Nisu, ali nema ni zakona o Ustavnom sudu kao što imaju sve druge zemlje koje ga imaju (SAD ima Vrhovni sud koji je pandan ustavnom). Visoki predstavnik je formirao komisiju koja ga je treba izraditi, ali ništa nije bilo od toga. Bilo je ranijih godina nekoliko prijedloga zakona od strane poslanika iz RS, ali je SDA sve odbila.A_A_AKCIJA wrote: Čekaj malo.
Hoćeš da kažeš da su iste sudije od 95. u Sudu? Ja koliko znam, nisu.
Drugo, Parlamentarna Skupština je takođe mogla donijeti tovar odluka i zakona, pa su sve te odluke blokirane. Zna se od koga i zašto. Dok se amandmanima ne izmjeni Ustav, važi onaj koji je trenutno aktuelan. Dakle, sudije bira predsjednik EU Suda. Nikakvo kršenje DMS.
Treće, na osnovu ovoga što si napisao, nema nikakve logike i ne može se reći da Sud krši DMS, niti Parlamentarna Skupština. Kao što kaže citirani član, PS može, dakle ne mora, zakonom promijeniti način. Zašto nije, pitaj Mileta i one prije njega kad su blokirali sve što ima veze sa državom. Ne mogu da vjerujem da postoje naivčine koje misle da batina nema dva kraja. Eto, blokira se JMBG, blokiraju se tablice, pasoši, zastava, himna, ali haj da pustimo Miletu da izbaci strance iz Suda. Helou, fakat ste naivni![]()
To je struktura države po tom DMS. U toj Skupštini se pitaju i drugi, osim Srba, jebiga, takva država.
Znači, nisu sve odluke blokirane od "zna se koga i zašto". Kao što ni sva kršenja presuda Ustavnog Suda nisu u RS. Praktično ih je više u FBiH. I puno su značajnije od datuma dana entiteta. Da pomenem samo Mostar gdje već druge lokalne izbore građani ne mogu glasati pošto SDA ne želi da se primjeni odluka US. Ili odluka o konstitutivnosti naroda koja nije ispoštovana u svim kantonima. A ima toga još.
Stranci će kad tad letiti iz suda. Što se apsurdnije odluke u tom sudu budu donosile to će biti manje provodljive. Znam za jedan slučaj gdje je presuda bukvalno kupljena i US je naložio da se apelantu isplati 350 miliona KM, a istovremeno nije srušio presudu kojom je istom odšteta odbijena. Zbogom pameti.