mirza_15 wrote:
Pasa moj solidni, sekularizam ne znaci antiteizam, pa ni ateizam. Sekularizam samo znaci da drzavom ne upravlja crkva/vjerska zajednica nego svjetovna vlast. Nista drugo! S druge strane, vjerske zajednice imaju pravo i na javno misljenje i na javni prostor jednako kao i svi drugi. Imaju pravo da upucuju i sugestije, zahtjeve, da protestuju. Znas li kako se zove najjaca politicka partija u Njemackoj kojoj pripada i kancelarka Angela Merkel? Znas li da imaju krscanska u nazivu? U Americi se zaklinju na bibliju, a pokrivena tamnoputa amerikanka se zaklela na Kur'an, na novcanica im pise da vjeruju u Boga, Bog blagosloviju Ameriku im je cesta recenica, a zakletvu zavrsavaju sa "tako mi Bog pomogao", za Bozic niko ne radi, a ni Nedelja nije slucajno neradni dan. Nemas bolan pojma sta je sekularizam. Samo koristis taj pojam da bi svoje predrasude ispoljio.
Sve apsolutno tačno. Upravo iz tog razloga sam
direktno imenovao
Francusku kao zemlju na koju se pozivam, budući da njen sekularizam, čije sam izvorno ime i naveo, ujedno podrazumijeva i antiteizam u javnom prostoru. Ja ne zagovaram sekularizam američkog ili njemačkog kova, odnosno ne zagovaram puku formalnu odvojenost države od vjere, već upravo i isključivo sekularizam francuskog kova koji podrazumijeva i odvojenost javnog prostora i ličnih vjerskih uvjerenja. Dakle, klasični antiteizam unutar javnog diskursa, uz akcenat na slobodu ispovjedanja u sopstvena četiri zida i na ulici.