Nemojte ljudi u off molim vas. Taman smo imali normalnu temu...johntra wrote:kakav ba željeznički koridor od tri i po kilometra? za šta da služi? za prevoz drva i ćumura u Boljakov potok?tec wrote:
Ne postoji nikakva prije ratni plan da se premjesti željezničke stanice van grada to je poslije ratno seosko maštanje. Ili ti stvarno misliš da je cijeli svijet glup jer imaju željezničke stanice u centru gradova? Ako se premjesti van grada onda stvarno nema više nikakvu svrhu za istu. Snovi o izmještanju gaje neo graditelji kao vlasnik Tibre koji ima snove napuniti cijeli koridor stambenim zgradama. To je i cilj dosadašnjeg uništavanje željezničkog saobraćaja.
Taj koridor je uvijek bio predviđen za obadva vida transporta i postoji, kao što je Thorgerson, napisao već 40 godina u prostornom planu. Nije jedan ili drugi nego oba dva.
Ali ideja stvarno čovjeku da se zgadi.
Kakvo ba uništavanje onoga što je već uništeno i što radi na minimumu svojih kapaciteta?
Je li Sarajevo Njujork, pa je ono baš daleko Stup od centra grada? koliko se ide do centra, osam sati?
bila ideja prije rata ili poslije, dobra je..usput, ako toliko žudiš za šinama, ne vidim razlog i da se dio ostavi kao tramvajski koridor ili koridor za gradski voz, što da ne...
ali eto, zato sad imamo željezničku stanicu u koju dođu dva i po voza putnika u sedam dana...baš strateški objekat, a usput još i propada...polako, ali sigurno..i usput, nisam napisao da se treba rušiti...ali će je srušiti bošnje, samo polako, tako što će je ostaviti da propada ili će se namiriti dugovi prema Željeznicama prodajom zgrade, pa će je onda fakat kupiti neki Tibraš i napraviti skupocjene spavaone...
i nisam spominjao nikakve autobuse, što mi neki imputiraju i boli me briga za sve prevoznike...ali, nisam ja kriv što je prevoznički lobi jači od željezničkog i što se to nikada neće promijeniti, nažalost...sve ostalo su samo vlažne maštarije ljudi koji pokušavaju porediti Sarajevo sa bilo kojom metropolom koja ima željezničku stanicu u centru grada...
Zeljeznica... Ovakva kakva je, po meni nema neku perspektivu kada je u pitanju putnicki saobracaj. Kamo srece da nije tako, ali jebiga, jeste.
Naravno da bi bila efikasnija, bolja za okolis itd. Ali koliko bi nam trebalo milijardi da dodjemo do tog nivoa da zeljeznica opet postane konkuretna za putnike? Evo recimo Sarajevo - Jadran... Krenes na more, imas autoput kojim si za manje od 2 sata na granici... A koliko treba vozu da dodje od Sarajeva do Ploca? Kakav je kvalitet usloge?
Zamislite koliko bi love bilo potrebno ulupati u zeljeznicu da bi od Sarajeva do Ploca stizali za dva sata? Da li bi taj novac omogucio vece ustede u lovi, vremenu i gorivu ako bi se iskoristio za ceste?
Kako bilo, skeptik sam al totalni. A ovo je tema o magistralama, ne prugama.