Zanimljivo, iako ne objašnava sve one mlade i urbane muzičke trendove koji su postojali u bivšoj državi, a koji nisu imali nikakve veze sa državnim vrhom i njihovoj misiji "nametanja" kulture.
Zašto se mrzi turbofolk?
Moderator: _BataZiv_0809
- dale cooper
#251 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Znači tvoja je teorija da je seljački mentalitet bio oduvijek defaultan ljudima na ovim prostorima i da su nakon pokušaja da Jugoslovenski režim nametne "tiraniju" kulture odbacili okove i vratili se svom prirodnom mentalitetu i turbo folku kao ekstenziji toga?
Zanimljivo, iako ne objašnava sve one mlade i urbane muzičke trendove koji su postojali u bivšoj državi, a koji nisu imali nikakve veze sa državnim vrhom i njihovoj misiji "nametanja" kulture.
- p206
-
dezurni_ucenik
#253 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
vI i dalje sa ovim trolerom komunicirate.
- beniciodeltoro
#254 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Režim je itekako uticao na šta se sluša, kakva vrsta muzike smije da se svira a i uticali su na tekstove grupa, najpoznatiji primjeri su Bijelo Dugme ili Zabranjeno Pušenje.dale cooper wrote:Znači tvoja je teorija da je seljački mentalitet bio oduvijek defaultan ljudima na ovim prostorima i da su nakon pokušaja da Jugoslovenski režim nametne "tiraniju" kulture odbacili okove i vratili se svom prirodnom mentalitetu i turbo folku kao ekstenziji toga?![]()
Da, taj mentalitet je itekako postojao, kao i nacionalizam. Kako to da su najveći JNA oficiri koji su propagirali bratstvo i jedinstvo na kraju postajali najveći četnici? Naograjsali kolektivno krajem 80ih ili ih konačno niko nije mogao sputavati? Tako i sa turbofolkom, kako to da su se mnogi iz urbanih sredina zarazili Južni Vetar virusom i to prije rata dok (kako to vole Sarajlije kazati) seljaci iz Foče i Sandžaka nisu došli u Sarajevo i svi gradovi širom republike još pripadali građanima?
Nisam nikad rekao da nije bilo urbanih muzičkih trendova i da ljudi i tada nisu prezirali "seljačku" muziku ali je to bilo doba da su urbana muzika i njihovi fanovi imali pravo glasa a narodni muzički trendovi i njihovi fanovi nisu. E kada je došlo doba da su obe strane imale pravo glasa onda je se pokazalo šta većina voli.
Prijatelju staridezurni_ucenik wrote:vI i dalje sa ovim trolerom komunicirate.
https://en.wikipedia.org/wiki/Flaming_% ... al_flaming
drugi put ću te teška srca morati prijaviti
- Jack Be Nimble
#255 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Ja bi rekao da je izvor Americke folk muzike u stvari bluegrass. Ili meni je americki bluegrass vise kao sevdah nego sto je country.Ommadawn wrote:dale cooper wrote:
Američki country i folk je izvorna Američka muzika. Njen Bosanski ekvivalent bi ti bio sevdah i sevdalinka ne turbo folk.
Ja sa sevdalinkom nemam nikakav problem, čak naprotiv, cijenim ga.
Druga stvar je što su Američki country i folk utkani duboko u DNK kompletne Američke muzike uključujući
i rock'n'roll. Nije to muzika Američkih seljačina kako neki to žele predstaviti da bi dobili argument.![]()
Joj stari, danas montiram nove zice na el-gitari, nastimam i nastelim pa da isprobam, isla na stereu od Kansasa "Carry on my wayward son" te da je skinem odmah. Ostale mi jos solo-dionice, a riffove bez problema iako ti se cini komplikovano. Veli zena "Eto te ko dijete kad mu das cijelu tortu".
Ne mrzim neku vrstu muziku, mogu samo da je ne slusam ili da mi ne pase. Ni posto ne bi osudjivao nekoga ko slusa neku vrstu muzike ili nekog pjevaca. Ipak za mene, a sigurno i za mnoge turbo = 90te. Na faxu sam upoznao jednog Boegradjanina koji je rekao 'znas grand zvijezda/turbofolk ti je isto ko Spears, Aguilera i Gaga...samo oni imaju vise para da od sranja naprave nesto'.
A to kako neko moze slusati malo ovoga i malo onoga odgovor su godine. Tek kada sam presao tridesetu poceo sam da po prvi put slusam Halida, Dzinovica, Tomu, Kovaca, Dragojevica, Sabana itd.
-
dezurni_ucenik
#256 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Da bi nekog prijavio moras imati opravdan razlog. Ti ga nemas.beniciodeltoro wrote:Režim je itekako uticao na šta se sluša, kakva vrsta muzike smije da se svira a i uticali su na tekstove grupa, najpoznatiji primjeri su Bijelo Dugme ili Zabranjeno Pušenje.dale cooper wrote:Znači tvoja je teorija da je seljački mentalitet bio oduvijek defaultan ljudima na ovim prostorima i da su nakon pokušaja da Jugoslovenski režim nametne "tiraniju" kulture odbacili okove i vratili se svom prirodnom mentalitetu i turbo folku kao ekstenziji toga?![]()
Da, taj mentalitet je itekako postojao, kao i nacionalizam. Kako to da su najveći JNA oficiri koji su propagirali bratstvo i jedinstvo na kraju postajali najveći četnici? Naograjsali kolektivno krajem 80ih ili ih konačno niko nije mogao sputavati? Tako i sa turbofolkom, kako to da su se mnogi iz urbanih sredina zarazili Južni Vetar virusom i to prije rata dok (kako to vole Sarajlije kazati) seljaci iz Foče i Sandžaka nisu došli u Sarajevo i svi gradovi širom republike još pripadali građanima?
Nisam nikad rekao da nije bilo urbanih muzičkih trendova i da ljudi i tada nisu prezirali "seljačku" muziku ali je to bilo doba da su urbana muzika i njihovi fanovi imali pravo glasa a narodni muzički trendovi i njihovi fanovi nisu. E kada je došlo doba da su obe strane imale pravo glasa onda je se pokazalo šta većina voli.Prijatelju staridezurni_ucenik wrote:vI i dalje sa ovim trolerom komunicirate.zamolio bih te da se ne ponašaš kao trol tako što dobacuješ iz mase i da se koncentrišeš samo na temu, ako ti je nejasno pročitaj ovo
https://en.wikipedia.org/wiki/Flaming_% ... al_flaming
drugi put ću te teška srca morati prijaviti
- dale cooper
#257 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Na koji način su uticali na tekstove tih grupa? A bilo je mnogo drugih bendova kao recimo Azra koji su u tom pogledu bili mnogo subverzivniji pa Johnny nikada nije promijenio tekst neke svoje pjesme.beniciodeltoro wrote:Režim je itekako uticao na šta se sluša, kakva vrsta muzike smije da se svira a i uticali su na tekstove grupa, najpoznatiji primjeri su Bijelo Dugme ili Zabranjeno Pušenje.dale cooper wrote:Znači tvoja je teorija da je seljački mentalitet bio oduvijek defaultan ljudima na ovim prostorima i da su nakon pokušaja da Jugoslovenski režim nametne "tiraniju" kulture odbacili okove i vratili se svom prirodnom mentalitetu i turbo folku kao ekstenziji toga?![]()
Nisam nikad rekao da nije bilo urbanih muzičkih trendova i da ljudi i tada nisu prezirali "seljačku" muziku ali je to bilo doba da su urbana muzika i njihovi fanovi imali pravo glasa a narodni muzički trendovi i njihovi fanovi nisu. E kada je došlo doba da su obe strane imale pravo glasa onda je se pokazalo šta većina voli.
Ja sam ipak mišljenja da je do masovnog poseljačenja dijela ovih prostora (jer Hrvatsku i Sloveniju ovaj proces je tek malo ili nikako dotakao), došlo tek u toku i nakon rata kao posljedice divljanja nacionalizama. U onoj državi je to tek bio ograničen trend koji se dodatno sputavao stvarima kao što je bio famozni porez na šund.
Malo mi je žalosna činjenica da ti očigledno smatraš da je seljački mentalitet i maniri nešto što je normalno i što ne treba mijenjati. Kultura je bitna kod svakog naroda i proces emancipacije je normalan u razvoju država i naroda.
- derion
#258 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Ja sam bogme pri kraju tridesetih i ne pada mi na pamet ikad, IKADA da slušam Šabana, Malovčiće, Cice, Mace, Dugme, Jašara, taj Južni Povjetarac... jer kao što rekoh, imaju taj rasprostranjen seljakljuk/čobanluk u svom izražaju, kao i već pomenuto guturalno (grlano) pjevanje/narikavanje.Jack Be Nimble wrote: A to kako neko moze slusati malo ovoga i malo onoga odgovor su godine. Tek kada sam presao tridesetu poceo sam da po prvi put slusam Halida, Dzinovica, Tomu, Kovaca, Dragojevica, Sabana itd.
U biti, jako malo dobre i kultivirane muzike imamo na ovim našim prostorima i to važi za sve žanrove i, manje-više, sva vremena, jer nemamo razvijenu gradsku (i građansku) svijest, kao ni rasprostranjenu tradiciju urbanosti.
-
Yapi Yapo
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#260 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Nemam nista protiv ljudi koji slusaju turbo folk. Valjda u ovoj jadnoj demokratiji bar mozes slusati muziku koja ti se svidja. To sto ja ne slusam takvu vrstu muzike, to je moja licna stvar.
Medjutim, turbo folk kao nacin zivota je skroz druga stvar. S turbo folkom je naglo pao sistem vrijednosti, odnosno totalno se promijenio. Na 'cijenu' su dosli kriminalci, nasilje, droga, plasticne zene, sponzoruse, one kako se zovu..starlete (jedva se sjetih), golotinja. Obrazovanje, duhovnost, moral, postenje i sl izgubili su vrijednost.
Danasnjim djevojcicama su uzor zene napuhanih usta, nacrtanih obrva, golih sisa, kojima je jedini uspjeh sto su nasle nekog bogatog mafijasa koji ih sponozorise.
Ljudi koji slusaju turbo folk nikoga direktno ne ugrozavaju, ali svi smo zrtve ljudi koji zive turbo folk.
Medjutim, turbo folk kao nacin zivota je skroz druga stvar. S turbo folkom je naglo pao sistem vrijednosti, odnosno totalno se promijenio. Na 'cijenu' su dosli kriminalci, nasilje, droga, plasticne zene, sponzoruse, one kako se zovu..starlete (jedva se sjetih), golotinja. Obrazovanje, duhovnost, moral, postenje i sl izgubili su vrijednost.
Danasnjim djevojcicama su uzor zene napuhanih usta, nacrtanih obrva, golih sisa, kojima je jedini uspjeh sto su nasle nekog bogatog mafijasa koji ih sponozorise.
Ljudi koji slusaju turbo folk nikoga direktno ne ugrozavaju, ali svi smo zrtve ljudi koji zive turbo folk.
- ¤ jelena ¤
#261 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
John Cleese wrote:Helem..¤ jelena ¤ wrote:Ma, jesmi ovo sad, ustvari, suftilno reko da sam zlo?!medvjed23 wrote: pozdrav, žemski stvore..
zanimljivi su dežulovićevi stihovi i teško je, barem meni, procijeniti do koje mjere su ironični...a ja ti se nako fino javila i to.... cc
![]()
Ono... ko doživi takav sunovrat mora sebe čvrsto ubijedit da je to tako moralo biti, doći s godinama i nekom sličnom višom silom, kojoj se svi na kraju pokore... valjda.![]()
Dotak'o sam dno zivota... i pakao i ponore...
ali ti mi dusu uze - ti prokleti zenski stvore...
Pa ne popij...![]()
![]()
![]()
'ta će pakao, orkani i tornada...
helou, Kliz
Evo jedne pjesmice koje se uvijek sjetim kad se pokrene tema o najezdi turbo folka.
ovog više ne boli mrak.
Valjalo bi opet pogledat ''Kako je propao r'n'r ''.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 08/12/2015 13:09, edited 1 time in total.
- Dr Kova
#262 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Ja sam odrastao uz rock... Floyd, Van Halen, Satriani, Gunsi, Whitesnake.. itd itd... To i danas slušam, kao i acid jazz, blues i sl..
Turbo folk ne slušam, kako uopšte imati mišljenje o onakvoj "vrsti muzike".. kada se sjedne na dernek, može Toma, Halid, Koke, Haris, Armin Šaković... Jbg ako se zadesim na derneku gdje svi furaju džigaru, to se sluša, šta ćeš... Privatno nikada... Ali dobro reče kolega @Dale...
Turbo folk ne slušam, kako uopšte imati mišljenje o onakvoj "vrsti muzike".. kada se sjedne na dernek, može Toma, Halid, Koke, Haris, Armin Šaković... Jbg ako se zadesim na derneku gdje svi furaju džigaru, to se sluša, šta ćeš... Privatno nikada... Ali dobro reče kolega @Dale...
dale cooper wrote: Žanrovski različito da. Međutim svi ovi izvođači koje si udrobio u boldanoj rečenici imaju jednu zajedničku stvar.
To je mahom muzika za urbanu publiku. Turbo folk je nešto sasvim drugo. To je muzika ruralnog karaktera usmjerena
na one najniže strasti i porive u ljudima. Niko ko se njome bavi ne radi to iz nekih umjetničkih uvjerenja, radi to jer je tu
lova i jer publika to puši. I onda se vraćamo pričom na Balkanski mentalitet i masovnog mentalnog poseljačenja
ovih prostora od rata pa naovamo. Turbo folk ide ruku pod ruku sa ovim nakaradnim državnim sistemima
nastalim u republikama bivše YU. Jer je to muzika koja ne postavlja pitanja, ne tjera te da osjećaš i razmišljaš,
nego te ušuškava i mentalno zatupljuje plitkim doskočicama ili jeftinim, patetično ljubavnim tekstovima čija
se jedina istinska funkcija nalazi u kafani sa bocom pića. I zato nikad niko iz turbo folk miljea ne može biti
spomenut u istoj rečenici sa jednim McCartneyem, a kamoli da zasluži to poštovanje.
- vicious
#263 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Pogledati dio od 49:30 do 53:00. Pokojni Čavke je sve rekao i pokazao. 
- beniciodeltoro
#264 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Jugoton je imao strogu komisiju koja je preslušavala albume prije nego što su se objavili, iz tog razloga je Brega morao promijeniti onu strofu o Hristu u pjesmi "Sve će to mila moja prekriti...", znam isto o prepravljenoj strofi, ne znam je li bilo Pušenje ili neka druga grupa kada su u jednoj pjesmi napisali (parafraziram) "svi žele bježati odavde" pa su morali promijeniti u "neki žele bježati odavde" da se ne bi ostavio utisak da je država loša i još mnogo sličnih primjera.dale cooper wrote:Na koji način su uticali na tekstove tih grupa? A bilo je mnogo drugih bendova kao recimo Azra koji su u tom pogledu bili mnogo subverzivniji pa Johnny nikada nije promijenio tekst neke svoje pjesme.beniciodeltoro wrote:Režim je itekako uticao na šta se sluša, kakva vrsta muzike smije da se svira a i uticali su na tekstove grupa, najpoznatiji primjeri su Bijelo Dugme ili Zabranjeno Pušenje.dale cooper wrote:Znači tvoja je teorija da je seljački mentalitet bio oduvijek defaultan ljudima na ovim prostorima i da su nakon pokušaja da Jugoslovenski režim nametne "tiraniju" kulture odbacili okove i vratili se svom prirodnom mentalitetu i turbo folku kao ekstenziji toga?![]()
Ja sam ipak mišljenja da je do masovnog poseljačenja dijela ovih prostora (jer Hrvatsku i Sloveniju ovaj proces je tek malo ili nikako dotakao), došlo tek u toku i nakon rata kao posljedice divljanja nacionalizama. U onoj državi je to tek bio ograničen trend koji se dodatno sputavao stvarima kao što je bio famozni porez na šund.
Malo mi je žalosna činjenica da ti očigledno smatraš da je seljački mentalitet i maniri nešto što je normalno i što ne treba mijenjati. Kultura je bitna kod svakog naroda i proces emancipacije je normalan u razvoju država i naroda.
Tu se manje radi o samim tekstovima nego više o cenzurama određenog žanra, pa i sprječavanje određenog žanra da postane mainstream iako ima dovoljno slušatelja da postane mainstream je za mene cenzura.
Što se tiče Slovenije i Hrvatske, lahko je se njima ponositi kako ih "seljački" virus nije zahvatio kada su imali jaku cenzuru. Evo i danas je isti slučaj, lahko je se njima ponositi kako imaju na muzičkim kanalima kvalitetniju muziku od bosanskih i srbijanskih muzičkih kanala i da nisu seljaci kada ne daju narodu pravo da izjavi šta voli slušati jer znaju dobro da Hrvati gledaju preko interneta Grand Show i Parove i da drmaju narodnjaci po hrvatskim kafićima. Neka kupe jednu sezonu Granda na hrvatskoj televiziji pa dokažu da im narod nije takav zato što će propasti radi loše gledanosti.
Zanimljivo je kako ti misliš da su narodnjaci došli u ratu i nakon rata kao posljedica divljanja nacionalizma kada je i sam nacionalizam se pojavio prije rata baš u onom momentu kada si imao pravo slobodno reći prvi put da li si veliki Jugoslaven ili veliki glasnogovornik svog tora kao što si tada TAKOĐER PRIJE RATA i prvi put imao pravo reći kakvu muziku voliš da slušaš pa većina rekla da želi Sinana. Samim time što je bio porez na tu vrstu muzike dali su do znanja da se boje istine i pokušavali su na taj način odbiti narod od te muzike. Evo uzmi danas npr. bosanski hip hop, poznato je da postoji, sluša se ali to je ograničeni trend koji nije zahvatio niti će zahvatiti čitavu državu u budućnosti i zato ne trebaju nikakvi porezi ili slično zbog brige da bi domaći rap mogao zahvatiti čitavu BiH i nije nikakva prijetnja.
A ovdje nema veze šta ja smatram, ja samo opisujem mentalitet naših naroda bez obzira da li ja smatram to pozitivnim ili ne, to bi isto bilo da meni ko kaže da ja smatram nacionalizam pozitivnim samo zato što sam napisao istinu da su narodi jedva čekali da Tito umre da pokažu svoje pravo lice, što i jesu na kraju.
- dale cooper
#265 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
O kakvoj cenzuri u Hrvatskoj danas govoriš?beniciodeltoro wrote:Jugoton je imao strogu komisiju koja je preslušavala albume prije nego što su se objavili, iz tog razloga je Brega morao promijeniti onu strofu o Hristu u pjesmi "Sve će to mila moja prekriti...", znam isto o prepravljenoj strofi, ne znam je li bilo Pušenje ili neka druga grupa kada su u jednoj pjesmi napisali (parafraziram) "svi žele bježati odavde" pa su morali promijeniti u "neki žele bježati odavde" da se ne bi ostavio utisak da je država loša i još mnogo sličnih primjera.
Tu se manje radi o samim tekstovima nego više o cenzurama određenog žanra, pa i sprječavanje određenog žanra da postane mainstream iako ima dovoljno slušatelja da postane mainstream je za mene cenzura.
Što se tiče Slovenije i Hrvatske, lahko je se njima ponositi kako ih "seljački" virus nije zahvatio kada su imali jaku cenzuru. Evo i danas je isti slučaj, lahko je se njima ponositi kako imaju na muzičkim kanalima kvalitetniju muziku od bosanskih i srbijanskih muzičkih kanala i da nisu seljaci kada ne daju narodu pravo da izjavi šta voli slušati jer znaju dobro da Hrvati gledaju preko interneta Grand Show i Parove i da drmaju narodnjaci po hrvatskim kafićima. Neka kupe jednu sezonu Granda na hrvatskoj televiziji pa dokažu da im narod nije takav zato što će propasti radi loše gledanosti.
Zanimljivo je kako ti misliš da su narodnjaci došli u ratu i nakon rata kao posljedica divljanja nacionalizma kada je i sam nacionalizam se pojavio prije rata baš u onom momentu kada si imao pravo slobodno reći prvi put da li si veliki Jugoslaven ili veliki glasnogovornik svog tora kao što si tada TAKOĐER PRIJE RATA i prvi put imao pravo reći kakvu muziku voliš da slušaš pa većina rekla da želi Sinana. Samim time što je bio porez na tu vrstu muzike dali su do znanja da se boje istine i pokušavali su na taj način odbiti narod od te muzike. Evo uzmi danas npr. bosanski hip hop, poznato je da postoji, sluša se ali to je ograničeni trend koji nije zahvatio niti će zahvatiti čitavu državu u budućnosti i zato ne trebaju nikakvi porezi ili slično zbog brige da bi domaći rap mogao zahvatiti čitavu BiH i nije nikakva prijetnja.
A ovdje nema veze šta ja smatram, ja samo opisujem mentalitet naših naroda bez obzira da li ja smatram to pozitivnim ili ne, to bi isto bilo da meni ko kaže da ja smatram nacionalizam pozitivnim samo zato što sam napisao istinu da su narodi jedva čekali da Tito umre da pokažu svoje pravo lice, što i jesu na kraju.
Ljudi imaju pravo da slušaju šta hoće u privatnosti svoga doma ili u klubovima namijenjenim za to. Ali politika državnih ali i većine privatnih Hrvatskih medija je da se takav šund ne promoviše javno i podstiče.
Narodnjaci i turbo folk nisu došli tokom i poslije rata, ali su doživjeli masovnu ekspanziju tada.
Što se tiče poreza na šund on je bio usmjeren na suzbijanje negativnih trendova i usmjeravanje tih sredstava u kulturu. Hrvati sve češće govore o ponovnom uvođenju ovog poreza.
Kao što sam već spomenuo ranije ako i uzmemo da je mentalitet ovdašnjih ljudi seljački (što lično smatram neistinitim), to ne znači da to treba prihvatiti kao gotovu stvar. Treba raditi na emancipaciji, edukaciji i promovisanju kulture kao odgovor na primitivizam i krkanluk.
Last edited by dale cooper on 08/12/2015 15:22, edited 1 time in total.
- zg1911
#266 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
porez na šund je samo jedna od dobrih jugoslavenskih stvari koje bi valjalo reaktivirati.
zanimljivo je kako se u hrvatskoj cajke najviše slušaju tamo di žive veći hrvati, hdz bastionima, s donekle izuzetkom dalmacije. naravno, njma treba pridodati najveće hrvate regije - bi(naročito)h hrvate. a koliko sam imao priliku upoznat ih, ni najveći hrvati na svijetu, oni iz njemačke, kanade i australije ne zaziru od cajki. tako će isti ljudi jebat mater četničku nabrijavajući se na tupsonove bajke i basne da bi tri rakije i sat vremena nakon širili ljubav hopsajući u ritmu cajki. pa sad ti opovrgni onu johnnyjevu kako je razlika između hrvata i hrvatine kao između seljaka i seljačine.
zanimljivo je kako se u hrvatskoj cajke najviše slušaju tamo di žive veći hrvati, hdz bastionima, s donekle izuzetkom dalmacije. naravno, njma treba pridodati najveće hrvate regije - bi(naročito)h hrvate. a koliko sam imao priliku upoznat ih, ni najveći hrvati na svijetu, oni iz njemačke, kanade i australije ne zaziru od cajki. tako će isti ljudi jebat mater četničku nabrijavajući se na tupsonove bajke i basne da bi tri rakije i sat vremena nakon širili ljubav hopsajući u ritmu cajki. pa sad ti opovrgni onu johnnyjevu kako je razlika između hrvata i hrvatine kao između seljaka i seljačine.
- dale cooper
#267 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Ovaj tvoj post govori u korist mojoj tezi o nacionalistima (svih boja) kao najvećim konzumentima turbo folka.zg1911 wrote:porez na šund je samo jedna od dobrih jugoslavenskih stvari koje bi valjalo reaktivirati.
A ujedno i najvećeg legla krkana i primitivaca.
- zg1911
#268 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
pročitah što si pisao. to me i potaknulo da napišem ovo iznad 
- beniciodeltoro
#269 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Ali nešto je tu drugo interesantno. Kako to da su nacionaliste privlačile pjesme sa ljubavnim tekstovima gdje se nije pjevalo o nacionalnosti, gdje je se pjevalo o ženama sa različitim imenima svih nacija, gdje se nije nikada pozivalo na mržnju? Južni Vetar koji je tada bio hit se sastojao od Srba, Bošnjaka i Roma, gdje u doba kada je krenuo belaj jedan Kemal dobijao ovacije od Srbije i puštale su se njegove i Sinanove pjesme kada je se po objektima u Srbiji već pričalo javno o Turcima.dale cooper wrote:Ovaj tvoj post govori u korist mojoj tezi o nacionalistima (svih boja) kao najvećim konzumentima turbo folka.zg1911 wrote:porez na šund je samo jedna od dobrih jugoslavenskih stvari koje bi valjalo reaktivirati.
Po nekoj logici u ono doba kada je sve bilo jasnije da nema više bratstva i jedinstva jedan sastav koji je imao Mileta, Sinana, Draganu, Šemsu i Kemala je već bio tada osuđen na propast ali je se desilo upravo suprotno. Nekako mi nije fer da u ono doba kada su naši muzički urbani heroji koje mi smatramo pravom muzikom turali sve više nos u politiku i davali svakakve izjave i tako manipulisali svojim fanovima da se jedan multi-kulti sastav sa ljubavnim pjesmama dovodi u kontekst sa nacionalizmom i mržnjom na ovim prostorima.
- dale cooper
#270 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
vicious wrote:Pogledati dio od 49:30 do 53:00. Pokojni Čavke je sve rekao i pokazao.
"Kada čovjek sretne ovakve ljude na ulici, vjeruje da su se oni slučajno zatekli u njegovom gradu. Onda dođe ovdje i vidi da ih
se skupilo deset soma i da svi žive u Beogradu. Njihov festival se veoma urbano zove "poselo godine" i tu se čitave porodice
klanjaju turbo mutant herojima. Stvar traje više od 10 sati i bez obzira na skupe karte, unutra je sve puno. Kada se nađem
među ovim ljudima, osjećam se veoma čudno, jer jednostavno ne kapiram da su stvarni. Onda ih opet pogledam i shvatim da
su oni ti koji vjeruju "Večernjim Novostima". Ukapiram i to da je dovoljno da im televizija pokaže neprijatelja pa da umjesto
na koncert krenu u linč ili rat."
Kakvo hirurški precizno seciranje i presjek prosječnog turbo folk konzumenta. I onda povrh svega ti pokaže sve te
face u zajedničkom transu.
- dale cooper
#271 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Kao što je Einstein jednom rekao, nacionalizam je dječija bolest, tako da ni rezenovanje prosječnog Balkanskog nacionalistebeniciodeltoro wrote:Ali nešto je tu drugo interesantno. Kako to da su nacionaliste privlačile pjesme sa ljubavnim tekstovima gdje se nije pjevalo o nacionalnosti, gdje je se pjevalo o ženama sa različitim imenima svih nacija, gdje se nije nikada pozivalo na mržnju? Južni Vetar koji je tada bio hit se sastojao od Srba, Bošnjaka i Roma, gdje u doba kada je krenuo belaj jedan Kemal dobijao ovacije od Srbije i puštale su se njegove i Sinanove pjesme kada je se po objektima u Srbiji već pričalo javno o Turcima.dale cooper wrote:Ovaj tvoj post govori u korist mojoj tezi o nacionalistima (svih boja) kao najvećim konzumentima turbo folka.zg1911 wrote:porez na šund je samo jedna od dobrih jugoslavenskih stvari koje bi valjalo reaktivirati.
Po nekoj logici u ono doba kada je sve bilo jasnije da nema više bratstva i jedinstva jedan sastav koji je imao Mileta, Sinana, Draganu, Šemsu i Kemala je već bio tada osuđen na propast ali je se desilo upravo suprotno. Nekako mi nije fer da u ono doba kada su naši muzički urbani heroji koje mi smatramo pravom muzikom turali sve više nos u politiku i davali svakakve izjave i tako manipulisali svojim fanovima da se jedan multi-kulti sastav sa ljubavnim pjesmama dovodi u kontekst sa nacionalizmom i mržnjom na ovim prostorima.
ne može biti na nekom višem nivou. Možda je upravo zato turbo folk tako pitak i blizak njima.
P.S. Pogledaj ovaj klip što je postavio vicious, sve ti čovjek objasnio slikom i riječima u minutu, dvije.
- zg1911
#272 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
naravno! budalama je lakse manipulirat.
- hrle1976
#273 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
dezurni_ucenik wrote:
TI MENE OBORIO NA POD![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Sta ima CVIKERASH? Aj kad se samo sjetim tvojih "supljih". Ispuco si kredit medju rajom ko Louis XVI.
- Mali_Vuk
#274 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Objasnila.plain vanilla wrote:Nemam nista protiv ljudi koji slusaju turbo folk. Valjda u ovoj jadnoj demokratiji bar mozes slusati muziku koja ti se svidja. To sto ja ne slusam takvu vrstu muzike, to je moja licna stvar.
-
dragan.s
#275 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Zanimljiva stvar je da se to isto desilo u svim zemljama koje su prošle (i još prolaze) put od socijalizma do kapitalizma. Ono što zovemo zemlje u tranziciji. Sve što si opisala stoji, ali je ovo sve isto ili još gore i u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj pa sve do Rusije. A oni nisu imali turbofolk, barem ne ovaj naš.plain vanilla wrote:Nemam nista protiv ljudi koji slusaju turbo folk. Valjda u ovoj jadnoj demokratiji bar mozes slusati muziku koja ti se svidja. To sto ja ne slusam takvu vrstu muzike, to je moja licna stvar.
Za mene je turbofolk posljedica, a ne uzrok. Kad nestane uzroka i postanemo nekakve normalne države nestat će i posljedica.