"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zvizdan

#251 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zvizdan »

Znaci reis je taj koji bi trebao da se pozabavi ukidanjem cetnickih skupova po Bileci, a sve dok to ne uradi, nema sta da se bavi pitanjima koja se ticu IZ-a? Zvuci logicno, nema sta.
aurora313

#252 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aurora313 »

Ne znam čemu problem oko toga kako zvati Allaha. Evo u originalu:

יהוה
ABH017

#253 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

zvizdan wrote:Znaci reis je taj koji bi trebao da se pozabavi ukidanjem cetnickih skupova po Bileci, a sve dok to ne uradi, nema sta da se bavi pitanjima koja se ticu IZ-a? Zvuci logicno, nema sta.
Pa kod njih je sve inače tako logično. :lol:
Kikibombona

#254 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Kikibombona »

kritichar wrote:ako šije imaju pravo na slobodu vjere, imaju ga i selefije
ako tekije mogu biti u okviru IZ-a, onda mogu i "paradžemati"
Ne kontam vas nikako. :-)

Kakav je problem sa bosanskim sijama?
Diraju li ikoga, napadaju li ikoga?

Njihovo djelovanje se moze ogranicavati kao sto se ne moze ograniticiti djelovanje evandjeoske ili protestanske crkve u BiH. Mogu im katolicka i pravoslavna crkva zatvoriti vrata svojih objekata, ali im ne mogu zabraniti djelovanje.

Isto tako sa sijama. IZBiH im moze zabraniti ulazak u dzamije, ali im ne moze zabraniti promoviranje siitske vjere.

Sa selefijijskom sektom je ocigledno problem druge, malo ozbiljnije vrste. Neka se ganjaju po sudovima, pa ko bude imao presudu na svojoj strani, imat ce i moju podrsku.
arzuhal

#255 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

aurora313 wrote:Ne znam čemu problem oko toga kako zvati Allaha. Evo u originalu:

יהוה
Šta piše ovo, @NIN?
aurora313

#256 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aurora313 »

arzuhal wrote:
aurora313 wrote:Ne znam čemu problem oko toga kako zvati Allaha. Evo u originalu:

יהוה
Šta piše ovo, @NIN?
Jahwe.
arzuhal

#257 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

To je na hebrejskom original, a original na arapskom je - Allah. Dva ravnopravna, bratska semitska jezika :-D
aurora313

#258 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aurora313 »

arzuhal wrote:To je na hebrejskom original, a original na arapskom je - Allah. Dva ravnopravna, bratska semitska jezika :-D
Živjelo bratstvo i jedinstvo!
arzuhal

#259 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

aurora313 wrote:
arzuhal wrote:To je na hebrejskom original, a original na arapskom je - Allah. Dva ravnopravna, bratska semitska jezika :-D
Smrt fašizmu!
asurbanipal

#260 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

aurora313 wrote:

Kod mene samo po indo-evropski - Bog. :mrgreen:
zagortenej

#261 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

tako je jedan, dojučerašnji komunista, počeo ići na džume, i na jednoj džumi hodža se toliko unio u hutbu i govorio o Allahu, da je ovaj džematlija, u trenutku ushićenja, skočio na noge i uzviknuo: "živio Allah!" :lol:
Challenger__

#262 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Challenger__ »

יהוה
Tetragramaton, akronim, u značenju "Onaj koji jeste" a koji se izgovara Jahve ili Jehova.

Taj tetragramaton je u stvari hebrejski akronim odgovora koji je Mojsije dobio na Gori a na pitanje: "kako ti je (Bogu) ime?" Odgvoreno mu je "ja sam Onaj koji Jeste". "Koji jeste taj te šalje".

Onaj koji jeste.
Challenger__

#263 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Challenger__ »

Bez znanja ove stvari ne može se ni pod razno razumjeti formalna pozadina bijesa, rabinske (farisejske, književničke) srdžbe na Isusa i njihova optužba za bogohuljenje.
asurbanipal

#264 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

zagortenej wrote:tako je jedan, dojučerašnji komunista, počeo ići na džume, i na jednoj džumi hodža se toliko unio u hutbu i govorio o Allahu, da je ovaj džematlija, u trenutku ushićenja, skočio na noge i uzviknuo: "živio Allah!" :lol:

:thumbup: :lol:

Kaže jednom jedan dobar insan koji više nije među živim: "Nemoj mi tog selamanja i elhamdulilanja, nego reci fino k'o insan "Mir s tobom", "hvala Bogu".
arzuhal

#265 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:
zagortenej wrote:tako je jedan, dojučerašnji komunista, počeo ići na džume, i na jednoj džumi hodža se toliko unio u hutbu i govorio o Allahu, da je ovaj džematlija, u trenutku ushićenja, skočio na noge i uzviknuo: "živio Allah!" :lol:

:thumbup: :lol:

Kaže jednom jedan dobar insan koji više nije među živim: "Nemoj mi tog selamanja i elhamdulilanja, nego reci fino k'o insan "Mir s tobom", "hvala Bogu".
...prisluži svijeću za pokoj svog dede i nane, mojne tih fatiha, folova i sl...jes', jes'... :mrgreen:
kritichar

#266 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

Kikibombona wrote:

Njihovo djelovanje se moze ogranicavati kao sto se ne moze ograniticiti djelovanje evandjeoske ili protestanske crkve u BiH. Mogu im katolicka i pravoslavna crkva zatvoriti vrata svojih objekata, ali im ne mogu zabraniti djelovanje.

Isto tako sa sijama. IZBiH im moze zabraniti ulazak u dzamije, ali im ne moze zabraniti promoviranje siitske vjere.

Sa selefijijskom sektom je ocigledno problem druge, malo ozbiljnije vrste. Neka se ganjaju po sudovima, pa ko bude imao presudu na svojoj strani, imat ce i moju podrsku.
a koga selefije napadaju?

i kolko tebe plaćaju šije i ko te tačno plaća, na čijoj si platnoj listi?
rika

#267 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by rika »

ABH017 wrote:Koliko daleko može ići glupost? Samo je nebo granica.
Još malo pa će nam vehabije zabraniti da koristimo vlastiti jezik, prijevode Kur'ana i zbirki hadisa na isti itd.

https://m.youtube.com/watch?v=Ap3POjrlJcQ

Evo hafiz Mrkonjić nam fino objašnjava kako je pogrešno Allaha nazivati Bogom, a Muhammeda a.s. Božijim poslanikom. Pogrešno je meleka (da ne kažem anđela, da me hafiz ne expresno ne strpa među kjafire) Džibrila nazivati Gabrijel. Pa kako se taj isti anđeo nazivao prije nego se obratio Muhammedu a.s.? Da se nije, kojim slučajem, svim dosadašnjim poslanicima, Allah dž.š. obraćao na arapskom jeziku, samo su to generacije poslije njih, izokrenule?
Kakve budalaštine se plasiraju, da Bog sačuva.
Što je najgore, likovi se smatraju obrazovanim i učenim. A svjetina, koja ga sluša, smije se svakoj idiotskoj, bezobraznoj doskočici na račun IZ-e i bošnjaka, svakoj uvredi upućenoj vlastitom narodu. Vrhunac je što to smatraju samokritikom. Ismijavanje svega što je drugačije od njih, svega što razmišlja svojom glavom, predstavljaju kao samokritiku, zadovoljno gladeći zapuštene, čupave izrasline, koje obrazuju dlake na njihovim bradama.
Još bi da ih neko shvati kao autohtone, relevantne predstavnike svog naroda.
Hafiz Mrkonjić inspiraciju je pronašao, vjerovatno, u ovom ili nekom sličnom tekstu:

http://www.praviput.com/selected_articl ... imena.html

"To znači Allaha dželle-šanuhu ne smijemo zvati Bog. Grijeh je zvati Allaha dželle-šanuhu Bog. Ne željeti upotrijebiti ime Allah, i umjesto njega upotrebljavati ime Bog, pa čak i jedno od devedeset devet imena - umjesto Allah - je težak je i ružan zločin."

Ako Ga ne smijemo zvati Bog i ako je to težak zločin, kako ćemo koristiti i tumačiti šehadet?
لا إله إلا الله
U prevodu to znači "nema Boga osim Allaha" ili "samo je Allah Bog". Šta ova rečenica znači? Da Allah nije Bog? Ili jeste, samo ga nebi smjeli tako zvati? Kako će Ga onda zvati Rusi, Albanci, Englezi, Nijemci? Jel' ista zabrana važi za korištenje naziva, za Tvorca na svim ostalim jezicima (osim arapskog) ili se ta zabrana odnosi samo za naziv na južnoslavenskim jezicima?

"Očigledno je kako je pogrešno i kolika je tvrdoglavost zvati Ga imenom Bog - imenom koje On najviše mrzi i koje kafiri, koji su Njegovi dušmani, upotrebljavaju za svoje idole - i ne zvati Ga imenom koje On voli."

Ljudska glupost i idiotizam su zaista neograničeni. Čuj Njegovi dušmani?! Još malo pa će početi pričati da je Bog njih stvorio da ga brane od nas ostalih, koji namjerno nećemo da upotrebljavamo arapske izraze, već se koristimo drugim jezicima.

Kakvi bolidi i dijabole, da Bog lijepi sačuva i zakloni.
ABH017 ti si sigurno cuo za sljedecu predaju ,ali ostali neka pokusaju izvuci poduku..

Neko na snu vidio Isa a.s kako BJEZI od nekoga.. on sav zacudjen krene za njim i upita ga kako to da on,Allahov Duh,Allahov Poslanik,onaj kojem je dato da mrtve ozivljava od nekog bjezi..A Bozji Poslanik odgovara "bjezim od ahmaka"..

Kao sto ABH017 rece , glupost granicu ne poznaje ... Evo vidite kako hfz.Mrkonjic govori kako je "tezak i ruzhan zlocin" uopste uciti neku drugu od Allahovih dz.s esmi i to fino potkrepljuje onim sto pase i odgovara njegovom misljenju i njegovim predodzbama.I sve to (a nije on jedini) predaje i predstavlja sa jednom izrazitom "seljackom" prodornoscu koja mu ocigledno kod nekih ljudi pali..
Kao jedan od sljedeceih koraka ocekujem da ce se poceti govoriti o tome kako je Zemlja u stvarna ravna ploha,a cinjenica sto mnogi naucni dokazi govore o tome da je okrugla je rezultat najvjerovatnije "sufijsko-siijske" fitne..I kao biber po pilavu ce sljedbenici nekog od ovog "da'ija" vjerovatno svoga sejha pokusati proglasiti obnoviteljem vjere..
Pogledam nekad predavanja nekog od ovih "da'ija",ne zato sto me njihovo "znanje" zanima,nego me zanima na kojoj su "frekvenciji" ali u zadnjim mjesecima,uporedo sa zahuktavanjem i zaostravanjem odnosa izmedju KSA i Irana , i u njihovim predavanjima je primjetno povecano forsiranje mrznje protiv Sii'ja ,koja je kulminirala nedavnom izjavom Dr.Kuduzovica kako je "najveca opasnost po Islam u BiH sirenje sii'zma"..Svojim kanalima na youtubeu i FBu su toliko zatrovali srca,moram reci onako prilicno nepismenih sirokih narodnih masa, da postoji jako veliki broj omladine,koja iz dna duse MRZI Sii'je..a pri tome ne zna ni jednog.. Od te mrznje do kupovine avio karte do Antalye je malehan korak..
Tabhana

#268 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Tabhana »

zvizdan wrote:Znaci reis je taj koji bi trebao da se pozabavi ukidanjem cetnickih skupova po Bileci, a sve dok to ne uradi, nema sta da se bavi pitanjima koja se ticu IZ-a? Zvuci logicno, nema sta.
Ne, ja mislim da su ove četničke vehabije veća opasnost za Bej-ha od ovih "naših".
zvizdan

#269 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zvizdan »

kritichar wrote:
Kikibombona wrote:

a koga selefije napadaju?

i kolko tebe plaćaju šije i ko te tačno plaća, na čijoj si platnoj listi?
Kiki je kurdski rafidija. Najgora fela. :D
zvizdan

#270 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zvizdan »

Tabhana wrote:
Ne, ja mislim da su ove četničke vehabije veća opasnost za Bej-ha od ovih "naših".
I onda zoves reisa da nas spasi od cetnika? I dalje mi izmice tvoja logika.
Tabhana

#271 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Tabhana »

zvizdan wrote:
Tabhana wrote:
I onda zoves reisa da nas spasi od cetnika? I dalje mi izmice tvoja logika.
ne zovem reisa, ovo je bilo sarkastično napisano.

Ja kažem ima većih problema od tzv vehabija u Bej-ha.

U Maoči upada Sipa stotinu puta, nigdje ništa, što ne upadaju ovih četnicima i njihovim odredima? ;-)
ABH017

#272 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Eh čuj Allah mrzi kafire i mrzi da Ga se zove Bog?
Allah da mrzi? Još da ima dušmane?
Izgleda da su daije počele svoje misli pripisivati Bogu, kao i svoje nedostatke.
zvizdan

#273 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zvizdan »

ABH017 wrote:Eh čuj Allah mrzi kafire i mrzi da Ga se zove Bog?
Izgleda da su daije počele svoje misli pripisivati Bogu, kao i svoje nedostatke.
Pa to je odavno prisutno. Podsvjesno se tu ima stav koji bi otprilike izgledao: "Posto sam ja, neupitno, dobar mumin, logicno da ja razmisljam onako kako Bog razmislja, odnosno Bog razmislja isto kao i ja. Dobro, ipak je On Stvoritelj pa je onda i mudriji od mene, ali to ne znaci da se u svemu ne slaze sa mnom." :sad:
rika

#274 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by rika »

ABH017 wrote:Eh čuj Allah mrzi kafire i mrzi da Ga se zove Bog?
Pa oni Ga izgleda najbolje poznaju...Nefsi natiqa je cudo :( :( :(
zvizdan

#275 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zvizdan »

Ali logika po kojoj u ovoj drzavi postoje veci problemi od vehabija, pa reis ne treba da ih dira, definitivno nije za odbaciti. Odsad kad god me policija zaustavi i pocne mi nesto o prekoracenju brzine, samo im objasnim da u ovoj zemlji postoje i mnogo veci problemi. :D
Post Reply