ovo se vec vise puta ponovilo na temi,i to je ziasta logicno objasnjenjemmaar wrote:
Piše "srpski zlocinci", a ne "Srbi" i tvoji argumenti stoje jedino u slucaju ako kao cetnicki vojvoda T. Grobar, stavljas jednakost izmedju "srpski zlocinci" i "Srbi", a ja mislim da svi Srbi nisu zlocinci.
Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
- Connaisseur Karlin
#251 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
- arzuhal
#252 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
walk_M-A-N wrote:Kako
bi bilo zgodno da iza zločina stoje pojedinci, pripadnici jedne
ideologije.. Svi bi ih osudili i gotovo.
Nažalost, nikakvi pojedinci, već politička većina srpskog naroda. Za
zločine su u krivičnom smislu odgovorni oni koji su ih činili i
naredbodavci. I urbicid i infanticid i šta sve ne. Ne znam ima li ploča
na Porodilištu..
Ali i to je puno ljudi.. Za genocid u Srebrenici gdje je ubijeno 8
hiljada i nešto ljudi, koliko se sjećam izvještaja bilo je 10
izvršitelja. To što nikad neće biti suđeni, ili se nakon kazne vraćaju i
smiju žrtvama je posebna priča.
Ali u političkom smislu, odgovoran je srpski narod koji i dalje baštini
politiku genocida, a katarze nema. Nema niti jedne stranke u RS koja
osuđuje genocid, i kao što je primijećeno nema razlike između pozicije i
opozicije. U Srbiji ima nešto malo, ali koliko toliko, mislim da dobiju
5% na izborima. I to je mjerilo.
Što će reći, to jesu srpski zločinci, a na Srbima je da traže taj
kolektivni politički simbolički oprost. I to opet od politike, jer im mi
kojima su nekoga ubili nećemo oprostiti. Pa makar se pričale bezvezne
priče tipa oprosti ali ne zaboravi. Kad vam neko ubije dijete,
supružnika ili roditelja, vaše je pravo da odlučite..
Ja se, kao neko ko je izgubio nekoga u ratu upravo od te zločinačke ruke, ravnam prema jednom kur'anskom ajetu a kada je riječ o oprostu i pomirenju (kada govorimo u tim nekim kolektivističkim okvirima, na individualnoj razini je stvar drukčija, hvala Bogu)...I to smatram najboljom mjerom i vagom spram koje ću graditi svoj odnos prema toj većini koja nije ukaljala ruke ali šute, okreću glavu, negiraju, umanjuju, "život ide, ajmo se okrenut ekonomiji" i sl.
- Edin H.
#253 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Nikakvo to nije objasnjenje, cista zamjena teza. Ovim natpisom gdje koristis pridjevom ime naroda, su optuzeni i Srbi koji nemaju nikakve veze sa tim zlocinom. Uostalom vec sam napisao ranije, znaci po vasoj logici bilo bi ispravno napisati muslimanski zlocini za ono sto radi ISIL, jer nisu svi muslimani zlocinci, pa ih to nece uvrijediti?Connaisseur Karlin wrote:ovo se vec vise puta ponovilo na temi,i to je ziasta logicno objasnjenjemmaar wrote:
Piše "srpski zlocinci", a ne "Srbi" i tvoji argumenti stoje jedino u slucaju ako kao cetnicki vojvoda T. Grobar, stavljas jednakost izmedju "srpski zlocinci" i "Srbi", a ja mislim da svi Srbi nisu zlocinci.
-
Bodkin
#254 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Nije logicno jer nije isto. Ali sve i da jeste, sve je ok dok isti arsin koristimo svugdje.Connaisseur Karlin wrote:ovo se vec vise puta ponovilo na temi,i to je ziasta logicno objasnjenjemmaar wrote:
Tako cemo na kazanima staviti bosnjacki zlocinci, a u ahmicima hrvatski zlocinci
-
mmaar
#255 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
arzuhal wrote:walk_M-A-N wrote:Kako
bi bilo zgodno da iza zločina stoje pojedinci, pripadnici jedne
ideologije.. Svi bi ih osudili i gotovo.
Nažalost, nikakvi pojedinci, već politička većina srpskog naroda. Za
zločine su u krivičnom smislu odgovorni oni koji su ih činili i
naredbodavci. I urbicid i infanticid i šta sve ne. Ne znam ima li ploča
na Porodilištu..
Ali i to je puno ljudi.. Za genocid u Srebrenici gdje je ubijeno 8
hiljada i nešto ljudi, koliko se sjećam izvještaja bilo je 10
izvršitelja. To što nikad neće biti suđeni, ili se nakon kazne vraćaju i
smiju žrtvama je posebna priča.
Ali u političkom smislu, odgovoran je srpski narod koji i dalje baštini
politiku genocida, a katarze nema. Nema niti jedne stranke u RS koja
osuđuje genocid, i kao što je primijećeno nema razlike između pozicije i
opozicije. U Srbiji ima nešto malo, ali koliko toliko, mislim da dobiju
5% na izborima. I to je mjerilo.
Što će reći, to jesu srpski zločinci, a na Srbima je da traže taj
kolektivni politički simbolički oprost. I to opet od politike, jer im mi
kojima su nekoga ubili nećemo oprostiti. Pa makar se pričale bezvezne
priče tipa oprosti ali ne zaboravi. Kad vam neko ubije dijete,
supružnika ili roditelja, vaše je pravo da odlučite..
Ja se, kao neko ko je izgubio nekoga u ratu upravo od te zločinačke ruke, ravnam prema jednom kur'anskom ajetu a kada je riječ o oprostu i pomirenju (kada govorimo u tim nekim kolektivističkim okvirima, na individualnoj razini je stvar drukčija, hvala Bogu)...I to smatram najboljom mjerom i vagom spram koje ću graditi svoj odnos prema toj većini koja nije ukaljala ruke ali šute, okreću glavu, negiraju, umanjuju, "život ide, ajmo se okrenut ekonomiji" i sl.
Oni se i danas i stotine godina prije preko Bosnjaka svete Turcima, a Bosnjaci i dalje oprastaju. Budala je onaj koji misli da takvim odnosom prema sebi i svojoj historiji Bosnjaci vec sutra nece biti dovedeni do toga da ponovo oprastaju.I napokon, došao je trenutak da se poslije bune protiv dahija osvetimo Turcima na ovom prostoru"
Cetnicima oprost da, ali kao na Neretvi 1943.
-
mmaar
#256 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Nije cak ni pogresno napisati Srbi, jer taj gnusni barbarski cin jesu pocinili Srbi izvrsavajuci smjernice politike koja je imala gotovo apsolutnu podrsku srpskog naroda i nikada do sad nije doslo do znacajnijeg distanciranja od te politike od strane srpskog naroda ni ovdje ni u Srbiji, dok te koje prisivas muslimanima kao drugoj po brojnosti vjerskoj grupi na svijetu, nemaju podrsku ni 1% te grupe i svi iole znacajni muslimanski vjerski autoriteti i politicari koji zastupaju vecinski muslimanske zemlje, ogradili su se i osudili te zlocince, a neki se i otvoreno bore protiv njih, placajuci skupu cijenu i muslimani jesu najvece zrtve tog zla, mada nisam vidio da je to dovoljno ni "umjerenim" i "liberalnim" srbijanskim medijima, cak sta vise, sire histeriju i Albancima i Bosnjacima konstantno prisivaju to zlo, a to rade i institucije Pisija, inkriminirajuci bez ikakvih osnova povratnike i nastavljajuci politiku iz 90-ih. "Srpski zlocinci" jeste toliko politicki korektno da zamjerati na toj formulaciji moze samo neko ko nema problem sa tim gnusnim barbarskim cinom koji je bio sastavni dio projekta osmisljenog u Beogradu, a koji je imao apsolutni demokratski legitimitet u srpskom narodu, a ocito da ga ima i danas, jer ni do danas nije stigla jasna osuda tog barbarskog cina niti je ponudjena bar simbolicka naknada za stetu koja je napravljena, cak sta vise, svjedoci smo konstantnog silovanja razuma i istine i negiranja odgovornosti, a neki poput "umjerenog" Ivanica gnusna zlodjela vezuju i za "srpsi obraz", da ne spominjem onog puno radikalnijeg kojem je npr. kriterij za ljepotu nekog grada broj dzamija.Edin H. wrote:Nikakvo to nije objasnjenje, cista zamjena teza. Ovim natpisom gdje koristis pridjevom ime naroda, su optuzeni i Srbi koji nemaju nikakve veze sa tim zlocinom. Uostalom vec sam napisao ranije, znaci po vasoj logici bilo bi ispravno napisati muslimanski zlocini za ono sto radi ISIL, jer nisu svi muslimani zlocinci, pa ih to nece uvrijediti?Connaisseur Karlin wrote:ovo se vec vise puta ponovilo na temi,i to je ziasta logicno objasnjenjemmaar wrote:
Dosta vise pisanja po cinjenicama i istini, dosta lazi, falsifikata i prodavanja muda pod bubrege zarad hatura onih koji itekako drze do kontinuiteta u svom odnosu prema Bosnjacima i Bosni i koji jesu i opet bi sutra cinili najsvirepije zlocine, a pristajanje na pisanje po cinjenicama i istini, na njihove falsifikate, mitomanije, vodi upravo ka novim zlocinima. Bosnjaci su iz istih razloga progutali Genocid 1941-1945. i mnoge ranije zlocine, pa su dobili 1992-1995. Nikad vise.
- Connaisseur Karlin
#257 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Pa neka stave,zasto bi to bio problem.Bodkin wrote:Nije logicno jer nije isto. Ali sve i da jeste, sve je ok dok isti arsin koristimo svugdje.Connaisseur Karlin wrote:ovo se vec vise puta ponovilo na temi,i to je ziasta logicno objasnjenjemmaar wrote:
Tako cemo na kazanima staviti bosnjacki zlocinci, a u ahmicima hrvatski zlocinci
- Connaisseur Karlin
#258 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
optuzeni su srpski zlocinci,ne srbiEdin H. wrote:Nikakvo to nije objasnjenje, cista zamjena teza. Ovim natpisom gdje koristis pridjevom ime naroda, su optuzeni i Srbi koji nemaju nikakve veze sa tim zlocinom. Uostalom vec sam napisao ranije, znaci po vasoj logici bilo bi ispravno napisati muslimanski zlocini za ono sto radi ISIL, jer nisu svi muslimani zlocinci, pa ih to nece uvrijediti?Connaisseur Karlin wrote:ovo se vec vise puta ponovilo na temi,i to je ziasta logicno objasnjenjemmaar wrote:
P.S. islamski fundamentalizam jeste vezan za muslimane,i vlro dobro se zna koga i kako predstavlja grupa
isto koa sto sma ti objasnila za naciste=nemacke fasiste!
Poneta:svaki dogadja,svki sukob,ima svoje obrazlozenje i vlro dobo se moze skntti na koje grupe se tacno odnose zlocini!
Last edited by Connaisseur Karlin on 30/05/2016 23:50, edited 2 times in total.
- arzuhal
#259 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Neka mi bude oprošteno što na političku temu ubacujem kur'anski ajet, ali ga navodim kao orijentir i vagu za građenje vlastitog političkog i društvenog odnosa spram onog što nam se dešavalo...mmaar wrote: Oni se i danas i stotine godina prije preko Bosnjaka svete Turcima, a Bosnjaci i dalje oprastaju. Budala je onaj koji misli da takvim odnosom prema sebi i svojoj historiji Bosnjaci vec sutra nece biti dovedeni do toga da ponovo oprastaju.
oprostiću samo onima koji se pokaju i poprave i to javno ispolje (160, el-Bekara)
Tri stvari, tri nivoa djelovanja, kako za one koji su direktno činili zločine ili ih smišljali i naređivali, tako i za one koji nisu činili zločine, ali šute o njima, kriju ih, pravdaju, relativiziraju, umanjuju i bilo kako zaobilaze:
1. Iskreno kajanje za ono što su sami činili ili osjećaj kajanja, srama i stida zbog onog što su činili pripadnici naroda kojem pripadaju a, kao, u njihovo ime;
2. ali, s obzirom da nam je sama iskrenost skrivena, sama po sebi, onda je valja dokazati i pokazati konkretnim popravljanjem, da djela slijede misli, a to se održava kroz riječi i djela spram onih kojima je šteta nanesena. Primjer: ne samo da se povratnicima u mjesta u kojima je nad njima izvršen strašan zločin daju ista prava kao većinskom narodu, nego da se nad njima vrši pozitivna diskriminacija, da im se ugađa i vodi o njima više nego o pripadnicima svog naroda, da im se izlazi u susret i na svaki način pokaže ono kajanje, da makar malo ljudski ublaži ono što im naneseno a ne da ih se još gleda s gnušanjem i sl. Pošto danas vidim da povratnicima u RS-u negiraju pravo na vlastiti jezik, da se ljudima spektakularno upada u kuće i privodi pod izlikom da su teroristi pa se onda puštaju zbog nepostojanja ikakvih dokaza, itd. vidim zorno da od toga nema ništa...
3. i, kada se iskaže iskreno kajanje i krene u popravljanje odnosa, slijedi javno ispoljavanje, odnosno otvoreno prihvatanje svih činjenica, hrabro suočavanje s kojim će se sprati i jasno prekinuti bilo kakva odgovornost s onih koji nemaju nikakve veze sa zločinom, ne negiraju ga i žele da preduprijede mržnju koja bi mogla dovesti do novih zločina u budućnosti, do nastavka spirale zla. To javno ispoljavanje iskrenog kajanja i popravljanja se manifestuje kroz medije, kroz škole i nastavne procese, pa se naprimjer djeca iz Banja Luke vode na Tomašicu, na Korićanske stijene, u logor Manjaču, u Potočare, u "Živu lomaču" na Bikavcu, motel "Sonja", itd. gledaju snimak sa "Škorpionima", itd. Naravno, vodio bih i bošnjačku djecu na Kazane, ali i u Jasenovac, Jadovno, i sl. da nauče kako su i koliko su svi ovdje, u ovom ili onom dobu, proljevali suza i krvi, bez obzira kojem narodu pripadali, ne bismo li malo više imali empatije a manje želje za osvetom i mržnje...
Ovaj kratki dio ajeta je moj smjer, prema njemu se ravnam i dok ne vidim da se to ispunjava, barem u većoj mjeri, ja ću uvijek očekivati da mi "onaj mali postotak sociopata koji u ratnom vihoru vide priliku za svoj krvavi šenluk" dišu za vratom i samo čekaju da mi oprez padne da me prekolju...Hoću reći, ako u to nikako nisam vjerovao '92, izgubio sam pravo da više ne vjerujem...
- Connaisseur Karlin
#260 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
arzuhal wrote: 3. i, kada se iskaže iskreno kajanje i krene u popravljanje odnosa, slijedi javno ispoljavanje, odnosno otvoreno prihvatanje svih činjenica, hrabro suočavanje s kojim će se sprati i jasno prekinuti bilo kakva odgovornost s onih koji nemaju nikakve veze sa zločinom, ne negiraju ga i žele da preduprijede mržnju koja bi mogla dovesti do novih zločina u budućnosti, do nastavka spirale zla. To javno ispoljavanje iskrenog kajanja i popravljanja se manifestuje kroz medije, kroz škole i nastavne procese, pa se naprimjer djeca iz Banja Luke vode na Tomašicu, na Korićanske stijene, u logor Manjaču, u Potočare, u "Živu lomaču" na Bikavcu, motel "Sonja", itd. gledaju snimak sa "Škorpionima", itd. Naravno, vodio bih i bošnjačku djecu na Kazane, ali i u Jasenovac, Jadovno, i sl. da nauče kako su i koliko su svi ovdje, u ovom ili onom dobu, proljevali suza i krvi, bez obzira kojem narodu pripadali, ne bismo li malo više imali empatije a manje želje za osvetom i mržnje...
-
Bodkin
#261 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Fin postConnaisseur Karlin wrote:arzuhal wrote: 3. i, kada se iskaže iskreno kajanje i krene u popravljanje odnosa, slijedi javno ispoljavanje, odnosno otvoreno prihvatanje svih činjenica, hrabro suočavanje s kojim će se sprati i jasno prekinuti bilo kakva odgovornost s onih koji nemaju nikakve veze sa zločinom, ne negiraju ga i žele da preduprijede mržnju koja bi mogla dovesti do novih zločina u budućnosti, do nastavka spirale zla. To javno ispoljavanje iskrenog kajanja i popravljanja se manifestuje kroz medije, kroz škole i nastavne procese, pa se naprimjer djeca iz Banja Luke vode na Tomašicu, na Korićanske stijene, u logor Manjaču, u Potočare, u "Živu lomaču" na Bikavcu, motel "Sonja", itd. gledaju snimak sa "Škorpionima", itd. Naravno, vodio bih i bošnjačku djecu na Kazane, ali i u Jasenovac, Jadovno, i sl. da nauče kako su i koliko su svi ovdje, u ovom ili onom dobu, proljevali suza i krvi, bez obzira kojem narodu pripadali, ne bismo li malo više imali empatije a manje želje za osvetom i mržnje...
-
mmaar
#262 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
[/quote]Edin H. wrote:
Imaju ljudi koji su placeni da o tome razmisljaju, ja bih predlozio: "zlocinci sa brda, pridpadnici VRS-e", ali mozda ima neko bolje rjesenje.
I da, u momentu kad su barbari spalili Vijecnicu, nikakva Vojska RS niti RS nisu postojale, vec samo pobunjeni Srbi koji su bili pod dirketnom kontrolom Beograda, paravojne jedinice iz Srbije kojima je upravljao Stanisic i JNA koja se stavila u sluzbu provodjenja projekta Velike Srbije, dok suKaradzic i SDS uz blagoslov i podrsku Beograda i SPC proglasili Srpsku republiku BiH 9. januara 1992.
Last edited by mmaar on 31/05/2016 00:10, edited 1 time in total.
-
mmaar
#263 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Postujem, samo ja nisam vjernik i u ovom slucaju vodim se iskljucivo razumom i iskustvom, sto neposrednim, sto posrednim, sto onim sto jeste historijsko iskustvo i opet dolazim do istog zaljucka koji si ti izveo u posljednje dvije recenice.arzuhal wrote:Neka mi bude oprošteno što na političku temu ubacujem kur'anski ajet, ali ga navodim kao orijentir i vagu za građenje vlastitog političkog i društvenog odnosa spram onog što nam se dešavalo...mmaar wrote: Oni se i danas i stotine godina prije preko Bosnjaka svete Turcima, a Bosnjaci i dalje oprastaju. Budala je onaj koji misli da takvim odnosom prema sebi i svojoj historiji Bosnjaci vec sutra nece biti dovedeni do toga da ponovo oprastaju.
oprostiću samo onima koji se pokaju i poprave i to javno ispolje (160, el-Bekara)
Tri stvari, tri nivoa djelovanja, kako za one koji su direktno činili zločine ili ih smišljali i naređivali, tako i za one koji nisu činili zločine, ali šute o njima, kriju ih, pravdaju, relativiziraju, umanjuju i bilo kako zaobilaze:
1. Iskreno kajanje za ono što su sami činili ili osjećaj kajanja, srama i stida zbog onog što su činili pripadnici naroda kojem pripadaju a, kao, u njihovo ime;
2. ali, s obzirom da nam je sama iskrenost skrivena, sama po sebi, onda je valja dokazati i pokazati konkretnim popravljanjem, da djela slijede misli, a to se održava kroz riječi i djela spram onih kojima je šteta nanesena. Primjer: ne samo da se povratnicima u mjesta u kojima je nad njima izvršen strašan zločin daju ista prava kao većinskom narodu, nego da se nad njima vrši pozitivna diskriminacija, da im se ugađa i vodi o njima više nego o pripadnicima svog naroda, da im se izlazi u susret i na svaki način pokaže ono kajanje, da makar malo ljudski ublaži ono što im naneseno a ne da ih se još gleda s gnušanjem i sl. Pošto danas vidim da povratnicima u RS-u negiraju pravo na vlastiti jezik, da se ljudima spektakularno upada u kuće i privodi pod izlikom da su teroristi pa se onda puštaju zbog nepostojanja ikakvih dokaza, itd. vidim zorno da od toga nema ništa...
3. i, kada se iskaže iskreno kajanje i krene u popravljanje odnosa, slijedi javno ispoljavanje, odnosno otvoreno prihvatanje svih činjenica, hrabro suočavanje s kojim će se sprati i jasno prekinuti bilo kakva odgovornost s onih koji nemaju nikakve veze sa zločinom, ne negiraju ga i žele da preduprijede mržnju koja bi mogla dovesti do novih zločina u budućnosti, do nastavka spirale zla. To javno ispoljavanje iskrenog kajanja i popravljanja se manifestuje kroz medije, kroz škole i nastavne procese, pa se naprimjer djeca iz Banja Luke vode na Tomašicu, na Korićanske stijene, u logor Manjaču, u Potočare, u "Živu lomaču" na Bikavcu, motel "Sonja", itd. gledaju snimak sa "Škorpionima", itd. Naravno, vodio bih i bošnjačku djecu na Kazane, ali i u Jasenovac, Jadovno, i sl. da nauče kako su i koliko su svi ovdje, u ovom ili onom dobu, proljevali suza i krvi, bez obzira kojem narodu pripadali, ne bismo li malo više imali empatije a manje želje za osvetom i mržnje...
Ovaj kratki dio ajeta je moj smjer, prema njemu se ravnam i dok ne vidim da se to ispunjava, barem u većoj mjeri, ja ću uvijek očekivati da mi "onaj mali postotak sociopata koji u ratnom vihoru vide priliku za svoj krvavi šenluk" dišu za vratom i samo čekaju da mi oprez padne da me prekolju...Hoću reći, ako u to nikako nisam vjerovao '92, izgubio sam pravo da više ne vjerujem...
- arzuhal
#264 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Ne bih ja to ni navodio da ne smatram da to može biti jednako prihvatljivo za sve ljude, bez obzira na vjeru ili nevjeru, nego kao univerzalni obrazac: pokajati se, popraviti i - to javno ispoljavati i pokazivati.mmaar wrote:
Postujem, samo ja nisam vjernik i u ovom slucaju vodim se iskljucivo razumom i iskustvom, sto neposrednim, sto posrednim, sto onim sto jeste historijsko iskustvo i opet dolazim do istog zaljucka koji si ti izveo u posljednje dvije recenice.
A toga danas, osim u tragovima, nema. Kraj diskusije, nema se potebe trošiti, nema ni nasjedanja, lažnog praštanja, pomirenja, "historijskih dogovora", "pružanja ruke" i sličnih vučićevskih ubleha i patetičnih, melodramskih ispada u dnevnopolitičke svrhe...
- jalijas74
#265 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Ko je dozvolio da se prekriju ploce vec sutra mu zelim da ga iste ove zastave pokriju na sugavom grobu. AMIN !
P.S.
Momak koji je po Vratniku hvatao citave listove knjiga iz Vijecnice.
P.S.
Momak koji je po Vratniku hvatao citave listove knjiga iz Vijecnice.
- cyprus
#266 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Iz posta u post samo podmetanje... Nije da nisam navikao, ali je nekako jadno... Čime umanjujem?LBVIEW wrote:Cuj,on odgovorno tvrdi.cyprus wrote:Vas nekoliko ovdje se slomiste da insinuirate nešto u vezi mene, i sad ti mene prozivaš za insinuacijuLudilo
![]()
Odgovorno tvrdim da nikada nisam umanjio ili relativizirao bilo koju ili bilo čiju bedastoću, dočim ti već tom istom rečenicom činiš upravo to - relativizaciju: stavljaš u relativni odnos srpske i bošnjačke bedastoće... Al naravno, šta biste vi tvrdolinijaši na ovom forumu bez insinuacija... Valja naći protivnika i neprijatelja pošto poto![]()
Citavu jebenu temu se trudis i sad k'o biva ne umanjujes.
Dakle,srpski zlocinci koji su ponikli iz srpskog naroda, koji jeste dao legitimitet zlocinackoj politici (ne jednom)i,koji i dan danas bira one sto nastavljaju gdje su stali 90-tih,od grobara do pickoustog.Natpis na ploci samo konstatira cinjenice,a to sto iste nisu po volji historijskim revizionistima i relativizatorima je njihov problem.
Jesam li rekao da je šteta na Vijećnici bila manja nego što jeste? Nisam.
Jesam li kazao da uništenje ovakve građevine i njenog sadržaja i nije toliko strašno? Nisam.
Jesam li i na koji način stao u odbranu onih koji su počinili ovaj zločin? Nisam.
Jesam li doveo u pitanje činjenicu da se radi o pripadnicima Vojske Republike Srpske? Nisam.
Jesam li pokušao nekako opravdati ovaj zločinački čin nekim drugim činom? Nisam.
Jesam li pokušao opravdati komandnu strukturu VRS-a i političko vodstvo RS-a (tada SRBiH) ili SRJ? Nisam.
Naravno da ništa od toga nisam... Pa zašto onda lažeš? Jel stvarno smatraš da ako neku laž i klevetu ponoviš više puta - da će ista postati istinom? Zar je moguće da ti je argumentacija tako jadna, da nemaš drugog načina nego da pribjegavaš podmetanju? Šta dobivaš time? Naravno, ne odnosi se ovo samo na tebe...
- Connaisseur Karlin
#267 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
cypres,citsm uvijek tvoje postove,i cesto puta dijelim tvoje misjenje,ali na ovoj temi nisi u pravu.cyprus wrote:Iz posta u post samo podmetanje... Nije da nisam navikao, ali je nekako jadno... Čime umanjujem?LBVIEW wrote: Cuj,on odgovorno tvrdi.![]()
Dakle,srpski zlocinci koji su ponikli iz srpskog naroda, koji jeste dao legitimitet zlocinackoj politici (ne jednom)i,koji i dan danas bira one sto nastavljaju gdje su stali 90-tih,od grobara do pickoustog.Natpis na ploci samo konstatira cinjenice,a to sto iste nisu po volji historijskim revizionistima i relativizatorima je njihov problem.
Jesam li kazao da uništenje ovakve građevine i njenog sadržaja i nije toliko strašno? Nisam.
Jesam li i na koji način stao u odbranu onih koji su počinili ovaj zločin? Nisam.
Jesam li doveo u pitanje činjenicu da se radi o pripadnicima Vojske Republike Srpske? Nisam.
Jesam li pokušao nekako opravdati ovaj zločinački čin nekim drugim činom? Nisam.
Jesam li pokušao opravdati komandnu strukturu VRS-a? Nisam.
Naravno da ništa od toga nisam... Pa zašto onda lažeš? Jel stvarno smatraš da ako neku laž i klevetu ponoviš više puta - da će ista postati istinom? Zar je moguće da ti je argumentacija tako jadna, da nemaš drugog načina nego da pribjegavaš podmetanju? Šta dobivaš time? Naravno, ne odnosi se ovo samo na tebe...
U BiH su se borili srbi hrvati i bonsnjaci,i postoje zlocini iz tri grupe,znaci hrvatksi sprski i bosnjacki zlocini; zato nema potrebe brisati "srpski zlocin" sa ploce,jer potoje konkretne cinjenice:datum,mjesto dogadjanja. Vojna formacija ,moze biti dodana,ali u istoj su bile osobe koje su hrvati i bosnjaci. Srski zlocin za Vjecnicom je produkt iksljucivo srpske ideologije i srpskog nacionalizma.
- Edin H.
#268 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Vodili su nas komunisti kao djecu u Jasenovac, pa ne vidim da je to pomoglo da se zlocini ne ponove.Connaisseur Karlin wrote:arzuhal wrote: 3. i, kada se iskaže iskreno kajanje i krene u popravljanje odnosa, slijedi javno ispoljavanje, odnosno otvoreno prihvatanje svih činjenica, hrabro suočavanje s kojim će se sprati i jasno prekinuti bilo kakva odgovornost s onih koji nemaju nikakve veze sa zločinom, ne negiraju ga i žele da preduprijede mržnju koja bi mogla dovesti do novih zločina u budućnosti, do nastavka spirale zla. To javno ispoljavanje iskrenog kajanja i popravljanja se manifestuje kroz medije, kroz škole i nastavne procese, pa se naprimjer djeca iz Banja Luke vode na Tomašicu, na Korićanske stijene, u logor Manjaču, u Potočare, u "Živu lomaču" na Bikavcu, motel "Sonja", itd. gledaju snimak sa "Škorpionima", itd. Naravno, vodio bih i bošnjačku djecu na Kazane, ali i u Jasenovac, Jadovno, i sl. da nauče kako su i koliko su svi ovdje, u ovom ili onom dobu, proljevali suza i krvi, bez obzira kojem narodu pripadali, ne bismo li malo više imali empatije a manje želje za osvetom i mržnje...
Ne izvinjava se pocinitelj za zlocin zato sto se pokajao, nego iz straha od posljedica.
U ratu u kojem nema pobjednika, bilo je ocekivano da iskrenog pokajanja nece biti. Uz to jos jalovost I ispolitiziranost Haskog tribunala, uz neopravdano niske kazne u odnosu na pocinjene zlocine.
-
mmaar
#269 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Ova tema je standardno spinovana i sada raspravljamo o haturu onih koji se ne odricu barbarske politike koja je spalila Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH pri cemu je stradala i gradja koja pripada kulturi bosanskih Srba, iste one politke koja ne samo da se kaje zbog tog gnusnog i anticivilizacijskog cina, vec ne odstupa od ciljeva u ime kojih je on ucinjen, cak se pitamo i koja je to politika i ko je spalio NUBBiH.
Tema je ko je taj drznik koji je ucinio jedan takav vandalski cin i atak na sjecanje ove zemlje i grada, s kojim pravom i u ime koga i hoce li isti snositi pravne posljedice zbog tog tog sramnog cina.
Tema je ko je taj drznik koji je ucinio jedan takav vandalski cin i atak na sjecanje ove zemlje i grada, s kojim pravom i u ime koga i hoce li isti snositi pravne posljedice zbog tog tog sramnog cina.
Last edited by mmaar on 31/05/2016 00:39, edited 1 time in total.
-
mmaar
#270 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
arzuhal wrote:Ne bih ja to ni navodio da ne smatram da to može biti jednako prihvatljivo za sve ljude, bez obzira na vjeru ili nevjeru, nego kao univerzalni obrazac: pokajati se, popraviti i - to javno ispoljavati i pokazivati.mmaar wrote:
Postujem, samo ja nisam vjernik i u ovom slucaju vodim se iskljucivo razumom i iskustvom, sto neposrednim, sto posrednim, sto onim sto jeste historijsko iskustvo i opet dolazim do istog zaljucka koji si ti izveo u posljednje dvije recenice.
A toga danas, osim u tragovima, nema. Kraj diskusije, nema se potebe trošiti, nema ni nasjedanja, lažnog praštanja, pomirenja, "historijskih dogovora", "pružanja ruke" i sličnih vučićevskih ubleha i patetičnih, melodramskih ispada u dnevnopolitičke svrhe...
-
calculator
#271 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
U BiH su ratovale vojne formacije regularne Armije RBiH protiv paravojnih formacija VRS i HVO, pomognutih jedinicama HV i JA, i postoje zločini, kategorisani krivičnim zakonom RBiH, koje su počinili vojnici, pripadnici učesnica u ratu, dakle - pojedinci. Drugačije nije, niti može biti.Connaisseur Karlin wrote:....U BiH su se borili srbi hrvati i bonsnjaci,i postoje zlocini iz tri grupe,znaci hrvatksi sprski i bosnjacki zlocini; zato nema potrebe brisati "srpski zlocin" sa ploce,jer potoje konkretne cinjenice:datum,mjesto dogadjanja. Vojna formacija ,moze biti dodana,ali u istoj su bile osobe koje su hrvati i bosnjaci. Srski zlocin za Vjecnicom je produkt iksljucivo srpske ideologije i srpskog nacionalizma.
- Connaisseur Karlin
#272 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Komunisiti nikad nisu rijesili interni sukob vezan za Jasenovac!Edin H. wrote: Vodili su nas komunisti kao djecu u Jasenovac, pa ne vidim da je to pomoglo da se zlocini ne ponove.
Ne izvinjava se pocinitelj za zlocin zato sto se pokajao, nego iz straha od posljedica.
U ratu u kojem nema pobjednika, bilo je ocekivano da iskrenog pokajanja nece biti. Uz to jos jalovost I ispolitiziranost Haskog tribunala, uz neopravdano niske kazne u odnosu na pocinjene zlocine.
-
mmaar
#273 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
calculator wrote:U BiH su ratovale vojne formacije regularne Armije RBiH protiv paravojnih formacija VRS i HVO, pomognutih jedinicama HV i JA, i postoje zločini, kategorisani krivičnim zakonom RBiH, koje su počinili vojnici, pripadnici učesnica u ratu, dakle - pojedinci. Drugačije nije, niti može biti.Connaisseur Karlin wrote:....U BiH su se borili srbi hrvati i bonsnjaci,i postoje zlocini iz tri grupe,znaci hrvatksi sprski i bosnjacki zlocini; zato nema potrebe brisati "srpski zlocin" sa ploce,jer potoje konkretne cinjenice:datum,mjesto dogadjanja. Vojna formacija ,moze biti dodana,ali u istoj su bile osobe koje su hrvati i bosnjaci. Srski zlocin za Vjecnicom je produkt iksljucivo srpske ideologije i srpskog nacionalizma.
26. februara 2007. godine, Međunarodni sud pravde je presudio da Srbija odgovorna jer je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid, a potom nije kaznila niti predala učinioce Haškom tribunalu. Ali ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga Republike Srpske[1], jer "nije počinila genocid ni preko svojih državnih organa, ni preko svojih zvaničnika".[2] Posle ovog suđenja, Srbija je postala prva zemlja koja je po oceni suda prekršila Konvenciju o genocidu.[3]
Nakon dugotrajne diskusije o genocidu u Srebrenici, aprila 2002. holandska vlada (drugi kabinet Wima Koka) odlučila je podnijeti ostavku nakon službene istrage i izvještaja koji je načinio Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.
Presudom civilnog apelacionog holandskog suda od 16. jula 2104. godine, Holandija je okrivljena za deportaciju i ubistva 300 bošnjačkih muškaraca, koji su nakon zauzimanja Srebrenice 13. jula 1995. od strane Vojske Republike Srpske, odvedeni i pogubljeni. Optužba je podnesena od strane udruženja Majke Srebrenice, a u njoj se iznosi da holandski vojnici u Potočarima, nisu ništa poduzeli za sprečavanje deportacije i ubistava bošnjačkih muškaraca. Presudu je donijela sudija Larissa Elwin.[22][23][24]
Rezolucija Sjedinjenih Američkih Država br. 199
...Politika agresije i etničkog čišćenja koju su implementirale srpske snage u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine sa direktnom pomoći srpskog režima Slobodana Miloševića i njegovih saveznika, a koja je uzrokovala raseljenje više od 2,000,000 stanovnika i procjenjeno 200,000 žrtava, desetine hiljada silovanih ili na drugi način mučenih i zlostavljanih osoba, dok su nevini civili Sarajeva i drugih urbanih naselja bili neprestano izloženi granatiranjem i snajperskim napadima; definisani su kao kriminalni čin genocida po definiciji kako navodi članak 2 Konvencije za prevenciju i kažnjavanje genocida, potpisan u Parizu 9. decembra 1948. godine i stavljen u punopravnu snagu 12. januara 1951. godine...
itd, itdMeđunarodni sud pravde presudio je da su policija i vojska Republike Srpske, po nalogu njenog političkog i vojnog rukovodstva, u Srebrenici i njenoj okolini ubile pet generacija muškaraca: djedove, očeve, sinove, unuke i praunuke. To znači da je ciljano uništeno pet generacija muškog potomstva na tom prostoru.
Kakvi pojedinci, kakve p. materine, pojedinci se tuku u kafani, ne cine Genocid, kulturocid, urbicid, agresiju i drugo sto je ucinjeno BiH.
- cyprus
#274 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Dobro, jeste ovo diskutabilna tema, ja čak ni ne tvrdim da sam 100% upravu... Ja sam samo iznio jedan stav, koji realno po ničemu nije problematičan... Razgovarao sam na ovu temu sa više ljudi u RL, sa nekima su mi se također mišljenja razišla, ali me niko nije obasuo salvom uvreda, kao što je to slučaj na forumu... Tako da mi je sada ta stvar u fokusu - šta virtuelne ratnike tjera na ovakvu retoriku? Meni je to pomalo i teško pojmit...Connaisseur Karlin wrote:cypres,citsm uvijek tvoje postove,i cesto puta dijelim tvoje misjenje,ali na ovoj temi nisi u pravu.cyprus wrote:Iz posta u post samo podmetanje... Nije da nisam navikao, ali je nekako jadno... Čime umanjujem?LBVIEW wrote: Cuj,on odgovorno tvrdi.![]()
Jesam li pokušao opravdati komandnu strukturu VRS-a? Nisam.
Naravno da ništa od toga nisam... Pa zašto onda lažeš? Jel stvarno smatraš da ako neku laž i klevetu ponoviš više puta - da će ista postati istinom? Zar je moguće da ti je argumentacija tako jadna, da nemaš drugog načina nego da pribjegavaš podmetanju? Šta dobivaš time? Naravno, ne odnosi se ovo samo na tebe...![]()
U BiH su se borili srbi hrvati i bonsnjaci,i postoje zlocini iz tri grupe,znaci hrvatksi sprski i bosnjacki zlocini; zato nema potrebe brisati "srpski zlocin" sa ploce,jer potoje konkretne cinjenice:datum,mjesto dogadjanja. Vojna formacija ,moze biti dodana,ali u istoj su bile osobe koje su hrvati i bosnjaci. Srski zlocin za Vjecnicom je produkt iksljucivo srpske ideologije i srpskog nacionalizma.
A što se tiče same teme... Da, ako čisto logički posmatraš, mogli bi reći da si upravu... Tabla se ne odnosi na Srbe, nego na srpske zločince... OK, zato sam i naveo onu paralelu sa islamskim terorizmom... Opet čisto logički gledano, ovaj pojam nije uperen protiv muslimana, nego protiv muslimanskih terorista... Međutim, opet se nađe značajan broj ljudi kojima to smeta, a ti ih ne možeš krivit za to... E vođen time sam htio predstaviti ovdje i tu perspektivu...
PS I ima još jedna stvar... Ja protekli rat ne posmatram kao sukob tri etničke grupe... Nego kao sukob tri politike, tri koncepcije... Između ostalog i zbog toga mislim da ne bi fokus trebao biti na osudi etničkih grupa, nego na osudi zločinačkih politika...
Last edited by cyprus on 31/05/2016 01:14, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#275 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
HVO je prije bosnjacko-hrvatkosg sukoba bio vojni sastav hrvata i bosnjaka,a koji su kasnije dosli u sukob sa ARBiH. Postoje zlocini prije ,tokom i polsije sukoba,i za svaki datum psotoji drugacija odgovoronost svih vojjnih formacija/paraformacija! Treba konkretno osuditi i pojedince i njhiove grupe koje su slijedile njihihovu grupu i njihovu nacionalisticku idelogiju!calculator wrote:U BiH su ratovale vojne formacije regularne Armije RBiH protiv paravojnih formacija VRS i HVO, pomognutih jedinicama HV i JA, i postoje zločini, kategorisani krivičnim zakonom RBiH, koje su počinili vojnici, pripadnici učesnica u ratu, dakle - pojedinci. Drugačije nije, niti može biti.Connaisseur Karlin wrote:....U BiH su se borili srbi hrvati i bonsnjaci,i postoje zlocini iz tri grupe,znaci hrvatksi sprski i bosnjacki zlocini; zato nema potrebe brisati "srpski zlocin" sa ploce,jer potoje konkretne cinjenice:datum,mjesto dogadjanja. Vojna formacija ,moze biti dodana,ali u istoj su bile osobe koje su hrvati i bosnjaci. Srski zlocin za Vjecnicom je produkt iksljucivo srpske ideologije i srpskog nacionalizma.