Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post Reply
Đinajlu

#251 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Đinajlu »

Ponesi zaaastaaavuuuuu hahahahahhaah
GeeTnT

#252 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by GeeTnT »

...jos ce mu napakovati da je slao ljude u Siriju, kao Boban S. ....djikanska posla.
cyprus

#253 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by cyprus »

luckylaka wrote:
cyprus wrote:
Bosanski_kralj wrote:Opet pojedinici povlače paralele gdje se ne mogu povlačiti.

Zamislite samo šta bi recimo Amerikanci uradili vojnicima koji siju smrt po Vašingtonu ili šta bi uradili vojnicima koji kidnapuju njihovog predsjednika. Poštivanje raznih konvencija je za nas bijedu, ovi ostali to rješavaju po kratkom postupku.
Ubijanje zarobljenika je ratni zločin na svakom meridijanu i na svakoj paraleli, bez obzira na to ko je ubio, a ko bio ubijeni...
Samo na papiru
Mislim da pripadnici bošnjačkog naroda pogotovo ne bi smjeli relativizirati pojam ratnog zločina, ako ništa iz pijeteta prema žrtvama iz vlastitog naroda... A opet, nek se svako ponaša po svojoj savjesti... Ako nekome savjest dozvoljava da opravdava određene ratne zločine, onda bujrum...
GeeTnT

#254 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by GeeTnT »

...Cipy ko bolan relatizivira? Daj nam spisak....
cyprus

#255 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by cyprus »

GeeTnT wrote:...Cipy ko bolan relatizivira? Daj nam spisak....
Pa ako neko kaže da je ubijanje zarobljenika zločin samo na papiru, šta onda reći nego da je to relativizacija pojma (ratnog) zločina generalno... A postova tog tipa na ovoj temi ima pristojan broj... Ne pravi mi se sad baš lista... U ovom slučaju mi nije baš želja prozivati ljude, nego malo problematizirati taj način razmišljanja, ko god da ga ima...
arzuhal

#256 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by arzuhal »

Dao bih cvaju da Tifa u Banja Luci, na srpsku novu godinu, gdje gostuje na poziv Milorada Dodika, zapjeva :mrgreen: :

Kikibombona

#257 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Kikibombona »

Chmoljo wrote:
sumirprimus wrote:tuce fudo i bez torbice :lol:
Neka te bolan.dzabe CES u banovice.
ma neće dok je pristojan. :D

Ripicipi je u neku ruku u pravu. mi se trebamo razlikovati od njih. inače pišamo po našim žrtvama: Višegradu, Foči, Goraždu, Bijeljini, Brčkom, Vlasenici, Bratuncu, Prijedoru, Kozarcu, Srebrenici, Sarajevu, sarajevskoj djeci... baš tako, pišamo. odvratno zvuči kad se tako kaže, ali ne smijemo gubiti kompas. pravili su pripadnici Armije zločine. sistematske, ne. pojedinačne, da. koliko god bila utješna činjenica da nema vojske da isto nije uradila, opet to ne opravdava. niti manjom čini našu odbranu. dakle, da ponovim: procesuiranje pojedinih branilaca zbog njihovih nedjela, ne poništava motiv i cilj zbog kojeg se uzelo oružje umjesto da se pomirilo sa sudbinom.

ipak, što se tiče cirkusa koji se dešava svake godine u Dobrovoljačkoj, on je upravo to. cirkus. politikanstvo politike koja je zasnovana na genocidu neće se obazirati na svoje žrtve i to što se one zloupotrebljavaju. manje više, zna se šta se desilo, ali se suludo insistira na neistini, jer istina njima nije bitna. bitan je prst u oko. dok se Kazani uredno zaobilaze, insistira se na uobraziljama samo zarad toga da bi neki šupak mogao ispasti veći Srbin i dobiti mjesto u parlamentu. i zato razumijem raju koju to nervira.

ne treba bježati od loših stvari koje su došle sa naše strane. ne zbog njih, nego zbog nas. jer to nisu bili akti politike. Bosna, a i Hercegovina se nije zbog toga branila. nije se branila da bi Caco ubijao zbog stanova ili šta se već po njegovoj i glavi njegovih motalo, nije se branila da bi kreten snajperom ubio curice na Grbavici.

inače, dok se busamo u prsa da branimo naše heroje, dotad puštamo da logističari, pozadinci, a bogami i trezoraši razjebu sve što im dođe pod ruku. puštamo da puca po šavovima ono što su ti ljudi branili i zbog čega su mnogi poginuli.
Jedna stvar je ovdje zalosno evidentna, a to je da svaka strana prikriva zlocince. Zasto se ne kaze istina o tim strijeljanim vojnicima pa da se sa tom pricom zavrsi i izbjegne progon nevinih? Je l' Bosnjak mora istrazivati srpske zlocine? Srbin bosnjacke? Hrvat sprske? Moze li Bosnjak otkriti bosnjacke zlocine, Srbin srpske, Hrvat hrvatske? Izgleda ne moze.

Ubiti zarobljenog covjeka je zlocin po zakonu, taman da je zarobljenik odgovoran za 100 000 mrtvih. Ne moze rulja odluciti koga je ispravno ucmekati na ulici. Ako se budemo vodili strastima a ne zakonom, imat cemo anarhiju. Strasti zadrzati u sebi, ako su vec izopacene, a isticati zakon.

Srpska propaganda je jedna i bijedna. Zrtve zlocina ih ne zanimaju. Ne zanimaju nikoga. Tacno imam osjecaj da je pojedinim srpskim politicarima zao sto Srba nije izginulo vise.

Sud i Tuzilastvo su lakrdija. Zalosno. Sta reci o institucijama koje u drzavi kriminala nisu osudili nijednog ozbiljnijeg kriminalca i ratnog profitera!?

Kao legalista, opet podrzavam njihov rad. Ko je nevin, izvuci ce se. Nema dokaza da je Sud do sada osudjivao nevine ljude, jedino je oslobadjao krivce.
sumirprimus

#258 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by sumirprimus »

imal nam dje dozera?
jel se javio?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#259 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Chmoljo »

luckylaka wrote:
cyprus wrote:
Bosanski_kralj wrote:Opet pojedinici povlače paralele gdje se ne mogu povlačiti.

Zamislite samo šta bi recimo Amerikanci uradili vojnicima koji siju smrt po Vašingtonu ili šta bi uradili vojnicima koji kidnapuju njihovog predsjednika. Poštivanje raznih konvencija je za nas bijedu, ovi ostali to rješavaju po kratkom postupku.
Ubijanje zarobljenika je ratni zločin na svakom meridijanu i na svakoj paraleli, bez obzira na to ko je ubio, a ko bio ubijeni...
Samo na papiru
:-)

jesi čuo za momke iz Vranice u Mostaru? ni to nije zločin je l' de?
GeeTnT

#260 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by GeeTnT »

cyprus wrote:
Pa ako neko kaže da je ubijanje zarobljenika zločin samo na papiru, šta onda reći nego da je to relativizacija pojma (ratnog) zločina generalno... A postova tog tipa na ovoj temi ima pristojan broj... Ne pravi mi se sad baš lista... U ovom slučaju mi nije baš želja prozivati ljude, nego malo problematizirati taj način razmišljanja, ko god da ga ima...
Dok Ranko ne udari cekicem po stolu i ne kaze "kriv je" Vikic ......za zlocin, znaci taj neko ko je spomenuo papir pravno gledano je u pravu.....takodje, nositi majicu sa likom Vikica ma kakav bude ishod, nije isto sto i Arkana, Karadzica, pa ako hoces i Mladica iako nema presude....hipoteka je nemjerljiva, cypi nemjerljiva...
cyprus

#261 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by cyprus »

GeeTnT wrote:
cyprus wrote:
Dok Ranko ne udari cekicem po stolu i ne kaze "kriv je" Vikic ......za zlocin, znaci taj neko ko je spomenuo papir pravno gledano je u pravu.....takodje, nositi majicu sa likom Vikica ma kakav bude ishod, nije isto sto i Arkana, Karadzica, pa ako hoces i Mladica iako nema presude....hipoteka je nemjerljiva, cypi nemjerljiva...
Ovo što sam rekao nema veze sa Vikićem... Da mi je otac rođeni, zločin je zločin... Što se tiče Vikića, već sam rekao, ja se nadam da će on dokazati da nema ništa s tim...

Također, to što Vikić nije kriv, ne znači da se zločin nije nikako desio... Prema tome, ubistvo zarobljenika je zločin u svakom smislu, ne samo papirnom...
GeeTnT

#262 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by GeeTnT »

Tako je ...Cypi, nadam se da se slazu i drugi brojaci bosnjackih postova...
Drvosjeca iz Dejcica

#263 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ČEGAR BRANI VIKIĆA: „Optužnica je podignuta da se zadovolje apetiti četničkih političara, da se pitam, ja bih ujutro blokirao grad“
„Dragan Vikić i Jusuf Pušina nemaju veze sa ovim. Ja znam jer sam ja bio tu. Zna se da su izvršitelji Nedžad Herenda, Miro Žmiro i Šok", rekao je Zoran Čegar

Bivši pripadnik Odreda policije "Bosna" i policajac federalnog MUP-a Zoran Čegar izjavio je kako smatra da su optužnice protiv njegovog ratnog komandanta Dragana Vikića i nekadašnjeg pomoćnika ministra policije RBiH Jusufa Pušine posljedica djelovanja određenih političkih struktura u našoj zemlji.

„Ja znam kako je bilo, ja znam šta je bilo, a dao sam Tužilaštvu izjavu o tome. Tačno se zna ko je počinitelj. Ovo što oni rade nema veze ni sa čim. Ovo je da se zadovolje apetiti četničkih političara. Ja da se pitam, ja bih ujutro grad blokirao i niko od njih ne bi mogao doći ovdje na posao, osim onoliko po broju koliko naših ide u Republiku Srpsku na posao, pa nek se oni uhvate za glavu“, kazao je Čegar za „Faktor“.

„Dragan Vikić i Jusuf Pušina nemaju veze sa ovim. Ja znam jer sam ja bio tu. Zna se da su izvršitelji Nedžad Herenda, Miro Žmiro i Šok, a zna se i ko je plavim „tamićem“ vozio leševe na Darivu, ko ih je posuo naftom. Sve je rečeno. Ova dva čovjeka koja se stavljaju u kontekst optužnice veze nemaju sa tim“, dodao je Zoran Čegar.
luckylaka

#264 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by luckylaka »

luckylaka wrote:
cyprus wrote:

Samo na papiru
I da ponovim jos jednom isto za one koji ne kontaju.Ubijanje ratnih zarobljenika bi TREBAO biti ratni zlocin ALI toga se nije do sada u vecini slucajeva nije pridrzavala ni jedna vojska .ALI posto Dragan Vikic nema vjerovatno nista sa cetnickim zarobljenicima nepotrebno je raspravljati o tome.
Pitar s Kariba

#265 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Pitar s Kariba »

arzuhal wrote:Dao bih cvaju da Tifa u Banja Luci, na srpsku novu godinu, gdje gostuje na poziv Milorada Dodika, zapjeva :mrgreen: :

može i ova:

GeeTnT

#266 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by GeeTnT »

..ako se nastavi sa forsiranjem Mladena Vojicica plasim se da ce i njemu biti urucena neka plava koverta....

Predlazem Ranku Debevecu da se preispita Dervishalidovicevo ucesce u ratu te da nas oslobodi plagijata u novogodisnjoj noci....pogotovo one "gdje si bio ti, kad je bilo najjteze"
listopad

#267 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by listopad »

Vikic nije ratni zlocinac, ali se nije bas proslavio u miru i dobro je unovcio svoje ikebanstvo.
Drvosjeca iz Dejcica

#268 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

listopad wrote:Vikic nije ratni zlocinac, ali se nije bas proslavio u miru i dobro je unovcio svoje ikebanstvo.
Kao npr?
Grean

#269 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Grean »

listopad wrote:Vikic nije ratni zlocinac, ali se nije bas proslavio u miru i dobro je unovcio svoje ikebanstvo.
:D

To valjda za vas HDZ-ove Hrvate, tj. onu manjinu. Prije bi se reklo da su upravo ovi HDZ-ovi necije ikebane, za razliku od Vikica, Vinka Samarlica i drugih bh patriota.

Kako općenito gledate na trenutačni položaj i međusobne odnose Hrvata u Bosni i Hercegovini?

– U posljednje se vrijeme, osobito iz nekih političkih krugova, promiče teza kako su Hrvati opstali samo na teritoriji nekadašnje Herceg-Bosne. Tvrdnja kako su Hrvati opstali samo na teritoriju bivše Herceg-Bosne, naprosto nije točna. Prema popisu, npr. u Tuzlanskoj županiji je ostalo 23.600, u Zeničkoj županiji 22.500, u Sarajevskoj 17.500 Hrvata. Trebala bi hrvatska vlast promijeniti svoj odnos prema Hrvatima izvan HB, jer kako reče jedan visoki dužnosnik, ona i dalje živi. Hrvatska vlast u BiH uglavnom smatra da je njihovo samo on što je u HB, i to se često prenosi i u Hrvatsku. Mnogi u BiH i u Hrvatskoj smatraju – ako ima Hrvata, onda ih ima u Hercegovini, a popis 2013. pokazuje da od 544.000 Hrvata, oko 220.000 živi u Hercegovini, a 320.000 u Bosni. I, pogledajte strašne nepravde – od onih sredstava Vijeća ministara 15% je dano u Bosnu, a 85% u Hercegovinu. Čemu to? Na takav način se još više produbljuje jaz između hercegovačkih i bosanskih Hrvata. Zar to nije nepravda u nebo vapijuća? Ovaj nejednak i nepravedan odnos hrvatske vlasti u BiH prema Hrvatima izvan HB već je dodijao i kardinalu.Puljiću, biskupu Komarici i glavnom tajniku Biskupske konferencije mons.Tomaševiću , pa su to javno prozvali.Više puta se skretala pažnja na to, ali nije bilo koristi. I to bi se moralo promijeniti.
S obzirom da sam na čelu Napretka i s obzirom da većina Napretkovaca nema šanse nešto reći javno, smatram svojom obvezom da u ime svih Napretkovaca javno ukažem, kao što sam i prije činio, na ovu ogromnu nepravdu. Mnogi su se suzdržavali, pa i ja ponekad , da javno o ovome puno govorimo, sve kao “zbog mira u kući”. Ovdje ima jedna zamka, jer čim svoje kritiziraš, izgleda kao da podržavaš druge. Cijelo došašće biblijska čitanja govore o nepravdi i pravdi. Nema se pravo šutjeti na nepravdu, iako se nije lako boriti. Mnoge pobune I revolucije su nastale prije svega zbog nepravde. Predlažem da sjednu zajedno najvažniji ljudi i predstavnici političkog, vjerskog, obrazovnog i kulturnog života svih Hrvata BiH i da porazgovaraju i usuglase se oko temeljnih pitanja za sve Hrvate i za BiH.

http://dnevni-list.ba/web1/intervju-dr- ... ih-hrvata/
Boletus edulis

#270 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Boletus edulis »

Po ovoj ustaskocetnickoj retorici svaki nemusliman koji je branio svoju rodnu grudu je ikebana i izdajnik.kao nije zlocinac ali je izdajnik.Koja psovka moze da ide a da me ne banuju?
listopad

#271 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by listopad »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Kao npr?
Covjek je bio zajednicki kandidat SDA i SBB za gradonacelnika Sarajeva. Mislis da je on dzaba postao kralj ikebana?
cyprus

#272 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by cyprus »

Boletus edulis wrote:
Po ovoj ustaskocetnickoj retorici svaki nemusliman koji je branio svoju rodnu grudu je ikebana i izdajnik.kao nije zlocinac ali je izdajnik.Koja psovka moze da ide a da me ne banuju?
Hm, opet riskiram da mi neko zamjeri, ali moram ovo reći - po istoj retorici po kojoj je i Fikret Abdić najveći izdajnik... Zašto je Fikret Abdić veći izdajnik od npr. Ratka Mladića? Mladiću se (zasluženo) šiju svakakvi epiteti, ali ne i onaj da je izdajnik...
Drvosjeca iz Dejcica

#273 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

listopad wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Kao npr?
Covjek je bio zajednicki kandidat SDA i SBB za gradonacelnika Sarajeva. Mislis da je on dzaba postao kralj ikebana?
Šta je stekao, koliko se obogatio? Zajednički kandidat SDA i SBB samo po sebi ne donosi ništa. :oops:
Bodkin

#274 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by Bodkin »

Boletus edulis wrote:
Jel ovo univerzalno vazi?
listopad

#275 Re: Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica

Post by listopad »

Boletus edulis wrote:
Djesi Roki, jesi li slusao pjesmu "I'm a Barbie girl, in a Barbie world"? Odgovara tvojoj predstavi o ratu u BiH, herojima, patriotima, izdajnicima i braniteljima. Nigdje ja nisam Vikica nazvao izdjanikom, no nemam ja tebi sto objasnjavati kada si odmah poletio da me pocastis epitetima cetnika i ustase. Osobe kao Vikic su zrtve zloupotrebe bosnjackih politicara i njihove javnosti i daleko od toga da oni nisu bili svjesni toga, pa su makar od od svog ikebanstva napravili karijere. Jovan Divjak je tu ulogu Srba i Hrvata u redovima Armije BiH najbolje opisao: zvali su ih samo kada je nekoj zapadnoj delegaciji trebalo dokazivati multietnicki karakter bosnjacke vojske. Kada su u posjetu dolazila "braca" iz islamskih zemalja, nisu ni postojali.
Post Reply