AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#251 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Ti, Diwane, kao što zorno svi možemo vidjeti, imaš nedosljedan i dvoličan pristup i tzv. metodologiju kojom objašnjavaš i tumačiš tzv. božansku vjeru, pa navodiš hadise, zbirke hadisa (čak i Buhariju i Muslima, pored Tirmizija, Bejhekija i ostalih velikana, Allah ih nagradio) kada ti oni služe u razračunavanju s vehabijama, koristiš hadise kao argumente za ono što ti treba u određenom trenutku, a onda ih negiraš, odbacuješ i ismijavaš po pitanju drugih stvari, nazivaš ih lafinom, rugaš se, cinično ismijavaš, oholo odbacuješ,

Ti se, Diwane, rugaš učenjacima, nazivaš ih sihirbazima, varalicama, a kada ti treba za neku od tvojih stvari u razvijanju te tvoje tzv. božanske religije, nije ti problem koristiti stavove bilo kojeg učenjaka u svojoj argumentaciji:
Diwan wrote:Hanbelijski muftija šejh Muhammed ibn Abdullah ibn Hamid en-Nedždi (umro 1295. h.) u svojoj knjizi „Es-Suhubul-wabile 'ala daraihil-hanabile“ na str. 276. o Muhammedu ibn Abdulvehhabu (osnivač vehabizma) piše: „On je bio takav da kad se neko ne bi složio s njim ili bi odbacio njegove tvrdnje, a ne bi ga mogao ubiti javno, on bi poslao nekog da ga uvečer u postelji ili pak na pijaci ubije, jer je smatrao svog protivnika kafirom i prolijevanje njegove krvi dozvoljenim.“
Fadaihul-vehhabije, str. 16.
http://forum.klix.ba/zastitimo-poslanik ... l#p8564494

...a istovremeno ćeš, po nekom drugom pitanju, oštro odbacivati stavove "tih sihirbaza i skutonoša", jel de? :-D

Ti si, Diwane, samo velika drska neznalica čije se neznanje, oholost, nadobudnost i pokvarenost samo sobom pokazuje, ali, evo, ja ću vazda biti tu uz tebe da te podsjećam, na svoj način, kad god mi se učini primjerenim i bude mi zgodno, šta ti sve radiš i kako radiš, neće mi biti mrsko, usput ću ja to sve... :-D
Diwan

#252 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Inače je teško, jako teško, gotovo nemoguće prihvatiti činjenicu da je sve ono u šta si vjerovao največim dijelom laž i zabluda. Tako da sa jedne strane i ne čudi ta borba nogama i rukama i posezanje za nedozvoljenim sredstvima sve u cilju kako bi se spasio sistem od raspadanja.
Ma nije moguće, moj babo, nena, šejh, zar oni svi da budu u zabludi i da budu prevareni od strane vraga, pa komšija, pa jaran Šemso, pa toliki čitabi, istorija, 1400 godina, milijarda muslimana, a onda dođe onaj Diwan da to sve negira, vrijeđa, nipodoštava, a vidi koliko je nas....
Wine (khamr) has flowed in my veins like blood
Learn to be dissolute; be kind—this is far better than
To be a beast that won’t drink wine and can’t become a man.
(Hafez of Shiraz (14th c.))
arzuhal

#253 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Diwan wrote:Inače je teško, jako teško, gotovo nemoguće prihvatiti činjenicu da je sve ono u šta si vjerovao največim dijelom laž i zabluda. Tako da sa jedne strane i ne čudi ta borba nogama i rukama i posezanje za nedozvoljenim sredstvima sve u cilju kako bi se spasio sistem od raspadanja.
Ma nije moguće, moj babo, nena, šejh, zar oni svi da budu u zabludi i da budu prevareni od strane vraga, pa komšija, pa jaran Šemso, pa toliki čitabi, istorija, 1400 godina, milijarda muslimana, a onda dođe onaj Diwan da to sve negira, vrijeđa, nipodoštava, a vidi koliko je nas....
Wine (khamr) has flowed in my veins like blood
Learn to be dissolute; be kind—this is far better than
To be a beast that won’t drink wine and can’t become a man.
(Hafez of Shiraz (14th c.))
Pokazao sam tvoju kukavičku, dvoličnu i lažnu tzv. metodologiju tzv. božanske vjere na par primjera tvojih vlastitih postova, idemo dalje :kiss:

Image
Connaisseur Karlin

#254 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:Da li ti, Diwane, u izlaganju te svoje neke religije - u kojoj je džaiz puno pominjati Iblisa i šejtane a manje Allaha Uzvišenog, što više vrijeđati one koji vjeruju i ponižavati učenjake - za sve što pričaš i za sve što tumačiš sobom a tiče se ajeta iz Kur'ana, imaš direktnu podršku u tome nekoga od Ehli-bejta, da li si ti to znanje i to tumačenje uzeo i naučio od nekoga ko je Ehli-bejt, i ako jesi - od koga, ko te naučio, čija si predavanja slušao ili čija si djela čitao, to se mora obznaniti, islam nije tajna, to se ne krije, navodio si razne učenjake pojedinačne, stavljao si razne klipove sa raznim predavačima - jesu li oni članovi Ehli-bejta?

Ili ti smatraš da sam možeš tumačiti Kur'an i kur'anske ajete, pa pozivaš i druge da to čine, da sami tumače ajete i uzimaju pouku, na svoju ruku, svojom pameću, svojim znanjem i iskustvom?
Diwan wrote: Ponavljam, to je ono što misle i uče vehabije i drugi koji su tumačili Kur'an po svojoj pameti, a prijevod je tumačenje, pa tako imamo tumačenje Korkuta, Yusufa Alija, Durakovića, Karića, Khalife, Pickthall-e i mnogih drugih koji su tumačili Kur'an bez znanja i svjetla, neočišćeni, jer Bog kaže da Kur'an mogu dotaknuti samo Čisti, i onda imamo situaciju krajnjeg nerazumjevanja, manipulacije i pogrešnog vjerovanja, koju ti i tebi slični kao krajnji konzumenti uzimaju zdravo za gotovo, ali ne kao originalnu vjeru i tumačenje, već kao tešku zloupotrebu, najlošiju kopiju, toliko lošu da čak nema ništa sa originalom.

Nema Kur'ana bez tumača, a nema tumača bez Ehli Bejta a.s. Period.
http://forum.klix.ba/islam-novi-pogledi ... #p12235709
Aruhal,imam pitanje u vezi Ehli Bejta :-D

Sije i suni drugacije klasificiraju clanove Ehli Bejta? Zasto je njihvova uloga, u vezi Kurana, vazna sijama? Diwan je ocigledno sija,a nisam skuzila ko su Cisti , a koji mogu dotaknuti Kuran , he he he :D
zagortenej

#255 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:Ti, Diwane, kao što zorno svi možemo vidjeti, imaš nedosljedan i dvoličan pristup i tzv. metodologiju kojom objašnjavaš i tumačiš tzv. božansku vjeru, pa navodiš hadise, zbirke hadisa (čak i Buhariju i Muslima, pored Tirmizija, Bejhekija i ostalih velikana, Allah ih nagradio) kada ti oni služe u razračunavanju s vehabijama, koristiš hadise kao argumente za ono što ti treba u određenom trenutku, a onda ih negiraš, odbacuješ i ismijavaš po pitanju drugih stvari, nazivaš ih lafinom, rugaš se, cinično ismijavaš, oholo odbacuješ,

Ti se, Diwane, rugaš učenjacima, nazivaš ih sihirbazima, varalicama, a kada ti treba za neku od tvojih stvari u razvijanju te tvoje tzv. božanske religije, nije ti problem koristiti stavove bilo kojeg učenjaka u svojoj argumentaciji:
Diwan wrote:Hanbelijski muftija šejh Muhammed ibn Abdullah ibn Hamid en-Nedždi (umro 1295. h.) u svojoj knjizi „Es-Suhubul-wabile 'ala daraihil-hanabile“ na str. 276. o Muhammedu ibn Abdulvehhabu (osnivač vehabizma) piše: „On je bio takav da kad se neko ne bi složio s njim ili bi odbacio njegove tvrdnje, a ne bi ga mogao ubiti javno, on bi poslao nekog da ga uvečer u postelji ili pak na pijaci ubije, jer je smatrao svog protivnika kafirom i prolijevanje njegove krvi dozvoljenim.“
Fadaihul-vehhabije, str. 16.
http://forum.klix.ba/zastitimo-poslanik ... l#p8564494

...a istovremeno ćeš, po nekom drugom pitanju, oštro odbacivati stavove "tih sihirbaza i skutonoša", jel de? :-D

Ti si, Diwane, samo velika drska neznalica čije se neznanje, oholost, nadobudnost i pokvarenost samo sobom pokazuje, ali, evo, ja ću vazda biti tu uz tebe da te podsjećam, na svoj način, kad god mi se učini primjerenim i bude mi zgodno, šta ti sve radiš i kako radiš, neće mi biti mrsko, usput ću ja to sve... :-D
može se ova priča prošiiriti dalje, ne daj Bože, pa da ljudi počnu razmišljati o onome što vjeruju odnosno što im se prezentuje kao vjera, samo nam još i to treba. ovako lijepo sasijeci u korijenu, vrati ih u njihovu matricu dok se nisu otrijeznili.
Image

:wink:
Towelie

#256 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Zanimljivo.
Korupcija Allahovih reči

U ime Allaha Milostivog Najmilosnijeg

Danas imam zadatak da objasnim moje verovanje povodom pitanja, korupcije Tore i Jevandjelja.

Većina Muslimana koji me slede, nisu sigurni gde ja to stojim povodom ovih tema i kako to može uticati na naš dalji odnos u prijateljskim saradjivanjima.

Danas, svi Muslimani jednodušno veruju da je Torah onakva kakvu je danas imamo korumpirana od strane Jevreja i da ne sadrži verodostojan sadržaj na kome bi čovek mogao da se osloni. Ovakve tvrdnje se baziraju na sledećim ajetima

"Zar se vi nadate da će vam se jevreji odazvati i vama za ljubav vjernici postati, a neki među njima su Allahove riječi slušali pa su ih, pošto su ih shvatili, svjesno izvrnuli.
A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" – da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!"

~ K. 2:75,79

Bez i da ulazim u tefsir(razlaganje) koji pokazuje istorijske činjenice na šta ovaj tekst upučuje, sam sadržaj teksta je jasan i svako ko imalo poznaje oralnu tradiciju Jevreja, što je kod nas ono šta predstavlja tkz. sunet, može jasno uvideti o čemu je ovde zapravo reč i na šta Allah upozorava preko Poslanika(as). Tekst govori da je "jedan deo Jevreja" izvrnuo reči Allaha (Torah) nakon što su ih shvatili. Potrebno je da se fokusiramo na "shvatanje" teksta Allahovih reči(Torah). Nakon toga se pominje knjiga koju su napisali svojim rukama, dakle ne misli se na objavljenu Toru, već na knjigu koju nije objavio Allah. Naredni ajeti(znakovi,stihovi) ovo podupiru ---->

Oni govore: "Vatra će nas doticati samo neko vrijeme." Reci: "Da li ste o tome dobili od Allaha obećanje – jer, Allah će sigurno ispuniti obećanje Svoje – ili na Allaha iznosite ono što ne znate?"

~ K. 2:80

Ovo je deo verovanja kojeg nalazimo u tkz. oralnoj/usmenoj tori. Dakle, Jevreji veruju da je Allah na Gori u kojoj je objavio Mojsiju(Musa a.s.) knjigu pisane Tore, objavio i usmeni zakon, to jest, objašnjenja i način držanja odredjenih zakona iz pisane Tore.

Evo tog teksta kojeg smo videli da Kuran 2:75-80 smatra korupcijom Tore ---->

"Gehinnom(Džehenem) je posmrtna destinacija nepravednih Jevreja i Neznabožaca. U jednoj referenci, duše u Gehinnomu se kažnjavaju samo 12 meseci. Posle odgovarajućeg perioda prečišćavanja, pravednici nastavljaju dalje do Gan Edena (rabi Akiva i Vavilonski Talmud, Traktat Edujot 2:10). Zli provode celu godinu kažnjavanja i onda su ili uništeni ( "Posle 12 meseca, njihova tela se istroše i njihova duša se spaljuje i vetar ih rasipa po tabanima pravednika ( Roš Hašana 17a )") ili nastavljaju biti kažnjavani."

Sledeći ajet je ---->

"Neki od njih uvijaju jezike svoje čitajući Knjigu da biste vi pomislili da je to iz Knjige, a to nije iz Knjige, i govore: "To je od Allaha!" – a to nije od Allaha, i o Allahu svjesno govore laži."

~ K. 3:78

Ovde takodje iz samog teksta vidimo da nije reč o knjizi(Torah), već nešto što govore da je iz Knjige, a nije. Ovo je takodje deo usmene Tore i ovo potvrdu za ovakvu izjavu nalazimo u prethodnim ajetima iste Sure ---->

"Ima sljedbenika Knjige koji će ti vratiti ako im povjeriš tovar blaga, a ima i onih koji ti neće vratiti ako im povjeriš samo jedan dinar, ako ga ne budeš stalno pratio. Tako je, jer oni govore: "Nama nije grijeh što učinimo neukima" – i o Allahu svjesno govore laži."

~ K 3:75

Postoje puno primera ovakve nauke u Talmudu a ja ću navesti samo jedan ---->

"Ali R. Aha, sin R. Ika je odgovorio; To se odnosi na uskraćivanje radničke plate. 44 Pagan drugom paganu, ili pagan Izraelcu to ne sme učiniti, ali je Izraelcu dozvoljeno da to učini paganu. 45 "

~ Talmud/Sanhedrin 57a .

Izveštaji koje nalazimo u Buhariju ne smatram u kompletu validnim, ali medju njima ima dosta onih koje možemo upotrebiti kao istorijske pomagače u pronalaženju prvobitnog razlaganja odredjenih ajeta. Oni izveštaji koji su kontradiktorni Allahovim rečima, odbacuju se i bespotrebni su. Sa ovim u vidu pominjem sledeći izveštaj koji po mom mišljenju totalno podržava Kuranske ajete i ono šta ovde u skladu sa rečima Kurana iznosim.

Tefsir Ibn Kethira pominje izveštaj koga beleži Buhari. Ibn Abbas koji je "rodjak" i jedan od ashaba Poslanika Muhameda (as) govori sledeće u vezi ovog ajeta ---->

"Menjali su i izvrnuli Allahove reči iako niko od Allahovih stvorenja ne može promeniti Allahove reči iz Njegove Knjige, oni su ustvari menjali i izvrtali njihovo vidljivo značenje. Wahb bin Muhabih je rekao, "Tora i Jevanđelja ostaju onako kakva su objavljena i ni jedno slovo u njima nije uklonjeno. Medjutim, ljudi su obmanuli druge sa dodacima i krivom interpretacijom, oslanjajući se na knjige koje su sami napisali."

Idemo na sledeći ajet iz Kurana ----->

"Ali, zato što su zavjet svoj prekršili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim učinili. Oni su riječi s mjesta na kojima su bile uklanjali, a dobar dio onoga čime su bili opominjani izostavili. I ti ćeš kod njih, osim malo njih, neprestano na vjerolomstvo nailaziti, ali im oprosti i ne karaj ih! – Allah, uistinu, voli one koji čine dobro."

~ K. 5:13,14

Reč koja je upotrebljena i prevedena kao "mesta" je reč "mawāḍiʿihi" koja može takodje značiti kontekst. Sa ovim u vidu jasno je kao i u prethodnim primerima da su oni menjali i kvarili kontekst svojim sopstevnim razlaganjem dodajući i oduzimajući po volji, izostavljajući mnoge delove kojima su bili opominjani i takav primer nalazimo i u 5:41. Takodje i ovde možemo upotrebiti Ibn Kethira koji ovo isto prepisuje njihovom krivom interpretacijom, nešto šta nije deo knjige.

U Suri 46:12 mi čitamo.... "Knjiga Musaova je bila putovođa i milost prije njega. A ovo je Knjiga na arapskom jeziku koja "nju" potvrđuje da bi opomenula one koji rade zlo i da bi obradovala one koji čine dobro."

Jasno je onda da je pre Muhameda (as) Tora bila validna reč Allaha koju je Kuran nazvao putovodja i milost i koji je nju u vremenu Muhameda(as) potvrdio.

U istorijskom Izveštaju Buharijevih hadisa, nalazimo jednu veoma zanimljivu situaciju izmedju Jevreja i Poslanika Muhameda(as) i način po kome je on njima sudio.

Prenosi Abdullah ibn Omer:

Došla je grupa Jevreja i pozvala je Allahovog Poslanika (as) na Quff, pa ih je u skladu sa ovim pozivom posetio u njihovoj školi.
Rekli su: O Abul Kasim, jedan od naših ljudi je učinio preljubu sa ženom; pa izreci presudu nad njima. Oni su postavili jastuk Allahovom Poslaniku (as) koji je tada seo na njemu i rekao: Donesite Toru. Pa je ona prema ovom zahtevu donešena. On je tada izvukao jastuk na kome je sedeo i stavio Toru na njemu govoreći: ja verujem u tebe i Onoga koji te je objavio.
Nakon toga je rekao: Donesite mi učenog među vama. Tada je jedan mladić doveden. Prenosioc je tada spomenuo ostatak tradicije kamenovanjem sličnu onoj koju prenosi Malik od Nafi '(br. 4431).

Referenca : Sunan Abi Dawud 4449
U knjizi referenca : Knjiga 40, Hadis 99
Engliski prevod : Knjiga 39, Hadis 4434

I ovaj izveštaj totalno objašnjava sledeće ajete ---->

"A otkud da oni traže od tebe da im sudiš kad imaju Tevrat, u kome su Allahovi propisi? Oni ni poslije presude tvoje ne bi bili zadovoljni jer nisu nikakvi vjernici "

~ K. 5:43

Dakle, u vremenu Muhameda (as) Tora je bila validna i on(as) ju je koristio kada bi sudio Sinovima Izraela. Danas imamo kao primer Masoretske spise koji su stari 200 godina pre nove ere i njihov sadržaj je identičan ovome kojeg danas čuvaju rabini.

Takodje sledeći primer iz Kurana potvrdjuje validnost Tore ---->
"Svaka hrana je bila dozvoljena sinovima Israilovim, osim one koju je Israil sam sebi zabranio prije nego što je Tevrat objavljen bio. Reci: "Donesite Tevrat pa ga čitajte, ako istinu govorite!".

~ K. 3:93

Ovde Kuran jasno potvrdjuje validnost Tore pozivajući se na nju kao svedoka uz tvrdnju Kurana da je sva hrana pre objavljivanja Tore, bila dozvoljena sinovima Izraela, osim one koju su oni sami sebi učinili zabranjenom i to nam govore izveštaji Tore, pre Mojsija(as).

Takodje je dobro da znamo da nisu svi Jevreji isti, već da i danas postoje oni koji na istinu upućuju i koji prema njoj pravedno sude.

"U narodu Musaovu ima ljudi koji na Istinu upućuju i koji prema njoj pravedno sude.

K. 7:159

Imajte u vidu da se Allah kune Torom i Gorom gde je ona objavljaljena(K. 52:1-4) i sopstevno načelo verovanja, i verujte u knjige.

Za završetak ove teme ostavljam vam ajete Kurana koje je i Ibn Abbas rodjak Poslanika(as) podržao, pa dobro razmislite da kojim slučajem ne iznosite laž na Allaha.

"Kazuj iz Knjige Gospodara svoga ono što ti se objavljuje, niko ne može izmijeniti riječi Njegove, pa ni ti; osim kod Njega, nećeš naći utočišta nikakva."

~K. 18:27

"Riječi Gospodara tvoga su vrhunac istine i pravde; Njegove riječi niko ne može promijeniti i On sve čuje i sve zna."

~ K. 6:115

A ako neko pokuša da ovo zaokruži kao pravilo koje okružuje samo Časni Kuran, podsećam vas na Ibn Abbasa, koji je jedan od ashaba i rodjak od Poslanika Muhameda(as), koji takodje potvrđuje ove ajete kada govori o menjanju Tevrata, objašnjavajući da su promena i dodavanja vezana samo za interpretaciju, a ne na same reči Allaha
Diwan

#257 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Nekad se čovjek zaboravi pa misli da kada saobraća sa ljudima naklonjenim vjeri, pa makar bili i na zabludi, da ima posla sa ljudskom vrstom, ali realnost nam uvijek baca u lice realitet života ….

Sam napor nekih pojedinaca ovdje i njihov konstantni pokušaj diskriminacije mene i svakoga drugog, a i onoga šta se piše, počev od jadnih i bijednih nalaženja mahane u pravopisu ( a Poslanik a.s. u njegovom učenju nepismen), pa do bolesnih kopanja po prošlim temama i postova sve u cilju da se dokaze nesto, pokazuje da je ova tema i teme itekako imaju trn u oku svima onima kojima je jedini cilj stanje status quo, stanje mraka, neznanja, zablude i laži po kojima žive i od koje žive.

Bolesni umovi i duse nemaju odgovor na konkretne postavljene teme, pa se služe niskostima, baš kao što su i mušrici oko Poslanika a.s. prozivali ga ludom, pjesnikom, a istovremeno ti isti mušrici i njihovi nasljednici po krvi i ideologiji nalaze Poslanika a.s. nepismenim u svojim učenjima i knjigama, ističući tu laž i činjenicu, kao nastavak propagande koju su sprovodili za Njegovog a.s. života.

Ne daju Mu a.s. mira ni nakon smrti, prijazujući ga nakaradno, pogrdno, ismijavajući suptilno kroz raznorazne predaje i tumačenja.

U njihovim neznabožačkim knjigama Poslanik a.s. je nepismen, i ljudi niskog morala i karaktera će braniti tu nepismenost i podržavati je, i pored neistinosti, jer nije cilj istina, nego laž, oni će podržavati laž o spavanju Poslanika a.s. sa djevojćicom od 9 godina, pored toga što je laž.

Uglavnom, psi laju karavani prolaze …
Diwan

#258 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Odlična tekst na temu o abdestu:
The Purpose of Wudu

“O you who believe, when you get up to observe the Salat, you shall wash your faces and your arms to the elbows, and wipe your heads and your feet to the ankles.” 5:6

This is the ablution decreed in the Quran. It consists of four simple steps:
1– Wash the face
2– Wash the arms to the elbows
3– Wipe the head
4– Wipe the feet to the ankles.

But is this the ablution that is performed by 99% of Muslims today?

The answer is no!

In spite of this very clear command in the Quran, the majority of Muslimstoday perform their ablution in a different way. The ablution they perform is taken from the “sunna” (methods of the Prophet).

They follow an ablution which they believe is how the prophet Muhammad performed. In addition to the four steps prescribed in the Quran, they also wash the hands to the wrists, the mouth, the nose (nostrils), the ears, and the neck.

They argue that since “Al-Nazafah min al-Imaan” or (cleanliness is an attribute of good faith), as their hadith says, then the more steps one performs to achieve better cleanliness is encouraged.

Performing these additional steps in ablution, none of which are in theQuran, compels us to ask the following questions:

1- Is it conceivable that the Prophet whom we are told in the Quran was a “fine example” for the believers (33:21), and who was commanded very firmly by God to follow only what was revealed to him (46:9 and 10:15), has in fact disregarded the Quranic ablution and devised his own version of ablution?

2- And if the Prophet devised a different method for ablution, would that mean that the ablution prescribed in the Quran by God is inadequate? Has the Prophet in fact devised a better method of ablution?

3- All this ultimately leads to the crucial question: is physical cleanliness the main purpose and aim of ablution after all?

The only answer to the first and second questions must be the negative. The Prophet could never have devised or followed a different format for ablution than what God gave him in the Quran.

As to the third question one must pose and reflect on the following thoughts:

If the primary purpose of ablution was in fact cleanliness why did God not command us to wash under our arms (arm pits), or our private parts, or better still to take a bath? Surely those parts of our body are more in need of washing than ones face! If the primary purpose of ablution was cleanliness why did God only say “wipe your heads” and not “wash your heads”? Surely, wiping the head does not properly clean it!

The obvious and rational answer to these questions is that the purpose of ablution cannot be primarily for physical cleanliness. Ablution is nothing more than a simple command from God to test our obedience. Are we going to obey God in four simple steps or will the devil dupe us into changing God’s command?

This test is in fact identical to the test given to Adam and Eve with regards to the forbidden tree. Why did God place the forbidden tree among all the others and warn Adam not to eat its fruit? Obviously there was nothing wrong with the fruit of the tree because when Adam and Eve ate its fruit no physical harm befell them, however Adam and Eve failed in the simple test of obedience to God. The devil tricked them exactly in the same way he is tricking millions of Muslims today into disobeying the simplest of God’s commands!

Satan’s tricks are always the same, God Almighty has warned us that the devil will entice us with lies and illusions. In the case of Adam, the devil tricked him into believing that the fruit of the forbidden tree is better than the others saying:

“O Adam let me show you the tree of eternity and unending kingship“ 20:120

Similarly, in the case of ablution the devil has enticed the millions into believing that there is a better way than the one prescribed by God! To make it more convincing, he has tricked us into believing that the Prophet followed the “improved ablution“! In reality the Prophet is innocent of all these fabricated lies ascribed to him. There is no doubt whatsoever that the Prophet must have followed God’s commands in the Quran by the letter without altering them.

If cleanliness was the issue exploited by Satan to instill his poison, we find that God has given us sufficient indications in the Quran to confirm that ablution is merely a test of obedience and not a matter of cleanliness, they are:

First: The parts of the body addressed in the Quranic ablution (5:6) are not the parts of the body that need cleansing the most (under the arm pits and private parts are more in need of frequent cleansing).

Second: Why did God command us to wash the faces and arms but only wipe the heads? Since wiping the head does not really clean it, it must be taken as another indication from God to confirm that physical cleanliness is not the main issue, and that obeying God’s simple commands is the real issue and test.

Third: The third confirmation is found in the following verse:
“………… if you are ill or travelling, or you had urinary or fecal-related excretion, or physically contacted the women, and you cannot find water, you shall observe “Tayammum” (dry ablution), by touching clean dry soil, then wiping your faces and hands therewith.” 4:43
The very important observation here is that the one who has just been to the toilet or has just had sex with his/her spouse really needs to wash their private parts and not the face and hands! However, and in the absence of water, the command from God is to wipe the face and the hands in dry ablution (which obviously will not clean the private parts). Once again this confirms that the whole issue of ablution is not one of physical cleanliness, but simply a test of obedience.

Sadly, this is the route taken by millions of Muslims throughout the world. Not only do they add their own innovations to God’s simple commands, but they also add the most ridiculous conditions possible. Some will tell you that if the water slides from your elbow to your wrist that your ablution is void, and that the correct method is for the water to slide in the opposite direction! Others will quote hadith stipulating ridiculous things like the importance of sneezing upon waking up, and the method of sneezing .. etc!
arzuhal

#259 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

:kiss:

Image
arzuhal

#260 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: "Moji sljedbenici će od tragova abdesta na Sudnjem danu doći sa bijelim oznakama na čelu i bijelim rukama i nogama. Zato, ko je od vas u stanju prati i više od onoga što se pere za abdest, neka pere."

Sahih hadis (Buharija, 136; Muslim, 246)
arzuhal

#261 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Prenosi se od Ebu-Umame, radijallahu anhu, da je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, uzeo je abdest, pa je umio lice tri puta, oprao ruke (iznad laktova) tri puta i potrao glavu, a potom rekao:'Uši su dio glave.'

Sahih hadis (Tirmizi, 37)
zagortenej

#262 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Muslim : Knjiga 40 : Hadis 6847

Ovaj hadis prenosi Ibn Abbas: Božiji Poslanik a.s. je održao slijedeći govor:

"O ljudi, Allah će vas okupiti bose, gole i neobrezane (i tada je naveo ajet iz Kur'ana): „Kao što smo počeli prvo stvaranje, ponovićemo ga. Obećanje je na Nama. Uistinu, Mi ćemo biti Izvršitelji.“ I prva osoba koja će biti obučena na Sudnjem danu bice Ibrahim a.s. i pazite! Neke osobe iz mog umeta biće dovedene i stavljene na lijevu stranu i ja ću reći: Gospodaru, to su moji drugovi, i biće rečeno:“ Ti ne znaš šta su oni radili poslije tebe“, i ja ću reći ono što je rekao dobri rob Isa a.s.: “ I bio sam nad njima svjedok dok sam bio među njima. Pa pošto si mi smrt dao, bio si Ti Taj koji ih je nadzirao, a Ti si nad svakom stvari Svjedok.(5.117-118). i biće mu rečeno: Oni su se uporno okretali na svojim petama otkako si ih napustio.“
U hadisu koji je prenesen preko Wakija i Muaza ima i rečenica: „Ne znaš koje su sve nove stvari dodavali (u vjeru).
zagortenej

#263 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Buharija i Muslim, prenose od Enesa ibn Malika da je Allahov Poslanik,s.a.v.s., rekao: ”Do Havda će doći neki od mojih ashaba. Kad ih ugledam i kad mi se približe bit će otrgnuti od mene, pa ću ja reći:’ Gospodaru, moji drugovi, moji drugovi’, pa će mi se reći: ‘Ti ne znaš šta su oni poslije tebe radili'“. U drugoj predaji stoji: ”Doći će neki ljudi iz moga ummeta…“,a na kraju tog hadisa:”…pa ću ja reći:'Daleko bio onaj koji je mijenjao vjeru poslije mene'“
arzuhal

#264 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:Buharija i Muslim, prenose od Enesa ibn Malika da je Allahov Poslanik,s.a.v.s., rekao: ”Do Havda će doći neki od mojih ashaba. Kad ih ugledam i kad mi se približe bit će otrgnuti od mene, pa ću ja reći:’ Gospodaru, moji drugovi, moji drugovi’, pa će mi se reći: ‘Ti ne znaš šta su oni poslije tebe radili'“. U drugoj predaji stoji: ”Doći će neki ljudi iz moga ummeta…“,a na kraju tog hadisa:”…pa ću ja reći:'Daleko bio onaj koji je mijenjao vjeru poslije mene'“
:thumbup: :kiss:

Istinu je rekao Allahov poslanik, salavatullahi alejhi we selamuhu!
zagortenej

#265 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Mubarek b. Fudale prenosi od Hasana el-Basrija(642–728) da je rekao: ''Da neko od onih koji su živjeli u prvoj generaciji muslimana danas bude proživljen, ništa od islama ne bi prepoznao.'' Nakon toga je stavio svoju ruku na obraz, pa dodao: 'Osim ovih namaza.''' (Grupa učenjaka, Ed-Durerus-sennijje fil-edžvibetin-nedždijje, 17/107.)
zagortenej

#266 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote:Buharija i Muslim, prenose od Enesa ibn Malika da je Allahov Poslanik,s.a.v.s., rekao: ”Do Havda će doći neki od mojih ashaba. Kad ih ugledam i kad mi se približe bit će otrgnuti od mene, pa ću ja reći:’ Gospodaru, moji drugovi, moji drugovi’, pa će mi se reći: ‘Ti ne znaš šta su oni poslije tebe radili'“. U drugoj predaji stoji: ”Doći će neki ljudi iz moga ummeta…“,a na kraju tog hadisa:”…pa ću ja reći:'Daleko bio onaj koji je mijenjao vjeru poslije mene'“

Allah i Poslanik a.s. su rekli Istinu:
I reći će Poslanik: “O Gospodaru moj! Uistinu, moj narod je držao ovaj Kur’an napuštenim (besmislicom)!”25:30
arzuhal

#267 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Još su tada ljudi bili već oslabili, a gledaj nas danas đe smo: samo Iblis se zikri a šejtani se spominju svako malo, a Allah malo ili nikako, da nam se Allah smiluje i da nas uputi, amin!
arzuhal

#268 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
arzuhal wrote:

Allah i Poslanik a.s. su rekli Istinu:
I reći će Poslanik: “O Gospodaru moj! Uistinu, moj narod je držao ovaj Kur’an napuštenim (besmislicom)!”25:30
Tako je! :thumbup:

Sadeqa-llahu rabbune-l-e'ala!

Sadeqa resulullah, sallallahu alejhi we selem!
zagortenej

#269 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Kad ti dođu munafici, kažu: "Svjedočimo da si uistinu ti poslanik Allahov." A Allah zna da si ti uistinu poslanik Njegov i Allah svjedoči da su licemjeri doista lažovi.(63:1)
arzuhal

#270 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:Kad ti dođu munafici, kažu: "Svjedočimo da si uistinu ti poslanik Allahov." A Allah zna da si ti uistinu poslanik Njegov i Allah svjedoči da su licemjeri doista lažovi.(63:1)

:sax:
arzuhal

#271 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Tako i treba: Kur'an, pa hadis Allahovog miljenika, pa hadisi i predaje od velikana kao što je bio Hasan el-Basri, radijallahu anhu, pa onda pouka i nasihati pobožnih i učenih... :thumbup:

Kako si ti ono dobro rek'o bio za imame i učenjake hadisa kao što su Buharija, Muslim, Tirmizija, Ebu Davud, Nevevi i ostali, rahmetullahi alejhim: cijenjeni alimi :-D
zagortenej wrote:
- Imam El-Buhari, u svome Sahihu, 6/253, na osnovu citiranog hadisa naslovio je poglavlje: "Ubijanje haridžija nakon uspostave argumenta protiv njih".

- Ebu Davud, 4/243, naslovio je: "Ubijanje haridžija".

- Isto je naslovio imam Darimi, 2/175, u svojim Sunenima.

- Imam Ibn Madže u svojim Sunenima, 1/59, naslovio je poglavlje: "Šta se navodi o haridžijama".

- Imam Ibn Ebi Šejbe, u Musannefu, 7/552, prije citiranog hadisa naslovio je: "Šta se navodi o haridžijama".

- Šejhul-islam imam En-Nevevi (koji je bio eš‘airijske akide, a Džeko Sami polomi i ruke i noge braneći ovaj akaidski pravac) na osnovu citiranog hadisa u Muslimovom Sahihu naslovio je poglavlje: "Šta se navodi o haridžijama i njihovim svojstvima". (Vidjeti: El-Minhadž, 8/133)

Dakle, svi učenjaci i imami hadisa, izuzimajući spec. Džeku Samija, shvatili su da se citirana predaja, zaista, odnosi na haridžije.
Svi ovi cijenjeni alimi su živjeli prije pojave Ibn Abdulvehaba i normalno je da su tumačili hadise o Nedždu prema onome što se dešavalo u njihovo vrijeme, ali sad se vidi da se ti hadisi odnose na vehabije, baš sve se uklapa.
http://forum.klix.ba/zastitimo-poslanik ... l#p8601384

:kiss: :thumbup:
Connaisseur Karlin

#272 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Connaisseur Karlin »

Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:Da li ti, Diwane, u izlaganju te svoje neke religije - u kojoj je džaiz puno pominjati Iblisa i šejtane a manje Allaha Uzvišenog, što više vrijeđati one koji vjeruju i ponižavati učenjake - za sve što pričaš i za sve što tumačiš sobom a tiče se ajeta iz Kur'ana, imaš direktnu podršku u tome nekoga od Ehli-bejta, da li si ti to znanje i to tumačenje uzeo i naučio od nekoga ko je Ehli-bejt, i ako jesi - od koga, ko te naučio, čija si predavanja slušao ili čija si djela čitao, to se mora obznaniti, islam nije tajna, to se ne krije, navodio si razne učenjake pojedinačne, stavljao si razne klipove sa raznim predavačima - jesu li oni članovi Ehli-bejta?

Ili ti smatraš da sam možeš tumačiti Kur'an i kur'anske ajete, pa pozivaš i druge da to čine, da sami tumače ajete i uzimaju pouku, na svoju ruku, svojom pameću, svojim znanjem i iskustvom?
Diwan wrote: Ponavljam, to je ono što misle i uče vehabije i drugi koji su tumačili Kur'an po svojoj pameti, a prijevod je tumačenje, pa tako imamo tumačenje Korkuta, Yusufa Alija, Durakovića, Karića, Khalife, Pickthall-e i mnogih drugih koji su tumačili Kur'an bez znanja i svjetla, neočišćeni, jer Bog kaže da Kur'an mogu dotaknuti samo Čisti, i onda imamo situaciju krajnjeg nerazumjevanja, manipulacije i pogrešnog vjerovanja, koju ti i tebi slični kao krajnji konzumenti uzimaju zdravo za gotovo, ali ne kao originalnu vjeru i tumačenje, već kao tešku zloupotrebu, najlošiju kopiju, toliko lošu da čak nema ništa sa originalom.

Nema Kur'ana bez tumača, a nema tumača bez Ehli Bejta a.s. Period.
http://forum.klix.ba/islam-novi-pogledi ... #p12235709
Aruhal,imam pitanje u vezi Ehli Bejta :-D

Sije i suni drugacije klasificiraju clanove Ehli Bejta? Zasto je njihvova uloga, u vezi Kurana, vazna sijama? Diwan je ocigledno sija,a nisam skuzila ko su Cisti , a koji mogu dotaknuti Kuran , he he he :D
Azulah,ponvljam pitanje,mozda nisi vidio , hvala :-D
zagortenej

#273 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:Još su tada ljudi bili već oslabili, a gledaj nas danas đe smo: samo Iblis se zikri a šejtani se spominju svako malo, a Allah malo ili nikako, da nam se Allah smiluje i da nas uputi, amin!
da, u prvih 30 god. nakon Poslanikove a.s. smrti prva generacija muslimana je prolila toliko bratske krvi da je to nezapamćeno. od preuzimanja vlasti od strane Ebu Bekra i kompanije, pa tjeranja ljudi na silu da prihvate njegovu vlast (poznatiji kao ratovi protiv otpadnika), ubijanja onih koji nisu htjeli, nasilnog osvajanja novih teritorija, Osmanovog nepotizma, njegovog ubistva od strane ebu Bekrovog sina, pobune protiv hz Alije od strane Aiše, Talhe i kompanije (oko 30 000 mrtvih, bitka kod deve), pobune Muavije protiv hzr Alije (bitka kod siffina, oko 70 000 mrtvih), ubistva Poslanikovih unuka hzr Hasana i Husejina i većine njegove časne porodice.... sve su ovo uradili MUSLIMANI, niko sa strane.

je li to naaajbolja generacija koja se pojavila? jesu li oni uzor?

a sad su ljudi kao loši, a tad su bili mašala? :-)

aaa, bitno je klanjati, obaviti hadždž i ostale obrede, širiti islam, ostalo će Allah oprostiti...
zagortenej

#274 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:Tako i treba: Kur'an, pa hadis Allahovog miljenika, pa hadisi i predaje od velikana kao što je bio Hasan el-Basri, radijallahu anhu, pa onda pouka i nasihati pobožnih i učenih... :thumbup:

Kako si ti ono dobro rek'o bio za imame i učenjake hadisa kao što su Buharija, Muslim, Tirmizija, Ebu Davud, Nevevi i ostali, rahmetullahi alejhim: cijenjeni alimi :-D
zagortenej wrote:
- Imam El-Buhari, u svome Sahihu, 6/253, na osnovu citiranog hadisa naslovio je poglavlje: "Ubijanje haridžija nakon uspostave argumenta protiv njih".

- Ebu Davud, 4/243, naslovio je: "Ubijanje haridžija".

- Isto je naslovio imam Darimi, 2/175, u svojim Sunenima.

- Imam Ibn Madže u svojim Sunenima, 1/59, naslovio je poglavlje: "Šta se navodi o haridžijama".

- Imam Ibn Ebi Šejbe, u Musannefu, 7/552, prije citiranog hadisa naslovio je: "Šta se navodi o haridžijama".

- Šejhul-islam imam En-Nevevi (koji je bio eš‘airijske akide, a Džeko Sami polomi i ruke i noge braneći ovaj akaidski pravac) na osnovu citiranog hadisa u Muslimovom Sahihu naslovio je poglavlje: "Šta se navodi o haridžijama i njihovim svojstvima". (Vidjeti: El-Minhadž, 8/133)

Dakle, svi učenjaci i imami hadisa, izuzimajući spec. Džeku Samija, shvatili su da se citirana predaja, zaista, odnosi na haridžije.
Svi ovi cijenjeni alimi su živjeli prije pojave Ibn Abdulvehaba i normalno je da su tumačili hadise o Nedždu prema onome što se dešavalo u njihovo vrijeme, ali sad se vidi da se ti hadisi odnose na vehabije, baš sve se uklapa.
http://forum.klix.ba/zastitimo-poslanik ... l#p8601384

:kiss: :thumbup:
kad sam bio dijete vjerovao sam da postoje čarobnjaci, dobre vile, krilati konji, danas više ne :wink:
ali neki ljudi nikad ne odrastu, ne mogu sebi priznati da su bajke izmišljene.
arzuhal

#275 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:
Azulah,ponvljam pitanje,mozda nisi vidio , hvala :-D
Ne, vidio sam, excusez-moi mademoiselle, ali mislim da nisam ja osoba koju to trebaš pitati, ne mogu ti to odgovarati iz ugla nekog šiije ili iz Diwanovog ugla jer, ako bi ga i nazvali "šiijom" za potrebe ove kratke prepiske, on i nije baš da je i u okvirima nama poznatog šiitskog učenja, on je slobodna ptica, nesputan okovima tradicije... :-D

Tako da ti ja na to ne bih znao dati pravi odgovor :)
Post Reply