BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#251 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Connaisseur Karlin »

detroit-mercy wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Running wrote:Njemu zasmetalo sto sam rekao da je stanje u Canadi bolje
kako si ovo zakljucio :D :lol:
"Joj jes lijepo j......t."
"Kako znas?"
"Pa pricali mi drugi." :mrgreen:
a radi sujete , pojedicni u dijaspori u kanadi,nekad nece i ne zele javno priznati kako im je zaista u CA, a vole pricati protiv SAD, takvi primjeri su najgori :lol:

srecom, bila vise puta i vidjela licno, a ima raje koja kaze da vidi prednosti zivljenja u SAD , kao i u CA :)

znam primjere diajspore i njihvog pokusaja selidbe iz Kanade u SAD ,a jos nisma vidjela da se neko iz dijaspore preselio i CA :)

mislim da svako prica onako kako se licno snasao u CA ili u SAD, a meni su obe drzave odlicne za prioritete koje treba iskoristiti u doticnim drzavma,a potom licne prioritete postaviti u skladu sa drugim lokacijama u svijetu :-D
HardcoreMX

#252 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by HardcoreMX »

.
Jack Be Nimble

#253 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Jack Be Nimble »

Ma zavisi gdje zivis. Ako si u gradu gdje je tech boom tu su kirije stigle do mjeseca. I Bill Gates se jedva snalazi :D
exliberal-ex

#254 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by exliberal-ex »

Bodkin wrote:
animals wrote:Ima li i jedan forumas iz Amerike da ima stan u nekom vecem gradu u Americi..i koliko kostaju kirije i stanovi ..
.

.
Ne iznajmljuje niko stan. Vecina kuce kupuje
Slazem se za to da mnogo nasih kupuje, djelimicno jer gledaju na kucu/stan kao investment za buducnost ( za djecu) a djelimicno i zbog one fore gdje ces reci da nemas svoju kucu / stan sramota familij reci da nisi nista kupio.... :wink:
Ja sam imao stan ali sam ga prodao, dali sam pojeo govno neznam jer su cjene stanova otisle u materinu ali kad se sjetim troskova.....
Kod mene u Kanadi stanovi i kuce su samo prosle godine otisle oko 15-25% sto je nenormalno, doslo je dotle da su uveli posebnu taksu za strance ( citaj kineze u Vankuveru jer je bilo mimo kontrole) i uspjeli su da zaustave taj ludacki rast,sad se nesto govori i za ontario ali posto nije izborna godina tesko da ce ista biti
U sustini dvosoban stan od 70-80 m2 kosta od 450 000 pa .....sky is limit.( ako preracunas to na 25 godina sa 20 % ucesca mjesecno placas oko 1800 kredita, minimalno), i to zavisi od lokacije , blizine skolama, subway-u.
Mesecni troskovi odrzavanja su u prosjeku oko 800 mjesecno i godisnja taksa za imovinu je oko 2500 ( zavisi kakva je zgrada, sta ima unutra itd)

Sad iznajmljuem stan, u prosjecnoj zgradi, dosta blizu centra, treba mi do posla 20 min i placam 1200 ( tu je ukljucen i parking za 2 auta ,motor kao i supa) Oslobodili smo dosta sredstava sto nam daje veliku slobodu za svakodnevni zivot ( pomaganje familije , putovanja...i putovanja...)

Po pitanju komentara dali valja zapad ....kao sto neko rece zavisi u kojem si stadiju zivota, ako si mlad mozda je bolje za provod dole jer si blizu evrope ( mada i to je bare bare ako si kokuz) , po pitanju skolvanja ovdje su bolje opcije zdravstvo ...necu ni da spominjem, sanse za posao i stvaranje familije....isto tako
Ja sam se odvikao od Sarajeva, odem dole svakih 5-6 godina i nekako mi sve malo...moja generacija je ili izginula ili se iselila, provedem sedmicu da nesretnem nikog poznatoh...imam vise prijatelja van drzave nego u gradu u kojem sam rodjen... :(
Zadnji put kad sam bio dole sve ljude ( mimo famije) koje sam sreo su bili ljudi koje znam sa zapada, dosli na godisnji

U sustini nije sve bajno na zapadu, mnogi uljepsavaju jer nece da priznaju da "nisu uspjeli ko drugi" ali da se moze fino zivit...moze
TRANCE

#255 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by TRANCE »

U SAD-u i najveća budala može kuću kupiti ako odabere grad koji nije skup za život. Ne mora to biti neka selendra, npr. Dallas, Houston, Phoenix imaju 4-7 miliona stanovnika, a nova kuća u njima od 150 kvadrata se može kupiti za 150 hiljada dolara. I nisu to kuće 50-100 km od grada, nego 5-10 km od centra grada.
Prosječna plata u SAD-u je 54 hiljade dolara bruto godišnje. To izađe oko 3500 dolara neto mjesečno nakon poreza. 150 hiljada dolara za kuću na kredit od 15 godina po fiksnoj kamati od 3,5% izađe 1072 $ mjesečno rate za kredit, što je 31% prosječne plate.

E sad uporedimo koliko treba love da nešto slično kupi prosječni Bošnjo.
Ako je cijena novogradnje 1500 KM po kvadratu, za ekvivalentan stan od 150 kvadrata treba 225 hiljada maraka.
Prosječna neto plata nakon poreza je 840 KM. 225 hiljada maraka za stan na kredit od 15 godina po fiksnoj kamati od 5,25% izađe 1809 KM mjesečno rate za kredit, što je 215% prosječne plate. Znači nemoguće za priuštiti s prosječnom platom.
Za ekvivalentan iznos od 31% prosječne plate se može dobiti kredit od samo 32 hiljade KM, što je dovoljno da se uzme prkno od 21 metar kvadratni.

Plus što kad plati ratu kredita prosječnom Ameru ostane 2428 $ da pregura mjesec, a prosječnom Bošnji 580 KM.

I onda slušam naše budale uvjerene kako mi u Bosni bolje i kvalitetnije živimo nego neki Amer. Zato i političari potenciraju pred izbore priču kako se u BiH dobro živi i kako nije na zapadu baš puno bolje kao što se priča, jer vide da ne nedostaje budala koje će u to i povjerovati.
TRANCE

#256 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by TRANCE »

Bodkin wrote:A i smijesno je sto je ljudima i dalje njemacka ili sveCka pojam. Toliko prilika na svijetu ali se u svim poredjenjima izme svabija :D eventualno usa
Na tom primjeru možeš i vidjeti ograničenost naših ljudi, jer Bošnjo zna samo za Njemačku, iako ima samo u Europi jedno 10-15 bogatijih i boljih država za život. Valjda zbog toga što je najveća seljadija u ratu završila tamo, pa kasnije prenijeli utiske i ostatku sela :lol: Obrazovaniji su uvijek išli u Kanadu, SAD (mimo St Luisa), Australiju, Novi Zeland, Irsku, UK, Holandiju i sl. Naravno ima izuzetaka, ali je generalno tako.
muha_sa

#257 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by muha_sa »

šta predlažete :?
bluesjunior

#258 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by bluesjunior »

muha_sa wrote:šta predlažete :?
njemačka dortmund, keln i slicno
bluesjunior

#259 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by bluesjunior »

Kad onaj voz stane na stanici u 11:14 tacno u sekundu ja bi se ranio na sta sam spao da se divim vozovima i javnom prevozu, a u kuci vode, pa se tusiram iz obijesti, kad mi neko kaze haj sta ti fali na sred Sarajeva zivis....harakiri odma. Da sam makar deset godina mladji ne bih razmisljao o ostanku ovde uopste. Treba uzeti u obzir da mi jedni drugima izgledamo obični al u stvari mi nismo normalni uopste. Rat je bih gradjane ostetio za dugi niz godina. Malo gdje se troši apaurina i sličnih proizvoda kao kod nas. Zaostali smo strahovito u svakom pogledu. Kaze onaj djecak, srbin - njemu je to vazno sto je srbin - izlasci, drustvo, ma pitam ja vas na sta se svode ti izlasci kod nas? Pa onda dodjes kuci nako od duhana, piva, trave, svakakav, poveseo i ne mozes se istusirat. Jes jes samo vi ostajte ovdje, da mi je cuti sta ce reci ovi vrli patrioti zagovaraci ostanka na svojoj grudi (je..ala ih ona) za deset godina kad ne budu vise djecaci i momci, sta kad nesto pocne bolit?
izgubljena dusa

#260 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by izgubljena dusa »

bluesjunior wrote:Kad onaj voz stane na stanici u 11:14 tacno u sekundu ja bi se ranio na sta sam spao da se divim vozovima i javnom prevozu, a u kuci vode, pa se tusiram iz obijesti, kad mi neko kaze haj sta ti fali na sred Sarajeva zivis....harakiri odma. Da sam makar deset godina mladji ne bih razmisljao o ostanku ovde uopste. Treba uzeti u obzir da mi jedni drugima izgledamo obični al u stvari mi nismo normalni uopste. Rat je bih gradjane ostetio za dugi niz godina. Malo gdje se troši apaurina i sličnih proizvoda kao kod nas. Zaostali smo strahovito u svakom pogledu. Kaze onaj djecak, srbin - njemu je to vazno sto je srbin - izlasci, drustvo, ma pitam ja vas na sta se svode ti izlasci kod nas? Pa onda dodjes kuci nako od duhana, piva, trave, svakakav, poveseo i ne mozes se istusirat. Jes jes samo vi ostajte ovdje, da mi je cuti sta ce reci ovi vrli patrioti zagovaraci ostanka na svojoj grudi (je..ala ih ona) za deset godina kad ne budu vise djecaci i momci, sta kad nesto pocne bolit?
Isto, odem vani pa vidim od javnog saobracaja, ustanova... vode kad I koliko hoces...pa porazgovaram o zdravstvu, radnim mjestima, platama....I onda se moram vratiti u ovu bjednu kasabu....da se upucam istog momenta

Nikad ovo govno od zemlje necu oprostiti. Slazm na kamaru od mrtvog alije pa nadalje....ne preskacem ni one moje koji ovo izabrase za "moje dobro"....patriotizam I prica "svoj na svome" mi se gade sve vise I vise....
bluesjunior

#261 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by bluesjunior »

izgubljena duso sve mi je to isto i sto bi rekao nas vrlo dobri poznati kolega forumas Jose Mujica #sveimje.emseljacko zavrsen citat, putovalo sam prilicno i sve ono što mi se najviše svidja je moglo biti i kod nas i to mnoge stvari vrlo lako da nije feudalizma i begovata svih boja, a u zadnje vrijeme i ja ih nesto dobro mogu 'sovat, da im pleme ono razbojničko
stakasa

#262 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

TRANCE wrote:
Bodkin wrote:A i smijesno je sto je ljudima i dalje njemacka ili sveCka pojam. Toliko prilika na svijetu ali se u svim poredjenjima izme svabija :D eventualno usa
Na tom primjeru možeš i vidjeti ograničenost naših ljudi, jer Bošnjo zna samo za Njemačku, iako ima samo u Europi jedno 10-15 bogatijih i boljih država za život. Valjda zbog toga što je najveća seljadija u ratu završila tamo, pa kasnije prenijeli utiske i ostatku sela :lol: Obrazovaniji su uvijek išli u Kanadu, SAD (mimo St Luisa), Australiju, Novi Zeland, Irsku, UK, Holandiju i sl. Naravno ima izuzetaka, ali je generalno tako.
Joj stereotipa, onaj zvjezdin navijac sa prosle stranice bi te nazvao klasicnim balkonom, nista sirim nego kod nasih ljudi kojima spocitavas ogranicenost. Prvo to za seljadiju... Gledam ovde te ljude sa sela i ne mogu se oteti utisku da su sansu koju su dobili bolje iskoristili nego ljudi iz gradova. Ispocetka je to islo teze ali vrijeme definitivno radi za njih u nekoj srednjorocnoj perspektivi od narednih petnaestak godina, stigli su nas a mislim da ce i prestici. Vrijedni brate. Uce, trude se, ne okrecu iza sebe, djeca im se skoluju.
Dalje, Njemacka. Po svim parametrima motor Evrope, na svim poljima je najveca i najbolja ponuda radnih mjesta upravo u Njemackoj, postoji duga tradicija odlaska tamo, mnogi imaju rodake i poznanike sto su otisli od prije rata, blizu je BiH pa je lako doci u posjetu - najnormalnije da je vecini prvi izbor. Svedske nije bilo na mapi, pojavila se je kao alternativa 90-ih i pokazala kao optimalno rjesenje, pogotovo onima kojima su prioriteti familija, sigurnost, dugorocna rjesenja. Svedska je zemlja koja se je drasticno promjenila zadnjih dvadeset pet godina, na bolje, tako da joj i status kao potencijalne destinacije raste. 90-ih je bila nuzno zlo, sada je skoro niko ne napusta nego stalno dolaze novi. Jedno drugo vuce, to je notorna istina. U oba smjera vazi. I kada se napusta BiH i kada se dolazi u Svedsku/Njemacku. U svijetu akcija se to kaze let the trend... Znaci Bodkin.
Znate li vi uopste na sto lici ta Holandija mimo Amsterdama i Rotterdama, kakva je Engleska osim Londona a pogotovo kakva je Engleska bila prije 25 godina kada su nasi ljudi masovno dolazili?
Australiji svaka cast ali daleko brate, svako se pozeli doci u zavicaj.
Zato TRANCE, okani se gledanja s visine i napamet price
stakasa

#263 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

exliberal-ex wrote:
Bodkin wrote:
animals wrote:Ima li i jedan forumas iz Amerike da ima stan u nekom vecem gradu u Americi..i koliko kostaju kirije i stanovi ..
.

.
Ne iznajmljuje niko stan. Vecina kuce kupuje
Slazem se za to da mnogo nasih kupuje, djelimicno jer gledaju na kucu/stan kao investment za buducnost ( za djecu) a djelimicno i zbog one fore gdje ces reci da nemas svoju kucu / stan sramota familij reci da nisi nista kupio.... :wink:
Ja sam imao stan ali sam ga prodao, dali sam pojeo govno neznam jer su cjene stanova otisle u materinu ali kad se sjetim troskova.....
Kod mene u Kanadi stanovi i kuce su samo prosle godine otisle oko 15-25% sto je nenormalno, doslo je dotle da su uveli posebnu taksu za strance ( citaj kineze u Vankuveru jer je bilo mimo kontrole) i uspjeli su da zaustave taj ludacki rast,sad se nesto govori i za ontario ali posto nije izborna godina tesko da ce ista biti
U sustini dvosoban stan od 70-80 m2 kosta od 450 000 pa .....sky is limit.( ako preracunas to na 25 godina sa 20 % ucesca mjesecno placas oko 1800 kredita, minimalno), i to zavisi od lokacije , blizine skolama, subway-u.
Mesecni troskovi odrzavanja su u prosjeku oko 800 mjesecno i godisnja taksa za imovinu je oko 2500 ( zavisi kakva je zgrada, sta ima unutra itd)

Sad iznajmljuem stan, u prosjecnoj zgradi, dosta blizu centra, treba mi do posla 20 min i placam 1200 ( tu je ukljucen i parking za 2 auta ,motor kao i supa) Oslobodili smo dosta sredstava sto nam daje veliku slobodu za svakodnevni zivot ( pomaganje familije , putovanja...i putovanja...)

Po pitanju komentara dali valja zapad ....kao sto neko rece zavisi u kojem si stadiju zivota, ako si mlad mozda je bolje za provod dole jer si blizu evrope ( mada i to je bare bare ako si kokuz) , po pitanju skolvanja ovdje su bolje opcije zdravstvo ...necu ni da spominjem, sanse za posao i stvaranje familije....isto tako
Ja sam se odvikao od Sarajeva, odem dole svakih 5-6 godina i nekako mi sve malo...moja generacija je ili izginula ili se iselila, provedem sedmicu da nesretnem nikog poznatoh...imam vise prijatelja van drzave nego u gradu u kojem sam rodjen... :(
Zadnji put kad sam bio dole sve ljude ( mimo famije) koje sam sreo su bili ljudi koje znam sa zapada, dosli na godisnji

U sustini nije sve bajno na zapadu, mnogi uljepsavaju jer nece da priznaju da "nisu uspjeli ko drugi" ali da se moze fino zivit...moze
A jasta si se nego zajebo sto si prodo stan u tako ekspanzivnom regionu, nista ne govori da ce ljudi prestati dolazit u Kanadu. Nije ti ni sad kasno da kupis drugi
madner

#264 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by madner »

Jako, samo u EU 10-15 boljih. :D
stakasa

#265 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

madner wrote:Jako, samo u EU 10-15 boljih. :D
Bogatijih i boljih
madner

#266 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by madner »

Doduse Evropa, ne EU. Dakle Norveska, Svica, Luks i... :D
bluesjunior

#267 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by bluesjunior »

madner wrote:Doduse Evropa, ne EU. Dakle Norveska, Svica, Luks i... :D
mozel malo detaljnije komparacije makar i subjektivne po cemu su bolje?
animals

#268 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Sad gdje je bolje u Evropi ili Americi,
dalo bi se raspravljati..
ja samo znam da bi teskom mukom otisao odavdje gdje sam sad..
stakasa

#269 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

animals wrote:Sad gdje je bolje u Evropi ili Americi,
Nisi mahnit, pa da ti je tristo kilometara do posla ako hoces imalo pristojniju kucu. Tristo nazad - sesto. Drzi se ti Austrije
stakasa

#270 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

bluesjunior wrote: mozel malo detaljnije komparacije makar i subjektivne po cemu su bolje?
Zajebaje se madner, valjda ce postavljac teze ponudit objasnjenje
animals

#271 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

stakasa wrote:
Nisi mahnit, pa da ti je tristo kilometara do posla ako hoces imalo pristojniju kucu. Tristo nazad - sesto. Drzi se ti Austrije
Ja sa javnim prevozom 15 min,a sa autom isto toliko
do firme..
HardcoreMX

#272 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by HardcoreMX »

animals wrote:Brisi sa moje teme..
-Brisao si prekjuče pa i juče,ti samo nešto brišeš..Je li to treniraš za arbajta kad se ispališ?! :-D Samo nek' je pošten rad,a ne k'o ovi neki što ganjaju štele.Što ne kažeš odmah koja ti je bit teme,a ne preko gora i mora...Potenciraš da nešto imam protiv tebe,nema govora o tome.Samo ti je tema kompleksaška.Kao što ranije rekoh,ima ih razni,od dijaspore,religije pa čak i kompleks i zavist na forumaša kao ovaj stalker-jumper što se javio,što mu je cilj života isprovocirati nekome ban.Fetiši su čudo.
U uvodnom dijelu potenciraš da je iseljeništvo loše po jednu državu pa bi onda obrnuto proporcionalno useljeništvo bilo dobro za državu u koju dolaze stranci.Ako je dobro za državu što se ljudi useljavaju, zašto onda te države stavljaju mreže,grade zidove,stvaraju raznorazne administrativne prepreke,socijalna klima je izrazito ksenofobična,diskriminacija i slično tome?!
@Fatko
-ma tebi je vokri što nisi konvertir'o! :lol:
detroit-mercy

#273 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

Iz mog licnog iskustva, zivio i tamo i vamo :mrgreen: . Amerika je bolja, imas daleko vise mogucnosti. Malo je ljudi u Zap Evropi koji su uspjeli kao u USA. Evropa je suvise konzervativna, previse regulacija i drugih sranja. Ali na drugu stranu imas i blizinu odlaska dole kuci i sl.
MyTao

#274 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by MyTao »

detroit-mercy wrote:
Iz mog licnog iskustva, zivio i tamo i vamo :mrgreen: . Amerika je bolja, imas daleko vise mogucnosti. Malo je ljudi u Zap Evropi koji su uspjeli kao u USA. Evropa je suvise konzervativna, previse regulacija i drugih sranja. Ali na drugu stranu imas i blizinu odlaska dole kuci i sl.
Evropa je ipak podjeljena na drzave u kojim su vecina jedni specificni ljudi, tako da neki stranac ce se uvijek osjecati kao da nije na svom. U Americi ipak nije tako... osjecaj je drugaciji, svi sa svih strana svijeta zive tu i ne osjecas se kao da ne pripadas... Naravno imas vukojebina gdje ce osjecaj biti isti kao i u Evropi... ali u vecini slucajeva u vecim mjestima Amerika je melting pot.
Gojeni H

#275 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Balkanoid i njegova "selo moje ljepse od Pariza" razmisljanja.
Ma nije to Balkanoid, ima i njegove, ali imam osjecaj da je mlad i da ne vidi kompletnu sliku. Kada naberes trideset pet i imas zenu i dvoje djece onda se mjenjaju prioriteti
Hmmm ... ne mora nuzno biti Balkanoid.

Bjork nikada nije mogla uspjeti na Islandu. Ali, zivi na Islandu vecinu godine, bila je veoma politicka aktivna u periodu finansijske krize, ... mozda to ima veze za patrotizmom, lokalnim patriotizmom, ili cisto navikom zivota u manjoj sredini ...
Last edited by Gojeni H on 08/02/2017 16:54, edited 1 time in total.
Post Reply