TITO!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kekec

Post by kekec »

digger wrote:...U Titovoj drzavi nije se bas tolerisalo da se blati sistem. Mala cijena za sve ostalo. U serijatskoj drzavi--kakvu bi neki ovdje zeljeli--ovakvo nesto se takodjer ne bi tolerisalo s tim da bi se drustveni progres kao i kazaljke sata vratile unazad. Sjeti se talibanskog Afganistana ili prati malo intenzivnije Iran.

Zato, kada bih bas morao da biram izmedju te dvije, pomirio bih se radije sa prvom varijantom.
A sto moj ti.
Ni druga varijanta nije bila losa. :)
Image
avicena

Post by avicena »

Stvarno se bolje živjelo. Ovih deset fotografija govore više nego cijela knjiga ;-)

http://polja.eunet.yu/polja420/420-ill.htm

Ja htjedoh skrenuti pažnju na uzroke i posljedice ovoga našeg,al' et'......a ono skrenu priča o talibanima.......
1951. u narodu poznata kao gladna, a
1981. desilo se Kosovo......a između '68. studentski nemiri u BG, pa čini mi se '71. hrvatsko proljeće - Savka, Tripalo.......svašta nešto....
danas

Post by danas »

avicena wrote:Stvarno se bolje živjelo. Ovih deset fotografija govore više nego cijela knjiga ;-) .
jes vala avicena, danas se mnogo bolje zivi...
narocito ovi sa ove teme... zive "bolje"...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22493
avicena

Post by avicena »

danas wrote:
avicena wrote:Stvarno se bolje živjelo. Ovih deset fotografija govore više nego cijela knjiga ;-) .
jes vala avicena, danas se mnogo bolje zivi...
narocito ovi sa ove teme... zive "bolje"...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22493
Mislim da ti ne treba mnogo da zaključiš kakav je moj odnos spram krađe, pljačke i sl.(tuđi hak) U kom postu ja branim takve? Ako se dokaže, naravno sankcionisati!I trebalo je već odavno početi nešto činiti !!!!
Ali ja ne mogu "pojesti" da u tom vremenu nije bilo mita, korupcije, nepotizma, krađe društvene imovine, koristila se auta sa cvenim tablicama.......nisu svi mogli na more, niti su svi imali besplatno školovanje (mnogi iz provincija i sa sela su prekidali studij iako su bili dobri studenti), niti svi besplatno zdravstvo, niti auto, niti vikendicu, dosta je bilo podstanara, a bilo je povlaštenih, moralno-politički podobnih i onda.....ja pričam sa sudionicima toga vremena.
I Nijemci pričaju sa nostalgijom kada se počne pričati o sedamdesetim....
Što bi rekao Einstein:"Propala je veče u kojoj se svi slože!" Zato na stav-kontrastav. ;-)
danas

Post by danas »

daleko od toga da je tadasnje drustvo bilo savrseno... imalo je haman isti broj i isti tip problema sa kojima su se ostala (relativno "normalna") drustva sretala. savrsenog drustva nema avicena, mozemo samo govoriti o stepenu nesavrsenosti... koja je tada bila daleko manja nego danas, jer je tadasnje drustvo u svim sferama bilo puno blize necemu "normalnom"... a sada?

govoris da je bilo studenata koji su morali prekinuti skolovanje -- bilo ih je, ne kazem... ali je vecina imala besplatan pristup... a danas NIKO nema besplatno skolovanje ili zdravstvo... (koliko studenata sa "sela" danas i vidi neke skole, pitam se...)... gdje su penzioneri danas, a gdje su tada bili? a o lopovima ne bih ni da pocinjem.... jeste, bilo je mita i korupcije (ima je i kod mene u bostonu koliko hoces) ali se nesto ne sjecam da je neko ukrao aerodrom ili da je stekao milijarde u svicarske banke... govorimo o stepenima razvoja, i 30 godina kasnije, sadasnje drustvo je u svakom pogledu nazadovalo...
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

avicena wrote:Stvarno se bolje živjelo. Ovih deset fotografija govore više nego cijela knjiga ;-)
http://polja.eunet.yu/polja420/420-ill.htm
Ja htjedoh skrenuti pažnju na uzroke i posljedice ovoga našeg,al' et'......a ono skrenu priča o talibanima.......
1951. u narodu poznata kao gladna, a
1981. desilo se Kosovo......a između '68. studentski nemiri u BG, pa čini mi se '71. hrvatsko proljeće - Savka, Tripalo.......svašta nešto....
:-) E ne znam sta bismo mi neuki da nema ovakih koji nam skrecu paznju na gospodina koji nam "pogasi svjetla". :oops: :zzzz:
Nije bio svetac, ali ... bio je TITO za sve miseve koji se poslije njega pojavise. I dokle cete vise njemu podvaljivati i uvaljivati klipove vasih propalih projekata. Da, ... propalih projekata vasih - nazovi lidera.
A ti avicena, .... djecace, ... ako Josipu Brozu nisi bio suvremenik i nemas vlastita iskustva, .... procitaj nesto, .... imas stotine, sto domacih sto stranih izvora. Od domacih izvora pola baci niz vodu, opet ces mnogo vise shvatiti nego sto ti "centrala" servira.
Poslije toga procitaj "Drzavnu tajnu" od S. Halilovica, pa i od nje pola baci niz vodu. Usrat ces se kad skontas u cijim rukama smo bili tokom rata.
Zivio ti meni i ......... klikni na link sto ti je danas postirala, ... nece li ti se upaliti kakva zaruljica u glavi. :oops: :zzzz:
avicena

Post by avicena »

pape wrote:A ti avicena, .... djecace, ... ako Josipu Brozu nisi bio suvremenik i nemas vlastita iskustva, .... procitaj nesto, ....

opet ces mnogo vise shvatiti nego sto ti "centrala" servira.

... nece li ti se upaliti kakva zaruljica u glavi.
:? :roll:

Jel' ti to pape počeo k'o Kleopatra i Vidovita Džemila.......kažu da je vrlo unosno pa iskoristi te svoje potencijale.....
digger

Post by digger »

danas wrote:daleko od toga da je tadasnje drustvo bilo savrseno... imalo je haman isti broj i isti tip problema sa kojima su se ostala (relativno "normalna") drustva sretala. savrsenog drustva nema avicena, mozemo samo govoriti o stepenu nesavrsenosti... koja je tada bila daleko manja nego danas, jer je tadasnje drustvo u svim sferama bilo puno blize necemu "normalnom"... a sada?
Ako mogu da dodam na boldirano: Mi smo bili i ostat cemo nesavrseno drustvo; ne zato sto su se sistemi promjenili, nego sto se mi ne mijenjamo.
digger

Post by digger »

pape wrote:....A ti avicena, .... djecace, ... ako Josipu Brozu nisi bio suvremenik i nemas vlastita iskustva, .... procitaj nesto, .... imas stotine, sto domacih sto stranih izvora. Od domacih izvora pola baci niz vodu, opet ces mnogo vise shvatiti nego sto ti "centrala" servira...
Pape a sta ako je avicena nastavni kadar u medresi? Spremaj izvinjenje. :)
avicena

Post by avicena »

digger wrote:
danas wrote:daleko od toga da je tadasnje drustvo bilo savrseno... imalo je haman isti broj i isti tip problema sa kojima su se ostala (relativno "normalna") drustva sretala. savrsenog drustva nema avicena, mozemo samo govoriti o stepenu nesavrsenosti... koja je tada bila daleko manja nego danas, jer je tadasnje drustvo u svim sferama bilo puno blize necemu "normalnom"... a sada?
Ako mogu da dodam na boldirano: Mi smo bili i ostat cemo nesavrseno drustvo; ne zato sto su se sistemi promjenili, nego sto se mi ne mijenjamo.
Nije mi navika da se složim, ali ovdje već moram!
avicena

Post by avicena »

digger wrote: Pape a sta ako je avicena nastavni kadar u medresi? Spremaj izvinjenje. :)
Na žalost nisam, ali nisam ni klinja......ma dobro sam namirio libido pa me ovakve provokacije ne dotiču........to je stvarno zanimljivo....... :D :D :D
pape

Post by pape »

digger wrote: Pape a sta ako je avicena nastavni kadar u medresi? Spremaj izvinjenje. :)
:wink: Zatrazit cu da mi halali. :)
Mor`o sam ga malo naruziti. Gdje ce mi na Titu. :D
danas

Post by danas »

avicena wrote:
digger wrote:
Nije mi navika da se složim, ali ovdje već moram!
pa ako smo mi isti, kako to onda da smo pod titom zivjeli u miru i imali zivot dostojan covjeka, a pod ovim "demokratama" bi sta bi? :roll:
avicena

Post by avicena »

danas wrote:
pa ako smo mi isti, kako to onda da smo pod titom zivjeli u miru i imali zivot dostojan covjeka, a pod ovim "demokratama" bi sta bi? :roll:
Znam da ću opet nekome dignuti pritisak, ali isto kažu da se u Iraku bolje živjelo u vrijeme Sadama nego u ovaj postsadamovski period, čak i u vrijeme sankcija, a da ne govorimo o sedamdesetim.....valjda cijena demokratije poslije diktature....
danas

Post by danas »

avicena wrote:
danas wrote:
Znam da ću opet nekome dignuti pritisak, ali isto kažu da se u Iraku bolje živjelo u vrijeme Sadama nego u ovaj postsadamovski period, čak i u vrijeme sankcija, a da ne govorimo o sedamdesetim.....valjda cijena demokratije poslije diktature....
irak je okupirana zemlja, i to okupirana od strane sile... a ako iracani kazu da su fino zivjeli za sadama, mozda smo ih trebali slusati? i ne dovoditi im "demokratiju" nazor?
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Malo nostalgije:

Mene tata pita
da li volim Tita
a ja njemu velim
da najvise zelim
da nam Tito dodje
i kroz skolu prodje
i da vidi djake
i nas male prvake :D :D

@danas
Mozda je razlog sto smo zivjeli bolje u vrijeme Tita taj, sto smo mi mentalitet ljudi kojem odgovara diktatura i jedino tako mozemo u miru zivjeti raditi: ako nas neko natjera. Ako dodje do izbora (kao sto je doslo) svaki mali interes koji je ijedan samosvjesni politicki imbecil ikada imao na ovim prostorima ce pokusati da bude ostvaren, ali pazi, ne demokratski i lijepo, nego uvijek na racun nekog drugog, obicno dojucerasnjeg komsije.
avicena

Post by avicena »

danas wrote: irak je okupirana zemlja, i to okupirana od strane sile... a ako iracani kazu da su fino zivjeli za sadama, mozda smo ih trebali slusati? i ne dovoditi im "demokratiju" nazor?
Riječ je o komparaciji dobro - bolje. U sedamdesetim su živjeli dobro, kasnije rat sa Iranom, Pustinjska oluja i sankcije zbog Kuvajta.....mislio sam bolje u odnosu na sada.
pape

Post by pape »

avicena wrote:
Na žalost nisam, ali nisam ni klinja......ma dobro sam namirio libido pa me ovakve provokacije ne dotiču........to je stvarno zanimljivo....... :D :D :D
:roll: Opet on, .... cuj, ... moja provokacija!? :-)
E pa vidi, ... postirao si 10 fotografija koje bi kao nesto trebale reci o Brozu. :-)
Ako pazljivo citas rekao sam da nije bio svetac, ali .... (da sam ja Sv. Petar) ... :oops: ... mog`o bi se preko cistilista provuci u raj. A ovi ostali, sto su ga pokusali kopirati, .... pakao, a sta drugo. :roll:

Slika 1. - Razgleda neku pusku, ... pretpostavljam u nekoj tvornici ili sl. - sta bi tu trebalo biti cudno?
Slika 2. - Jase, .... i .... sta je problem?
Slika 3. - Svira klavir, .... sta bi trebao da svira ???? Sargiju? :zzzz:
Slika 4. - Domacini (pretpostavljam da je Mongolija) ga zamolili da pozira u njihovoj nosnji, ... jel` nije trebao???
Slika 5. - Na plivanju, .... kako se usudio??? :oops:
Slika 6. - Kao uhvatio trebu za sisu, ... :-) .... ofucana montaza "titoljubaca". :roll:
Slika 7. - U svom kabinetu cita novine, .... sta si htio poruciti???
Slika 8. - Igra sah, .... fina slika iz ratnog perioda, ... bio je sa svojim borcima, ... u trenucima odmora, ... malo saha, ... ???
Slika 9. - U biblioteci cita, .... samo papci ne citaju. :D
Slika 10. - Upucao medu, ..... :-? .... nije bio svetac. :)
danas

Post by danas »

eto pape, sad si vidio slike i znas kakav je to nenarodni i nedemokratski rezim bio :D
cuj, klavir svirat i novine citat, bog te ne *ebo :D
pape

Post by pape »

danas wrote:eto pape, sad si vidio slike i znas kakav je to nenarodni i nedemokratski rezim bio :D
:roll: I zamisli, .... pliva, hej ...... pliva, .... ja drzavnika !? :oops: :zzzz:
danas

Post by danas »

pape wrote:
danas wrote:eto pape, sad si vidio slike i znas kakav je to nenarodni i nedemokratski rezim bio :D
:roll: I zamisli, .... pliva, hej ...... pliva, .... ja drzavnika !? :oops: :zzzz:
ma ja mislim, da je to bio AVAZ sto cita :D
lakse bi mu neki oprostili sto je se drznuo i citao novine :D
avicena

Post by avicena »

pape, jedan sufija reče da čovjekovo tijelo ima šupljinu (želudac) koju stalno mora popunjavati da bi funkcionisao. Isto tako i čovjekova duša ima sličnu šupljinu pa danas možemo čuti od klinaca kako kažu da obožavaju nekog glumca, pjevača....eto i Tita.....ta šupljina se mora nečim popuniti.....ja ti ne mogu birati niti ti sugerišem čime ćeš je popuniti...tvoj problem...
avicena

Post by avicena »

Nije valjda da nisi skontala poentu, ma znam da jesi al' hajd'.....
danas

Post by danas »

avicena wrote:
Nije valjda da nisi skontala poentu, ma znam da jesi al' hajd'.....
ma skontala sam sve, pa cak i to da smo suplji :D eto, da znam :D
avicena

Post by avicena »

danas wrote: ma skontala sam sve, pa cak i to da smo suplji :D eto, da znam :D
Ako si žeMsko ne bi trebala sumnjati! :P
Post Reply