Opet problemi sa Djeda Mrazom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Coromandel

#251 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Coromandel »

Država wrote:Image

:sax:
zanimljiv ti je taj leprikon :bih:

vidiš, (iako dedo mraz nema temelje u muslimanskoj tradiciji), da se organizuje veća skupina muslimana u sarajevu sa ciljem inauguracije ovog zelembaća, leprikonu bi se osporavali svi mogući prilasci obdaništima. ali kad se pojavi crveni besposličar kojeg na silu guraju u muslimanske kuće, odmah frka što se to njemu brani.

čudni su ti vaši aršini zaista...
Matzan

#252 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Matzan »

mirza_15 wrote:Svi se uzasavaju klanja zivotinja, a vole pojesti cevape. Valjda misle da cevape i janjetinu donosi Deda Mraz :mrgreen:
:thumbup:

Ne bih da previše polemišem, samo da se nadovežem.
Ovo što si naveo je čak i lijep primjer licemjerja.

Pravo licemjerje je kad predstavnici tih vrhunskih civilizacija ubijaju na hiljade tuđe djece širom svijeta
radi ostvarivanja bolesnih ciljeva.
Ali oni to fino upakuju u sintagmu "kolateralna šteta" i svi sretni.
Matzan

#253 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Matzan »

Država wrote:Image

:sax:

Evo posla za braću koji nose dužu bradu. :mrgreen:
Raigor Stonehoof

#254 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Raigor Stonehoof »

mirza_15 wrote:Svi se uzasavaju klanja zivotinja, a vole pojesti cevape. Valjda misle da cevape i janjetinu donosi Deda Mraz :mrgreen:
garant ih kolju tek prohodala djeca
mirza_15

#255 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by mirza_15 »

Coromandel wrote: zanimljiv ti je taj leprikon :bih:

vidiš, (iako dedo mraz nema temelje u muslimanskoj tradiciji), da se organizuje veća skupina muslimana u sarajevu sa ciljem inauguracije ovog zelembaća, leprikonu bi se osporavali svi mogući prilasci obdaništima. ali kad se pojavi crveni besposličar kojeg na silu guraju u muslimanske kuće, odmah frka što se to njemu brani.

čudni su ti vaši aršini zaista...
beniciodeltoro

#256 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by beniciodeltoro »

Isto još ako za Djed Mraza, Noć vještica i Valentinovo u svim sredinama BiH koriste argumenti "to je danas samo komercijala, nema to veze više sa religijom, coca-cola folovi golovi" pitam se kako bi reagovali u Banja Luci ili Čitluku kada bi se uveo jedan komercijaliziran praznik koji znamo da ima korijene u islamu ali danas je više marketing, da li bi ga slavili? I think not :wink:
Ja mislim da bi svi roditelji u RSu i Ercegovini rado poveli svoju djecu na McDonald's Iftar Night, nema hodža, nema ezana, samo veče zvano Iftar uz hanburgere i kolu i da se djeca lijepo provedu. Koliko bi tu roditelja pokvarilo svojoj djeci radost?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#257 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Truba »

beniciodeltoro wrote:Isto još ako za Djed Mraza, Noć vještica i Valentinovo u svim sredinama BiH koriste argumenti "to je danas samo komercijala, nema to veze više sa religijom, coca-cola folovi golovi" pitam se kako bi reagovali u Banja Luci ili Čitluku kada bi se uveo jedan komercijaliziran praznik koji znamo da ima korijene u islamu ali danas je više marketing, da li bi ga slavili? I think not :wink:
Ja mislim da bi svi roditelji u RSu i Ercegovini rado poveli svoju djecu na McDonald's Iftar Night, nema hodža, nema ezana, samo veče zvano Iftar uz hanburgere i kolu i da se djeca lijepo provedu. Koliko bi tu roditelja pokvarilo svojoj djeci radost?
naravno da ne bi jer ne dolazi sa zapada
ne slavimo ni kineska sranja niti indijska nego samo zapadna
Matzan

#258 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Matzan »

Raigor Stonehoof wrote:
garant ih kolju tek prohodala djeca

Izvini, a što to tebi smeta?

Jel to neko tjera tebe i tvoju djecu da rade?
Raigor Stonehoof

#259 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

:-) kakvo pitanje

boli me kurac za zatucane, zao mi djece
mirza_15

#260 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by mirza_15 »

Matzan wrote:

Izvini, a što to tebi smeta?

Jel to neko tjera tebe i tvoju djecu da rade?
Smetaju mu silne mesare po gradu i trgovackim centrima. Zgrazava se cinjenica da su pogledima djece izlozena iskasapljena tijela zivotinja. Zasto i kako su tu ostaje misterija.

Da se ne lazemo, smeta njemu sve sto ima veze sa vjerom. Toliko mu smeta da to cak ispoljava i na temama (neke sportske) koje nemaju veze sa tim.
Matzan

#261 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Matzan »

Raigor Stonehoof wrote: :-) kakvo pitanje

Ako njihovim roditeljima nije žao, ne znam što se ti onda sekiraš?!

Ili jednostavno ne možeš da podneseš druge i drugačije?
Raigor Stonehoof

#262 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Matzan wrote:
Raigor Stonehoof wrote: :-) kakvo pitanje

Ako njihovim roditeljima nije žao, ne znam što se ti onda sekiraš?!

Ili jednostavno ne možeš da podneseš druge i drugačije?
:? :? :? jel tebi zao djece koju zlostavljaju roditelji?? ako njihovim roditeljima nije zao... :-)

de bolan, nisi glup, znas vrlo dobro o cemu pricam, prevali to preko tastature. barbarstvo je barbarstvo, koliko god ga vjera pokusavala opravdati.
Matzan

#263 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Matzan »

Raigor Stonehoof wrote: :? :? :? jel tebi zao djece koju zlostavljaju roditelji?? ako njihovim roditeljima nije zao... :-)

de bolan, nisi glup, znas vrlo dobro o cemu pricam, prevali to preko tastature. barbarstvo je barbarstvo, koliko god ga vjera pokusavala opravdati.

Hajd' iskreno, otčepi dušu:

Problem je jer su ono Arapi. Pa još k tome i muslimani. :oops:
Raigor Stonehoof

#264 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Matzan wrote:
Raigor Stonehoof wrote: :? :? :? jel tebi zao djece koju zlostavljaju roditelji?? ako njihovim roditeljima nije zao... :-)

Hajd' iskreno, otčepi dušu:

Problem je jer su ono Arapi. Pa još k tome i muslimani. :oops:
najlakse je spinovat pricu sa jadne djecice na onoga ko ukazuje na njihovo zlostavljanje :-)
animals

#265 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by animals »

Uciti djecu mau tome je bolesno. .
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#266 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by -LIBERO- »

Djeci, od par godina svega, nije prihvatljivo, ni eticki ni moralno, niti socijalno adekvatno da se cin, da on licno zakolje nesto, predstavlja kao cin koji je sasvim ok.
U Evropi barem.

Druga stvat, ali jako bitna. Dijete u tako ranom djetinstvu vrlo tesko shvata peneseno znacenje, vrlo tesko shvata simboliku i simbolicku vrijednost...nego najcesce stvari uzima doslovce i zdravo za gotovo.

Zemlje, drustva, gdje je ok i prihvatljivo da odrasla punoljetna osoba kao cin vjerske slobode, zakolje kurban, ne mora biti i tolerantno prema promicanju klanja kurbana i medju djecom od svega par godina...ne na nacin da to djete doslovce oponasa taj cin klanja. Iz prvo navedenih razloga.

Ima vremena, moze se promovisati necija religija, obicaaji....i kada to dijete bude dovoljno zrelo da svjesno rasudjuje svrhu, poentu klanja kurbana...jasno odvajajuci od recimo istog cino mimo vjerskih znacenja. Nece zbog cekanja da mu se to tako slikovito predstavi, i da on to doslovce oponada, on biti manji vjernik.

------------------------------------------------------

I jos da dodam. Slavljenje doceka Nove godina, uz Djeda Mraza, il bez njega, je cin slobode svakog pojedinca. Idiotski je nekome osporavati to, a vec u 'drugoj recenici' gorljivo zastupati svoje neke stavove, uvjerenja, praznike/blagdane.

Niti Djeda Mraz umanjuje vrijednost, recimo, bajrama....niti bajram umanjuje vrijednost NG.

Dajte ljudi malo razumne popustljivosti, tolerancije....za druge i drugacije svjetzonazore, i licne vrijednosti.

To je tako jednostavno. Pokusajte :D
Matzan

#267 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Matzan »

uglavnomja

#268 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by uglavnomja »

Black swan wrote:
beniciodeltoro wrote:Isto još ako za Djed Mraza, Noć vještica i Valentinovo u svim sredinama BiH koriste argumenti "to je danas samo komercijala, nema to veze više sa religijom, coca-cola folovi golovi" pitam se kako bi reagovali u Banja Luci ili Čitluku kada bi se uveo jedan komercijaliziran praznik koji znamo da ima korijene u islamu ali danas je više marketing, da li bi ga slavili? I think not :wink:
naravno da ne bi jer ne dolazi sa zapada
ne slavimo ni kineska sranja niti indijska nego samo zapadna

geografski mi jesmo europa, a europa je zapad ili "zapad", pod uticajem americke kulture, hollywooda i globalne komercijalizacije, kao i vecina ostatka svijeta. civiliziranog.

mi sa arapima nista nemamo zajednicko, ama bas nista, osim vjere (i to soft varijante), ni jezik, ni kuturu, ni tradiciju, ni izgled, ni mentalitet, ni istoriju ... a uz to prosjecan arap ni ne zna gdje je ta bosna da prostis :run:
animals

#269 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by animals »

Dajes primjere drugi bolesnika, da bi opravdao prve. .
uglavnomja

#270 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by uglavnomja »

-LIBERO- wrote:Djeci, od par godina svega, nije prihvatljivo, ni eticki ni moralno, niti socijalno adekvatno da se cin, da on licno zakolje nesto, predstavlja kao cin koji je sasvim ok.
U Evropi barem.

Druga stvat, ali jako bitna. Dijete u tako ranom djetinstvu vrlo tesko shvata peneseno znacenje, vrlo tesko shvata simboliku i simbolicku vrijednost...nego najcesce stvari uzima doslovce i zdravo za gotovo.

Zemlje, drustva, gdje je ok i prihvatljivo da odrasla punoljetna osoba kao cin vjerske slobode, zakolje kurban, ne mora biti i tolerantno prema promicanju klanja kurbana i medju djecom od svega par godina...ne na nacin da to djete doslovce oponasa taj cin klanja. Iz prvo navedenih razloga.

Ima vremena, moze se promovisati necija religija, obicaaji....i kada to dijete bude dovoljno zrelo da svjesno rasudjuje svrhu, poentu klanja kurbana...jasno odvajajuci od recimo istog cino mimo vjerskih znacenja. Nece zbog cekanja da mu se to tako slikovito predstavi, i da on to doslovce oponada, on biti manji vjernik.

------------------------------------------------------

I jos da dodam. Slavljenje doceka Nove godina, uz Djeda Mraza, il bez njega, je cin slobode svakog pojedinca. Idiotski je nekome osporavati to, a vec u 'drugoj recenici' gorljivo zastupati svoje neke stavove, uvjerenja, praznike/blagdane.

Niti Djeda Mraz umanjuje vrijednost, recimo, bajrama....niti bajram umanjuje vrijednost NG.

Dajte ljudi malo razumne popustljivosti, tolerancije....za druge i drugacije svjetzonazore, i licne vrijednosti.

To je tako jednostavno. Pokusajte :D

Matzan

#271 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Matzan »

animals wrote:Dajes primjere drugi bolesnika, da bi opravdao prve. .

I mržnja drugih i fašizam su bolest.
animals

#272 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by animals »

Kratko i jasno..djecu ubijanju poducavati mogu samo
psihicko poremecene osobe. .
Cherry-Cherry

#273 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by Cherry-Cherry »

Svašta su primitivci pričali o Deda Mrazu, ali da se poredi sa klanjam od strane djece, e to još do sada nisam čula. Taman kad mislim da smo kao društvo na dnu, prokopamo još...
1946--1987

#274 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by 1946--1987 »

Ja polemike o djeda mrazu, daj boze da nam je on jedini i najveci problem, kakav bi to merak bio.

Inace, odlican posto bordo brata @Libero :thumbup:
GAU8

#275 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by GAU8 »

arzuhal wrote:Djeda Mraza bih izbacio a ubacio Tita. Bi ozbiljno. Djed Mraz je ništa, kao dijete sam se plašio maskiranog lika, plakao dok su me gurali na koljeno oznojenom članu radnog kolektiva ispod one vate koji se bilesi nazor smijao i jedva čekao da se kutariše dječurlije, da ode za šank i strese vlahov da dođe sebi...Tita su sva djeca voljela, Djeda jesu al' mahunu...

I tako smo riješili pitanje religioznosti Tita, zastupljeni su i ateisti, nek za Novu bude Tito, za Božić Santa Klaus, za hidžretsku Dedo Hidžr, i nek svi podjele nešto djeci, i mirna Bosna...I da više ne bude ovakvih tema i ubleha...
Nisi ateista tako da te se ne pita :P
Locked