(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
-
Sonac
#251 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Osoba koja čitavu godinu psuje, vrijeđa, maltretira osim u mjesecu Ramazanu, a pritom i klanja i posti i pridržava se dr propisa još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet ne pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od vrijeđanja poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade. Takve osobe će u razgovoru o tome obično biti pune sebe i pokušati se predstaviti kao principijelne jer eto ne psuju i ne vrijeđaju za Ramazan, a u ovim drugim "običnim" mjesecima čak ukrasti znaju. Prestavši krasti i vrijeđati na jedan mjesec osjećaju se ponosno jer su na neki način, iako pogrešan, obilježili taj mjesec.
Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
Može i uz ove boldirane izmjene zar ne?
Iskreni vjernik ne bi trebalo da viri u tuđu avliju ma šta u njoj bilo...
Može i uz ove boldirane izmjene zar ne?
Iskreni vjernik ne bi trebalo da viri u tuđu avliju ma šta u njoj bilo...
-
kakavdanakneiskustvu
#252 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Bloo wrote:[quote="kakavdanakneiskustvu"kakavdanakneiskustvu wrote:na ovoj temi kao da se uključila u raspravu sanja v.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
šuti možda jeste![]()
jel i tebi liči na nju?[/quote]
meni liči na agnostičkog Gandija
ježim se od sanje v :| od te žene nešto umre u meni[/quote]
isti sam
- pirmin
#253 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Joj @danak, gdje bas ti da se primis na ovo kao stari forumas.kakavdanakneiskustvu wrote:pirmin wrote:Nikako. Tolerisem.Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
Bitno mi je da ne jedu svinjetinu.
I da se ne bave kladjenjem.
a sta ako jedu svinjetinu?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
-
Bodkin
- Bloo
- Globalna šefica
#256 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
sad bi ekran lizalaBodkin wrote:
Nista bez bifteka, jel tako @bloo
a imam kuhane piletine u frizideru
-
Bodkin
#257 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ajd dobro. Moze prvi putBloo wrote:unutra rozeBodkin wrote:
Jedino ako si za neki biftek blago krvav. Nista ispod ne prihvatamda se nađemo na sredini
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#258 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Bodkin, bila je prica o snicli....a ovo vracam za skakiljanje 
-
kakavdanakneiskustvu
#259 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Joj @danak, gdje bas ti da se primis na ovo kao stari forumas.pirmin wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:Nikako. Tolerisem.Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
Bitno mi je da ne jedu svinjetinu.
I da se ne bave kladjenjem.
a sta ako jedu svinjetinu?
a ne znam,nisam bas upratio svaki post,šta je reć?
- Bloo
- Globalna šefica
#260 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
i nepomirljivosti u mišljenjima kod ljudi kada je u pitanju religija nestanu kad dođe do hrane
food uniting ppl
odoh gledat šta da ne počne grist ekran
food uniting ppl
odoh gledat šta da ne počne grist ekran
- animals
#261 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Teleca snicla je drugacija..
pogledaj pod Becka snicla..
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#262 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ma svejedno. Bilo je poenta docaratianimals wrote:Teleca snicla je drugacija..
- pirmin
#263 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ovakve apsurdne teme su kao stvorene da se na njima trolluje.kakavdanakneiskustvu wrote: a ne znam,nisam bas upratio svaki post,šta je reć?
Nedostaje mi prva garda sa-x foruma, kakvih je tu eksperata bilo.
- nasa
#264 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ma ima svega naravno ali nekako mislim da je to pitanje ko je ne treba biti predmet ovakvih rasprava jer nekako ispadne zakljucak boli me briga za druge, najblaze receno i to pomalo s obje strane. Meni je to uvijek lagana odluka bilo koja vjera ili bilo sta da je u pitanju, postavim se onako kako mislim da ti ljudi zasluzuju.detroit-mercy wrote:Mozes i tako tumaciti ali mozes tumaciti i na nacin da se mora biti politicki korektno. Znas kako ovi nasi vjernici vole da kazu da u ona doba bez partijske nisi mogao napredovati, da nisi mogao napredovati ako si vjernik. E vidis, sad su malo drugacija vremena, opet ti treba partijska za napredovanje, sad moras biti vjernik ili "vidjen" da bi napredovao. Sve je isto, samo njega nema
.
Ako pricamo onako generalno onda je to pitanje koje se moze postaviti i sami muslimanima, imas muslimana koji su vjernici ali ne poste ili ne poste cijeli Ramazan ili zene za vrijeme menstruacije i drugih stanja kada se ne posti, a inace su postaci itd. Hocu reci da to nije sigurno samo pitanje odnosa izmedju vjernika i nevjernika vec i unutar iste vjere se mora postaviti prema odredjenim situacijama.
Nekako je ruzno sto ovakve teme uvijek doprinose novim animozitetima, a nikad stvaranju neke opustenije klime po razlicitim svjetonazorima itd.Kao sto ti rece s primjerom komunizma, i u vjeri i u nevjeri smo izgleda da Bog sacuva
- pink floydd
#265 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Connaisseur Karlin wrote:Connaisseur Karlin wrote:
Mene su ako djete ucili da ne jedem snitu kruha u dvoristu za vrijeme Ramazana ili pred osobom koja posti. Biti moderan u tvom primjeru,znaci,biti nekulturan.Nije bilo potrebe da mu kazes da je tebi septembar
Dedo je naucio na "stara vremena",i to razumijem,ali nema potrebe laprdati sa starijim covjekom bez postovanja.
Postoji postovanje,red i kultura,oduvijek,tokom RamazanaNisam nigdje rekla da se objekti moraju zatvarati. Lik jeste bio ispred ,vani,ali mi je svojim ponasanjem i konvezacijom prema dedi djelovao kao obicno nekulturno deriste. Dedo je stariji,i zna kako je bilo prije rata. Dedinreakcija mi iz doticnog razloga nije bila obicno sukanje!
![]()
Ovdje,ljudi poste i rade na poslu,i svi u radnoj zajednci znaju,i obe strane sa zdravom konverzacijom i kulutrom naprave uljudnu konverzaciju sa kojom naglase uzajamno postovanje. Isto se tako radi i sa drugim kutlurama i obicajima.
Connaisseur Karlin wrote:
Odgovor na temu: Koga je briga sta ko radi tokom cijele godine!
- mayab
#266 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
I ova vijest je "na tragu" ove teme....
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/sirij ... /160601157
.....a poslije opet rokajjjj
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/sirij ... /160601157
.....a poslije opet rokajjjj
- Connaisseur Karlin
#267 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
agnosticki Gandi,lajkujemBloo wrote: meni liči na agnostičkog Gandija![]()
ježim se od sanje vod te žene nešto umre u meni
Ko je sanja v. ?
-
kakavdanakneiskustvu
- Connaisseur Karlin
#269 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
vlaisavljevic? fuj,meni je zena odvratnakakavdanakneiskustvu wrote:ublehašica
sjetih se njenog imena sa debate na yt vezano za problem sa hidzabom
-
broj dva
#270 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
---Connaisseur Karlin wrote:Mene su ako djete ucili da ne jedem snitu kruha u dvoristu za vrijeme Ramazana ili pred osobom koja posti. Biti moderan u tvom primjeru,znaci,biti nekulturan.broj dva wrote:Prije nekih 6-7 godina ja u Mostaru sa jaranom na ljevoj, potrefio ramazan a mi ispred buregdzinice zavratali od bureka.
Prolazi cica (ca 65-70) godina, u francuzici, gura biciklo kraj sebe i samo nas pogleda i rece "sretan ramazan momci"
Ja mu zazeli sretan ramazan i odgovori da je njemu ramazan a meni septembar i tu je stala sva prica.
On svog posla, ja svog. Onako moderno, demokratski...
Niko drugi nas nije ni pogledao niti ista rekao, sasvim normalno jeli, pive pili, zajebavali se...Nije bilo potrebe da mu kazes da je tebi septembar
Dedo je naucio na "stara vremena",i to razumijem,ali nema potrebe laprdati sa starijim covjekom bez postovanja.
Ako je neko bio nekulturan onda je to bio dedo - ja'l zabada nos u tudji poso ja'l malo podjebaje, sto nisam bas htjeo prihvatit i zato je dobio onakav odgovor, koji je ipak uljudan. Sta je nekulturno sa poentiranjem da meni nije bio ramazan mego septembar ?
Mene su kao djete ucili da svoga posla gledam a to za jest/pit ispred nekog sto posti, valjda je to cjela poenta - on sebi posti, ja sebi pijem i svinju jedem, ravnopravni u svojim zanimanjima...
- ultima_palabra
#271 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Trebaju obje strane biti malo tolerantnije i opuštenije... nekad sam znao izaći sa 2-3 jarana, svi postimo, i onda zovemo ovu dvojicu koji ne poste da se možemo njima privaliti i sjediti u bašti neke kafane 
- avetinja
#272 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
mayab wrote:Najzalosnije je sto roditelji nameću te neke stvari i djeci (naravno nije sada bas alkohol u pitanju!), ali naravno potpuno pogresno i nakaradno....
Juče dijete doslo iz skole i priča o zajednickom izletu cijelog razreda, ali jbga, problem, počeće ramazan, i dosta djece se buni u smislu," kako cemo tada na izlet , pa da mi gledamo ove "ćafire" kako jedu sendviče i piju sokove , a mi "postimo"
![]()
![]()
Rekoh, sine ko im hebe mater, ali samo da znaš da oni ne poste, nego zapravo gladuju,a tako su im napričali njihovi glupi i primitivni roditelji , jer to nije ramazan kad samo ne jedes , zna se šta sve spada u jedan istinski ramazanski post....I uz to psuju po školi i ponašaju se gore od najgorih barbara....
U pitanju je osnovna škola u Sa....
E to je Bosna i hercegovina
Ima istine u ovome.
- avetinja
#273 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Teško je dati dobar odgovor na ovu temu. Alkohol je zdrav u malim količinama, ali to se kosi sa islamom. Konzumiranje alkohola, bez obzira u kojem mjesecu, je grijeh. Tako vjera kaže. Ne znam da li je veći grijeh ako ga konzumiraš za Ramazan? Mislim da ima pravilo po kojem ako konzumiraš alkohol 40 dana prije ramazana, ne možeš postiti. I šta ako čovjek pije nekoliko dana prije ramazana i nakon toga posti nekoliko ili sve dane, da li mu se to broji u dobra djela? Ima ljudi koji poste, ali ne klanjaju. Kakav je to post, da li se broji u dobra djela? Šta je sa onima koji obavljaju sve vjerske dužnosti za ramazan, ali se naliju za Bajram? Koliki je grijeh piti za Bajram? Da li je veći grijeh piti za Bajram, Ramazan, ili je grijeh iste težine za sve mjesece i praznike? Ima tu mnogo pitanja. Baš me zanima kako bi stručne osobe odgovorile na njih.pink floydd wrote:Dugo sam razmišljao gdje da stavim ovu temu, i nekako mi prikladnije ovdje nego u Religiju. Možda je nekad već pisano o ovome, vjerovatno jeste, ali ne u skorije vrijeme sigurno.
Da odmah pređem na stvar. Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od alkohola poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade. Takve osobe će u razgovoru o tome obično biti pune sebe i pokušati se predstaviti kao principijelne jer eto ne piju alkohol za Ramazan, a u ovim drugim "običnim" mjesecima čak i svinjetinu jedu. Prestavši piti na jedan mjesec osjećaju se ponosno jer su na neki način, iako pogrešan, obilježili taj mjesec.
- Better Man
#274 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ovo je čista glupost oko konzumiranja alkohola u Ramazanu. Nema većih licemjera od nortornih alkoholičara koji kao mjesec dana se suzdržavaju od akohola i oni su kao nešto, a prvi dan bajrama do 10 ujutro su već mrtvi pijani. Isto tako raznorazni moralisti koji post i nepijenje za ramazan gledaju kao neko dobro djelo. Nisam nikad apstinirao od alkohola za vrijeme Ramazana, jer i mimo tog mjeseca nikad nisam se opijao, jer mi nije cilj da se opijam, već da uživam. Volim popiti kriglu dvije dobrog kvalitetnog piva ono s uživancijom polako, a ne nabrzaka (nego sad npr. deset i više flaša ili limenki bučkuriša od pive kakve su sve ove što se proizvode na području ex Yu, a tu posebno mislim na ove u plastičnim flašama koje su čisto smeće i otrov, kao i ove strane komercijalne što ih možeš na svakom čošku i u svakom granapu kupiti) ili čašu kvalitetnog vina. Ljuto nisam nikad pio, jer ne volim i gadi mi se okus. Uopće se ne osvrćem na ove kvazi moraliste, niti ih bendam. Furam svoj film i znam da sam kao osoba daleko ispred tih kvazi moralista i sličnih. Moj vam je savjet da se manite vjerskih knjiga, jer mnoge stvari iz tih knjiga su za današnje pojmove i vrijeme i napredak zastarjele i primitivne. Jadan je onaj kome vjerske knjige trebaju kazati kako da se ponaša i šta smije, a šta nesmije.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#275 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Better Man wrote:Ovo je čista glupost oko konzumiranja alkohola u Ramazanu. Nema većih licemjera od nortornih alkoholičara koji kao mjesec dana se suzdržavaju od akohola i oni su kao nešto, a prvi dan bajrama do 10 ujutro su već mrtvi pijani. Isto tako raznorazni moralisti koji post i nepijenje za ramazan gledaju kao neko dobro djelo. Nisam nikad apstinirao od alkohola za vrijeme Ramazana, jer i mimo tog mjeseca nikad nisam se opijao, jer mi nije cilj da se opijam, već da uživam. Volim popiti kriglu dvije dobrog kvalitetnog piva ono s uživancijom polako (nego sad npr. deset i više flaša ili limenki bučkuriša od pive kakve su sve ove što se proizvode na području ex Yu, a tu posebno mislim na ove u plastičnim flašama koje su čisto smeće i otrov, kao i ove strane komercijalne što ih možeš na svakom čošku i u svakom granapu kupiti), a ne nabrzaka ili čašu kvalitetnog vina. Ljuto nisam nikad pio, jer ne volim i gadi mi se okus. Uopće se ne osvrćem na ove kvazi moraliste, niti ih bendam. Furam svoj film i znam da sam kao osoba daleko ispred tih kvazi moralista i sličnih. Moj vam je savjet da se manite vjerskih knjiga, jer mnoge stvari iz tih knjiga su za današnje pojmove i vrijeme i napredak zastarjele i primitivne. Jadan je onaj kome vjerske knjige trebaju kazati kako da se ponaša i šta smije, a šta nesmije.
A onda na ovo povecano
Bio sam napisao smislen komentar, ali sam onda shvatio da nije vrijedno.
Ipak je ovo samo forum. Kontam da si ozbiljan, ali nikad se ne zna, mozda je ovo bio trenutak inspiracije, pa si se malo zezao