Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
asurbanipal

#251 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
kakva abrahamska mitologija, objasni sta je to tacno mitolosko ucenje u islamskom ucenju o Abrahamu/Ibrahimu?

Žrtvovanje Ismaila/Ishaka npr, zavisno o kojoj je knjizi riječ. U Kur'anu se govori npr. o žrtvovanju Ismaila. Kod Jerveja je postojao običaj žrtvovanja djece, dok su Egipćani žrtvovali i životinje posvećene bogu Amonu. A zašto Allah spušta ovna kao kurbana (žrtvu) u zamjenu za Ismaila, baš u trenutku kada ga Abraham (Ibrahim) odluči žrtvovati ? Mislim da se tu radi o uticaju Egipćana i njihove religije. Tebanci i svi ostali Egipćani koji su obožavali tebanskog boga Amona smatrali su ovnove svetim i nisu ih prinosili na žrtvu. Ali su oni ipak jednom godišnje, o proslavi Amona, ubijali ovna, zatim bi ga odrali i obukli u božiji kip u njegovu kožu. Zatim ga ožale, sahrane i polože u svetu grobnicu. Ovaj običaj objašnjavan je pričom da se Zevs jednom javio Herkulu obučenom u runo i sa ovnovom glavom. Ovan je u ovom slučaju bio tebanska životinja-bog, kao što je bik bio životinja-bog Likopolisa, a jarac životinja-bog Mendete. Drugim riječima, ovan je bio sam Amon. Amon je na spomenicima bio predstavljan u poluljudskom obliku, sa čovječijim tijelom i ovnovskom glavom.

Smrcak15 wrote:Na osnovu cega ti znas da je to mitoloska prica?

Mitove o stvaranju svijeta, svemira, cjelokupne stvarnosti (kosmogonijski mitovi) i čovjeka imaš u skoro svim civilizacijama. Zašto bi se kur'anski mit razlikovao od ostalih ? U svakom slučaju, ako već spominjemo mitove, Eliade bi rekao da u svakom mitu ima bar malo istine.

Smrcak15 wrote: kazes istorija,

ako se nesto desilo u historiji, a to nema zapisano nigdje, hocemo li reci da se to nikad nije desilo samo zato sto mozda nema manuscript iz tog vremena?

Tu si u pravu. Na svu sreću, Egipćani su nam ostavili zapise i spomenike materijalne kulture:

Image

Na slici je prizor vaganja srca umrlog pred Ozirisovim sudom. Dakle, sam postupak naziva se "Vaganje srca". Nakon što čovjek umre, on prolazi iskušenja Onog (Drugog) svijeta. Prošavši iskušenja dolazi pred konačni, Ozirisov sud. Na ovom sudu, jednu od glavnih uloga ima i boginja Ma'at. Ma'at je kćer Raa, boga Sunca, i božica je istine, reda i pravednosti. Ona održava red u svemiru. Bez nje bi svemir propao. Na slici su prikazane upute i odgovori na pitanja što će ih pokojniku postaviti 42 božanstva koja sudjeluju u suđenju. Da bi se provjerilo "negativno priznanje", pod Anubisovim će se budnim okom na jednu stranu vage staviti pokojnikovo srce, a na drugu nojevo pero, simbol Ma'at, božice reda i istine. To je tzv. "Pero istine". Dok Anubis mjeri duše pokojnika, a Thoth zapisuje rezultat, srce mora težiti jednako kao i Ma'atino pero. Ukoliko je srce čisto od grijeha, umrli nastavlja svoj vječni život, prelazi rijeku smrti do laluovih poljana gdje boravi među blaženicima i izjednačuje se s Ozirisom. S druge strane, ukoliko je srce teže od "pera istine" i zaprljano grijesima, onda se srce baca jednoj životinji koja je prikazana na slici. Životinja jede srce i tako pokojnik umire po drugi put, dakle doživljava drugu, konačnu smrt. Prva smrt nije teška, onaj je samo nastavak ovog života, s tim što čovjek prolazi kroz testove i iskušenja do konačnog suda...

Na šta te podsjeća ovo "Vaganje srca" ? :mrgreen:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Mizan
Smrcak15

#252 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:
kakva abrahamska mitologija, objasni sta je to tacno mitolosko ucenje u islamskom ucenju o Abrahamu/Ibrahimu?

Žrtvovanje Ismaila/Ishaka npr, zavisno o kojoj je knjizi riječ. U Kur'anu se govori npr. o žrtvovanju Ismaila. Kod Jerveja je postojao običaj žrtvovanja djece, dok su Egipćani žrtvovali i životinje posvećene bogu Amonu. A zašto Allah spušta ovna kao kurbana (žrtvu) u zamjenu za Ismaila, baš u trenutku kada ga Abraham (Ibrahim) odluči žrtvovati ? Mislim da se tu radi o uticaju Egipćana i njihove religije. Tebanci i svi ostali Egipćani koji su obožavali tebanskog boga Amona smatrali su ovnove svetim i nisu ih prinosili na žrtvu. Ali su oni ipak jednom godišnje, o proslavi Amona, ubijali ovna, zatim bi ga odrali i obukli u božiji kip u njegovu kožu. Zatim ga ožale, sahrane i polože u svetu grobnicu. Ovaj običaj objašnjavan je pričom da se Zevs jednom javio Herkulu obučenom u runo i sa ovnovom glavom. Ovan je u ovom slučaju bio tebanska životinja-bog, kao što je bik bio životinja-bog Likopolisa, a jarac životinja-bog Mendete. Drugim riječima, ovan je bio sam Amon. Amon je na spomenicima bio predstavljan u poluljudskom obliku, sa čovječijim tijelom i ovnovskom glavom.

Mitove o stvaranju svijeta, svemira, cjelokupne stvarnosti (kosmogonijski mitovi) i čovjeka imaš u skoro svim civilizacijama. Zašto bi se kur'anski mit razlikovao od ostalih ? U svakom slučaju, ako već spominjemo mitove, Eliade bi rekao da u svakom mitu ima bar malo istine.

ako se nesto desilo u historiji, a to nema zapisano nigdje, hocemo li reci da se to nikad nije desilo samo zato sto mozda nema manuscript iz tog vremena?

Tu si u pravu. Na svu sreću, Egipćani su nam ostavili zapise i spomenike materijalne kulture:

Image

Na slici je prizor vaganja srca umrlog pred Ozirisovim sudom. Dakle, sam postupak naziva se "Vaganje srca". Nakon što čovjek umre, on prolazi iskušenja Onog (Drugog) svijeta. Prošavši iskušenja dolazi pred konačni, Ozirisov sud. Na ovom sudu, jednu od glavnih uloga ima i boginja Ma'at. Ma'at je kćer Raa, boga Sunca, i božica je istine, reda i pravednosti. Ona održava red u svemiru. Bez nje bi svemir propao. Na slici su prikazane upute i odgovori na pitanja što će ih pokojniku postaviti 42 božanstva koja sudjeluju u suđenju. Da bi se provjerilo "negativno priznanje", pod Anubisovim će se budnim okom na jednu stranu vage staviti pokojnikovo srce, a na drugu nojevo pero, simbol Ma'at, božice reda i istine. To je tzv. "Pero istine". Dok Anubis mjeri duše pokojnika, a Thoth zapisuje rezultat, srce mora težiti jednako kao i Ma'atino pero. Ukoliko je srce čisto od grijeha, umrli nastavlja svoj vječni život, prelazi rijeku smrti do laluovih poljana gdje boravi među blaženicima i izjednačuje se s Ozirisom. S druge strane, ukoliko je srce teže od "pera istine" i zaprljano grijesima, onda se srce baca jednoj životinji koja je prikazana na slici. Životinja jede srce i tako pokojnik umire po drugi put, dakle doživljava drugu, konačnu smrt. Prva smrt nije teška, onaj je samo nastavak ovog života, s tim što čovjek prolazi kroz testove i iskušenja do konačnog suda...

eh da ga je pustio ubiti , to bi bio pravi problem, onda, jer pada u vodu ona rijec "Milostivi" i svi oni ajeti gdje se zabranjiva ubijanje nevinih

eto zasto

a ostalo nije vrijedno komentirati to mlataranje sa egiptaskim mitovima
aditon

#253 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

Smrcak15 wrote:ako su oni moji bogovi, zasto nisam najljlepsi na svijetu i najpametniji i najdarezljivi, i najmilostiviji, najpazljiviji itd sve naj naj

valjda da su me oni oblikovali trebali su me stvoriti u naj naj obliku u svakom pogledu.

a gle cuda, nisu, isto kao sto poljoprivrednik ne oblikuje biljku kad je posadi u zemlji, oni samo moze zaljevati i hraniti, a nije u njegovoj moci da mijenja rasta biljke i oblikuje je. tako isto vazi i za roditelje.

Ti bi sad da si naj naj ha? Pa ne može. Ne možeš ti protiv genetike. Ako nisi pretjerano lijep i pametan, znaj da si to samo naslijedio od svojih roditelja. Oni opet od svojih itd. Ni tvoje dijete se neće previše razlikovati od tebe, zato što će naslijediti dio tvojih osobina i dio supruginih.
Što ne znači da ti ne možeš poraditi na sebi jel. Ako ti je IQ 90 po defaultu odnosno 90ku si naslijedio od roditelja, ne vidim razlog da ti to ne podigneš npr na 100-105 marljivim radom na sebi. Neće ti IQ skočiti odlaskom u džamiju sigurno. Samo knjiga, držat mozak zaposlenim i IQ će se popraviti. I za ljepotu se može dosta toga uraditi. Možeš imati nos ko prevoj Karaula, ali sve se to da ispeglati pa bude ko avionska pista.

Što se poljoprivrede tiče, ja mogu zasaditi bilo šta i ostati na tome. Šta će se desiti? Pa biljka će uvenuti jer je nisam zalio, okopao...nema s tim taj tvoj Bog ništa, jer je to moja odluka. Kao što je moja odluka hoču li na toj biljci primjeniti kakva agresivna sredstva pa da ona bude veća, ljepša, na oko bolja i s više prinosa. Samo moja odluka.
animals

#254 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by animals »

Smrcak15 wrote:
animals wrote:Problem je sto vase diskusije ne vode nikamo..
sto ste vi oholi, i samoljubljivi, i vasa vidjenja Boga su bezvezna,
i sto pokusavate druge ubijediti u vasa bezvezna razmisljanja..
vjeruj u sto hoces, ali nemoj si dozvoliti da te ludilo ovlada..
to bezvezno vjerovanje Tebe glave moze kostati, jer kad smrt nastupi , ti nemas apsolutno niko sa sobom kad dodjes pred Boga na sud za svoja djela sa ovoga svijeta, i kako si radio tako ce se prema tebi i postaviti.

tvoje vjerovanje i djela sada kroje tvoju sudbinu pa sve do vjecnosti, jer smrt je samo vrata u drugi svijet, otvoris steku prodje i odes u drugi svijet, eto to je smrt.
Tanka je linija izmedju realnosti i ludila..
Smrcak15

#255 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aditon wrote:
Što se poljoprivrede tiče, ja mogu zasaditi bilo šta i ostati na tome. Šta će se desiti? Pa biljka će uvenuti jer je nisam zalio, okopao...nema s tim taj tvoj Bog ništa, jer je to moja odluka. Kao što je moja odluka hoču li na toj biljci primjeniti kakva agresivna sredstva pa da ona bude veća, ljepša, na oko bolja i s više prinosa. Samo moja odluka.
pa njegov je zakon da uzrok i posljedica a nije njegov zakon da samo od sebe izlazi iz okvira prirodnih zakona.

On je u startu uprogramirao, da ako ti zaljevas oni moze da nikne, ili je uprogramirao da nista ne nikne, tako da ti fakticki ti aposlutno nemas nista sa tim osim sto ces posaditi zaljevati i nadati se da nikne
Smrcak15

#256 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

animals wrote:
Smrcak15 wrote:
animals wrote:Problem je sto vase diskusije ne vode nikamo..
sto ste vi oholi, i samoljubljivi, i vasa vidjenja Boga su bezvezna,
i sto pokusavate druge ubijediti u vasa bezvezna razmisljanja..
vjeruj u sto hoces, ali nemoj si dozvoliti da te ludilo ovlada..
to bezvezno vjerovanje Tebe glave moze kostati, jer kad smrt nastupi , ti nemas apsolutno niko sa sobom kad dodjes pred Boga na sud za svoja djela sa ovoga svijeta, i kako si radio tako ce se prema tebi i postaviti.

tvoje vjerovanje i djela sada kroje tvoju sudbinu pa sve do vjecnosti, jer smrt je samo vrata u drugi svijet, otvoris steku prodje i odes u drugi svijet, eto to je smrt.
Tanka je linija izmedju realnosti i ludila..
osjecam se pocastvovaim :thumbup: nek i mene neko nazove ludim, jer kad su poslanika Muhamemda nazivali tako a sto bi nas obicne smrtnike mimoisila ta titula.
mirzaaa33

#257 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

A jes.. lud si malo. :thumbup:
Čast je to. :mrgreen:
animals

#258 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by animals »

Vjerovatno si ti novi poslanik :D
nista licno, ja se malo zezam..
svaki covjek ima pravo da misli i vjeruje u sta hoce,
sve dok to ne prijedje u ludilo, a kad to nastupi, vidimo sta se desava, primjer ISIL-a..
aditon

#259 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

Smrcak15 wrote:osjecam se pocastvovaim :thumbup: nek i mene neko nazove ludim, jer kad su poslanika Muhamemda nazivali tako a sto bi nas obicne smrtnike mimoisila ta titula.

jesi se to upravo uporedio s Muhamedom s.a.v.s.? Ima da odgovaraš na onom svijetu :izet: :evil:

Nego gore me citira samo za ovu poljoprivredu. Valjda se slažeš s onim u vezi genetike?
Nego jesi ti čuo za GMO. Ako jesi onda ti je poznato da takve stvari su proizvod ljudskog inženjeringa. Ne trebaš ni zalivati, ništa, samo ubaciš u zemlju i to sve samo raste od sebe, oblik, veličina, boja i okus, sve je isprogramirano unaprijed. Ne treba mu ni sunce, ma ništa...

Drug, simpatičan si pravo, ali de malo stani i razmisli o svim glupostima koje si ovdje izvaljivao. Nikad nije kasno. Prestani se više plašiti, počni živjeti punim plućima. Samo jedan život imaš.
Smrcak15

#260 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

animals wrote:Vjerovatno si ti novi poslanik :D
nista licno, ja se malo zezam..
svaki covjek ima pravo da misli i vjeruje u sta hoce,
sve dok to ne prijedje u ludilo, a kad to nastupi, vidimo sta se desava, primjer ISIL-a..
eh to je pravo ludilo, samo sto vi brkate normalne sa ludim
Smrcak15

#261 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aditon wrote:
Smrcak15 wrote:osjecam se pocastvovaim :thumbup: nek i mene neko nazove ludim, jer kad su poslanika Muhamemda nazivali tako a sto bi nas obicne smrtnike mimoisila ta titula.

jesi se to upravo uporedio s Muhamedom s.a.v.s.? Ima da odgovaraš na onom svijetu :izet: :evil:

Nego gore me citira samo za ovu poljoprivredu. Valjda se slažeš s onim u vezi genetike?
Nego jesi ti čuo za GMO. Ako jesi onda ti je poznato da takve stvari su proizvod ljudskog inženjeringa. Ne trebaš ni zalivati, ništa, samo ubaciš u zemlju i to sve samo raste od sebe, oblik, veličina, boja i okus, sve je isprogramirano unaprijed. Ne treba mu ni sunce, ma ništa...

Drug, simpatičan si pravo, ali de malo stani i razmisli o svim glupostima koje si ovdje izvaljivao. Nikad nije kasno. Prestani se više plašiti, počni živjeti punim plućima. Samo jedan život imaš.
neslazem
Nego jesi ti čuo za GMO.
jesam
Ne treba mu ni sunce, ma ništa...
ma ja, i onda se narod cudi sto fasuju rak
ali de malo stani i razmisli o svim glupostima koje si ovdje izvaljivao. Nikad nije kasno. Prestani se više plašiti, počni živjeti punim plućima. Samo jedan život imaš
evo sasra se sav u gace od straha :lol:

e dabogda ga ti zivio ko ja, zivjeti punim plucima kazes :D

e Ovako, da ti neko nudi cijeli svijet je tvoj prestani vjeorvati u ono sto vjerujes, dali bi pristao, ja nebi, mene nemoze cijeli svijet kupiti da prestanem vjerovati u Boga, Kur'an, zivot poslije smrti , dzehennem i dzennet, sudnji dan, itd

poslije ovoga se zapitaj jesi li ti zadovoljan sa svojim vjeorvanje a jesam li ja sa svojim :)
aditon

#262 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

rak nije poenta priče.

Ja vjerujem samo svojim očima. Jedino u šta vjerujem a da nisam svjedočio tome jeste činjenica da ljudska vrsta nije jedini inteligentni oblik u univerzumu. Pitanje je dana kad čemo svjedočiti i tome. Ja bih volio da mi se za mog života to desi. Međutim, desilo ili ne, ja sam sretan čovjek, al ne zbog svojih vjerovanja već što si pravim život sretnim. Jer kao što rekoh ranije, svi smo mi krojači svoje sreće i svoj život samo popraviti sami možemo, niko to za nas neće i ne može napraviti.

ps

Genetika ti je realnost, žao mi je što si ljut na roditelje što te nisu napravili naj naj
Dope_Man

#263 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

Smrcak15 wrote: a gle cuda, nisu, isto kao sto poljoprivrednik ne oblikuje biljku kad je posadi u zemlji, oni samo moze zaljevati i hraniti, a nije u njegovoj moci da mijenja rasta biljke i oblikuje je. tako isto vazi i za roditelje.
A gle čuda, mi zapravo danas možemo, zahvaljujući znanju i istraživanju, ne svetim knjigama niti bilo kakvoj drugoj mitologiji, mijenjati kako biljka raste, pa joj dodavati karakteristike drugih bića i svašta nešto... dakle samo taj bog ispade ili nemoćan ili nevoljan da se bavi ljudima koje je osudio na propast samim stvaranjem jer kao nagradu će dobiti samo vjernici, a ni u jednom trenutku nije bilo više od 30-tak % svjetske populacije da su vjerovali u istu vjeru (i ovo je pretjerivanje jer unutar svake vjere milion denominacija koje se lesto suprotstavljaju).

Dakle neće, ne može ili ne postoji. A zašto bi morao postojati? Nigdje nijednog razloga osim ''ja ne znam kako ovo, pa mora da je bog, naravno moj bog - ne tvoj''. Pogledaj samo koliko stvari smo pripisivali bogovima a danas ne.

I za ovog ranije koji spomenu da su grčki bogovi samo mitologija, ne zaboravi da su svojevremeno ljudi u njih vjerovali jednako kao što danas vi vjerujete u svoje. Pa su vremenom pali svi ti antički bogovi, uglavnom jer ih nisu dovoljno dobro sakrili. Ovog abrahamskog još kriju u svakoj rupi ljudskog neznanja, ali iz dana u dan se osvijetli nova rupa, a njega ni u jednoj.
Towelie

#264 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Towelie »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:

Image

:?
Smrcak15

#265 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aditon wrote:rak nije poenta priče.

Ja vjerujem samo svojim očima. Jedino u šta vjerujem a da nisam svjedočio tome jeste činjenica da ljudska vrsta nije jedini inteligentni oblik u univerzumu. Pitanje je dana kad čemo svjedočiti i tome. Ja bih volio da mi se za mog života to desi. Međutim, desilo ili ne, ja sam sretan čovjek, al ne zbog svojih vjerovanja već što si pravim život sretnim. Jer kao što rekoh ranije, svi smo mi krojači svoje sreće i svoj život samo popraviti sami možemo, niko to za nas neće i ne može napraviti.

ps

Genetika ti je realnost, žao mi je što si ljut na roditelje što te nisu napravili naj naj
evo sve suza suzu goni kolika sam ljut na njih :-)
zagortenej

#266 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zagortenej »

asurbanipal wrote:
samo jedna mala digresija, u islamu ima podjednako mišljenja da je Ibrahim trebao žrtvovati Ismaila, kao i mišljenja da je trebao žrtvovati Ishaka. ali ako je trebao žrtvovati Ishaka, a Ishak živio sa majkom negdje kod Jerusalima, onda pada u vodu Ibrahimov navodni dolazak u Meku, gradnja Kabe itd.
bolje ovako :D
dustaban

#267 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by dustaban »

Vjeru ce pokopati Religija.
A Znanost ce pokopati sve ublehe ukljucujuci i Religiju.

A vjera i znanost ce koegzistirati kao dvije strane na klizacu, vise znanosti - manje vjere...
:wink:

U svakom slucaju Religija je nepotrebna.
Last edited by dustaban on 09/06/2016 17:07, edited 1 time in total.
Pandakonda

#268 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Pandakonda »

Smrcak15 wrote:
pise u Kuranu itekako pise:

Zar se vi nadate da ce vam se Jevreji odazvati i vama za ljubav vjernici postati,a neki medju njima su Allahove rijeci slusali pa su ih,posto su shvatili svjesno izvrnuli.(El-Bekare 75)

13. Ali, zato što su zavjet svoj prekršili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim učinili. Oni su riječi s mjesta na kojima su bile uklanjali,

Zašto bi taj dobri i samilosni bog prokleo ičija srca ? Pogotovo ljudi koje je on sam takve stvorio, znači on je sveznajući samim time je znao kakve ljude stvara i on njih proklinje zbog toga jer ih je on sam takve stvorio.

Zašto bi bog dozvolio da se njegova sveta riječ izvrće ? Ako si toliko opsjednut sa time da imaš što više robova zar nije bilo lakše automatski napravit ljude koji će se tebi klanjat ? (a to može jer je svemoguć) A ne igrat neku igru sa više religija i dopuštat da se ljudi ubijaju u tvoje ime i da nevini ljudi koji poštuju "tvoju" rijec stradaju.
mirzaaa33

#269 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Treba sebi postaviti pitanje i pokušati odgovoriti onako bez ikakve pristrasnosti.

Uzmimo da Bog postoji i radi sve onako kako religije kažu ili barem vaša. Kako bi svijet izgledao da nema Boga ili da uzme pauzu od svega? U čemu bi svijet bio drugačiji da je tako. Šta bismo dobili :)
SamoVasGledam

#270 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:da cujem
Ne znam odakle da počnem... Recimo od ajeta 34:10-11 gde se spominje da je David pleo oklope od gvožđa. Međutim David je živeo 1000 godina p.n.e., a ovakvi oklopi se javljaju u Evropi tek u 3. veku p.n.e., a kasnije stižu i do Bliskog Istoka. Postoji samo jedna oralna legenda koju je zapisao Josif Flavije da je David nosio mrežasti oklop, pa je verovatno autor Kur'ana odatle pokupio tu informaciju, ali ne postoji nijedan dokaz koji bi potvrdio tako nešto. Pogledaj pod Origins - https://myarmoury.com/feature_mail.html

Dalje, priče o Zul-Karnejnu (dva roga) iz Kur'ana su prepisane legende o Aleksandru Velikom iz dela 'The Romance of Alexander' koje je odbačeno kao verodostojan istorijski izvor. Ovde imaš Aleksandrov novčić sa dva roga i kako su nastale legende o njegovim rogovima - http://www.messagetoeagle.com/the-enigm ... ent-times/

U ajetu 7:124 piše da je faraon u Mojsijevo vreme pretio razapinjanjem, ali razapinjanje u to vreme nije se praktikovalo. Ono se praktikuje tek mnogo kasnije od strane Feničana i Rimljana, ali nikada od strane egipatskih faraona.

U ajetu 66:12 vidimo da se otac Isusove majke Marije zove Imran. Imran je arapski ekvivalent hebrejskom Amram. U Bibliji postoji čovek pod imenom Amram koji zaista ima ćerku Mariju, ali ta Marija je živela hiljadu i kusur godine pre navedene Marije (Brojevi 26:59). Takođe u Kur'anu (19:27-28) vidimo da je Isusova majka Marija imala brata Haruna (Arona). Međutim čitajući Bibliju vidimo da je Amramova ćerka Marija zapravo imala brata Arona, a ne Isusova majka. Autora Kur'ana je verovatno zbunio sledeći stih iz Biblije: ' I Marija proročica, sestra Aronova, uze bubanj...' (Izlazak 15:20), pa zato sličan stih pronalazimo i u Kur'anu (19:20).

Onda vidimo prepis priča o Isusu iz nekih nevažećih hrišćanskih spisa koje svi učenjaci i istoričari odbacuju.
Recimo priča po kojoj Isus propoveda veru od prvog dana rođenja (19:30) je preuzeta iz Sirijačkog jevanđelja o Isusovom detinjstvu iz 5-6 veka
Pogledaj 'Quranic parallels' pa uporedi sam - https://en.wikipedia.org/wiki/Syriac_Infancy_Gospel

Priča o tome kako je Isus pravio žive ptice od blata (5:110) je preuzeta iz Tominog jevanđelja o Isusovom detinjstvu iz druge polovine 2. veka. Po tom jevanđelju Isus je predstavljen kao zao dečak koji moćima ubija drugu decu i teroriše svoje komšije. Pisac mu daje te moći ne bi li ga izjednačio sa božijom decom iz grčke mitologije.
https://en.wikipedia.org/wiki/Infancy_Gospel_of_Thomas
Priča o Mariji i palminom drvetu (19:22-26) je preuzeta iz pseudo Mateja koji je nastao neposredno pre Muhamedovog vremena
https://wikiislam.net/wiki/Parallelism: ... _Palm_Tree

Priča o spavačima iz pećine u 18. suri, je zapravo hrišćanska legenda o hrišćanskim mladićima iz Efesa koji su bežali od pagana koji su ih progonili i sakrili se u pećini, gde su spavali sve dok Efes nije postao hrišćanski grad i dok se status hrišćana u Rimskom Carstvu nije popravio.
https://wikiislam.net/wiki/Seven_Sleepe ... _the_Quran
SamoVasGledam

#271 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote: nije on zecetnik, i prije njega je bilo poslanika
Tačno, ali on je prva centralna ličnost. Prvi patrijarh. Zato Judaizam, Hrišćanstvo i Islam nose zajednički naziv 'abrahamske religije'. Zato se u judeohrišćanskoj tradiciji spominje termin 'Abrahamov Bog', a u Islamu 'Ibrahimova vera'. Nemoj me terati oko ovih gluposti da se zamaram kada znaš na šta mislim.
Smrcak15 wrote:oslanjam se na Kur'an jer daje dokaze da mu se moze vjerovati, da je Bozanska neizmijenjena knjiga
Jesi siguran? A ja pronašao zanimljiv podatak koji govori drugačije. Sura Al Ahzab (73 ajeta), je bila dugačka kao sura Al Baqara (286), što znači da je preko 200 ajeta nestalo iz Al Ahzaba.
https://islamqa.info/en/197942
Smrcak15 wrote:ne, nego ja kazem nije dokaz to sto pise u Kuranu, nego je dokaz sto Kuran daje dokaze da je to njegova knjiga a cim je Bozija knjiga onda je istina sto pise u njoj.
A meni se čini da sam dokazao da je Kur'an veoma nepouzdan kao istorijski izvor.
Smrcak15 wrote:nije kopija nego je izvor isti a da su ljudi kopirali bibliju onda bi bile iste greske kao u bibliji, nego cak sta vise Kuran ispravlja bibliju sa naucne arheoloske strane
Ovo prvo je tvoje verovanje na koje imaš pravo, ali koje verovatno nema veze sa istinom. Možda si u pravu da Kur'an ne sadrži neke greške koje se nalaze u Bibliji, ali i Kur'an ima neke svoje greške kojih nema u Bibliji. Obrni okreni opet sve dođe na isto.
Smrcak15 wrote:Zar se vi nadate da ce vam se Jevreji odazvati i vama za ljubav vjernici postati,a neki medju njima su Allahove rijeci slusali pa su ih,posto su shvatili svjesno izvrnuli.(El-Bekare 75)

13. Ali, zato što su zavjet svoj prekršili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim učinili. Oni su riječi s mjesta na kojima su bile uklanjali,

Ako pričitaš kontekst videćeš da se tu zapravo ne govori o fizičkom menjanju reči na papiru. Po ibn Abbasu prvi navedeni ajet se odnosi na Jevreje koji su sa Mojsijem slušali Allahove reči, pa ih izvrnuli. Nikakvo fizičko menjanje Tore, a to je pogotovo bilo nemoguće jer je i Mojsije bio živ tada.
http://www.altafsir.com/Tafasir.asp?tMa ... nguageId=2

Što se tiče drugog slučaja, gospodin Korkut je upotrebio malo jači izraz nego što bi trebao (uklanjali). ibn Abbas spominje da su izmenili kontekst sa namerom da prikriju Muhamedov opis u Tori. Problem je što je u to vreme u Arabiji vladala usmena tradicija, tako da je besmisleno optuživati ondašnje Jevreje da iskrivljuju Toru. A ako su ti Jevreji i menjali reči u svojim Torama koje su imali, opet je nemoguće da su ih promenili u svim, jer su Jevreji tada živeli širom poznatog sveta. Dakle Jevreji su optuženi da su skrivali šta piše u Tori i krivili značenja stihova kako bi negirali Muhamedovo poslanstvo.
http://www.altafsir.com/Tafasir.asp?tMa ... nguageId=2
SamoVasGledam

#272 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:
pa ti pises kao da pises o nekom tinejdzeru a ne Bogu :-)

kao prvo, Bog zna buducnost i nemoze se desiti nista mimo njegove volje i znanja, a ako on nesto neces da se desi nemoze se nikad desiti pa makar cijeli univerzum se srusio.

ti ides od postavke, "desilo se, auu daj da mijenjam sad ovo, daj vracaj proslost unazad....." ali zaboravljas da Bog zna buducnost i nemoze se desiti nista sto bi ucinilo da se on kaje i mijenja proslost.

Jer ti sa svojim tekst iziskujes slucajnost u desavanjim za koje Bog nije znao pa eto desilo se daj sad vracaj vrijeme da se ne desi, totalno pogresno razmisljanje i nepoznavanje Boga.

Da Bog nezna buducnost i da se stvari desavaju spontano bez njegovog znanja da ce se desiti, onda bi tvoje pitanje bilo na mjestu.
Majke mi, ja nikada nisam video da neko ume tako da izvrće stvari kao ti. Šampion si u tome.

Ja govorim o prošlosti, ti o budućnosti. Ja govorim kako Bog ne može da menja prošlost, a ti kako je on vidovit.

Sve to što si ti napisao ne briše činjenicu da ukoliko bi želeo iz nekog razloga da izbriše ili izmeni prošlost on to ne bi mogao.
RNG_25

#273 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by RNG_25 »

Opet priča o tome kako Bog nije svemoguć i kao to je nešto sad veliko.

Kur'an svakako ne tvrdi da je Bog svemoguć (koliko mi je poznato), a u teologiji Islama i Kršćanstva (i Budizma i Judaizma i td.) također se ne tvrdi da je Bog svemoguć. Gdje "svemoguć" znači sposoban učiniti sve što se jezičkom konstrukcijom napravi.

Nedavno je bio neki kvazi-trol ovdje koji je govorio da je "jezik osnova svega", a ne svijest, inteligencija, logika i razum. Meh, besciljna i besmislena priča. Doduše... Bog nije svemoguć i Bog jeste svemoguć. Samo definirajte pojam "svemoguć" i odmah vam se može reći je li Bog nije ili jeste svemoguć. No u oba slučaja - ništa sporno i nikakav problem.
zagortenej

#274 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zagortenej »

SamoVasGledam wrote: A ja pronašao zanimljiv podatak koji govori drugačije. Sura Al Ahzab (73 ajeta), je bila dugačka kao sura Al Baqara (286), što znači da je preko 200 ajeta nestalo iz Al Ahzaba.
https://islamqa.info/en/197942
Zanimljivo, u zbirkama hadisa se navodi da je sura Al Ahzab imala preko 200 ajeta?!?
It was narrated by ‘Abdullah the son of Imam Ahmad in Zawaa’id al-Musnad (21207), ‘Abd ar-Razzaaq in al-Musannaf (599), Ibn Hibbaan in his Saheeh (4428), al-Haakim in al-Mustadrak (8068), al-Bayhaqi in as-Sunan (16911), Ibn Hazm in al-Muhalla (12/175), via ‘Aasim ibn Bahdalah, from Zirr, who said:
Ubayy ibn Ka‘b said to me: How long is Soorat al-Ahzaab when you read it? Or how many verses do you think it is? I said to him: Seventy-three verses. He said: Only? There was a time when it was a long as Soorat al-Baqarah, and we read in it: “The old man and the old woman, if they commit zina, then stone them both, a punishment from Allah, and Allah is Almighty, Most Wise.”

Ibn Hazm (may Allah have mercy on him) said:

This is a clearly saheeh isnaad, as clear as the sun, in which there is no fault. End quote.

Ibn Katheer (may Allah have mercy on him) said:

This is a hasan isnaad. This implies that there were more verses in it, then the wording and ruling were both abrogated. And Allah knows best.
Last edited by zagortenej on 09/06/2016 20:07, edited 2 times in total.
Hakiz

#275 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Hakiz »

cyprus wrote:Vjeru neće pokopati ništa... Čovjekov strah od smrti je jači od dokaza bilo kakve nauke...
Samo da podvučem. Sve rečeno.
Locked