Sarajevo - velike i male tajne

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hadzi Lojo

#251 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Hadzi Lojo »

Kada se krene za Breku onim putem za Jagomir, bilo je sa desne strane neko staro groblje sa krizevima a i obicnim kamenim biljezima koji su bili potonuli u zemlju i skroz pozelenili od mahovine. Da li neko zna cije je to groblje bilo?
Ned071

#252 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Ned071 »

sabina1 wrote:Stubovi u Blazuju kada se ide prema Vlakovu brzom cestom s desne strane odmah prije kruga Pak Centra ?
Hvala.
nikad sagrađeni objekat alemko commerce-a...
julisiz es grant

#253 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by julisiz es grant »

Da li su zgrade na Mojmilu služile za smještaj sportista za vrijeme Olimpijade, ili je naziv "olimpijsko naselje" nastao onako kolokvijalno, ko biva izgrađeno pred Olimpijadu, pa olimpijsko?
Nekako mi nema logike da olimpijci stanuju u klasičnim stambenim zgradama, gdje su stanovi sa kuhinjama, kupatilima, dječijim sobama i štatijaznam, a ne nekim hotelskog tipa.
Ako nisu tu bili smješteni, gdje su onda? Na planinama?
cyprus

#254 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by cyprus »

julisiz es grant wrote:Da li su zgrade na Mojmilu služile za smještaj sportista za vrijeme Olimpijade, ili je naziv "olimpijsko naselje" nastao onako kolokvijalno, ko biva izgrađeno pred Olimpijadu, pa olimpijsko?
Nekako mi nema logike da olimpijci stanuju u klasičnim stambenim zgradama, gdje su stanovi sa kuhinjama, kupatilima, dječijim sobama i štatijaznam, a ne nekim hotelskog tipa.
Mislim da jesu bili smješteni tu... I na Dobrinji također (al za ovo nisam 100% siguran)...
El_comadante

#255 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by El_comadante »

Eborg wrote:Ima li neko pravilo kada se pale kandilji na munarama dzamija u Sarajevu? Npr. u Zenici se samo pale u vrijeme ramazanskog iftara te na neke mubarek-dane poput Hidzretske nove godine i sl. Medjutim, vidim da je to u Sarajevu mnogo cesce samo nisam upratio je li za svaki aksam, samo petkom ili u nekom drugom obliku.
pale se kandijlji svaki aksam, sad da li svaka dzamije to radi neznam ali vecina dzamija tako to radi.
Better Man

#256 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Better Man »

cyprus wrote:
julisiz es grant wrote:Da li su zgrade na Mojmilu služile za smještaj sportista za vrijeme Olimpijade, ili je naziv "olimpijsko naselje" nastao onako kolokvijalno, ko biva izgrađeno pred Olimpijadu, pa olimpijsko?
Mislim da jesu bili smješteni tu... I na Dobrinji također (al za ovo nisam 100% siguran)...
Mojmilo jeste bilo olimpijsko selo i svi olimpijci su bili tu smješteni.
julisiz es grant

#257 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Better Man wrote:
cyprus wrote:
I kako su ljudi tu dobili stanove nakon igara? Iz kojih firmi, kako? (ne vjerujem da su se u socijalizmu ti stanovi prodavali)
supercali

#258 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by supercali »

Firme su dobijale stanove na osnovu ucesca pa onda one dijelile svojim radnicima
drndalo

#259 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by drndalo »

Better Man wrote:
cyprus wrote:
Da, Olimpijsko je bilo Olimpijsko selo, a na Dobrinji su za vrijeme olimpijade bili, funkcioneri, novinari, sudije i tako to...

U "mrskom" socijalizmu, firme su uvijek kupovale stanove, ili na drugi nacin ucestvovale u finansiranju istih, a onda su ih davali svojim radnicima na koristenje putem stanarskog prava... Svaka firma je imala rang-listu za dodjelu stanova, na kojoj je putem bodovanja rastao plasman... Svi ti zaposleni radnici su neki % od svake plate davali za "stambenu izgradnju"...

Sto se stanovanja sportista u stanovima tice, to je bas logicno rjesenje, izgradis naselje sa npr. 1000 stanova, placenih, izgradjenih, ali koji ce se za Olimpijadu koristiti 14 dana... Ljudi odu kuci nakon Olimpijade, uselis onoga ko je dobio stan od npr. ZGP-a, sa familijom...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#260 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by _BataZiv_0809 »

JanuaryJones wrote:Na nekim starim razglednicama piše Vogošće. Jel to izvorni naziv i kako dođosmo do Vogošća?
Mojoj majci u dokumentima pise Vogosca, a rodjena je 50-tih. A primjetio sam da i ona nekad kaze Vogosce :D
dječak sa šibicama

#261 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by dječak sa šibicama »

Nisu samo stanovi, sjecate li se onih kombija Mitsubishi, nakon ZOI su prodavani na tenderima ili poklanjani firmama sad u to nisam siguran, ali bio je pun grad kombija. Za vrijeme ZOI bili sluzbeni prijevoznici sportista i ostalog osoblja.
drndalo

#262 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by drndalo »

Jako ih se dobro sjecam, ali koliko ja znam nisu bili prodavani na licitacijama... Barem ne do kraja 80-ih...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#263 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by bitanga_sa_otesa »

ja se sjecam olimpijskih puchova ,crvenih, stajali su ispred cksk bih,a mitsu kombiji su mislim pripali firmi zoi 84 ..

Image
quarterback

#264 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by quarterback »

JanuaryJones wrote:Šta tačno ima u/na repetitoru Hum? Osim gigantske antene na vrhu? Uvijek mi je djelovalo (zbog stakla) da bi mogao biti neki ekskluzivni restoran/vidikovac.
nista, samo antene
quarterback

#265 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by quarterback »

Eborg wrote:Ima li Sarajevo ijedno atomsko sklonište (vojno ili civilno) iz jugoslovenskog doba?
ima ih koliko hoces samo se sada "zaboravilo" na njih,
koristila su se intenzivno za sklanjanje civila u proslom ratu tokom bombardiranja
cyprus

#266 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by cyprus »

_BataZiv_0809 wrote:
JanuaryJones wrote:Na nekim starim razglednicama piše Vogošće. Jel to izvorni naziv i kako dođosmo do Vogošća?
Mojoj majci u dokumentima pise Vogosca, a rodjena je 50-tih. A primjetio sam da i ona nekad kaze Vogosce :D
Također sam čuo narodsku varijantu VogošćE :mrgreen: ali mislim da to nikada nije bilo ispravno... Izvorni naziv iz srednjeg vijeka je Vidogošća...
julisiz es grant

#267 Re: Sarajevo - velike i male tajne

drndalo wrote:
U "mrskom" socijalizmu, firme su uvijek kupovale stanove, ili na drugi nacin ucestvovale u finansiranju istih, a onda su ih davali svojim radnicima na koristenje putem stanarskog prava... Svaka firma je imala rang-listu za dodjelu stanova, na kojoj je putem bodovanja rastao plasman... Svi ti zaposleni radnici su neki % od svake plate davali za "stambenu izgradnju"...

Sto se stanovanja sportista u stanovima tice, to je bas logicno rjesenje, izgradis naselje sa npr. 1000 stanova, placenih, izgradjenih, ali koji ce se za Olimpijadu koristiti 14 dana... Ljudi odu kuci nakon Olimpijade, uselis onoga ko je dobio stan od npr. ZGP-a, sa familijom...
Mislim da su tu dolazili i poznati likovi sa estrade da zabavljaju sportiste. Zabilježeno je da je Bijelo dugme svoj zadnji koncert sa Bebekom u februaru 1984 imalo u Olimpijskom naselju.
Haj kad smo već kod toga, pošto sam gledao u onim dokumentarcima kako se sva šira zajednica angažovala oko Olimpijade, kako je bio organizovan život u slobodno vrijeme sportistima? Jesu li na primjer neki restorani imali ekskluzivno pravo da se timovi kod njih dovedu na večeru, noćni provod i sl i čime se to sticalo? Kontam da su privatne gazde učesvovale kao donatori, pa im se vjerovatno time oduživalo.
julisiz es grant

#268 Re: Sarajevo - velike i male tajne

_BataZiv_0809 wrote:
Mislim da je to Vogošće greška izrađivača razglednica, posebno iz Austrijskog perioda (Švabe, Mađari i sl)...nalazio sam i druge primjere na razglednicama iz tog doba (GoraždA umjesto Goražde i sl).
karanana

#269 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by karanana »

mozda je greska u prevodu.
mozda su u google kucali na bosanskom "pozdrav iz vogosce" i onda im izbacio prevod na svapski Grüße von Vogosce jer prevoditelju nije bila poznata rijec vogosca i ne zna na koji nacin to prebaciti po padezima nego uzima bukvalno zdravo za gotovo.
julisiz es grant

#270 Re: Sarajevo - velike i male tajne

karanana wrote:mozda je greska u prevodu.
mozda su u google kucali na bosanskom "pozdrav iz vogosce" i onda im izbacio prevod na svapski Grüße von Vogosce jer prevoditelju nije bila poznata rijec vogosca i ne zna na koji nacin to prebaciti po padezima nego uzima bukvalno zdravo za gotovo.
google :lol:
U svakom slučaju, danas bi tako radili, ko i svi :D
drndalo

#271 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by drndalo »

julisiz es grant wrote:
drndalo wrote:

Mislim da su tu dolazili i poznati likovi sa estrade da zabavljaju sportiste. Zabilježeno je da je Bijelo dugme svoj zadnji koncert sa Bebekom u februaru 1984 imalo u Olimpijskom naselju.
Haj kad smo već kod toga, pošto sam gledao u onim dokumentarcima kako se sva šira zajednica angažovala oko Olimpijade, kako je bio organizovan život u slobodno vrijeme sportistima? Jesu li na primjer neki restorani imali ekskluzivno pravo da se timovi kod njih dovedu na večeru, noćni provod i sl i čime se to sticalo? Kontam da su privatne gazde učesvovale kao donatori, pa im se vjerovatno time oduživalo.
Koliko mene pamcenje sluzi, tu je bilo prilicno strogo i uci i izaci... Uci nama naravno nemoguce, izaci sportistima lakse, ali mislim da je to uvijek bilo organizovano, ali prije kao obilazak grada i tako to. Sumnjam da su bas isli "kod Kibeta" ili tako nesto... Posebno prije takmicenja... Mozda kada je neko zavrsio 6-i dan sa takmicenjem, pa je bio tu jos sedmicu... Nocni provod tipa klub/disko je najprije bio u Holiday Inn-u, ostalo bas i ne znam. Mozda Hotel Evropa takodjer...

Ono sto se ja sjecam od Olimpijade je da je i pored metar i po snijega, gradski saobracaj radio, i to cijelu noc, ljudi su setali do rano ujutro, izlazilo se u grad i iza ponoci, sto za Alipasino nije bilo inace normalno, kamara stranaca koji isto tako setaju i druze se po cijelu noc, razmjenjuju suvenire, itd...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#272 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by _BataZiv_0809 »

Koji grad je najvise donirao radnickih samodoprinosa za Olimpijadu :babinsin:
julisiz es grant

#273 Re: Sarajevo - velike i male tajne

drndalo wrote: Koliko mene pamcenje sluzi, tu je bilo prilicno strogo i uci i izaci... Uci nama naravno nemoguce, izaci sportistima lakse, ali mislim da je to uvijek bilo organizovano, ali prije kao obilazak grada i tako to. Sumnjam da su bas isli "kod Kibeta" ili tako nesto... Posebno prije takmicenja... Mozda kada je neko zavrsio 6-i dan sa takmicenjem, pa je bio tu jos sedmicu... Nocni provod tipa klub/disko je najprije bio u Holiday Inn-u, ostalo bas i ne znam. Mozda Hotel Evropa takodjer...

Ono sto se ja sjecam od Olimpijade je da je i pored metar i po snijega, gradski saobracaj radio, i to cijelu noc, ljudi su setali do rano ujutro, izlazilo se u grad i iza ponoci, sto za Alipasino nije bilo inace normalno, kamara stranaca koji isto tako setaju i druze se po cijelu noc, razmjenjuju suvenire, itd...
Evo recimo ovaj klip iz dokumentarca sa Džon Denverom...vidimo američki tim kako derneči sa Johnom u, kako voditeljica na samom početku klipa reče "mađarskom restoranu zvanom "Mađarska", nedaleko od Zetre"...gdje je to bilo, pojma nemam.

A koji je bio retoran onaj gdje su Kirka Douglasa zavrnuli (po riječima ozbiljnih ljudi nije bila ćevabdžinica kako urbana legenda veli, nego pravi restoran)?
Last edited by julisiz es grant on 15/08/2016 22:22, edited 2 times in total.
julisiz es grant

#274 Re: Sarajevo - velike i male tajne

_BataZiv_0809 wrote:Koji grad je najvise donirao radnickih samodoprinosa za Olimpijadu :babinsin:
Pa koji je imao i industriju, zna se :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#275 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by _BataZiv_0809 »

julisiz es grant wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Koji grad je najvise donirao radnickih samodoprinosa za Olimpijadu :babinsin:
Pa koji je imao i industriju, zna se :D
Pa napisi ime :evil:
Post Reply