Sto ste pusili pusili ste

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
seln

#251 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by seln »

Aleja Serija wrote:kada vidim one žute prste od cigara muka mi dođe, a tek onaj smrad na koji zaudaraju tačno mi se povraća :(
Dobro, mali, mozes li ti ukapitrati d anikome nisi relevantan? Vidis da niko ne ulazi u diskusiju s tobom, jer nemas sta reci, vec dobacujes ko firaunce ispred kafica.
mirzaaa33

#252 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by mirzaaa33 »

ultima_palabra wrote:Ali kad čujem to, "cigara mi je sve što imam" :-) Ubij se momentalno jbt :run:
Što će se ubijati? Treba li se ubiti i onaj koji ne puši a nema :-)
Ili ko kaže "vjera mi je sve što imam".
S4mpion wrote: Musliman si nego šta, bar to znam.
To ne možeš znat, a opet, ko si ti da bilo kome govoriš je li musliman ili ne, još na ovoj temi?

A već sam ti dao odgovor, nije svejedno hoćeš li u kafiću sjedit i uživat, ne nanoseći nikome štetu, ili ćeš se dušit u nečijem dimu.[/quote]

Maži koga drugog. Nije sramota što si musliman.
Promijeni kafić ili društvo u tom slučaju, ne možeš zabranjivati što se tebi prohtije.
KIseljak12

#253 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by KIseljak12 »

Aleja Serija wrote:
ultima_palabra wrote:Ali kad čujem to, "cigara mi je sve što imam" :-) Ubij se momentalno jbt :run:
nikad mi nije bilo jasno da cigara može biti jača od nečije volje i karaktera, međutim i nažalost ovakvih je 99% pušača.
Gdje ste, o vi, snazne volje. Poucite nas bezvoljne, pokazite nam pravi put. Blago vama kad imate tako snaznu volju i sto ste tako napredni i uspjesni, iskreno vam zavidim, iz dna duse. Ja sam samo obicni mali smrdljivi pusac.
S4mpion

#254 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by S4mpion »

mirzaaa33 wrote:
Promijeni kafić ili društvo u tom slučaju, ne možeš zabranjivati što se tebi prohtije.
A ti možeš trovati ljude oko sebe, na javnom mjestu?

Ja ništa ne zabranjujem, ali država je ta koja može zabraniti, moje je samo da dam podršku takvoj akciji. Svi imaju pravo na čist zrak.
JThomas

#255 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by JThomas »

čovjek stvarno dobro napisa - vi kad se spomene mogućnost nepušenja to doživljavate kao napad na život. a u ovom društvu je apsolutno smiješno i zanemarljivo koliko se spominje.
ultima_palabra

#256 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by ultima_palabra »

Nije problem što neko puši, puši se iz raznih razloga... ćeif, društvo, status itd... ali to "život me je sjebao, samo mi cigara ostala" je ultimativno luzerstvo.
KIseljak12

#257 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by KIseljak12 »

Pusac sam i apsolutno jesam za zabranu pusenja na javnim mjestima, nikakvo odvajanje, samo apsolutna zabrana. To se naravno ne odnosi na ulicu i otvorene prostore (parkovi).
Ipak, ono sto me fascinira je kolicina likovanja i komentara u stilu: "pusaci su nule od karaktera", "pusaci su odron i stoka", "dabogda cigare bile 10000 maraka", tako da se moram zapitati da li se vise raduju svjezem zraku ili tudjoj muci.

Prosto mi bude zao sto nece moci da se raduju mojoj, jer me zaboli qrac za zabranu, nije mi problem izaci vani i zapaliti.
mirzaaa33

#258 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by mirzaaa33 »

S4mpion wrote:
mirzaaa33 wrote:
A ti možeš trovati ljude oko sebe, na javnom mjestu?

Ja ništa ne zabranjujem, ali država je ta koja može zabraniti, moje je samo da dam podršku takvoj akciji. Svi imaju pravo na čist zrak.
Zavisi na kojem mjestu. U institucijama, bolnicama, školama, čekaonicama, itd bih zabranio. Meni kao pušaču smeta tuđi dim više nego moj ali nikad ne bih podržao to da se zabranjuje u kafićima, gdje je omladina ili birtijama. Šta kome smeta..U restorane može ali može se to napraviti da bude odvojeno, ili riješiti dobrom ventilacijom. Samo kod nas niko to ne rješava i niko ne poštuje ni ovo gore, krenuvši od onih najodgovornijih i koji bi trebali biti primjer. Imaš i sad u diskotekama ventilacije tako dobre da svi puše a nema dima, samo ne stavljaju svi.

Čist zrak nećeš dobiti ako pušači prestanu pušiti ili promijene lokaciju
Pismonosa

#259 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 28/01/2021 14:18, edited 1 time in total.
Saka

#260 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Saka »

seln wrote:
Saka wrote:Problem sa pristupom "kafic za pusace, kafic za nepusace" ne moze funkcionisati. Sve dok se svima ne ukine, nece biti kafica za nepusace, ili ce biti u zanemarivom broju. Pusaci su trenutno u vecini i favorizirace se ona mjesta gdje se pusi, kafic za nepusace ce gubiti promet jer se prekoputa moze zapaliti i onda ce jednostavno opet svi po starom.
Osim toga, to ne rjesava problem trovanja osoblja na radnom mjestu, konobara, kuhara koji po 10 sati dnevno na takvim mjestima moraju da se truju vasim isfuckanim dimom za 400KM mjesecno.

Jedino rjesenje je potpuna zabrana svima i onda ce svi biti u ravnopravnom polozaju. Svi ce opet ici u kafice jer neces imati gdje drugo izaci jednostavno. Sve su ovo prosle zapadne zemlje i cak su i pusaci to podrzali. Stvar je samo u konsekventnoj kontroli i sprovodjenju, svima isto.
Dakle, priznajes da su pusaci u vecini, da ce kafici za pusace imati vise prometa, ali zelis da ih ukines?
A to da ce svi ici u kafice, to malo morgen. Da malo bolje poznajes te imaginarne "zapadne zemlje", znao bi da je promet opao. Naravno, nece ljudi prestati potpuno ici u kafice, ali ce ici manje. Jebem ja kahvu bez cigare, radije cu je popit u kuci.
Da, mislim da jesu u većini u BiH. ALI to ne znači da većina može sprovoditi svoju volju, naprotiv naš ustav koji govori o poštivanju ljudskih prava kaže da se manjine moraju zaštititi. Trenutno manjina nije zaštićena jer ih trujete svojim rezidualnim otrovima.

Vrlo dobro poznajem kako su stvari tekle u zapadnim zemljama kad je to uvođeno, bunili su se, malo ispočetka je promet opao a poslije su se svi navikli i prilagodili.

Evo ja tebe donekle shvatam da imaš potrebu da zapališ uz kafu kad sjedneš. Ali shvati i ti mene da neću da udišem tvoj dim dok jedem, a ako mi puhneš u dijete tamo gdje stoji znak zabrane pušenja (BBI npr.) nabijam ti cigaru u nos. Pa me zovi agresivnim koliko hoćeš.

Posebne prostorije za pušače jesu rješenje tamo gdje se mogu uvesti, ali bojim se da u našim prčvarnicama od kafana i restorančića nema mogućnosti za to. Inspekcije bi morale danonoćno raditi da se to sprovede i održava, nije realno.
Last edited by Saka on 21/06/2016 12:15, edited 2 times in total.
KIseljak12

#261 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by KIseljak12 »

ultima_palabra wrote:Nije problem što neko puši, puši se iz raznih razloga... ćeif, društvo, status itd... ali to "život me je sjebao, samo mi cigara ostala" je ultimativno luzerstvo.
Znam jednog prekaljenog borca Armije BiH koji je svoje zdravlje i udove dao za nasu slobodu. Danas su ga odjebali svi i covjek doslovno zivi od duhana. Da mu ga neko oduzme, vjerovatno bi se raznio negdje. Reci mu u facu da je ultimativni luzer zbog toga, frajeru.

Za mene je ultimativno luzerstvo kad neko uzima sebi za pravo da sudi i dijeli etikete, bez da poznaje situaciju.
JThomas

#262 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by JThomas »

KIseljak12 wrote:Pusac sam i apsolutno jesam za zabranu pusenja na javnim mjestima, nikakvo odvajanje, samo apsolutna zabrana. To se naravno ne odnosi na ulicu i otvorene prostore (parkovi).
Ipak, ono sto me fascinira je kolicina likovanja i komentara u stilu: "pusaci su nule od karaktera", "pusaci su odron i stoka", "dabogda cigare bile 10000 maraka", tako da se moram zapitati da li se vise raduju svjezem zraku ili tudjoj muci.

Prosto mi bude zao sto nece moci da se raduju mojoj, jer me zaboli qrac za zabranu, nije mi problem izaci vani i zapaliti.
kao i sa milion drugih stvari, tu forum i nekoliko komentara na njemu nisu nipošto relevantni za stvarnu situaciju. u stvarnosti jedno trećina nacije ne može pola sata u budnom stanju da ne zapali i sve se prilagođava tome, a ne obratno.
ultima_palabra

#263 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by ultima_palabra »

KIseljak12 wrote:
ultima_palabra wrote:Nije problem što neko puši, puši se iz raznih razloga... ćeif, društvo, status itd... ali to "život me je sjebao, samo mi cigara ostala" je ultimativno luzerstvo.
Znam jednog prekaljenog borca Armije BiH koji je svoje zdravlje i udove dao za nasu slobodu. Danas su ga odjebali svi i covjek doslovno zivi od duhana. Da mu ga neko oduzme, vjerovatno bi se raznio negdje. Reci mu u facu da je ultimativni luzer zbog toga, frajeru.

Za mene je ultimativno luzerstvo kad neko uzima sebi za pravo da sudi i dijeli etikete, bez da poznaje situaciju.
I ti si rekao isto što i ja, samo na drugi način.
KIseljak12

#264 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by KIseljak12 »

JThomas wrote:
KIseljak12 wrote:Pusac sam i apsolutno jesam za zabranu pusenja na javnim mjestima, nikakvo odvajanje, samo apsolutna zabrana. To se naravno ne odnosi na ulicu i otvorene prostore (parkovi).

kao i sa milion drugih stvari, tu forum i nekoliko komentara na njemu nisu nipošto relevantni za stvarnu situaciju. u stvarnosti jedno trećina nacije ne može pola sata u budnom stanju da ne zapali i sve se prilagođava tome, a ne obratno.
Pa dobro, nek se treniraju. Nije smak svijeta ako ne zapale odmah.

I naravno, nema veze uopste ko je vecina, a ko manjina. Demokratija ne smije da bude teror vecine, ko god je cinio. Cist zrak nam treba svima, pametnome dosta.
KIseljak12

#265 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by KIseljak12 »

ultima_palabra wrote:
KIseljak12 wrote:

I ti si rekao isto što i ja, samo na drugi način.
OK, ali zasto napadanje i mrznja prema takvim ljudima. Zar im ne bi trebalo pomoci da se skinu, da prodisu, a ne da im lijepimo etikete i likujemo kad ne mogu zapalit.
Pismonosa

#266 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 28/01/2021 14:17, edited 1 time in total.
mirzaaa33

#267 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by mirzaaa33 »

KIseljak12 wrote:
OK, ali zasto napadanje i mrznja prema takvim ljudima. Zar im ne bi trebalo pomoci da se skinu, da prodisu, a ne da im lijepimo etikete i likujemo kad ne mogu zapalit.
Izvini kiseljak, tvoji postovi su razumni ali ovo što si ti rekao i što je rekao on nije ni slično a kamoli isto.
foton

#268 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by foton »

seln wrote: Da se jos malo nadmudrujemo ili da zakljucimo ono sto sam vec napisao: pusaci i nepusaci nisu kompaktibilni.
Nekompatibilnost je jasna i prije otvaranja teme, i upravo zbog toga je neophodna legislativa koja omogucava drustvo gdje nekompatibilni mogu funkcionisati skupa a bez ugrozavanja i narusavanja prava i jednih i drugih. Kada se donose zakoni koji, svi se nadamo, idu u tom pravcu, uvijek ima onih koji se bune jer gube dosadasnju mogucnost da rade nesto sto im pase, egoisticno ne razmisljajuci da je to smetnja drugima. (Ovo naravno ne vazi samo za pusenje, bilo je npr. protivnika ukidanja aparthejda, ali necemo tako daleko i u krajnosti...) Zakoni i njihovo postovanje su ogledalo drustva i njegove uspjesnosti da rjesava probleme i tako potakne razvoj i prosperitet. Jos nismo vidjeli zakon, i sam sam skeptican oko formulacije tih najavljenih zabrana, ali mi djeluje porazavajuce unaprijed odbacivanje bilo kakvog spomena regulisanja ovog pitanja. Ja volim muziku, ali je ne pustam glasno kad smeta komsijama. Ima i vrijeme i mjesto za zadovoljavanje svojih ceifova, i treba nauciti zivjeti u sredini i sa ljudima sa kojima niste u svemu kompatibilni, razumjeti ih i onda s pravom ocekivati razumijevanje.
KIseljak12

#269 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by KIseljak12 »

mirzaaa33 wrote:
KIseljak12 wrote:
Izvini kiseljak, tvoji postovi su razumni ali ovo što si ti rekao i što je rekao on nije ni slično a kamoli isto.
Ma znam da nije ni u blizu, al eto kad tvrdi da jeste, da mi pojasni malo zasto tako misli kako misli.
fortaleza

#270 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by fortaleza »

sherbett wrote:Kod nas je bila fora da nam konobari kazu da pusimo na vlastitu odgovornost..znaci ako udje inspekcija, samo bi mi trebali platit kaznu. Ugostitelj ju placa ako postavi pepeljaru, a umjesto pepeljare smo imali tanjurice od salice..to je bilo pusenje na vlastitu odg. Zna jos danas inspekcija uletit u restorane..tj. kafane di se jede i pije..al dozvole igostitelji kao ono iza 12, 1... nose te tanjurice..kao, bitno da nije pepeljara
Dobra ideja. :D

I ovako nervozni i nasekirani pušači što uzrokuju diuretici, kava te cigareta bi još više trzali na svakog tko uđe u lokal. :lol:
The BEN10

#271 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by The BEN10 »

Zabranit jakako! :evil:
dezurni_ucenik

#272 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by dezurni_ucenik »

Ovako ce i vegani uskoro srati ljudima sto jedu meso.
seln

#273 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by seln »

Jah...

Image
BHCluster

#274 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by BHCluster »

Aleja Serija wrote:
BHCluster wrote:
Aleja Serija wrote:akobogda kutija cigara će biti 10 maraka
Do 2020 u Australiji ce biti $4 ili ti ga €26.
4 AUD su oko 5 maraka o čemu pišeš
Greska nije $4 nego $40 AUD.
BHCluster

#275 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by BHCluster »

seln wrote:
BHCluster wrote:
Aleja Serija wrote:akobogda kutija cigara će biti 10 maraka
Do 2020 u Australiji ce biti $4 ili ti ga €26.
Jebote, jes' ausi dolar porastao... jedan dolar 6,5 eura.
Gresku sam napravio nije $4 nego $40 AUD.
Post Reply