Prvi korpus ARBiH

Post Reply
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#251 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Admir_1984 »

U knjizi pishe da je Rekic jedan od onih u kojeg se sumnja da je bio umijeshan u atentat na Catica i Djozu. Na nekim sudjenjima priznao da je otvoreno radio za drugu stranu :-) :-)

Pishe u knjizi isto da autor ima dosta saznanja ko je i po cijoj naredbi pripremio atentat, a da ce to objaviti u drugoj knjizi tajna soba, tako nekako, Jel izasla ta knjiga??
provincijalac

#252 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by provincijalac »

Admir_1984 wrote:U knjizi pishe da je Rekic jedan od onih u kojeg se sumnja da je bio umijeshan u atentat na Catica i Djozu. Na nekim sudjenjima priznao da je otvoreno radio za drugu stranu :-) :-)

Pishe u knjizi isto da autor ima dosta saznanja ko je i po cijoj naredbi pripremio atentat, a da ce to objaviti u drugoj knjizi tajna soba, tako nekako, Jel izasla ta knjiga??

Admire,nemoj vjerovati knjigama toliko.Ćatićevo štivo jeste zanimljivo,ali iskreno ,previše nafurava Ćatićevu ulogu
na Igmanu.
Admir_1984

#253 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Admir_1984 »

provincijalac wrote:
Admir_1984 wrote:U knjizi pishe da je Rekic jedan od onih u kojeg se sumnja da je bio umijeshan u atentat na Catica i Djozu. Na nekim sudjenjima priznao da je otvoreno radio za drugu stranu :-) :-)

Admire,nemoj vjerovati knjigama toliko.Ćatićevo štivo jeste zanimljivo,ali iskreno ,previše nafurava Ćatićevu ulogu
na Igmanu.
Preporuci mi neki alternativu??

Moje dosadasnje saznanje i karakter pojedinih ljudi direktno se oslikava u ovoj knjizi

p.s. On je na Igmanu bio do augusta 1992 i malo kad se vratio iz Njemacke sa operacija, znaci njegova uloga je samo bila do augusta 1992
Nekako s proljeća

#254 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Nekako s proljeća »

:)

Ako je riječ o događanju u vrijeme kada je na sarajevski aerodrom sletio onaj šupak Fransoa M., napisao bih koju rečenicu...
callmethebreeeze

#255 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by callmethebreeeze »

kv99 wrote:
bingov buraz wrote:U vezi ovoga sto pionir pise sjecam se izvjestaja da su Danci a ne Holandjani jednom prilikom topovskom paljbom rasturili neke srpske polozaje kao odgovor na srpske provokacije.Mislim da je 1994 u pitanju pa je moguce da je malo polupao loncice i nacije.Lokacije se ne sjecam.
U okolini Tuzle aprila 1994 su Danci otvorili vatru iz tenkova na cetnike . Tada su prema zvanicnim izvorima ispalili 72 granate iz Leoparda i pri cemu su po sopstvenim izvorima cetnici imali 9 mrtvih i unisteno skladiste municije.
da mozda nije rijec o svedjanima? oni su bili i na igmanu i oko tuzle.
kv99

#256 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by kv99 »

callmethebreeeze wrote:
kv99 wrote:
bingov buraz wrote:U vezi ovoga sto pionir pise sjecam se izvjestaja da su Danci a ne Holandjani jednom prilikom topovskom paljbom rasturili neke srpske polozaje kao odgovor na srpske provokacije.Mislim da je 1994 u pitanju pa je moguce da je malo polupao loncice i nacije.Lokacije se ne sjecam.
U okolini Tuzle aprila 1994 su Danci otvorili vatru iz tenkova na cetnike . Tada su prema zvanicnim izvorima ispalili 72 granate iz Leoparda i pri cemu su po sopstvenim izvorima cetnici imali 9 mrtvih i unisteno skladiste municije.
da mozda nije rijec o svedjanima? oni su bili i na igmanu i oko tuzle.
Nije, iako su i svedjani bili indirektno ukljuceni jer su danci krenuli da pomognu svedjanima koji su bili granatirani na osmatrackom polozaju. I ovo se desavalo u okolini Tuzle i tog podrucja jer je to bila zona djelovanja Nordijskog kontingenta UNPROFORA.
provincijalac

#257 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by provincijalac »

Admir_1984 wrote:
provincijalac wrote:

na Igmanu.
Preporuci mi neki alternativu??

Moje dosadasnje saznanje i karakter pojedinih ljudi direktno se oslikava u ovoj knjizi

p.s. On je na Igmanu bio do augusta 1992 i malo kad se vratio iz Njemacke sa operacija, znaci njegova uloga je samo bila do augusta 1992

Ima jedna knjiga,zove se Grebak u zoni sumraka.Napisao je Salem(nemogu se sjetiti prezimena).
Uglavnog riječ je o ratnom dnevniku Fočaka.Od pada Foče,borbi u Goraždu ,izlaska na Grebak,pada grepka,borbi na Rogoju,povlačenja na Igman,povlačenja s Igmana...Extra štivo,davno napisano i slabo promovisano.
Autor Salem,ima prodavnicu vodomaterijala, kod koka kole na Mostarskom raskršću.Radnja je prva iza Kole na desnu stranu odmah uz cestu(M17).Zove se Profil.Ako prolaziš svrati.Salem je ljudina koji će ti pokloniti knjigu.(ima ih dosta naštampano ,mislim da ih ne prodaje.)
Admir_1984

#258 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Admir_1984 »

Hvala, cim mi bude usput svraticu ;-)
Nekako s proljeća

#259 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Admir_1984 wrote:Ni meni ovo nikako nije jasno :-) Karanana, to sto pricas da su zauzeli Cetnici Igman i Bjelasnicu, zar to nije bilo pocetkom rata 1992, pa onda UN naredio da se povuku. Nije mi jasno to 1993 nikako :-) I jos me zanima Golo Brdo, jel prvo bilo njihovo, pa ga mi zauzeli, pa onda opet oni i do kraja rata ga drzali?? :-)
Image

Možda ti se ''miješaju toponimi'' , ima Golo brdo sa sjeverne strane Igmana i Golo brdo na Žuči. Hajde, javnem se ja da malo ovu kartu događanja pojasnim malo, ako već neko drugi nije.
romulirem

#260 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by romulirem »

don01 wrote:
drndalo wrote:
don01 wrote:samo da znas arbih je bila preko 95 posto muslimanska i 1993.,kakva multietnicnost kakvi bakraci.....
Ne znam u kojoj si ti Armiji BiH bio, ni u kojem kraju BiH, mozda je kod tebe u Zepi bilo tako, kod mene u Sarajevu je na pocetku bilo barem 30-35% onih koji nisu bili muslimani ili Muslimani, a zvali su se svakako, neki i nikako, neki su samo bili djeca koji nisu ni znali sta su, ali su bili tu, i nesto pokusavali...

Koliko mene pamcenje sluzi, dolaskom Rasima Delica krenulo je sa direktnom SDA Efendizacijom Armije, barem onih koji odlucuju, a ostali (vojnici nizeg ranga, svih vjeroispovjesti i nacionalnosti, da ne bude nesporazuma) su i dalje bili dobri za topovsko meso... Imam poznanika koji je s Rasimom bio u Garnizonu u Doboju dugo vremena, i vojno je lice u penziji, i koji je citav rat bio u Doboju, koji mi je lani pricao da je bio ubijedjen da ce tada, kada je Rasim dosao "na pravo mjesto" (svojim sposobnostima), oni sa Srpske strane ratista najebati k'o zuti... Desilo se sta se desilo, od Rasima nista osim slusanja politickih naredjenja, doduse, morao je i on necim platiti rahatluk da mu sin veci dio rata igra na poker aparatima u Visokom, umjesto da negdje dijeli bajtu s nama...
Ja sam bio u onoj armiji koja je radila vanjsku deblokadu Sarajeva 95. za razliku od vas kojih ste bili opkoljeni,mada vasa krivica nije 100 posto....

To za 35 posto :-) :-) :lol:

Ne budi budala http://--- NO LINKS ---/index.php/agresija/838-statistika-1-korpusa-armije-bihAj ba ne lupaj,jasam citav rat bio tamo,a vidi cuda nisam Bosnjak,i jos da ti nabrojim masu momaka koji su se krvavo borili,dok je ako cemo tako masa Bosnjaka se ispaljivala iz grada u dijasporu.

Srba i hrvata u armiji BiH je 1992. bilo u 1. korpusu 3800,a sta to znaci,znaci da ih nije bilo ni 6 posto jer u drugim korpusima skoro da srbi i hrvati nisu uzimali ucesce u armiji BiH,druze Sarajevo su odbranili Muslimani,muslimani bosnjaci i ti se mozes preracunavati koliko god hoces a to ti je tako,1. korpus je 1995. docekao sa 82 000 bosnjaka,nesta ne vidim te silne nemuslimane......

Ne znam zasto pravite te mitomanske price,do 1993. i do dolaska Delica armija BiH je bila sprckana na oko 8000km2,a kako je zavrsilo 95. poslije vodstva tog po tebi nesposobnog Delica,jeli momce da li znas.Pa nekih 15 850km2,ha nije lose za muslimane,a nakon Dejtona 16 340km2.....

Znaci ovo su cinjenice druze,2/3 Ozrena,3000km2 krajine,Vlasic,Prenj,Vozuca,D. Vakuf....sve su to mjesta koja su oslobodili bosnjaci muslimani sa tekbirom na usnama,a sta su te tvoje nemuslimanske snage oslobodile,pokazi mi molim te.....

Deblokada Sarajeva 1992.,znas li koliko je brace iz 7. muslimanske dalo zivote,koliko je arapa izginulo kod Ilijasa da bi mamlaz kao sto si ti mogao na sve to pljunuti....
romulirem

#261 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by romulirem »

Cyrax wrote:
don01 wrote:
Jazz_Junkie wrote:Nije tesko zakljuciti da ti linije vidio nisi, don01. Nitko nije omalovazavao Bosnjake nego se ti ponosis na islamizaciju iste te Armije BiH u kojoj se borio drndalo. Covjek je fino opisao karakter vojske na pocetku rata. Nije Sarajevo Travnik gdje ste tekbirali i tjerali i ono malo nemuslimana iz vojske. Cistki je bilo cak u 2. korpusu, a kako je tek bilo tamo u tom "slavnom" 3. korpusu. Ispast ce jos da su Sarajlije sjedile u kaficima, a mudzahedini im oslobadjali grad. Kao sto sam vec rekao, nikada ti linije vidio nisi.
Dobro drug kako ti kazes....

Naravno da sam ponosan na islamizaciju,ma da ne samo Travnik vec i Bugojno,Konjic,Jablanica,92 posto N. Travnika,Vares,D. Vakuf,Kakanj,Zenica,Vlasic,Vozuca,2/3 Ozrena itd itd....

dzaba ti drug,mudzahedini 7. i 17. su spasili grad od blokade,a to sto vama komunjarama smeta,pa neka smeta,vi ste nebitan faktor u ovoj drzavi :-D
Fuj :) .Bas zbog takvih kao ti ova drzava je ovakva kakva jeste.Jadna i bijedna.Te "komunjare" i nemuslimani su davali svoje zivote za ovaj grad i ovu drzavu.Prije svega ovaj grad su odbranili LJUDI pa tek onda Bosnjaci,Hrvati,Srbi itd ali opet indijancu kao sto si ti ne vrijedi objasnjavati .Sto se mene tice razlike izmedju tebe i onih hvo crnokosuljasa i raznoraznih orlova,tigrova nema.Ista ste...znas vec sta ;-)
:thumbup:
VjecitiStudent

#262 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by VjecitiStudent »

Da, odbrana preostalog uskog pojasa Igmana od Malog polja do Brezovace, prvih dana avgusta 1993. jeste bila herojska, no tesko i odrziva na duzi rok. Linije snabdijevanja ABiH su isle preko par uskih pojasa planinskog terena (da, bio je i igmanski put, no on je mogao biti lako biti drzan pod vatrom iz Hadzica), dok je VRS u zaledju imala neprekinuti asfaltni put.
U isto vrijeme, sa druge strane Bjelasnice, od Umoljana (to je bila krajnja tacka do koje je ofanziva VRS-a u tom trenutku stigla) preko Dugog polja do Ivan sedla, skoro da nije ni bilo postavljene odbrane, vladalo je opste rasulo, tako da bi se prodor, zbog jakog otpora na Malom polju, vjerovatno onda desio na tom, takodjer tenko-prohodnom pravcu, sa istim krajnjim ucinkom, potpunim opkoljenjem Sarajeva.
I tu bi se onda rat vjerovatno i zavrsio, sa katastrofalnim posljedicama po BiH.

Ipak, ono sto je konacno zaustavilo ofanzivu VRS-a jeste bio ultimatum NATO-a, 3. avgusta 1993.
WASHINGTON, Aug. 3— The United States today amplified a NATO threat to launch air strikes against Serbian forces in Bosnia into what amounted to an ultimatum, amid indications that the United Nations would not stand in the way of such attacks.
http://www.nytimes.com/1993/08/04/world ... nia&st=nyt
Nakon toga je uslijedilo povlacenje snaga VRS-a sa znacajnih dijelova Igmana i Bjelasnice i uspostavljanje demilitarizovane zone na Igmanu i Bjelasnici pod kontrolom UN-a, koja se odrzala do kraja rata.

Ostaje za spekulaciju da je nekim slucajem Igman potpuno pao, da li bi NATO bio odlucan da i u tom slucaju istjera VRS.
karamazov

#263 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by karamazov »

Ne vidim kakve bi koristi VRS imala i da ja zauzela citav Igman ?
Opet bi se povukli nakon demilitarizacije te zone... to isto se desavalo na Bihacu i Gorazdu par puta.
I u tu zonu na Igmanu I Bjelasnici koja je kao bila pod kontrolom UN i u koju niko sa oruzijem nije smio da ulazi, ABiH se usetala slobodno i Izbila do Trnova i Krupca.
Nekako s proljeća

#264 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

:)
Analizirajte ukupno stanje i odnose vojnih snaga na ratištu u Bosni i Hercegovini, pa će vam onda biti jasnije zašto je ova ''odbrana Igmana 1993 '' veoma bitna za grad Sarajevo a samim tim i državu BiH. U tom vremenu se pored ''S'' i ''H'' faktora , aktivirao i ''Todor'' iz Velike Kladuše...
zonbirile

#265 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by zonbirile »

30. juli 1993.

• VRS pokreće veliku ofanzivu na Igman i Bjelašnicu. Probijene su linije odbrane ARBiH na Igmanu.
• Srpske snage sa položaja na Vracama granatirale Sarajevo i ubile 3 a ranile 10 civila, uglavnom djecu.

02. avgust 1993.

• Predsjednik Predsjedništva RBIH Alija Izetbegović najavio povlačenje iz mirovnih pregovora u Ženevi ukoliko se VRS ne povuče s dostignutih položaja na Bjelašnici i Igmanu.
• Generalni sekretar NATO-a Manfred Verner izjavio da je Vijeće NATO-a razmatralo opciju zračnih udara kao podršku pregovorima u Ženevi
----------------------------------
ovako je bilo,što su u međuvremenu stotine boraca nadljudskim naporima branili i vraćali izgubljeno i bahatošću prepušteno,bilo je stvar prekog vojnog suda,koji naravno nije postojao.
Nekako s proljeća

#266 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

:D
U pravu si zonbi, pored nas iz Sarajeva da se moraju angažovati borci iz Zenice. Izetbegović je haman zamolio a ne naredio pokret ''krajišnika i sedme''
Image

Uploaded with ImageShack.us
Nekako s proljeća

#267 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Image

Uploaded with ImageShack.us
preuzeto sa www.mgv.ba
djes_ba

#268 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by djes_ba »

provincijalac wrote:[

Ima jedna knjiga,zove se Grebak u zoni sumraka.Napisao je Salem(nemogu se sjetiti prezimena).
Uglavnog riječ je o ratnom dnevniku Fočaka.Od pada Foče,borbi u Goraždu ,izlaska na Grebak,pada grepka,borbi na Rogoju,povlačenja na Igman,povlačenja s Igmana...Extra štivo,davno napisano i slabo promovisano.
Autor Salem,ima prodavnicu vodomaterijala, kod koka kole na Mostarskom raskršću.Radnja je prva iza Kole na desnu stranu odmah uz cestu(M17).Zove se Profil.Ako prolaziš svrati.Salem je ljudina koji će ti pokloniti knjigu.(ima ih dosta naštampano ,mislim da ih ne prodaje.)
Zove se Salim Kurt
slucajno sam prolazio i navratio covjek je za deset poklonio mi je knjigu
knjiga je autentican dnevnik koji je zakopao pa polije rata nekad isao po njega
kad covjek procita i jos nekoliko knjiga i blogova ucesnika
cudan smo mi narod-............
psydelija

#269 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by psydelija »

da li se tacno zna koliko je bilo vojnih i civilnih zrtava za sire podrucje sarajeva na obema stranama?
rankobeograd

#270 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by rankobeograd »

Ucestvovao sam u bici na Igmanu 93, na Srpskoj strani. Znam dosta detalja, tako ako nekoga nesto interesuje neka se javi privatnom porukom. Volio bih sa nekim razgovarati o toj operaciji kao i citavom ratu 92-95.Ranko.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#271 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Priorat »

rankobeograd wrote:Ucestvovao sam u bici na Igmanu 93, na Srpskoj strani. Znam dosta detalja, tako ako nekoga nesto interesuje neka se javi privatnom porukom. Volio bih sa nekim razgovarati o toj operaciji kao i citavom ratu 92-95.Ranko.
srbija nije napravila agresiju na BiH , odkud tebe U BiH ONDA!!

p.s. nemoj sta zamjerit!!!
smurf

#272 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by smurf »

Ako si se vec javio onda fino kada vec kuckas napises ovdje svoje vidjenje, saznanja, impresije, utiske... Ha jah. I sam mozes vidjeti da je ovdje puno rupa i nejasnoca, sve je "ono" bilo plaho prljavo a ovaj dio ratista je samo jedan mali segment tog peksinluka.
Vidim novi si kolac, samo naprijed, ne daj se pokolebati kada te "napadnu" sa svih strana.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#273 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by JoseMujica »

evo da i ja napišem svoje igmanske doživljaje...pa ću, ako dopustite naknadno pročitati ovih 12 strana

znači ova četnička ofanziva 1993. godine počela je napadom na Rogoj i onda je sve redom padalo, Trnovo, Treskavica, Bjelašnica, sve dok nije došlo do Igmana. Sad ja se više ne sjećam vremenskog redoslijeda, šta se kad dešavalo ali se sjećam fragmenata u kojima sam i sam učestvovao kao pripadnik 4.VMBR.

Moj vod je imao neku sreću da propustimo početak ovih dešavanja jer su nas poslali u srednju Bosnu tamo nekad tokom maja i juna, dok je ostatak moje brigade (pripadnici manevarskog bataljona, odnosno DO-a) već učestvovao u borbama na Treskavici i Bjelašnici.

Uglavnom dok su nas povukli iz SB odmah smo poslani na Igman i išli smo prema rejonu Obješenjaka (to je negdje ispod Crnog Vrha prema kamenolomu). Kada smo došli gore naletili smo na jednu četu Vikićevih specijalaca (bar mislim da su bili Vikićevci) koji su se vraćali s Bjelašnice i uspjeli smo ljude ubjediti da ostanu sa nama jer se nema gdje ići dalje natrag i da tu formiramo neku improviziranu liniju odbrane koja bi uvezala položaje na Crnom Vrhu sa kamenolomom koji je držala moja brigada. Kažem improviziranu jer nismo imali dovoljno ljudstva da pokrijemo taj, poprilično širok prostor a radilo se o nepreglednom šumskom terenu.

Elem napravimo mi tu nekakvu liniju i naš krajnji rov je bio ispod špica brda na čijem vrhu počinje prvi rov specijalne. Sutradan se suočavamo s prvim napadom i pada upravo ovaj naš zadnji rov jer se je jedan delegat ufatio noge. Sad ću ovdje napraviti mali otklon, ako dozvolite, da malo pojasnim ovu situaciju i onda će mnogi shvatiti (ako je neko čitao moje antipatriotske postove) zašto mrzim ložioničare, odnosno likove što trube o patriotizmu i udaraju svakim postom ratne tam-tamove. Lik koji je zdušio je upravo bio jedan od prvaka hrasničke SDA i MOS-a, lik koji je držao nadahnute govore prije i poslije prvih višestranačkih izbora, a hrasničani ga znaju kao komandira samozvane vojne policije na početku rata (iako vojske nismo ni imali) koji se šetkao okolo u starkama, maskirnoj uniformi, zelenoj beretci i naravno rejbankama i glumio velikog ratnika, a jedini posao ove njegove ko fol vojske je bio da pljačkaju napuštene stanove i kuće i izuzimaju auta pod izlikom traženja oružja. Lik je bio i u zatvoru par dana zbog junačke bježanije, a onda su ga oprali, kao nije mu bilo dobro od detonacije. :-) :lol: a jebiga ne valja ni za moral vojske da priznaš da ti je neko pobjego i umalo zavalio skoro sto ljudi.

I da se vratim priči, dok se zapucalo, junačina je digla sidro i ufatila se noge čime je ostavljen prostor neprijatelju tačno na sastavu između dvije jedinice. Ja sam tada ostao sa par ljudi iza četničkih linija i nismo čak ni svjesni bili šta se desilo na našem desnom boku. Tek kasnije, negdje pred veče nas je pronašao jedan naš izviđač i izvukao odatle. Tu smo imali neku ludu sreću.... jer su ipak ovdje bile iskusne jedinice, pa i samo povlačenje nakon proboja linije nije bilo na vrat na nos, već organizirano, tako da su se samo krajevi linije zalomili, povukli 50 metara natrag (ispod ovog brdašceta) gdje je linija ponovo uspostavljena. Sreća je bila da su na našem drugom rovu deknuli par četalja, tako da su i oni izgubili inerciju proboja i pucanja naše linije i stali....samo su se zadovoljili zauzimanjem ove uzvisine, a nama je to bilo vitalno da se konsolidiramo.

Sad mi smo napravili novu liniju, ali nas je bilo premalo da pokrijemo toliki prostor. Tu se dešava za nas spasonosna stvar. U toku noći dolazi nam pojačanje skoro 100 ljudi iz Kijeva, full opremljenih oružje + oruđa za kopanje ( mi smo došli gore samo s oružjem i kopali do tada rukama) . Ljudi koji su bili pripadnici Trnovske brigade i koje su tako izjebali ( mislim Karavelić na Proskoku) da su ljudi popizdili, pokupili oružje i sišli u Hrasnicu. Tu ih Fikret Prevljak ubjedi da se vrate i priključi ih našoj brigadi i pošalje na Obješenjak nama u ispomoć. Šta da kažem čitavu noć, do jutra smo kopali i uspjeli napraviti pravu odbrambenu liniju. Bez ovih ljudi mogli bi mahati ušima u narednim danima.

Već ujutro počinje napad i traje cijeli dan sve do noći. I da ne duljim tako je bilo narednih 5, 7 ili 10 dana (ne sjećam se više koliko sam bio gore). Uglavnom što smo proveli vremena gore po čitav dan je rokanje bilo. Samo su se smjenjivali artiljerijski i pješadijski napadi ali smo bili dobro ukopani (tu sam skonto koliko je lopata bitna za ratovanje) i teren je bio takav da je više nama išao na ruku. Sjećam se da smo negdje 4-5 dan dobili popunu municije, po dvije kutije metaka na svakog vojnika :shock: ... to su vam, ko ne zna, da napuniš dva okvira za AK-47 a to se ispuca sad pa sad...al jebiga nije bilo više... i nije se pucalo bezveze.

Uglavnom uspjeli smo tu da ih zaustavimo i onda je došla UN rezolucija i UNPA zona pa su se čete morale povući na drugu stranu ceste. I tu je naša linija ostala gdje su čete zaustavljene, sve do operacije deblokada u ljeto 1995. godine, na liniji Crni Vrh-Obješenjak -Kamenolom. Znam kad sam sišao kući, a nisam skidao cipele brat bratu jedno 10 dana (nosao sam predratne adidasove gojzerice) tabani su mi bili u ranama i nisam mogao hodati jedno heftu.

Sad što se Golog brda tiče ono su na početku rata držale čete, pa naši uzeli i onda je palo nekada u maju ili junu 1993. Bilo je zona odgovornosti mislim 8. MTBR pa nek neko napiše kako i kad je palo.

Mi smo ga pokušali vratiti u ljeto, mislim juli 1993....Kolko se sjećam bili smo mi iz 4.VMTBR i Crni Labudovi. Samo uzmite u obzir da su moji bili destekovani prethodnim borbama tako da je tada, kad smo krenuli na Golo brdo, vod u mojoj jedinici imao u prosjeku 8 do 12 zdravih ljudi. Tu se ne sjećam da je i došlo do neke borbe jer su nas ubili artiljerijom...doslovno su preorali čitav teren....ja tu metka nisam ispalio....i onda gine Čarli i par naših ljudi, a dosta je izranjavano i povukli su nas odatle. Najgore od svega kad smo povučeni neko upali nakav radio i mi slušamo kako smo zauzeli Golo Brdo :-) jebem ti propagandu :x

neko je na početku spomenuo i onu džamiju na Igmanu i njenu ulogu :-) :lol: šta drugo nego da se nasmijem i nek mi niko ne zahatari al : Kakvu jebenu ulogu u bitci za Igman more imati nekakva džamija? Ja je nikad nisam nisam čak ni vidio ni u ratu, a ni poslije rata.

Važnu ulogu za nas su imali hoteli Famos i Igman kao IKM-ovi i kao logističke baze. Važnu ulogu je imala cesta koja je išla ispod Golog i Trešnjevog brda kao komunikacija prema Pazariću i Tarčinu. Ulogu je imalo Golo brdo kao značajna kota s koje kontrolišeš komunikaciju Ilidža - Hadžići. Važnu ulogu je imao sav teren prema Rogoju i Grepku jer je to bila logistička baza za Goražde itd. Ali džamija da je imala neku ulogu niđe veze s zdravom pameću :-)

još bih se osvrnuo na ove arape koje pojedinci spominju....bio sam na dosta ratišta i niđe niti jednog arapa vido nisam...znam samo da su jednom bili došli neki likovi arapi...mislim krajem 92-e i htjeli osloboditi Gornji Kotorac (Gavrića brdo)...zaletili se preko ledine, tekbirali i izginuli ko budale...i tu je glede zone 4.VMBR počela i završila sva priča o arapima u našim redovima i njihovom doprinosu u odbrani BiH... Ja kad sve saberem samo su nam zvono na leđa okačili, a to nam je najmanje trebalo u ratu kao i poslije rata.

eto od mene za početak....sad hoće li vam se svidjeti što pišem...ne znam...nisam odavno patriotski nastrojen, realista sam i rado mi sve ovo sranje zaboravio. A nek napiše ovaj naš ratni "kolega" rankobeograd kako je bilo sa druge strane nišana :D .

Ja mogu reći da sam nakon rata sjedio na Bjelašnici sa jednim momkom iz Milića koji je bio na onim brdima oko repetitora (Lisičija glava, Šiljak i Javorak) kada smo ih mi kasnije oslobađali 94 ili 95-te. Zamislite tamo 2001. sjedimo nas dvojica u Babinom dolu, pijemo pivu i evociramo uspomene...ja pričam o oslobađanju a on o odbrani...neprejebivo :-)
Last edited by JoseMujica on 04/05/2011 16:20, edited 10 times in total.
Gile Šampion

#274 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Gile Šampion »

rankobeograd wrote:Ucestvovao sam u bici na Igmanu 93, na Srpskoj strani. Znam dosta detalja, tako ako nekoga nesto interesuje neka se javi privatnom porukom. Volio bih sa nekim razgovarati o toj operaciji kao i citavom ratu 92-95.Ranko.
Mene interesuje u kojoj si jedinici bio,i kojim pravcem je napredovala tvoja jedinica...Ne bih isao na PP volio bih vise ovde da razmjenimo misljenja jer uvjek bi neko od ucesnika imao nesto za pitati i dodati...
rankobeograd

#275 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by rankobeograd »

LPBr Gradiska. polovinom jula u selu Gaj ispod Dejcica, i Proskoka. ravnicarski ljudi dovedeni da ratuju na teski kamen.Iskustva nekog imali smo samo mi artiljerci. Bili smo iznenadjeni da vi niste imali neke tehnike na nase polozaje nije pala ni jedna granata sve do padas Proskoka, onda sam stigao u Babin Do a moji su bili kod Ferija.Oni koji su drzali proskok pa tamo do Hojte, kada je probijena linija nisu stali do Male ili veloike Vlahinje, ispravite me.
Post Reply