SREBRENICA

Post Reply

Mladen Grujičić

ne treba biti načelnik Opštine Srebrenica jer negira genocid u Srebrenici
52
50%
treba biti načelnik Opštine Srebrenica jer je pobijedio na izborima
51
50%

Total votes: 103

Sanjarko

#251 Re: SREBRENICA

Post by Sanjarko »

uglavnomja wrote:
sinuhe wrote: Ipak, svi se slažu kako se radi o najmanje 10 do najviše 20 milijardi dolara."
Pa na humanitarnoj pomoci se najvise krade, pogotovo je stranci kradu.
To se zna, sta ti je cudno, i ne samo da se kradu novci radi se sto sta.
Stranci kradu najvise od Amera pa nadalje.
Eno haiti dobi milione samo puf nestadose.
PM72

#252 Re: SREBRENICA

Post by PM72 »

Cifra od 10 do 20 milijardi dolara potrošena u čitavoj BiH je vjerovatno tačna ali u to ulaze i plate,smještaj,ishrana,troškovi UN-a i UNPROFOR-a tokom rata.Znači,svi oni silni džipovi,letovi za Ankonu,plate od po 20 ili 30 000 dolara pa čak i kondomi iz UN fri šopova su prikazani u tim milijardama.

brašno,ulje i konzerve najmanja su stavka.
Pitar s Kariba

#253 Re: SREBRENICA

Post by Pitar s Kariba »

cyprus wrote:
ze kalanga wrote:
putokaz1 wrote:Da ali samo Kozluk
Ne samo Kozluk. Kozluk je bio primjer i osovina početka povratka.
Zahvaljujući njemu i najveći dio bošnajčkog povratničkog stanovništva se odlučilo na korak svojih komšija. Imali su jednog velikog Banjanovića. Znao je čovjek posao, uradio mnogo. Bio je cijenjen, jer se nije bavio onim čime se bavi Salkić i Čivić.
Radio je za narod. Nije radio za partiju.
A partija je imala korist kroz to zadovoljstvo. Njegova smrt, ispostaviće se, značiće i veliki odlaz povratničkog stanovništva iz Podrinja.
Tačno. Nažalost, Fadil Banjanović je bio samo jedan... Da ih je bilo bar još nekoliko, Podrinje bi danas drugačije izgledalo... Ali kako Tomas reče - za SDA se važnije bilo konsolidovati oko Sarajeva i Tuzle :oops:

Usuđujem se reći da je smrt Fadila Banjanovića jedna od najvećih postdejtonskih tragedija koje su se desile u Bosni i Hercegovini...
Nije Fadil, rahmet mu duši, bio samo jedan. Nepravedno bi bilo ne spomenuti i ostale heroje neznane heroje povratka. Bilo je "Fadila" i u Kozarcu, Brčkom, Konjević Polju, Cerskoj, Tjentištu, Stocu, Jajcu, Fazlagića Kuli ... Tamo su "Fadili" dolazili iz drugih stranaka (iako to ovdje niko na forumu neće uvažiti, najčešće iz SDA), ali je problem što oni to nisu radili po zadatku partije (bilo Fadilovog SDP-a, bilo SDA ostalih "Fadila") ili još bolje, kako bi i trebalo, po zadatku SISTEMA, državnih organa iza kojih bi stajala dobro osmišljena strategija, već vlastitom inicijativom i entuzijazmom. Već je ovdje napomenuto - to i jeste naš najveći problem - kod nas se ništa ne radi planirano i sistemski, već je sve prepušteno običnim ljudima, pojedincima i njihovoj inicijativi... Pa ako se ko nađe da povuče dobro i jes.
E sad, druga je stvar, u osnovi i glavni problem, to što mi nemamo normalne države i institucija već ovog dejtonskog Frankeštajna, gdje se sve koči i opstruira, ali da je i s ovim što imamo -da nije bilo korupcije, pohlepe, sebičnosti i sitnošićarluka - moglo bolje .. MOGLO JE.
putokaz1

#254 Re: SREBRENICA

Post by putokaz1 »

Stranka koja nudi promjenu -ukidanje Kantona u FBIH-nestala s Političke scene.
Vratiš se na svoje i
-plaćaš odštetu onima koji su ti ubili djecu
-nemaš posla,socijalnu,nemaš zdravstveno ni sigurnost
-uđeš u SO s ubicom svog muža
...
relativno84

#255 Re: SREBRENICA

Post by relativno84 »

PM72 wrote:Mala bara a puno krokodila.Hakiju cijenim što je javno govorio o tome kako ih je Alija pitao da zamjene Srebrenicu i to kad je Alija još bio živ.Također,u par navrata sam ga slušao kako otresa sagovornike i u facu im kaže šta misli o njima. I Orića je ušutio.On se nije hvalio pred kamerama ko Munira koliko je uzeo i gdje šta ima.Ako je i marku uzeo od povratničke sirotinje - neka odgovara i to nastrožom kaznom.
Nemam ja problem s Hakijom i tom pricom oko zamjene i ostalih lopovluka, to su poznate stvari svima koje je to zanimalo, samo sto je problem sto svi mogu opaliti po drugima ali onda trebas svojim primjerom pokazati da si bolji od njih. Ako si se vec vratio jer te nesto vuce cudno je zasto ti porodica onda zivi u Tuzli, pokazes svojim primjerom to za sto se boris, ali kao i svi i on tu gleda samo sebe.
PM72 wrote:Činjenica je također da su SVA udruženja ,bilo povratnička bilo šehidska ili boračka,leglo korupcije,lopovluka,kurvaluka i nepoštenja.Rijetko je koji povratnik šta dobio.Ako je i dobio onda je u rodbinskim ili prijateljskim vezama sa onima koji odlučuju.Ili je dao pare.Trećeg nema jer se sami ne bi sjetili da mu šta doniraju da olakša život.
I ovo ponasanje je prisutno svuda jer tih udruzenja ima mali milion.
PM72 wrote:O šehidskim udruženjima više nema smisla ni pričati jer svaka druga se preudala i rodila po nekoliko djece sa "novim" suprugom a ostavila je prezime da ubire penziju i sve privilegije.Moje dijete koje ide u srednju školu nije moglo dobiti stipendiju iako je odlikaš jer ima spisak stavki kojom druga djeca stiču ta prava.Između ostalih - da je šehidsko dijete??? 21 godinu poslije rata ili da je izbjeglica također 21 godinu iza rata.Drugim riječima - ko te jebe što si se uspio odbraniti ili ostati čitav.
Ovo je bas na nivou mahalusa, nekako ruzno ali volis ti tako da generalizujes stvari pa sve guras u isti kos. Ima i tih primjera, daleko od toga ali ne u toj kolicini kako tvrdis. Sto se tice stipendija nisu ni sva djeca sehida dobila stipendije, jer i tu vazi ono pravilo veza kao u obnovama i donacijama. U svakom slucaju vjerujem da je tvom draze sto ima tebe da se boris za njega, nego tih 100KM mjesecno.
Sanjarko

#256 Re: SREBRENICA

Post by Sanjarko »

Gojeni H wrote:
uglavnomja wrote:
Naravno da je prvenstveno SDA kriva za propast, ustvari nepostojanje politike povratka izbjeglica.
Za propast povratka su krivi simpatizeri cetnicke ideologije noz, zica, srebrenica itd. djelomicno SDA.
Nisu se povratnici u srebrenicu ni mogli vratiti do prije 15-tak godina od cetnika i njihovih simpatizera.
A cetnici, vrs i mladic su jedini odgovorni za propast srebrenice.
Ocistit vecinsko stanovnistvo sa 27 hiljada na nulu, to nije sda uradila.

Sda djelomicno kriva za povratak, ne moze sda silom i magicnim stapom 27 hiljada ljudi da vrati,
ne znam kak da 10 hiljada i vise ubijenih u srebrenici i okolini vrati u zivot sda.
Last edited by Sanjarko on 20/10/2016 15:30, edited 2 times in total.
Sanjarko

#257 Re: SREBRENICA

Post by Sanjarko »

PM72 wrote:Cifra od 10 do 20 milijardi dolara potrošena u čitavoj BiH je vjerovatno tačna ali u to ulaze i plate,smještaj,ishrana,troškovi UN-a i UNPROFOR-a tokom rata.Znači,svi oni silni džipovi,letovi za Ankonu,plate od po 20 ili 30 000 dolara pa čak i kondomi iz UN fri šopova su prikazani u tim milijardama.

brašno,ulje i konzerve najmanja su stavka.
Zaboravio si i kurave iz ukrajine, bosne, rusije itd.
Ono fakat ljudi ne znaju sta se radi sa humanitarnom pomoci sve.
daddy-kool

#258 Re: SREBRENICA

Post by daddy-kool »

Još jedan od velikih problema kod Bošnjaka je često mijenjanje kursa i ciljeva. Redovno se dešava da se sa promjenom vlasti (nekada ljudi i iz iste stranke) mijenjaju i srednjoročni ciljevi, a prethodni koji bi se morali završavati, stavljaju po strani. Kako reče slavni filozof, kada se nalaziš u šumi i ne znaš u kojem bi pravcu trebao da ideš, odaberi neki smjer makar i nasumično, ali se onda njega drži dok ne dođeš na čistinu pa će onda barem stvari biti jasnije. Dešavalo se, a i dešava se i dalje, da se uloženi milioni puste i zaborave, pažnja se usmjeri na neku sasvim drugu stvar, pa onda za koju godinu se neko opet sjeti da krene iz početka. Na mnogo projekata je falilo 2-3 godine da se zaokruže, stave u funkciju i krenu. Sve ista priča, prethodnici pojma nemaju, korupcija, znam ja bolje, ima prečih stvari, nedostatak političke snage, ... Što je najgore, često su i upravu, ali u tom međusobnom koškanju prolazi vrijeme, a ne rješavaju se životni problemi.
uglavnomja

#259 Re: SREBRENICA

Post by uglavnomja »

ovo ce mozda ruzno zvucati, ali poklanjanje uspjeha u skoli, dijeljenje stipendija i fakultetskih dipploma po "statusu" je medvjedja usluga drustvu u cjelini. (gotovo ni jedan nastavnik nije smio dati keca djetetu iz srebrenice, gdje ces to, grehota, sramota ... ostace bez posla i nastavnik i direktor ...neka njemu dvica ... a u glavi NISTA)

cinjenica je da vecina te djece ne bi ni vidjela fakultet da nije bilo statusa.

i da su zbog zauzetih mjetsa neka druga djeca sa kapacitetom ostala bez obrazovanja.
Sanjarko

#260 Re: SREBRENICA

Post by Sanjarko »

crazy_diamond wrote: ne znam koliko je tacan, a mislim da jest podatak da su prilikom osvajanja srebrenice cetnici izgubili slovom i brojem samo jednog vojnika
I ovo ti cudno, pa bila je demilitarizovana zona i zasticena zona, znaci razoruzana zona,
pod zastitom un-a od 93 godine.
Ko je trebao da je brani, onaj ko je prihvatio, razoruzao je itd. il arbih itd.
Zakonski arbih je cak nije ni mogla braniti jer nije imala nadleznost, nedleznost predana u ruke un-a.
Jos arbih itd. i mi kao narod smo bili na granici nestanka fizioloskog.
Sanjarko

#261 Re: SREBRENICA

Post by Sanjarko »

Gojeni H wrote:opstanka naseg naroda u Hercegovini i Podrinju
Za opstanak se ne pitamo mi kao narod nego Elite, Mocnici.
Sta oni odluce tako ce bit, ak su odlucili da nestanemo nestat cemo, malo sta mi tu mozemo uradit.
Ovo vrijedi za sve prostore gdje su Bosanci, Bosnjaci, gdje zive, rade itd.

:( =nazalost.
Ovo je tako.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#262 Re: SREBRENICA

Post by _BataZiv_0809 »

uglavnomja wrote:ovo ce mozda ruzno zvucati, ali poklanjanje uspjeha u skoli, dijeljenje stipendija i fakultetskih dipploma po "statusu" je medvjedja usluga drustvu u cjelini. (gotovo ni jedan nastavnik nije smio dati keca djetetu iz srebrenice, gdje ces to, grehota, sramota ... ostace bez posla i nastavnik i direktor ...neka njemu dvica ... a u glavi NISTA)

i da su zbog zauzetih mjetsa neka druga djeca sa kapacitetom ostala bez obrazovanja.
Vidjeti pod "Fikret Hodzic".
relativno84

#263 Re: SREBRENICA

Post by relativno84 »

uglavnomja wrote:gotovo ni jedan nastavnik nije smio dati keca djetetu iz srebrenice, gdje ces to, grehota, sramota ... ostace bez posla i nastavnik i direktor ...neka njemu dvica ... a u glavi NISTA)
:-)
Sanjarko

#264 Re: SREBRENICA

Post by Sanjarko »

PM72 wrote: izbiti balkanštinu.

Kad bi u Americi neki predsjednik ribolovačkog,lovačkog,kuglaškog,ragbi a kamoli boračkog udruženja prisvojio kutiju žvaka bio bi smjenjen.A kamoli da uzme neki dolar,kupio auto ili kuću...pa završio bi na električnoj stolici za primjer ostalima.E zato smo mi karina od zemlje i nikad se nećemo odvojti od baliluka,primitivizma,lopovluka i korupcije.
:-) :lol:

Sve go lopov do lopova.

:lol:
Sanjarko

#265 Re: SREBRENICA

Post by Sanjarko »

Pitar s Kariba wrote:Ja ako sam dobro shvatio stavove i poruke ovog foruma, Bošnjaci treba da zbog dvije Munirine kuće u Vogošći i sprata kojeg izdaje nakom direktoru budu sretni što je ovaj čovjek pobijedio u Srebrenici:

[img]http://nap.ba/images/slike/kokarda ... 1.jpg[/img]
Trebamo bit sretni i zahvalni sto smo zivi i ostali zivi.
madner

#266 Re: SREBRENICA

Post by madner »

Spisak za vrtic, prednost za sehidske porodice. :roll:

I jos se cude kada neko to ne koristi.
uglavnomja

#267 Re: SREBRENICA

Post by uglavnomja »

_BataZiv_0809 wrote:
uglavnomja wrote:ovo ce mozda ruzno zvucati, ali poklanjanje uspjeha u skoli, dijeljenje stipendija i fakultetskih dipploma po "statusu" je medvjedja usluga drustvu u cjelini. (gotovo ni jedan nastavnik nije smio dati keca djetetu iz srebrenice, gdje ces to, grehota, sramota ... ostace bez posla i nastavnik i direktor ...neka njemu dvica ... a u glavi NISTA)

Vidjeti pod "Fikret Hodzic".
necu da gledam, ako stoji "vecina" onda se odnosi na vecinu, ne na sve

fikreta ima i bice, mozda bi fikret i bez stipendije i ststusa postao fikret ...

treba biti praktican i realan, gledati naprijed, ne nazad ...

u masi diploma kislejak, travnik, bijeljina, razne ratne zasluge, politicki miljenici, djeca, komsije, zemljaci ... tesko ce se naci neko ko je nesto stvarno ucio i naucio i moze korisno doprinijeti drustvu u nekoj buducnosti. ima raznih poslovica o obrazovanje, da ne citiram ... ali po obrazovanjem smatram znanje, a ne papir koji je kupljen ili dobijen po osnovu nekog statusa.

ali, hebat'ga, u zemlji u kojij profesori poptisuju tudje knjige kao svoje :zzzz:
Sanjarko

#268 Re: SREBRENICA

Post by Sanjarko »

putokaz1 wrote:Svi znamo kakav je bio Popis
Podaci CIKA su tačniji iz prostog razloga -imaš ličnu na spisku si-
Ako si u skladu s Zakonom izvadio ličnu(osim onih koji su punoljetsvo ili ličnu stekli tik pred izbore) možeš glasat
a Popis je Farsa,svugdje nema veze s astvarnošću,SDA-u je bilo važnije da ima više Bošnjaka nek Ljudi
I izbori su ti farsa, babe od sto i nest godina eno u Stocu glasaju.
Nisu spisak mijenjali ihihi vremena, samo dodaju nove glasace, a mrtve ne brisu.
Jos sa hr, srb itd. putovnicama, isteklim licnim kartama se glasalo itd.

Ovaj simpatizer cetnika dobio vise nego duplo glasova od srpskih stranaka.
Sto je nemoguce bez malverzacija.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#269 Re: SREBRENICA

Post by _BataZiv_0809 »

uglavnomja wrote:
necu da gledam, ako stoji "vecina" onda se odnosi na vecinu, ne na sve

fikreta ima i bice, mozda bi fikret i bez stipendije i ststusa postao fikret ...

treba biti praktican i realan, gledati naprijed, ne nazad ...

u masi diploma kislejak, travnik, bijeljina, razne ratne zasluge, politicki miljenici, djeca, komsije, zemljaci ... tesko ce se naci neko ko je nesto stvarno ucio i naucio i moze korisno doprinijeti drustvu u nekoj buducnosti. ima raznih poslovica o obrazovanje, da ne citiram ... ali po obrazovanjem smatram znanje, a ne papir koji je kupljen ili dobijen po osnovu nekog statusa.

ali, hebat'ga, u zemlji u kojij profesori poptisuju tudje knjige kao svoje :zzzz:
Naveo sam primjer u namjeri da potvrdim tvoju tezu :)
ze kalanga

#270 Re: SREBRENICA

Post by ze kalanga »

Ne bih rekao da je nemoguće. Zašto za Grujićića ne bi glasao Bošnjak? Zašto bi svi oni koji glasaju za kandidate glasali po automatizmu i za stranku?I da li se na glasačkim mjestima dešavalo da se poništavaju glasovi za stranke?!

Sve su ovo pitanja na koje nećemo dobiti odgovor, ali pokušaj pravljenja problema gdje ga nema je običan potez gubitnika, u konkretnom slučaju Durakovića.
Ono što je fakt, da glasaju samo oni koji žive u Srebrenici danas - Grujičić bi dobio.

Ja se slažem i to sam već pisao, da se diže velika tenzija i pokušava se na razne načine osporiti izborni rezultat, slažem se i da je krajnje idiotski da glasaju i ljudi koji tamo ne žive, ali s druge strane, kao što neko pomenu izjave Durakovića govore da njemu nije stalo do Srebrenice, već do načelničkog mjesta i tu se onda vraćamo na početak...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#271 Re: SREBRENICA

Post by _BataZiv_0809 »

Zasto za Camila ne bi glasao Srbin?
ze kalanga

#272 Re: SREBRENICA

Post by ze kalanga »

To nigdje nisam ni doveo u pitanje. To je demokratski čin.
putokaz1

#273 Re: SREBRENICA

Post by putokaz1 »

Pa dobro,vidjet ćemo šta će sud reći,može potvrditi trenutno stanje,može ko zna šta(izmjeniti),jer moja prijateljica prije 4 godine imala problem kao Ćamil,nisu joj upisali jednu 0 u broju glasova,nakon žalbe ispravljeno i prošla.
Ćamilov je adut ti mogući glasovi,putem pošte.
Stav Zakona je da je odlučujuće kad je Pošta poslana a ne kad je stigla,pod predpostavkom da je sve ostalo u redu.Postoje i drugačija mišljenja.
Činjenica je da je više Srba u Srebrenici!
A postoje indicije da veliki broj Ljudi i jednih i drugih ima ličnu (izbornu ličnu) u Srebrenici a nije tu nastanjen,niti ima veze s Općinom.
Odgovornost je na CIKU,morali su unaprijed provjeriti stanje,prečešljat podatke svoje i podatke CIPSA.
Ja sam protiv političke Borbe Narod protiv naroda,to mi se nikako ne sviđa.
Toga ima i u FBIH u nekoliko Općina.
Sanjarko

#274 Re: SREBRENICA

Post by Sanjarko »

ze kalanga wrote:Ne bih rekao da je nemoguće. Zašto za Grujićića ne bi glasao Bošnjak?
:lol:

:-)

Ti ko da si sa marsa pao il sta.
Da za simpatizera cetnika, zrtava cetnika glasa.
Da Ja glasam primjerice za simpatizera cetnika, Ja kome su cetnici pola familije u rogatici zaklali u 2 svjetskom ratu.

PS. Mi Bosnjaci, Bosanci Glasamo za Srbe, Hrvate i druge ne Bosnjake, ne Bosance i dan danas i prije smo glasali jer ko onda glasa onoliko za Bogic Bogicevica, Zeljka Komsica itd.

Titu JB i dan danas mnogi vole i postuju i mnoge druge od Tesle, itd. Bosanci, Bosnjaci, i ginuli su
za iste, vole iste, daju imena ulica po istima itd.
ze kalanga

#275 Re: SREBRENICA

Post by ze kalanga »

Nije on ubio ničijeg oca, dok su njegovog ubili...
Ako je to najbitniji detalj priče.
Post Reply