Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#251 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

johntra wrote:
tec wrote:
Ne postoji nikakva prije ratni plan da se premjesti željezničke stanice van grada to je poslije ratno seosko maštanje. Ili ti stvarno misliš da je cijeli svijet glup jer imaju željezničke stanice u centru gradova? Ako se premjesti van grada onda stvarno nema više nikakvu svrhu za istu. Snovi o izmještanju gaje neo graditelji kao vlasnik Tibre koji ima snove napuniti cijeli koridor stambenim zgradama. To je i cilj dosadašnjeg uništavanje željezničkog saobraćaja.

Taj koridor je uvijek bio predviđen za obadva vida transporta i postoji, kao što je Thorgerson, napisao već 40 godina u prostornom planu. Nije jedan ili drugi nego oba dva.

Ali ideja stvarno čovjeku da se zgadi.
kakav ba željeznički koridor od tri i po kilometra? za šta da služi? za prevoz drva i ćumura u Boljakov potok?
Kakvo ba uništavanje onoga što je već uništeno i što radi na minimumu svojih kapaciteta?
Je li Sarajevo Njujork, pa je ono baš daleko Stup od centra grada? koliko se ide do centra, osam sati?
bila ideja prije rata ili poslije, dobra je..usput, ako toliko žudiš za šinama, ne vidim razlog i da se dio ostavi kao tramvajski koridor ili koridor za gradski voz, što da ne...
ali eto, zato sad imamo željezničku stanicu u koju dođu dva i po voza putnika u sedam dana...baš strateški objekat, a usput još i propada...polako, ali sigurno..i usput, nisam napisao da se treba rušiti...ali će je srušiti bošnje, samo polako, tako što će je ostaviti da propada ili će se namiriti dugovi prema Željeznicama prodajom zgrade, pa će je onda fakat kupiti neki Tibraš i napraviti skupocjene spavaone...
i nisam spominjao nikakve autobuse, što mi neki imputiraju i boli me briga za sve prevoznike...ali, nisam ja kriv što je prevoznički lobi jači od željezničkog i što se to nikada neće promijeniti, nažalost...sve ostalo su samo vlažne maštarije ljudi koji pokušavaju porediti Sarajevo sa bilo kojom metropolom koja ima željezničku stanicu u centru grada...
Nemojte ljudi u off molim vas. Taman smo imali normalnu temu...

Zeljeznica... Ovakva kakva je, po meni nema neku perspektivu kada je u pitanju putnicki saobracaj. Kamo srece da nije tako, ali jebiga, jeste.

Naravno da bi bila efikasnija, bolja za okolis itd. Ali koliko bi nam trebalo milijardi da dodjemo do tog nivoa da zeljeznica opet postane konkuretna za putnike? Evo recimo Sarajevo - Jadran... Krenes na more, imas autoput kojim si za manje od 2 sata na granici... A koliko treba vozu da dodje od Sarajeva do Ploca? Kakav je kvalitet usloge?

Zamislite koliko bi love bilo potrebno ulupati u zeljeznicu da bi od Sarajeva do Ploca stizali za dva sata? Da li bi taj novac omogucio vece ustede u lovi, vremenu i gorivu ako bi se iskoristio za ceste?

Kako bilo, skeptik sam al totalni. A ovo je tema o magistralama, ne prugama.
tec

#252 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by tec »

johntra wrote:
kakav ba željeznički koridor od tri i po kilometra? za šta da služi? za prevoz drva i ćumura u Boljakov potok?
Kakvo ba uništavanje onoga što je već uništeno i što radi na minimumu svojih kapaciteta?
Je li Sarajevo Njujork, pa je ono baš daleko Stup od centra grada? koliko se ide do centra, osam sati?
bila ideja prije rata ili poslije, dobra je..usput, ako toliko žudiš za šinama, ne vidim razlog i da se dio ostavi kao tramvajski koridor ili koridor za gradski voz, što da ne...
ali eto, zato sad imamo željezničku stanicu u koju dođu dva i po voza putnika u sedam dana...baš strateški objekat, a usput još i propada...polako, ali sigurno..i usput, nisam napisao da se treba rušiti...ali će je srušiti bošnje, samo polako, tako što će je ostaviti da propada ili će se namiriti dugovi prema Željeznicama prodajom zgrade, pa će je onda fakat kupiti neki Tibraš i napraviti skupocjene spavaone...
i nisam spominjao nikakve autobuse, što mi neki imputiraju i boli me briga za sve prevoznike...ali, nisam ja kriv što je prevoznički lobi jači od željezničkog i što se to nikada neće promijeniti, nažalost...sve ostalo su samo vlažne maštarije ljudi koji pokušavaju porediti Sarajevo sa bilo kojom metropolom koja ima željezničku stanicu u centru grada...
Nije ovo mjesto za ovu diskusiju.

Komentar ti je :-) :facepalm:
johntra

#253 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by johntra »

možda možeš dosta stvari znati oko autoputeva i izgradnje istih i tako navlačiti pesimiste, ali ima nas još koji valjda smiju nešto znati...
ali, svakako pozdravljam tvoj optimizam da će Sarajevo, sa ovakvom strukturom stanovništva i vlašću, postati evropska metropola... :thumbup:
Alfons Kauders

#254 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

@Tec

Mislim da sam ovo vec postavljao, samo nisam siguran jel na ovoj temi.

https://www.google.ba/maps/@44.2601389, ... !1e4?hl=en

Dakle, predvidja se rekonstrukcija Brloski Potok - Vitalj... treca traka, korekcije trase... mislim da je ukupno 4.5 + 8.5km od Stupara do Vitalja.

Zar je moguce da se isplati raditi sve to na postojecoj trasi, a da se ne isplati roknuti tunel od 800 metara i eliminisati barem 3 do 3.5km postojece trase?

Meni kao laiku fakat nije jasno, jer su od Vitalja do nove dionice na Karauli planirali zaobilaznicu oko Kladnja, te dva tunela od po cca 500 metara u onom kanjonu prije Karaule (trasa bi isla drugom stranom kanjona, ako se ne varam). Mislim, ako se isplati uraditi 2 tunela na tom potezu, bez bitnog skracenja trase, zasto se ne isplati uraditi ovaj tunel koji bi skresao 3 kilometra prilicno loseg puta? Mozda je geologija problem, jer tamo oko Gojakovica imaju 2 aktivna klizista koja prave pizdariju na postojecoj trasi?
The BEN10

#255 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:@Tec

Dakle, predvidja se rekonstrukcija Brloski Potok - Vitalj... treca traka, korekcije trase... mislim da je ukupno 4.5 + 8.5km od Stupara do Vitalja.

Zar je moguce da se isplati raditi sve to na postojecoj trasi, a da se ne isplati roknuti tunel od 800 metara i eliminisati barem 3 do 3.5km postojece trase?

Meni kao laiku fakat nije jasno, jer su od Vitalja do nove dionice na Karauli planirali zaobilaznicu oko Kladnja, te dva tunela od po cca 500 metara u onom kanjonu prije Karaule (trasa bi isla drugom stranom kanjona, ako se ne varam). Mislim, ako se isplati uraditi 2 tunela na tom potezu, bez bitnog skracenja trase, zasto se ne isplati uraditi ovaj tunel koji bi skresao 3 kilometra prilicno loseg puta? Mozda je geologija problem, jer tamo oko Gojakovica imaju 2 aktivna klizista koja prave pizdariju na postojecoj trasi?
Aferim Alfonse, fkt i mene interesuje isto.
Alfons Kauders

#256 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

The BEN10 wrote:
Alfons Kauders wrote:@Tec

Aferim Alfonse, fkt i mene interesuje isto.
Naravno - jer obojica znamo put i znamo da se na tom mjestu moze napraviti najveca usteda, skoro ista kao na Karauli. :wink:

Na Nisicima bi se takodjer dalo "ukrasti" par kilometara ali to je druga prica.
So What!

#257 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Da, raspravljalo se po SSC forumu o potencijalnom Tunelu Kladanj, tj. tuenlu od Kladnja do naselja Gojsalići.

Što se tiče M18, najavljivana je izgradnja treće trake na poddionici Stupari - Vitalj, kao i neki radovi na Nišićima.

Ima negdje tabela tih planova i prioriteta.

Na drugu stranu raja, hajde da ne zatrpavamo ovu temu prije nego što počne sa slikama rekonstrukcije gradskih ulica.

Uredu, ako se radi o traznitnim ulicama, velikim gradskim alejama, 2x2 cestama kao što su ove velegradske po Sarajevu, Banja Luci, Zenici, Tuzli itd...
So What!

#258 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

A transverzala - 27. 10. 2016. @ xal3n (SSC)

P. S. Momak je izgubio dron, snimajući ovo.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#259 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

A koliko smo mi Bosanci žrtve samih sebe, svjedoče ove slike iznad, kao i slike katarstarskih parcela te projekat A transverzale.

Image

Image
So What!

#260 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Odličan prizor, južna magistrala u Tuzli i shoping mall Bingo City Center u izgradnji.

Image
Alfons Kauders

#261 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:Da, raspravljalo se po SSC forumu o potencijalnom Tunelu Kladanj, tj. tuenlu od Kladnja do naselja Gojsalići.

Što se tiče M18, najavljivana je izgradnja treće trake na poddionici Stupari - Vitalj, kao i neki radovi na Nišićima.

Na drugu stranu raja, hajde da ne zatrpavamo ovu temu prije nego što počne sa slikama rekonstrukcije gradskih ulica.

Uredu, ako se radi o traznitnim ulicama, velikim gradskim alejama, 2x2 cestama kao što su ove velegradske po Sarajevu, Banja Luci, Zenici, Tuzli itd...
Da, u toj tabeli sam i vidio Stupari - Vitalj - treca traka, ista kilometraza... I nisam siguran da ce se to fino zavrsiti, jer cesta prolazi kroz 2 sela i 2-3 zaseoka, trasa je za kurac, plus je na dva mjesta presjecena klizistima (sanirali su ih pa vec par godina nisu odnijela put, ali posto tu prolazim cijeli zivot, znam da nece potrajati)...

Kako god, stvarno mi nije jasno kako je isplativa npr. obilaznica oko Kladnja sa masom objekata na jako nepristupacnom terenu (kanjon)... A nije isplativ ovaj tunel kojim bi se fulali Gojsalici i Gojakovici, i skratio put za vise od 3km.
Alfons Kauders

#262 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:A koliko smo mi Bosanci žrtve samih sebe, svjedoče ove slike iznad, kao i slike katarstarskih parcela te projekat A transverzale.

Image

Image
Samo rusi, ne zali. Ko ih jebe.

Zivio sam ni 100 metara odatle, 1999 cini mi se... Znalo se gdje treba proci cesta, moglo se skontat odokativno, ali ljude je bolio kurac, pravili kuce... Kada sam tu ponovo prosao 7-8 godina kasnije, taj prostor za cestu se jedva nazirao. I sta sad, trebamo ih obestetiti sto su krsili zakon?

To isto ko da ja sutra istresem kamion cigle na cestu, pa onda trazim od drzave da mi nadoknadi stetu, sto su komunalci pokupili i odnijeli moju ciglu s ceste.
jao_situacije

#263 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by jao_situacije »

Alfons Kauders wrote:
So What! wrote:A koliko smo mi Bosanci žrtve samih sebe, svjedoče ove slike iznad, kao i slike katarstarskih parcela te projekat A transverzale.

Image

Image
Samo rusi, ne zali. Ko ih jebe.

Zivio sam ni 100 metara odatle, 1999 cini mi se... Znalo se gdje treba proci cesta, moglo se skontat odokativno, ali ljude je bolio kurac, pravili kuce... Kada sam tu ponovo prosao 7-8 godina kasnije, taj prostor za cestu se jedva nazirao. I sta sad, trebamo ih obestetiti sto su krsili zakon?

To isto ko da ja sutra istresem kamion cigle na cestu, pa onda trazim od drzave da mi nadoknadi stetu, sto su komunalci pokupili i odnijeli moju ciglu s ceste.
jednostavno rješenje

Image

iz temelja izvališ kuću
jao_situacije

#264 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by jao_situacije »

KvaziExpert wrote:što blindirani, jel' ako budu pružali otpor i otvarali vatru? :D
pa ja :mrgreen:
The BEN10

#265 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:
So What! wrote:Da, raspravljalo se po SSC forumu o potencijalnom Tunelu Kladanj, tj. tuenlu od Kladnja do naselja Gojsalići.

Da, u toj tabeli sam i vidio Stupari - Vitalj - treca traka, ista kilometraza... I nisam siguran da ce se to fino zavrsiti, jer cesta prolazi kroz 2 sela i 2-3 zaseoka, trasa je za kurac, plus je na dva mjesta presjecena klizistima (sanirali su ih pa vec par godina nisu odnijela put, ali posto tu prolazim cijeli zivot, znam da nece potrajati)...

Kako god, stvarno mi nije jasno kako je isplativa npr. obilaznica oko Kladnja sa masom objekata na jako nepristupacnom terenu (kanjon)... A nije isplativ ovaj tunel kojim bi se fulali Gojsalici i Gojakovici, i skratio put za vise od 3km.
@SoWhat - tema o putevima ne treba tretirati samo Šeher. Jest da je ko deset drugih, ali brate dragi, M18 je jedna od najvažnijih dionica u zemlji. A rupetina obična.
Alfons je itekako u pravu što potencira to pitanje. Pa taj put sa glavnim gradom veže najmnogoljudniji kanton (TK) koji je ujedno i najveći industrijski centar!
Alfons Kauders

#266 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

The BEN10 wrote:
Alfons Kauders wrote:

@SoWhat - tema o putevima ne treba tretirati samo Šeher. Jest da je ko deset drugih, ali brate dragi, M18 je jedna od najvažnijih dionica u zemlji. A rupetina obična.
Alfons je itekako u pravu što potencira to pitanje. Pa taj put sa glavnim gradom veže najmnogoljudniji kanton (TK) koji je ujedno i najveći industrijski centar!
Da, dva najmnogoljudnija kantona, sa najvecim ucescem u budzetu itd...

I Opstinu Centar koja je 10 puta vaznija od Tuzle... A njeni stanovnici uplacuju 3 puta vise poreza od nas u provinciji (po Bakiru i Kifli)
Haris.ba

#267 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Alfons Kauders wrote:

I Opstinu Centar koja je 10 puta vaznija od Tuzle... A njeni stanovnici uplacuju 3 puta vise poreza od nas u provinciji (po Bakiru i Kifli)
Radi li se šta na južnoj tuzlanskoj zaobilaznici? Da se spoji sa magistralom na Husinu?

Znam da se spoj "sjeverne zaobilaznice" sa petljom u Šiičkom sa 4 trake još čeka.

Jesu li završili rekonstrukciju puta do aerodroma u Živinicama?
tec

#268 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by tec »

Alfons Kauders wrote: Da, u toj tabeli sam i vidio Stupari - Vitalj - treca traka, ista kilometraza... I nisam siguran da ce se to fino zavrsiti, jer cesta prolazi kroz 2 sela i 2-3 zaseoka, trasa je za kurac, plus je na dva mjesta presjecena klizistima (sanirali su ih pa vec par godina nisu odnijela put, ali posto tu prolazim cijeli zivot, znam da nece potrajati)...

Koliko sa uspio da saznam još nema definitivnog projekta za dionicu Stupai - Kladanji tako da navedena kilometraža nije relevantna i na toj dionici se razmatra mogućnost nekoliko tunela.

Ja mislim da nema potrebe postavljati gradske saobraćajnica na ovu diskusiju pogotovo ne Sarajevske jer postoji odvojena diskusija za to.
Alfons Kauders

#269 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:
Alfons Kauders wrote:

Radi li se šta na južnoj tuzlanskoj zaobilaznici? Da se spoji sa magistralom na Husinu?

Znam da se spoj "sjeverne zaobilaznice" sa petljom u Šiičkom sa 4 trake još čeka.

Jesu li završili rekonstrukciju puta do aerodroma u Živinicama?
Ne, ne i ne

Niti se ikad radilo 1. i 3.

2. je stalo radi eksproprijacije i ne zna se da li ce se ikad rijesiti
Alfons Kauders

#270 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote: Da, u toj tabeli sam i vidio Stupari - Vitalj - treca traka, ista kilometraza... I nisam siguran da ce se to fino zavrsiti, jer cesta prolazi kroz 2 sela i 2-3 zaseoka, trasa je za kurac, plus je na dva mjesta presjecena klizistima (sanirali su ih pa vec par godina nisu odnijela put, ali posto tu prolazim cijeli zivot, znam da nece potrajati)...

Koliko sa uspio da saznam još nema definitivnog projekta za dionicu Stupai - Kladanji tako da navedena kilometraža nije relevantna i na toj dionici se razmatra mogućnost nekoliko tunela.

Ja mislim da nema potrebe postavljati gradske saobraćajnica na ovu diskusiju pogotovo ne Sarajevske jer postoji odvojena diskusija za to.
Kontam - znaci kilometraza nije izvedena iz nekih projekata, vec na osnovu postojeceg stanja. To me zbunilo, jer jebiga kako god da sracunam ispada da govore o postojecoj trasi bez ikakvog skracenja.

Dakle:

- Juzno od Kladnja, tj Vitalj - Karaula... Vec postoji projekt zaobilaznice (vec je postavljan dokument na koji sam se pozivao kad sam pricao o tunelima u kanjonu Ujice)...

- Sjeverni potez, Vitalj - Stupari, nije razradjen, odnosno samo se okvirno zna da ce se raditi

Ali opet mi nije jasno zasto su naveli da ce se ovaj pravac uraditi u sklopu ovog projekta modernizacije magistrala, jer koliko znam, on ide do 2020... A nisam siguran da od nule mogu pripremiti idejno rjesenje, dokumentaciju, i sve realizirati do 2020 (imajuci u vidu koliko im je trebalo za Karaulu koja je na kraju otvorena mada trecina radova nije okoncana, tj ni zapoceta).
So What!

#271 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

The BEN10 wrote: @SoWhat - tema o putevima ne treba tretirati samo Šeher. Jest da je ko deset drugih, ali brate dragi, M18 je jedna od najvažnijih dionica u zemlji. A rupetina obična.
Pa o tome ti i govorim, kažem da se ne spominju sarajevske uličice već veliki putevi poput M18, zbog njega je maltene i otvorena tema.

Čitaj šta pišem ;-)
So What!

#272 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

@ OldMayor na SSC forumu...
Ja bih samo zbog ovoga zagradio na najmoguci hinjski nacin Ivazovicu pristup njegovoj kuci. Vidi se fino na situaciji iz 2003 da je namjerno nabio kucu tik do ucrtane trase. Ovo sam ja slobodno ucrtao, ali otprilike trasa je odmah do njegove kuce.

Da je kucu smjestio dalje u parcelu, mozda bi se moglo sa komsijom nekako kompenzirati, pa zamjeniti komade zemljista, ovako je to nemoguce. Ali ne, on nije razmisljao o tome da bi nekada put mogao biti izgradjen, i sad zbog njega moraju ispastati hiljade gradjana.

Image

Image
So What!

#273 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Snimak dronom iznad kruznog toka A transverzale 27.10.2016. @ xal3n

The BEN10

#274 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:
tec wrote:Koliko sa uspio da saznam još nema definitivnog projekta za dionicu Stupai - Kladanji tako da navedena kilometraža nije relevantna i na toj dionici se razmatra mogućnost nekoliko tunela.

Kontam - znaci kilometraza nije izvedena iz nekih projekata, vec na osnovu postojeceg stanja. To me zbunilo, jer jebiga kako god da sracunam ispada da govore o postojecoj trasi bez ikakvog skracenja.
Dakle:
- Juzno od Kladnja, tj Vitalj - Karaula... Vec postoji projekt zaobilaznice (vec je postavljan dokument na koji sam se pozivao kad sam pricao o tunelima u kanjonu Ujice)...

- Sjeverni potez, Vitalj - Stupari, nije razradjen, odnosno samo se okvirno zna da ce se raditi

Ali opet mi nije jasno zasto su naveli da ce se ovaj pravac uraditi u sklopu ovog projekta modernizacije magistrala, jer koliko znam, on ide do 2020... A nisam siguran da od nule mogu pripremiti idejno rjesenje, dokumentaciju, i sve realizirati do 2020 (imajuci u vidu koliko im je trebalo za Karaulu koja je na kraju otvorena mada trecina radova nije okoncana, tj ni zapoceta).
@tec - i mene interesuje isto ovo o čemu piše @Alfonse. Jako je čudno po prvi puta čuti o bilo kakvoj pomisli o tunelu na toj dionici (a što je nekako logičnije rješenje) - baš iz razloga kao što kolega reče: za dokumentaciju će trebati koliko hoćeš vremena. Ili možda nas dvojica propuštamo nešto...
The BEN10

#275 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by The BEN10 »

So What! wrote:
The BEN10 wrote: @SoWhat - tema o putevima ne treba tretirati samo Šeher. Jest da je ko deset drugih, ali brate dragi, M18 je jedna od najvažnijih dionica u zemlji. A rupetina obična.
Pa o tome ti i govorim, kažem da se ne spominju sarajevske uličice već veliki putevi poput M18, zbog njega je maltene i otvorena tema.

Čitaj šta pišem ;-)
tec wrote:Ja mislim da nema potrebe postavljati gradske saobraćajnica na ovu diskusiju pogotovo ne Sarajevske jer postoji odvojena diskusija za to.

Kao što kolega @tec reče, predlažem da o toj temi ne pišeš na ovom topicu. Odgovarajući topic već postoji i molio bih da nastaviš pisati tamo.
http://forum.klix.ba/izradnja-saobracaj ... 11485.html
HVALA
Post Reply