Travnik / 7 Korpus A RBiH

Post Reply
Tacticus

#251 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

emillio estevez wrote:
Tacticus wrote:
emillio estevez wrote: pises gluposti o Franji

pa vise je Franjo pomogao Bihacu ,, nego ostatak BiH
mozda zato sto da je pao bihac danas bi postojala barem neka RSK u sklopu RH, a mozda i gore, zato mislim da nije bilo iz ljubavi

zar je sada bitan razlog ,, sigurno nije zbog ljubavi ,, nego zbog interesa .. V korpus je lagano tarcaro
pobunjene Srbe
pa ti si branio franju sa argumentom da je pomogao Bihacu, a ja sam ti opovrgao argument jer je pomoc bihacu bila u cisto hrvatskom interesu, tako da taj akt ne umanjuje ni milimetre njegovu fasisticko/nacionalisticko neprijateljstvo prema BiH
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#252 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by emillio estevez »

pa ti si branio franju sa argumentom da je pomogao Bihacu, a ja sam ti opovrgao argument jer je pomoc bihacu bila u cisto hrvatskom interesu, tako da taj akt ne umanjuje ni milimetre njegovu fasisticko/nacionalisticko neprijateljstvo prema BiH

naravno da je Franjo pomogao i zato je klerofasista ,, daj ne budi dijete i dalje

sto nije klempo ili zgembo pomogao ,, kada su toliko dobri :lol: :lol: :lol:
tnnt

#253 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by tnnt »

Tacticus wrote: pa ti si branio franju sa argumentom da je pomogao Bihacu, a ja sam ti opovrgao argument jer je pomoc bihacu bila u cisto hrvatskom interesu, tako da taj akt ne umanjuje ni milimetre njegovu fasisticko/nacionalisticko neprijateljstvo prema BiH
jako neprijateljstvo
Hrvatska je prva priznala BiH,
HV je 1992 uvelike pomogao u posavini, Kupresu, Mostaru tj stao prvi u obranu protiv Srpskog agresora u BiH
Hrvatska je prva pomogla u naoružavanju armije, kao i u obuci postrojbi armije na teritoriju Hrvatske
dobar dio budučih armijaša se naoružao i obučio u sklopu HVO-a
primljeno je stotine tisuća muslimanskih izbjeglica
1994/1995 HV je imao presudnu ulogu u oslobađanju BiH i stime i uvelike doprinio završetku rata
navedi mi ijednu zemlju koja je više doprinjela i pomogla BiH u ratu od Hrvatske?

1993 je stao na stranu Hrvatskog naroda u Bosni, pa zar bi vi drugačije postupili u sličnom scenariju?
Lacrosse

#254 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Lacrosse »

-x- wrote:
Lacrosse wrote:
Ali... lako je danas biti komandant.

Eh, da vam je HV-HVO još samo Banja Luku oslobodila...
Ma bila bi tada ABiH najjača na svijetu.

Neobično je da ti rambo-supermeni Atifa Dudakovića nisu mogli ni Velikoj Kladuši da prismrde sve do jula 95, a kamoli Banja Luci.
Mora da su čekali HV brigade pa da s njima podijele slavu.

Isti problem je Armija BiH imala i na ostalim bojištima.
Namjerno nije oslobodila ni Doboj, ni Zvornik, ni Jajce, ni Ilidžu, ni Trnovo, niti bilo šta jer nije htjela bez Tuđmana i HV-a.

Kad čitam ovu vašu megalomaniju (nalik srpsko-kosovskim mitovima i legendama) pomišljam da je možda najveća Tuđmanova strateška greška što je slao hrvatske trupe da oslobađaju Bosnu do Jajca.
Mogao je ostaviti heroje ABiH da se još 20 godina krčkaju u srpskom sosu i jalovim pokušajima deblokade Sarajeva.

Moja je procjena da bi otprilike do današnjeg datuma bošnjačke snage uspjele stići skoro do Azića i Otesa.
Objasni ti meni Erudtski sporazum i kako su to cetnici 1995 Novembra mjeseca vratili Vukovar u kojem su rostiljari Hrvate 1991 godine, Srbi se predali bez metka ispucanog, Hrvati usli bez granate opaljene.

Na drugu ruku, koliko je granata ispalilia Hrvatska na svoj integralni grad Mostar? Srusivsi mu pri tome most, i zapoceci projekat koji traje do danas.

Tudjman nije htjeo jaku Bosnu, nije htjeo, nije mogao. Zbog toga nije Srbe napao u Bosni s ledja. Za uzavrat je dobio Vukovar, svoju rak ranu, nazad bez paranoje da ce se cijela Srbija dici i mobilizirati a onda bi vidjeli sta je kakvim.

Sto se tice Tudjmana, i njegove pomoci Bihacu, oruzije koje je doslo u Bihac je kupljeno Iranskim novcem, a avioni koji su letjeli su bili iznamljeni od Ukrajinaca sa njihovim mjesovitim Rusko-Ukrajinskim kadrom. Avioni su letjeli iz Pule. Za svaki avion, Hrvatska je dobila "carzinu" tj naplatila sto se i kako se to radi.

I da, Bihac su pogmoli tako sto su poslali u njega generala Santica. General Santic je bio majstor u Kombiteksu prije rata. Uclanio se u HDZ. Otisao na Kupresko ratiste gdje je postao "general HVO-a" bez da je iko ista cuo o njegovom ikakvom podvigu. Poslan je u toku okruzenja da se vrati iz Kupresa i dodje u Bihac. U tom momentu, u Bihacu je bio na celu HVO BiH patriota, Tomsilav Dretar. Taj isti Dretar je smjenjen i protjeran u izganstvo u Holandiju a na njega su se pokusali izvrsiti cak atentati. Santic je pusti cetnicima da dodju do Bihacke bolnice 1994 na 1995 godinu kad su Srbi iz Hrvatske napravili svoju jedinu aciju ikad na Bihac, i napali nas iz Hrvatske. Tom prilikom su spalili 3 Hrvatska sela, a HVO tj. Hrvatsko Vojno Odmaraliste je pobjeglo kud koji mili moji. Nista od toga nije problem, da Srbi nisu i 5 korpus navukli, i pustili elitne jedicine prije ove akcije da odu duboko prema Kulen Vakufu, gdje su im napravili zasjedu.

I na kraju, Fikretova autonomija je pala 1994 godine, tad su i nikli bungalovi po dvoranama Agrokomerca na granici izmedju Srpske Krajine i Hrvatske, a zna se gdje su bile Fikretove izbjeglice - u Hrvatskoj, u Zagrebackoj ambasadi, fino su cekali u redu, jedan po jedan iseljenje u Ameriku, dok su zivjeli u plasteniku, dok su npr. ljudi koji bi izasli iz Sarajeva kroz tunel, bili progonjeni policijom kao dezerteri koji nelegalno ostaju u Hrvatskoj, te im je prijeceno i maltretirani su, gdje su god mogli i kad bi ih god vidjeli.

To je politika Hrvatske, koju ustaske snage i dan danas negiraju, negiraju Hrvatski cetnicki pokret, jer Hrvati su u BiH ucinili sve ono sto su Srbi u Hrvatskoj, s tim, da Srbi ni u Hrvatskoj, ni u Bosni nisu ocistili Hrvate sa 100% teritorija, dok Hrvati Srbe jesu. Srbi u Hrvatskoj 1991 godine i Hrvati u Bosni danas imaju jednak % stanovnista, u Hrvatskoj Srbi su i dalje neustavan narod, u Bosni Hrvati su ustavno instalirani u drzavno uredenje, kao konstitutivan narod. To je to cetnistvo Hrvata koje se ne moze nikad zaboraviti niti oprostiti, a ne moze se oprostiti zbog toga da su Bosnjaci ostali u Jugi, prvo, u BiH nebi bilo Hrvata, a drugo, Hrvatska nebi nikad bila kompletna, jer je Bosna srce Hrvatske. Ali, ucinilo se je to za one prave i napredne pismene Hrvate, a ne gomilu govana emigrantski koji su cijeli zivot proveli pecuci pilice u KFC kao ministar obrane Susak, i njegovi jatagani, Hercegovci koji su odrasli mrzeci onu zemlju, danas mrze ovu zemlju s istim zarom, sto, sto nije Hrvatska? Pa Sirokom Brijegu, Livnu, Capljini, Stolcu nije niko zabranio da budu Hrvatska. Nije ih Hrvatska htjela. Jer bilo je bitnije da se vrati Vukovar, Dvor na Uni, Knin...

Zao mi je samo heroja Vukovara koje je Franjo izdao, i od njih napravio medijsku Srebrenicu samo da bi u Hrvatski narod usijao sjeme mrznje, i netrepeljivost, a onda to izdasno koristio, s politikom bolje bombardovati Mostar dok ne postane glavni grad Hrvata u Bosni nego osloboditi 10 km kvadratni okupirane Hrvatske. Zalosno je ne sto je ta politika provedena, vec sto 20 godina kasnije, neko se javlja da prica o Franjinim aferimima. Taj neko neka dobro podmaze gace jer se sprema evo popis stanovinstva u Bosni 2013, zivo me interesuje od predratnih 17% koliko Hrvata zivi u BiH danas, i za svaki % koji je manje nego prijeratni ja krivim Franju Tudjmana, i nikog drugog, zasto, objasnjeno je ponuda alternativne domovine, i koristenje BiH kao rasadnika Hrvatskog ekstremizma, a danas su uslovi za to optimalni, kao u plasteniku, BiH ne ide nikuda, stranke skacu jedne s drugim u krevet, da bi se sutra razvele, Hrvatska ulazi u EU, a BiH ima najmanje doktora po 10,000 stanovnika u Europi osim ako se izuzme Albanija. Hrvatska je Bosnu iskoristila, oformila bufer u Bosni od Srba, preselilila nasilno, ne zelim reci genocidno, jer ljudi nisu ubijeni kao Srebrenicani, ali nasilno su Srbi iz RH preseljeni u BiH, i samim tim cinom, Hrvatska ne zeli ni Srbima, a ni Bosni dobro, a ni BIH Hrvatima. I to je ono sto je Tudjman. Utjelovljenje jednog paradoksa, da od jednog komunistickog generala postane poslanik i propovjednik ustastva, podjele Bosne, dogovaranja sa Srbima i odbijanja da se dogovori s Bosancima.... dok mu Amerika nije naturila da bez Bosne mu nema drzave, a da bi istjerali Srbe iz Hrvatske, morala je HV doci malo i intervenirati po Bosni. Ipak bez jedne Srebrenice, nikad u svijetu nebi RH dobio zeleno svijetlo za traktorijadu, a da je i Bosna napravila traktorijadu i da su svi Srbi zavrsili u Srbiji, vjerovatno bi doslo do mobilizacije generalne Srbije, jer, sta bi zemlja od 7 miliona sa 2 miliona raseljenih lica? Skoro svaki 3 covjek bi u tom momentu bio izbjeglica. Ekonomija je u tom momentu dopisivala nulu na svaku novcanicu sedmicno, i taj jedan fijasko totalni se moze neutralizirati samo mobilizacijom komplet stanovnistva, i eskalacijom rata. Ovako, svi su da izvines, populus koji ih ne treba i ne interesuje ih, izvezli u Bosni, a tu ih drze non stop naelektrisanim i spremnim ako ne za rat, a ono za zavodjenje nacionalisticke politike, jer to je ono cega je BiH bastion danas. Nacionalizam.

A o tome koje Franjo Tudjman neka nesto kaze Ante Gotovina i perspektiva Hrvata u BiH, tj. ako imas ikakav potencijal, trebas Hrvatskoj, ako nemas, ostani da trunes u Bosni, mozda zatrebas za kakvu Bugojansku teroristicku upadno-navalnu grupu, ili da otmes avion s pretis loncem punim eksera za koji tvrdis da je bomba, pa u Indijani lezis 25 godina u zatvoru ala Zvonko Busic. Za takve nas Hrvate Hrvatska treba. Za budale koje ce rizikovati sve, a dobiti na kraju pasos, i to ne RH nego Kanade, Australija, Amerike.

I neko bi pricao onda o gerili bosanskoj koja je s 5 tenkova stvorila drzavu, ovu BiH. Taj neko trebao bi se zadiviti samo cinjenici da BiH i dan danas postoji, ne funkcionise, ali egzistira, i ceka da doceka Hrvate u Bosni koji nece svog reprezentativca i lidera vidjeti u Dodiku, a rijesnje svog problema, u kreiranju drugog RS-a, u Bosni. To je samo kontinuitet Franjine politike, a meni je Franje i Franjevaca dosta.
tnnt

#255 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by tnnt »

iamia wrote:republjik srpska je smatrala armiju BiH najvecom prijetnjom.. zato su linije prema bosnjacima podupljavali sa najboljim snagama.
porediti jedinice koje su se borili protiv armije BiH i porediti one na koje je HV nailazio je nebo i zemlja.
jedna 16 krajiska VRS je bila superiorna jedinica u svakom pogledu.
njezin ogranak je HV osjetio u bosanskoj dubici, kad ih je VRS masakrirala.
pametna politika Srba
nema veze što ti HV uništava jedan korpus i dolazi nadomak glavnog grada
i da nije potpisano primirje došlo bi do kolapsa cijele RS, ali glavno da stoje linije prema armiji :lol:
tnnt

#256 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by tnnt »

Lacrosse wrote: Objasni ti meni Erudtski sporazum i kako su to cetnici 1995 Novembra mjeseca vratili Vukovar u kojem su rostiljari Hrvate 1991 godine, Srbi se predali bez metka ispucanog, Hrvati usli bez granate opaljene.
vratili su tek 1998, prije toga je dat ultimatum ili mirna reintegracija ili će biti oluja 2
i Miloševiću je dano do znanja da će HV napati bez obzira dali će biti Jugoslavenske vojske ili ne
Lacrosse wrote: Na drugu ruku, koliko je granata ispalilia Hrvatska na svoj integralni grad Mostar? Srusivsi mu pri tome most, i zapoceci projekat koji traje do danas.
ispalili bi i vi više na zapadni Mostar da ste imali sa čime, kao da niste i vi granatirali :?
imali smo topove a da ih ne koristimo, how yes no
Lacrosse wrote: Tudjman nije htjeo jaku Bosnu, nije htjeo, nije mogao. Zbog toga nije Srbe napao u Bosni s ledja. Za uzavrat je dobio Vukovar, svoju rak ranu, nazad bez paranoje da ce se cijela Srbija dici i mobilizirati a onda bi vidjeli sta je kakvim.
napadao je kako ti kažeš itekako sa leđa, dok Srbi nisu pristali na dogovor, što do tada nije bio slučaj
zašto bi HV i HVO bezveze krvario u Banja Luci, navedi mi jedan jedini razlog?
a Srbi de fakto pristali na prekid rata
Srbija se je mobilizirala 1991 kada smo bili slabo naoružani, što bi ih se 1995 bojali? :mrgreen:
Lacrosse wrote: Sto se tice Tudjmana, i njegove pomoci Bihacu, oruzije koje je doslo u Bihac je kupljeno Iranskim novcem, a avioni koji su letjeli su bili iznamljeni od Ukrajinaca sa njihovim mjesovitim Rusko-Ukrajinskim kadrom. Avioni su letjeli iz Pule. Za svaki avion, Hrvatska je dobila "carzinu" tj naplatila sto se i kako se to radi.
to ti znaš da je Hrvatska dobila carinu iz prve ruke?
ako ćemo već gledati tako, tko je platio boravak stotina tisuća Bošnjačkih izbjeglica po Hrvatskoj?

ostalo mi se ni neda komentirati nadrobio si dosta toga :-)
madner

#257 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by madner »

tnnt wrote:
iamia wrote:republjik srpska je smatrala armiju BiH najvecom prijetnjom.. zato su linije prema bosnjacima podupljavali sa najboljim snagama.
porediti jedinice koje su se borili protiv armije BiH i porediti one na koje je HV nailazio je nebo i zemlja.
jedna 16 krajiska VRS je bila superiorna jedinica u svakom pogledu.
njezin ogranak je HV osjetio u bosanskoj dubici, kad ih je VRS masakrirala.
pametna politika Srba
nema veze što ti HV uništava jedan korpus i dolazi nadomak glavnog grada
i da nije potpisano primirje došlo bi do kolapsa cijele RS, ali glavno da stoje linije prema armiji :lol:
Pa niste njima unistili korpus. 5. korpus jeste 2. kk doveo do rasula, tako da je to razumljivo.
Kada ste prisli Banja Luci (koja im nije bila glavni, samo najveci grad) onda ste i dobili paznju VRS-a. Ali niste imali sukob sa tim jedinicama.

Inace, ovo sto je uslo u BiH nije imalo previse veze sa onim sto je odradilo Oluju, 10 000 vojnika nije isto sto i 200 000.
Tacticus

#258 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

emillio estevez wrote:pa ti si branio franju sa argumentom da je pomogao Bihacu, a ja sam ti opovrgao argument jer je pomoc bihacu bila u cisto hrvatskom interesu, tako da taj akt ne umanjuje ni milimetre njegovu fasisticko/nacionalisticko neprijateljstvo prema BiH

naravno da je Franjo pomogao i zato je klerofasista ,, daj ne budi dijete i dalje

ne nacional/fasista (ne klero razlicita materija) je zato sto je radi svoje zelje za nekom novom NDH-a 1993 zaratio sa svojim jedinim prirodnim saveznikom i ratovao do 1994, na taj nacin je stvorio nacionalnu podjeljenost koja vlada i dan danas a vladace jos dugi period
umjesto da je iskoristio momentum i zavrsio rat barem 6 mjeseci ranije i sa daleko boljim rezultatom, ovo se naravno odnosi na BiH
ali ne ipak su njemu bili potrebniji njegovi vazalni feudi da bi gajio svoj egomanijacki ego kako je stvorio uticajan i vazan faktor
sjecam se da je cak izjavljivao da je hvatska regionalna sila, a ista granici sa italijom :lol:
Tacticus

#259 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

tnnt wrote:
Tacticus wrote: pa ti si branio franju sa argumentom da je pomogao Bihacu, a ja sam ti opovrgao argument jer je pomoc bihacu bila u cisto hrvatskom interesu, tako da taj akt ne umanjuje ni milimetre njegovu fasisticko/nacionalisticko neprijateljstvo prema BiH
jako neprijateljstvo
Hrvatska je prva priznala BiH,
HV je 1992 uvelike pomogao u posavini, Kupresu, Mostaru tj stao prvi u obranu protiv Srpskog agresora u BiH
Hrvatska je prva pomogla u naoružavanju armije, kao i u obuci postrojbi armije na teritoriju Hrvatske
dobar dio budučih armijaša se naoružao i obučio u sklopu HVO-a
primljeno je stotine tisuća muslimanskih izbjeglica
1994/1995 HV je imao presudnu ulogu u oslobađanju BiH i stime i uvelike doprinio završetku rata
navedi mi ijednu zemlju koja je više doprinjela i pomogla BiH u ratu od Hrvatske?

1993 je stao na stranu Hrvatskog naroda u Bosni, pa zar bi vi drugačije postupili u sličnom scenariju?
hrvatska je potakla, politicki, logisticki i vojno stvaranje HZ herceg Bosne na ustrb BiH i to radi stvaranja neke nove velike hrvatske i radi ceg je doslo do kravavog rata 1993/94 a koja je rezultirao sa nacionalnim drustveonosocijalnim razdorom
to nije stati na stranu hrvatskog naroda, to je direktno mjesanje u unutrasnu politiku radi iskljucivo interesa franje tudzmana (a koji nisu uvjek bili hrvatski)
kolicine nauruzanja koje je hrvatska na samom pocetku dala i to strogo sa ciljem da srbi ne ovladaju sa BiH jer bi to onda znacilo trajni gubitak krajine
zatim to nauruzanje i ono malo obuke sto su mogli dati jer su i sami bili slabo obuceni u to doba, je dato strogo u hercegovini, centralnoj bosni i posavini, koja slucajnost da je tu skoro bio samo HVO
tog oruzija sarajevo, zenica, tuzla, bihac, centralna bosna (koja nije bila pod HVO-om) istocna bosna nisu vidjeli, a oni su cinili 90% armije
a zatim ste vec od ljeta pljenili 75% (pola od orginalne kolicine za hrvatsku, pa pola od ostatka HVO-u) svog nauruzanja koje je islo za BiH, tako da ste i tu sumnjivu "donaciju" naplatili 100 puta vise

a uscesce HV u BiH je ubrzalo kraj rata jer da je trajao malo duze ili bi se armija uspjela vise nuruzati i obuciti + sankcije bi jos vise podrovale mogucnosti srpske strane narucito u gorivu i municiji ili u jos boljoj opciji bio bi ukinut embargo na oruzije (a bio je vec eminentan) i obuku tako da bi armija sama dovela do kraja rata, ali sto bi rezultiralo sa daleko fukncionijom BiH

i opet HV je manje uticala na oslobodjenje BiH koliko je armija BiH i pogotovu 5 korpus za odbranu hrvatske
evo ti jedno hipoteticko pitanje:
sta bi bilo sa BiH hrvatima i Hrvatskom da je alija prihvatio krnju jugoslaviju iz koje bi za 10-15 godina onda biH mogla izaci bez rata kao cg?
emillio estevez

#260 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Tacticus wrote:
emillio estevez wrote:pa ti si branio franju sa argumentom da je pomogao Bihacu, a ja sam ti opovrgao argument jer je pomoc bihacu bila u cisto hrvatskom interesu, tako da taj akt ne umanjuje ni milimetre njegovu fasisticko/nacionalisticko neprijateljstvo prema BiH

ne nacional/fasista (ne klero razlicita materija) je zato sto je radi svoje zelje za nekom novom NDH-a 1993 zaratio sa svojim jedinim prirodnim saveznikom i ratovao do 1994, na taj nacin je stvorio nacionalnu podjeljenost koja vlada i dan danas a vladace jos dugi period
umjesto da je iskoristio momentum i zavrsio rat barem 6 mjeseci ranije i sa daleko boljim rezultatom, ovo se naravno odnosi na BiH
ali ne ipak su njemu bili potrebniji njegovi vazalni feudi da bi gajio svoj egomanijacki ego kako je stvorio uticajan i vazan faktor
sjecam se da je cak izjavljivao da je hvatska regionalna sila, a ista granici sa italijom :lol:
a stvarno si paranoja

pa majku mu mili ,, zar si jedino TI i TVOJi ,, ispravni na taj nacin ,, da ne zelis shvatit da je za sukob ,, pottrebno da
obe strane imaju volju i interes za sukob ,, uostalom ,, KLEroNACISTI i profasisti , budi zahvalan ,, sto vam je budala propustio mudjahedine i talibane , i sva ona sranja sto su vam dolazila na ispomoc protiv srba ,, da bi na kraju orgijali nad hrvatskim stanovnistem u BiH-a i odsijecali glave neprijatesljskim krscanskim neprijateljima

ma gnoji se u k .... poticatelju mrznje :D

uostalom ovo je temaaa arbih i hv ,, zajedno , a ne pod patronatom jednoumlja
emillio estevez

#261 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

pita ON :

sta bi bilo sa BiH hrvatima i Hrvatskom da je alija prihvatio krnju jugoslaviju iz koje bi za 10-15 godina onda biH mogla izaci bez rata kao cg?
Tacticus

odgovaram JA: Da je mogao imati koristi za sebe i svoj narod ,, mislis li da ne bi ostau u krnjoj ??
pretpostavljam ,, da ne bi nikada postojali Bosnjaci a Hrvati bi takodjer nestali iz BiH-a
tnnt

#262 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by tnnt »

Tacticus wrote:
hrvatska je potakla, politicki, logisticki i vojno stvaranje HZ herceg Bosne na ustrb BiH i to radi stvaranja neke nove velike hrvatske i radi ceg je doslo do kravavog rata 1993/94 a koja je rezultirao sa nacionalnim drustveonosocijalnim razdorom
pomagla je naravno HB i HVO koja je bila legitimna vojska i priznata od Sarajeva kao takva
Hrvatska je priznala prva BiH u svojim granicama, a ti meni navedi neki dokaz da je Hrvatska težila i htjela veliku Hrvatsku u nekom dokumentu ili govoru bilo koga iz Hrvatske[/quote]
Tacticus wrote: to nije stati na stranu hrvatskog naroda, to je direktno mjesanje u unutrasnu politiku radi iskljucivo interesa franje tudzmana (a koji nisu uvjek bili hrvatski)
pola Hrvatske je napadano iz BiH to naravno nije mješanje, nema Sarajevo nikakve veze sa svojim teritorijem :lol:
dok je Franjo slao vojsku u posavinu i hercegovinu 1992 kao i pomoč HVO-u to nije mješanje jel?
sve okrečete kako vam odgovara i zaboravljate da je Francek ne samo imao pravo podržati Hrvatski narod u BiH nego mu je to i dužnost
ajde neka netko kokne par židova u BiH ( ako ih uopće još ima), pa češ vidjeti kako će daleki Izrael reagirati
Tacticus wrote: kolicine nauruzanja koje je hrvatska na samom pocetku dala i to strogo sa ciljem da srbi ne ovladaju sa BiH jer bi to onda znacilo trajni gubitak krajine
zatim to nauruzanje i ono malo obuke sto su mogli dati jer su i sami bili slabo obuceni u to doba, je dato strogo u hercegovini, centralnoj bosni i posavini, koja slucajnost da je tu skoro bio samo HVO
tog oruzija sarajevo, zenica, tuzla, bihac, centralna bosna (koja nije bila pod HVO-om) istocna bosna nisu vidjeli, a oni su cinili 90% armije
a zatim ste vec od ljeta pljenili 75% (pola od orginalne kolicine za hrvatsku, pa pola od ostatka HVO-u) svog nauruzanja koje je islo za BiH, tako da ste i tu sumnjivu "donaciju" naplatili 100 puta vise
vidjeli su i te kako Bihać i Sarajevo, za ostale neznam
pogledaj dokumetarac o Seferu
kada znaš da je uzimano 75% onda vjerovatno znaš i koliko je oružja u koliko konvoja i kada je dolazilo?
mislim da nemaš pojma samo lupaš cifre bezveze , daj neki link, neki dokaz
Tacticus wrote: a uscesce HV u BiH je ubrzalo kraj rata jer da je trajao malo duze ili bi se armija uspjela vise nuruzati i obuciti + sankcije bi jos vise podrovale mogucnosti srpske strane narucito u gorivu i municiji ili u jos boljoj opciji bio bi ukinut embargo na oruzije (a bio je vec eminentan) i obuku tako da bi armija sama dovela do kraja rata, ali sto bi rezultiralo sa daleko fukncionijom BiH
možda i bi, neznam
do tada baš nije bilo sjajna situacija, pad Srebrenice, mogući pad Bihaća
ofenzive su vam bile krvave a uspjesi beznačajni
a koliko bi vas to dodatnih života i godina rata koštalo?
olako se tu razbacivaš sa baš nemalim životima koji bi pali
Tacticus wrote: i opet HV je manje uticala na oslobodjenje BiH koliko je armija BiH i pogotovu 5 korpus za odbranu hrvatske
u obrani Hrvatske je jedino značajan 5 korpus što je vezivao par tisuća vojnika SVK
oni su se borili skoro isključivo protiv Abdićevaca i VRS
tako da ne shvaćam kako možeš uopće usporediti djelovanje HV u BiH i 5 korpusa protiv SVK?
tek večim angažmanom HV-a se je promjenila drastično vojna i strategijska situacija u BiH
Tacticus wrote: sta bi bilo sa BiH hrvatima i Hrvatskom da je alija prihvatio krnju jugoslaviju iz koje bi za 10-15 godina onda biH mogla izaci bez rata kao cg?
vidim da nemaš pojma o ondašnjij situaciji u BiH
kuva se naveliko od 1991 i kod vas, Srbi i dio Hrvata se naoružava kao i pametni muslimani
političke podjele su sve veče, retorika se zaoštrava
samo se je čekalo da pukne, tu se Aliju ama baš ništa nije pitalo
Last edited by tnnt on 28/10/2012 18:54, edited 1 time in total.
madner

#263 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by madner »

skonto wrote:
madner wrote: Inace, ovo sto je uslo u BiH nije imalo previse veze sa onim sto je odradilo Oluju, 10 000 vojnika nije isto sto i 200 000.

Misliš kako je u Oluji svih 180 000 bojovnika probivalo srpske linije?
Ovo šta je ušlo u BiH nije imalo veze sa Olujom osim što je ušlo u Knin. :-)

Šta su u Oluji bile domobranske pukovnije HV ,u BiH su bile gardijske brigade HVO.Čuvari linije.
Normalno da nije, ali nije isto poslati 4 OG i jednu. S tim da je OG koja je uzela Knin bila znatno veca od ove.

Ili mislis da bi ovo sto je uslo uspjelo zauzeti RSK bez ostalih brigada?
tnnt

#264 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by tnnt »

madner wrote:
Normalno da nije, ali nije isto poslati 4 OG i jednu. S tim da je OG koja je uzela Knin bila znatno veca od ove.

Ili mislis da bi ovo sto je uslo uspjelo zauzeti RSK bez ostalih brigada?
u operaciji maestral su sudjelovali
4, i 7. gardijska brigada HV-a, 1., 2. i 3. gardijska brigada HVO-a, 60. gardijsko-desantna bojna HVO-a, 1. Hrvatski gardijski zdrug, 22. diverzantski odred HVO-a i Specijalna postrojba MUP-a HR H-B, 264. izvidničko-diverzantska satnija HV-a, 72. bojna VP-a, Satnija taktičkih snajpera, 112., 113. i 141. brigada HV-a, 6., 7., 15., 126., 134. i 142. domobranska pukovnija HV-a, 10. topničko-raketni puk HVO-a, 14. i 20. topnički divizijun HV-a

pa neznam baš da je na Knin išlo toliko vojske, jedino ako smatraš da je cijelo zborno područje Split napalo Knin :D
nisu naši išli u Bosnu sa šakom jada, tj sa 3-4 brigade kako ti smatraš, a i skupili svu sve od HVO-a što vrijedi na jednom mjestu
Tacticus

#265 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

emillio estevez wrote:
a stvarno si paranoja

pa majku mu mili ,, zar si jedino TI i TVOJi ,, ispravni na taj nacin ,, da ne zelis shvatit da je za sukob ,, pottrebno da
obe strane imaju volju i interes za sukob ,, uostalom ,, KLEroNACISTI i profasisti , budi zahvalan ,, sto vam je budala propustio mudjahedine i talibane , i sva ona sranja sto su vam dolazila na ispomoc protiv srba ,, da bi na kraju orgijali nad hrvatskim stanovnistem u BiH-a i odsijecali glave neprijatesljskim krscanskim neprijateljima

ma gnoji se u k .... poticatelju mrznje :D

uostalom ovo je temaaa arbih i hv ,, zajedno , a ne pod patronatom jednoumlja
koji moji, ako mislis na Bosance i Hercegovce svih vjera i nacija onda si pogodio
ako mislis na iskljucivo bosnjake ili iskljucivo hrvate ili iskljucivo srbe onda si daleko
ja aliju za milimetar ne podnosim (jer je bio toliko bolji) od franje, pa zar neznas citati sta sam ranije pisao

ali neka si ti mene okarekterisao kao potiactelja mrznje zato sto nezelim birati jednu od tri strane nego zelim jednu zemlju kakva je BiH bila prije 1989 (kada je sve zapocelo)
:bih:
Tacticus

#266 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

emillio estevez wrote:pita ON :

Tacticus

odgovaram JA: Da je mogao imati koristi za sebe i svoj narod ,, mislis li da ne bi ostau u krnjoj ??
pretpostavljam ,, da ne bi nikada postojali Bosnjaci a Hrvati bi takodjer nestali iz BiH-a
i Ja odgovaram, sto ne nestadose crnogorci
i ako ovo sada ulazi u sferu sta bi bilo da je bilo
ali je cinjenica da je odlukom BiH da ide u samostalnost spasena hrvatska, a za sta nam se franjo debelo zahvalio zabijajuci noz u ledja
Tacticus

#267 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

skonto wrote:
Tacticus wrote:
to nije stati na stranu hrvatskog naroda, to je direktno mjesanje u unutrasnu politiku radi iskljucivo interesa franje tudzmana (a koji nisu uvjek bili hrvatski)
kolicine nauruzanja koje je hrvatska na samom pocetku dala i to strogo sa ciljem da srbi ne ovladaju sa BiH jer bi to onda znacilo trajni gubitak krajine

a uscesce HV u BiH je ubrzalo kraj rata jer da je trajao malo duze ili bi se armija uspjela vise nuruzati i obuciti + sankcije bi jos vise podrovale mogucnosti srpske strane narucito u gorivu i municiji ili u jos boljoj opciji bio bi ukinut embargo na oruzije (a bio je vec eminentan) i obuku tako da bi armija sama dovela do kraja rata, ali sto bi rezultiralo sa daleko fukncionijom BiH

i opet HV je manje uticala na oslobodjenje BiH koliko je armija BiH i pogotovu 5 korpus za odbranu hrvatske

Misliš kako je Hrvate u BiH trebalo poticati na stvaranje HZHB :?

Nakon stvaranja HRHB kaže Alija da je HVO legalna

http://img535.imageshack.us/img535/7057/sa033.jpg

obuka za pilote ti je malo obuke :-)
Obuka pilota za potrebe ABiH 1 http://img715.imageshack.us/img715/381/op1m.png

Obuka pilota za potrebe ABiH 2 http://img9.imageshack.us/img9/9195/op2fpk.png

Obuka pilota za potrebe ABiH 3 http://img821.imageshack.us/img821/9517/op3.png

Visoko bilo pod HVO pa tamo poslato naoružanje,čemu laži?

http://img52.imageshack.us/img52/6552/pun1.png

ili ove ljude na Igman?

http://img850.imageshack.us/img850/9112/fp3.png

ili ove specijalce iz Sarajeva,zanemarimo multietiku i stranačko naoružavanje armije

http://img51.imageshack.us/img51/4153/oc2b.png

http://img195.imageshack.us/img195/1055/oc3u.png

Čudna matematika da hrvati plijene 75% pošiljki
od 6 000 litara 1000 litara nikakao ne može biti 75%,,to je manje od 20%

http://img543.imageshack.us/img543/8151/ppl1.png

Tuzli pokolnjena vojna bolnica

http://www.zaslike.com/files/p48qi9s7yqjg9frpo2h9.jpg

5. korpus imao više uticaja na Hrvatsku ,nego HV na BiH. :lol: :lol: :lol: :lol:

Šta bi bilo sa Hrvatskom da je Alija prihvatio Jugoslaviju?
u Hrvatskoj je 1991 bilo kao da je Alija prihvatio Jugoslaviju.
sa teritorija BiH razarana Hrvatska,
zarobljeni hrvatski vojnici držani u logoru na Manjači,ž
svi oficiri bošnjaci iz JNA sudjelovali u agresiji na Hrvatsku 1991
,rezervisti iz krajine razarali Pakrac,Lipik...
banjalučki i tuzlanski korpus razaraju Hrvatsku
Izetbergović odbija vojnu suradnju sa Hrvatima
,Muhamed Filipović potpisuje historijske sporazume sa Srbima,
ruše se hrvatska naselja u BiH Ravno i Uništa bez ikakve reakcije iz Sarajeva,
Silajdžić u UN traži napuštanje HV sa područja bosanske posavine u aprilu 1992...

Ovako je bilo 1992,čemu mitomanija danas,čemu kalkuliranje tada
http://www.zaslike.com/files/4j6i6lp50124skfkodu.jpg
nisam mogao citati sve jer ovo je toliko puta prezvakano, ali neka i dalje se pravite blesavi
prvo da je BiH ostala u krnjoj jugi nebi se krnja jugoslavija nasla pod embargom, nebi se srpske nage polako trosile, vojno, materijalno, politicki i psihicki u 4 godine rata prije oluje, a koja da se desila u slucaju da je bila uspjesna bila bi placena desetinama hiljada zivota, a veliko je pitanje da li bi uspjela

drugo ja necu pominjati novine ili sto ste velikodusno dopustili BiH dobrovoljcima u HV-u da idu braniti svoju zemlju, nego samo sto znam kao fakat, npr. BiH je kupila od ukrajine 10 helikoptera Mil-8, 5 ih je ostalo u Hrvastkoj, a HVO je uzeo jos 2 i na kraju armija dobije 3 koliko je to procentualno
ili BiH kupi 16 haubica M1/M114, od kojih 8 ostade u hrvatskoj, 4 HVO-u, a 4 dodjose do armije, molim te reci procenat
ova dva slucaja 100% znam
a bilo ih je mnogo vise

5 korpus
pa evo ti pitanje, zamisli da 5 korpus nije nikako ratovao, da vojska krajine nije izgubila preko 2000 ljudi od 1994 do 1995 i velike kolicine MTS-a, da nije 10 000 njenih pripadnika u momentu oluje bilo upravo tu stacionirano i da je vrs mogla poslati pojacanja npr. upravo prekaljene i veoma dobro nauruzenje 16 krajisku i 43 prijedorsku sta mislis koliko bi se dramaticno digao broj zrtava oluje

ili goru opciju da je 5 korpus pao jos 1994 sta mislis da li bi oluja uopste bila moguca?

meni vi pricate o mitomaniji i pokusavate uvjeriti da vjerujem vasim pricama, a ne onome sta sam svojim vlastitim ocima vidio ili na svojoj kozi osjetio, koje licemjerstvo
Tacticus

#268 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

tnnt wrote:
Tacticus wrote:
pomagla je naravno HB i HVO koja je bila legitimna vojska i priznata od Sarajeva kao takva
Hrvatska je priznala prva BiH u svojim granicama, a ti meni navedi neki dokaz da je Hrvatska težila i htjela veliku Hrvatsku u nekom dokumentu ili govoru bilo koga iz Hrvatske
Tacticus wrote: to nije stati na stranu hrvatskog naroda, to je direktno mjesanje u unutrasnu politiku radi iskljucivo interesa franje tudzmana (a koji nisu uvjek bili hrvatski)
pola Hrvatske je napadano iz BiH to naravno nije mješanje, nema Sarajevo nikakve veze sa svojim teritorijem :lol:
dok je Franjo slao vojsku u posavinu i hercegovinu 1992 kao i pomoč HVO-u to nije mješanje jel?
sve okrečete kako vam odgovara i zaboravljate da je Francek ne samo imao pravo podržati Hrvatski narod u BiH nego mu je to i dužnost
ajde neka netko kokne par židova u BiH ( ako ih uopće još ima), pa češ vidjeti kako će daleki Izrael reagirati
Tacticus wrote: kolicine nauruzanja koje je hrvatska na samom pocetku dala i to strogo sa ciljem da srbi ne ovladaju sa BiH jer bi to onda znacilo trajni gubitak krajine
vidjeli su i te kako Bihać i Sarajevo, za ostale neznam
pogledaj dokumetarac o Seferu
kada znaš da je uzimano 75% onda vjerovatno znaš i koliko je oružja u koliko konvoja i kada je dolazilo?
mislim da nemaš pojma samo lupaš cifre bezveze , daj neki link, neki dokaz
Tacticus wrote: a uscesce HV u BiH je ubrzalo kraj rata jer da je trajao malo duze ili bi se armija uspjela vise nuruzati i obuciti + sankcije bi jos vise podrovale mogucnosti srpske strane narucito u gorivu i municiji ili u jos boljoj opciji bio bi ukinut embargo na oruzije (a bio je vec eminentan) i obuku tako da bi armija sama dovela do kraja rata, ali sto bi rezultiralo sa daleko fukncionijom BiH
možda i bi, neznam
do tada baš nije bilo sjajna situacija, pad Srebrenice, mogući pad Bihaća
ofenzive su vam bile krvave a uspjesi beznačajni
a koliko bi vas to dodatnih života i godina rata koštalo?
olako se tu razbacivaš sa baš nemalim životima koji bi pali
Tacticus wrote: i opet HV je manje uticala na oslobodjenje BiH koliko je armija BiH i pogotovu 5 korpus za odbranu hrvatske
u obrani Hrvatske je jedino značajan 5 korpus što je vezivao par tisuća vojnika SVK
oni su se borili skoro isključivo protiv Abdićevaca i VRS
tako da ne shvaćam kako možeš uopće usporediti djelovanje HV u BiH i 5 korpusa protiv SVK?
tek večim angažmanom HV-a se je promjenila drastično vojna i strategijska situacija u BiH
Tacticus wrote: sta bi bilo sa BiH hrvatima i Hrvatskom da je alija prihvatio krnju jugoslaviju iz koje bi za 10-15 godina onda biH mogla izaci bez rata kao cg?
vidim da nemaš pojma o ondašnjij situaciji u BiH
kuva se naveliko od 1991 i kod vas, Srbi i dio Hrvata se naoružava kao i pametni muslimani
političke podjele su sve veče, retorika se zaoštrava
samo se je čekalo da pukne, tu se Aliju ama baš ništa nije pitalo[/quote]
stvarno nemam zivaca odgovarati na gluposti
a onako da se zna znam veoma dobro sta se desavalo 1991 jer tada sam za razliku od mnogih ovdje imao dovoljno godina i bliski rodjaci su mi radili na otporu
a samo cu ponoviti nemoj te me ubjedivati da kako nije bilo ono sto sam vlastitim ocima vidio
VjecitiStudent

#269 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by VjecitiStudent »

O ABiH i HV pred Banjalukom, sve je vec ispricano ovdje
http://www.klix.ba/forum/5-korpus-pred- ... 59551.html
tnnt

#270 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by tnnt »

Tacticus wrote: stvarno nemam zivaca odgovarati na gluposti
a onako da se zna znam veoma dobro sta se desavalo 1991 jer tada sam za razliku od mnogih ovdje imao dovoljno godina i bliski rodjaci su mi radili na otporu
a samo cu ponoviti nemoj te me ubjedivati da kako nije bilo ono sto sam vlastitim ocima vidio
pa moja se primjedba odnosila na tvoju tvrdnju da je Alija trebao i mogao ostati u krnjoj Jugi
a ti sada govoriš o rodijacima koji rade na otporu i slično
što govori u prilog mojoj tezi da je rat bio neizbježan i da Muslimani kao i Hrvati nebi ni u ludilu ostali u Jugi pod Srpskom dominacijom, malo si kontradiktoran u svojim izjavama :D
tnnt

#271 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by tnnt »

Tacticus wrote:
drugo ja necu pominjati novine ili sto ste velikodusno dopustili BiH dobrovoljcima u HV-u da idu braniti svoju zemlju, nego samo sto znam kao fakat, npr. BiH je kupila od ukrajine 10 helikoptera Mil-8, 5 ih je ostalo u Hrvastkoj, a HVO je uzeo jos 2 i na kraju armija dobije 3 koliko je to procentualno
ili BiH kupi 16 haubica M1/M114, od kojih 8 ostade u hrvatskoj, 4 HVO-u, a 4 dodjose do armije, molim te reci procenat
ova dva slucaja 100% znam
a bilo ih je mnogo vise
nevjerujem da je Hrvatska uzimala oružje od BiH, osim ako se to što navodiš ne odnosi na period nakon početka rata između Bošnjaka i Hrvata, a kako mi se čini najvjerovatnije i je tako
koja bi normalna država pustila protivnicima u ratu naoružanje?
pa naravno da se neće propustiti nego i zapljeniti
jel ti to za ozbiljno misliš da su Hrvati trebali puštati naoružanje do armije a ratuju sa njima? :lol:
to je isto kao da smo u jeku rata tražili povrat zapljenjenog naoružanja Zeničke, Bugojanske, Konjičke brigade HVO-a
smijurlija :D
Tacticus wrote:

5 korpus
pa evo ti pitanje, zamisli da 5 korpus nije nikako ratovao, da vojska krajine nije izgubila preko 2000 ljudi od 1994 do 1995 i velike kolicine MTS-a, da nije 10 000 njenih pripadnika u momentu oluje bilo upravo tu stacionirano i da je vrs mogla poslati pojacanja npr. upravo prekaljene i veoma dobro nauruzenje 16 krajisku i 43 prijedorsku sta mislis koliko bi se dramaticno digao broj zrtava oluje
po podacima Veritasa u tom periodu je poginulo na cijelom području Hrvatske i Bih oko 600-700 pripadnika SVK, od toga pola u nesrečama i međusobnim ubojstvima, tako da je tvoja cifra od 2000 samo pusta fantazija
a to o 10 000 mogu se samo nasmijati, imaš karte pa lako nađeš gdje su bile njihove brigade
Bosanski Srbi su poslali 1993 Vukove sa vučjaka na Maslenicu, tamo ih je izginulo 70 tak zajedno sa komadantom, pa su se dali petama vjetra
ove tvoje brigade se nebi ni pojavile, pa nisu Srbi bili toliko suicidni :lol:
Tacticus wrote:
ili goru opciju da je 5 korpus pao jos 1994 sta mislis da li bi oluja uopste bila moguca?
ma nebi bilo nikako moguće izvesti oluju, ni u ludilu :lol:
moje procjene dan bi duže trajala i 30 mrtvih više :mrgreen:
zivco

#272 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by zivco »

Ti zaista nemas ni djelic potrebnog predznanja da bi mogao raspravljati o ratu u BiH. Daleko si ti od istine, potpuno si se diskvalificirao kao sugovornik na ovoj temi. Ovo na sta se ti pozivas su mitovi hrvastske propagande. Bezvrijedno utroseno vrijeme citati tvoje postove.
tnnt

#273 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by tnnt »

zivco wrote:Ti zaista nemas ni djelic potrebnog predznanja da bi mogao raspravljati o ratu u BiH. Daleko si ti od istine, potpuno si se diskvalificirao kao sugovornik na ovoj temi. Ovo na sta se ti pozivas su mitovi hrvastske propagande. Bezvrijedno utroseno vrijeme citati tvoje postove.
nije ti palo napamet da ti živiš na mitovima Bošnjačke propagande? :D
kada imaš toliko znanje o ratu u BiH, navedi mi šta sam to rekao da ne odgovara istini?
trebao bi vaše večinom krive stavove potvrđivati, onda bi bio potpuno kvalificiran, jel? :lol:
Tacticus

#274 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

dragi boze sa kakva to ja 2 djeteta pricam (ili jos gore 2 koja se prave naivna pa neznaju opste prihvacene cinjenice), oni procitali nesto clanaka na internetu i mozda koju knjigu i onda pametuju
ja pomenem 2 primjera koji su 100% istiniti i koje mozete provjeriti ako pitate ikoga koji je u to doba bio iole upucen moze vam potvrditi
cak mi pricaju kako nevjeruju u gore navedeno sa razlogom sto bi dozvolili da se nauruzava neprijatelj, pa ukljucite mozak ako od 4 oruzija koja kupi i dovuce neprijatelj ti dobijes 3 pa koja budala nebi nastavila sa tom praksom, pogotovu kada ga ti sa drugim neprijateljem de facto drzis u okruzenju i onemogucujes mu dotok municije za to isto oruzije

ili jos bolje kada ja kazem da je 5 korpus 1994-95 izbacio 2000 neprijateljskih vojnika ili kako sam tacno napisao izgubio, on me negira sa brojkama koje premasuju 2000 jer ocigledno misli da je izgubljeni vojnik samo mrtvi vojnik, a da se teski ranjenici ili ranjenic koji nisu tesko povredzeni ali opet kojima treba duza rehabilitacija mogu boriti ili zarobljeni vojnici, naravno ni unistavanje morala neprijatelja poslje takvih gubitaka nema veze za borbenim operacijama

zatim kada sam rekao da se mogu puno tome zahvaljivati 5 korpusu sto je postojao jer bi onda vrs mogla poslati minimalno preko 10 000 dobro nauruzanih veterana u pomoc krajini, one me kao demantira da 70 (brojem i slovom) vojnika koje je vrs poslala u bljesak nije nesto pokazalo

ili kada napisem da su bosnjaci mogli daleko bolje proci da nisu proglasili neovisnost i da tada hrvatsk sigurno nebi bila u ovim granicama proglasavaju me budalom

ukratko da skratim ja nisam vojni ekspert, ali se mogu svrstati pod (barem donekle) znalca radi cinjenice da sam rat iskusio iz prve ruke, da sam proveo 8 godina u NATO-u i da sam imao nekoliko duzih rasprava sa pravim vojnim ekspertima pa hvala bogu baratam sa dosta informacija koji su mi pomogle da shvatim kako su miloseviceva srbija i tudzmanova hrvatska (naglasavam imena lidera jer ni jedan pomenuti narod nesmatram niti zlocinackim niti genocidnim), ali isto i kako je bilo lose nase rukovodstvo koje dleko vise brinulo iskljucivo o vlastitim interesima pa onda donekle naroda kojem su se predstavljali kao njegovi zastitnici

i sa ovim moja diskuija sa vama dvojicom zavrsava jer ste pokazali koliko znate i/ili sta pokusavate, a uvjek se drzim stare poslovice ne prepiri se sa ludim (ili mozda u vasem slucaju lukavim) jer ce te spustiti na svoj nivo i unistiti svojim velikim iskustvom
Lacrosse

#275 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Lacrosse »

Nemoj da pises gluposti molim te.
U ratu u BiH je izginulo 30 hiljada Srba.
Ako je vojska u 1994 imala 500 izbacenih iz stroja, a najvise tih - "ne u vojnim akcijama" gdje izginu 30 hiljada Srba?
Srpske Srebrenice nema, jel tako? Tako da brojevi o kojima pises su lazi i to moze svako koje zivjeo rat u BiH da posvjedoci.

Drugo, 5 korpus je ratovao protiv 3 vojske.
1. Srbi iz Bosne.
2. Srbi iz Hrvatske
3. Fikretovci
i 4. Crvene Beretke i dobrovoljci iz Srbije.

Samo u akciji Breza 1994 godine Buzimljani su ubili 100 Srba (80 ubijenih, 10-15 predali se, vecina ubijeni takodje).
To je jedna akcija koja je trajala od 4 do 12 Septembra 1994 godine. Dakle u 8 dana. Tu se ne uzimaju akcije na Grabeskom platoku, pad Pritoke, Ripca, i odlazak 5 korpusa do Kulen Vakufa, kao ni napad Srba iz Hrvatske na Bihac kojom prilikom su pali Veliki i Mali Skocaj i Vedro Polje, ovo su prigradska sela, mrtvih je bilo sigurno u stotinama na obe strane, jer je 5 korpus u roku od mjesec-dva, te iste linije vratio na prijasnje. Nadalje, i Hrvati su izveli akciju Zima 1994 u kojoj je poginulo 30 hrvatskih vojnika, a oslobodenjo je 200 kvadratnih km teritorije.

Samo iz ovih akcija pobrojanih poginulo je sigurno nekoliko stotina Srba, a ranjenih sigurno je bilo preko cifre koju ti navodis, da reflektira cijelu BiH, i to u 1994 godini, a u toj godini je potpisan Washingtonski sporazum i na cijelom teritoriju Armija BiH i HVO su okrenuli svoje cijevi nanovo i opet ka Srbima.

Cifra od neke 2000 poginulih ukljucuje Srbe iz Hrvatske, Srbe iz Bosne, Fikretove autonomase (kojih je najvise i poginulo), te specijalce i Crvene Beretke (kojih su bili samo komandni kadar, i vrlo malo se ukljucivali u akcije).

I na drugoj strani su gubtic bili ogromni, ali 5 korpus je na ovo bio primoran, jer nakon sto je Fikret osnovao AP Zapadnu Bosnu, nama je prestala dolaziti humanitarna pomoc, koju je Fikret sakupljao, i onda nama prodavao, nakon sto je natjerao i Srbe iz Hrvatske da nas napadnu, s njima je prestala trgovina, i onda je nastao sveopsti rat koji nije prestao do Daytona.

*P.s. procitao sam it post po drugi put. Ako govoris o gubticima Srpske vojske u Hrvatskoj, ovaj broj moze biti tacan. Ja sam mislio da govoris o Srpskoj vojsci u Bosni. Taj termin Srpska vojska krajine je jako nezgodan 20 godina nakon rata, jer ne znam o kome govoris, jel govoris o Srpskoj vojsci u Krajini (konkretno Srbi u BiH kontra V korpusa), ili Srpskoj vojsci u Hrvatskoj (vojska Srpske Krajine), mislim da je mnogo lakse da kazes Srpska vojska u Hrvatskoj i u BiH, mada su mi interesantni ti brojevi koje posjedujes, odakle statistike?
Post Reply