Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- HAVANA
#251 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Moglo je i gore,zamisli da frajere voda.
Polako,dozvace se,nek se isfura malo,natjerat ga neces.Ni prvi,ni zadnji.Pricajte,pazite,objasnjavajte,smarajte...Bolje sad neg da pobudali sa 40...
- hrle1976
#252 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Imam osjecaj da vecina, koja ovdje daje svoje izjave o ovoj temi, ima manje od 25 godina.
Odgajati tudju djecu nije isto kao ziviti skupa sa zenom koja ima djete i prijasnjeg braka (ili muzem ako gledamo sa strane jedne zene).
Ziviti skupa a imati zajednicki dogovor da ja o tom djetetu ne brinem nista niti da ga odgajam je jedna stvar.
Ziviti skupa a da nemamo neki dogovor, te vec da i ja ga odgajam je sasvim treca problematika.
Mozda se njoj svidja sto ja hocu da odgjam tudje djete odnosno njeno djete kojem nisam otac. Ali mozda se to ne dopada tom djetetu ili njegovom ocu. Mozda se to ne dopada ni djetetovom djedu ili nani sa oceve strane. To je ta problematika koja moze da bude jako neugodna.
Dalje. Para je isto problem ili bolje receno lagano moze biti problem. Zasto? Zato sto ako vi snosite sve troskove tog djeteta onda je to vasa licna volja, ali isto tako ima i onih koji bjeze od tog. Ne mozda sto ne mogu podnjeti vec sto imaju princip. Ja licno mislim da nije nista pogresno u tom da neko placa za tudje djete. Ali ja licno nebi sebi dozvolio tako nesto.
Poznajem previse ljudi koji po pitanju tudje djece su zabiberili sebi zivot. Ne zato sto su htjeli, ne zato sto nisu muslili da imaju sve pod kontrolom, vec zato sto tako nesto nikada neces moci imati pod kontrolom.
Izdravanje i odgajanje tudjeg djeteta ne smatram losim vec glupim. To je moje licno misljenje. Olaksavate nekom posao ko se ne zeli da brine o njemu a 100% mu je bioloski otac ili mati. Isto tako olaksavate tom jednom roditelju koji hoce da se brine o istom. Naravno ovo drugo mozete opravdati kroz tu neku ljubav. Ali iskreno receno ako je vama jedini nacin da do nje dodjete time sto ce te izdrzavati tudje djete onda se preupitajte koliko ste smotani...
Mene licno zene sa djecom nisu nikada privlacile niti ce ikada. Imam zenu i djecu. Ali kazem, kad bi svoje stavio po stranu i okreno se u gledanje drugih zena opet tog kalibra zene su za mene "NE HVALA". Nije da imam lose misljene ili bilo sta, vec jednostavno nepodnosim tudji teret nikako. Niti sam odgojen da namecem svoj teret dugom na grbacu. Znaci odgojen sam da uvijek racunica mora biti cista ko kap vode.
Ko ste vi zapravo u toj vezi. Recimo on ili ona ima djecu. Ko ste vi toj djeci? Ko ste vi u relaciji do njegove ili njegovog bivseg? Ko ste vi do njegove brace i sestara? Ko ste vi do djecije tetke ili tetka? Ko ste vi do stari roditelja od tog djeteta tj. djeda ili nane s strane bivseg?
Odgajati tudju djecu nije isto kao ziviti skupa sa zenom koja ima djete i prijasnjeg braka (ili muzem ako gledamo sa strane jedne zene).
Ziviti skupa a imati zajednicki dogovor da ja o tom djetetu ne brinem nista niti da ga odgajam je jedna stvar.
Ziviti skupa a da nemamo neki dogovor, te vec da i ja ga odgajam je sasvim treca problematika.
Mozda se njoj svidja sto ja hocu da odgjam tudje djete odnosno njeno djete kojem nisam otac. Ali mozda se to ne dopada tom djetetu ili njegovom ocu. Mozda se to ne dopada ni djetetovom djedu ili nani sa oceve strane. To je ta problematika koja moze da bude jako neugodna.
Dalje. Para je isto problem ili bolje receno lagano moze biti problem. Zasto? Zato sto ako vi snosite sve troskove tog djeteta onda je to vasa licna volja, ali isto tako ima i onih koji bjeze od tog. Ne mozda sto ne mogu podnjeti vec sto imaju princip. Ja licno mislim da nije nista pogresno u tom da neko placa za tudje djete. Ali ja licno nebi sebi dozvolio tako nesto.
Poznajem previse ljudi koji po pitanju tudje djece su zabiberili sebi zivot. Ne zato sto su htjeli, ne zato sto nisu muslili da imaju sve pod kontrolom, vec zato sto tako nesto nikada neces moci imati pod kontrolom.
Izdravanje i odgajanje tudjeg djeteta ne smatram losim vec glupim. To je moje licno misljenje. Olaksavate nekom posao ko se ne zeli da brine o njemu a 100% mu je bioloski otac ili mati. Isto tako olaksavate tom jednom roditelju koji hoce da se brine o istom. Naravno ovo drugo mozete opravdati kroz tu neku ljubav. Ali iskreno receno ako je vama jedini nacin da do nje dodjete time sto ce te izdrzavati tudje djete onda se preupitajte koliko ste smotani...
Mene licno zene sa djecom nisu nikada privlacile niti ce ikada. Imam zenu i djecu. Ali kazem, kad bi svoje stavio po stranu i okreno se u gledanje drugih zena opet tog kalibra zene su za mene "NE HVALA". Nije da imam lose misljene ili bilo sta, vec jednostavno nepodnosim tudji teret nikako. Niti sam odgojen da namecem svoj teret dugom na grbacu. Znaci odgojen sam da uvijek racunica mora biti cista ko kap vode.
Ko ste vi zapravo u toj vezi. Recimo on ili ona ima djecu. Ko ste vi toj djeci? Ko ste vi u relaciji do njegove ili njegovog bivseg? Ko ste vi do njegove brace i sestara? Ko ste vi do djecije tetke ili tetka? Ko ste vi do stari roditelja od tog djeteta tj. djeda ili nane s strane bivseg?
- HAVANA
#253 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Al racunica nije zivot,zivot pise romane...
A zivot te demantuje,ja recimo znam prilican broj bas sretnih porodica sa ovom pricom...Zavisi ko je kakav,nije to za svakoga.Sto ljudi,sto prica...
A zivot te demantuje,ja recimo znam prilican broj bas sretnih porodica sa ovom pricom...Zavisi ko je kakav,nije to za svakoga.Sto ljudi,sto prica...
- Euridika
- Globalna šefica
#254 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Uh, pubertet, gadno doba.djevojka bez imena wrote:Brojno stanje-djeca:komada 3. ekonomska racunica-nikakva.masala,neka su zivi i zdravi.
Mene sekiraju, al tudja. Imam jednog, u os bio odlikas, sad naredao 13 jedinica, pokusavam ga "rashavizati" kaze da sam smaracica, ja njemu da je on ultra smarac i tako unedogled. Otac mu se kune da ce ga istuci, majka izludjena, ja ih tjesim a on voda cure oko skole.
Ako imas kakav prijedlog pomagaj.
U ovim godinama prijetnje i ucjene i nemaju nekog efekta. Kao što Havana reče, moraš to pregrmiti. Možda da probate sa sistemom nagrada, u smislu kupićete mu nešto što želi (nešto malo i realno), ako popravi 3 jedinice. Pa onda opet nešto za naredne tri itd. Za kraj mu obećate da ćete ga negdje odvesti (ako ste u mogućnosti). A vrijedi i ono da mu kažete da ni curama neće dugo biti zanimljiv kao propalitet. Danas su na cijeni samo pare...
- Ramzess Veliki
#255 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
J... pare, njih imam. Tako da mi samo emocije nedostaju ...djevojka bez imena wrote:Da je po Hrletu, tema bi se trebala preimenovati u
KOLIKO KOSTA ODGAJANJE DJETETA?
Moram da primjetim da je epicentar teme za tebe , novac. Emocije, ljubav, sentiment-na cetvrtom jelde?![]()
Ali opet dobro je da postoje ljudi koji su svjesni i znaju sta im je u zivotu okosnica,pare ili emocija.
- hrle1976
#256 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
djevojka bez imena wrote:Da je po Hrletu, tema bi se trebala preimenovati u
KOLIKO KOSTA ODGAJANJE DJETETA?
Moram da primjetim da je epicentar teme za tebe , novac. Emocije, ljubav, sentiment-na cetvrtom jelde?![]()
Ali opet dobro je da postoje ljudi koji su svjesni i znaju sta im je u zivotu okosnica,pare ili emocija.
Ne znam kako mislis voditi racunicu ali kad si u braku pa recimo da je vodite. Necete opet dijeliti budget za hranu na dijecu i vas. Znaci to je zajednicka posta na koju dovojite novac. Samo banalan primjer. Inace nije moguce uci u vezi sa zenom ili muzem i reci ja necu da znam za bilo kakve probleme, troskove ili sta sve jos vezano za djete to. Ako to mozete postaviti kao uslov i ako suprotna strana moze pristati onda mislim da uslov moze biti da se djete da drugom roditelju ili u dom za djecu. Ne vidim nikakve razlike. Vi kao niko i nista ce te briniti o tom djetetu svaki dan dok je on u toj kuci. Najlakseje placati mjesecno onom ko se brine o djetetu i ponekad kad ti dodje u posjetu i to je to. To je najlaske.
- djevojka bez imena
#257 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
JojEuridika wrote:Uh, pubertet, gadno doba.djevojka bez imena wrote:Brojno stanje-djeca:komada 3. ekonomska racunica-nikakva.masala,neka su zivi i zdravi.
Mene sekiraju, al tudja. Imam jednog, u os bio odlikas, sad naredao 13 jedinica, pokusavam ga "rashavizati" kaze da sam smaracica, ja njemu da je on ultra smarac i tako unedogled. Otac mu se kune da ce ga istuci, majka izludjena, ja ih tjesim a on voda cure oko skole.
Ako imas kakav prijedlog pomagaj.Sad su oni najpametniji, pokupili svo znanje svijeta...
U ovim godinama prijetnje i ucjene i nemaju nekog efekta. Kao što Havana reče, moraš to pregrmiti. Možda da probate sa sistemom nagrada, u smislu kupićete mu nešto što želi (nešto malo i realno), ako popravi 3 jedinice. Pa onda opet nešto za naredne tri itd. Za kraj mu obećate da ćete ga negdje odvesti (ako ste u mogućnosti). A vrijedi i ono da mu kažete da ni curama neće dugo biti zanimljiv kao propalitet. Danas su na cijeni samo pare...
Nesto mi zao da zaglibi, padne godinu, a danas sam mu upisala keca. :-(
Gleda me i ne vjeruje, a i meni tesko ali sto se mora-mora se.
Generalno mi je zao sve djece danas, ni mi zbog rata nismo imali neko djetinjstvo,ali njima je bas tesko . Kriza, raslojavanje u drustvu nikad vece, jako mi je zao da pametna i bistra djeca iz skromniji porodica zapadaju u takve krize koje lako mogu rezultirati ekstremnoscu raznih oblika.
@Hrle, nemoj molim te o parama.
- hrle1976
#258 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Putimo pare po strani.
Objasni mi jel moguce da zivite u istoj kuci i da uopste se ne brines o tom djetetu. Znaci niti da ga npr. pokupis iz skole ili odvezes doktoru ili bilo sta? Jel moguce traziti prije ulazka u brak da te to djete ne kosta nista, da ne brines o njemu i da nemas nikakve obaveze? Ako mozes to traziti zasto onda ne i da ga se odrekne? Ako zena ili muz moze na to pristati zasto onda ne i da ga se odrekne? Ja ne vidim prevelike razlike.
Znam jedan par gdje je ona na pocetku rekla ja necu irgati ulogu matare ili macahe tvojoj djeci oni me ne zanimaju. I tako je bilo jedno vrijeme i onda je taj brak puko. Jer jednostavno nije izvodljivo bilo.
Znaci nije moguce izbjeci obaveze, a odgoj je u jednu ruku isto obaveza.
I netreba niko da pokusaje da kaze da je moguce, jer jednostavno nema logike. Ako zivite u istom prostoru.
Objasni mi jel moguce da zivite u istoj kuci i da uopste se ne brines o tom djetetu. Znaci niti da ga npr. pokupis iz skole ili odvezes doktoru ili bilo sta? Jel moguce traziti prije ulazka u brak da te to djete ne kosta nista, da ne brines o njemu i da nemas nikakve obaveze? Ako mozes to traziti zasto onda ne i da ga se odrekne? Ako zena ili muz moze na to pristati zasto onda ne i da ga se odrekne? Ja ne vidim prevelike razlike.
Znam jedan par gdje je ona na pocetku rekla ja necu irgati ulogu matare ili macahe tvojoj djeci oni me ne zanimaju. I tako je bilo jedno vrijeme i onda je taj brak puko. Jer jednostavno nije izvodljivo bilo.
Znaci nije moguce izbjeci obaveze, a odgoj je u jednu ruku isto obaveza.
I netreba niko da pokusaje da kaze da je moguce, jer jednostavno nema logike. Ako zivite u istom prostoru.
- djevojka bez imena
#259 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Naveo si primjer svojih poznanika kao argumentaciju svog stava, to je ok,znaci temeljem toga mislis da je njihova situacija pokazatelj da si u pravu. U debatnom tj apstraktnom aspektu donekle bi moglo proci, ako stvari posmatramo giga mega povrsno. Ali....kako onda tumacis npr moj slucaj? Mene je odgojio jedan takav za koje ti tvrdis da su osudjeni na placanje odgajanje i marginu u zivotu "tudjeg "djeteta?
-
R A V E N
#260 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Znači ti odgajaš troje tuđe djece. Zašto?Euridika wrote:Da sam tako gledala na stvari, danas ne bih imala nijedno, a ne troje koliko ih imam.
A da li ti uzdržavaš tu djecu?djevojka bez imena wrote:Brojno stanje-djeca:komada 3. ekonomska racunica-nikakva.
Postavljeno preko preglednika Vivaldi 1.0.
Last edited by R A V E N on 06/04/2016 14:35, edited 2 times in total.
- Euridika
- Globalna šefica
#261 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Ne.R A V E N wrote:Znači ti odgajaš troje tuđe djece. Zašto?Euridika wrote:Da sam tako gledala na stvari, danas ne bih imala nijedno, a ne troje koliko ih imam.
![]()
-
R A V E N
#262 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Misliš dogovoriš se sa roditeljima te djece da ih odgajaš iz ljubavi?Euridika wrote:Ne.Odgajam troje svoje. Ali, ne bi mi predstavljalo problem da odgajam i još 2-3 tuđe. Svjesna sam ja svih problema koje to nosi, ali ključ ovdje, kao i u svim drugim međuljudskim odnosima, je komunikacija i dogovor.
- Euridika
- Globalna šefica
#263 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Djeca=ljubav. Drukčije ne može, ne smije biti. Problem ne prave djeca, problem su uvijek odrasli. A sa iole razumnim ljudima, sve se može dogovoriti.R A V E N wrote:Misliš dogovoriš se sa roditeljima te djece da ih odgajaš iz ljubavi?Euridika wrote:Ne.Odgajam troje svoje. Ali, ne bi mi predstavljalo problem da odgajam i još 2-3 tuđe. Svjesna sam ja svih problema koje to nosi, ali ključ ovdje, kao i u svim drugim međuljudskim odnosima, je komunikacija i dogovor.
![]()
![]()
- hrle1976
#264 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Ko god misli da zivot sa zenom ili muzem kod kojeg vecinski ili 100% njena/njegova djeca provode vrijeme, je dzaba ili bez obaveza za onog ko se upusta u takav brak, taj nema pojma u sta se upusta.
Ovo nema nista s tim da li neko na kraju se pokaze super nova mati / ili novi otac prema toj djeci i sl.
Ovo je samo da takve zene nisu bez dodatnih obaveza i troskova. A svak sam odlucuje na sta je spreman.
Ako neko misli da moze skociti u takav brak a da postavi uslov da ga nije briga po bilo kojem pitanju za tu njenu ili njegovu djecu, nebitno jel rijec o odgoju, paznji ili novcu. On ili onda ona traze osobu koja je spremna da izabre izmedju njega ili nje i djece. Odnosno osobu koja bi se mozda (potencianlo) odrekla vlastite djece zbog novog braka. Ima i takvih slucaja i nisu bas reariteti.
Ovo nema nista s tim da li neko na kraju se pokaze super nova mati / ili novi otac prema toj djeci i sl.
Ovo je samo da takve zene nisu bez dodatnih obaveza i troskova. A svak sam odlucuje na sta je spreman.
Ako neko misli da moze skociti u takav brak a da postavi uslov da ga nije briga po bilo kojem pitanju za tu njenu ili njegovu djecu, nebitno jel rijec o odgoju, paznji ili novcu. On ili onda ona traze osobu koja je spremna da izabre izmedju njega ili nje i djece. Odnosno osobu koja bi se mozda (potencianlo) odrekla vlastite djece zbog novog braka. Ima i takvih slucaja i nisu bas reariteti.
- Russki
#265 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
a sta kad momak u ranim dvadesetim ozeni zenu s dvoje djece ?Sabaton wrote:Ovih dana je bila aktuelna tema o odnosu ocuha i oca prema djetetu. Culo se raznih oprecnih misljenja. Zanima me da li bi neko od vas pristao zivjeti sa osobom koja ima dijete (djecu) iz predhodnog braka, i kako biste se postavili prema njemu, ako bi vas ono odbijalo?
ako biste mu pokusali zamijeniti nesto sto Vam po prirodi stvari ne pripada?Moze li neko ko je usao u tudji zivot i poremetio dotadasnji emocionalni razvoj dijeteta biti zamjena onome koga sad nema?
Ja mislim da ne moze, ali bas NIKAKO!!!
Da li bi se zabavljali i razmisljali o braku sa osobom koja vuce dijete sa sobom? i koja zivi sa njim, skoluje ga, oblaci ga, stara se o njemu? i vi bi morali isto, ako se odlucite na zivot sa tobom osobom? a zasto bi se odlucivali na zivot sa tim teretom , pored toliko slobodnih djevojaka i zena?![]()
Licno, ja nikad ne bih mogao zivjeti sa zenom koja vec ima dijete.Sto ce meni taj teret, i ta obaveza, i ta briga da odgajam nesto sto nije moja krv, moj potpis, moje naslijedje, to dijete nema moje oci, nema moj karakter, nista me u njemu ne podsjeca na mene, i ja ga ne bih mogao voljeti ni priblizno kao svoje VLASTITO dijete!!!
![]()
Ja mislim da ljudi koji pristaju na zivot u zajednici sa tudjim djetetom, ili su duboko razocarani ljudi u kasnim tridesetima, ili ulaznim cetrdesetima, koji vode potpuno promasene zivote, pa se vode time, DAJ STA DAS!!! da ne ostanu SAMI i ZABORAVLJENI i onda se prave dodatne komplikacije, i zivot onda postaje potpuni pakao!!!
Ne kazem da nema pozitivnih primjera, ali su u dalekoj, dalekoj manjini.
psiholoski profil, molim lijepo
- dobar osjecaj
#266 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Momak u ranim dvadesetim je dovoljno detaljan psiholoski profil. Ne zna nista. Nema nikakvo iskustvo. Zelen. Brz. Ima vremena da se kaje polako.Russki wrote:a sta kad momak u ranim dvadesetim ozeni zenu s dvoje djece ?
- Russki
#267 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
I ja mislim da ce se kad tad jebeno pokajatidobar osjecaj wrote:Momak u ranim dvadesetim je dovoljno detaljan psiholoski profil. Ne zna nista. Nema nikakvo iskustvo. Zelen. Brz. Ima vremena da se kaje polako.Russki wrote:a sta kad momak u ranim dvadesetim ozeni zenu s dvoje djece ?
- djevojka bez imena
#268 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Ima svega na svijetu, sto ljudi -milion cudi, a ima i onih kojima ide bolje matematika od pravopisa.
A sad bih ozbiljno da pitam osobu @ Hrle 1986, jesi li ikb stavio na papir koliko kosta odgajati dijete, nebitno cije je? Ne zadirkujem te, ozbiljna sam, mislim mozda si statisticar po struci a to bi bio interesantan podatak.
A sad bih ozbiljno da pitam osobu @ Hrle 1986, jesi li ikb stavio na papir koliko kosta odgajati dijete, nebitno cije je? Ne zadirkujem te, ozbiljna sam, mislim mozda si statisticar po struci a to bi bio interesantan podatak.
- Euridika
- Globalna šefica
#269 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Hoće, garant, ali to nema veze s tuđom djecom i njihovom majkom. Zajeb je nastupio onog momenta kad se odlučio tako mlad oženiti, i isto ili slično bi mu bilo i da je odabrao slobodnu curu. Nažalost.Russki wrote:I ja mislim da ce se kad tad jebeno pokajatidobar osjecaj wrote:Momak u ranim dvadesetim je dovoljno detaljan psiholoski profil. Ne zna nista. Nema nikakvo iskustvo. Zelen. Brz. Ima vremena da se kaje polako.Russki wrote:a sta kad momak u ranim dvadesetim ozeni zenu s dvoje djece ?
- Izlija
#270 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Samo da pitam ove hejtere koliko godina staža braka imaju i koliko su djece odgojili.
- yoda82
#271 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Ne slažem se u potpunosti. Mislim da to zavisi od osobe do osobe. Nekom je početak dvadesetih idealno vrijeme za ženidbu, dok je nekim i sredina četrdesetih rano. Negdje sam čitao da veće šanse da uspiju imaju brakovi koji se kasnije sklope, mada sam ja stanovišta da to zavisi od osoba.Euridika wrote:Hoće, garant, ali to nema veze s tuđom djecom i njihovom majkom. Zajeb je nastupio onog momenta kad se odlučio tako mlad oženiti, i isto ili slično bi mu bilo i da je odabrao slobodnu curu. Nažalost.Russki wrote:I ja mislim da ce se kad tad jebeno pokajatidobar osjecaj wrote: Momak u ranim dvadesetim je dovoljno detaljan psiholoski profil. Ne zna nista. Nema nikakvo iskustvo. Zelen. Brz. Ima vremena da se kaje polako.
Isto je i sa odgajanjem tuđe djece. Ja vjerujem da bi mogao odgajati ruđe dijete, a nekad opet smatram da ne bi mogao odgojiti ni svoje. Sve zavisi. Trenutno nisam spreman za djecu. Kad (i ako) budem, onda vjerujem da mi neće biti problem odgajati tuđe dijete, kao što bi odgajao i svoje.
- Euridika
- Globalna šefica
#272 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Apsolutno. Ne postoje univerzalna pravila, svi smo individue, a našu budućnost oblikuju i naš karakter i ljudi koji uđu u naš život.yoda82 wrote:Ne slažem se u potpunosti. Mislim da to zavisi od osobe do osobe. Nekom je početak dvadesetih idealno vrijeme za ženidbu, dok je nekim i sredina četrdesetih rano. Negdje sam čitao da veće šanse da uspiju imaju brakovi koji se kasnije sklope, mada sam ja stanovišta da to zavisi od osoba.
Isto je i sa odgajanjem tuđe djece. Ja vjerujem da bi mogao odgajati ruđe dijete, a nekad opet smatram da ne bi mogao odgojiti ni svoje. Sve zavisi. Trenutno nisam spreman za djecu. Kad (i ako) budem, onda vjerujem da mi neće biti problem odgajati tuđe dijete, kao što bi odgajao i svoje.
Ja sam komentar dala više s aspekta iskustva, kojeg momak u priči najvjerovatnije nije imao dovoljno u momentu sklapanja braka. To ne znači da će mu brak biti neuspješan, ali će sigurno neke stvari malo teže savladavati u životu (uz brak i djecu), nego da je te stvari iskusio sam prije braka.
Btw, niko nikad nije baš spreman za odgoj djece, dok istu ne dobije.
- heat
- Grijem se na: Ljubav
- Vozim: ABCD
#273 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
djeca su bogatstvo dunjaluka 
-
PeppermintSA
#274 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Daću primjer curinog brata. Nakon što je završio kod nas arhitekturu, upisao je trogodišnji master u Francuskoj i nedugo nakon preseljanja u Pariz upoznao ženu koja je, ispostaviće se, imala sina. On je imao negdje 26-27 godina tada, ona je bila 3-4 godine starija, dok joj je sin imao 5-6 godina. Bila je u braku s ocem djeteta nekoliko godina (neki lovator), koji je pri tom dosta stariji lik - oko 5 banki je imao, no puklo je sve to iako su, na svu sreću, ostali odlični prijatelji.
Curinom bratu nije smetalo dijete jer je u početku mislio da je samo neka avantura. Naravno, kako to biva, rodila se velika ljubav, on se uselio i živio sa tom ženom i njenim sinom. Bio je relativno mlad, ali je dijete strašno zavolio. Redovno su se družili s njenim bivšim mužem i njih dvojica su se sjaranili. Apsolutno nikakvih problema nije bilo. Čak su njih dvojica dijete vodili na utakmice, izlete itd. Djetetov otac je isto bio u nekoj ozbiljnijoj vezi tako da su dvije porodice faktički bile spojene.
Cura mi je otišla bratu u posjetu pa mi je pričala situaciju: Organivao se vikend na nekoj napucanoj vikendici u vlasništvu bivšeg muža. Prisutni su bili:
Moja cura, njen brat, djevojka i njen sin, njena dosta starija sestra i sestrin muž, djetetov otac, očeva djevojka sa svojim gej rođakom i njegovim ljubavnikom.
Mislim da bi se prosjećni Bošnjo roknuo da se našao u takvom okruženju.
Uglavnom, nisu ostali zajedno - puklo nakon dvije godine. Ne znam ni sam zašto, ali pretpostavljam zato što joj je burazer teški kurvar. 
Curinom bratu nije smetalo dijete jer je u početku mislio da je samo neka avantura. Naravno, kako to biva, rodila se velika ljubav, on se uselio i živio sa tom ženom i njenim sinom. Bio je relativno mlad, ali je dijete strašno zavolio. Redovno su se družili s njenim bivšim mužem i njih dvojica su se sjaranili. Apsolutno nikakvih problema nije bilo. Čak su njih dvojica dijete vodili na utakmice, izlete itd. Djetetov otac je isto bio u nekoj ozbiljnijoj vezi tako da su dvije porodice faktički bile spojene.
Cura mi je otišla bratu u posjetu pa mi je pričala situaciju: Organivao se vikend na nekoj napucanoj vikendici u vlasništvu bivšeg muža. Prisutni su bili:
Moja cura, njen brat, djevojka i njen sin, njena dosta starija sestra i sestrin muž, djetetov otac, očeva djevojka sa svojim gej rođakom i njegovim ljubavnikom.
Mislim da bi se prosjećni Bošnjo roknuo da se našao u takvom okruženju.
- eluna
#275 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Ramzes ti je bas dobro odgovorio. A da zaista volis nekoga volio bi I sve njeno. Takodjer, nije roditelj onaj ko je otvorio, nego onaj koji je odgojio. Zato u pravu postoje bioloski roditelji I roditelji , a ne roditelji I posvojeni roditelji .Sabaton wrote:Ovih dana je bila aktuelna tema o odnosu ocuha i oca prema djetetu. Culo se raznih oprecnih misljenja. Zanima me da li bi neko od vas pristao zivjeti sa osobom koja ima dijete (djecu) iz predhodnog braka, i kako biste se postavili prema njemu, ako bi vas ono odbijalo?
ako biste mu pokusali zamijeniti nesto sto Vam po prirodi stvari ne pripada?Moze li neko ko je usao u tudji zivot i poremetio dotadasnji emocionalni razvoj dijeteta biti zamjena onome koga sad nema?
Ja mislim da ne moze, ali bas NIKAKO!!!
Da li bi se zabavljali i razmisljali o braku sa osobom koja vuce dijete sa sobom? i koja zivi sa njim, skoluje ga, oblaci ga, stara se o njemu? i vi bi morali isto, ako se odlucite na zivot sa tobom osobom? a zasto bi se odlucivali na zivot sa tim teretom , pored toliko slobodnih djevojaka i zena?![]()
Licno, ja nikad ne bih mogao zivjeti sa zenom koja vec ima dijete.Sto ce meni taj teret, i ta obaveza, i ta briga da odgajam nesto sto nije moja krv, moj potpis, moje naslijedje, to dijete nema moje oci, nema moj karakter, nista me u njemu ne podsjeca na mene, i ja ga ne bih mogao voljeti ni priblizno kao svoje VLASTITO dijete!!!
![]()
Ja mislim da ljudi koji pristaju na zivot u zajednici sa tudjim djetetom, ili su duboko razocarani ljudi u kasnim tridesetima, ili ulaznim cetrdesetima, koji vode potpuno promasene zivote, pa se vode time, DAJ STA DAS!!! da ne ostanu SAMI i ZABORAVLJENI i onda se prave dodatne komplikacije, i zivot onda postaje potpuni pakao!!!
Ne kazem da nema pozitivnih primjera, ali su u dalekoj, dalekoj manjini.