[emoji106] [emoji106]citroen xm wrote:Znam da su ljudima mnoge stvari statusni simboli, ali to je totalno loša stvar. Meni će uvijek kulturan čovjek, onaj ko drži do sebe i poštuje druge biti veoma visoko rangiran na društvenoj ljestvici. Fino je imati skupa auta, velike kuće.... ali ako je to jedina prednost onda ga.... a ljudi su lažni, mnogi se lažno dive bogatim ljudima da bi izvukli i neku svoju korist.
Dakle kada počnemo isticati na prvom mjestu moralne vrijednosti, možemo očekivati i neki napredak. Do tada neka nam Seftići gaze normalne ljude jer imaju visok status koji su ostvarili dobrim autom i velikom kućom.
VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- amar1994
#251 Re: RE: Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
-
tempuser
#252 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Losa - ne losa stvar to se desava u svim drustvima, to je u covjeku.citroen xm wrote:Znam da su ljudima mnoge stvari statusni simboli, ali to je totalno loša stvar. Meni će uvijek kulturan čovjek, onaj ko drži do sebe i poštuje druge biti veoma visoko rangiran na društvenoj ljestvici. Fino je imati skupa auta, velike kuće.... ali ako je to jedina prednost onda ga.... a ljudi su lažni, mnogi se lažno dive bogatim ljudima da bi izvukli i neku svoju korist.
Dakle kada počnemo isticati na prvom mjestu moralne vrijednosti, možemo očekivati i neki napredak. Do tada neka nam Seftići gaze normalne ljude jer imaju visok status koji su ostvarili dobrim autom i velikom kućom.
Prava je mudrost izbalansirati mogucnosti i potrebe. Znam dosta ljudi koji imaju mogucnosti za puno vise, ali nemaju potrebe. Moj prijatelj u materijalnom smislu ima jako puno, suvlasnik firme od 30 inzenjera, stan od 300+ hiljada maraka, vikendica na Jahorini, vikendica negdje kod Tarcina, stan na moru, a svakodnevno vozi obicni Suzuki Jimmy kojeg je plation 28k KM jer zivi u strogom centru i jedva manevrise do garaze.
S druge strane znam jos vise onih koji se ravnaju prema mogucnostima, a ne potrebama pa se po ulicicama i mahalama *ebavaju u Tuarezima i A6-icama i nazalost onih koji ispunjavaju potrebe bez obzira na mogucnosti pa sipaju za cenera i voze na protekt gumama.
-
citroen xm
#253 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Naravno, to je mudrost. Ali jbg, u ovakvoj smo nesretnoj temi pa se dotičemo samo bahatosti i foliranja. Ja znam za potrebu isticanja materijalnog statusa uz pomoć imovine, ali ne znam čemu sve to. Zbog okoline? Ma jebo okolinu i njihovo mišljenje. Ako voliš i možeš kupiš auto od milion. Ako možeš od milion, a voliš Džimi, kupiš ga. I sve je to u redu dok poštuješ druge koji isto tako imaju sve ili nemaju ništa. Sutra da te vidim u najboljem autu okrenuću ze za njim, ali isto tako ako me isječeš na pješačkom za mene si običan papak.
E na to se na kraju svodi ono što rekoh. Nije do auta već do vozača. Možeš glumiti krem društva, ali ako se bahatiš ti nisi krem već papak. I zato ne volim generalizovanje i zbog toga mi je ova tema besmislena.
E na to se na kraju svodi ono što rekoh. Nije do auta već do vozača. Možeš glumiti krem društva, ali ako se bahatiš ti nisi krem već papak. I zato ne volim generalizovanje i zbog toga mi je ova tema besmislena.
-
tempuser
#254 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Nema tu neke velike misterije, kompleksi, nedostatke s jedne strane kompenziras na drugoj strani!citroen xm wrote:Ja znam za potrebu isticanja materijalnog statusa uz pomoć imovine, ali ne znam čemu sve to.
Kad si nesiguran zbog manjka kose, male kite i velikog stomaka onda to rjesavas sa V8!
- KB9
#255 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
zavist na strasnom i mocnom bmw autu od maksimalnih 10 hiljada i nekih 15 godina koje vozaju kockaste glave, o cemu onaj prica? haman ko i obicno totalno fula temu i smisao onog sto drugi pisu
-
tempuser
#256 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Svako se cese tamo gdje ga svrbi, pa tako i tebe strani mocni bmw od 10 hiljada i 15 godina, u protivnom te ne bi tangiralo!
Bas kao sto ti je @miloica napisao, BMW-a voze svi koji putem auta zele ostaviti utisak u drustvu, od ljekara preko do lokalnog sanera, neko novim od 100k KM, neko starim 15 god od 10k KM, samo sto ti iz nekog razloga vidis samo kockaste glave!
Bas kao sto ti je @miloica napisao, BMW-a voze svi koji putem auta zele ostaviti utisak u drustvu, od ljekara preko do lokalnog sanera, neko novim od 100k KM, neko starim 15 god od 10k KM, samo sto ti iz nekog razloga vidis samo kockaste glave!
-
L u c i f e r
#257 Re: RE: Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
ono kad se uloguješ na hvorumamar1994 wrote:[emoji106] [emoji106]citroen xm wrote:Znam da su ljudima mnoge stvari statusni simboli, ali to je totalno loša stvar. Meni će uvijek kulturan čovjek, onaj ko drži do sebe i poštuje druge biti veoma visoko rangiran na društvenoj ljestvici. Fino je imati skupa auta, velike kuće.... ali ako je to jedina prednost onda ga.... a ljudi su lažni, mnogi se lažno dive bogatim ljudima da bi izvukli i neku svoju korist.
pa pročitaš pametan post
pa ne možeš da vjeruješ
-
mali_balon
#258 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Ma nema to veze sa koje je vozilo...vise je do debila zaavolanom...jucer mi neki balavac sa jedno 10ak godina starim a3 svira, kao da oduzmem pravo prvenstva, da pozurim...ono kao mozes proci....mislim...nekad se Bogu zahvalim pa nemam oruzja...a trebalo bi neki kalas u gepek pa kad tako debil zatrubi izresetat i njega i auto....i mater i babu mu.....i pola familije....
- KB9
#259 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
po ko zna koji put pokazujes da ti ne citas sta ljudi napisu nego sta mislis da su ljudi napisali
de malo, nekad bar, pokusaj upratit kontekst i pricu od samog pocetka a ne ubacit se tek onako i naglabat na najjace zasnovano na nekoj tamo tvojoj vrsti logike
de malo, nekad bar, pokusaj upratit kontekst i pricu od samog pocetka a ne ubacit se tek onako i naglabat na najjace zasnovano na nekoj tamo tvojoj vrsti logike
-
tempuser
#260 Re: RE: Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
@XM je dotaao jedno pitanje koje je puno sire od automobila i saobracaja, a to je da smo mi kao drustvo iz nekakvog naprednog socijalizma aka samoupravljanja kroz rat i ratne profitere postali potrosacko drustvo u nakaradnom kapitalizmu obojenim nacionalizmom i drzavi kriminalom zbog cega je sistem vrijednosti apsolitno poremecen. Tako nakon mandata svaki premijer dobije krivicnu prijavu, ministar za komunikacije postane snagator sa diplomom DIF-a ili ljekar, federalni poslanik postane zena sa krivicnom prijavom, skola, obrazovaje, opsta kultura, norme civilizovanog ponasanja nikome vise nisu vrijedne i bitne. Zato ne treba cuditi da su nam uzori oni s parama, bicepsi u air max, da prednost u saobracaju ima onaj koji je bezobrazniji i agresivniji.L u c i f e r wrote:ono kad se uloguješ na hvorumamar1994 wrote:[emoji106] [emoji106]citroen xm wrote:Znam da su ljudima mnoge stvari statusni simboli, ali to je totalno loša stvar. Meni će uvijek kulturan čovjek, onaj ko drži do sebe i poštuje druge biti veoma visoko rangiran na društvenoj ljestvici. Fino je imati skupa auta, velike kuće.... ali ako je to jedina prednost onda ga.... a ljudi su lažni, mnogi se lažno dive bogatim ljudima da bi izvukli i neku svoju korist.
pa pročitaš pametan post
pa ne možeš da vjeruješ
-
tempuser
#261 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Da te citiram:KB9 wrote:po ko zna koji put pokazujes da ti ne citas sta ljudi napisu nego sta mislis da su ljudi napisali![]()
"KB9 wrote:
bosanski krkani kockastih glava voze iskljucivo bmw"
"KB9 wrote:
to nece promjenit cinjenicu da je bmw najprisutnija marka auta kod seljacina kockastih glava, zar ne?"
Nema se ovdje bog zna sta puno citati ni o cemu razmisljati.
Da ne bude da samo se samo ja ubacujem u pricu bez pracenja konteksta, @mali_miloica ti je napisao identicnu stvar.
U kontekstu ostavljanja utiska, BMW kao je kao statusni simbol jednako zastupljen kod svih, od ljekara do seljacina i kockastih glava, ko ima vise vozi onog od 100k KM, onaj ko ima manje vozi onaj od 10k KM, samo sto ti primjecujes samo kockaste glave.
Last edited by tempuser on 23/10/2016 09:33, edited 1 time in total.
- KB9
#262 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
fulo si post u kojem odma navodim odredjeni modeltempuser wrote:Da te citiram:KB9 wrote:po ko zna koji put pokazujes da ti ne citas sta ljudi napisu nego sta mislis da su ljudi napisali![]()
"KB9 wrote:
bosanski krkani kockastih glava voze iskljucivo bmw"
KB9 wrote:
to nece promjenit cinjenicu da je bmw najprisutnija marka auta kod seljacina kockastih glava, zar ne?
Nema se ovdje bog zna sta puno citati ni o cemu razmisljati.
Da ne bude da samo se samo ja ubacujem u pricu bez pracenja konteksta, @mali_miloica ti je napisao identicnu stvar.
U kontekstu ostavljanja utiska, BMW kao je kao statusni simbol jednako zastupljen kod svih, od ljekara do seljacina i kockastih glava, ko ima vise vozi onog od 100k KM, onaj ko ima manje vozi onaj od 10k KM, samo sto ti primjecujes samo kockaste glave.
vidis da nemas pojma o cemu pises vec gledas sta ti pase
-
tempuser
#263 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Nista ja nisam fulio, ti si jednostavna pojava poput krizaljke u Avazu, opterecen si predrasudama i ko zna cime jos, otud takva generalizacija.
- KB9
#264 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
jesi, fulo si, procesljaj temu kako treba
-
tempuser
#265 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Da ti ponovim, nisam nista fulio, upratio sta si napisao prije 5 dana, osim sto u 4 od 5 komentara generalises, to je samo dokaz kakvim si predrasudama ogranicen i da vidis samo ono ste svrbi.KB9 wrote:jesi, fulo si, procesljaj temu kako treba
Ako ijedan model tj seriju BMW-a mozes povezati s kockastim glavama onda je to serija 5, prije svega E34, zatim E39, trenutno E60 i pokoji F10. Paralelno s tim idu sve generacije X5. BMW 3 njima nije interesantan jer je kod kockastih glava size does matter, sto veci bicepsi i auto to je veci ugled!
Last edited by tempuser on 23/10/2016 10:03, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#266 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Na mene će lično veću impresiju i utisak ostaviti neko sa novim Renault Meganon IV, novim Volvom V40, Citronem Cactus ili nekom hibridnom Toyotom nego neko sa BMW starim 15 godina i ugrađenim plinom.tempuser wrote:Svako se cese tamo gdje ga svrbi, pa tako i tebe strani mocni bmw od 10 hiljada i 15 godina, u protivnom te ne bi tangiralo!
-
tempuser
#267 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Znas kako je, svako ima svoja mjerila za uspjeh!Drvosjeca iz Dejcica wrote:Na mene će lično veću impresiju i utisak ostaviti neko sa novim Renault Meganon IV, novim Volvom V40, Citronem Cactus ili nekom hibridnom Toyotom nego neko sa BMW starim 15 godina i ugrađenim plinom.tempuser wrote:Svako se cese tamo gdje ga svrbi, pa tako i tebe strani mocni bmw od 10 hiljada i 15 godina, u protivnom te ne bi tangiralo!
Bas kao sto ti je @miloica napisao, BMW-a voze svi koji putem auta zele ostaviti utisak u drustvu, od ljekara preko do lokalnog sanera, neko novim od 100k KM, neko starim 15 god od 10k KM, samo sto ti iz nekog razloga vidis samo kockaste glave!Gledam neki dan onaj što voza Lamborgini po Sarajevu, frajer sve po propisu, laganini, žmigavac, prestrojavanje...respekt, teški kuler, frajerski...eto to je kada vidiš da neko baš ima i to pokazuje ali ne luduje. Sa druge strane neko sa X5 i ugrađenim plinom želi nazor biti frajer, nazor živi i nazor radi, ostvaruje neke svoje komplekse a ljudi ga sa podsmjehom gledaju, dobiva upravo kontra efekat od onog koji želi postići.
Zelje za pokazivanjem uspjeha nije lisen nijedan sloj drustva, lik u Lamborghiniu to radi na civilizovan nacin, kamo puste srece da su svi takvi, hvalisavci, ali kulturni i nikog ne ugrozavaju. Jucer gledam lika od svojih 50-ak god, vozi Boxter cabrio, spusten krov, odvrnut AC-DC, ocigledna namjera je da bude vidjen, ali sve po PS-u, nikakvog divljanja. Auto je pocesto kompenzacija za komplekse i mudrost je uskladiti zelje, potrebe i mogucnosti. Zato imas glupane koji misle da impresioniraju izgazenim X5 na plin, ne bitno da li su kockaste glave ili ne, ali zapravo to tako djeluje iz tvoje i moje perspektive koje se podudaraju. Iz njegove i perspektive ljudi kojima je okruzen on ostavlja utisak kakav je zamislio. Meni to u sustini licno ne smeta, ako je papak sebi je papak, treba to postovati, ali ako me svojim ponasanjem ugrozava onda me se tice, a to je vec i do njega i do drzave!
Last edited by tempuser on 23/10/2016 13:32, edited 1 time in total.
- sema911s
#268 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Taj je 98% papak, nisi ti njega upoznao i vidjeo u njegovom najboljem izdanju,,, omakne se svakome pa upali migavacDrvosjeca iz Dejcica wrote:Na mene će lično veću impresiju i utisak ostaviti neko sa novim Renault Meganon IV, novim Volvom V40, Citronem Cactus ili nekom hibridnom Toyotom nego neko sa BMW starim 15 godina i ugrađenim plinom.tempuser wrote:Svako se cese tamo gdje ga svrbi, pa tako i tebe strani mocni bmw od 10 hiljada i 15 godina, u protivnom te ne bi tangiralo!
Bas kao sto ti je @miloica napisao, BMW-a voze svi koji putem auta zele ostaviti utisak u drustvu, od ljekara preko do lokalnog sanera, neko novim od 100k KM, neko starim 15 god od 10k KM, samo sto ti iz nekog razloga vidis samo kockaste glave!Gledam neki dan onaj što voza Lamborgini po Sarajevu, frajer sve po propisu, laganini, žmigavac, prestrojavanje...respekt, teški kuler, frajerski...eto to je kada vidiš da neko baš ima i to pokazuje ali ne luduje. Sa druge strane neko sa X5 i ugrađenim plinom želi nazor biti frajer, nazor živi i nazor radi, ostvaruje neke svoje komplekse a ljudi ga sa podsmjehom gledaju, dobiva upravo kontra efekat od onog koji želi postići.
- supercali
#269 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Jel to govori o esi bestiji aka baubeton?
-
L u c i f e r
#270 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
sta je ovo danas na forumu u pmDrvosjeca iz Dejcica wrote:Na mene će lično veću impresiju i utisak ostaviti neko sa novim Renault Meganon IV, novim Volvom V40, Citronem Cactus ili nekom hibridnom Toyotom nego neko sa BMW starim 15 godina i ugrađenim plinom.tempuser wrote:Svako se cese tamo gdje ga svrbi, pa tako i tebe strani mocni bmw od 10 hiljada i 15 godina, u protivnom te ne bi tangiralo!
zona sumraka?
dosta pametnih i normalnih postova
dabogda da izdobri
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#271 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
ne znam baš za kontraefekat... nedavno sam se vozio u bmw-u, stojimo na semaforu, tri cure prelaze i vrat im se iskrivio gledajući u auto...
kad vozim svog Pola osjećam se nevidljivo

-
tempuser
#272 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Sve u skladu s vremenom u kojem zivimo!Velkoski wrote:ne znam baš za kontraefekat... nedavno sam se vozio u bmw-u, stojimo na semaforu, tri cure prelaze i vrat im se iskrivio gledajući u auto...kad vozim svog Pola osjećam se nevidljivo
![]()
- Edin H.
#273 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Ma dobro, ali postizes isti efekat strahopostovanja Subaru Imprecom, pa ih opet rijetko vidjas.Velkoski wrote:ne znam baš za kontraefekat... nedavno sam se vozio u bmw-u, stojimo na semaforu, tri cure prelaze i vrat im se iskrivio gledajući u auto...kad vozim svog Pola osjećam se nevidljivo
![]()
- supercali
#274 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Za njim mogu vrat iskretati samo 3 muskarcaEdin H. wrote:Ma dobro, ali postizes isti efekat strahopostovanja Subaru Imprecom, pa ih opet rijetko vidjas.Velkoski wrote:ne znam baš za kontraefekat... nedavno sam se vozio u bmw-u, stojimo na semaforu, tri cure prelaze i vrat im se iskrivio gledajući u auto...kad vozim svog Pola osjećam se nevidljivo
![]()
Ja kad sam vozio ferarija djevojke dobacuju
Al dobro to je potpuno druga prica takodjer i neuporediva sa ovim o cemu pricamo
- madner
#275 Re: VW vozila kao smrt na cesti-Golf: Vozilo papaka, siledžija i kriminalnog polusvijeta
Pa da nema efekta, ne bi ni kockaste glave mislile da je to statusni simbol.
Inace za dobar dio drustva auto od 10 000 jeste znak uspjeha, nazalost.
Inace za dobar dio drustva auto od 10 000 jeste znak uspjeha, nazalost.