more al' prvo moraš ćevape platitbitanga_sa_otesa wrote:ponesi rezervnu zamijenimo na prosirenju negdjebleee_sa wrote:
Neću s tobom, pokvariće mi se benz. pumpa
Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bleee_sa
#251 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
- amar1994
-
citroen xm
#253 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Možda imam neka zastarjela shvatanja, ali u kompaktu bih uvijek izabrao 1.6 atmo benzinac prije nego 1.2 turbo benzina sa isto KS.
Od atmo benzinaca ne postoje pouzdaniji i u konačnom zbiru povoljniji motori. Ljudi bježe od njih zbog potrošnje, a niko ne spominje kako skoro svu novčanu uštedu sa dizelom stresu u održavanje.
Drugo, atmo benzinac sa 110-120 KS sasvim fino nosi kompakta pa i ove novije teže.
Benzinca treba voziti muški, zato ga i izbjegavaju ovi turbo dizelaši jer su navikli da mjenjač kao pritku zabodu u četvrtu i pouzdaju se u moć svete turbine.
Nema mi ljepšeg osjećaja nego pred preticanje na otvorenom zavrtiti benzinca u četvrtoj pa ga prebaciti u treću. To je katapult sa reskim i prijatnim zvukom kakav dizelaš nikada neće imati, džaba mu povlačenje na 1000 obrtaja. Jebo auto koje ne smiješ zavrtiti preko 2500 i u kome nemaš rada sa mjenjačem.
Kome je samo cilj A-B poštujem vožnju dizelaša. Ali ovde oni koji se kunu u dizelaše najviše zagovaraju neku sportsku vožnju, stabilnost, osjećaj za volanom....
Od atmo benzinaca ne postoje pouzdaniji i u konačnom zbiru povoljniji motori. Ljudi bježe od njih zbog potrošnje, a niko ne spominje kako skoro svu novčanu uštedu sa dizelom stresu u održavanje.
Drugo, atmo benzinac sa 110-120 KS sasvim fino nosi kompakta pa i ove novije teže.
Benzinca treba voziti muški, zato ga i izbjegavaju ovi turbo dizelaši jer su navikli da mjenjač kao pritku zabodu u četvrtu i pouzdaju se u moć svete turbine.
Nema mi ljepšeg osjećaja nego pred preticanje na otvorenom zavrtiti benzinca u četvrtoj pa ga prebaciti u treću. To je katapult sa reskim i prijatnim zvukom kakav dizelaš nikada neće imati, džaba mu povlačenje na 1000 obrtaja. Jebo auto koje ne smiješ zavrtiti preko 2500 i u kome nemaš rada sa mjenjačem.
Kome je samo cilj A-B poštujem vožnju dizelaša. Ali ovde oni koji se kunu u dizelaše najviše zagovaraju neku sportsku vožnju, stabilnost, osjećaj za volanom....
- amar1994
#254 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Nemas , i ja volim karburatore i mislim da imaju najbolji zvukcitroen xm wrote:Možda imam neka zastarjela shvatanja, ali u kompaktu bih uvijek izabrao 1.6 atmo benzinac prije nego 1.2 turbo benzina sa isto KS.
Ja cu posteno reci , volim turbo i dzaba , bio benzin i dizel , radim ja sa mjenjacem itekako
Al slozit ces se sa mnom da je nikakav napredak , evo npr. astra G 1.6 105ks(auto leti)
Nadam se da se ne prepiremo
-
NediM17
#255 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
@bleee_sa
Koji auto? Ako je Swift Sport, postujem.
Koji auto? Ako je Swift Sport, postujem.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#256 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
kad god hocesbleee_sa wrote:
more al' prvo moraš ćevape platit
- basicm
#257 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Stvarno citroen u pravu si, kakvo je auto kojem treca nije "turbo" magicna brzina u kojoj pretice i nestaje s lica mjesta. Otkad ove dizele ganjam to zadovoljstvo sam izgubio.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Ned071
#258 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Ne moze se to vise poredit. Rapid 1.2 turbo zgazi hjundaija 1.4. Startniji brzi manje trosi... Vozio oba i sve je na strani rapidacitroen xm wrote:Možda imam neka zastarjela shvatanja, ali u kompaktu bih uvijek izabrao 1.6 atmo benzinac prije nego 1.2 turbo benzina sa isto KS.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#259 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Kakav je to auto koji ne moze zavrtiti preko 2500 rpm???? Ja svog dizela i preko 4000 vrtim redovno, a moze i vise.citroen xm wrote:Možda imam neka zastarjela shvatanja, ali u kompaktu bih uvijek izabrao 1.6 atmo benzinac prije nego 1.2 turbo benzina sa isto KS.
- beco
#260 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Meni je mojih 130 KS i 160 Nm taman iz 1.6 atmosferca u kompaktu
Slazem se, malo sta se moze porediti sa osjecajem kad atmosferca vuces do limitatora, i to ja preporucujem da se kod takvih motora cesto radi. Ali nisu ove zadnje generacija atmosferaca koje imaju vvti ili vvtl ili kako hocete ni na nizim obrtajim toliko lose, misim nije "kick" turbo dizlea
ali ja rijetko 3000 obrtaja predem u Sa, osim ako nije neko jako brdo
Postujem dizele ali sto mrzim kad me taksista vozi pa kad u brdu prebaci u visu brzinu i on se sav trese kad ga pocne sa 1200 obrtaja dizati pa dok ne proradi turbina (zanemari sto ode zamajac tako), ali kontam sta se kur.... sa tim obrtnim i turbinama.
Postujem dizele ali sto mrzim kad me taksista vozi pa kad u brdu prebaci u visu brzinu i on se sav trese kad ga pocne sa 1200 obrtaja dizati pa dok ne proradi turbina (zanemari sto ode zamajac tako), ali kontam sta se kur.... sa tim obrtnim i turbinama.
-
citroen xm
#261 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Ja samo rekoh kako se meni sviđa. Iskreno ne vidim čar u šaltanju ispod 2000 obrtaja. Ko voli neka izvoli. Ali pričati kako su atmo benzinci kita nema smisla.
Nisu loši turbo benzinci, niti turbo dizeli. [emoji106]
Ali ja volim turbo benzice kakvi su se nekada praktikovali. Dakle barem jedno 2000 kubika i turbo. E to je prava igračka.
Ovaj novi trend sa malom kubikažom i turbinom ne volim kao što i prije rekoh. Daje samo prividnu sliku žustrog auta na ravnom kroz centar grada. Brda se prepadne prije nego što ga vidi. Kad mi se bude vozila kosačica, kupiću Spačeka ili Dijanu, da bar znam zašto se vučem. [emoji38]
Jbg, težina čini svoje. Ali i ta Astra J kada se šalta kako treba nije baš mrtav konj. Nisam vozio pa gatam, ali za Megana 3 isto pričaju pa ja to nisam doživio baš tako. Samo ga adekvatno stisneš i ide vrlo dobro. Ali ljudi nikako da shvate da se različiti motori različito voze i da je normalno da je atmo benz mrtav kada ga voziš kao dizela.amar1994 wrote:Nemas , i ja volim karburatore i mislim da imaju najbolji zvukcitroen xm wrote:Možda imam neka zastarjela shvatanja, ali u kompaktu bih uvijek izabrao 1.6 atmo benzinac prije nego 1.2 turbo benzina sa isto KS.
Kome je samo cilj A-B poštujem vožnju dizelaša. Ali ovde oni koji se kunu u dizelaše najviše zagovaraju neku sportsku vožnju, stabilnost, osjećaj za volanom....![]()
![]()
Ja cu posteno reci , volim turbo i dzaba , bio benzin i dizel , radim ja sa mjenjacem itekako![]()
![]()
Al slozit ces se sa mnom da je nikakav napredak , evo npr. astra G 1.6 105ks(auto leti) [emoji106] i astra J 1.6 115ks(vuce se u odnosu na ovu stariju) , znam jer sam ih vozio , isto tako ova hdi mazda , jednostavno bolje ide od benzinke iste kubikaze, u bilo kojoj brzini ,a + sto ima 6 brzina umjesto 5
Nadam se da se ne prepiremo, zavisi sve , ko sta voli
Ali ja volim turbo benzice kakvi su se nekada praktikovali. Dakle barem jedno 2000 kubika i turbo. E to je prava igračka.
Ovaj novi trend sa malom kubikažom i turbinom ne volim kao što i prije rekoh. Daje samo prividnu sliku žustrog auta na ravnom kroz centar grada. Brda se prepadne prije nego što ga vidi. Kad mi se bude vozila kosačica, kupiću Spačeka ili Dijanu, da bar znam zašto se vučem. [emoji38]
-
NediM17
#262 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Ma 350 kilometara 17 marki. Nema bolje od toga
.
Taman da ima blokadu na 80, elham.
Taman da ima blokadu na 80, elham.
-
citroen xm
#263 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Ima i ta mjesta. 
- amar1994
#264 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
citroen xm wrote: Jbg, težina čini svoje. Ali i ta Astra J kada se šalta kako treba nije baš mrtav konj. Nisam vozio pa gatam, ali za Megana 3 isto pričaju pa ja to nisam doživio baš tako. Samo ga adekvatno stisneš i ide vrlo dobro. Ali ljudi nikako da shvate da se različiti motori različito voze i da je normalno da je atmo benz mrtav kada ga voziš kao dizela.
A vala , ebo i turbo benzinca ako nema malo laga/rupe i cekanja da se zavrti

-
Throttle
#265 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Ko misli da benzinac ne ide, nije ga vozio kako treba 
-
Nepass
#266 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Kupis fabiju 2004, ima ih za 6k ili corsu 1.4 benzin. Ako se ne varam vrte se oko 6kPaper_girl wrote:Mislim da sam na početku odmah naglasila da moje znanje o autima ne ide dalje od boje.![]()
Govorim o svom ličnom iskustvu vožnje u navedenim autima(o prostranosti kabine za sjedenje). Ne želim da se s nekim prepirem, ušla sam jer sam smatrala da ovdje mogu dobiti neki konkretan savjet (i jesam, zahvaljujem se forumašima) i to je to. No hard feelings
-
ado-šampion
#267 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
A jbt nakav reski zvuk i katapult pa jel pricamo o 1.6 75 KS ili o Ferrariju?!
Salu na stranu, ja sam ljubitelj benzinaca, fakat jesam, i to atmosferskih, nedavno sam se vozio (ali nazalost nisam i vozio
) u Z3 Coupe, 3.0 atmo. R6, covjece kakva je to masina.
A jos mi je u sjecanju 535i E34 koji sam nekad davno vozio i vozio se gotovo svakodnevno.
Medjutim fazon je da je jedno nesto voliti ali ne moci priustiti, i se furati da volis, i nesto voliti i moci priustiti. Evo ja gledam sebe, atmo. benzin ispod 2.0 i 170-180 KS u kompaktu ne bi ni pod razno. 1.6 16v, ili cak i 2.0 s nekih 110-120 KS je upravo furanje da nesto volis a nidje veze u stvari.
Nije ni dizel s tih nekih 110-115 KS nista posebno, za neku zustriju voznju ne ubrzava nista posebno, ali makar upotrebljiv motor na cesti, s kojim se neces polomiti ako hoces da budes brz, za razliku od atmosferca te snage koji nit ubrzava nit je upotrebljiv.
I opet cak i sa 120i koji ima 170 KS atmo., u vecini situacija ce 118d biti brzi i upotrebljiviji a trosi haman duplo manje. Da ne pocninjemo opet s plinom, sto zbog objektivnih razloga, sto zbog toga sto neko jednostavno nece plin. Nije isto napuniti u Minhenu i doci u Sarajevo bez da dopunjavas, i dopunjavati jednom ili dvaput na autoputu.
Sve su to stvari koje se uzimaju u obzir kod kupvine. U masti ne uzimaju doduse.
Sto se tice dizela, uopste ne stoji da on ne moze u visoke obrtaje, ali fazon je u izboru jer ne zeli svako da slusa tutnjavu u svako doba, sto moras s atmosfercem 110 konja da ga natjeras da ide. To je dobitak koji inace dobivas s puno jacim atmosferskim masinama (recimo 3.0)
Salu na stranu, ja sam ljubitelj benzinaca, fakat jesam, i to atmosferskih, nedavno sam se vozio (ali nazalost nisam i vozio
Medjutim fazon je da je jedno nesto voliti ali ne moci priustiti, i se furati da volis, i nesto voliti i moci priustiti. Evo ja gledam sebe, atmo. benzin ispod 2.0 i 170-180 KS u kompaktu ne bi ni pod razno. 1.6 16v, ili cak i 2.0 s nekih 110-120 KS je upravo furanje da nesto volis a nidje veze u stvari.
Nije ni dizel s tih nekih 110-115 KS nista posebno, za neku zustriju voznju ne ubrzava nista posebno, ali makar upotrebljiv motor na cesti, s kojim se neces polomiti ako hoces da budes brz, za razliku od atmosferca te snage koji nit ubrzava nit je upotrebljiv.
I opet cak i sa 120i koji ima 170 KS atmo., u vecini situacija ce 118d biti brzi i upotrebljiviji a trosi haman duplo manje. Da ne pocninjemo opet s plinom, sto zbog objektivnih razloga, sto zbog toga sto neko jednostavno nece plin. Nije isto napuniti u Minhenu i doci u Sarajevo bez da dopunjavas, i dopunjavati jednom ili dvaput na autoputu.
Sve su to stvari koje se uzimaju u obzir kod kupvine. U masti ne uzimaju doduse.
Sto se tice dizela, uopste ne stoji da on ne moze u visoke obrtaje, ali fazon je u izboru jer ne zeli svako da slusa tutnjavu u svako doba, sto moras s atmosfercem 110 konja da ga natjeras da ide. To je dobitak koji inace dobivas s puno jacim atmosferskim masinama (recimo 3.0)
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#268 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Edit: da ne bude da pametujem...al pretjeruje se sa kubikazom i tom pricom, bar kod nas.
- basicm
#269 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Ado nece 118d nikad biti brzi i upotrebljiviji od 120i, samo manje trosi.
-
ado-šampion
#270 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Uopste nije bitno jel Bosna ili Njemacka. Auto je osim stana stvar koju platis daleko najvise i hoces da imas odredjeni komfor jel. E taj komfor nemas kad uzmes 1.6 16v je ako hoces da budes bez moras se polomiti saltajuci i slusati tutnjavu.Tomahawk11 wrote:Edit: da ne bude da pametujem...al pretjeruje se sa kubikazom i tom pricom, bar kod nas.
- zforumas
#271 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Jarane mozes li ti skontati da ima ljudi (i vecina su) koji auto koriste samo zato sto moraju. Boli ih briga hoce li potegnuti, hoce li imati kuveta..ti se ne upustaju u preticanja, slalome, vele slalome i super G...ado-šampion wrote:Uopste nije bitno jel Bosna ili Njemacka. Auto je osim stana stvar koju platis daleko najvise i hoces da imas odredjeni komfor jel. E taj komfor nemas kad uzmes 1.6 16v je ako hoces da budes bez moras se polomiti saltajuci i slusati tutnjavu.Tomahawk11 wrote:Edit: da ne bude da pametujem...al pretjeruje se sa kubikazom i tom pricom, bar kod nas.
Ljudi sjednu u auto, upale, guzaju se od tacke A do tacke B, parkiraju, ugase i odose. Da mu preko noci umjesto njegovog 1.0 turbo benzinca ubacis V6 u taj auto on ne bi primjetio razliku.
Da se razumijemo, ja tebe kontam. I ja volim kad stisnem gas da to i osjetim na autu, kada kupujem auto uvijek ga probam i znam sta ocekujem, ali mi na forumu ne mozemo reci da smo vecina...usotalom pogledaj trzisne rezultate i vidi koji motori sa kojom kubikazom i snagom su najprodavaniji.
-
Nepass
#272 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Znaci svi da kupimo RR ili eventualno S klasu a ako ostane love unajmiti i vozaca. Ko ce jos volan vintati.ado-šampion wrote:Uopste nije bitno jel Bosna ili Njemacka. Auto je osim stana stvar koju platis daleko najvise i hoces da imas odredjeni komfor jel. E taj komfor nemas kad uzmes 1.6 16v je ako hoces da budes bez moras se polomiti saltajuci i slusati tutnjavu.Tomahawk11 wrote:Edit: da ne bude da pametujem...al pretjeruje se sa kubikazom i tom pricom, bar kod nas.
Jbt sjedem u auto i odvucem se gdje hocu. Bitno mi je da upali svaki put i da kocnice rade.
Ljeti i klima i to je to. Cuj lomiti se saltajuci.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#273 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Ma dobro, postujem svacije, meni ne treba tako jaka masina.
Kazes tutnjavu...pa nije to tako strasno, veci je problem sa losim putevima nego sa jacinom auta.
Kazes tutnjavu...pa nije to tako strasno, veci je problem sa losim putevima nego sa jacinom auta.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#274 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Veca je tutnjava 4cil dizela na 2000 o/m nego u 4cil benzincu na 4000 
-
citroen xm
#275 Re: Kupovina auta - savjeti za odabir :)
Ne pričamo o Ferariju jer ga ni ja ni ti nikada nećemo kupiti. Možda ako dobijemo na lotu, mada mi svakako nije predmet želja. Ne pričamo ni o prastarom 1.6 benzincu sa 75 KS 8 ventila kome je samo zbog godina već pobjeglo par konjića, a o tehnologiji da ne pričamo.ado-šampion wrote:A jbt nakav reski zvuk i katapult pa jel pricamo o 1.6 75 KS ili o Ferrariju?!![]()
Salu na stranu, ja sam ljubitelj benzinaca, fakat jesam, i to atmosferskih, nedavno sam se vozio (ali nazalost nisam i vozio) u Z3 Coupe, 3.0 atmo. R6, covjece kakva je to masina.
A jos mi je u sjecanju 535i E34 koji sam nekad davno vozio i vozio se gotovo svakodnevno.
Pričamo o modernom kompaktu sa atmo benzincem usavršenim koliko je to moguće. E taj kompakt ide sasvim fino sa tim 1.6 motorom od nekih 120 KS kome se ti rugaš. Jbt smeta ti zvuk benzinca u obrtajima i šaltanje, a ne smeta ti traktorisanje dizela. I ti onda prvi potežeš priču o sportskim osobinama nekog auta, to ti je skoro glavna priča(ležanje, volan, pozicija za volanom). Gdje je tu logika?
Kada si već upleo i 2.0 benzince, 2.0 u BMW-u 1 će pojesti tog tvog dizelaša kao pitu i bilo koji drugi noviji 2.0. Megan 2.0 će da se našali sa tobom. Povuće taj tvoj na 1500 obrtaja, ali će ovaj jednostavno da te pomete kada mu se muški stisne gas i desna ruka stavi na mjenjač. DA ne pričamo o Alfama i ostalim autima koja su namjenjena žustrijoj vožnji pa imaju i šasiju i vješanje prilagođeno tome kao donekle taj BMW.
Nema to veze ni sa željama ni sa mogućnostima, a ni sa preferiranjem nečega. To su činjenice. Stara Alfa 164 dok sam je imao sa 2.0 benzincem je grizla asfalt, doduše bila je mlada i u top stanju. A to auto je duplo veće od kompakta.
Last edited by citroen xm on 27/01/2017 12:41, edited 1 time in total.