Autoput Beograd - Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
spreca

#251 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by spreca »

Haris.ba wrote:
spreca wrote:
Banksy wrote:Zanima me, prije svega, gradimo li ga svojim ili turskim novcem.
Otkud nam lova...jedino ako Bake isprazni dusheke :mrgreen: ...dali nam je uopste potrebno se zaduzivati toliko, za ne bas tako vazhan autoput....ota nam zapadna Bosna(Kraina) u nekoj izolaciji
Kakve veze sa ovim ima Krajina? Da kažemo Turcima nema praviti ove ceste ako ne naprave u svakoj općini po jedan autoput.

Nego, šta je problem zadužiti se za Tuzla - Brčko? I to nije važna dionica? Pa nedavno prevoznici htjeli proteste jer bi se jedan tunel na toj dionici trebao renovirati.
Tz Orasje treba a za Brcko sa te ceste krak kao brza cesta sasvim dovoljno
Haris.ba

#252 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Haris.ba »

spreca wrote:Tz Orasje treba a za Brcko sa te ceste krak kao brza cesta sasvim dovoljno
Ma to se podrazumjeva. Bitno je do Brčkog doći. Dalje je mnogo lakši teren. A i sa Hrvatskom se mora dogovarati oko mosta. A svakako to već postoji u prostornim planovima.
Smrcak15

#253 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Smrcak15 »

Banksy wrote:Znači, moramo se zadužiti da bi se RS povezao sa Srbijom i da se turskim građevinskim firmama namakne posla.
Ima logike.
ni jednu marku se Bosna nece zaduziti, sve ce to turci finansirati, ali zato kad ti postave kontrolne punktove za placanje to ce se placati godinama dok se ne isplati turcima nazad ulozeno.

drugim rijecima, napravit cemo vam dzabe autoput ali ce te placati kada se budete vozili sa njim, i to je potpuno realno.
spreca

#254 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by spreca »

Haris.ba wrote:
Ni marke (osim ako ne uđeš malo u detalje raspodjele akciza :D ). Entiteti (firme u vlasništvu entiteta - autoceste FBiH i autoceste RS) uzimaju kredite i vraćaju kredite. NIšta tu država ne vraća.
Kredit uzima drzava a ......i recimo RS nevraca kredite a federacija svoje vraca ali nem0ze uzeti drugi zbog dugova rs
spreca

#255 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by spreca »

Smrcak15 wrote:
Banksy wrote:Znači, moramo se zadužiti da bi se RS povezao sa Srbijom i da se turskim građevinskim firmama namakne posla.
Ima logike.
ni jednu marku se Bosna nece zaduziti, sve ce to turci finansirati, ali zato kad ti postave kontrolne punktove za placanje to ce se placati godinama dok se ne isplati turcima nazad ulozeno.

drugim rijecima, napravit cemo vam dzabe autoput ali ce te placati kada se budete vozili sa njim, i to je potpuno realno.
Nije realno....drzva mora dati zemlju koja nije besplatna...nije to tako kao vi mislite...ukoliko se projekat ne isplati u tom roku bosna mora namiriti investitoru razliku...izgubljenu dobit
Banksy

#256 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Banksy »

Računam da će u narednom periodu oni koji nisu dio tala u ovoj priči, već nekako pročeprkati i iznijeti tačne podatke koliko će nas ova doći, i koliko ko zaista plaća.
Banksy

#257 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Banksy »

Smrcak15 wrote:
ni jednu marku se Bosna nece zaduziti, sve ce to turci finansirati

drugim rijecima, napravit cemo vam dzabe autoput
To nije tačno. Sam Bakir, da ne tražim citat, je rekao da je u pitanju kreditno zaduživanje BIH, što nameće i logično pitanje zašto smo onda uopće uzeli Turke kao izvođače.
Da im namaknemo posla? Ili zato što Vučić i Bakir jako vole Erdogana? Ili zato što su svi u talu?
spreca

#258 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by spreca »

Banksy wrote:
Smrcak15 wrote:

To nije tačno. Sam Bakir, da ne tražim citat, je rekao da je u pitanju kreditno zaduživanje BIH, što nameće i logično pitanje zašto smo onda uopće uzeli Turke kao izvođače.
Da im namaknemo posla? Ili zato što Vučić i Bakir jako vole Erdogana? Ili zato što su svi u talu?
Oni ni selam ne nazivaju bez tala.....koje su pare do sada pokradene od akciza i kreditnih zaduzenja to ni bog nezna
Haris.ba

#259 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Haris.ba »

spreca wrote:
Haris.ba wrote:
Ni marke (osim ako ne uđeš malo u detalje raspodjele akciza :D ). Entiteti (firme u vlasništvu entiteta - autoceste FBiH i autoceste RS) uzimaju kredite i vraćaju kredite. NIšta tu država ne vraća.
Kredit uzima drzava a ......i recimo RS nevraca kredite a federacija svoje vraca ali nem0ze uzeti drugi zbog dugova rs
I koliko se to puta desilo od 1995?

Pa najbolje ništa ne graditi jer eto RS može potonuti u dužničko ropstvo.

Ili još bolje, ništa ne graditi - neko će se ugraditi.

Ovo je najbolja priča koja može biti. Ako Turci budu stvarno htjeli ovo realizovati ti plačaš dionice koje ti svakako trebaju i imaju ekonomsku opravdanost. A te priče o povezivanju RS i Srbije su smiješne. Da hoće 50 mostova napraviti preko Drine i istok Bosne premrežiti sa milon autoputeva je nikakav problem. Bitno je samo ko vraća te pare. Dodo je malo se sračunao i skontao da bi potonuo sa dionicom preko Prijedoru, tako da postoji određena ekonomska racionalnost u RS. A ako ga nagovore da pravi ceste po bespućima istočne Bosne - svaka čast.

Mi imamo šansu da poguramo projekat TUzla - Brčko - Orašje. Šta je ostalo problem? Napraviti maksimalno 10km oko Sarajeva? Nikakav problem. Sve se to može dogovoriti u kontekstu potreba Goražda.

P.S.
To što Bakir priča da će se BiH zadužiti je priča koja je potrebna za Turke. Isto je Bakir pričao i da Softić ima validnu punomoć.
spreca

#260 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by spreca »

Haris.ba wrote:
spreca wrote:
Haris.ba wrote:

Ovo je najbolja priča koja može biti. Ako Turci budu stvarno htjeli ovo realizovati ti plačaš dionice koje ti svakako trebaju i imaju ekonomsku opravdanost. A te priče o povezivanju RS i Srbije su smiješne. Da hoće 50 mostova napraviti preko Drine i istok Bosne premrežiti sa milon autoputeva je nikakav problem. Bitno je samo ko vraća te pare. Dodo je malo se sračunao i skontao da bi potonuo sa dionicom preko Prijedoru, tako da postoji određena ekonomska racionalnost u RS. A ako ga nagovore da pravi ceste po bespućima istočne Bosne - svaka čast.

Mi imamo šansu da poguramo projekat TUzla - Brčko - Orašje. Šta je ostalo problem? Napraviti maksimalno 10km oko Sarajeva? Nikakav problem. Sve se to može dogovoriti u kontekstu potreba Goražda.

P.S.
To što Bakir priča da će se BiH zadužiti je priča koja je potrebna za Turke. Isto je Bakir pričao i da Softić ima validnu punomoć.
Uskoro cemo vidjeti....a od cega ce vracati kredite kad nemogu iz budzeta svoje rashode da finansiraju bez kredita
Smrcak15

#261 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Smrcak15 »

Banksy wrote:
Smrcak15 wrote:

ovaj video kaze da turska sama finansira izgradnju.
Tomahawk11
Globalni moderator

#262 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Tomahawk11 »

Haris.ba wrote:

P.S.
Zašto se uopšte zadužujemo? Zašto se autoput ne gradi od sredstava namaknutih akcizama koje su nam namakli upravo kroz priču gradnje autoputeva?
Hrmpallier

#263 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Hrmpallier »

Treba graditi puteve prema prijateljima. Neprijatelj će već sam napraviti cestu prema svom interesu ( Beograd - Pale ).

Mi bi trebalo da napravimo put i povežemo se, prema jugu sa Crnom Gorom, i dalje s Kosovom, Makedonijom, Albanijom, a prema sjeveru sa Mađarskom, preko Slavonije.

Malo mi je neobično da su naše sveukupne veze sa Crnom Gorom jako slabe, imajući u vidu zajedničke interese. Mislim tu osim saobraćajne povezanosti, i na političku, ekonomsku, vojnu, ..... . Izgradnja puta Saraevo - Goražde - Nikšić - Podgorica je i naš i crnogorski interese, jer bi se oslobodili putnog monopola preko "prijateljske" Srbije.
Ni Crnogorcima nije u interesu opkoljenost istočnom Hercegovinom. Izgradnjom pruge ka Nikšiću u budućnosti, mi bi se oslobodili monopola i ucjene hrvatske luke Ploče ( izgrađene BH parama ).

Bosna i Crna Gora mogu biti iskreni prijatelji jer nemaju pretenzija jedna na drugu, a Srbija nije prijatelj ni jednoj. To je bilo, biće i ostaće, haj' da se ne zah...mo.

Mađarska će, dok bude postojala, biti zainteresovana za put na Jadransko more. Tu ima lijepog prostora za interesno povezivanje.
Haris.ba

#264 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Haris.ba »

spreca wrote:Uskoro cemo vidjeti....a od cega ce vracati kredite kad nemogu iz budzeta svoje rashode da finansiraju bez kredita
Pa od naroda. Povećaš malo akcize, malo pdv. Svakako je plan u ovome mandatu pdv povećati.

A ne može se od akciza graditi jer ih nema dovoljno. Ima dovoljno za poneku dionicu, ali nema za čitavu dionicu. Još plus trebaju ti pare i za koridor Vc
Tomahawk11
Globalni moderator

#265 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Tomahawk11 »

Haris.ba wrote:
spreca wrote:Uskoro cemo vidjeti....a od cega ce vracati kredite kad nemogu iz budzeta svoje rashode da finansiraju bez kredita
Pa od naroda. Povećaš malo akcize, malo pdv. Svakako je plan u ovome mandatu pdv povećati.

A ne može se od akciza graditi jer ih nema dovoljno. Ima dovoljno za poneku dionicu, ali nema za čitavu dionicu. Još plus trebaju ti pare i za koridor Vc
Da te podsjetim, ovi stručnjaci su već potrošili 8 milijardi na put koji je trebao koštati 5 milijardi i hajde i to, prebacilo se, ali oni nisu završili taj put!

Pravo je čudo da nema nikakve bune. Jesmo li mi toliki sadomazohisti da ćemo dopustiti nove namete? Komotno nek se proglase agama i begovima ako ovako nastave.
statixx

#266 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by statixx »

Mislite da bi kreditori plasirali sredstva da postoji kreditni rizik. Sve se to odmah namiri iz prihoda od indirektnih poreza koji su 4-5 puta veci od obaveza po vanjskom dugu, a ostatak uzmu entiteti. :D
spreca

#267 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by spreca »

Haris.ba wrote:

Vc je davno vec propala investicija jer pare potrosene a ni polovina nije izgradjena...do kad cemo mi placati da oni kradu...mante se suplja posla
spreca

#268 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by spreca »

Smrcak15 wrote:
Banksy wrote:
Smrcak15 wrote:

ovaj video kaze da turska sama finansira izgradnju.
sta ti ti to znaci saa finansira?....dzabe radi? :mrgreen:
Haris.ba

#269 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Haris.ba »

spreca wrote:
Haris.ba wrote:

Vc je davno vec propala investicija jer pare potrosene a ni polovina nije izgradjena...do kad cemo mi placati da oni kradu...mante se suplja posla
Plaćaš sve dok si u BiH. Tvoje je samo da izabereš hoćeš li plaćati Dodi, ili Baketu i Čovketu.
spreca

#270 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by spreca »

Tomahawk11 wrote:
Haris.ba wrote:

Da te podsjetim, ovi stručnjaci su već potrošili 8 milijardi na put koji je trebao koštati 5 milijardi i hajde i to, prebacilo se, ali oni nisu završili taj put!

Pravo je čudo da nema nikakve bune
. Jesmo li mi toliki sadomazohisti da ćemo dopustiti nove namete? Komotno nek se proglase agama i begovima ako ovako nastave.
ko ce da se buni....nane i dede...svo sposobno stanovnistvo je vec napustilo i napusta zemlju...koji ce nam kurac i putevi odnosno auto putevi u praznoj drzavi
spreca

#271 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by spreca »

Haris.ba wrote:
Plaćaš sve dok si u BiH. Tvoje je samo da izabereš hoćeš li plaćati Dodi, ili Baketu i Čovketu.
Tako je kad imamo tezu guzicu od tenka....kod nas ce se ovo zavrsiti ili revolucijom ili nedaj boze ratom druge mnema jer ni u Veneculei nema ovolike pljacke a eno poceli su nesto i da rade
Tomahawk11
Globalni moderator

#272 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Tomahawk11 »

spreca wrote: ko ce da se buni....nane i dede...svo sposobno stanovnistvo je vec napustilo i napusta zemlju...koji ce nam kurac i putevi odnosno auto putevi u praznoj drzavi
Nije baš da su sve nane i dede.
Nije to tako strašno kako se predstavlja, mislim na migracije stanovništva.
Smrcak15

#273 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Smrcak15 »

spreca wrote: sta ti ti to znaci saa finansira?....dzabe radi? :mrgreen:
turske banke finansiraju. bez da se mi zaduzujemo, kako sam razumio.
Haris.ba

#274 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Haris.ba »

spreca wrote:ko ce da se buni....nane i dede...svo sposobno stanovnistvo je vec napustilo i napusta zemlju...koji ce nam kurac i putevi odnosno auto putevi u praznoj drzavi
Pa hajde da idemo u akciju prestanka gradnje autoputeva. Eto - što se već izgradilo izgradilo se. Treba vratiti kredite za to, ali nema više. Nema više ni metra autoputa jer autoputevi ne trebaju nanama i dedama. Može?

Znači, nema nikakve gradnje. Evo ja sam i za tu opciju. Meni odgovara i gradnja i negradnja. Sve može.

Ja sam i za to da nema nikakve više cestogradnje u ovome obliku. A i održavanje cesta u ovome obliku. Ukinuo bih sve takse pri registraciji vozila za održavanje i izgradnju. Ukinuo bih sve akcize za izgradnju.

Rampe na ceste. Ko koristi neku cestu - plati prolaz. Ko se ne vozi - ništa ne plaća. Ne plaća nikakve poreze za ceste. Jednostavno.

Isto bih i sa svime ostalim. Neće se termoelektrana jer zagađuje - odlično. Nema termoelektrane. Neće se hidrocentrala jer uništava tok rijeke - nema problema. Nema hidrocentrale.
Maraschino

#275 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Maraschino »

Ima logike.
:thumbup:
...i Dodin kum da ne bude nezaposlen. Obrati paznju kojom brzinom rjesava takve(gradjevinske) investicije. Koliko je on u talu sa kumom nikada necemo saznati.

hint...ne bi kuma na koncesionom projektu pa i propade
Post Reply