Da li ste pročitali Kuran?
- animals
#251 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Problem je u samo jednoj stvari..
ljudi su cudna bica, bilo vjernici ili nevjernici..
ista mentalna konstrukcija, samo razliciti ideali.
kako god okrenes, ljudi su zivotinje..
ljudi su cudna bica, bilo vjernici ili nevjernici..
ista mentalna konstrukcija, samo razliciti ideali.
kako god okrenes, ljudi su zivotinje..
-
Demiurg
#252 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Šta nije uradio? Onda spali vjerodostojne zbirke hadise, kako ih nazivaju i sam Kur'an.
Evo i ovog neznalice, postavio sam ti upit za incest, naveo ajete, hadise i tefsire, nisi dao odgovor, nego pišeš baljezgarije po običaju.
To što vi ne poznajete historiju razvoja religija, stvarno nije moj problem, pročitajte nešto, pa pišite, Muhamed je bio mentalno bolestan čovjek ili ortodoksni lažov, moguće i kombinacija, sami odlučite.
Evo i ovog neznalice, postavio sam ti upit za incest, naveo ajete, hadise i tefsire, nisi dao odgovor, nego pišeš baljezgarije po običaju.
To što vi ne poznajete historiju razvoja religija, stvarno nije moj problem, pročitajte nešto, pa pišite, Muhamed je bio mentalno bolestan čovjek ili ortodoksni lažov, moguće i kombinacija, sami odlučite.
- Towelie
#253 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Nije uradio nista od onog sto si naveo u citatu. Sto se tice zbirki hadisa, da je srece da ih nikad nisu napisali. Muslimanima je svakako bilo mnogo bolje dok su se drzali Kur'ana.Demiurg wrote:Šta nije uradio? Onda spali vjerodostojne zbirke hadise, kako ih nazivaju i sam Kur'an.
- ABH017
#254 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Imamo i drugačijih primjera od tebe. Život svaku ljudsku jedinku natjera da u nešto vjeruje ili nevjeruje. Ima ih koji su poslije stadija u kom si ti trenutno, promijenili mišljenje, pa nanovo povjerovali, pod određenim doživljajima.SamoVasGledam wrote:Zašto da ne? I ja sam do pre par godina bio kao i oni. Ako ne i gori. Postepeno sam gubio veru, a što sam je više gubio to sam bio agresivniji prema neistomišljenicima. Valjda zbog straha da bi mogli da mi je i definitivno oduzmu. Onda je došao trenutak kada nisam više mogao sebe da teram da verujem u te nebuloze, a još manje da ih branim. Pa sam ih i batalio, počeo neke stvari da gledam drugačijim očima i sada mi deluju mnogo jasnije i logičnije.
Dakle to jednostavno dođe i ko može da garantuje da neće doći i drugim vernicima koji sada deluju nerazumno i 'neizlečivo'?
Smiješno je kad neko misli da neko vjeruje na osnovu onog što zna ili ne. Ili, još gore, kad misli da on više zna, od onog što vjeruje, pa je u tome razlika. A, realno, nema pojma koliko i šta taj drugi zna.
Jednom sam već pisao, komšija Bajro nema ni osnovnu školu završenu i ne vjeruje u Boga. Čini li ga to učenim i pametnim?
- ABH017
#255 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ma daj? Pa čovjek poznaje historiju razvoja religija i uz to ima diplomu psihologa. Da ne spominjem poznavanje historijskih izvora, koji nedvojbeno upućuju na kombinaciju mentalno bolesnog čovjeka i ortodoksnog lažova.Towelie wrote:Nije uradio nista od onog sto si naveo u citatu. Sto se tice zbirki hadisa, da je srece da ih nikad nisu napisali. Muslimanima je svakako bilo mnogo bolje dok su se drzali Kur'ana.Demiurg wrote:Šta nije uradio? Onda spali vjerodostojne zbirke hadise, kako ih nazivaju i sam Kur'an.
Džaba što historijski izvori tvrde da je Muhammed sin Abdullahov bio cijenjen i poštovan, da su ga njegovi suvremenici i generacije poslije njega vjerno slijedili, rizikujući i svoj život. Njemu su njegovi izvori tako rekli i možeš ti sad podastrijeti šta god hoćeš i kakve god dokaze hoćeš.
Ja sam mu već predložio da ne zavidi, već da pokuša uraditi nešto slično, jer ovako, nije dostojan ni da liže prašinu, po kojoj je hodao čovjek kojeg slijedi milijarda ljudi, 1400 godina poslije njegove smrti.
Odlika malih ljudi je zavist, nerazumjevanje i pljuvanje po onima koji su uspješniji od njih, uprkos težim okolnostima u kojima su uspjeli.
- nasa
#256 Re: Da li ste pročitali Kuran?
@demiurg, pripazi malo da ne vrijedjas tudja uvjerenja, opredjeljenja ird. jer nije OK na taj nacin diskutovati
- aurora313
#257 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ovo je tačno. Ta zbirka kobajagi rek'o ili klimn'o glavom ili prešutio, to je samo potvrda brda izmišljotina, slična onome u jevanđeljima kod hrišćana. Ispada da su svi oko njega ne samo pismeni, nego su u stanju da zabilježe svaki Muhamedov mig do u detalj. Što je još interesantnije, na bazi toga se ovdje vodi bar pola diskusije i putem tih 'autoriteteta' pobijaju se činjenice (ili bar moguće činjenice) koje ovo dovode u sumnju.Towelie wrote:... Sto se tice zbirki hadisa, da je srece da ih nikad nisu napisali. Muslimanima je svakako bilo mnogo bolje dok su se drzali Kur'ana.
U redu, neka se ne dovodi u sumnju materijal iz Kurana, ali dajmo malo napregnimo mozgove, prebacimo se u to doba, pa pokušajmo da shvatimo čemu ta opsjednutost sa hadisima.
A apsolutno sam siguran da su se mnoge nevine glave gubile zbog tih izmišljenih pisanija.
- Towelie
#258 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Plus su ta izmisljena pisanija nepopravljivo iskrivila sliku Islama, ugusila slobodu islamske misli i oterala masu ljudi od ovog dina.aurora313 wrote:Ovo je tačno. Ta zbirka kobajagi rek'o ili klimn'o glavom ili prešutio, to je samo potvrda brda izmišljotina, slična onome u jevanđeljima kod hrišćana. Ispada da su svi oko njega ne samo pismeni, nego su u stanju da zabilježe svaki Muhamedov mig do u detalj. Što je još interesantnije, na bazi toga se ovdje vodi bar pola diskusije i putem tih 'autoriteteta' pobijaju se činjenice (ili bar moguće činjenice) koje ovo dovode u sumnju.Towelie wrote:... Sto se tice zbirki hadisa, da je srece da ih nikad nisu napisali. Muslimanima je svakako bilo mnogo bolje dok su se drzali Kur'ana.
U redu, neka se ne dovodi u sumnju materijal iz Kurana, ali dajmo malo napregnimo mozgove, prebacimo se u to doba, pa pokušajmo da shvatimo čemu ta opsjednutost sa hadisima.
A apsolutno sam siguran da su se mnoge nevine glave gubile zbog tih izmišljenih pisanija.
-
Demiurg
#259 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Znači moram pisati sve najbolje o svakome, da se niko ne uvrijedi?
Nema veze što ovaj mene poredi sa pustinjskim trgovcem, sklonim plagiranju, s mogućim mentalnim oboljenjem/ima, i kaže ne mogu ni prašina biti u odnosu na istog, ovdje vlada sloboda govora k'o na TV Igman , kad neki bradati crnac priča kako su Jevreji i kršćani majmuni i svinje prezrene, to može, a 10 minuta poslije, Fatmir kmeči o islamofobiji i ugroženosti muslimana, karikaturama i čemu sve ne.
Ti Peškiru ne priznaješ hadise ili neke od njih, što se mene tiče legitimno, međutim da li i Kur'an posmatraš tako selektivno?
Ovaj što tvrdi da je Muhamed donio najbolju uputu, bla bla, ja ti govorim na neminovne sličnosti u tekstu sa Starim i Novim zavjetom, raznim mitologijama, forumaš @SamoVasGledam detaljno opisuje nešto od toga, ali nećete da primjenjujete kritičko promišljanje.
Što se tiče ovog sa fetišom na prašinu, koja reprezentira tvoju ličnu bezvrijednost, ti si novopečeni musliman, 90-tih pronašao Allaha i od tad imaš iluzornu stabilnost, vjerovatno si prvo bio vehabija, sad si malo umjereniji, uglavnom čovjek s kompleksom niže vrijednosti, a utjehu si našao u kultu Muhameda, od historijskih izvora čitaš samo one sa islamskim predznakom, romantičarskog karaktera, a po stilu pisanja se uočava da nisi baš naročito inteligentan u pojedinim segmentima, koji čine sveukupnu inteligenciju.
Nema veze što ovaj mene poredi sa pustinjskim trgovcem, sklonim plagiranju, s mogućim mentalnim oboljenjem/ima, i kaže ne mogu ni prašina biti u odnosu na istog, ovdje vlada sloboda govora k'o na TV Igman , kad neki bradati crnac priča kako su Jevreji i kršćani majmuni i svinje prezrene, to može, a 10 minuta poslije, Fatmir kmeči o islamofobiji i ugroženosti muslimana, karikaturama i čemu sve ne.
Ti Peškiru ne priznaješ hadise ili neke od njih, što se mene tiče legitimno, međutim da li i Kur'an posmatraš tako selektivno?
Ovaj što tvrdi da je Muhamed donio najbolju uputu, bla bla, ja ti govorim na neminovne sličnosti u tekstu sa Starim i Novim zavjetom, raznim mitologijama, forumaš @SamoVasGledam detaljno opisuje nešto od toga, ali nećete da primjenjujete kritičko promišljanje.
Što se tiče ovog sa fetišom na prašinu, koja reprezentira tvoju ličnu bezvrijednost, ti si novopečeni musliman, 90-tih pronašao Allaha i od tad imaš iluzornu stabilnost, vjerovatno si prvo bio vehabija, sad si malo umjereniji, uglavnom čovjek s kompleksom niže vrijednosti, a utjehu si našao u kultu Muhameda, od historijskih izvora čitaš samo one sa islamskim predznakom, romantičarskog karaktera, a po stilu pisanja se uočava da nisi baš naročito inteligentan u pojedinim segmentima, koji čine sveukupnu inteligenciju.
-
L u c i f e r
#260 Re: Da li ste pročitali Kuran?
ateist sam
al više volim umjerene teiste
neg radikalne antiteiste
al više volim umjerene teiste
neg radikalne antiteiste
- Towelie
#261 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ti Peškiru ne priznaješ hadise ili neke od njih, što se mene tiče legitimno, međutim da li i Kur'an posmatraš tako selektivno?.[/quote]
Kur'an prihvatam sasvim. Svaki ajet. O tumacenjima ajeta bi mogli porazgovarati. Uopste ne treba da cudi sto narativ Kur'ana podseca na Stari i Novi zavet, radi se o istoj monoteistickoj tradiciji.
Kur'an prihvatam sasvim. Svaki ajet. O tumacenjima ajeta bi mogli porazgovarati. Uopste ne treba da cudi sto narativ Kur'ana podseca na Stari i Novi zavet, radi se o istoj monoteistickoj tradiciji.
- SamoVasGledam
#262 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ista monoteistička tradicija? SZ i NZ su nebo i zemlja i to će priznati svako ko je pročitao i jednu i drugu zbirku i ko je malo iskren prema sebi.
- Towelie
#263 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Kao i mekanski i medinski ajeti. Ali je i dalje osnovna nit ostala ista, vera u jednog Boga.SamoVasGledam wrote:Ista monoteistička tradicija? SZ i NZ su nebo i zemlja i to će priznati svako ko je pročitao i jednu i drugu zbirku i ko je malo iskren prema sebi.
- ExNihilo
#264 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Barem 80% svega što ti znaš o svojoj vjeri i svega što praktikuješ u istoj, ima na ovaj ili onaj način korijen u hadisu. Muslimanima koji između sebe i svog Poslanika imaju milenij vremenske distance ostaju dvije opcije: prihvatiti hadise ili prihvatiti da ne znaju (skoro) ništa o vlastitoj vjeri.Towelie wrote:Plus su ta izmisljena pisanija nepopravljivo iskrivila sliku Islama, ugusila slobodu islamske misli i oterala masu ljudi od ovog dina.aurora313 wrote:Ovo je tačno. Ta zbirka kobajagi rek'o ili klimn'o glavom ili prešutio, to je samo potvrda brda izmišljotina, slična onome u jevanđeljima kod hrišćana. Ispada da su svi oko njega ne samo pismeni, nego su u stanju da zabilježe svaki Muhamedov mig do u detalj. Što je još interesantnije, na bazi toga se ovdje vodi bar pola diskusije i putem tih 'autoriteteta' pobijaju se činjenice (ili bar moguće činjenice) koje ovo dovode u sumnju.Towelie wrote:... Sto se tice zbirki hadisa, da je srece da ih nikad nisu napisali. Muslimanima je svakako bilo mnogo bolje dok su se drzali Kur'ana.
- aurora313
#265 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ne moraš niti trebaš. Ja sam ovdje također 'potvrđeni' ateista i imam često oštro mišljenje o religijama, božijim sinovima i poslanicima... I slažem se sa tobom u mnogočemu. Ali mislim da je red izbjegavati krajnosti i tvrditi postojanje nečijeg 'lunatizma,' a njega priznaje bar frtalj čovječanstva! A da si ovo napisao na forumu prije 5 ili više godina, bila bi ti doživotna.Demiurg wrote:Znači moram pisati sve najbolje o svakome, da se niko ne uvrijedi?
Jeste, religije za tebe i mene nemaju činjeničnih vrijednosti, ali za druge, to je tek naše mišljenje.
- Towelie
#266 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Barem 80% svega što ti znaš o svojoj vjeri i svega što praktikuješ u istoj, ima na ovaj ili onaj način korijen u hadisu. Muslimanima koji između sebe i svog Poslanika imaju milenij vremenske distance ostaju dvije opcije: prihvatiti hadise ili prihvatiti da ne znaju (skoro) ništa o vlastitoj vjeri.[/quote]
Ili poverovati Allahu kad kaze da je Kur'an detaljna knjiga i ima objasnjenje za sve, te da je isti dovoljan kao Uputa u svskom vremenu.
Ili poverovati Allahu kad kaze da je Kur'an detaljna knjiga i ima objasnjenje za sve, te da je isti dovoljan kao Uputa u svskom vremenu.
- SamoVasGledam
#267 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ako neko tvrdi da se Bog isto zove u jednoj i drugoj religiji to ne znači automatski da je ista tradicija u pitanju. Ne čini samo verovanje u jednog Boga tradiciju, već mnoštvo drugih stvari. SZ i NZ imaju različite poglede, različite ideje i različite pristupe. SZ recimo veliča Jevreje kao odabran narod, narod omiljen Bogu koji treba da donese svetlost ostalim narodima, dok je NZ prvi pisani dokument koji propagira antisemitizam i koji su hrišćani koristili kao izgovor da čine Jevrejima to što su im činili kroz istoriju. Dakle razlika 180 stepeni.Towelie wrote:Kao i mekanski i medinski ajeti. Ali je i dalje osnovna nit ostala ista, vera u jednog Boga.SamoVasGledam wrote:Ista monoteistička tradicija? SZ i NZ su nebo i zemlja i to će priznati svako ko je pročitao i jednu i drugu zbirku i ko je malo iskren prema sebi.
Ima na Youtubu predavanja rabina Michaela Skobca koji baš pažljivo i sa razumevanjem i poštovanjem objašnjava koliko su drastične razlike između dve religije. Jevreji generalno ne prihvataju da njihova religja deli istu tradiciju sa Hrišćanstvom, baš kao što hrišćani ne prihvataju isto to za svoju religiju i Mormonizam.
- ExNihilo
#268 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Isto tako kaže:Towelie wrote:
"A tebi objavljujemo Kur'an da bi objasnio ljudima ono što im se objavljuje, i da bi oni razmislili." (16:44)
Što će reći da je poslanički input esencijalan za razumijevanje Kur'ana. Mimo toga, valjda je jasno da se Kur'an ne dotiče niza praktičnih pitanja, poput obavljanja namaza, pa je samim tim besmisleno govoriti kako "objašnjava sve" u tom kontekstu. Ili Allah ne govori istinu, ili ti pogrešno razumiješ ajet koji parafraziraš gore.
- Towelie
#269 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Nisam ni rekao da je ista tradicija. Rekao sam da je ista nit, osnova, sustina...judeokrscanstva sa Islamom. Sam Kur'an to dozvoljava u 5:48.SamoVasGledam wrote:Ako neko tvrdi da se Bog isto zove u jednoj i drugoj religiji to ne znači automatski da je ista tradicija u pitanju. Ne čini samo verovanje u jednog Boga tradiciju, već mnoštvo drugih stvari. SZ i NZ imaju različite poglede, različite ideje i različite pristupe. SZ recimo veliča Jevreje kao odabran narod, narod omiljen Bogu koji treba da donese svetlost ostalim narodima, dok je NZ prvi pisani dokument koji propagira antisemitizam i koji su hrišćani koristili kao izgovor da čine Jevrejima to što su im činili kroz istoriju. Dakle razlika 180 stepeni.Towelie wrote:Kao i mekanski i medinski ajeti. Ali je i dalje osnovna nit ostala ista, vera u jednog Boga.SamoVasGledam wrote:Ista monoteistička tradicija? SZ i NZ su nebo i zemlja i to će priznati svako ko je pročitao i jednu i drugu zbirku i ko je malo iskren prema sebi.
Ima na Youtubu predavanja rabina Michaela Skobca koji baš pažljivo i sa razumevanjem i poštovanjem objašnjava koliko su drastične razlike između dve religije. Jevreji generalno ne prihvataju da njihova religja deli istu tradiciju sa Hrišćanstvom, baš kao što hrišćani ne prihvataju isto to za svoju religiju i Mormonizam.
- NK33
#270 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Auuuuu brate pa koliko samo ti fulas to nije humano. Tacno sam mislio da si nesto i razumio od toga sto si procitao, ocigledno da citas u fazonu 'na jedno uho uslo na drugo izaslo' dok su ti shvatanja Kur'ana takva kakva jesu.SamoVasGledam wrote:Koja uputa? Gomila prepisa iz Biblije i drugih tradicija, sa još nekim svojim beskorisnim dodacima, tipa kako je Muhameda stid da kaže gostima da idu kući posle večere i kako njegove žene posle njegove smrti ne mogu da se udaju.NK33 wrote: Muhammed je donio najbolju knjigu i uputu svih vremena, ne moze bolje od toga.
Šta to meni znači? Kakve ja koristi imam od toga? Hoće mi život učiniti boljim, lakšim, zabavnijim? Hoće mi napuniti prazan tanjir na stolu? Samo knjiga za trošenje vremena verskih zaluđenika koji ne znaju šta će sa sobom, vole da žveruju u bajke i mitove i koji se plaše smrti.
Tesla, Edison i ostali zaslužuju da se o njima govore u superlativu. Da nije bilo njih i njima sličnih ti sada ne bi sede za računar i koristio internet pomoću kojeg kupiš u sekundi informacije iz celog sveta i komuniciraš sa celim svetom, već bi sedeo u nekoj brvnari, sa svećom na stolu čitajući Kur'an danonoćno, jer ipak Kur'an je iznad svakog izuma, zar ne?NK33 wrote:To bi bile sitnice u poredjenju s Kur'anom (uputom za citav zivot). Da je tako kako ti kazes, onda bi Tesla, Edison i ostali svi mogli biti smatrani poslanicima zbog nekih izuma. Nema bas smisla.
A da su Tesla i Edison tvrdili da im je njihove izume zapravo otkrio Bog, šta bi ti tu mogao? Oni bi tada imali više prava sebe nazivati poslanicima/prorocima nego bilo koji starovekovni i srednjovekovni pustinjak stočar.
Ako Kur'an ima uputu i objašnjenje za svaku situaciju u životu i ti to znaš, pretpostavljam da sada uživaš na Karibima, na privatnom ostrvu, ogromnoj vili i četiri žene svog života, dok ti robinje trpaju grožđe u usta.NK33 wrote: Kao sto sam i pretpostavio, samo si citao, nisi shvatio ni razumio. Kur'an je uputa za citav zivot i vrlo lako je naci uputu i objasnjenje za sve zivotne situacije. Dok zadnja dva koje si spomenuo nude samo po nesto sto nam je olaksalo zivot a ni to nisu otkrili ni uradili sami, nego uvijek su imali od svojih team leadera ponudjeno vise opcija a na njima je samo bilo da odaberu onu koja ce se najbolje prodati.
Ako je Kur'an predstavlja takvo osvetljenje kako ti želiš da kažeš, zašto onda muslimani predstavljaju najsiromašniji i najneobrazovaniji deo svetskog stanovništva? Zašto muslimani žele da pobegnu iz svoji zemalja gde je Islam zvanična religija i gde je sve podređeno Islamu u nemuslimanske zemlje gde Islam i Kur'an ne igraju nikakvu ulogu?
Kako bolan ne bio ti skonta da u Kur'anu pise ako se budes ponasao ovako i ovako imaces ostrvo na Karibima, ogromnu vilu, robinje, itd, itd.
Nije ni cudo sto si skrenuo.
- Towelie
#271 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Dotice se Kur'an svega vezanog za salat, veruj mi.ExNihilo wrote:Isto tako kaže:Towelie wrote:
"A tebi objavljujemo Kur'an da bi objasnio ljudima ono što im se objavljuje, i da bi oni razmislili." (16:44)
Što će reći da je poslanički input esencijalan za razumijevanje Kur'ana. Mimo toga, valjda je jasno da se Kur'an ne dotiče niza praktičnih pitanja, poput obavljanja namaza, pa je samim tim besmisleno govoriti kako "objašnjava sve" u tom kontekstu. Ili Allah ne govori istinu, ili ti pogrešno razumiješ ajet koji parafraziraš gore.
Naravno da je Poslanik a.s. bitan kao medijum Objave, ali ko danas moze garantovati da je on rekao sve ono sto mu se pripisuje? Jos u vreme kod je Buhari sakupljao hadise, odbacio je skoro 99% kao lazne (od 600 000 uvrstio samo 7 000 u svoju zbirku.
-
Demiurg
#272 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Pali anđele, također voliš pažnju na forumu, negdje sam primjetio kako sam sebi komentarišeš postove, ali si zaboravio promijeniti profil, pa si sam sebe citirao sa istog profila, pripazi malo na to, kad već imaš potrebu da sam sa sobom pišeš, sa različitih profila.
Muhamed je čovjek kao i svi ljudi, njegov kult je društveni faktor i samim time imam pravo da pišem o njemu šta želim, pogađa neke ljude i kad tako pričam/pišem o Hitleru, Aliji, Tuđmanu ili nekom drugom, ne vidim zašto bi Muhamed bio zaštićen.
Poštujem ja pravo svakoga da misli šta želi, ali kada te misli pretoči u riječi, onda mora biti spreman i na oprečna stajališta.
Peškiru, zamolio bih te, ako ti nije problem, da mi iz Kur'ana decidno navedeš kako se klanja, da mi pojasniš detaljno propise posta, i za one u Norveškoj, da li se dozvoljeno drogirati, tetovirati, sve iz Kur'ana, a usput da li je i genocid dozvoljen, Allah ga par puta sprovodi, ne birajući dužne i nedužne, svi su podjednako krivi, a la Hitler ili Mladić:
I da je On drevni narod Ad uništio, i Semud, i da nikog nije poštedio, i još prije Nuhov narod, koji je najokrutniji i najobjesniji bio. (53:50-52)
Muhamed je čovjek kao i svi ljudi, njegov kult je društveni faktor i samim time imam pravo da pišem o njemu šta želim, pogađa neke ljude i kad tako pričam/pišem o Hitleru, Aliji, Tuđmanu ili nekom drugom, ne vidim zašto bi Muhamed bio zaštićen.
Poštujem ja pravo svakoga da misli šta želi, ali kada te misli pretoči u riječi, onda mora biti spreman i na oprečna stajališta.
Peškiru, zamolio bih te, ako ti nije problem, da mi iz Kur'ana decidno navedeš kako se klanja, da mi pojasniš detaljno propise posta, i za one u Norveškoj, da li se dozvoljeno drogirati, tetovirati, sve iz Kur'ana, a usput da li je i genocid dozvoljen, Allah ga par puta sprovodi, ne birajući dužne i nedužne, svi su podjednako krivi, a la Hitler ili Mladić:
I da je On drevni narod Ad uništio, i Semud, i da nikog nije poštedio, i još prije Nuhov narod, koji je najokrutniji i najobjesniji bio. (53:50-52)
- Towelie
#273 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Dobicete ceo tekst i moguce i da cu otvoriti temu na forumu o tome. Cim budem pri racunaru.Demiurg wrote:Pali anđele, također voliš pažnju na forumu, negdje sam primjetio kako sam sebi komentarišeš postove, ali si zaboravio promijeniti profil, pa si sam sebe citirao sa istog profila, pripazi malo na to, kad već imaš potrebu da sam sa sobom pišeš, sa različitih profila.
-
ibrahimaga
#274 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Interesira me od kada postoji tumačenje islama koje ti slijediš (ne znam da li je to tvoja lična interpretacija ili je to jedan pokret/skupina/struja)? Je li to novijeg datuma ili je bilo i ranije ljudi/učenjaka koji su u potpunosti (ili veliku većinu) hadisa odbacivali?Towelie wrote:Dotice se Kur'an svega vezanog za salat, veruj mi.ExNihilo wrote:Isto tako kaže:Towelie wrote:
Naravno da je Poslanik a.s. bitan kao medijum Objave, ali ko danas moze garantovati da je on rekao sve ono sto mu se pripisuje? Jos u vreme kod je Buhari sakupljao hadise, odbacio je skoro 99% kao lazne (od 600 000 uvrstio samo 7 000 u svoju zbirku.
- ExNihilo
#275 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Nema potrebe da ti vjerujem, citiraj gdje Kur'an pojašnjava obavljanje namaza.Towelie wrote:Dotice se Kur'an svega vezanog za salat, veruj mi.ExNihilo wrote:Isto tako kaže:Towelie wrote:
Mene ovdje manje zanima hoćeš li ti (ili muslimani, generalno) slijediti hadise. Mene intrigira logička inkonzistencija takve intelektualne pozicije. Obavljaš li namaz? Ako obavljaš, navedi mi ajete u kojima Kur'an precizira kako se namaz obavlja. Ako takvi ajeti ne postoje, onda slijediš hadis, dok istvoremeno govoriš kako je "bolje da nikad nisu ni zapisani". Izgovaraš li bismilu prije jela? Slijediš hadis. Klanjaš li sunnete? Slijediš hadis. Iftariš li hurmom/vodom? Slijediš hadis. Na kraju krajeva, Kur'an se tek fragmentarno i marginalno dotiče Poslanikovog života, pa ako odbacuješ hadis - ne znaš skoro ništa o čovjeku kojeg slijediš.
Uostalom, ako je Poslanik neophodan za razumijevanje Kur'ana, što tvrdi sam Kur'an, a hadis odbacuješ, onda je razumijevanje Kur'ana nedostižno. Čemu onda slijediti nešto što ne možeš razumjeti?
Last edited by ExNihilo on 14/07/2016 11:08, edited 1 time in total.