Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ozdrlje_donje

#251 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by ozdrlje_donje »

Pozdrav svima koji se razumijete u auta. Imam jedno pitanje pa da ne otvaram novu temu zalijepit cu ovdje. Onako, cisto informativno, do koje bi najvise kilometraze auta isli pri kupovini Audija a6 (karavan) 3.0tdi 2012. god. sa budzetom do 24k eura. Za ove novce u Njemackoj se obicno krecu sa kilometrazom od 130-190 hiljada km. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
johntra

#252 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by johntra »

Za toliko novca, ja bi išao na varijantu sa najmanje kilometara...
ozdrlje_donje

#253 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by ozdrlje_donje »

johntra wrote:Za toliko novca, ja bi išao na varijantu sa najmanje kilometara...
Da li za moj licni smek ja bi radije vise kilometara sa boljom premom (npr. nasao sam par sa aut. mjenjacem-ovo je obavezno, naprije-nazad senzorima+kamera, panorama).
basicm

#254 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by basicm »

Za taj novac se moze izabrati auto koje ce imati full istoriju, raspon kilometara i nije veliki pa mozes naci auto koje ti se svidja sa opremom i opet nije kilometraza strasna ako je istorija ok.
condy

#255 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by condy »

ozdrlje_donje wrote:Pozdrav svima koji se razumijete u auta. Imam jedno pitanje pa da ne otvaram novu temu zalijepit cu ovdje. Onako, cisto informativno, do koje bi najvise kilometraze auta isli pri kupovini Audija a6 (karavan) 3.0tdi 2012. god. sa budzetom do 24k eura. Za ove novce u Njemackoj se obicno krecu sa kilometrazom od 130-190 hiljada km. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
Vozim a6 ali stariji model.

Ako ideš na 3.0 tdi motor, trebaš obavezno ići na model sa quattro pogonom 4x4 jer svaki 3.0 tdi od 150 kw, nema taj pogon. Jači 3.0 tdi ima uvijek. Zbog registracije najbolje ti je ovaj od 150 kw, i on ide ko raketa. Pogriješićeš pogotovo jer je karavan ako uzmeš samo sa prednjim. Razlika u vožnji je velika.

Također, mjenjač treba biti automatik s tronic. Mislim da uvijek dolazi sa tim mjenjačem a6 kod tog motora, pa tako to ti neće biti problem. Manuelni, ako i ima, nemoj, to ti govorim iz iskustva. Dva različita svjeta su šaltati manuelni kod 2.0 tdi i kod 3.0 tdi. Puno je ljepše to raditi kod 2.0 tdi, tako da samo s tronic.

Što se tiče kilometraže moraš postaviti sebi određenu granicu do koje ćeš ići. Pogotovo ako tražiš auto u Njemačkoj izbor ti je velik. Lično da sam na tvom mjestu, gledao bih do max. 150.000 km, pa koje bude u najboljem stanju. Oni mogu preći min. 250.000 km bez problema, ako je servisirano redovno i normalno voženo. I za to ti je automatik dobra stvar jer ti ne dozvoljava da preforsiraš auto, i da loše mijenjaš brzine. Preko te kilometraže ne bih.

S tim da ti je jako bitno, i najvažnije imati svu servisnu historiju od početka do kraja i provjerit auto prije kupovine u audi servisu. Pored toga, vidi koliko je imalo prethodnih vlasnika, ako je imalo više od dva, traži dalje.

Što se tiče opreme, izbjegavaj osnovnu i ona sjedišta iz tog paketa. Kakva je klima, je potpuno nebitno, ne bi loše bilo da ima parking senzore i naprijed veliko je auto, i xenone i da je tamna boja unutrašnjosti izdržljivija je dosta. Koža da ili ne, auto je pakleno vruće sa njom, pa odluči.
Ned071

#256 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by Ned071 »

aditon wrote:Mene zanima, ako je neko upućen, da mi kaže koliko npr košta mali servis konkretno kod novijih vozila marke Opel, Astra ili Insignija, disk pločice itd? Vozim dosta staro auto koje za ove stvari me ne košta puno. Međutim auto ću morati zamijeniti, a u tom smislu, mislio sam kupiti neki od ova gore dva pomenuta modela? Dakle interesuju me neke okvirne cijene održavanja ovih novijih automobila.
koja novija astra? H, J? za H 1.7 cdti je mali servis oko 160 maraka...
aditon

#257 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by aditon »

Ned071 wrote:
aditon wrote:Mene zanima, ako je neko upućen, da mi kaže koliko npr košta mali servis konkretno kod novijih vozila marke Opel, Astra ili Insignija, disk pločice itd? Vozim dosta staro auto koje za ove stvari me ne košta puno. Međutim auto ću morati zamijeniti, a u tom smislu, mislio sam kupiti neki od ova gore dva pomenuta modela? Dakle interesuju me neke okvirne cijene održavanja ovih novijih automobila.
koja novija astra? H, J? za H 1.7 cdti je mali servis oko 160 maraka...
Ja ta slova kod Opela uvijek brkam, mislim da je J tj pretposljednja Astra. U principu, sve ispod 200 KM nije previše. Također, pošto si naveo dizel motor, mene dizel vozila ne zanimaju, samo benzinci, ali valjda nije prevelika razlika kod malog servisa. Hvala na odgovoru.
Ned071

#258 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by Ned071 »

F, G, H, J, K.... za benzinca ti moze biti sotprilike isto ili cak jeftinije. nije ona skupa za odrzavanje. jeftinija od golfa, tu negdje sa meganom...
amar1994

#259 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by amar1994 »

kod god hoce astru j ili k neka trazi 1.4T,1.6cdti ili 2.0cdti :thumbup: , zaobilaziti 1.7cdti topla preporuka :wink:
1.3cdti je preslab :zjev:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#260 Re: RE: Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by konektovan »

amar1994 wrote:kod god hoce astru j ili k neka trazi 1.4T,1.6cdti ili 2.0cdti [emoji106] , zaobilaziti 1.7cdti topla preporuka :wink:
Sto 1.7 cdti zaobilaziti???? Extra motor, mozda malo starije koncepcije, robustan al' sto je najvaznije, pouzdan.

poslano sa Sonija Ze
amar1994

#261 Re: RE: Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
amar1994 wrote:kod god hoce astru j ili k neka trazi 1.4T,1.6cdti ili 2.0cdti [emoji106] , zaobilaziti 1.7cdti topla preporuka :wink:
Sto 1.7 cdti zaobilaziti???? Extra motor, mozda malo starije koncepcije, robustan al' sto je najvaznije, pouzdan.

poslano sa Sonija Ze
losa iskustva , zasto da se peglaju ljudi kad je bolji i zivlji 1.4 turbo(pogotovo u J astri, nema direktno ubrizgavanje pa je otporan na haman sva goriva :mrgreen: ) , a velika vecina svakako voza po gradu :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#262 Re: RE: Re: RE: Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by konektovan »

amar1994 wrote:
konektovan wrote:

poslano sa Sonija Ze
losa iskustva , zasto da se peglaju ljudi kad je bolji i zivlji 1.4 turbo(pogotovo u J astri, nema direktno ubrizgavanje pa je otporan na haman sva goriva :mrgreen: ) , a velika vecina svakako voza po gradu [emoji106]
Koji si imao auto sa 1.7 cdti????

poslano sa Sonija Ze
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#263 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by mali_milojica »

Kod brata u firmi imaju Comba sa 1.7 motorom. Sta je taj auto prezivio,ko ga je sve vozao,ja se i danas ibretim kako je ziv uopste,a ne da i danas izgleda sasvim pristojno. Opcenito sa njim nisu imali velikih problema,ali sa motorom nikakvih. Doduse,nije CDTI
Ned071

#264 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by Ned071 »

1.7 ako se uzima paziti na kilometrazu. Pocne praviti probleme nakon 150 hiljada...
Throttle

#265 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by Throttle »

Sta je problem na 1.7 cdti?
amar1994

#266 Re: RE: Re: RE: Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
amar1994 wrote:
konektovan wrote: poslano sa Sonija Ze
losa iskustva , zasto da se peglaju ljudi kad je bolji i zivlji 1.4 turbo(pogotovo u J astri, nema direktno ubrizgavanje pa je otporan na haman sva goriva :mrgreen: ) , a velika vecina svakako voza po gradu [emoji106]
Koji si imao auto sa 1.7 cdti????

poslano sa Sonija Ze
1.7dti G , a drug 1.7cdti H
kod mene se izvrnuo saraf uljne pumpe na 150000km , pukao zupcasti i dalje ne moram dalje pricat sta je bilo. Alternator 2-3 puta diodna ploca od 90-150kkm , el. bos pumpe
kod druga 1.7 cdti ista stvar sa uljnom pumpom i alternatorom, ja sam mislio da su rijesili ali eto na H nisu , to me i odbilo od njega.
sto se tice potrosnje, tu nema zamjerki nimalo.
Kultura rada mi se ne svidja u odnosu na ekvivalent 1.6hdi i 1.6tdi motora , zastario je i to je najbitniji razlog zbog cega preporucujem 1.4T i 1.6cdti
i neko rece , preko 150000km zaobilazit, treba do 100000km gledati :thumbup:
dzaba kad me 1.4T iznenadio
oni koji kupuju astre, pripazite na M32 mjenjac , prva i druga brzina da glatko upadaju :wink:

ovo je sve subjektivno, ne uzimajte me za ozbiljno :mrgreen:
prokleo sam 1.7 zbog sarafa :run:
Throttle

#267 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by Throttle »

i ti na osnovu toga sto se izvrnuo saraf i sto crkava alternator proklinjes motor ? :lol:
imam taj 1.7dti u astri kod roditelja i smece je nevidjeno, al iz nekih drugih razloga.. kod nas je prevalio preko 100.000, zastekala uljna jednom, ugasili, zamijenili, pun gas...reparirali elektroniku bos pumpe, reparirali alternator i kompresor klime zamijenili.. mijenjani stabilizatori balans stange... i nekih sitnica bilo al nista strasno... to je sve bilo ispod 1000KM a to ti je cijena zamajca za npr golfa :D
kupljena je dobrih 1500KM ispod cijene tako da je sve super :D
1.7 cdti je druga prica, i smatram da je uredan motor sasvim ok za kupiti, drugo je sto naletis na smece pa onda proklinjes i Opel i Adama i njegove pretke... alternator se jednom rijesi kako treba i nema daljnjih kvarova, elektroniku pumpe isto tako...
Porediš 1.7cdti iz Astre G/H sa 1.4T i 1.6cdti? Oni su generacijski udaljeni 10-tak godina
PS. taj 1.7 nije Opel nego Isuzu pa proklinji njih :D

Da se razumijemo, 1.7dti ne bih nikad kupio, pogotovo ne ponovo u astri karavanu, to ne vuče ni nizbrdo al 1.7 cdti je vec solidan motor
amar1994

#268 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by amar1994 »

Throttle wrote:i ti na osnovu toga sto se izvrnuo saraf i sto crkava alternator proklinjes motor ? :lol:
imam taj 1.7dti u astri kod roditelja i smece je nevidjeno, al iz nekih drugih razloga.. kod nas je prevalio preko 100.000, zastekala uljna jednom, ugasili, zamijenili, pun gas...reparirali elektroniku bos pumpe, reparirali alternator i kompresor klime zamijenili.. mijenjani stabilizatori balans stange... i nekih sitnica bilo al nista strasno... to je sve bilo ispod 1000KM a to ti je cijena zamajca za npr golfa :D
kupljena je dobrih 1500KM ispod cijene tako da je sve super :D
1.7 cdti je druga prica, i smatram da je uredan motor sasvim ok za kupiti, drugo je sto naletis na smece pa onda proklinjes i Opel i Adama i njegove pretke... alternator se jednom rijesi kako treba i nema daljnjih kvarova, elektroniku pumpe isto tako...
Porediš 1.7cdti iz Astre G/H sa 1.4T i 1.6cdti? Oni su generacijski udaljeni 10-tak godina
PS. taj 1.7 nije Opel nego Isuzu pa proklinji njih :D

Da se razumijemo, 1.7dti ne bih nikad kupio, pogotovo ne ponovo u astri karavanu, to ne vuče ni nizbrdo al 1.7 cdti je vec solidan motor
:mrgreen: :lol: :thumbup:
zato i kazem subjektivno :P :mrgreen:
Throttle

#269 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by Throttle »

:D :D
ljuspica

#270 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by ljuspica »

Molim vas odgovorite mi...ipak sam zensko pa se bas i ne razumijem. Htjela sam kupiti auto ali izgleda da ce mi odobriti samo 3000 KM u banci. Hocete li mi reci sta je dobro sto bi mogla kupiti za 3000 KM? U obzir dolaze otprilike ova auta: polo, seat, fiat punto(sta mislite o francuskim vozilima da li su im dijelovi skupi?)....dalje jel kad uzimam motor 1.0 registracija jeftinija? sta mislite koji je najbolje motor da uzmem? da li je okej 1.4? Koje autokuce nude polovne automobile na otplatu a da su jeftini :D Uzela bih ja i škodu do 5000 ali banka mi neda kredit toliki (imam vec jedan) tako da se moram za kredit boriti na drugi nacin.:)
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#271 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by mali_milojica »

Punto II 1.2 8v motor.
Laertes

#272 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by Laertes »

Imaš ovdje na forumu dobrih ljudi koji bi te malo pogurali (Bata, respo,...) :mrgreen:
autoskolee

#273 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by autoskolee »

ljuspica wrote:Molim vas odgovorite mi...ipak sam zensko pa se bas i ne razumijem. Htjela sam kupiti auto ali izgleda da ce mi odobriti samo 3000 KM u banci. Hocete li mi reci sta je dobro sto bi mogla kupiti za 3000 KM? U obzir dolaze otprilike ova auta: polo, seat, fiat punto(sta mislite o francuskim vozilima da li su im dijelovi skupi?)....dalje jel kad uzimam motor 1.0 registracija jeftinija? sta mislite koji je najbolje motor da uzmem? da li je okej 1.4? Koje autokuce nude polovne automobile na otplatu a da su jeftini :D Uzela bih ja i škodu do 5000 ali banka mi neda kredit toliki (imam vec jedan) tako da se moram za kredit boriti na drugi nacin.:)
Obrisi por. Pun ti je inbox, poslao sam ti nesta :)
amar1994

#274 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by amar1994 »

ljuspica wrote:Molim vas odgovorite mi...ipak sam zensko pa se bas i ne razumijem. Htjela sam kupiti auto ali izgleda da ce mi odobriti samo 3000 KM u banci. Hocete li mi reci sta je dobro sto bi mogla kupiti za 3000 KM? U obzir dolaze otprilike ova auta: polo, seat, fiat punto(sta mislite o francuskim vozilima da li su im dijelovi skupi?)....dalje jel kad uzimam motor 1.0 registracija jeftinija? sta mislite koji je najbolje motor da uzmem? da li je okej 1.4? Koje autokuce nude polovne automobile na otplatu a da su jeftini :D Uzela bih ja i škodu do 5000 ali banka mi neda kredit toliki (imam vec jedan) tako da se moram za kredit boriti na drugi nacin.:)
http://www.olx.ba/artikal/22795693/opel-corsa/
http://www.olx.ba/artikal/22781185/opel-corsa/

:wink:
zrakomlat

#275 Re: Koje vozilo odabrati ? Vaša mišljenja

Post by zrakomlat »

amar1994 wrote:
http://www.olx.ba/artikal/22795693/opel-corsa/
http://www.olx.ba/artikal/22781185/opel-corsa/

:wink:
:thumbup:
Post Reply