OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post Reply
studiorum_tuzlaensis

#251 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by studiorum_tuzlaensis »

kritichar wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote: Nikakva alergija, to je samo prirodna reakcija naroda koji želi da se identifikuje i prepozna kao cjelina.

Turci su odraz prošlog vremena i kao građani su dobrodošli, ali da oni uče nekog o zajedništvu i suživotu na Balkanu ne trebaju. Njihova granica je negdje u Trakiji i sve iza toga predstavlja nametanje političkog kursa i stvaranja zona utjecaja u svrhu svojih političkih i ekonomskih ciljeva.

I treba prestati navoditi protutežu da slično radi Srbija ili Rusija, to nije nikakva izgovor. Turci, bujrum, studirate i živite ali svoje imperijalističke težnje ostavite za istok svoje države gdje imate nezadovoljnih 10 miliona Kurda.
Koji narod, veliki dio Bosnjaka Turke smatra bracom?
To mnogo govori o nama, 'poturicama' zar ne?

Ne bih puno raspravljao o ovom, odosmo u offtopic, moje mišljenje ostaje da je Ahmet prešao crtu ukusa u svom govoru.
kritichar

#252 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by kritichar »

Alfons Kauders wrote:
Ovo stvarno nije tema i postajes bezobrazan s tim uvredama.

To sto ti mislis da ateisti po defaultu mrze dzamije, Turke, Bosnjake i sta vec ne, nit je tema nit je iciji problem sem tvoj.

Zapravo, prije bih rekao da je to dijagnoza, a ne problem.
Kad se pravi nova dzamija, prvi komentar tvojih istomisljenika je "sto ne prave fabriku"
Slicni komentari su sigurno bili i kad se prvi puta pravila Ferhadija
p206

#253 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by p206 »

Alfons Kauders wrote:
Mah, ok, hajmo reci da je podrzao Aliju, a ne SDA (sto je opet onako, mutna distinkcija). Sta cemo sa odnosima Davutoglua i Erdogana prema BiH politici mimo danasnjeg dana? Ili ces tvrditi da su im u istoj mjeri dragi Izetbeg, Haris, Lagumdzija i ostali? Nisu carko, nisu. Neki su im drazi od drugih i to nikad nisu ni krili.

Sto se tice Alije, suvisno je i trositi prostor na njega, a nije ni tema, da ne idemo u off bezveze. Tema je trebala biti sto je obnovljena jedna od najljepsih i najpoznatijih dzamija u drzavi, ali eto, nekom je bilo draze da u sve udrobi politiku... Ne znam zasto mu je to trebalo, i kao sto rekoh, vjerovatno si je dao malo slobode radi turske javnosti, a ne radi nase.

Zato i kazem da imam osjecaj da se pojavio radi sebe, a ne radi nas, odnosno radi licnih politickih ambicija, a ne odnosa Turske i BiH.
Ma on lično sad podržava Bakira i njegove, ali jedini im oni i idu u tamo, ovi drugi oponenti (mada su i jedni i drugi k...c od ovce) se nisu nešto pretrgli da odu koji put u Tursku i promjene im mišljenje.
Što se tiče govora, očigledno da ih zna držati i biti dominantan, imao je sve elemente jakog govora koje ima i svaki američki predsjednik npr.
Mi smo izgleda navikli na ove naše kabadahije i nehljeboviće, koji su pročitali 10 knjiga ukupno, pa nam ovo dođe previše jako.
breuer

#254 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by breuer »

nije isto praviti novu džamiju u 21. vijeku i obnoviti spomenik kulture iz 16. stoljeća

ebem ti Balkan i brđanluk
Alfons Kauders

#255 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by Alfons Kauders »

Grean wrote:
Alfons Kauders wrote:
To im je bio najbolji potez u 400 godina vladavine na ovim prostorima.

Kad nas i ranije ne prodase nasoj dragoj KuK monarhiji :D
Pa i ne moze se bas reci da je istorisjki bio dobar potez.

Puno bolje bi bilo da smo dobili nezavisnost koju su dali Srbiji,da je buna Husein Kapetana Gradascevica uspjela. Tad su Bosnjaci jos uvijek bili dominantna snaga Bosne, narod koji je jedini utsao protiv Austro-Ugarskih okupatora i Branio Bosnu u bitci kod Banja Luke.

U sljedecih 40 godina smo izgubili taj primat i potpuno nepripremljeni docekali sljedecu okupaciju, onu Kraljevine SHS i od tada pocinje najcrnji period nase istorije.

Ali ovo je sve sta bi bilo kad bi bilo. Danasnja Turska se ne moze porediti sa onom koja je bila u vrijeme naseg zadnjeg rata. Ova Turska ulaze u BiH, prave se skole, studenski dom u Mostaru, Turkish Airlines i ulaganje u FKS, Natron Maglaj, uvoz mesa itd. itd. mada se sve to pokusava obezvrijediti od onih koji se upinju da ocrne jednog od rijetkih prijatelja Bosnjaka.
Iznad sam postavio ilustraciju stranih investicija. Ne sadake, vec investicija. Meni ne treba sadaka, ne trebaju mi ni dzamije, ni studenstki domovi, ni neki simbolicni potezi. Mene zanimaju investicije i saradnja, a na tom polju bas i nema nekih uspjeha (osim ako ulaganja u Natron i uvoz koje tone teletine necemo predstavljati kao neku ogromnu stvar, jer to nije)

Kao sto rekoh, moj problem je sto ne vjerujem da su Davutoglu i njegov sef prijatelji Bosnjaka, vec jednog dijela Bosnjaka, okupljenih oko jedne politicke opcije. Dok je tako, prema njima cu gajiti ista osjecanja koja gajim prema toj politickoj opciji, i smatram da je to posteno s moje strane, kako rekoh - po zaslugama.
Zgoljo

#256 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by Zgoljo »

Proleteri vazda imaju nesto za preispitati kad su u pitanju Bosnjaci,muslimani,Turska.....
Haman bi najbolje bilo da na svakoj bosnjacko-muslimanskoj svecanosti govore moraju drzati samo Bakir Hadziomerovic,Enver Kazaz,Dubravko Lovrenovic,Slavo Kukic,Duska Jurisic,Slucajni prolaznik,Dunja Mijatovic,Srdjan Dizdarevic......da se ne bi uvrijedili oni koji su,izmedju ostalog srusili i Ferhadiju.

Duvajte ga islamofobi,Turkofobi.Ahmet kaze da ce Turska uvijek biti u BiH i Bosnjake i to je amin.
Alfons Kauders

#257 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by Alfons Kauders »

kritichar wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ovo stvarno nije tema i postajes bezobrazan s tim uvredama.

To sto ti mislis da ateisti po defaultu mrze dzamije, Turke, Bosnjake i sta vec ne, nit je tema nit je iciji problem sem tvoj.

Zapravo, prije bih rekao da je to dijagnoza, a ne problem.
Kad se pravi nova dzamija, prvi komentar tvojih istomisljenika je "sto ne prave fabriku"
Slicni komentari su sigurno bili i kad se prvi puta pravila Ferhadija
I kakve veze to ima s bilo cim? Ferhadija nije nova dzamija, i kao takva ima vrijednost mimo maltera i kamena, cak i mimo religije, sto tebi haman nije bas najjasnije.

A svoju neskrivenu mrznju prema nevjernicima sacuvaj za neku drugu temu, ovdje joj fakat nije mjesto.

Uostalom sta te boli kurac jesam li ja vjernik ili nisam? To je moja stvar i ne vidim kakve veze ima s tobom. Neces ti ovdje imputirati kako ja mrzim Bosnu i dzamije zato jer nisam vjernik. Tako seri onim sto su te tako odgojili, meni neces. Jel jasno?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#258 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by Chmoljo »

i ja nešto fol opominjem...

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» breuer, kritichar

mjesec
Grean

#259 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by Grean »

Alfons Kauders wrote:
Iznad sam postavio ilustraciju stranih investicija. Ne sadake, vec investicija. Meni ne treba sadaka, ne trebaju mi ni dzamije, ni studenstki domovi, ni neki simbolicni potezi. Mene zanimaju investicije i saradnja, a na tom polju bas i nema nekih uspjeha (osim ako ulaganja u Natron i uvoz koje tone teletine necemo predstavljati kao neku ogromnu stvar, jer to nije)

Kao sto rekoh, moj problem je sto ne vjerujem da su Davutoglu i njegov sef prijatelji Bosnjaka, vec jednog dijela Bosnjaka, okupljenih oko jedne politicke opcije. Dok je tako, prema njima cu gajiti ista osjecanja koja gajim prema toj politickoj opciji, i smatram da je to posteno s moje strane, kako rekoh - po zaslugama.
Ovo je prije svega do nas. Za investicije treba postojati suprotna strana, klima za ulaganje jer to je privatni kapitaj (usput receno preveslali smo ih i za Natron, nismo ispostovali pola od obecanog a o uvozu mesa da ne pricam) dok je ono sto ti nazivas "sadakom" stvar drzave, ulaganje u obrazovanje, studentske domove, spomenike kulture.

Tu "sadaku" makar dobijamo od Turske i zato nam je prijatelj kao i svi drugi koji ulazu u BiH, mada takvih primjera je malo.
Alfons Kauders

#260 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by Alfons Kauders »

Grean wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ovo je prije svega do nas. Za investicije treba postojati suprotna strana, klima za ulaganje jer to je privatni kapitaj (usput receno preveslali smo ih i za Natron, nismo ispostovali pola od obecanog a o uvozu mesa da ne pricam) dok je ono sto ti nazivas "sadakom" stvar drzave, ulaganje u obrazovanje, studentske domove, spomenike kulture.

Tu "sadaku" makar dobijamo od Turske i zato nam je prijatelj kao i svi drugi koji ulazu u BiH, mada takvih primjera je malo.
Dobro, jeste i do nas. A kod nas su na vlasti njihovi miljenici, koje takodjer podrzavaju na razne nacine. Valjda onda ni Turcima ne smeta sto su im saveznici nesposobni?
m_l

#261 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by m_l »

Ferhadija - mashallah. :srce:

Davutoglu, posto se o njemu najvise komentarise - :thumbup: .

Ljudski i prijateljski. Ko je razumio, razumio.
Davutoglu wrote:Bosna i Hercegovina je sa svim svojim narodima jedinstvena. Banja Luka se ne može odvojiti od Sarajeva, niti Mostar od Sarajeva - nikada
:bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#262 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by _BataZiv_0809 »

A niko ne komentarise prisnost Bakira sa onim sevastolopovom Cengicem :roll:
sahara1428

#263 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by sahara1428 »

_BataZiv_0809 wrote:A niko ne komentarise prisnost Bakira sa onim sevastolopovom Cengicem :roll:
niti da je Sebija oronula, valjda od rada da UKCS dovede u red :-)
bh.tornjak

#264 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by bh.tornjak »

Alfons Kauders wrote:
Grean wrote:
Alfons Kauders wrote:

Dobro, jeste i do nas. A kod nas su na vlasti njihovi miljenici, koje takodjer podrzavaju na razne nacine. Valjda onda ni Turcima ne smeta sto su im saveznici nesposobni?

a te miljenike su izglasali i izabrali Turci....???
bh.tornjak

#265 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by bh.tornjak »

m_l wrote:Ferhadija - mashallah. :srce:

Davutoglu wrote:Bosna i Hercegovina je sa svim svojim narodima jedinstvena. Banja Luka se ne može odvojiti od Sarajeva, niti Mostar od Sarajeva - nikada
upravo je to "trn u oku".....samo nece niko da bude direktan.......oblijecu ko macke oko mlijeka... ;)
pirmin

#266 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by pirmin »

banjaluka078 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
banjaluka078 wrote:Sve sem obraćanja aktuelnog muftije banjalučkog je bilo višak. Mišljenje mene iz Banjaluke.
Dijelim misljenje. Odlican govor :thumbup:
Ne samo zbog govora, nego zato što niko drugi zaista nije imao pravo na to. On je vjerski vođa ovdje, makar ja i nisam neki vjernik, niti imam visoko mišljenje o toj organizaciji, jer s njima sam imala jako puno posla. Ali, preko toga pređem zarad nečeg većeg, a to je opstanak jako male zajednice ovdje. Mi smo ovdje bili juče, i sutra ćemo opet biti, prepušteni sami sebi. Mi smo na to navikli i već znamo da ako se sami ne snađemo za nešto, nećemo ga dobiti iz glavnog grada sigurno. Niko za nas ne haje.
Hvala svima lijepo na dolasku i na pažnji, ali trebali su biti samo to, gosti. Pitam se hoće li se u sljedeću srijedu iko sjetiti Banjaluke, Ferhadije, bilo kojeg drugog dijela u RS-u.
Cijeli onaj prvi red je danas trebao biti pomjeren nazad, a da u prvom redu sjede radnici sada već bivše Direkcije za obnovu Ferhadije, koji su zaista uradili lavovski posao, od dozvola, materijala, majstora, stotina načina opstrukcija, psovki pri dolasku na posao, psovni na odlasku...sramotno, ti ljudi nisu čak ni dobili pozivnicu da prisustvuju ceremoniji.
Milorad Dodik, kakav god jeste, je predsjednik ovog nečeg što se zove entitet i nije trebao biti (namjerno?) preskočen u pozdravu Davutoglua. To, i ostatak njegovog govora, se ovdje sad već analizira više nego čitav ovaj događaj danas. A to je šteta.
:thumbup: :thumbup:
Najbolji i najrelevantniji komentar na temi!
Kao da ga je pisao moj otac koji zivi ovdje koji bi i nabrojao sva imena tih aktivista i radnika, anonimaca, nonejmera.
Kako li je njima bilo gledati guranje alijinog malog sa Turcinom na presjecanju vrpce (da, ne volim ih bas...radim sa njima godinama i znam koliko smrdi njihov nacionalizam).
Zalosno ali yebiga...that's life i uz to na Balkanu.
oridjidji

#267 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by oridjidji »

Meni vala srce ko kanta...
Image
dobojlija81

#268 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by dobojlija81 »

_BataZiv_0809 wrote:A niko ne komentarise prisnost Bakira sa onim sevastolopovom Cengicem :roll:
jel ono čengić u prvom safu bogati
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#269 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by plain vanilla »

m_l wrote:Ferhadija - mashallah. :srce:

i Davutoglu foruma? :D

Ne moze se Banjaluka odvojiti od BiH, ali bogme dobar dio Bosnjaka i Hrvata Banjalucana se odvojio i od Banjaluke i od BiH. Zabranio Chmoljo spominjati rat i genocid, inace bih imala sta reci. Ovako mi je besmisleno pricati i praviti se da je Ferhadiju srusio vjetar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#270 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by _BataZiv_0809 »

dobojlija81 wrote:
jel ono čengić u prvom safu bogati
Jasta je. Ne odvaja se od Bakira, a i gost iz Turske ga pravo srdacno pozdravi i izljubi. Boze sacuvaj.
banjaluka078

#271 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by banjaluka078 »

pirmin wrote:
:thumbup: :thumbup:
Najbolji i najrelevantniji komentar na temi!
Kao da ga je pisao moj otac koji zivi ovdje koji bi i nabrojao sva imena tih aktivista i radnika, anonimaca, nonejmera.
Kako li je njima bilo gledati guranje alijinog malog sa Turcinom na presjecanju vrpce (da, ne volim ih bas...radim sa njima godinama i znam koliko smrdi njihov nacionalizam).
Zalosno ali yebiga...that's life i uz to na Balkanu.
Sve znaš. :kiss:
Ocu ćeš pozdrav/selam, nadam se da mu je srce na mjestu. :)
A ljudi koji su bili angažovani...zna raja (za) njih i skida im kapu i njima je to bitnije od ovih na ceremoniji.
red evil

#272 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by red evil »

Davutoglu :thumbup:

Ne znam šta je trebao reći? Da ne podržava SDA, Bakira već narod? Zar to nije direktno rušenje vlasti? Strani ljudi normalno podržaavaju vlast onu koju je NAROD izabrao, nije na njemu da ruši vlast već na narodu, nama.

Odličan govor je održao, rekao je da je uz nas, narod BiH, a ne da smo mi Turci, da nas podržava...
and

#273 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by and »

evo i futavci se javljaju :lol:
Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да је турски премијер у оставци Ахмет Давутоглу својим потпуно неприкладним говором на церемонији отварања Ферхат-пашине џамије потврдио да је генератор свих сукоба на Балкану, те оцијенио да није уопште добро што је долазио у Бањалуку.
Last edited by and on 07/05/2016 14:52, edited 1 time in total.
oridjidji

#274 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by oridjidji »

Desilo se sta se desilo, tesko je zaboraviti ono sto je bilo, tesko je oprostiti, ali zivot treba da ide dalje, citavo drustvo ne treba biti taoc proslosti, pogotovo ne nove generacije kojima treba ovaj mir koji je kod nas u BiH uvijek nekako krhak. Mi stariji cekamo svoj red za smrt, osteceni za sve ono sto nam je rat donjeo. Neka nasa djeca zive bez grca. Nekada je ovo bilo nezamislivo u Banja Luci, cak kad se postavljao kamen temeljac Ferhadije, bilo je ubijenih, danas je eto podignuto. Na koncu zivot tece dalje i ne ceka i zaista ne ceka nas da se upotpunosti promjenimo, ali nas i ovakve mjenja. Barem neka od sada bude na bolje...

Zaista volio bih kada bi ovaj dogadjaj bio preloman za pomirenje ljudi i bolju buducnost nase djece, nemoramo se voljeti, al se moramo postovati, sa razlikama koje imamo i onakvi kakvi jesmo i za sve ova zemlja moze biti prostrana i jednako lijepa.

Mnogo se ovdje propatilo i umiralo, da bi se zivjelo i dobro bi bilo da ovaj dan bude prekretnica tome svemu, ka necemu boljem...
oridjidji

#275 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016

Post by oridjidji »

red evil wrote:Davutoglu :thumbup:

Ne znam šta je trebao reći? Da ne podržava SDA, Bakira već narod? Zar to nije direktno rušenje vlasti? Strani ljudi normalno podržaavaju vlast onu koju je NAROD izabrao, nije na njemu da ruši vlast već na narodu, nama.

Odličan govor je održao, rekao je da je uz nas, narod BiH, a ne da smo mi Turci, da nas podržava...
Gebels.
Post Reply