255 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by FreakyStyley »

pustopoljina wrote:
FreakyStyley wrote:
ettakoto wrote:Hrvati pišu super što je usvojena, Srbi uzdržani, Bošnjaci zadovoljni... pa se sad pitam šta je to zapravo usvojeno i koliko neće doprinijeti napredku BiH, odnosno hoće.. :?
Ja mislim da niko ne konta sta je ovdje usvojeno i o cemu se diskutovalo uopste, a ponajmanje sta je reko ovaj Cristian za klix. :-)

Pa meni se cini da je sve ovo da se zadovolje sve tri strane, a da se zapravo ne uradi nista konkretno. U stilu: "rjesavajte sami svoje probleme, boli nas kurac."

Ne kontam. Ili sam ja glup ili su ovi kontradiktorni. :-)
Pandakonda

#256 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Pandakonda »

Sve isto je, ali ništa isto nije :D
Lincoln-Burrows

#257 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

FreakyStyley wrote: Pa meni se cini da je sve ovo da se zadovolje sve tri strane, a da se zapravo ne uradi nista konkretno. U stilu: "rjesavajte sami svoje probleme, boli nas kurac."
Rješavajte sami svoje probleme na principima iz ove rezolucije, mislim da je to poruka, ustvari siguran sam.

A ono boli nas qurac nisam iščitao.
pustopoljina

#258 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by pustopoljina »

FreakyStyley wrote:
pustopoljina wrote:
FreakyStyley wrote:

Pa meni se cini da je sve ovo da se zadovolje sve tri strane, a da se zapravo ne uradi nista konkretno. U stilu: "rjesavajte sami svoje probleme, boli nas kurac."

Ne kontam. Ili sam ja glup ili su ovi kontradiktorni. :-)
nisu oni kontradiktorni, naprotiv- bili su jasni, kad su spomenuli sejdic- finci.
ne mozes se ti kofrciti bosnjastvom i hrvatstvom u eu, imas da postujes i sejdica i fincija.
sto se eu tice, ne mora bih nikad u eu, ali kad udje, ima da se postuju ljudska prava.
a u bosni se krse ljudska prava na ustrb etnickog prava. svaka cast hrvatima, ne oduzimam im nikakvo pravo na rodjenu zemlju, ali dok se bave pitanjima imaju li 7 ili 3 stolice, dok su drugima ugrozena njihova ljudska prava (isto vrijedi i za bosnjake), to nije europski put.
Tomahawk11
Globalni moderator

#259 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Tomahawk11 »

Pa boli ih qrc u smislu da nece niko doci i reci: ''Ovako cete.''
Al eto, rezolucija kao smjernica kako bi trebali....
Nekakvi novi entiteti i podjele....tu su se zapadno preko grane malo zagrcnuli.
Kao i Covic sa svojom bandom.
dezurni_ucenik

#260 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 22/02/2017 23:31, edited 1 time in total.
FreakyStyley

#261 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by FreakyStyley »

Lincoln-Burrows wrote:
FreakyStyley wrote: Pa meni se cini da je sve ovo da se zadovolje sve tri strane, a da se zapravo ne uradi nista konkretno. U stilu: "rjesavajte sami svoje probleme, boli nas kurac."
Rješavajte sami svoje probleme na principima iz ove rezolucije, mislim da je to poruka, ustvari siguran sam.

OK, samo koji su principi rezolucije onda?

Federalizacija ne, federalizam da.

Treci entitet i ugrozavanje "teritorijalnog integriteta BiH" ne, decentralizacija i legitimna zastupljenost da.
FreakyStyley

#262 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by FreakyStyley »

dezurni_ucenik wrote:"Ako hocete treci entitet, nemamo nista protiv." - "Ako ne zelite treci entitet, nemamo nista protiv"
"Ako hocete u EU, potrudite se malo vise" - "Ako necete u EU, nemamo nista protiv".

To je sav smisao rezolucije.
I meni se cini.
hizo ramidovic

#263 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by hizo ramidovic »

Једини модел федерализације који је прихватљив Србима и Хрватима у тзв. Бих јесте етничка федерализација тј. да сваки од ова два народа добије свој део ове назовидржаве на којем ће да суверено влада и да се евентуално припоји матичној држави.
Шта желе неки други у овој тамници народа потпуно је небитно.
madner

#264 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by madner »

FreakyStyley wrote:
madner wrote: Alfons je bosnjacka sekularna desnica, ja sam bosanska nacionalna ljevica.
Skupa je to NVZ. :D
Nacionalsocijalisti ste, znaci? :?
Apsolutno, sve ono sto Bozo tvrdi da jeste zapravo bice.
pemanapemani

#265 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by pemanapemani »

madner wrote:

Alfons je bosnjacka sekularna desnica, ja sam bosanska nacionalna ljevica.
Hvala na objašnjenju.
Ti si konstanta, ali se Alfons malo gubi ili se još uvijek traži. :D
Mirza007

#266 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Mirza007 »

Svega u rezoluciji. Rekoh ja odlicna. I nije svedski stol. Ili sprovesti sve ili nista. I to na cijeloj teritoriji BiH.
4. ……nastavi niz reformi kako bi se BiH preobrazila u potpuno učinkovitu, uključivu i funkcionalnu državu temeljenu na vladavini prava, koja jamči jednakost i demokratsku zastupljenost svih konstitutivnih naroda i građana; izražava žaljenje zbog toga što etničke i političke podjele prouzročene, duboko ukorijenjenim dezintegracijskim tendencijama, ………….političke vođe da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pritom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja;
5. ……..smatra neprihvatljivim da Vlada Republike Srpske pokušava uspostaviti usporedne komunikacijske kanale usvajanjem odredbi o izravnom izvješćivanju Europske komisije;……

7. …….izražava žaljenje zato što, zbog pokušaja da se u glasačka pravila Odbora za stabilizaciju i pridruživanje uvede etničko blokiranje,……………………..

13 …….poziva na to da se donese zakonodavno rješenje kojim će se pratiti učinkovitost obrade predmeta u čitavoj BiH;

14. ….izražava žaljenje što se ne provodi velik broj odluka Ustavnog suda, uključujući odluku o poštovanju osnovnih demokratskih prava građana Mostara kada je riječ o glasanju na lokalnim izborima; poziva na hitnu provedbu svih tih odluka; posebno ističe odluku Ustavnog suda o Danu Republike Srpske koja je odbačena na referendumu održanom 25. rujna 2016.; smatra da je to ozbiljno kršenje Mirovnog sporazuma iz Daytona te napad na pravosuđe i vladavinu prava; ističe potrebu za dijalogom, a ne unilateralnim inicijativama;

15. …….poziva vođe svih strana da se suzdrže od nacionalističke i secesionističke retorike koja pogoduje razdoru i polarizira društvo te od radnji kojima se ugrožavaju kohezija, suverenitet i integritet zemlje; umjesto toga poziva da se ozbiljno uključe u reforme kojima će se poboljšati socioekonomsko stanje svih građana BiH, stvoriti demokratska, uključiva i funkcionalna država te kojima će se zemlja približiti EU-u;

19. ….oštro osuđuje odluku Narodne skupštine Republike Srpske iz listopada 2016. da oda priznanje bivšim čelnicima Republike Srpske osuđenima za ratne zločine;

38. ………i dalje je zabrinut zbog fragmentacije, segregacije, nedjelotvornosti i složenosti obrazovnog sustava;
Lincoln-Burrows

#267 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

FreakyStyley wrote:
Lincoln-Burrows wrote:

OK, samo koji su principi rezolucije onda?

Federalizacija ne, federalizam da.

Treci entitet i ugrozavanje "teritorijalnog integriteta BiH" ne, decentralizacija i legitimna zastupljenost da.
Imaš tu gore link sam postavio,

nigdje ne piše Treći entitet ne i nigdje ne piše federalizacija ne.

Princip fedralizma, legitimno zastupanje i predstavljanje, osude nasilja i proutdaytonsko djelovanje,
princip poštivanja konstitutivnih naroda, smanjivanje nacionalnih tenzija i.t.d. to su neki od principa onako općeniti.
statixx

#268 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by statixx »

Lincoln-Burrows wrote:

...a kada rijesite, obavezno jednim glasom prema nama, ne zanimaju nas nikakva etnicka glasanja u Odboru za SSP, samo prosta vecina. Imate vasu lakrdiju od Mehanizam koordinacije. Dogovarajte se u skladu sa tim ("da se nista ne dogovorite", na to ce nas trojac u svojim mislima).
statixx

#269 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by statixx »

hizo ramidovic wrote:Једини модел федерализације који је прихватљив Србима и Хрватима у тзв. Бих јесте етничка федерализација тј. да сваки од ова два народа добије свој део ове назовидржаве на којем ће да суверено влада и да се евентуално припоји матичној држави.
Шта желе неки други у овој тамници народа потпуно је небитно.
Samo muslimanija na 10% hizo, nema druge. :D
Lincoln-Burrows

#270 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

statixx wrote:
Lincoln-Burrows wrote:

...a kada rijesite, obavezno jednim glasom prema nama, ne zanimaju nas nikakva etnicka glasanja u Odboru za SSP, samo prosta vecina. Imate vasu lakrdiju od Mehanizam koordinacije. Dogovarajte se u skladu sa tim ("da se nista ne dogovorite", na to ce nas trojac u svojim mislima).
Malo neobično stajalište ali bih se mogao složiti jer se inzistira na državi BiH i oni bi htjeli taj jedan stav prema njima,
još će tu proći nekoliko kriza dok se nešto ne pomakne na žalost. Bitno je da se kreće prema poštivanju ljudskih prava i
ravnopravnosti kao principima. Nebi to kod naših političara samo nikada nadošlo.
pustopoljina

#271 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by pustopoljina »

problem je jedini konkretni, po meni, sto se srbima ne ide u eu. ovo sa hrvatima, bezvezna prica.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#272 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by JoseMujica »

nek HDZ fura Pederalizaciju, a SDA Feudalizaciju i taman če se nači na po puta kod Gojka
512MB

#273 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by 512MB »

Odlican posao hrvatskih EU parlamentaraca, blagodarim. Prevedeno po naski ovo znaci:

1. Razumijemo da je stvoreno u Dejtonu ali konstitutivnost naroda je rasisticki princip i mora se ukinuti (Sejdic/Finci)
2. Federalizacija je dobra stvar i sve zemlje evrope su federalizirane, kako cete to uradit dogovorite se sami ( :lol: )
3. Osudjujemo etnofasizam bilo koje vrste ( :bih: )

Kao sto sam reko, nigdje nepise da RS ostaje netaknuta, dakle dragi bosanski hrvati i srbi ajmo pricati o evropskom federalizmu u BiH :kiss:
Duka Dizel

#274 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Duka Dizel »

Retko nebitna institucija taj EP, pa zaista ne znam čemu ovoliko prostora nekakvoj rezoluciji tog parlamenta, koji služi isključivo da se uhlebe neki istrošeni ili marginalni politički kadrovi iz cele Evrope.

To o čemu oni tamo diskutuju decenijama, ne hebe niko ni dva posto.
Sem ako Farage ne napuši nekog. Onda može biti zanimljivo i smešno.
General War

#275 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by General War »

madner wrote:
FreakyStyley wrote:
madner wrote: Alfons je bosnjacka sekularna desnica, ja sam bosanska nacionalna ljevica.
Nacionalsocijalisti ste, znaci? :?
Apsolutno, sve ono sto Bozo tvrdi da jeste zapravo bice.
..pa i gore :D
Post Reply