(Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post Reply
vivaldi

#251 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by vivaldi »

asker wrote:Ja sam u TK, nama voda iz usiju izvire
:thumbup:

dobar si, onda bar prozore zatvori posto se ni tamo nikada nisu za dzep ufatili par stotina miliona da stave filtere na te.
Pilaw_Pavlaka

#252 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Pilaw_Pavlaka »

vivaldi wrote:

dobar si, onda bar prozore zatvori posto se ni tamo nikada nisu za dzep ufatili par stotina miliona da stave filtere na te.
Ovaj projekat je vrijedan par stotina miliona (300 miliona KM) i samo je jedan u nizu kojeg arapi grade ili kojeg ce graditi. Ne spada i u top3 najvecih arapskih projekata u SK:

Mozes li ovakvo nesto naci u Dodikovoj republici?
vivaldi

#253 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by vivaldi »

ima nesto slicno u slobomiru :D
aratet

#254 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by aratet »

asker wrote:
vivaldi wrote:
asker wrote:tezu da je to u 5 deka
naravno da je u 5 deka moj expertu, nego haj ti procitaj jos koju pametnu od premijera dine pa ko i ja kanistere u ruke, prije redukcije.
Ja sam u TK, nama voda iz usiju izvire :bih:
Osim ako si iz Tuzle.
Nema redukcije, ali pitaj Boga odakle sve dovode vodu.
aratet

#255 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by aratet »

Pilaw_Pavlaka wrote:
vivaldi wrote:

Ovaj projekat je vrijedan par stotina miliona (300 miliona KM) i samo je jedan u nizu kojeg arapi grade ili kojeg ce graditi. Ne spada i u top3 najvecih arapskih projekata u SK:

:lol:
Pilaw_Pavlaka

#256 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Pilaw_Pavlaka »

aratet wrote:

:lol:
Sta je smijesno? :shock: :? :-?
Prpa.ba

#258 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Prpa.ba »

Ovo nekad bila ozbiljna tema ali zelena smehotresna apoteka za sve cinjenice ima leka. :run:

EDIT: kad bolje razmislim, i to je korisno. Makar postane razvidno zasto informacija o otvaranju farme tovnih pilica sa dva zaposlena zasluzi mjesto na temi "Dobre vijesti iz BiH". :lol:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#259 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Toto »

Prpa.ba wrote:Ovo nekad bila ozbiljna tema ali zelena smehotresna apoteka za sve cinjenice ima leka. :run:

EDIT: kad bolje razmislim, i to je korisno. Makar postane razvidno zasto informacija o otvaranju farme tovnih pilica sa dva zaposlena zasluzi mjesto na temi "Dobre vijesti iz BiH". :lol:
Po americkim industrijskim standardima:Na svakih deset radnih mjesta na farmi krava otvaraju se 222 radna mjesta, na putu mlijeka i mesa od stale do trpeze.
vivaldi

#260 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by vivaldi »

oba zavoda danas izbacila preliminirane podatke BDP za IV kvartal 2016

FBiH (svi kvartali su +)

IV - 3,3%
III - 2,5%
II - 2,7%
I - 1,9%

RS (svi kvartali su +)

IV - 3,6%
III - 3,3%
II - 1,8%
I - 2,2%

prema prelimanrnim podacima u 2016 federacija imala rast 2,6%, a rs 2,7%.

evo jedinog komentara danas na ove podatke

Predrag Duduković, ekonomista i član Udruženja ekonomista RS - SWOT, kaže kako rast manji od četiri odsto nije značajan, ali da je bitno da ima pozitivan trend i da ide uzlaznom putanjom.

"U ekonomiji kakva je naša taj rast bi trebalo da bude od četiri do pet odsto kako bi se osjetili pozitivni efekti, tako da je ovaj procenat rasta nizak", kaže Duduković.
http://www.nezavisne.com/ekonomija/priv ... jno/419854
belfy

#261 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by belfy »

Pilaw_Pavlaka wrote:
vivaldi wrote:

ne bih rekao, ali u Zenici ima vec nekih 40 godina...
Image
:D
The BEN10

#262 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by The BEN10 »

vivaldi wrote:prema prelimanrnim podacima u 2016 federacija imala rast 2,6%, a rs 2,7%.
evo jedinog komentara danas na ove podatke
Predrag Duduković, ekonomista i član Udruženja ekonomista RS - SWOT, kaže kako rast manji od četiri odsto nije značajan, ali da je bitno da ima pozitivan trend i da ide uzlaznom putanjom.
"U ekonomiji kakva je naša taj rast bi trebalo da bude od četiri do pet odsto kako bi se osjetili pozitivni efekti, tako da je ovaj procenat rasta nizak", kaže Duduković.
http://www.nezavisne.com/ekonomija/priv ... jno/419854
Da, ispod 5-6% u gov**** u kakvim smo, osjetniji napredak se neće osjetiti duže vremena. Čak je rast manji nego to Bakir reklamira (3+%).
Vivaldi, možeš li nam postaviti link o vrijednosti stranih investicija u proteklih par godina? :)
vivaldi

#263 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by vivaldi »

po godinama u eurima:

Image

a sto ce tice 2016, ovo su podaci za prvo polugodiste. sve gore od goreg

„Prema podacima Centralne banke BiH direktna strana ulaganja u prvoj polovini 2016. godine iznose 194 miliona KM, što je manje za 46,8 odsto u odnosu na ulaganja u istom periodu prošle godine. Ulaganja u drugom kvartalu 2016. godine su iznosila 40,8 miliona KM i manja su za 82,1 odsto odnosu na ulaganja u istom kvartalu prošle godine“, navedeno je u izvještaju DEP-a.
KB9

#264 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by KB9 »

vazda se i u svemu oslanjamo na strance
Prpa.ba

#265 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Prpa.ba »

Koji odron od iznosa stranih investicija, nama ce trebati i vise od 20 godina da sustignemo danasnju Hrvatsku. :lol:
vivaldi

#266 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by vivaldi »

Albanija: Stranci ubrizgavaju novac, SDI 983 mil €
Strane direktne investicije u Albaniji dostigle su u 2016. najviši nivo u poslednje četiri godine od 983 miliona evra.
To je porast od 10,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prema najnovijem izveštaju albanske centralne banke.

Izvršni direktor Agencije za razvoj investicija Albanije (AIDA), Genti Bećiri, izjavio je da ti podaci potvrđuju uzlazni trend ubrizgavanja novca u privredu u obliku stranih direktnih ulaganja, što rezultira povećanjem domaće tražnje i rastom zapošljavanja, izveštava albanska novinska agencija Ata.

Najveći priliv stranih ulaganja registrovan je u sektoru energetike, gde se realizuju dva važna projekta. Prvi su Devoli kaskade, jedan od najvećih hidro-energetskih projekata na Balkanu, a drugi je Trans-jadranski gasovod, koji bi trebalo Albaniji da donese oko 1,9 milijardi evra do 2019, navodi Ata.
albanija za godinu ko mi za tri :-) , a i struktura im je ocigledno dobra. Nije u pitanju sintelan industrija i ljepljenje djonova ko kod nas
The BEN10

#267 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by The BEN10 »

vivaldi wrote:po godinama u eurima:

Image

a sto ce tice 2016, ovo su podaci za prvo polugodiste. sve gore od goreg

„Prema podacima Centralne banke BiH direktna strana ulaganja u prvoj polovini 2016. godine iznose 194 miliona KM, što je manje za 46,8 odsto u odnosu na ulaganja u istom periodu prošle godine. Ulaganja u drugom kvartalu 2016. godine su iznosila 40,8 miliona KM i manja su za 82,1 odsto odnosu na ulaganja u istom kvartalu prošle godine“, navedeno je u izvještaju DEP-a.
Znači, dno dna smo. Totalno nepoželjna destinacija za ulaganje. Strašno...
The BEN10

#268 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by The BEN10 »

https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /170403020

Znači, vraćamo se negdje na nivo od 2014 sa investicijama...
vivaldi

#269 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by vivaldi »

The BEN10 wrote:https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /170403020

pa nije bas da se vracamo, u onoj tabeli su cifre u eurima, a na ovom linku u km-u. Osim toga, ono sto nije spomenuto u ovoj vijesti jeste da je u tom periodu imali dvije manjinske privatizacije fds i bosnalijeka sto je oko 70 miliona koje su uracunate u ovih 200 miliona.

Image

ps. podaci po kvartalima ne obuhvataju neke stvari koje se pojavljuju samo u godisnjim izvjestajima pa nekada mozda postoji neslaganje u 5-10% ali nista bitno
The BEN10

#270 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by The BEN10 »

vivaldi wrote:
The BEN10 wrote:https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /170403020

pa nije bas da se vracamo, u onoj tabeli su cifre u eurima, a na ovom linku u km-u. Osim toga, ono sto nije spomenuto u ovoj vijesti jeste da je u tom periodu imali dvije manjinske privatizacije fds i bosnalijeka sto je oko 70 miliona koje su uracunate u ovih 200 miliona.

Image

ps. podaci po kvartalima ne obuhvataju neke stvari koje se pojavljuju samo u godisnjim izvjestajima pa nekada mozda postoji neslaganje u 5-10% ali nista bitno
Joj, koji je to ciganluk - u svakom saopštenju sakrije se dio informacija da neinformisan čitalac pomisli kako eto ipak ide nabolje.
prof.

#271 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by prof. »

meni stvarno nije jasno da se bilo ko u ovoj zemlji u diskusiji o ekonomiji poziva na statistiku :-) pa pola države radi na crno a od onih pola što su prijavljeni dobar dio je prijavljen na minimalac ili dosta manju sumu nego što zaista primaju radi raznoraznih utaja. i onda neko komentariše bdp per capita na osnovu statistike :lol: koliko ste puta bili usluženi bez računa?!

u mojoj zgradi sa 20-ak stanova prijavljeno je i regularno porez plaća 5 radnika, nas dvoje u prosvjeti, jedan policajac, medicinska sestra i vozač u gradskom saobraćaju. ostali su na birou ili su kroz raznorazne šeme prijavljeni na minimalac a zarađuju više od prosječne plate. tako jedan komšija prije par mjeseci kupi polovnog ml-a za 25k Eura a zvanično je na birou :D vjerovali ili ne svi ostali rade. prema tome manite se statistike, prosječnog ovog ili onopg, u ovoj zemlji ima para puuuuno više nego što neki misle :wink:

p.s. da se razumijemo ne tvrdim da nam teče med i mlijeko, znam ja da je loše, imam primjera dovoljno u bližoj porodici i okolini ali ni blizu nije loše kao što statistika pokazuje
vivaldi

#272 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by vivaldi »

prof. wrote:meni stvarno nije jasno da se bilo ko u ovoj zemlji u diskusiji o ekonomiji poziva na statistiku :-) pa pola države radi na crno a od onih pola što su prijavljeni dobar dio je prijavljen na minimalac ili dosta manju sumu nego što zaista primaju radi raznoraznih utaja. i onda neko komentariše bdp per capita na osnovu statistike :lol: koliko ste puta bili usluženi bez računa?!

u mojoj zgradi sa 20-ak stanova prijavljeno je i regularno porez plaća 5 radnika, nas dvoje u prosvjeti, jedan policajac, medicinska sestra i vozač u gradskom saobraćaju. ostali su na birou ili su kroz raznorazne šeme prijavljeni na minimalac a zarađuju više od prosječne plate. tako jedan komšija prije par mjeseci kupi polovnog ml-a za 25k Eura a zvanično je na birou :D vjerovali ili ne svi ostali rade. prema tome manite se statistike, prosječnog ovog ili onopg, u ovoj zemlji ima para puuuuno više nego što neki misle :wink:

p.s. da se razumijemo ne tvrdim da nam teče med i mlijeko, znam ja da je loše, imam primjera dovoljno u bližoj porodici i okolini ali ni blizu nije loše kao što statistika pokazuje
moj dobri profesore da si se malo bolje raspitao po komsiluku, saznao bi da imas komsija koji i u njemackoj rade na crno.

da te to bas zanima, vidio bi da se statistika bavi i sivom ekonomijom koje ima u svakoj zemlji na svijetu i da postoje metode kojom se i ona racuna.

u bosni para nema i nikada ih nije ni bilo, a to sto je kokuzu i marka golema govori o kokuzu, a ne o markama, euridma i dolarima.

u zemlji gdje imas redukcije vode, gdje struja dolazi iz elektrana starih 50-60 godina, gdje se djeca lijece kutijama po trznim centrima, a entitet kupuje jedan usrani helikopter na 15 godina kredita, reci da u bosni ima para je vise tuzno nego glupo.
Maraschino

#273 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by Maraschino »

reci da u bosni ima para je vise tuzno nego glupo
para ima samo ih treba gazdinski rasporediti.

to podrazumijeva totalno drugacije uredjenje drzave, administracija po mjeri, javnim i drzavnim firmama upravljati domacinski...para na prihodovnoj strani ima samo je kod nas rashodovna katastrofalna i to vec dugo a to je kancer kojega se prvo moramo rijesiti.
prof.

#274 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by prof. »

vivaldi wrote:
prof. wrote:meni stvarno nije jasno da se bilo ko u ovoj zemlji u diskusiji o ekonomiji poziva na statistiku :-) pa pola države radi na crno a od onih pola što su prijavljeni dobar dio je prijavljen na minimalac ili dosta manju sumu nego što zaista primaju radi raznoraznih utaja. i onda neko komentariše bdp per capita na osnovu statistike :lol: koliko ste puta bili usluženi bez računa?!

moj dobri profesore da si se malo bolje raspitao po komsiluku, saznao bi da imas komsija koji i u njemackoj rade na crno.

da te to bas zanima, vidio bi da se statistika bavi i sivom ekonomijom koje ima u svakoj zemlji na svijetu i da postoje metode kojom se i ona racuna.

u bosni para nema i nikada ih nije ni bilo, a to sto je kokuzu i marka golema govori o kokuzu, a ne o markama, euridma i dolarima.

u zemlji gdje imas redukcije vode, gdje struja dolazi iz elektrana starih 50-60 godina, gdje se djeca lijece kutijama po trznim centrima, a entitet kupuje jedan usrani helikopter na 15 godina kredita, reci da u bosni ima para je vise tuzno nego glupo.
koliko je stara hoover dam? jesu li to na zapadu sve elektrane nove? majko mila konstatacija :-) u najmoćnijim zemljama na svijetu nema sirotinje?
na zapadu se helikopteri kupuju u kešu? :-) otkud americi 20 biliona dolara duga?
ja sam fino na kraju napisao da nam jeste loše, to valjda nikome ne treba dokazivati ali isto tako je svakome ko gleda oko sebe jasno da su nezaposlenost od 45% i siromašni koji žive od 2 $ dnevno glupost u koju vjeruju samo oni koji slijepo vjeruju statistici. ja znam barem 20 ljudi koji godinama rade u iraku a redovno se vode na birou! kako oni ulaze u tvoju statistiku? kako ovaj moj komšo što uze ml-a za 50k maraka a lafo na birou ovjerava zdravstvenu knjižicu?

a za redukciju u sarajevu su krive podjednako sarajlije koje bi da imaju sve a da ne plate i nesposobna uprava. kad skontaš da upravu postavljaju političari koje biraju te iste sarajlije onda ti je sve jasno. daj nam gras al' da se vozamo džabe :izet: daj grijanje a toplane imaju potraživnaja od 100-njak miliona

ja i dalje tvrdim da je bosna puna para, pogledaj samo izvještaje centralner banke o štednji i depozitima pa će ti biti jasno.
daj da živimo k'o švabe ali nemoj da plaćamo, to je za budale.
vivaldi

#275 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu

Post by vivaldi »

Maraschino wrote: para ima samo ih treba gazdinski rasporediti.
naravno da nema para jer da bi para bilo neko ih mora pravit, a sta ili ko pravi pare u bih? ekonomija primitivna do besvijesti.

bih je prosle godine imala rekordan izvoz od nepunih 9,5 milijardi maraka. To obicnom covjeku zvuci da moze cijeli svijet kupit za te pare.

cisto poredjenja radi da bi shvatio nivo nase primitivnost slovacka je toliko izvezla u prvih 20 dana ove godine.

znaci dok je pola bosne jos mamuralo od nove godine jedna mala slovacka je preko grane vec poslala 9,5 milijardi maraka do 20-og januara. ponavljam slovacka - ne austrija, svica ili svedska. mala, postkomunisticka slovacka.

mi smo shega, a ne ekonomija. jedino sto je smjesnije od toga je to sto nema nikakvih naznaka da ce se to promjeniti u narendih bar 15 godina.

a sto se tice racionalnijeg trosenja, to svakako stoji, ali ne mijenja puno sustinu.
Post Reply