Bodkin wrote:animals wrote:Ima li i jedan forumas iz Amerike da ima stan u nekom vecem gradu u Americi..i koliko kostaju kirije i stanovi ..
.
.
Ne iznajmljuje niko stan. Vecina kuce kupuje
Slazem se za to da mnogo nasih kupuje, djelimicno jer gledaju na kucu/stan kao investment za buducnost ( za djecu) a djelimicno i zbog one fore gdje ces reci da nemas svoju kucu / stan sramota familij reci da nisi nista kupio....
Ja sam imao stan ali sam ga prodao, dali sam pojeo govno neznam jer su cjene stanova otisle u materinu ali kad se sjetim troskova.....
Kod mene u Kanadi stanovi i kuce su samo prosle godine otisle oko 15-25% sto je nenormalno, doslo je dotle da su uveli posebnu taksu za strance ( citaj kineze u Vankuveru jer je bilo mimo kontrole) i uspjeli su da zaustave taj ludacki rast,sad se nesto govori i za ontario ali posto nije izborna godina tesko da ce ista biti
U sustini dvosoban stan od 70-80 m2 kosta od 450 000 pa .....sky is limit.( ako preracunas to na 25 godina sa 20 % ucesca mjesecno placas oko 1800 kredita, minimalno), i to zavisi od lokacije , blizine skolama, subway-u.
Mesecni troskovi odrzavanja su u prosjeku oko 800 mjesecno i godisnja taksa za imovinu je oko 2500 ( zavisi kakva je zgrada, sta ima unutra itd)
Sad iznajmljuem stan, u prosjecnoj zgradi, dosta blizu centra, treba mi do posla 20 min i placam 1200 ( tu je ukljucen i parking za 2 auta ,motor kao i supa) Oslobodili smo dosta sredstava sto nam daje veliku slobodu za svakodnevni zivot ( pomaganje familije , putovanja...i putovanja...)
Po pitanju komentara dali valja zapad ....kao sto neko rece zavisi u kojem si stadiju zivota, ako si mlad mozda je bolje za provod dole jer si blizu evrope ( mada i to je bare bare ako si kokuz) , po pitanju skolvanja ovdje su bolje opcije zdravstvo ...necu ni da spominjem, sanse za posao i stvaranje familije....isto tako
Ja sam se odvikao od Sarajeva, odem dole svakih 5-6 godina i nekako mi sve malo...moja generacija je ili izginula ili se iselila, provedem sedmicu da nesretnem nikog poznatoh...imam vise prijatelja van drzave nego u gradu u kojem sam rodjen...
Zadnji put kad sam bio dole sve ljude ( mimo famije) koje sam sreo su bili ljudi koje znam sa zapada, dosli na godisnji
U sustini nije sve bajno na zapadu, mnogi uljepsavaju jer nece da priznaju da "nisu uspjeli ko drugi" ali da se moze fino zivit...moze