asker wrote:Ja sam u TK, nama voda iz usiju izvire
dobar si, onda bar prozore zatvori posto se ni tamo nikada nisu za dzep ufatili par stotina miliona da stave filtere na te.
asker wrote:Ja sam u TK, nama voda iz usiju izvire
Ovaj projekat je vrijedan par stotina miliona (300 miliona KM) i samo je jedan u nizu kojeg arapi grade ili kojeg ce graditi. Ne spada i u top3 najvecih arapskih projekata u SK:vivaldi wrote:asker wrote:Ja sam u TK, nama voda iz usiju izvire![]()
dobar si, onda bar prozore zatvori posto se ni tamo nikada nisu za dzep ufatili par stotina miliona da stave filtere na te.
Osim ako si iz Tuzle.asker wrote:Ja sam u TK, nama voda iz usiju izvirevivaldi wrote:naravno da je u 5 deka moj expertu, nego haj ti procitaj jos koju pametnu od premijera dine pa ko i ja kanistere u ruke, prije redukcije.asker wrote:tezu da je to u 5 deka
Pilaw_Pavlaka wrote:Ovaj projekat je vrijedan par stotina miliona (300 miliona KM) i samo je jedan u nizu kojeg arapi grade ili kojeg ce graditi. Ne spada i u top3 najvecih arapskih projekata u SK:vivaldi wrote:asker wrote:Ja sam u TK, nama voda iz usiju izvire![]()
Mozes li ovakvo nesto naci u Dodikovoj republici?
Sta je smijesno?aratet wrote:
Po americkim industrijskim standardima:Na svakih deset radnih mjesta na farmi krava otvaraju se 222 radna mjesta, na putu mlijeka i mesa od stale do trpeze.Prpa.ba wrote:Ovo nekad bila ozbiljna tema ali zelena smehotresna apoteka za sve cinjenice ima leka.
EDIT: kad bolje razmislim, i to je korisno. Makar postane razvidno zasto informacija o otvaranju farme tovnih pilica sa dva zaposlena zasluzi mjesto na temi "Dobre vijesti iz BiH".
http://www.nezavisne.com/ekonomija/priv ... jno/419854Predrag Duduković, ekonomista i član Udruženja ekonomista RS - SWOT, kaže kako rast manji od četiri odsto nije značajan, ali da je bitno da ima pozitivan trend i da ide uzlaznom putanjom.
"U ekonomiji kakva je naša taj rast bi trebalo da bude od četiri do pet odsto kako bi se osjetili pozitivni efekti, tako da je ovaj procenat rasta nizak", kaže Duduković.
ne bih rekao, ali u Zenici ima vec nekih 40 godina...Pilaw_Pavlaka wrote:Ovaj projekat je vrijedan par stotina miliona (300 miliona KM) i samo je jedan u nizu kojeg arapi grade ili kojeg ce graditi. Ne spada i u top3 najvecih arapskih projekata u SK:vivaldi wrote:asker wrote:Ja sam u TK, nama voda iz usiju izvire![]()
Mozes li ovakvo nesto naci u Dodikovoj republici?

Da, ispod 5-6% u gov**** u kakvim smo, osjetniji napredak se neće osjetiti duže vremena. Čak je rast manji nego to Bakir reklamira (3+%).vivaldi wrote:prema prelimanrnim podacima u 2016 federacija imala rast 2,6%, a rs 2,7%.
evo jedinog komentara danas na ove podatkehttp://www.nezavisne.com/ekonomija/priv ... jno/419854Predrag Duduković, ekonomista i član Udruženja ekonomista RS - SWOT, kaže kako rast manji od četiri odsto nije značajan, ali da je bitno da ima pozitivan trend i da ide uzlaznom putanjom.
"U ekonomiji kakva je naša taj rast bi trebalo da bude od četiri do pet odsto kako bi se osjetili pozitivni efekti, tako da je ovaj procenat rasta nizak", kaže Duduković.

Strane direktne investicije u Albaniji dostigle su u 2016. najviši nivo u poslednje četiri godine od 983 miliona evra.
albanija za godinu ko mi za triTo je porast od 10,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prema najnovijem izveštaju albanske centralne banke.
Izvršni direktor Agencije za razvoj investicija Albanije (AIDA), Genti Bećiri, izjavio je da ti podaci potvrđuju uzlazni trend ubrizgavanja novca u privredu u obliku stranih direktnih ulaganja, što rezultira povećanjem domaće tražnje i rastom zapošljavanja, izveštava albanska novinska agencija Ata.
Najveći priliv stranih ulaganja registrovan je u sektoru energetike, gde se realizuju dva važna projekta. Prvi su Devoli kaskade, jedan od najvećih hidro-energetskih projekata na Balkanu, a drugi je Trans-jadranski gasovod, koji bi trebalo Albaniji da donese oko 1,9 milijardi evra do 2019, navodi Ata.
Znači, dno dna smo. Totalno nepoželjna destinacija za ulaganje. Strašno...vivaldi wrote:po godinama u eurima:
a sto ce tice 2016, ovo su podaci za prvo polugodiste. sve gore od goreg
„Prema podacima Centralne banke BiH direktna strana ulaganja u prvoj polovini 2016. godine iznose 194 miliona KM, što je manje za 46,8 odsto u odnosu na ulaganja u istom periodu prošle godine. Ulaganja u drugom kvartalu 2016. godine su iznosila 40,8 miliona KM i manja su za 82,1 odsto odnosu na ulaganja u istom kvartalu prošle godine“, navedeno je u izvještaju DEP-a.
pa nije bas da se vracamo, u onoj tabeli su cifre u eurima, a na ovom linku u km-u. Osim toga, ono sto nije spomenuto u ovoj vijesti jeste da je u tom periodu imali dvije manjinske privatizacije fds i bosnalijeka sto je oko 70 miliona koje su uracunate u ovih 200 miliona.The BEN10 wrote:https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /170403020
Znači, vraćamo se negdje na nivo od 2014 sa investicijama...

Joj, koji je to ciganluk - u svakom saopštenju sakrije se dio informacija da neinformisan čitalac pomisli kako eto ipak ide nabolje.vivaldi wrote:pa nije bas da se vracamo, u onoj tabeli su cifre u eurima, a na ovom linku u km-u. Osim toga, ono sto nije spomenuto u ovoj vijesti jeste da je u tom periodu imali dvije manjinske privatizacije fds i bosnalijeka sto je oko 70 miliona koje su uracunate u ovih 200 miliona.The BEN10 wrote:https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /170403020
Znači, vraćamo se negdje na nivo od 2014 sa investicijama...
ps. podaci po kvartalima ne obuhvataju neke stvari koje se pojavljuju samo u godisnjim izvjestajima pa nekada mozda postoji neslaganje u 5-10% ali nista bitno
moj dobri profesore da si se malo bolje raspitao po komsiluku, saznao bi da imas komsija koji i u njemackoj rade na crno.prof. wrote:meni stvarno nije jasno da se bilo ko u ovoj zemlji u diskusiji o ekonomiji poziva na statistikupa pola države radi na crno a od onih pola što su prijavljeni dobar dio je prijavljen na minimalac ili dosta manju sumu nego što zaista primaju radi raznoraznih utaja. i onda neko komentariše bdp per capita na osnovu statistike
koliko ste puta bili usluženi bez računa?!
u mojoj zgradi sa 20-ak stanova prijavljeno je i regularno porez plaća 5 radnika, nas dvoje u prosvjeti, jedan policajac, medicinska sestra i vozač u gradskom saobraćaju. ostali su na birou ili su kroz raznorazne šeme prijavljeni na minimalac a zarađuju više od prosječne plate. tako jedan komšija prije par mjeseci kupi polovnog ml-a za 25k Eura a zvanično je na birouvjerovali ili ne svi ostali rade. prema tome manite se statistike, prosječnog ovog ili onopg, u ovoj zemlji ima para puuuuno više nego što neki misle
![]()
p.s. da se razumijemo ne tvrdim da nam teče med i mlijeko, znam ja da je loše, imam primjera dovoljno u bližoj porodici i okolini ali ni blizu nije loše kao što statistika pokazuje
para ima samo ih treba gazdinski rasporediti.reci da u bosni ima para je vise tuzno nego glupo
koliko je stara hoover dam? jesu li to na zapadu sve elektrane nove? majko mila konstatacijavivaldi wrote:moj dobri profesore da si se malo bolje raspitao po komsiluku, saznao bi da imas komsija koji i u njemackoj rade na crno.prof. wrote:meni stvarno nije jasno da se bilo ko u ovoj zemlji u diskusiji o ekonomiji poziva na statistikupa pola države radi na crno a od onih pola što su prijavljeni dobar dio je prijavljen na minimalac ili dosta manju sumu nego što zaista primaju radi raznoraznih utaja. i onda neko komentariše bdp per capita na osnovu statistike
koliko ste puta bili usluženi bez računa?!
u mojoj zgradi sa 20-ak stanova prijavljeno je i regularno porez plaća 5 radnika, nas dvoje u prosvjeti, jedan policajac, medicinska sestra i vozač u gradskom saobraćaju. ostali su na birou ili su kroz raznorazne šeme prijavljeni na minimalac a zarađuju više od prosječne plate. tako jedan komšija prije par mjeseci kupi polovnog ml-a za 25k Eura a zvanično je na birouvjerovali ili ne svi ostali rade. prema tome manite se statistike, prosječnog ovog ili onopg, u ovoj zemlji ima para puuuuno više nego što neki misle
![]()
p.s. da se razumijemo ne tvrdim da nam teče med i mlijeko, znam ja da je loše, imam primjera dovoljno u bližoj porodici i okolini ali ni blizu nije loše kao što statistika pokazuje
da te to bas zanima, vidio bi da se statistika bavi i sivom ekonomijom koje ima u svakoj zemlji na svijetu i da postoje metode kojom se i ona racuna.
u bosni para nema i nikada ih nije ni bilo, a to sto je kokuzu i marka golema govori o kokuzu, a ne o markama, euridma i dolarima.
u zemlji gdje imas redukcije vode, gdje struja dolazi iz elektrana starih 50-60 godina, gdje se djeca lijece kutijama po trznim centrima, a entitet kupuje jedan usrani helikopter na 15 godina kredita, reci da u bosni ima para je vise tuzno nego glupo.
naravno da nema para jer da bi para bilo neko ih mora pravit, a sta ili ko pravi pare u bih? ekonomija primitivna do besvijesti.Maraschino wrote: para ima samo ih treba gazdinski rasporediti.