Sloboda govora
- Arminovski
#251 Re: Sloboda govora
Imamo mi dovoljno slobode govora, haman da nam prekipi. To što nam fali je poštenje, razumijevanje i slične stvari.
- Gojeni H
#252 Re: Sloboda govora
Hajd' preci cemo preko ovoga "osnivanja religije", ali NE ...Bodkin wrote:
Zanimljivo. Ja sad osnujem religiju i kazem zabranjeno je pisati po forumu. Onda odem i roknem insomniju u francuskoj jer je pisanje uvreda za moju religiju.
Tako nekako i ovo gore dodje
Prava definicija bi bila, tvoja religija zabranjuje pisanje na forumu, neki list ili TV napravi karikaturu ili emisiju ismijvajuci ne samo pravilo vec i "donosioca" religije i dovede ga u vezu sa silovanjem jer vecina onih koji siluju pripadaju tvojoj religiji.
Onda "duhovni zastitari" TE tvoje religije, isfrustrirani dnevnim hebavanjem od strane diktatorskih rezima, u zemljama u kojoj su vecina, i nemogucnosti bilo kakvog protesta protiv svakodnevnog seksa, napare svoje sljedbenike te fokusiraju ventilisanje svojih frustracija na jedan dogadjaj, odnosno jedan subjekt.
Sljedbenici TE religije u zemljama u kojim nisu vecina, a koji su smjesteni u geta ili su se sami "smjestili" u geta, takodje imaju silne frustracije od strane dnevnog seksa u glavu + frustracije cinjenicom da ne znaju ni gdje su posli ni odakle su dosli.
Nekoliko njih pametnijih onda saberu veoma mali broj onih koji od silnog seksa nad njima nemaju vise nikakvog pravca i onda daju smisao njihovim zivotima.
Onda ovi isfrustrirani kazu: "Za sav svakodnevni seks, koji je samo naoko bio fin, kriva je rijec ispisana na forumu odnosno novina/TV koji ismijavaju nasu religiju. Vrijeme ovakvog seksa i zivota treba da prestane. I zivot ode niz vodu ... kao jedini percipirani smisao takvom praznom zivotu. Kraj je zivot, smrt nije smrt - smrt je zivot."
- jasko_ba
#253 Re: Sloboda govora
Ali zar se ne moze skontati da je ovo obicna zajebancija? Evo video na pocetku ove stranice gdje pricaju autori South Parka, napravili su epizodu gdje Muhamed, Isus, Mojsije, Buda, Jozef Smith i Krisna pomazu Kartmanu i ekipi. Pogodi ko se zalio samo na ovo.Hakiz wrote:U islamu zabranjeno prikazivanje likova, tako da se prikazivanje lika poslanika, bez obzira na sadržaj, samo po sebi smatra uvredom.jasko_ba wrote:Jel moguce da npr. zbog ove slike, nekome dodje da psuje mater i prijeti ubojstvom? Nije valjda dotle svijet poludio?![]()
![]()

-
Hakiz
#254 Re: Sloboda govora
Ali zar se ne moze skontati da je ovo obicna zajebancija? Evo video na pocetku ove stranice gdje pricaju autori South Parka, napravili su epizodu gdje Muhamed, Isus, Mojsije, Buda, Jozef Smith i Krisna pomazu Kartmanu i ekipi. Pogodi ko se zalio samo na ovo.jasko_ba wrote: U islamu zabranjeno prikazivanje likova, tako da se prikazivanje lika poslanika, bez obzira na sadržaj, samo po sebi smatra uvredom.
[/quote]Njima, to jeste muslimanima, nije zajebancija. Da ne ulazimo u razloge zašto hrišćani ili jevreji imaju viši prag tolerancije na zezanje sa svojim svetinjama.
Ali, opet da ponovim. Prikazivanje lika osoba, pa i Muhammeda, čak i da je u pozitivnom obliku, je zabranjeno. Tako da nema veze da li je zezancija, pozitivna kritika, negativna itd, ako prikažeš lik Muhammeda možeš očekivati napade.
Što se mene tiče to je bezveze, ali takvi su. Dok se ne promijene. A sve se mijenja, samo treba sačekati.
- piupiu
#255 Re: Sloboda govora
Ama, ne mogu. Hoću da budem disident.jao_situacije wrote:mogla bi i ti u leksikon forumapiupiu wrote:Demokratija u Bosni apsolutno ne funkcioniše. Odnosno - funkcioniše - kao tri jednopartijska sistema umjesto jednog. A to je tako jer se demokratija ne može presaditi. I to znaju svi ozbiljni ljudi, uključujući i Brozove pionire koji su instalisali tri jednopartijska sistema umjesto jednog sa sve totalitarnom praksom pride. U Bosni su sva tri cara gola, a demokratija je onaj plašt što ga svi podanici vide, klanjaju mu se i dive ... to 'iskazivanje mišljenja' možeš objesiti mačku o rep jer ono ne znači ništa u državi gdje tvoj opstanak ovisi o dobroj volji tri gologuza cara, a u svakom drugom segmentu je bezvrijedan.
Volim ovog Gojenog, ali me nekad baš iznervira ta crno-bijela priča - pa, sve su ove hairlije odrasle u onom sistemu, i ovo što sada imamo u praksi je system update - verzija 1.03.
- jao_situacije
#256 Re: Sloboda govora
čak nije ni major updatepiupiu wrote:Ama, ne mogu. Hoću da budem disident.jao_situacije wrote:mogla bi i ti u leksikon forumapiupiu wrote:Demokratija u Bosni apsolutno ne funkcioniše. Odnosno - funkcioniše - kao tri jednopartijska sistema umjesto jednog. A to je tako jer se demokratija ne može presaditi. I to znaju svi ozbiljni ljudi, uključujući i Brozove pionire koji su instalisali tri jednopartijska sistema umjesto jednog sa sve totalitarnom praksom pride. U Bosni su sva tri cara gola, a demokratija je onaj plašt što ga svi podanici vide, klanjaju mu se i dive ... to 'iskazivanje mišljenja' možeš objesiti mačku o rep jer ono ne znači ništa u državi gdje tvoj opstanak ovisi o dobroj volji tri gologuza cara, a u svakom drugom segmentu je bezvrijedan.![]()
![]()
Volim ovog Gojenog, ali me nekad baš iznervira ta crno-bijela priča - pa, sve su ove hairlije odrasle u onom sistemu, i ovo što sada imamo u praksi je system update - verzija 1.03.
komunizam su pravili ljudi koji su odrasli u kapitalizmu a ovu oligokratiju prave oni koji su odrasli u komunizmu, a usput su i sjebali ono što su kapitalisti napravili i ostavili im
- piupiu
#257 Re: Sloboda govora
Kozmetičke promjene se ne pikaju.jao_situacije wrote:čak nije ni major update![]()
Dijalektički materijalizam.komunizam su pravili ljudi koji su odrasli u kapitalizmu a ovu oligokratiju prave oni koji su odrasli u komunizmu, a usput su i sjebali ono što su kapitalisti napravili i ostavili im
- Connaisseur Karlin
#258 Re: Sloboda govora
Dali znas razloge zabrane? Naravno,osim sto je muhamed govorio jer nije hito da mu se vjernici klanjaju ili da ga dozivljavaju kao idole tokom njegovog zivota. Danas mnogi idoliziraju Muhameda,sto znaci,da crtezi o njemu nisu sprijecili doticnu pojavu medju vjernicima. Mislim da tu postoje razlozi koji su vezani za politicki smijer relgije.Hakiz wrote:
Njima, to jeste muslimanima, nije zajebancija. Da ne ulazimo u razloge zašto hrišćani ili jevreji imaju viši prag tolerancije na zezanje sa svojim svetinjama.
Ali, opet da ponovim. Prikazivanje lika osoba, pa i Muhammeda, čak i da je u pozitivnom obliku, je zabranjeno. Tako da nema veze da li je zezancija, pozitivna kritika, negativna itd, ako prikažeš lik Muhammeda možeš očekivati napade.
Što se mene tiče to je bezveze, ali takvi su. Dok se ne promijene. A sve se mijenja, samo treba sačekati.
U islamskoj umjetnoci mozes primjetiti Muhameda sa licem,a o vise detalja je pisao i forumash asurbanipal
-
slavonskilola
#259 Re: Sloboda govora
Zabrana postoji i iza nje stoje ljudi vjernici,tako da je neumjesno objavljivati takve crteže ili fotografije.
Liberalizam u doslovnom smislu nije sloboda nego vrlo često negacija iste.
Osobno nisam sretan kada se piše ili govori loše o mojim Svetinjama i to pravilo poštujem kada su u pitanju oni koji žive pokraj mene.
Osobno nisam sretan kada se piše ili govori loše o mojim Svetinjama i to pravilo poštujem kada su u pitanju oni koji žive pokraj mene.
-
Hakiz
#260 Re: Sloboda govora
Da, znam da ima i u islamskoj umjetnosti prikazivanja lika Muhammeda, ne samo to, u Siriji postoji hamam sa erotskom umjetnosti na zidovima (ako ga nisu uništili u ovim sukobima), ali bez obzira da li je u pitanju vjerski islam ili politički islam, ako je preovladavajući stav da je zabranjeno, zabranjeno je. Sve dok ne dočekamo dan da se taj stav promijeni. Promijeniće se sigurno, nema religije koja se nije mijenjala, i islam se mijenja, ali treba dočekati to vrijeme.Connaisseur Karlin wrote:Dali znas razloge zabrane? Naravno,osim sto je muhamed govorio jer nije hito da mu se vjernici klanjaju ili da ga dozivljavaju kao idole tokom njegovog zivota. Danas mnogi idoliziraju Muhameda,sto znaci,da crtezi o njemu nisu sprijecili doticnu pojavu medju vjernicima. Mislim da tu postoje razlozi koji su vezani za politicki smijer relgije.Hakiz wrote:
Njima, to jeste muslimanima, nije zajebancija. Da ne ulazimo u razloge zašto hrišćani ili jevreji imaju viši prag tolerancije na zezanje sa svojim svetinjama.
U islamskoj umjetnoci mozes primjetiti Muhameda sa licem,a o vise detalja je pisao i forumash asurbanipal
Ne kažem ja da ne treba praviti karikature sa Muhammedovim likom, samo sam odgovorio u čemu je problem sa konkretnom karikaturom otprije nekoliko postova.
A ta priča o neklanjanju idolima mi je skroz šuplja. Kao, nema klanjanja idolima, a kada se klanja okreće se prema crnom kamenu.
- Connaisseur Karlin
#261 Re: Sloboda govora
Zabrana religjskih institucija ili pojedinih organizacija ,grupa ili lica, takodjer ukljucuje kazne: smrt,rezanje dijelova tijela ili zatvor! Takve zabrane se cak ne uklapaju ni u propisima od strane International Covenant on Civil and Political Rights. Neumjesno je da vjernici podrzavaju takve kazne!slavonskilola wrote:Zabrana postoji i iza nje stoje ljudi vjernici,tako da je neumjesno objavljivati takve crteže ili fotografije.
Sa sloodm govora se obavezno treba spomenuti Sloboda Misljenja ,a koja je takodjer cesto puta zabranjena . Govor mrznje nije dio slobode govora ili slobode misljenja. Balsfemija je danas zadrzana u drzavama u kojim je relgija dio drzavnog zakona,a jedn dio cak i na Zapadu,a skrnavljenje objekata je danas dio u vecini zakona svih drzava. Kaznjavanjem lica se zasticuje religija,a kaznjavanje osoba radi relgija je vec posmtrano od strane UN,koja ne podrzava zasttiu relgija na nivou oduzimanja prava slobode govora i ispoljavanje slobode misljenja gradjana bilo kojeg drustva.
Last edited by Connaisseur Karlin on 07/10/2016 00:44, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#262 Re: Sloboda govora
Mislimani su se vec zalili UN-u ,cijelom svijetu u vezi "vrijedanja" i nisu dobili podrsku na globalnom nivou.Hakiz wrote:Da, znam da ima i u islamskoj umjetnosti prikazivanja lika Muhammeda, ne samo to, u Siriji postoji hamam sa erotskom umjetnosti na zidovima (ako ga nisu uništili u ovim sukobima), ali bez obzira da li je u pitanju vjerski islam ili politički islam, ako je preovladavajući stav da je zabranjeno, zabranjeno je. Sve dok ne dočekamo dan da se taj stav promijeni. Promijeniće se sigurno, nema religije koja se nije mijenjala, i islam se mijenja, ali treba dočekati to vrijeme.Connaisseur Karlin wrote:
Dali znas razloge zabrane? Naravno,osim sto je muhamed govorio jer nije hito da mu se vjernici klanjaju ili da ga dozivljavaju kao idole tokom njegovog zivota. Danas mnogi idoliziraju Muhameda,sto znaci,da crtezi o njemu nisu sprijecili doticnu pojavu medju vjernicima. Mislim da tu postoje razlozi koji su vezani za politicki smijer relgije.
Ne kažem ja da ne treba praviti karikature sa Muhammedovim likom, samo sam odgovorio u čemu je problem sa konkretnom karikaturom otprije nekoliko postova.
A ta priča o neklanjanju idolima mi je skroz šuplja. Kao, nema klanjanja idolima, a kada se klanja okreće se prema crnom kamenu.
Da,u pravu si,crni Kamen je jedan oblik prakticiranja klanjanja idodlskim stilom.
Trenutno su prespori sa reakcijama i odgovorima
- dječak sa šibicama
#263 Re: Sloboda govora
Inace Muhamed je u South Parku nevidljiv, sto je uradjeno genijalno, pa je Tom Kruz htio oteti Muhameda da otkrije tajnu nevidljivosti, i ne samo Tom Kruz.jasko_ba wrote: Ali zar se ne moze skontati da je ovo obicna zajebancija? Evo video na pocetku ove stranice gdje pricaju autori South Parka, napravili su epizodu gdje Muhamed, Isus, Mojsije, Buda, Jozef Smith i Krisna pomazu Kartmanu i ekipi. Pogodi ko se zalio samo na ovo.![]()
Na takvo sto samo tesko zatucan covjek moze reagovati prijetnjama i pljuvanjem.
-
Hakiz
#264 Re: Sloboda govora
Da, studio je autorima South Parka rekao da ne smiju prikazati Muhammeda jer se plaše da će im postaviti bombu. I to su samo za Muhammeda napravili ustupak.dječak sa šibicama wrote:Inace Muhamed je u South Parku nevidljiv, sto je uradjeno genijalno, pa je Tom Kruz htio oteti Muhameda da otkrije tajnu nevidljivosti, i ne samo Tom Kruz.jasko_ba wrote: Ali zar se ne moze skontati da je ovo obicna zajebancija? Evo video na pocetku ove stranice gdje pricaju autori South Parka, napravili su epizodu gdje Muhamed, Isus, Mojsije, Buda, Jozef Smith i Krisna pomazu Kartmanu i ekipi. Pogodi ko se zalio samo na ovo.![]()
Na takvo sto samo tesko zatucan covjek moze reagovati prijetnjama i pljuvanjem.
Hajde, barem su pošteno rekli da je u pitanju strah. Od nenasilne religije
- dječak sa šibicama
#265 Re: Sloboda govora
Kad smo vec kod South Parka, treba biti iskren pa reci da nisu prvi muslimani koji su digli glas protiv ovog crtica... lik koji je "davao" glas Kuharu, pobunio se kada su poceli sprdati njegovu religiju (iskreno, ne znam o kojoj je rijec).
Sto je pomalo licemjerno, nije se bunio kada su sprdali Isusa i krscanstvo.
Inace, oni to rade odlicno, onaj boks mec slabasnog Isusa i ko od brda odvaljenog Sotone, kada se cijeli South Park kladio na Sotonu pa cak i svecenik, ono je vrhunac dobre zajebancije ne sa religijom vec sa laznim vjernicima.
Sto je pomalo licemjerno, nije se bunio kada su sprdali Isusa i krscanstvo.
Inace, oni to rade odlicno, onaj boks mec slabasnog Isusa i ko od brda odvaljenog Sotone, kada se cijeli South Park kladio na Sotonu pa cak i svecenik, ono je vrhunac dobre zajebancije ne sa religijom vec sa laznim vjernicima.
-
slavonskilola
#266 Re: Sloboda govora
Bitno je kako islamske svete knjige to tumače ne što hoće pojedinci ili organizacije koji u toj tkz. slobodi govora sebi i svojim viđenjima vjere u Boga nalaze prostoraConnaisseur Karlin wrote:Zabrana religjskih institucija ili pojedinih organizacija ,grupa ili lica, takodjer ukljucuje kazne: smrt,rezanje dijelova tijela ili zatvor! Takve zabrane se cak ne uklapaju ni u propisima od strane International Covenant on Civil and Political Rights. Neumjesno je da vjernici podrzavaju takve kazne!slavonskilola wrote:Zabrana postoji i iza nje stoje ljudi vjernici,tako da je neumjesno objavljivati takve crteže ili fotografije.
Sa sloodm govora se obavezno treba spomenuti Sloboda Misljenja ,a koja je takodjer cesto puta zabranjena . Govor mrznje nije dio slobode govora ili slobode misljenja. Balsfemija je danas zadrzana u drzavama u kojim je relgija dio drzavnog zakona,a jedn dio cak i na Zapadu,a skrnavljenje objekata je danas dio u vecini zakona svih drzava. Kaznjavanjem lica se zasticuje religija,a kaznjavanje osoba radi relgija je vec posmtrano od strane UN,koja ne podrzava zasttiu relgija na nivou oduzimanja prava slobode govora i ispoljavanje slobode misljenja gradjana bilo kojeg drustva.
Vrlo je važno tko sve u ime religijskih organizacija ili institucija sebi uzima pravo na odmazdu,no osobno ne vjerujem da ona postoji u temeljima bilo koje religije.Zbog toga je u ovom slučaju bitno ono što kažu relevantni muslimanski vjerski službenici ili što stoji u temeljima svetih knjiga i oni to vjernicima prenose . Kvazi kršćanski zapad pljuje i gazi bez posljedica po vlastitim vrijednostima ili vjerskim institucijama pa kada im je nestalo prostora nastavljaju dalje po drugima.Meni kao vjerniku tu nema nejasnoća.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#267 Re: Sloboda govora
nije religija nasilna, nego ljudi
- Connaisseur Karlin
#268 Re: Sloboda govora
Sve Svete Knjige osudjuju Bogohuljenje/Blasfemiju kao grijeh,kao pisanje/priacnje protiv relgije i slicno.slavonskilola wrote:Bitno je kako islamske svete knjige to tumače ne što hoće pojedinci ili organizacije koji u toj tkz. slobodi govora sebi i svojim viđenjima vjere u Boga nalaze prostoraConnaisseur Karlin wrote:Zabrana religjskih institucija ili pojedinih organizacija ,grupa ili lica, takodjer ukljucuje kazne: smrt,rezanje dijelova tijela ili zatvor! Takve zabrane se cak ne uklapaju ni u propisima od strane International Covenant on Civil and Political Rights. Neumjesno je da vjernici podrzavaju takve kazne!slavonskilola wrote:Zabrana postoji i iza nje stoje ljudi vjernici,tako da je neumjesno objavljivati takve crteže ili fotografije.
Vrlo je važno tko sve u ime religijskih organizacija ili institucija sebi uzima pravo na odmazdu,no osobno ne vjerujem da ona postoji u temeljima bilo koje religije.Zbog toga je u ovom slučaju bitno ono što kažu relevantni muslimanski vjerski službenici ili što stoji u temeljima svetih knjiga i oni to vjernicima prenose . Kvazi kršćanski zapad pljuje i gazi bez posljedica po vlastitim vrijednostima ili vjerskim institucijama pa kada im je nestalo prostora nastavljaju dalje po drugima.Meni kao vjerniku tu nema nejasnoća.
- Connaisseur Karlin
#269 Re: Sloboda govora
ali kako ce relgija biti primjenjena u praksi bez ljudi,tj. bez ljudi nema ni religijeVelkoski wrote:nije religija nasilna, nego ljudi
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#270 Re: Sloboda govora
recimo ti imaš sreće što ja ne mogu ispoljiti svoje anarhične stavove zbog zakona...
Sent from my D6503 using Tapatalk
-
Hakiz
#271 Re: Sloboda govora
Da ne idemo u to da li u religiji postoji nešto šta ljudima opravdava nasilje u njeno ime.Velkoski wrote:nije religija nasilna, nego ljudi
Inače religijski propisi, mitovi itd su napisani tako da nisu precizni. Pa kada treba, može se pozivati na nasilje, a kada nasilje nije popularno može se reći da je nasilje u ime vjere u stvari pogrešno tumačenje.
Sve je to veliko licemjerje.
-
Hakiz
#272 Re: Sloboda govora
Sada si pretjerao.Velkoski wrote:recimo ti imaš sreće što ja ne mogu ispoljiti svoje anarhične stavove zbog zakona...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#273 Re: Sloboda govora
qq 
-
slavonskilola
#274 Re: Sloboda govora
Bitno je kako islamske svete knjige to tumače ne što hoće pojedinci ili organizacije koji u toj tkz. slobodi govora sebi i svojim viđenjima vjere u Boga nalaze prostora
Vrlo je važno tko sve u ime religijskih organizacija ili institucija sebi uzima pravo na odmazdu,no osobno ne vjerujem da ona postoji u temeljima bilo koje religije.Zbog toga je u ovom slučaju bitno ono što kažu relevantni muslimanski vjerski službenici ili što stoji u temeljima svetih knjiga i oni to vjernicima prenose . Kvazi kršćanski zapad pljuje i gazi bez posljedica po vlastitim vrijednostima ili vjerskim institucijama pa kada im je nestalo prostora nastavljaju dalje po drugima.Meni kao vjerniku tu nema nejasnoća.[/quote]
Sve Svete Knjige osudjuju Bogohuljenje/Blasfemiju kao grijeh,kao pisanje/priacnje protiv relgije i slicno.
Ti,kao vjernik,ako sam dboro razumjela,podrzavas da osobe budu ubijene,ili osakacene jer su ispricale vic ili nacrtale karikaturu.
Kako pomsatras misljenje vjernika koji kazu da je njhivoa vjera najbolja,najtacnija i najsavrsenija. Zar to nije takodjer oblik blasfemije o kojoj religijske isnittucije sute.
Relgija nikad ne smije biti iznad prava na zivot jedne osobe. Religijske insittucije svojim blasfemisjkim zakonima izigravaju Boga,prkaticiranjem akta ubisttva. E,pa,to ne moze tako,tj. selektivno ubijanje ili kaznjavanje.
[/quote]
Sve to što navodiš sam nastojao objasnit u citiranom postu iznad.
Religija uvijek treba štititi fizičku i duhovnu dimenziju života ali u povijesti religije mnogi su sebi uzimali exsluzivu ili tumačli vjeru u Boga onako kako njima odgovara.
Dakle uglavnom nemožemo ništa napraviti ako se netko u ime slobode izrugiva onome što je nama sveto ali možemo mi ne biti takvi jer granice slobode su mjera naše osobne savijesti i istinski vijernik ih nikada neće namjerno preći.
Vrlo je važno tko sve u ime religijskih organizacija ili institucija sebi uzima pravo na odmazdu,no osobno ne vjerujem da ona postoji u temeljima bilo koje religije.Zbog toga je u ovom slučaju bitno ono što kažu relevantni muslimanski vjerski službenici ili što stoji u temeljima svetih knjiga i oni to vjernicima prenose . Kvazi kršćanski zapad pljuje i gazi bez posljedica po vlastitim vrijednostima ili vjerskim institucijama pa kada im je nestalo prostora nastavljaju dalje po drugima.Meni kao vjerniku tu nema nejasnoća.[/quote]
Sve Svete Knjige osudjuju Bogohuljenje/Blasfemiju kao grijeh,kao pisanje/priacnje protiv relgije i slicno.
Sve to što navodiš sam nastojao objasnit u citiranom postu iznad.
Religija uvijek treba štititi fizičku i duhovnu dimenziju života ali u povijesti religije mnogi su sebi uzimali exsluzivu ili tumačli vjeru u Boga onako kako njima odgovara.
Dakle uglavnom nemožemo ništa napraviti ako se netko u ime slobode izrugiva onome što je nama sveto ali možemo mi ne biti takvi jer granice slobode su mjera naše osobne savijesti i istinski vijernik ih nikada neće namjerno preći.
-
Hakiz
#275 Re: Sloboda govora
Oprosti im, bože, ne znaju šta radeslavonskilola wrote: Dakle uglavnom nemožemo ništa napraviti ako se netko u ime slobode izrugiva onome što je nama sveto ali možemo mi ne biti takvi jer granice slobode su mjera naše osobne savijesti i istinski vijernik ih nikada neće namjerno preći.