Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#251 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:1) Ali sta ce biti sa nama koji smo ovdje? Cemu da se nadamo?
Misli ti kao pojedinac cemu da se nadas?
Radis sve kako bi sebi obezbjedio egzistenciju, pomazes one pored sebe koliko mozes, i kad se jedna takva pozitivna energija oslobodi
i zaholca samo je svemir granica.
Dobro, malo serem, al to je to. Ako budes zivio u nadi da ce ti nasi budalasi nesta preko noci napraviti, odmah da ti kazem da si smjesta
propo ko zeton.

_BataZiv_0809 wrote:2) Mislio sam biste li se ikad vratili ovamo, zaposili u bh firmu ili pokrenuli biznis u Bosni, a ne na godisnji odmor ili sa zapadnjackom penzijom?
Sutra, ako ja stvorim uslove za takvo nesto, blago me zaboli cundara ko je tu na vlasti, kakva su kretanja u drustvu...eto mene.
A hos' mi se i obradovati, matero mila. :D :lol:
Meni kao pojedncu nije lose. U boljoj sam poziciji nego jedno cca 50-60% vrsnjaka. Najvise zahvaljujuci roditeljima, da se ne lazemo. Ali i ja se trudim i radim, borim se i imam dovoljno za ono sto volim i u cemu uzivam. Ali kako da ja budem sretan kad su oko mene ljudi nesretni, bespomocni, izgubljeni, bijesni?

Ne mogu cestito otic sa nekim na pice a da me ne nafiluje negativnom energijom. Okolina i drustvo su potpuno demotivirajuci i bolesni. Trudim se da ne gledam vijesti, da ne gledam face politicara, da se bavim samo svojim poslom i svojim kreativnim radom-pisanjem. Da me, sto ti kazes boli cundara. Ali ne mozes ni vjecno u toj karantetni biti.

I sve je okej dok sam mlad i neozenjen. Nisam cesto bolestan, a i kad jesam ne treba mi bolnica. Nemam dijete koje saljem u skolu. Lako se zajebavati i izlaziti u kafane, ali sta sutra kad odlucim zasnovati porodicu?
detroit-mercy

#252 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Historija ti je pokazala je li moglo drugacije, da je moglo do rata ne bi doslo. Koliko je mjesta palo tokom rata beza ispaljenong metka, nisu pruzila nikakav otpor. Da je namjera bila da se pokaze sta bi bilo kad bi bilo, moglo se je pokazati fakat na pola Bosne, ali ta namjera nikada nije postojala tako da zaliti za prolivnim mlijekom ne vrijedi.
Ostalo, sve stoji, drzava je u kurcu, nevalja dosta stvari ali se jednom mora krenuti sa mrtve tacke. I ne razumijem sta ce biti kada bude kraj blade, mislis da ovi krajevi kroz istoriju nisu vidjeli I gore momente od ovog sto je danas pa su ljudi nastavljali da zive. Ono sto je cinjenica je da se mi polako primicemo EU, na tom putu ce se neke stvari morati promijeniti I dovesti u red. Problem je sto je to jedan proces koji traje decenijama a mi kao jedinke nemamo bas puno vremena.
Okej, ponavljam po ko zna koji put da potpuno cijenim i postujem misljenje forumasa koji smatraju da je moralo biti ovako kako je bilo. I nisam otvorio temu da dokazujem suprotno, nego da diskutujemo. Zar ne smatras prirodnim i pozeljnim da mlada individua propituje svijet oko sebe? Kriticki rasclanjuje neke prihvacene istine i tumacenja? Svi se zale kako danasnja omladina sve prihvata kako joj se servira, a cim se malo krene propitivati, dobijes salve uvreda. Tema je dobar primjer.

Prihvatam da tu ima i do mene kao forumasa i da su pojedine reakcije halo efekt. Ali pokusajte se staviti u moju poziciju, prohodati mojim cipelama i skontajte da li je logicno da se upitam "je li moglo drukcije".

Historija je pokazala da obican covjek obicno nahebe, dok elite spase guzicu. Ja zelim ovoj drzavi napredak, to nam je potrebno kao zrak koji disemo, ali kako vrijeme odmice, sve sam manje siguran da cu za svog bioloskog postojanja dozivjeti to.

Lako mi je sad dok sam neozenjen i dok se manje vise zajebavam u zivotu. Ali sta cu sutra kad dobijem dijete?
Samo ti njega mladoj dobro zaceraj I ne sikiraj se, bit ce bolje :mrgreen:. Sta ces kad dobijes dijete, tvoje dijete ce rasti u drzavi koja je puno sredjenija od ovog sto ti imas danas ili sto je bilo juce, vrlo moguce da ce rasti u drzavi koja ce biti dio EUa. Pitas se sta ce biti sa djetetom u drzavi u kojoj ono sto je tebi standard mnogi jos uvijek sanjaju da imaju.
Mani te se toga da je sve crno, jel pao snijeg, hoces na skijanje ove zime, planiras li na more iduce godine, mozel se kakvog biznisa ubosti sa strane :mrgreen: . Ja mislim da smo dosegli dno, da ce se sada polako micati naprijed.
prog321

#253 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by prog321 »

Bata,
Svagdje ima bijede u svijetu. Nezaposlenih. , demoralisanih, gladnih.
BiH ne spada po tom broju ni medju 70% najsiromašnijih.
Promjeni jarane, društvo i sredinu.
Ima i kod nas itekako sposobnih. Nije sve go urac.
Last edited by prog321 on 15/12/2015 22:51, edited 1 time in total.
Fudo387

#254 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:Ne mogu cestito otic sa nekim na pice a da me ne nafiluje negativnom energijom. Okolina i drustvo su potpuno demotivirajuci i bolesni. Trudim se da ne gledam vijesti, da ne gledam face politicara, da se bavim samo svojim poslom i svojim kreativnim radom-pisanjem. Da me, sto ti kazes boli cundara. Ali ne mozes ni vjecno u toj karantetni biti.
Ako ti je neka utjeha, ovdje su jos bolesniji i budalastiji. :D :lol:
Gledas svog posla, iskuliras, budes li ispravljao krive Drine isti je qrac, bio u Bosni ili Berlinu, pobudalices.

_BataZiv_0809 wrote:I sve je okej dok sam mlad i neozenjen. Nisam cesto bolestan, a i kad jesam ne treba mi bolnica. Nemam dijete koje saljem u skolu. Lako se zajebavati i izlaziti u kafane, ali sta sutra kad odlucim zasnovati porodicu?
Pa nista, kako se sad brines o sebi sutra ces se brinuti o porodici, dodje to samo od sebe, majka priroda.
Imaces i uspona i padova, i lijepih i ruznih dana, i sekirancije i veselja...jebi ga subara, zivot.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#255 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Samo ti njega mladoj dobro zaceraj I ne sikiraj se, bit ce bolje :mrgreen:. Sta ces kad dobijes dijete, tvoje dijete ce rasti u drzavi koja je puno sredjenija od ovog sto ti imas danas ili sto je bilo juce, vrlo moguce da ce rasti u drzavi koja ce biti dio EUa. Pitas se sta ce biti sa djetetom u drzavi u kojoj ono sto je tebi standard mnogi jos uvijek sanjaju da imaju.
Mani te se toga da je sve crno, jel pao snijeg, hoces na skijanje ove zime, planiras li na more iduce godine, mozel se kakvog biznisa ubosti sa strane :mrgreen: . Ja mislim da smo dosegli dno, da ce se sada polako micati naprijed.
Ne znam sta da ti kazem. 20 godina je prica da smo dosegli dno i da samo mozemo naprijed. Ni taj ulazak u EU nece stvari promijeniti preko noci, makar sam pristupni proces treba da znaci drustvenu i politicku metamorfozu. Vidjecemo...

Nadaj se sceri da ce te aga uzeti....

I vjeruj, nije neka utjeha kad znas da ima negdje gdje je gore.

A lako je meni i za ucerivanje i za putovanja i za usputni posao. Ali je poenta da nas je malo kojima je lako. Vecina polako napusta ovaj brod. Vec sam i prestao brojati koliko mi je ljudi reklo da se oni ili neko njihov spremaju za Njemacku.

Samo ovaj mjesec sam cuo za 5-6 novih slucajeva.
prog321

#256 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by prog321 »

Neka ide u Njemacku.
Neće nestati sa lica zemlje.
Radi 10 god tamo da bi imao njihovu penziju.
Nema u tome ništa loše.
Udbas

#257 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Udbas »

detroit-mercy wrote:
Udbas wrote:A hajde da stvari postavimo ovako. šta da su Srbi, kao što bi uradio civilizovan i normalan svijet, prihvatili rezultate demokratskog referenduma?
Da li bi nam svima bilo bolje? Ključ mira u BiH je bio u rukama srpskog dijela naroda u BiH, odnosno njihovog rukovodstva.
Rata ne bi bilo samo u slučaju da je srpsko rukovodstvo u duhu svoje demokratske tradicije prihvatilo rezultate referenduma.
A obzirom da smo mi na Balkanu uglavnom psihijatarski slučajevi, desilo se šta se desilo. Ni ratovati ne znamo kao normalan svijet, nego ubij, zakolji, siluj, zapali... A na temi Sirija se ljudi ibrete zločincima iz tzv. ISILA. Zaboravljaju da su se još gore stvari radile u BiH ne tako davna.
Zar ti ne upada u oci kako ovi srbofilcici ili neojugici jeftino pokusavaju da proture tezu da je kljuc rata ili mira bio u Aljinim rukama ili rukama Muslimana. Malo morgen sto bi im omiljeni vodja rekao :mrgreen: .
Ma to mogu raditi samo ljudi bez grama mozga.I vrlo dobro vidim i kontam šta pojedine hinje pokušavaju ovdje provući. Bez rata je moglo proći samo da su Srbi (odnosno njihovo rukovodstvo) prihvatili nezavisnost BiH. I to uz jako puno truda i sreće, političke mudrosti, pa da i tada ne preraste u opšti rat. Jer, kad je počeo rat u Hrvatskoj, nije postojala magija pomoću koje bi se mi izvukli, osim u ovom slučaju i to jako jaako teško. Sada možemo naprđivati do besvjesti. A nekaa neojugića, samo neka ne prodaju ovdje muda za bubrege. Tu istu Jugu sam i ja volio, bila je to predivna zemlja, prelijepa, dok je trajala. I žao mi je što se raspala, i to iskreno. Ali mi ne pada napamet plakati za njom.
Drinski

#258 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote: Ne mogu cestito otic sa nekim na pice a da me ne nafiluje negativnom energijom. Okolina i drustvo su potpuno demotivirajuci i bolesni. Trudim se da ne gledam vijesti, da ne gledam face politicara, da se bavim samo svojim poslom i svojim kreativnim radom-pisanjem. Da me, sto ti kazes boli cundara. Ali ne mozes ni vjecno u toj karantetni biti.

I sve je okej dok sam mlad i neozenjen. Nisam cesto bolestan, a i kad jesam ne treba mi bolnica. Nemam dijete koje saljem u skolu. Lako se zajebavati i izlaziti u kafane, ali sta sutra kad odlucim zasnovati porodicu?
E u pravu si.

Ti imas dvije opcije ili da zapucas vani ili da mijenjas lično okruzenje. KOd nas niko ne razmislja kako da poboljsa svoj zivot, da napiše knjigu, ofarba ogradu, napravi vocnjak, poveca platu za 200 Km nego se sve svodi na zivotarenje i tracanje. Svi se prave da sve znaju, a niko nista ne zna. Dobro, imas i onaj treci pristup, da počnes ici na onaj lajf koučing.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#259 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Drinski wrote:
E u pravu si.

Ti imas dvije opcije ili da zapucas vani ili da mijenjas lično okruzenje. KOd nas niko ne razmislja kako da poboljsa svoj zivot, da napiše knjigu, ofarba ogradu, napravi vocnjak, poveca platu za 200 Km nego se sve svodi na zivotarenje i tracanje. Svi se prave da sve znaju, a niko nista ne zna. Dobro, imas i onaj treci pristup, da počnes ici na onaj lajf koučing.
Sve to stoji, ali ja sam ubjedjen da je narod svjesno ubijen u pojam. Okruzenje je naprosto takvo.

Dzaba sto je meni i mom nekom uzem krugu koliko toliko dobro, kad je dovoljno da izadjes u grad, popricas sa par ljudi i shvatis koliko je sve otislo u neku stvar. Jbga ne mozes biti kraj ociju slijep.

No nije tema, pa da dalje ne oftopicarimo :run:

Imas pp.
Ci-Nick

#260 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ci-Nick »

Šta bi bilo kad bi bilo,...učinili smo veliku uslugu Hrvatskoj koja bez naše žrtve i samostale BiH do danas ne bi uzela "svoju" Srpsku Krajinu.
Hrvatska nam se zahvalila pokušajem da nas izbriše zauvjek.
Upitno je samo da li bi da smo ostali u toj krnjoj Jugoslaviji morali ići ginuti na hrvatska ratišta.
U svakom slučaju bilo bi manje mrtvih, manje razaranja, manje štete, krađe,.. loše privatizacije,.. i ušli bi u EU prije nego što ćemo ući.

A to vezano za naš negativizam,...ne vjerujem da se igdje u Svijetu toliko ćeprka po smetljištu istorije i živi u prošlosti kao na Balkanu.
Ljudi u razvijenoj Europi gledaju u budućnost, u Americi žive u sadašnjosti, u Africi plešu i pjevaju i praznog stomaka a na Balkanu preturaju po prošlosti.
titinpionir

#261 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by titinpionir »

Vidim da guslari jos guslaju pa se malo prave nevini ko francuske sobarice u svojoj brizi za Bosnjake ili se prave neinformisani pa da im je ko fol promaklo kako su i zasto prosli oni koji su probali ono sto predlazu da se trebalo probati.

Ovaj tekst je postavljen na temi o onom krmu Mladicu ali je pogodan i za ovu i obratite pogotovo paznju na zadnji dio:
ISLAMOFOBIJA STIGLA I DO HAGA

Kao što dehumanizacija budućih žrtava predstavlja uvod u svaki masovni zločin, tako poslednju fazu tog procesa obično čini, ne negiranje kako se to obično misli, već opravdavanje počinjenih nedela. Kada su u pitanju zločini počinjeni nad bosanskim Muslimanima[1] od 1992. do 1995. godine, pomenuta završna faza odvija se, između ostalog, u Hagu, na procesima koji su vođeni ili se vode protiv bivših najviših pripadnika rukovodstva bosanskih Srba, pre svih Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Svesni da se u haškim sudnicama pored glavne teme – utvrđivanja krivične odgovornosti optuženih – u isto vreme ispisuju stranice nekih budućih udžbenika istorije, odbrane su delom bazirane na tezi da su rat u BiH izazvali Muslimani, uz podršku Hrvata, a da je svaki potez Srba bio iznuđena reakcija.

U tom pogledu, do sada je iznošen ceo spektar teza, a najznačajnija je ona da su oni kao hteli da se otcepe, a mi im kao nismo dali, pa se desio rat u kojem se, kao što biva, dešavaju zločini. Uz neminovan dodatak – na svim stranama. U poslednje vreme haška odbrana Ratka Mladića pokušava da iskoristi procese koji se odvijaju na globalnoj političkoj sceni. Reč je, dabome, o terorističkim napadima i drugim aktivnostima islamističkog pokreta s jedne i rastućoj islamofobiji u svetu sa druge strane. Teza je, da skratimo, sledeća: to što sada gledate širom planete – krv i patnju nedužnog zapadnog čoveka i osnivanje Islamske države zasnovane na šerijatu – početke ima u političkom pokretu bosanskih Muslimana. Od toga su Srbi nekad, kao ceo svet danas, morali da se brane, pa im ne treba zameriti zločine koji se, u obračunu sa takvim zlom, na mnogim mestima i danas čine.

Do sada je teza odbrane, doduše, stidljivo plasirana, sa nadom da će sudije, za koje se računa da su upućeni u svetsku politiku i samim tim senzibilisani za pitanje pretnje islama, shvatiti diskretnu poruku. A onda se u sudnici pojavio Milorad Dodik.

Naslednik Radovana Karadžića i Nikole Poplašena na mestu predsednika Republike Srpske pred sudom je, svedočeći u odbranu Ratka Mladića, bez ustezanja rekao da su Alija Izetbegović i njegova Stranka demokratske akcije „u nekom smislu bili preteča sadašnjih ideologija radikalnog islama koje vidimo po svetu“. Ključni dokaz za to predstavlja činjenica da je Izetbegović autor „Islamske deklaracije“ iz 1970. godine u kojoj se, kako Dodik interpretira, zalagao za „muslimansko uređenje zasnovano na šerijatu“. Usledio je zanimljiviji deo – unakrsno ispitivanje koje je vodio jedan od najiskusnijih haških tužilaca Alan Tiger.

Ako je, pretpostavlja tužilac, „Islamska deklaracija“ zaista bila toliki trn u oku bosanskim Srbima, onda je na njihovim skupštinskim zasedanjima sigurno bila vruća i česta tema. Dodik je uoči rata kao kandidat Saveza reformskih snaga Ante Markovića bio izabran u parlament BiH, a onda se zajedno sa drugim srpskim poslanicima, mahom onima iz Srpske demokratske stranke, preselio u skupštinu bosanskih Srba kao nezavisni poslanik i tu ostao tokom rata. Dobro se, rekao je, seća da su se stvari odvijale upravo kako je tužilac sugerisao – kada su poslanici govorili o pretnjama i opasnostima po srpski narod, često su se čule sledeće reči: „Kako je napisano u ‘Islamskoj deklaraciji’ Alije Izetbegovića…“

Stvarnost je, zapravo, sasvim drugačija. Pažljivom pretragom transkripata skupštinskih zasedanja tužilaštvo je utvrdilo, a podatak je lako proveriti, da se „Islamska deklaracija“ u govorima pred parlamentom bosanskih Srba prvi put ne pominje ni 1991, čak ni 1992. godine, već tek na 35. sednici održanoj 2. oktobra 1993. godine. Do tada je projekat stvaranja etnički čiste srpske republike u BiH u najvećoj meri bio ostvaren, a većina masovnih zločina, osim srebreničkog genocida, uglavnom počinjena.

Eto kako nastaju mitovi. Nebitno je da li se Dodik i njegovi istomišljenici, uključujući Karadžića i Mladića, slučajno ili namerno loše sećaju, važno je da njihovi sledbenici to prihvataju. Kako vreme bude odmicalo, mogućnost prećutkivanja i poricanja zločina sve je manja, pa raste potreba za opravdavanjem. Mitovi koji se danas stvaraju su zato neophodni. Pa će jednog dana u srpskim udžbenicima u celom regionu pisati da su bosanski Muslimani, još u staroj Jugoslaviji a posebno početkom 90-ih, bili preteča današnjeg terorističkog zla protiv kojeg su se tada digli Srbi, braneći sebe, ali avansno i ostatak sveta.

A je li to istina? Znamo li mi ko su jugoslovenski Muslimani i sećamo li ih se od ranije? Ako ne znamo mi, zna američki tužilac Tiger: „Opšte je poznato da su muslimani[2] iz BiH vrlo evropeizirani, da nisu bili vrlo religiozni, a pogotovo ne radikalni fundamentalisti“. Niko, naravno, ne želi da kaže da su „neevropeizirani muslimani“ loši, samo se sugeriše da je Bosna i Hercegovina poslednje mesto na svetu iz kojeg je pre 25 i više godina mogao biti iznedren islamski radikalizam i terorizam kao sredstvo borbe. Svestan je toga i Dodik, zato i nije otvoreno protivrečio, ali se, više za sebe, pitao – Kako je onda moguće da su pošli za Alijom Izetbegovićem? Pošto se valjda kao aksiom uzima da je Alija bezmalo Bin Laden.

Da stvar bude gora, u odbranu domaćih Muslimana u jednom intervjuu iz 1990. godine, dokazu u posedu optužbe, stao je Radovan Karadžić (ispada da je on tada bio mekši nego Dodik danas): „U Evropu islamski fundamentalizam dolazi sa ljudima druge rase i drugog jezika pa Evropu hvata panika.
Kod nas se radi o Muslimanima, slovenskom narodu, ljudima naše krvi i našeg jezika, koji su se u najvećoj meri opredelili za evropski način življenja uz očuvanje islamske vere. Tu nema mesta panici ni kod Srba, ni kod Muslimana“.
Zna Dodik dobro da su tužilac (danas) i Karadžić (nekad) u pravu kada govore u „evropeiziranim muslimanima“, „ljudima naše krvi i našeg jezika“ od kojih ne preti nikakva opasnost. Ali zašto smo ih onda ubijali i proterivali?

Zato što su se zatekli na zemlji na koju su Srbi polagali i još uvek polažu pravo. Zločini nad njima su, a to je potkrepljeno brojnim dokazima i detaljno obrazloženo u više haških presuda (čekaju nas najvažnije na tu temu – Karadžiću i Mladiću), počinjeni na sistematičan i organizovan način, širom teritorije na koju je rukovodstvo bosanskih Srba polagalo pravo i uz učešće zvaničnih vojnih i policijskih snaga Republike Srpske. I što je posebno značajno – postoji obilje dokaza o tome da su bili unapred planirani, a ne iznuđeni umišljenim otporom protiv terorizma.

To je deo istine o ratu u Bosni i Hercegovini. Sve drugo su laži koje se vremenom pretvaraju u mitove,
a odupiranje tom procesu moguće je samo još neko vreme. Dok se sećamo bosanskih Muslimana iz vremena suživota sa njima.

Nemanja Stjepanović
Peščanik.net
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#262 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Domaci izdajnik »

detroit-mercy wrote: Samo ti njega mladoj dobro zaceraj I ne sikiraj se, bit ce bolje :mrgreen:. Sta ces kad dobijes dijete, tvoje dijete ce rasti u drzavi koja je puno sredjenija od ovog sto ti imas danas ili sto je bilo juce, vrlo moguce da ce rasti u drzavi koja ce biti dio EUa. Pitas se sta ce biti sa djetetom u drzavi u kojoj ono sto je tebi standard mnogi jos uvijek sanjaju da imaju.
Ja sam prošao zemljama pridruženim EU, u februaru ću u Sofiju a bio sam u Rumuniji u Brašovu, Temišvaru i Sibiu. To što si naveo ne drži vode, jer je u Rumuniji prosječna plata 120-150 Eura, korupcije, kriminala, nezaposlenosti na sve strane....za većinu Rumunije BIH ovakva razjebana je Amerika po uređenosti i infrastrukturi. A oni su EU :roll: uzdišu za vremenom Čauševskua, Bugari kače slike Živkova, a hoće oped da se spajaju Česi i Slovaci (koji su kao i Poljska daleko odmakli od nas sviju po Balkanu) Uđeš u EU i odmah med i mlijeko....al u paralelnom svemiru :-)
detroit-mercy

#263 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:
Ja sam prošao zemljama pridruženim EU, u februaru ću u Sofiju a bio sam u Rumuniji u Brašovu, Temišvaru i Sibiu. To što si naveo ne drži vode, jer je u Rumuniji prosječna plata 120-150 Eura, korupcije, kriminala, nezaposlenosti na sve strane....za većinu Rumunije BIH ovakva razjebana je Amerika po uređenosti i infrastrukturi. A oni su EU :roll: uzdišu za vremenom Čauševskua, Bugari kače slike Živkova, a hoće oped da se spajaju Česi i Slovaci (koji su kao i Poljska daleko odmakli od nas sviju po Balkanu) Uđeš u EU i odmah med i mlijeko....al u paralelnom svemiru :-)
Sto se Cesi i Slovaci ne spoje ako vec hoce, neko im brani. Mani te spike, kace slike Causeskua ili Zivokova. Nigdje ne tvrdim da ce poteci med i mlijeko ali ce stvari napredovati laganim koracima. To sto je to napredovanje za obicne smrtnike presporo je drugi par opanaka, uzeti ce par generacija da se stavari postave na svoje mjesto, mnogo raje to zna i zbog tog vodeci se onom " zivot je jedan zivi ga Fikreta" razguljuju vani. Jer nikome se ne iznosi jebeni teret izgradnje drzave/drustva.
Domaci izdajnik

#264 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Ako ti tako kažeš....živi bili pa vidjeli :ginisovac: a raja bježi vani sigurno zato što im ne paše zdravlju mikroklima u BH gradovima.... :zaraza:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#265 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

I u EU se zna ko kosi a ko vodu nosi. To su cak i Merkel i Sarkozi javno rekli kada su spominjali "Evropu sa dvije brzine". U principu Bugarska i Rumunija su Moskvu zamjenili Briselom. Jest malo ljepsi za oko, jest da daje veci privid slobode i izbora, ali se na kraju sve svodi na isto. U ovom slucaju jeftina si radna snaga i tampon zona prema Rusiji.

Madjarska je opet druga prica, kao i Poljska, te balticke drzave.
Domaci izdajnik

#266 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Moraš crtati pa ga jebi.... :pusi:

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#267 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Eh jbga sad Slovenija i Bugarska u drustvu Belgije i Luksemburga, a svapska zastava na dva mjesta :D
Fudo387

#268 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

Lajavikrelac wrote:Ja sam prošao zemljama pridruženim EU, u februaru ću u Sofiju a bio sam u Rumuniji u Brašovu, Temišvaru i Sibiu. To što si naveo ne drži vode, jer je u Rumuniji prosječna plata 120-150 Eura, korupcije, kriminala, nezaposlenosti na sve strane....za većinu Rumunije BIH ovakva razjebana je Amerika po uređenosti i infrastrukturi. A oni su EU uzdišu za vremenom Čauševskua, Bugari kače slike Živkova, a hoće oped da se spajaju Česi i Slovaci (koji su kao i Poljska daleko odmakli od nas sviju po Balkanu) Uđeš u EU i odmah med i mlijeko....al u paralelnom svemiru
Nije med i mlijeko, ali jeste sansa. To sto Bugari i Rumuni ne znaju i ne umiju, nije do EU.
Ci-Nick wrote:Šta bi bilo kad bi bilo,...učinili smo veliku uslugu Hrvatskoj koja bez naše žrtve i samostale BiH do danas ne bi uzela "svoju" Srpsku Krajinu.
Jesmo im ucinili uslugu i olaksali posao, ali bi oni i bez nas to prije ili kasnije odradili. Mi da nismo uradili to sto smo uradili zavrsili bi tako
sto bi nas pola bilo u ustasama, jedan dio u cetnicima, i jedan dio opet pod zemljom.
Granica Hrvatske bi bila na Kupreskim Vratima, Sarajevo bi se danas zvalo srbinje donje.
Domaci izdajnik

#269 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

_BataZiv_0809 wrote:Eh jbga sad Slovenija i Bugarska u drustvu Belgije i Luksemburga, a svapska zastava na dva mjesta :D
Permutiraj pokoju zastavu i to je uglavnom to.... :)
Domaci izdajnik

#270 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Fudo387 wrote:Nije med i mlijeko, ali jeste sansa. To sto Bugari i Rumuni ne znaju i ne umiju, nije do EU.
Oni su kao i mi Balkanci....a Balkanci ne znaju živjeti bez batine nad glavom.... :stasreko: demoNkratija i slobode ne piju vode u zoo vrtu...
Fudo387

#271 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

Lajavikrelac wrote:
Fudo387 wrote:Nije med i mlijeko, ali jeste sansa. To sto Bugari i Rumuni ne znaju i ne umiju, nije do EU.
Oni su kao i mi Balkanci....a Balkanci ne znaju živjeti bez batine nad glavom.... :stasreko: demoNkratija i slobode ne piju vode u zoo vrtu...
Mi smo teske kite, ali smo ipak par stepenica iznad njih. Mozemo zahvaliti jednim dijelom Brozu sto nas je iscupao ispod sovjetske cizme, a
jednim dijelom sto smo nevidjeni lopovi, probisvijeti i u svasta se kvartamo. Da vi srbi niste sve zajebali i usrali zivjeli bi bolje od Ceha, Poljaka,
Portugalaca, Slovaka i ostale boranije. :twisted:
Domaci izdajnik

#272 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Pa eto zadnjih 20 i sitno godina je bilo šanse da se popravi stanje šta je reći? Jesu li krivi Srbi za privatizaciju, pljačku firmi, korupciju,pad ekonomije i povećanje siromaštva u BIH? Drži se Stilovke i frontalnih juriša na četnike bolje ti ide, bar ti se neko nasmije.... :mrgreen:
Da nije Srba BIH bi danas bila u dlaku sa Švicom.... :-)
Last edited by Domaci izdajnik on 16/12/2015 17:14, edited 1 time in total.
Fudo387

#273 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

Lajavikrelac wrote:Pa eto zadnjih 20 i sitno godina je bilo šanse da se popravi stanje šta je reći? Jesu li krivi Srbi za privatizaciju, pljačku firmi, pad ekonomije i povećanje siromaštva u BIH? Drži se Stilovke i frontalnih juriša na četnike bolje ti ide, bar ti se neko nasmije.... :mrgreen:
De bolan, sto niste opljackali to ste popalili i sad mi tu glumis mariju djevicu. Popravices qrac moj, da se sve samo pogasilo pet godina bez
da je izgorilo, u danasnjem vremenu opste globalizacije kad svijet pici 300 na sat, opet bi zavrsio u cucavcu skupa sa svojom ekonomijom.
Domaci izdajnik

#274 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Aha.... :-) kako bi onda okarakterisao stanje u Makedoniji? Što je tamo loše? Nije bilo ni rata ni Srba?
Fudo387

#275 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

Aha, samo ti redaj smajlije. :lol:
Ako kriticki bez emocija sagledas stvari mozda bi bio u stanju da shvatis kakve ste dileje.
Jebo te zivot, kad covjek pomisli da su ispucali sve adute ludila oni zaratise sa NATO paktom.
Pa dje to ima u tri pizde materine? :lol:
Locked