PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
- Magarece_godine
#251 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Fakat cete postovati ove nebulozne odluke?
- klaki
#252 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
you got me interestedizgubljena dusa wrote:A moze li kompenzacijaoni koji ne smiju voziti auto da imaju vode 24 sata
-
PM72
#253 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Odvuci sutra auto do Ivan sedla pa u ponedljeljak na autobus do Vukovića koji su zadnja stanica prije Ivan sedla.Bakir1 wrote:Vrijedi li ova odluka na vrh bjelasnice na kojoj nema sMoga?
Zasto se nisu ogranicili na uze gradsko jezgro?
Potez dobrinja ferhadija?
Ima nas mnogo koji necemo prismrditi gradu a koje ovakva odluka pogadja.
Ja imam tricu na tablici a u pon moram u konjic recite mi kako?
- Bakir1
#254 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Ma moram prikolicu posuditi jedan auto sa parnim da vuce a drugi sa neparnim br na prikolicu tako cu smanjiti koncentraciju sMoga 
-
izgubljena dusa
#255 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
A sta vlast zrtvuje za opste dobro??? .... ubise nas ko nesrecapalermo wrote:Ma odluka sama po sebi ne mora biti nužno loša. U nas se narod mora navukavati da nekad moraš nešto žrtvovati za za opće dobro.
Ali sama implemntacija i način donošenja odluke je katastrofalna. Pa valjda moraš unaprijed pripremiti narod za tu odluku, mora znati makar deset dana unaprijed da će se odluka donijeti, pa pitanje da li je nužno da važi baš u čitavom Kantonu , da li se mislilo o pojačanju gradskih autobuskih i tramvajskih linija i da dalje ne nabrajam.A samo pitanje tajminga (Božić) je posebna priča ,ne samo što je totalni politički amaterizam nego je narpsto nepošteno prema ljudima koji slave Božić i možda su odlučili da ga provedu sutra sa roditeljima u Sarajevu....
-
tempuser
#256 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Par nepar je kao mjera vec postojao, doduse zbog stednje, ne smoga.palermo wrote:Ma odluka sama po sebi ne mora biti nužno loša. U nas se narod mora navukavati da nekad moraš nešto žrtvovati za za opće dobro.
Ali sama implemntacija i način donošenja odluke je katastrofalna. Pa valjda moraš unaprijed pripremiti narod za tu odluku, mora znati makar deset dana unaprijed da će se odluka donijeti, pa pitanje da li je nužno da važi baš u čitavom Kantonu , da li se mislilo o pojačanju gradskih autobuskih i tramvajskih linija i da dalje ne nabrajam.A samo pitanje tajminga (Božić) je posebna priča ,ne samo što je totalni politički amaterizam nego je narpsto nepošteno prema ljudima koji slave Božić i možda su odlučili da ga provedu sutra sa roditeljima u Sarajevu....
E sad, ti si napisao ono najvaznije, kako je donesena i kako se primjenjuje. Sta ce oni koji nisu iz KS, sta ce oni na proputovanju, sta ce oni sa stranim tablicama, sta ce rent-a-car, sta cemo na kraju krajeva svi mi koji smo platili osiguranje i registraciju 365 dana godisnje, ko ce me obestetiti za dane kad mi je onemoguceno da vozim???????
Sad se vracamon a glupe strance koji su bukvalno uveli samoeliminaciju zagadjivaca. Prakticno niko ti nista ne brani, vozi gde hoces i koliko hoce, ali ti je registracija za stari 2 x skuplja, placas taske za ulaske u grad i na kraju sam odustanes jer ti se ne isplati voziti star auto, ali ti formalno niko nije nista zabranio...
-
tempuser
#257 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Bakir1 wrote:Ma moram prikolicu posuditi jedan auto sa parnim da vuce a drugi sa neparnim br na prikolicu tako cu smanjiti koncentraciju sMoga
A broj na prikolici????
- Krokodajl
#258 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Sutra u inat svi upalite auta i držite na leru, nek čadi p im materina

- Bakir1
#259 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Prikljucno nema motora 
- klaki
#260 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
imam ja osjecaj da bakir nece nidje
- Bakir1
#261 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Hoce hoce ima tablica u steku 
-
tempuser
#262 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Aj ti to objasni drotu kad ti pokaze auto na prikolici i pita, imal ovo motor!?Bakir1 wrote:Prikljucno nema motora
-
PM72
#263 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Ima li električnih auta u sarajevu? zamisli šege kako bi drotovima pojasnio da to auto ne zagađuje havu a oni se uhvatili keca na tablicama.
-
The BEN10
#264 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
izgubljena dusa wrote:A moze li kompenzacijaoni koji ne smiju voziti auto da imaju vode 24 sata
- Bakir1
#265 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Sampioni apsurda 
Pozitivna odluka
Euro 5 motor ne more
Pozitivna odluka
Euro 5 motor ne more
Last edited by Bakir1 on 24/12/2016 21:22, edited 1 time in total.
-
The BEN10
#266 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Ko što gledam da će biti nesporazuma i šta je parni a šta neparni broj.PM72 wrote:Ima li električnih auta u sarajevu? zamisli šege kako bi drotovima pojasnio da to auto ne zagađuje havu a oni se uhvatili keca na tablicama.
-
Amko80
#267 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Mjera će trajati 3-5 dana, možemo se vala strpiti par dana, dogovorit se sa komšijom, prošetat malo. Bošnjo bi ako ikako može u kuću parkirao auto, samo da ne prohoda malo...
-
PM72
#268 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Vidio sam nekolio vozila sa arapskim tablicama.Sad bi dao sto maraka da ih imam da mogu žandare handrit.
- Edin H.
#269 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
kazes drotu nisam bio na casu kada se to ucilo i problem rijesen.The BEN10 wrote:Ko što gledam da će biti nesporazuma i šta je parni a šta neparni broj.PM72 wrote:Ima li električnih auta u sarajevu? zamisli šege kako bi drotovima pojasnio da to auto ne zagađuje havu a oni se uhvatili keca na tablicama.![]()
![]()
- Bakir1
#270 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Komsija hajd me vozaj malo u ponedeljak iz visokog do konjica kod mene neparni ne moguAmko80 wrote:Mjera će trajati 3-5 dana, možemo se vala strpiti par dana, dogovorit se sa komšijom, prošetat malo. Bošnjo bi ako ikako može u kuću parkirao auto, samo da ne prohoda malo...
- Krokodajl
#271 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
još kad bi i mogli utvrditi broj tablice kažeš im da je to prva a ne zadnja cifraPM72 wrote:Vidio sam nekolio vozila sa arapskim tablicama.Sad bi dao sto maraka da ih imam da mogu žandare handrit.
-
kolegione
#272 Re: RE: Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
mentalitet suti i trpiAmko80 wrote:Mjera će trajati 3-5 dana, možemo se vala strpiti par dana, dogovorit se sa komšijom, prošetat malo. Bošnjo bi ako ikako može u kuću parkirao auto, samo da ne prohoda malo...
#dobrojesamoneknepuca
SDA like these people
- Edin H.
#273 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Bakire giganteBakir1 wrote:Komsija hajd me vozaj malo u ponedeljak iz visokog do konjica kod mene neparni ne moguAmko80 wrote:Mjera će trajati 3-5 dana, možemo se vala strpiti par dana, dogovorit se sa komšijom, prošetat malo. Bošnjo bi ako ikako može u kuću parkirao auto, samo da ne prohoda malo...
-
prof.
#274 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
ne znam koga si slušala ali za ovo je dokazano da je netačno. smoga i magle je u sarajvu bilo i rpije rata, bile su negdje na forumu i slike iz 60-ih i 70-ih a možeš i pitati nekog starijeg iz okoline. za zagađenje nisu kriva vozila, i to iz 2 razloga:izgubljena dusa wrote:Upravo to. Slusala sam covjeka (gradjevinac ili arhitekt...), sada je u penziji, kako govori o "prirodnom ventiliranju grada". Kaze da je sada to naruseno i da se o tome uopste ne vodi racuna.tempuser wrote:Ma ovda drzava je otisla u qurac... Ovo par-nepar je mazanje ociju.
Prije rata jeste bilo manje auta ali rijetko je koji auto bio na bezolovni benzin, katalizator misaona imenica, vozilo se na loz ulje, D1, super i regular itd itd.
S duge strane prije rata su u gradu radili Satex, Alhos, Unis, Kljuc (TAS, Pretis, Tvobi), Eneroinvest (V.M. Crni, Zica, Armature, svi pogoni u TAT-u, RAOP), danas nijedna fabrika ne radi, toplabe su radile na ugalj, dana na plin, gasifikacija grada tek u pocecima, sve sto nije bilo na TA pec i na Toplanama se grijalo na cumur i nikad nije bilo ovolikog smoga.
Vlast za procenat izdala dozvole za Avaze, SCC-ove, Ziraate, Tibre, Nove Otoke, ono gdje je bilo kino Kumrovec, qurce - palce, zaustavili protok zraka kroz kotilinu i sad auti krivi! Glup je bio austrougarski urbanista ko qurac sto nije dozvolio da se gradi kako kome padne napamet!
Na zalost to nisu usvojili iz prethodnog sistema, ali par-nepar jesu.
1. vozila saobraćaju i ljeti i to u većem broju pa nema smoga?
2. vozila je bilo i rpije rata, doduše manje ali su zato i puuuno više zagađivala!
dva su glavna uzroka zagađenja:
1. privatna ložišta i loženje nekvalitetnog uglja (kvalitetan ugalj nije toliki problem ali ovo što se kod nas sad prodaje je ugalj iz foče i ugljevika u kojem je sadžaj sumora i do 6%!
2. ono što svi zaboravljaju a to je manjak padavina zadnjih par godina. uvijek je sarajevo zimi imali zagađenje jer je u kotlini ali prije je bilo više snijega i kiše koji su čistili zrak. sada je toga usljed klimatskih promjena manje pa je i period u kojem se čestice zadržavaju u zraku duži.
problem se relativno lako može riješiti da ima malo volje i znanja. evo par prijedloga:
1. sve firme koje se bave uvozom i distribucijom gasa objedinti i smanjiti broj zaposlenih na minimum. ukinuti porez na plin a za početak uvesti dodatni porez na ugalj, vremenom uvesti poptunu zabranu prodaje i prijevoza uglja.
2. uvesti zabranu prodaje lož ulja na pumpama.
3. ukinuti idiotsku naplatu duple putarine za vozila na plin i osloboditi takva vozila plaćanja eko takse. sve koji dizel vozilo zamijene vozilom na plin oslobodit plaćanja PDV-a prilikom uvoza vozila mlađeg od 10 godina. sav novac koji država izgubi na PDV-u vratit će se uštedama u zdravstvenom sistemu.
4. poboljšati sistem zelenog vala, gdje god je moguće umjesto semafora ubaciti kružne tokove
za početak dovoljno, mislim da bi vrlo brzo bez ulaganja velikog novca dalo solidne rezultate
-
tempuser
#275 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Primjeniti mjeru u nedjelju kad je saobracaj najslabiji i kad je jedan od dva najvaznija praznika dijelu gradjana! 
Ove na vlasti sto se prodaju pod velike vjernike, sto ih iz dzamije ne mozes istjerati, sto im je svaka treca ABD zbog Bozica bi trebalo Boga biti strah.
Ove na vlasti sto se prodaju pod velike vjernike, sto ih iz dzamije ne mozes istjerati, sto im je svaka treca ABD zbog Bozica bi trebalo Boga biti strah.