Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supercali

#251 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by supercali »

Bodkin wrote:Ne odredjuje tehnoloski napredak danas nista. Nekad je sarajevo dobilo OLIMPIJADU prije nekih drugih gradova koji su se kandidovali. Nek stariji dopisu koji su to.

Danas se sarajevo smatra centrom regije za novu jer merin pjeva na trgu...
Dobilo je olimpijadu i zbog politike
Prva zimska olimpijada u tzv komunistickoj zemlji
U konkurenciji sapora i geteborga

Inace zanimljivost kad smo kod toga na otvaranju olimpijade olimpiska zastava je dignuta naopako greskom
Drvosjeca iz Dejcica

#252 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Pitaj neku babu kako se živjelo prije 1940 i svaka će reći da su to bila bolja vremena, da je vako, nako...itd. Isto tako i ova tema žal za nekih davno prohujalim vremenima i ljudi nikako da se trgnu. Eto onaj žali Sarajku, kaže bolja nego BBI, da se ne lažemo nije niti se može porediti. :oops: Ok i mene vežu uspumene za Sarajku, kupio prve skije...mama uzela kredit da mi kupi opremu i pošalje me u školu skijanja na Jahorinu, ali to su tek lijepe uspomene i ja danas ne moram uzeti kredit da svome djetetu kupim opremu za skijanje tako da je to vrlo teško za porediti.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 19/11/2016 14:00, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#253 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

supercali wrote:
Bodkin wrote:Ne odredjuje tehnoloski napredak danas nista. Nekad je sarajevo dobilo OLIMPIJADU prije nekih drugih gradova koji su se kandidovali. Nek stariji dopisu koji su to.

Inace zanimljivost kad smo kod toga na otvaranju olimpijade olimpiska zastava je dignuta naopako greskom
I ovo je vrlo značajno!
supercali

#254 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by supercali »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pitaj neku babu kako se živjelo prije 1940 i svaka će reći da su to bila bolja vremena, da je vako, nako...itd. Isto tako i ova tema žal za nekih davno prohujalim vremenima i ljudi nikako da se trgnu. Eto onaj žali Sarajku, kaže bolja nego BBI, da se ne lažemo nije niti se može porediti. :oops: Ok i mene vežu uspumene za Sarajku, kupio prve skije...mama uzela kredit da mi kupi opremu i pošalje me u školu skijanja na Jahorinu, ali to su tek lijepe uspomene i ja danas ne moram uzeti kredit da svome djetetu kupim opremu za skijanje tako da je to vrlo teško za porediti.
Tu babu ne mozes porediti jer prije 1940 je zemlja toliko kaskala da smo bili ruralna drzava da kazem 1980 i sada je manja razlika i zato je nekome bolje onda nego sada
Ako uzmemo u obzir i politiku danas nacin vodjenja i sl normalno da je za dosta ljudi bilo bole prije
Danas skoro da i nemas drzavu osim na papiru
Drvosjeca iz Dejcica

#255 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

supercali wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pitaj neku babu kako se živjelo prije 1940 i svaka će reći da su to bila bolja vremena, da je vako, nako...itd. Isto tako i ova tema žal za nekih davno prohujalim vremenima i ljudi nikako da se trgnu. Eto onaj žali Sarajku, kaže bolja nego BBI, da se ne lažemo nije niti se može porediti. :oops: Ok i mene vežu uspumene za Sarajku, kupio prve skije...mama uzela kredit da mi kupi opremu i pošalje me u školu skijanja na Jahorinu, ali to su tek lijepe uspomene i ja danas ne moram uzeti kredit da svome djetetu kupim opremu za skijanje tako da je to vrlo teško za porediti.
Tu babu ne mozes porediti jer prije 1940 je zemlja toliko kaskala da smo bili ruralna drzava da kazem 1980 i sada je manja razlika i zato je nekome bolje onda nego sada
Ako uzmemo u obzir i politiku danas nacin vodjenja i sl normalno da je za dosta ljudi bilo bole prije
Ali babin subjektivni osjećaj je da je prije u "njeno vrijeme" bilo bolje. (Logično jer je bila 40 godina mlađa) I ovdje govorimo o subjektivnim doživljajima, pokretač teme ili neko odmah ispod njega pomenu "Sarajku" pa poredi sa BBI centrom, raja i slične stvari, to je vrlo subjektivno.

Ja ne pominjem politiku, način vođenja, niti to poredim. Onaj sistem po meni je bio efikasniji pa možemo reći i pravedniji.
HAVANA

#256 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by HAVANA »

Eto ko smije nek pita moju staru kad je bilo bolje,il starog...ljude od 80 godina.Mi smo jos fini,diskutujemo.Jebace oni od do... :D
HAVANA

#257 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by HAVANA »

Evo je muha,fataj...

supercali

#258 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by supercali »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
supercali wrote:
Ali babin subjektivni osjećaj je da je prije u "njeno vrijeme" bilo bolje. (Logično jer je bila 40 godina mlađa) I ovdje govorimo o subjektivnim doživljajima, pokretač teme ili neko odmah ispod njega pomenu "Sarajku" pa poredi sa BBI centrom, raja i slične stvari, to je vrlo subjektivno.
Naravno da je subjektivno al ti ja peti eseti mozemo porediti sarajku i bbi a baba moze porediti stalu i sarajku jer drugog objekta nije bilo
Danas poredis park pored kumroveca i zgradu dok baba moze porediti d je tu bila sanica krompira mozda
Znaci u tom kontekstu baba ne moze porediti osim na svoje fizicko i psihicko stanje
Bodkin

#259 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Bodkin »

supercali wrote:

I ovo je vrlo značajno!
Glupa vam je prica. Koliko je bilo komunisickih zemalja tad? Sto danas olimpijadu dobija rio ili peking. Jel i to politicki? I kako se tu uklapa london?

I kojom politikom dobijaju bg i zg danas svjetska i evropska prvenstva da organizuju? Cak i zavrsnice evropskih liga u nekim sportovima
drugtito2011

#260 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by drugtito2011 »

agent_zero wrote:
Altsa wrote:Koju staru raju? Sto je u aprilu otisla na vikendice da ko biva da sade luk. Ko se vratio u SA nakon rata svaka mu cast oni sto nisu hebe mi se za njih i uopste ih se vise ni ne sjecam. Dosta vise tih nostalgicarskih sranja
Svaki prijeratni sarajlija mi je draži od ovog novopečenog šljama koje se naselilo u režiji SDA.

Od grada napraviše selo i kasabu.
Nije provokacija, samo da te pitam. Ko je glasao 1990 za SDA, SDS i HDZ, kad nije bilo došljaka koji su krivi za sve? Gdje nestade "stara raja" 05.04.1992? Znam da je veliki broj "stare raje" radio u Crvenom krstu u Srbiji, drugi dio "stare raje" diljem svijeta patio za Bosnom, što rade i danas.
E da ne zaboravim, bio je mali dio "prijeratnih sarajlija" sklonih planinarenju koji su 1150 dana proveli na planinama oko grada.

I da se zna, ne opravdam današnje ponašanje novih generacija, bez obzira na porijeklo, i svejedno mi je kako se zovu gdje su im korijeni. Sistem je najveći krivac svih devijacija u društvu, a sistem kontrolišu oni za koje su "stare sarajlije" glasale davne 1990 i glasaju i danas. isto vrijedi i za sve ostale gradove u BiH.
supercali

#261 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by supercali »

Racunaj pola europe da se smatralo komunistickom

Zasto zg i bg dobijaju bas zbog tehnoloskog napretka za koji kazes da ne donosi nista
Zasto rio i peking ko zna
Ne mozes taj kontekst porediti jer "juce" u pekingu i riju nije bio period hladnog rata
HAVANA

#262 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by HAVANA »

Haj zivili :cuga: :kontrabas:

Što više mislim,
sve manje shvatam,
pecina tuge, u meni zijeva
sve teže rimama ja baratam,
pune su mi oci Sarajeva.

Što više mislim,
sve više slutim.
Nadite nekog drugog da pjeva,
ovu cu pjesmu da odcutim,
nema mi pjesme bez Sarajeva.

I kada šuti
Sarajevo pjeva,
i kad žmiri,
svjetlucaju mu oci.
Suzama kiša
u oluk se slijeva.
Sarajevo ce biti,
sve drugo ce proci.
Sarajevo ce biti,
sve drugo ce proci,
sve ce drugo proci.
Što više mislim,
sve više slutim.
Nadite nekog drugog da pjeva,
ovu cu pjesmu da odcutim,
nema mi pjesme bez Sarajeva.

I kada šuti
Sarajevo pjeva,
i kad žmiri,
svjetlucaju mu oci.
Suzama kiša
u oluk se slijeva.
Sarajevo ce biti,
sve drugo ce proci.
Sarajevo ce biti,
sve drugo ce proci,
sve ce drugo proci...

Bodkin

#263 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Bodkin »

Pa ti pominješ olimpijadu, i to si pisao velikim slovima kao da naglasiš istu, ali namjerno ili slučajno zaboravljaš važnu činjenicu da Sarajevo nije dobilo istu već Jugoslavija. Dakle poređenje olimpijade i koncerta Dine Merlina je totalno besmisleno, neću iz pristojnosti reći glupo. :oops:

Stavljanje Srba u taj kontekst je vrlo dobro znamo političko pitanje a ne praktično. Sa druge strane cijeli region bivše YU je nacionalno izmijenjen u dobroj mjeri u odnosu na predratno stanje tako da to nabijanje na nos "nedostatak" Srba Sarajevu je bezveze. Ali evo možemo o tome raspraviti na ovoj ili na nekoj drugoj temi...šta su uzorci i posljedice. :oops:
Ama jebo srbe bolan. Govorim ti i promijenjenoj realnosti jer smo u drugoj drzavi. Apsolutno nepotrebno raspravljati o tome.

I pitanje za prvi pasus, sto olimpijadu nije dobila slovenija?
Edin H.

#264 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Edin H. »

drugtito2011 wrote:
Nije provokacija, samo da te pitam. Ko je glasao 1990 za SDA, SDS i HDZ, kad nije bilo došljaka koji su krivi za sve? Gdje nestade "stara raja" 05.04.1992? Znam da je veliki broj "stare raje" radio u Crvenom krstu u Srbiji, drugi dio "stare raje" diljem svijeta patio za Bosnom, što rade i danas.
E da ne zaboravim, bio je mali dio "prijeratnih sarajlija" sklonih planinarenju koji su 1150 dana proveli na planinama oko grada.

I da se zna, ne opravdam današnje ponašanje novih generacija, bez obzira na porijeklo, i svejedno mi je kako se zovu gdje su im korijeni. Sistem je najveći krivac svih devijacija u društvu, a sistem kontrolišu oni za koje su "stare sarajlije" glasale davne 1990 i glasaju i danas. isto vrijedi i za sve ostale gradove u BiH.
Kod mene u jednoj izbornoj jedinici pobjedio Nijaz, u drugoj Reformske snage Ante Markovica :zzzz:
supercali

#265 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by supercali »

Bodkin wrote:
Pa ti pominješ olimpijadu, i to si pisao velikim slovima kao da naglasiš istu, ali namjerno ili slučajno zaboravljaš važnu činjenicu da Sarajevo nije dobilo istu već Jugoslavija. Dakle poređenje olimpijade i koncerta Dine Merlina je totalno besmisleno, neću iz pristojnosti reći glupo. :oops:

Stavljanje Srba u taj kontekst je vrlo dobro znamo političko pitanje a ne praktično. Sa druge strane cijeli region bivše YU je nacionalno izmijenjen u dobroj mjeri u odnosu na predratno stanje tako da to nabijanje na nos "nedostatak" Srba Sarajevu je bezveze. Ali evo možemo o tome raspraviti na ovoj ili na nekoj drugoj temi...šta su uzorci i posljedice. :oops:
Ama jebo srbe bolan. Govorim ti i promijenjenoj realnosti jer smo u drugoj drzavi. Apsolutno nepotrebno raspravljati o tome.

Koji grad u sloveniji da dobije?
Bodkin

#266 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Bodkin »

supercali wrote:
Bodkin wrote:

Ne mora jedan. Planina i skijalista koliko hoces.
Ili jos bolje, sto nisu zg/bg dobili ljetnu olimpijadu?
supercali

#267 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by supercali »

Tadasnji trend je bio olimpijada 1 grad a posto u sloveniji ni jedan nije ispunjavao uvjete sarajevvu je svanulo
Po sljemenu i avali da skijaju?
Edin H.

#268 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Edin H. »

supercali wrote:
Joj kako su nas karindjali, pravili spletke i probleme Vencaslo tjekom Olimpijade, pravo im vatra bilo kako su ih Branko Mikulic i Ugljesa Uzelac karnuli. :D

Ali povalise nas na kraju kradjom novca stedisa Ljubljanske banke.
Edin H.

#269 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Edin H. »

supercali wrote:Tadasnji trend je bio olimpijada 1 grad a posto u sloveniji ni jedan nije ispunjavao uvjete sarajevvu je svanulo
Halo ba, jesi li ti bio u Kranjskoj Gori ili na Voglu? :?
Bodkin

#270 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Bodkin »

Znaci sve se sastavilo da bas sarajevo dobije olimpijadu te godine bi krivo ni duzno. Moralo jebiga. Nismo mi htjeli al eto. Cak su nas vjerovatno natjerali jer smo komunisti bili. Garant i platili organizaciju
supercali

#271 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by supercali »

Bodkin wrote:Znaci sve se sastavilo da bas sarajevo dobije olimpijadu te godine bi krivo ni duzno. Moralo jebiga. Nismo mi htjeli al eto. Cak su nas vjerovatno natjerali jer smo komunisti bili. Garant i platili organizaciju
Pa ako pogledas izbor sarajeva bilo je iznenadjenje jer geteborg nije dobio olimpijadu
Saporo je vec bio 70-ih tako da se bukvalno sve poklopilo da sarajevo dobije olimpijadu
spreca

#272 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by spreca »

supercali wrote:
Kranj
Drvosjeca iz Dejcica

#273 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

supercali wrote:Tadasnji trend je bio olimpijada 1 grad a posto u sloveniji ni jedan nije ispunjavao uvjete sarajevvu je svanulo
Slažem se ali kada pogledaš danas Sljeme šta ljudi naprave od brda haman k'o Hum a nama Jahorina i Bjelašnica prde bez ozbiljnih takmičenja. :roll: Eto i to je taj tehnološki napredak koji je dao da se od Sljemena napravi skijalište.
supercali

#274 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by supercali »

Edin H. wrote:
Halo ba, jesi li ti bio u Kranjskoj Gori ili na Voglu? :?
Halo ba jel tii racunas kranjsku goru danas ili prije 30 godina
Drugo poredis to dvoje i sarajevo?
Bodkin

#275 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Bodkin »

Kazem ja. Kako nam se sad nista ne poklopi u pm :evil:
Post Reply