Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post Reply
Kaligula I

#251 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by Kaligula I »

sarlo wrote:
Bosnjaci su zajedno sa mnogim drugim Bosancima i Hercegovcima 01.03.1992. glasali za suverenu, nedjeljivu i nezavisnu, Bosnu i Hercegovinu, drzavu naroda Muslimana, Srba i Hrvata...
Tad smo rekli sta smo mislili....
I ruralni i urbani i sekularni i religiozni.
Ovaj narod nije imao pravo na naciju na popisima 1948, 1953 i 1961. i ljudi su se opredjeljivali za opciju neopredjeljen. Od 800 hiljada do 1,1 milion. I komunisti u Beogradu koji su tada vladali su rekli, toliko neopredjeljenih nesto nije u redu. A mogli su biti i Turci i Srbi i Hrvati.

Ne znam gdje ovi ljudi zive pa sticu ovakve zakljucke? S kim komuniciraju. Ili su halucinacije u pitanju.
Neki dan je bio miting podrske Republici Turskoj. Bilo je 200 ljudi na Carsiji. Naravno da veci broj ljudi podrzava Republiku Tursku, i da smo protiv drzavog udara. Ali eto ne tangira nas toliko.
...na tom historijskom referendumu to je za vas bio jedino logičan odgovor?...ovo su, ipak, neka druga vremena, druge političke prilike i drugačiji pogledi na svijet i život...'92. godine se radilo o otcjepljenju od Jugoslavije, a mi raspravljamo o prispojenju Turskoj, tako da su to dvije potpuno različite opcije...
Paul F.

#252 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by Paul F. »

Kaligula I wrote:
Gojeni H wrote:

Ne mogu da vjerujem da je kod forumasa Kaligule u pitanju neznanje, ili mali broj ljudi s kojima je razgovarao.

Bosnjaci, od vremena vjernih ratnika, do vremena bundzija u istom Carstvu, nikada se nisu odrekli svog jezika. To ih je i sacuvalo od asimilacije i kulturoloskog ropstva. Uvijek su nastojali da dobiju i barem minimum politicke autonomije.

Iznijeti tezu prema kojoj ogromna vecina Bosnjaka sanja i zeli politicko prikljucenje Republici Turskoj, u kojoj bi neminovno izgubili sve sto ih cini Bosnjacima je, ne moramo nazvati glupost ili zlonamjeran potez, ali u najmanju ruku - neozbiljno.
Pored toga, cak i onaj neznatan procenat turkofila nema ni izbliza osjecaje prema Turskoj kao sto imaju Srbi i Hrvati prema stranim zemljama koje oni nazivaju svojim maticama. Za Srbe i Hrvate su Srbija i Hrvatska zemaljski rajevi, dostizan cilj koji zahtijeva jos samo jednu zrtvu, jos samo jedan korak nakon kojeg ce oni, ili barem njihova djeca uci u taj zemaljski raj.
U Bosni je sve lose, u Srbiji i Hrvatskoj je sve prelijepo i kada jednoga dana postanu dijelovi tih zemalja, svi problemi ce se rijesiti i dugo sanjani san ce biti ostvaren.
...koliko se god vi čudite meni i mojoj izjavi, toliko se čudim i ja vama i vašim komentarima...ostavimo se mi prošlosti...to su bila druga vremena, druge političke prilike i drugi mentalni sklopovi...nikad do sada, gledano kroz povijest, muslimansko biće nije bilo ugroženo kao danas...muslimani se osjećaju razočarano, povređeno i poniženo...oni zbijaju redove i traže zaštitu...npr neki moji stari poznanici su mi rekli da bi nerado prihvatili i sam ISIL samo da ih neko zaštiti od 'komšija' i 'susjeda'...u neku ruku imam i razumjevanje za takav stav...o Turcima i njihovoj zaštiti da se i ne govori...to je samo jedan zgodan primjerčić da se oslika način razmišljanja vjernika iz provincije...i još kada takve ljude malo 'poguraju' hodže na svojim hutbama onda je to napola svršen posao...osim toga nikada se ne treba izgubit iz vida ni poslovični bosanski inat...ako nikad bh muslimani bi se sada, iz inata 'komšijama', 'susjedima' i cijelom svijetu, vrlo rado pripojili turskim muslimanima...no, ovo će ostati velika enigma za sve nas, jer bez referenduma nema ni odgovora na tu enigmu...
Najveća "enigma" je zašto ti trošiš svoje vrijeme na izmišljanja ovakvih gluposti. Kao, mi vas stisli pa pretpostavljamo da ćete sad tražit pomoć od isila...
sadie_forever

#253 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by sadie_forever »

SkyLimit wrote:Izjava:
Mi imamo raznovrsne istorijske veze, pa i genetske. Puno Bošnjaka, Bosanaca, živi u Turskoj i u nama, Bošnjacima - Bosancima ima turske krvi.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... sti/177930
Iako Bakir Izetbegović nije ni historičar ni antropolog, ipak se upustio u komplikovane naučne vode i iznio poprilično hrabre teze.
Čak i nije najbitnije što je ovo jednostavno netačna teza. Miješanja turskog i domaćeg muslimanskog stanovništva su bila zanemariva i na nivou individualnih slučajeva, a i uglavnom je do njih dolazilo među malobrojnim višim činovničkim i vojnim krugovima u gradovima.
Broj stalno nastanjenih "pravih" Turaka("Turkuši") je bio toliko mali u Bosanskom ejaletu da se smatra da većina bosanskog seoskog stanovništva od rođenja pa do smrti nikad u životu se nije susrela sa Turčinom.

Reći da u Bošnjacima "ima turske krvi" jednako je tačno koliko i da u Bošnjacima ima italijanske, češke, austrijske itd. krvi. Ili reći da u Nijemcima ima turske krvi. Ili u Englezima poljske krvi. Dakle broj miješanja je zanemariv i na nivou cijelog naroda nije došlo do ikakve etničke promjene.

Međutim kakva se politička poruka krije iza ove netačne historijske konstrukcije?

zar ne mislis da je i on mislio vise tako?
Last edited by sadie_forever on 26/08/2016 05:01, edited 1 time in total.
sadie_forever

#254 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by sadie_forever »

escobar__ wrote:
Point. wrote:Jebala mu Turska sve. Pa sta ima u toj jebenoj Turskoj da toliko neki pate za njom?
Ima mu Erdogan, jebem mater i njemu i Erdoganu. Sramno kakve sve budaletine i kriminalci važe za bošnjačke političke predstavnike, Bože sačuvaj...
sta ti skrivise rahmetli Hiba Izetbegovic i rahmetli Tenzile Erdogan? :oops: :D
sadie_forever

#255 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by sadie_forever »

SkyLimit wrote:I prosto je nevjerovatno kako Turkofili vole sa ponosom spominjati "Bošnjake u Turskoj".

Taj jadan narod koji se dao u izbjeglištvo na prostor današnje Turske prvenstveno tokom Balkanskih ratova kad su bili izloženi genocidu od strane svojih kršćanskih susjeda i koji je želio spas u Turskoj je naišao samo na novog zlotvora koji ga za razliku od ovih nije htio fizički istrijebiti, ali je pokušao i uspio uništiti njegovo duhovno biće: zabranjivao im je korištenje turskog jezika, prisilo ih je da imena i prezimena promjene u turska, zatvarao i progonio buntovnike, svim mogućim zločinačkim metodama i mučenjima od Bošnjaka prisilno napravio Turke. Današnji tkz. "Bošnjaci u Turskoj" su zapravo Turci bošnjačkog porjekla, od kojih većina ima i neko drugo porjeklo.

Sve ovo se dogodilo u vrijeme vladavine turskih nacionalista, ali danas kada Erdogan i njegovi islamisti imaju priliku da poprave stvar položaj ugnjetavane bošnjačke populacije se ni za milimetar nije promjenio. I dan danas nemaju pravo učiti bosanski jezik niti imati bosansko državljanstvo, a tek bosansko ime i prezime.

"Bošnjaci u Turskoj" nisu jedna poveznica između Bošnjaka i Turaka za ponositi se njome, već samo još jedna tragedija bošnjačkog naroda koji je u Tursku ponio svoje snove i nadu a našao samo nove nezapamćene golgote i brutalnu asimilaciju.

Nije nam nista pomogao egzodus muslimana u Tursku,zato smo do 1879-e spali na 38% ...i trebalo nam punih 120 god da se popnemo ponovo na apsolutnu vecinu.Nekada su muslimani u BIH bili preko 2/3 ,ali polako opet cemo stici to
Goldenhand

#256 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by Goldenhand »

sadie_forever wrote:
SkyLimit wrote:I prosto je nevjerovatno kako Turkofili vole sa ponosom spominjati "Bošnjake u Turskoj".

Taj jadan narod koji se dao u izbjeglištvo na prostor današnje Turske prvenstveno tokom Balkanskih ratova kad su bili izloženi genocidu od strane svojih kršćanskih susjeda i koji je želio spas u Turskoj je naišao samo na novog zlotvora koji ga za razliku od ovih nije htio fizički istrijebiti, ali je pokušao i uspio uništiti njegovo duhovno biće: zabranjivao im je korištenje turskog jezika, prisilo ih je da imena i prezimena promjene u turska, zatvarao i progonio buntovnike, svim mogućim zločinačkim metodama i mučenjima od Bošnjaka prisilno napravio Turke. Današnji tkz. "Bošnjaci u Turskoj" su zapravo Turci bošnjačkog porjekla, od kojih većina ima i neko drugo porjeklo.

Sve ovo se dogodilo u vrijeme vladavine turskih nacionalista, ali danas kada Erdogan i njegovi islamisti imaju priliku da poprave stvar položaj ugnjetavane bošnjačke populacije se ni za milimetar nije promjenio. I dan danas nemaju pravo učiti bosanski jezik niti imati bosansko državljanstvo, a tek bosansko ime i prezime.

"Bošnjaci u Turskoj" nisu jedna poveznica između Bošnjaka i Turaka za ponositi se njome, već samo još jedna tragedija bošnjačkog naroda koji je u Tursku ponio svoje snove i nadu a našao samo nove nezapamćene golgote i brutalnu asimilaciju.

Nije nam nista pomogao egzodus muslimana u Tursku,zato smo do 1879-e spali na 38% ...i trebalo nam punih 120 god da se popnemo ponovo na apsolutnu vecinu.Nekada su muslimani u BIH bili preko 2/3 ,ali polako opet cemo stici to
Ovo je vjerski fašizam. :run:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#257 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by KatarinaKosaca »

Doci ce nam svima Natasa iz DNK na vrata sa onim stapicem :mrgreen: Tesko narodu ciji predsjednik nema drugog posla......
Gojeni H

#258 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by Gojeni H »

Kaligula I wrote:
Gojeni H wrote:

Ne mogu da vjerujem da je kod forumasa Kaligule u pitanju neznanje, ili mali broj ljudi s kojima je razgovarao.

Bosnjaci, od vremena vjernih ratnika, do vremena bundzija u istom Carstvu, nikada se nisu odrekli svog jezika. To ih je i sacuvalo od asimilacije i kulturoloskog ropstva. Uvijek su nastojali da dobiju i barem minimum politicke autonomije.

Iznijeti tezu prema kojoj ogromna vecina Bosnjaka sanja i zeli politicko prikljucenje Republici Turskoj, u kojoj bi neminovno izgubili sve sto ih cini Bosnjacima je, ne moramo nazvati glupost ili zlonamjeran potez, ali u najmanju ruku - neozbiljno.
Pored toga, cak i onaj neznatan procenat turkofila nema ni izbliza osjecaje prema Turskoj kao sto imaju Srbi i Hrvati prema stranim zemljama koje oni nazivaju svojim maticama. Za Srbe i Hrvate su Srbija i Hrvatska zemaljski rajevi, dostizan cilj koji zahtijeva jos samo jednu zrtvu, jos samo jedan korak nakon kojeg ce oni, ili barem njihova djeca uci u taj zemaljski raj.
U Bosni je sve lose, u Srbiji i Hrvatskoj je sve prelijepo i kada jednoga dana postanu dijelovi tih zemalja, svi problemi ce se rijesiti i dugo sanjani san ce biti ostvaren.
...koliko se god vi čudite meni i mojoj izjavi, toliko se čudim i ja vama i vašim komentarima...ostavimo se mi prošlosti...to su bila druga vremena, druge političke prilike i drugi mentalni sklopovi...nikad do sada, gledano kroz povijest, muslimansko biće nije bilo ugroženo kao danas...muslimani se osjećaju razočarano, povređeno i poniženo...oni zbijaju redove i traže zaštitu...npr neki moji stari poznanici su mi rekli da bi nerado prihvatili i sam ISIL samo da ih neko zaštiti od 'komšija' i 'susjeda'...u neku ruku imam i razumjevanje za takav stav...o Turcima i njihovoj zaštiti da se i ne govori...to je samo jedan zgodan primjerčić da se oslika način razmišljanja vjernika iz provincije...i još kada takve ljude malo 'poguraju' hodže na svojim hutbama onda je to napola svršen posao...osim toga nikada se ne treba izgubit iz vida ni poslovični bosanski inat...ako nikad bh muslimani bi se sada, iz inata 'komšijama', 'susjedima' i cijelom svijetu, vrlo rado pripojili turskim muslimanima...no, ovo će ostati velika enigma za sve nas, jer bez referenduma nema ni odgovora na tu enigmu...
Mislim da ti zivis u nekoj drugoj dimenziji, ali neka bude da je samo moje misljenje.
SkyLimit

#259 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by SkyLimit »

Ako se ko pitao gdje je predsjednik dok se država raspada:
ISTANBUL Bakir Izetbegović na ceremoniji otvaranja mosta "Yavuz Sultan Selim"

http://www.avaz.ba/clanak/251972/istanb ... ltan-selim
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#260 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by KatarinaKosaca »

SkyLimit wrote:Ako se ko pitao gdje je predsjednik dok se država raspada:

ako iskoristi Erdoganov odnos sa Putinom za glasanje u PIK—u, neka i visi na.mostu sto se mene tice. Korisniji je sad bilo gdje sem u kanclariji.
palermo

#261 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by palermo »

SkyLimit wrote:Ako se ko pitao gdje je predsjednik dok se država raspada:

Jedino bi Vašington bio bolje mjesto gdje bi u ovom trenutku mogao biti.
sarlo

#262 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by sarlo »

Kaligula I wrote:
sarlo wrote:
Bosnjaci su zajedno sa mnogim drugim Bosancima i Hercegovcima 01.03.1992. glasali za suverenu, nedjeljivu i nezavisnu, Bosnu i Hercegovinu, drzavu naroda Muslimana, Srba i Hrvata...
Tad smo rekli sta smo mislili....
I ruralni i urbani i sekularni i religiozni.
Ovaj narod nije imao pravo na naciju na popisima 1948, 1953 i 1961. i ljudi su se opredjeljivali za opciju neopredjeljen. Od 800 hiljada do 1,1 milion. I komunisti u Beogradu koji su tada vladali su rekli, toliko neopredjeljenih nesto nije u redu. A mogli su biti i Turci i Srbi i Hrvati.

Ne znam gdje ovi ljudi zive pa sticu ovakve zakljucke? S kim komuniciraju. Ili su halucinacije u pitanju.
Neki dan je bio miting podrske Republici Turskoj. Bilo je 200 ljudi na Carsiji. Naravno da veci broj ljudi podrzava Republiku Tursku, i da smo protiv drzavog udara. Ali eto ne tangira nas toliko.
...na tom historijskom referendumu to je za vas bio jedino logičan odgovor?...ovo su, ipak, neka druga vremena, druge političke prilike i drugačiji pogledi na svijet i život...'92. godine se radilo o otcjepljenju od Jugoslavije, a mi raspravljamo o prispojenju Turskoj, tako da su to dvije potpuno različite opcije...
Yu se vec bila raspala. Cro i Slovenija su vec bile medjunarodno priznate zemlje. Nikad Bosanci nece uTr. Izuzev u Antaliju.
L u c i f e r

#263 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by L u c i f e r »

Image

pazi ga što prepisuje :D
KB9

#264 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by KB9 »

nije ti ovo tacno
ali jest, dva puta sam provjerio i isto izadje na kraju
AMA NIJE TI TACNO KAD KAZEM!

:izet:
Pedja123

#265 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by Pedja123 »

Isto i srpski nacionalisti govore za Ruse (što je donekle logičnije zbog jezika) ali činjenica je da i Srbi i Hrvati i Bošnjaci su zapravo većinom vlaškog porekla.
ilkbahar

#266 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by ilkbahar »

SkyLimit wrote:Izjava:
Mi imamo raznovrsne istorijske veze, pa i genetske. Puno Bošnjaka, Bosanaca, živi u Turskoj i u nama, Bošnjacima - Bosancima ima turske krvi.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... sti/177930
Iako Bakir Izetbegović nije ni historičar ni antropolog, ipak se upustio u komplikovane naučne vode i iznio poprilično hrabre teze.
Čak i nije najbitnije što je ovo jednostavno netačna teza. Miješanja turskog i domaćeg muslimanskog
stanovništva su bila zanemariva i na nivou individualnih slučajeva, a i uglavnom je do njih dolazilo među malobrojnim višim činovničkim i vojnim krugovima u gradovima.
Broj stalno nastanjenih "pravih" Turaka("Turkuši") je bio toliko mali u Bosanskom ejaletu da se smatra da većina bosanskog seoskog stanovništva od rođenja pa do smrti nikad u životu se nije susrela sa Turčinom.

Reći da u Bošnjacima "ima turske krvi" jednako je tačno koliko i da u Bošnjacima ima italijanske, češke, austrijske itd. krvi. Ili reći da u Nijemcima ima turske krvi. Ili u Englezima poljske krvi. Dakle broj miješanja je zanemariv i na nivou cijelog naroda nije došlo do ikakve etničke promjene.

Međutim kakva se politička poruka krije iza ove netačne historijske konstrukcije?

U potunosti se slazem sa ovim postom, evo na mom licnom primjeru dedo minturcin baba njemica. Koji sam ja kurac? Srb nisam sigurno!
Point.

#267 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by Point. »

Bakire, sunce ti jebem namazano i podmuklo, nagovori svog turskog guznog havera da ulozi sta u Bosanski sandzak, napomeni ga da Bosna nije u zagrebackoj zracnoj luci ili na vodama Beograda.
sinuhe

#268 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by sinuhe »

Bošnjaka ima tek oko dva miliona i da nije bilo miješanja svi bi izgledali ujednačeno kao Finci ili Islanđani. Ako se nisu miješali sa Turcima onda su se morali miješati sa drugim narodima. Sa svakom generacijom broj predaka se udvostrucava ali u maloj populaciji kroz brakove sa bliskim rođacima bi moralo biti i više genetskih oboljenja a čega kod Bošnjaka i nema.
lijepa u dusi

#269 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by lijepa u dusi »

Znate sta bih ja voljela? Uradit jedno geneticko istrazivanje... Prilicno sam sigurna da bi rezultati bili iznenadjujuci. Bosanski Srbi i Hrvati bi sigurno imali vise zajednickih gena nego sto bi ih imali sa Srbima iz Srbije ili sa Hrvatima iz Hrvatske. Pogotovo bi medju Hrvatima jednim i drugim bilo solidne razlike. Bar ja tako nekako kontam.
Yug

#270 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by Yug »

[quote="lijepa u dusi"]Znate sta bih ja voljela? Uradit jedno geneticko istrazivanje... Prilicno sam sigurna da bi rezultati bili iznenadjujuci. Bosanski Srbi i Hrvati bi sigurno imali vise zajednickih gena nego sto bi ih imali sa Srbima iz Srbije ili sa Hrvatima iz Hrvatske. Pogotovo bi medju Hrvatima jednim i drugim bilo solidne razlike. Bar ja tako nekako kontam.[/quote

Pa vec je poprilicno istrazeno,nisu avnojevske granice i granice za genetiku Juznih Slovena tj. Haplogrupe,Y hromozom koji se prenosi sa oca na sina neprekidno neprekidno,a starost te hg. pratimo po mutacijama.Ovde imamo muskarce koji pripadaju I2 DS I2a1b L621 L147.2 koja je statisticki najbrojnija u Hrvatskoj,Srbiji,BiH i ciji je praotac zivio kod Polesja u gornjem toku rijeke Visle ili Zakarpatja prije 2200 i 2500 godina.Jedan dio njegovih potomaka imamo kod Juznih Slovena dok njihovi najblizi rodjaci su jos brojniji u Ukrajini,Poljskoj,Bjelorusiji,Ceskoj,Rusiji,Slovackoj.

Ovde imamo najblize "rodjake" po ovim testiranjima koji su poredani po rodovima i tu vidimo rodove u svim ex Yu republikama.Npr. evo dole prvo vidimo Mehicica iz BiH,Erlica katolika iz Hrvatske Radovica pravoslavca iz Prokuplja iz Srbije koji su najblizi rodovi dalje se nastavljaju dole iduci rodovi.
Isti je slucaj i sa drugom Slavenskom HG R1a kao i sa doslovenskim HG koje imamo i preko 30 % u etnogenezi juznih Slovena.

Image

Image

Image

rod Bunjevački (testiranih: 16)
23 Konjević Hrvatska I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 14 10 14 15 11 13 14 13 11 31
24 Radović Lučindan Prekopuce / Prokuplje / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 Sou 13 24 14 11 14 15 12 13 11 31 14 15 19 10 15 18 18 10
25 Virijević Aranđelovdan / Ilindan Žunje / Bruce / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 14 11 14 15 13 13 11 31 17 15 19 10 15 19 19 10
26 Polić Nikoljdan Lilić / Srbac / Rep.Srpska I2 DS I2a1b L621 L147.2 Sou 13 24 14 11 14 15 14 13 11 31 17 15 19 10 15 18 18 10
27 Odobašić Slavonski Brod / HR I2 DS I2a1b L621 L147.2 Sou 13 24 14 11 14 15 11 13 12 13 11 31
28 Cvitković katolik Gradišće / A I2 DS I2a1b L621 L147.2 Sou 13 24 14 11 14 15 11 13 13 13 11 30
29 Mehičić musliman BiH I2 DS I2a1b L621 L147.2 Sou 13 24 14 11 14 15 11 13 13 13 11 30
30 Lukić Nikoljdan Gornja Badanja / Loznica / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 14 11 14 15 11 13 13 13 11 30 17 8 10 11 11 25 15 18 32 12 13 15 15 10 10 21 21 15 12 18 17 34 351.110
31 Erlić katolik Tinj / Benkovac / HR I2 DS I2a1b L621 L147.2 Sou 13 24 14 11 14 15 11 13 13 13 11 31 17 8 10 11 11 25 15 18 32 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 17 17 34 351.110
32 Kraljević katolik Mokro / Široki Brijeg / BiH I2 DS I2a1b L621 L147.2 Sou 13 24 14 11 14 15 11 13 13 13 11 31 17 8 10 11 11 25 15 19 31 12 13 15 15 10 10 21 21 15 12 18 18 34 351.110
33 Bašagić musliman BiH I2 DS I2a1b L621 L147.2 Sou 13 24 14 11 14 15 11 13 14 12 11 29
34 Ališić musliman Dubrave / Gradiška / Rep.Srpska I2 DS I2a1b L621 L147.2 Sou 13 24 14 11 14 15 11 13 14 13 11 30 18
35 Sosa katolik Grude / BiH I2 DS I2a1b L621 L147.2 Sou 13 24 14 11 14 15 11 13 15 13 12 31 17 8 10 11 11 25 15 19 32 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 18 19 34 37 11 10
36 Škarić Hrvatska I2 DS I2a1b L621 L147.2 Sou 13 24 14 11 15 15 11 13 14 13 11 31 17 8 10 11 11 25 15 19 31 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 19 19 34 36 11 10
37 Jasak katolik Gorica / Grude / BiH I2 DS I2a1b L621 L147.2 Sou 13 24 14 12 14 15 11 13 14 13 11 30
38 Milić Đurđic Jabučje / Lajkovac / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 15 11 14 14 11 13 13 14 11 31 16 8 10 11 11 25 15 19 31 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 18 18 34 35

rod Đ (testiranih: 17)
51 Nikolić Đurđic Grkinja / Gadžin Han / Zaplanje / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 10 14 15 12 13 11 31 18 15 18 10 15 18 19 10
52 Pavić Stevanjdan Brankovina / Valjevo / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 10 14 15 12 13 11 31 19 15 19 10 15 19 19 10
53 Stefanović Nikoljdan Zagoni / Bijeljina / Rep.Srpska I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 10 14 15 11 13 12 13 11 31 18 8 10 11 11 26 15 19 30 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 18 18 34 34 11 10
54 Pejović Aranđelovdan Bezdanovići / Komani / CG I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 13 14 11 13 12 13 11 31 19 8 10 11 11 25 15 19 28 12 14 15 15 11 10 21 21 15 12 18 19 34 361.110
55 Kaljević Tomindan Struganik / Valj.Kolubara / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 13 15 12 13 11 31 18 15 19 10 15 10
56 Mišić Tomindan Struganik / Kolubara / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 13 15 12 13 11 31 18 15 19 10 15 10
57 Baš Sv.Joakim i Ana Žabica / Ljubinje / Hercegovina / Rep.Srpska I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 14 11 31 19 15 19 10 15 18 19 10
58 Petrović Stevanjdan Krasava / Krupanj / Rađevina / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 12 13 11 31 17 15 19 10 15 17 20 10
59 Kepić katolik Travnik / BiH I2 DS I2a1b L621 L147.2 13 24 16 11 14 15 11 13 12 13 11 31
60 Kočan musliman Petnica / Berane / CG I2 DS I2a1b L621 L147.2 13 24 16 11 14 15 11 13 12 13 11 31
61 Kambić musliman BIH I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 12 13 11 31 17 8 10 11 11 25 15 19 30 12 14 15 16 10 10 21 21 15 12 16 18 33 34 11 10
62 Omerbašić musliman Rama / BiH I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 12 13 11 31 18 8 10 11 11 25 15 19 30 12 15 15 15 10 10 21 21 15 12 18 18 34 34 11 10
63 Sibinčić HR I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 12 13 11 31 19 8 10 11 11 25 15 19 29 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 18 19 35 35 11 10
64 Bubanja Alimpijevdan Bubanje / Berane / CG I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 12 13 11 31 19 8 10 11 11 25 15 19 30 12 12 14 16 10 10 21 21 15 12 19 18 34 341.110
65 Mršić Prijedor / BiH I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 16 12 13 11 31 18 15 19 11 15 10
66 Radonjić Aranđelovdan Bezdanovići / Komani / CG I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 17 10 14 15 12 13 11 31 19 15 19 10 15 10
67 Jerković katolik Hvar / Dalmacija / HR I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 25 16 11 13 15 11 13 12 13 11 31 19 8 9 11 11 25 15 19 28 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 18 18 34 361.110

rod L (testiranih: 21)
131 Križić katolik HR I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 12 24 16 11 14 16 11 13 13 13 11 30 18 8 10 11 11 25 15 19 30 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 17 18 34 35 11 10
132 Botić Srbija I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 10 14 15 11 13 13 13 11 31 17 8 10 11 11 26 15 19 32 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 20 20 34 35 11 10
133 Stajić Aleksandrovac / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 14 13 13 11 30 19 15 19 10 15 10
134 Sijerčić Tomindan Han Pijesak / RS I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 13 13 11 30 17 15 19 10 15 10
135 Sremčević Đurđic Buđanovci / Srem / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 13 13 11 30 18 15 19 10 15 10
136 Božinović Nikoljdan Donje Zuniče / Knjaževac / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 13 13 11 31 17 15 19 10 15 17 18 10
137 Milojković Tomindan Sikirica / Paraćin / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 13 13 11 31 18 15 19 10 15 10
138 Mojsilović Tomindan Gola Glava / Valjevo / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 13 13 11 31 18 15 19 10 15 10
139 Bogdanović Đurđevdan Đurđevo / Žabalj / Šajkaška / Bačka / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 13 13 11 31 18 15 19 10 15 19 18 10
140 Tasić-Mitrović Mitrovdan Niš / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 13 13 11 30 17 8 10 11 11 25 15 19 32 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 18 18 34 351.110
141 Slijepčević Jovanjdan Roviška / Banija I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 13 13 11 30 17 8 10 11 11 26 15 19 30 12 15 15 15 10 10 21 21 15 12 18 19 34 36 11 10
142 Avdalović Ilindan Nevesinje / Hercegovina I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 13 13 11 30 18 8 10 11 11 26 15 19 30 14 15 15 15 10 9 21 21 15 12 17 19 34 36 11 10
143 Janošević Avramijevdan Uzovnica / Ljubovija / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 13 13 11 31 17 8 10 11 11 25 15 19 30 12 14 15 15 10 10 21 22 15 12 18 19 34 351.110
144 Dokić Đurđevdan Markovac / Knin / Dalmacija I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 13 13 11 31 17 8 10 11 11 26 15 19 31 12 14 15 16
145 Bijeljac Đurđevdan Drvar / BIH I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 13 13 11 31 17 8 9 11 11 26 15 19 29 12 14 15 15 10 11 21 21 15 12 18 18 34 35 11 10
146 Franić katolik Vrgorac / HR I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 13 13 11 31 18 8 10 11 11 25 15 19 30 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 18 18 34 35 11 10
147 Milošević Beograd / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 13 13 11 31 18 8 10 11 11 25 15 19 31 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 16 19 34 34 11 10
148 Hadžiahmetović musliman Donji Vakuf / BiH I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 13 13 11 31 18 8 10 11 11 26 14 19 29 12 14 15 16 10 10 21 21 15 12 19 18 34 35 1110
149 Filipović Avramijevdan Uzovnica / Ljubovija / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 13 13 11 31 18 8 10 11 11 26 15 19 30 12 14 15 15 10 10 21 22 15 12 17 19 34 351.110
150 Avdalović Ilindan Nevesinje / Hercegovina I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 13 13 11 31 18 8 10 11 11 26 15 19 30 14 15 15 15 10 9 21 21 15 12 18 20 34 36 11 10
151 Davidov Srbija

rod S (testiranih: 14)
194 Marković Mitrovdan Kožuar / Ub / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 10 14 15 13 13 11 31 17 15 19 10 15 18 18 10
195 Todorović Sv.Vrači Ovsište / Topola I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 14 12 13 11 31 17 15 19 10 15 17 18 10
196 Starčević Trivunjdan Jadranska Lešnica / Loznica / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 12 13 11 31 17 15 19 10 14 18 18 10
197 Šašlić Nikoljdan Šumberak / Baranja / Mađarska I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 12 13 11 31 17 15 19 10 15 17 18 10
198 Nenadić sv. Vrači Užice / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 13 13 11 31 17 15 18 10 15 10
199 Veličković Aleksandrovac / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 13 13 11 31 17 15 19 10 15 10
200 Ivanović Jovanjdan Ponijerka / Olovo / BiH I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 13 13 11 31 17 15 19 10 15 17 17 10
201 Ćirić Petkovdan Užice / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 13 13 11 31 17 15 19 10 15 18 18 10
202 Simić Sv.Vrači Kriva Reka / Bruce / Kopaonik / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 13 13 11 31 17 15 19 10 15 18 18 10
203 Šurković musliman BiH I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 10 13 13 13 11 31 17 8 10 11 11 25 15 19 31 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 18 18 34 35 11 10
204 Stojić Lazarevdan Ćelije / Lajkovac / SRB I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 15 11 13 13 13 11 31 17 8 10 10 11 25 15 19 31 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 18 18 34 341.110
205 Jahura Nikoljdan Obzir / Ljubinje / HERCEGOVINA I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 14 16 13 13 11 31 19 15 19 10 15 18 18 10
206 Medak katolik Desne / Metković / HR I2 DS I2a1b L621 L147.2 So 13 24 16 11 15 15 11 13 13 13 11 31 17 8 9 11 11 25 15 19 29 12 14 15 15 10 10 21 21 15 12 18 17 34 341.110
207 Đerek katolik Imotski / HR
pemanapemani

#271 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by pemanapemani »

lijepa u dusi wrote:Znate sta bih ja voljela? Uradit jedno geneticko istrazivanje... Prilicno sam sigurna da bi rezultati bili iznenadjujuci. Bosanski Srbi i Hrvati bi sigurno imali vise zajednickih gena nego sto bi ih imali sa Srbima iz Srbije ili sa Hrvatima iz Hrvatske. Pogotovo bi medju Hrvatima jednim i drugim bilo solidne razlike. Bar ja tako nekako kontam.
Već je urađeno i rezultati su otprilike kako si navela. (vidi istraživanja prof. Damira Marjanovića).

Posebno je zanimljiva priča bosanskih Hrvata. Govorim iz vlastitog iskustva i iskustva šire porodice. Do 1992. godine hrvatski identitet je bio skoro pa nebitan. Ljudi su se vezali za crkvu, posebno bosanske franjevce i taj identet je bio primaran. Na popisu 1991., od 40 ljudi - 20 je bilo Hrvata, ostalo Bosanci, Jugoslaveni i neopredjeljeni.
2013. godine, od 30 ljudi - 20 Hrvata i 10 Bosanaca, a 15 govori bosanski jezik.

Prolazi zadnji voz za stvaranje bosanske nacije, a možda je već i prošao.

Prihvatanjem etničkog koncepta koji nameću Srbi i dio Hrvata i protiv kojeg se ratovalo, dovodi BiH do nestanka.
Potenciranjem bošnjačke, a ne bosanske nacionalne politike supstitut Bosne će izgubiti cca. 300 hiljada ljudi. Na bošnjačkoj politici je da procjeni da li se isplati izgubiti te ljude.

Da ne bude da ovo pišem radi sebe, živio bih i u nekoj hipotetičkoj bošnjačkoj državi, ali za opstanak BiH u današnjih granicama je bitno okupljanje bosanskog bloka, pa taman taj blok činilo 95% Bošnjaka.

I još jednom da ponovim, neka Bakir Izetbegović ostavi Bosance na miru i ne spominje nas u svojim seksulanim fantazijama upućenim predsjedniku Republike Turske.
Ionako smo "statistička greška", "ubačeni element koji razjedinjuje Bošnjake", "četnici", "provoditelji memoranduma SANU"...
lijepa u dusi

#272 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by lijepa u dusi »

Pratim rad prof. Marjanovica, ne znam kako mi je ovo promaklo. Moguce da je bilo u toku ispita :-)

Bosanska nacija ne postoji. Odnosno, za nju se zalazu samo "odmetnuti" Bosnjaci. Bosanski Hrvati i Srbi se poistovjecucu s nacijom susjednih nam zemalja. Mali je broj njih koji kazu da su Bosanci i Hercegovci, a da im je vjera katolicanstvo/pravoslavlje. Zato kazem, ovi dobijeni podaci nikako ne pasu njihovoj politici.

Bosnjaci i nasa nacionalna svijest je za proucavanja.
escobar__

#273 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by escobar__ »

lijepa u dusi wrote:Bosnjaci i nasa nacionalna svijest je za proucavanja.
Naša je nacionalna svijest za medalju kakvim smo govnima okruženi i kakvom pranju mozga izloženi... Mi smo odlični i homogeni kao narod kakvi bi mogli bit...
L u c i f e r

#274 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by L u c i f e r »

escobar__ wrote:
Naša je nacionalna svijest za medalju kakvim smo govnima okruženi i kakvom pranju mozga izloženi... Mi smo odlični i homogeni kao narod kakvi bi mogli bit...
Apsolutna istina.

U kakvim smo govnima, zlatni smo.
lijepa u dusi

#275 Re: Bakir Izetbegović: "Bošnjaci imaju turske krvi".

Post by lijepa u dusi »

L u c i f e r wrote:
escobar__ wrote:
Apsolutna istina.

U kakvim smo govnima, zlatni smo.
Do kad cemo se na to vadit?
Post Reply