Ne znam tebi iz usta udara zavist i mrznja,imal ijedan hrvat da nije pogani latin,batko moj ne vrijedi s tobom raspravljat,ja ti govorim o zivim ljudima sa kojima mozes pricati,koji ce ti reci istinu ali ha ja viko ha vo riko tebi je isto,pricam sa jednim komadantom sedme m. koji mi je komsija prica mi stvari od kojeh se sje... kad skontam kakva je to sve bila prljava politicka igra,dzaba kad ti se ne moze u glavu usadit ono za sta ima dokaza zivih kako cu ti objasnit situaciju koja je mogla biti.........Ma nije el dzihad ratovao na tom ratistu,pa nije bilo 10000000 hiljada pripadnika,sve akcije koje su uradili su bile uspjesne,ali pazi sve i jedna,2. operacija kod viteza je uspjela,ali su se morali povuc zato sto abih,druge jedinice nisu drzale polozaje(to je jedino povlacenje ali ne njihovom krivicom).........Pa uzeo se jedan dobar prostor u srednjoj Bosni,pravo je cudi kako smo uspjeli na dva fronta ratovati uprkos svim preprekama,i u domacoj politici a i vanjski faktori i jos smo uspjeli oslobodit kolko je bilo sudjeno,dzaba Vitez se mogo i trebo uzet,isto ko i Zepce sto nije pitaj aliju i njofru,iznenadio bih se kad bi ti reko da je jos bosnjackih gradova moglo biti jace napadnuto od srba ali nije............nije to samo jednostrano ima tu zavrzlama da pricas mjesecima.........melac wrote:Čuj na čemu zasnivam, pa tu sam proveo rat, i kada su počela koškanja i sve to sranje, eto na čemu. Dokumenti i stenogrami mi nisu potrebi, jer znam šta se dešavalo.mirza11 wrote:Izvini a na cemu percepiras svoje vidjenje o tome,koliko imas dokumenata,stenograma,s koliko ljudi si pricao o ratu u srednjoj b. i da li si uopste bio...........prvo znas li ti da smo mi 92. usli u Kiseljak...ne vjerujes,ja cu ti dovesti 50 hrvata i 50 bosnjaka da ti potvrde,zepce 95. el dzihad trebo udarit,sto nije pitaj Aliju,sto se tice Viteza mislim da je naivno da kazes da nije posrijedi bio dogovor izmedju poglavara..........
Za Kiseljak to baš i nije istina, možda je posrijedi propaganda, ja ne znam, ali stvari su bile ovakve. Ima u Kiseljaku selo Duhri i tu je živjelo 200-300-400 ljudi, uglavnom Bošnjaci-muslimani, i ti su se ljudi pobunili, i vrlo brzu su se predali, za nekoliko dana, i to ti je sav ulazak ABiH u Kiseljak, ovo što je bili su slabo naoružani mještani i ktomu još malobrojni, jedino lijepo u svemu tome je bilo što je vrlo malo ljudi stradalo.
El DŽihad je udarao, ali uzalud, ti su ljudi bezveze ginuli, ni teren nisu poznavali, a možda si, nažalost i upoznat, kako se ljudi brane koji su u okruženju i koji brane svoju ženu i djecu, to je sasvim neka druga borba.
Ako je za Vitez bio dogovor, zažto se onda toliko napadalo i bez veze silan narod izginu!!!
P.S. Mojne nime šatre...
Bihać / V Korpus A RBiH
-
mirza11
#251 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
- jutarnji
#252 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
I tako, od 5 korpusa pred Banjalukom dosli ste do 7 muslimanske pred Vitezom.

-
Tomo82
#253 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
[/quote]Ne znam tebi iz usta udara zavist i mrznja,imal ijedan hrvat da nije pogani latin[/quote]
Šta je to neka nova uvreda za hrvate, pogani latini?
Nikada čuo do sada.... Objasni, što to znači?
Šta je to neka nova uvreda za hrvate, pogani latini?
Nikada čuo do sada.... Objasni, što to znači?
-
melac
#254 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Pajdo, nemoraš svoju mržnju meni podmetati, da se izjednačimo, ti i ja smo miljama udaljeni.mirza11 wrote:Ne znam tebi iz usta udara zavist i mrznja,imal ijedan hrvat da nije pogani latin,batko moj ne vrijedi s tobom raspravljat,ja ti govorim o zivim ljudima sa kojima mozes pricati,koji ce ti reci istinu ali ha ja viko ha vo riko tebi je isto,pricam sa jednim komadantom sedme m. koji mi je komsija prica mi stvari od kojeh se sje... kad skontam kakva je to sve bila prljava politicka igra,dzaba kad ti se ne moze u glavu usadit ono za sta ima dokaza zivih kako cu ti objasnit situaciju koja je mogla biti.........Ma nije el dzihad ratovao na tom ratistu,pa nije bilo 10000000 hiljada pripadnika,sve akcije koje su uradili su bile uspjesne,ali pazi sve i jedna,2. operacija kod viteza je uspjela,ali su se morali povuc zato sto abih,druge jedinice nisu drzale polozaje(to je jedino povlacenje ali ne njihovom krivicom).........Pa uzeo se jedan dobar prostor u srednjoj Bosni,pravo je cudi kako smo uspjeli na dva fronta ratovati uprkos svim preprekama,i u domacoj politici a i vanjski faktori i jos smo uspjeli oslobodit kolko je bilo sudjeno,dzaba Vitez se mogo i trebo uzet,isto ko i Zepce sto nije pitaj aliju i njofru,iznenadio bih se kad bi ti reko da je jos bosnjackih gradova moglo biti jace napadnuto od srba ali nije............nije to samo jednostrano ima tu zavrzlama da pricas mjesecima.........
Ja ne znam tko je tebi što pričao, ali to nije istina, u Kiseljak ABiH nikada za vrijeme jebenog rata nije ušla, da li je mogla? ja mislim da NE tako lako kako si ti misliš da je mogla. I ne trebaju meni nikakvi dokazi o tome što se zbilo na području Kiseljaka, Kreševa i Fojnice za vrijeme rata, cijelo to vrijeme samo proveo tu, pazi, bio cijelo vrijeme rata na tom području.
O tome kako je ABiH uspjela voditi rati na dvije strane? Time ti želiš povući temu o nečemu drugome, a već sam je dovde odvukao daleko ( ali me povukla tvoja izjava ).
O političkim dogovorima ne bih, ali ti govorim kakvo je stanje bilo na terenu, ABiH nije mogla uči u Kiseljak tek tako, bez teški gubitaka sigurno nije mogala.
Što se tiče tog odreda nije on baš tako uspješan, da su ljudi bili hrabri, istina, ali nisu baš toliko uspješni bili.
Što se tiće toga kao je ABiH uspjela ratovati u takvoj situaciji je nešto što je izvanredno za jedne, ali kao što kaže ona poslovica "dok se nekome ne smrkne, drugom se ne svane", i još k tome slabo naoružana. Ali ti se zapitaj tko je u Kiseljaku u januaru 93 ratovao na dvije strane.
- jutarnji
#255 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Bilalovac?melac wrote:jak ABiH nikada za vrijeme jebenog rata nije ušla
Ko?melac wrote:Ali ti se zapitaj tko je u Kiseljaku u januaru 93 ratovao na dvije strane
-
melac
#256 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Da Bilovac da, ali u Kiseljak ne. Bilalovac je dio općine Kiseljak i jedni 10-tak kilometara udaljen od Kiseljaka, ali njabliže Kiseljaku je ABiH bila u Duhrima, jedno 1-2 kilometra.jutarnji wrote:Bilalovac?melac wrote:jak ABiH nikada za vrijeme jebenog rata nije ušlaKo?melac wrote:Ali ti se zapitaj tko je u Kiseljaku u januaru 93 ratovao na dvije strane
- jutarnji
#257 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Ma ja, dobro to...nego, ko je ratovao u Kiseljaku na dvije strane AD 1993?
-
melac
#258 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
kraljević Marko i Musa Kesedžija.jutarnji wrote:Ma ja, dobro to...nego, ko je ratovao u Kiseljaku na dvije strane AD 1993?
- jutarnji
#259 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Ozbiljno te pitam.melac wrote:kraljević Marko i Musa Kesedžija.jutarnji wrote:Ma ja, dobro to...nego, ko je ratovao u Kiseljaku na dvije strane AD 1993?
-
melac
#260 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Ovo je bilo test pitanje za Mirzu da vidim koliko zna o stvarnom stanju u Kiseljaku u to vrijeme, pošto mi puca neke priče i kada mu ja kažem kako je bilo, naziva me nacionalistom i osobom punom mržnje, po njemu, znaš već prema kome, ali si me ti prokužio rano, ionako bih na kraju mu rekao kao je bilo.jutarnji wrote:Ozbiljno te pitam.
-
vuk1975
#261 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
pa OSA neki dogadjaji su i bili iz zanrova naucne fantastike u proslom ratu,a sto se u globalu tice neznam neka dogadjanja sa Hrvatske strane od 1992 decembra mjeseca a prije tog datuma sam dobro upucen u situaciju u Hrvatskoj,jedan od ljudi koji mi je bio zapovjednik je i Miljenko Filipovic ,Zeljko Glasinovic.Samo bi reko ovo a sta je to neko mogao ocekivati od armije bih ,armije koja nije imala ni artiljeriski puk na kraju rata kako bog zapovjeda,i sta je ta armija mogla zauzet sa 40 -50 tenkova kolikoje imala,najveci uspjeh te armije je da smo se kako tako odbranili i opstali na ovim prostorima,jer ima ona stara ,prezivi da bi se sutra mogao boriti.
-
Crvena Tifoza
#262 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Ima i ona " Ne potpisuj Alija, nece past vinarija" (vinarija - velmos, jedno od uporista gdje su gacani drzali liniju)zambaklija wrote:vuk1975 wrote:.hrvatske jedinice najvise su se bojale izaci na liniju sa gacanima oni su za nji bili sudnji dan, a i reci cu vam zasto jer su gacani bili vece ustase od njih samih,kad gacani izadju na liniju pjesma pocinje ovako .nad serica dvije grede ustaski se barjak vije,i jebiga hrvati se izgube nista im n ije jasno heheheheheheh.
e ovo me pravo nasmija ali u pozitivnom smislu,volio bi više čuti o ovom
A u ljeto '93 su Gacanima na megdan izasli zagrebacki "Tigrovi". Masakar su nad njima napravili. Tigrovi nisu znali put, pa su upali na nisan, u tih "dvajes' metara".
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#263 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
E, hebiga, bilo je tako do Dretelja, Heliodroma i drugih "odgojnih centara za 'rvacko cviche".dr trocki wrote:Za nase Gacane i Fazlagica-kule vjecna slava za nasu borbu i stvar.
-
eduscho
#264 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Pitao bog Slobu, Franju i Aliju koju ce zelju da im ispuni? Kaze Slobo dabogda nestali svi Hrvati. Ti Franjo, neka nestanu svi Srbi, rece on. A ti Alija - o boze ispuni im zelje!!!
Naravno ovo je imaginarni Alija, za pravog /sjeme mu se zatrlo/ se zna koliko je volio svoje krdo...
Pozdrav dragi moji!!!
Naravno ovo je imaginarni Alija, za pravog /sjeme mu se zatrlo/ se zna koliko je volio svoje krdo...
Pozdrav dragi moji!!!
-
dr trocki
#265 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Znaci da je ipak tocno ,da so ondasnji Hrvati bez obzira na vjeru bili jedinstveni.Ima Bosne_Bice Bosne wrote:E, hebiga, bilo je tako do Dretelja, Heliodroma i drugih "odgojnih centara za 'rvacko cviche".dr trocki wrote:Za nase Gacane i Fazlagica-kule vjecna slava za nasu borbu i stvar.
Dok je njih bice i nas.
-
zonbirile
#266 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
joj ljudi naprđivanja za davno dogovornu i unapred raspoređenu teritoriju i hajvane na njoj.
- osa
#267 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
s pocrtanim dijelom posta pogodio si u meritum stvari i sve rekao, treba biti s obe noge na zemlji i realno procijenjivati situacije, a ne u stilu" mogli smo a nismo htjeli, mogli smo ali nisu dali, mogli smo.....".vuk1975 wrote:pa OSA neki dogadjaji su i bili iz zanrova naucne fantastike u proslom ratu,a sto se u globalu tice neznam neka dogadjanja sa Hrvatske strane od 1992 decembra mjeseca a prije tog datuma sam dobro upucen u situaciju u Hrvatskoj,jedan od ljudi koji mi je bio zapovjednik je i Miljenko Filipovic ,Zeljko Glasinovic.Samo bi reko ovo a sta je to neko mogao ocekivati od armije bih ,armije koja nije imala ni artiljeriski puk na kraju rata kako bog zapovjeda,i sta je ta armija mogla zauzet sa 40 -50 tenkova kolikoje imala,najveci uspjeh te armije je da smo se kako tako odbranili i opstali na ovim prostorima,jer ima ona stara ,prezivi da bi se sutra mogao boriti.
-
Ne pada mi na pamet
#268 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Sto je moglo-moglo. Cetnici me podsjecaju na svabe 1945 kad su borili do zadnjeg sa rusima i predavali se amerima. Nisu ni jedni ni drugi bili ludi, znaju gdje su vise zla nanijeli.osa wrote:s pocrtanim dijelom posta pogodio si u meritum stvari i sve rekao, treba biti s obe noge na zemlji i realno procijenjivati situacije, a ne u stilu" mogli smo a nismo htjeli, mogli smo ali nisu dali, mogli smo.....".vuk1975 wrote:pa OSA neki dogadjaji su i bili iz zanrova naucne fantastike u proslom ratu,a sto se u globalu tice neznam neka dogadjanja sa Hrvatske strane od 1992 decembra mjeseca a prije tog datuma sam dobro upucen u situaciju u Hrvatskoj,jedan od ljudi koji mi je bio zapovjednik je i Miljenko Filipovic ,Zeljko Glasinovic.Samo bi reko ovo a sta je to neko mogao ocekivati od armije bih ,armije koja nije imala ni artiljeriski puk na kraju rata kako bog zapovjeda,i sta je ta armija mogla zauzet sa 40 -50 tenkova kolikoje imala,najveci uspjeh te armije je da smo se kako tako odbranili i opstali na ovim prostorima,jer ima ona stara ,prezivi da bi se sutra mogao boriti.
Iskreno sumnjam da je i jedna borba izmedju ABiH i "VRS" bila dogovorena, to mi vise lici na srpsku propagandu, jer ne moze "nebeski narod" izgubiti bitku, a kamoli rat.
Mogli bi cak uraditi spisak bitki pa da vidimo koliko tu ima istine?
-
mirza11
#269 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
dobra idejaNe pada mi na pamet wrote:Sto je moglo-moglo. Cetnici me podsjecaju na svabe 1945 kad su borili do zadnjeg sa rusima i predavali se amerima. Nisu ni jedni ni drugi bili ludi, znaju gdje su vise zla nanijeli.osa wrote:s pocrtanim dijelom posta pogodio si u meritum stvari i sve rekao, treba biti s obe noge na zemlji i realno procijenjivati situacije, a ne u stilu" mogli smo a nismo htjeli, mogli smo ali nisu dali, mogli smo.....".vuk1975 wrote:pa OSA neki dogadjaji su i bili iz zanrova naucne fantastike u proslom ratu,a sto se u globalu tice neznam neka dogadjanja sa Hrvatske strane od 1992 decembra mjeseca a prije tog datuma sam dobro upucen u situaciju u Hrvatskoj,jedan od ljudi koji mi je bio zapovjednik je i Miljenko Filipovic ,Zeljko Glasinovic.Samo bi reko ovo a sta je to neko mogao ocekivati od armije bih ,armije koja nije imala ni artiljeriski puk na kraju rata kako bog zapovjeda,i sta je ta armija mogla zauzet sa 40 -50 tenkova kolikoje imala,najveci uspjeh te armije je da smo se kako tako odbranili i opstali na ovim prostorima,jer ima ona stara ,prezivi da bi se sutra mogao boriti.
Iskreno sumnjam da je i jedna borba izmedju ABiH i "VRS" bila dogovorena, to mi vise lici na srpsku propagandu, jer ne moze "nebeski narod" izgubiti bitku, a kamoli rat.
Mogli bi cak uraditi spisak bitki pa da vidimo koliko tu ima istine?
- revolver amidza
#270 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
@melac,hoćeš reći da je hvo kiseljaka u januaru 93 ratovao na dva fronta,u smislu protiv armije bih i vrs-a?
pa i mala djeca znaju da je kiseljak za vrijeme rata bio najveći švercerski punkt u bih,gdje su se radile transakcije i trgovine od ljudi za one koji su nalazili vezu pa iz sarajeva preko ilidže via kobiljača išli za kiseljak,pa štab un-a i šverc svim i svačim humanitarna pomoć svakojake vrste,milioni maraka su se obrnuli u kiseljaku,niti jedna granata srpska niti metak niti ispaljen za svo vrijeme rata po kiseljaku i ti želiš reći da se hvo borio na 2 fronta,jeste ali protiv armije bih u bilalovcu i tamo prema visokom i fojnici,..kasnije ću nakon rata čuti od jednog tvog zeme,da je nakon ultimatuma koji je nato dao srbima da teško oružje izmjeste nekih 20km od sarajeva,dio toga našao mjesto i kod vas,..
pa i mala djeca znaju da je kiseljak za vrijeme rata bio najveći švercerski punkt u bih,gdje su se radile transakcije i trgovine od ljudi za one koji su nalazili vezu pa iz sarajeva preko ilidže via kobiljača išli za kiseljak,pa štab un-a i šverc svim i svačim humanitarna pomoć svakojake vrste,milioni maraka su se obrnuli u kiseljaku,niti jedna granata srpska niti metak niti ispaljen za svo vrijeme rata po kiseljaku i ti želiš reći da se hvo borio na 2 fronta,jeste ali protiv armije bih u bilalovcu i tamo prema visokom i fojnici,..kasnije ću nakon rata čuti od jednog tvog zeme,da je nakon ultimatuma koji je nato dao srbima da teško oružje izmjeste nekih 20km od sarajeva,dio toga našao mjesto i kod vas,..
-
vuk1975
#271 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
odgovoricu i za tu saradnju tokom rata sviju strana,ja cu rec za mostar koji je bio iznimka jer je komanda uvidjela da je sarajevo zaboravilo mostar dolazi do spoznaje da ako srbi i hrvati krenu u ofenzivu u isto vrijeme mostar ce past trebalo je bacit kost medju njih jer su bile vec neke spoznaje da se radi o zajednickoj ofenzivi pod navodnike ovo zajednicki,srbi su trebali uzet sta je njihovo u podvelezju a hrvati grad,trebalo je pridobit da bar jedna strana ne napada u tom se je i uspjelo uz dosta njemacki maraka koje su otisle u nevesinje i trebinje,a kasnije se i granate pocele kupovat ustvari unajmljivat tako da niko bas nije cist u ovom nasem proteklom ratu,a pogotovo oko srebrenice,a kako bi i bilo sve cisto kad ides u napad cetri puta na crni vrh razbijes neke zagorce koje bas i nesto ne cjenim kao ratnike, i onda komanda hajmo nazad i tako cetri puta,najbolje jedinice hrvatske vojske koje smo mi vakufljani probali su dalamatinci i momci iz zagore ostalo nije vrijedno pomena,ovaj sto rece za tigrove kod vinarije bas i nije skroz tacno jest da su ih gacani nagrdili i da njima ide zasluga ali ovome je predhodilo artiljeriski napad od vlastite artiljerije pa su se malo izgubili u prostoru i vremenu.
-
melac
#272 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Mislim da sam odgovorio na to pitanje već, pogledaj malo iznad gore. I ovo pitanje je bilo namijenjeno @mirzi, da ga kušam zato što mi baca priče ovdje na forumu. I nikoga ja bih mogao prevariti jer svi manje više znaju da je ovo istina što si ti napisao.revolver amidza wrote:@melac,hoćeš reći da je hvo kiseljaka u januaru 93 ratovao na dva fronta,u smislu protiv armije bih i vrs-a?
- revolver amidza
#273 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
@vuk1975,pozdrav ti,..ja sam pisao i pomenuo travničane i novotravničane,izvinjenje tebi i ostalima,jednostavno sam zaboravio spomenuti i vakufljane i bugojance i naravno sve ostale koji su bili tada u krajini,zapravo svi smo zajedno davali tada maksimum.
- Brisbane
#274 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
Meni ovdje nije jasna teza jedni govore da je V korpus bio pred Novim, te da je Novi bio prazan, a onda da su HV pokusao uci preko Une i popusio dobrano (kod Novog) ?
Kontradikcija....
Bolje je tema zasto V korpus nije uzeo Prijedor i Novi, kada Holbrook tvrdi u svojoj knjizi da je to bilo za uzeti.
Dakle, ili se nije moglo ili je bio neki dodatni deal u igri...
Bolje je tema zasto V korpus nije uzeo Prijedor i Novi, kada Holbrook tvrdi u svojoj knjizi da je to bilo za uzeti.
- osa
#275 Re: 5. korpus pred Banja Lukom
nekoliko puta već napisah, novi i prijedor su bili ponuđeni za uzimanje, pod tim mislim"uzmite i nećete morati vratiti", za banja luku je rečeno "ne uzimajte, jer će te imati žrtava a sejedno ćete je morati vratiti srbima", a za uzimanje se nije imalo snage, uz suradnju hv i hvo to bi bilo moguće odraditi, ali do te suradnje kad su ova dva grada u pitanju nije došlo.Brisbane wrote:Meni ovdje nije jasna teza jedni govore da je V korpus bio pred Novim, te da je Novi bio prazan, a onda da su HV pokusao uci preko Une i popusio dobrano (kod Novog) ?Kontradikcija....