Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post Reply
madner

#251 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote:Radna mista naravno i to po novom SDA HDZ kljucu.
Koji je to novi HDZ-SDA ključ ?

Pa valjda i Bošnjaci onda dobivaju radna mjesta ??? Ili, možda ne....? samo onaj ko živi u Sarajevu je Bošnjak ???
Novi dil je 50 50, kao 1994.

Ako je dosad bilo 80 20, onda ovi sto idu sa 80 na 50 gube.
Mozda se nadas da ce lokalno biti bolje, no pticice kazu da se ne sele odmah sva ministarstva. Tako da B kvota ostaje popunjena, a kod novih mjesta ide novi kljuc pa ti skontaj.
palermo

#252 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

madner wrote:
Novi dil je 50 50, kao 1994.

Ako je dosad bilo 80 20, onda ovi sto idu sa 80 na 50 gube.
Mozda se nadas da ce lokalno biti bolje, no pticice kazu da se ne sele odmah sva ministarstva. Tako da B kvota ostaje popunjena, a kod novih mjesta ide novi kljuc pa ti skontaj.
Shvatio sam što si rekao.

Doduše, ekstremno mi je glupo, ali eto ako čaršija kaže da će biti tako, onda mora da će biti tako.

P.S
Stvarno sam mislio da ćeš napisati nešto smislenije.
madner

#253 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by madner »

Ja samo primjecujem da nemas ni jedan stvarni razlog za optimizam, nego se nadas da ce broj radnih mjesta za B ostati isti, samo da ce se promjeniti adrese.

50 50 je trenutna nova praksa, nema veze sa carsijskom pricom.

http://www.klix.ba/vijesti/kultura/bura ... /151205057
palermo

#254 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

madner wrote:Ja samo primjecujem da nemas ni jedan stvarni razlog za optimizam,
Tu se u potpunosti slažem.....kad vidim ovoliki otpor ovoj ideji koji dolazi od tih tzv. probosanskih snaga, vidiš da si davno otpisan...

A priča o uposlenim u ministarstvima bi trebala da bude potpuno efemerna unutar svega ovoga, izgleda da ipak nije tako, i da dodiruje isuviše ljudi...onih privilegovanih
daddy-kool

#255 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by daddy-kool »

Koja je poenta preseljenja federalnih institucija u Mostar?
Šta se tačno i precizno misli dobiti?
vivaldi

#256 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:Koja je poenta preseljenja federalnih institucija u Mostar?
ma cisto ekonomski efekat za lokalnu sredinu
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#257 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Truba »

dole je puno pravih hrvata
tako da zenje, minje, damiri,maje i ostali bosanci, jugosloveni, komunjare
po potrebi za konkurs i Hrvati ne mogu dobiti poso

mozda samo nagrada za hdz kadar jer je zafalilo radnih mjesta a nakotilo se :run:
MuaDib

#258 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by MuaDib »

Priča o Mostaru kao glavnom gradu, nije ništa drugo do običan spin, kako bi se prikrila skorašnja podjela Grada Mostara na bošnjačku i hrvatsku općinu.

Ideja kao ideja nije loša, jer Sarajevo je trenutno sjedište 4 nivoa vlasti i predstavlja birokratski eldorado za uhljebljavanje, što dugoročno slabi poduzetničku incijativu u Sarajevu. Ako je RS sa Pala glavni grad makla u Banja Luku, što ne može Federacija u Mostar. Time bi Mostar dobio jaču finansijsku podršku i postao stvarni politički centar u BiH, što bi se pozitivno odrazilo na Hercegovinu u cjelini.
daddy-kool

#259 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by daddy-kool »

vivaldi wrote:
daddy-kool wrote:Koja je poenta preseljenja federalnih institucija u Mostar?
ma cisto ekonomski efekat za lokalnu sredinu
Ako se poveže sa Zakonom o državnoj službi FBiH, to bi bilo da pravovjerni HDZ budu namireni kod kuće.

Ne razumijem ovo bošnjačko gledište dole u Mostaru - da li je dole jasno da će se ići morati na podjelu Mostara i da to preseljenje ovih nekih ministarstava neće ni najmanje promijeniti? Ne treba se nadati ni nekom posebnom zapošljavanju Bošnjaka, jer će se dovoditi radna snaga sa drugih strana, sada još i više.

BTW, gledam na Faceu Bakir kaže samo se vlada seli, ostalo ostaje u Sarajevu. Ništa Mostar glavni grad, znači nema ni te neke simboličke vrijednosti.
preludezalude

#260 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by preludezalude »

Ne moze Bakir niti stranka odrediti koji grad ce biti glavni grad. Referendum treba to da kaze.
Bakir ovo prodaje Mostar Covicu za nesto sta njemu godi. Babo mu je prodao Mostar u ratu i to mu mostarci nikada nece halaliti. Zasto bi Mostar bio bolji kandidat od recimo Tuzle ili Zenice. Bakir kaze da je razlog ovoga poteza decentralizacija. Onda nema razloga da glavni grad ne bude Tuzla ili Zenica.
Narod stvarno treba biti glup pa da povjeruje u pricu decentralizacije i u to kako ce to pomoci u razvoju Mostara. Nemam nista protiv toga da bude Mostar glavni grad, jer se i sam izjasnjavam kao mostarac. Ali kad je ova citava prica u pitanju, Bakir nije taj koji ce da odredi koji ce to grad biti, vec izjasnjavanje naroda na referendumu.
Last edited by preludezalude on 05/12/2015 23:42, edited 1 time in total.
palermo

#261 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

daddy-kool wrote:
Ne razumijem ovo bošnjačko gledište dole u Mostaru
- da li je dole jasno da će se ići morati na podjelu Mostara i da to preseljenje ovih nekih ministarstava neće ni najmanje promijeniti? Ne treba se nadati ni nekom posebnom zapošljavanju Bošnjaka, jer će se dovoditi radna snaga sa drugih strana, sada još i više.

BTW, gledam na Faceu Bakir kaže samo se vlada seli, ostalo ostaje u Sarajevu. Ništa Mostar glavni grad, znači nema ni te neke simboličke vrijednosti.
Šta tu ne razumiješ ?
vivaldi

#262 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:Ako se poveže sa Zakonom o državnoj službi FBiH, to bi bilo da pravovjerni HDZ budu namireni kod kuće.
stvari se mogu u interpretirati kako kome odgovara, ali preseljenje institucija bilo gdje = vise para u toj sredini. nije to sami ni direktan nacin kroz zaposlenje vec i na indirektan jer da i ti i ja sutra dobijem posao u trnovu svaki dan bi tamo ostavljali 4-5 maraka za dorucak, kafu...

vrti se lova, vise se trosi, izdaju se stanovi...

pazi, ne mislim ja da je to dobro ili lose, vec da to moze biti neka vrsta strateskog opredjeljenja.

takav je npr slucaj istocno sarajevo kojeg ovdje svi na forumu cesto predstavljaju kao mjesto koje zivi na racun sarajeva, ali lukavica zapravo parazitira na racun ostatka rs-a, a ne sarajeva. U lukavici imas par drzavnih insttucija a nemas nijednu u puno vecoj bijeljini, prijedoru, doboju...

naravno da nije posteno, ali to je neka vrsta politicke odluke i mirenja istoka i zapada ili tako nesto.

to isto fedracija moze uraditi a mostarom ili nekim drugim gradom. nista konkretno ni pozitivno, vec cisto malo prelivanja da se neko mjesto ozivi iz raznih pobuda
Last edited by vivaldi on 05/12/2015 23:51, edited 1 time in total.
daddy-kool

#263 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by daddy-kool »

Ne razumijem kako vide trajno rješenje Mostara.

Ovo, lokalpatriotizam i zapošljavanje popratnog osoblja razumijem.
Jasno je takođe da će ministri ubuduće dovoditi svoje saradnike sa sobom.
daddy-kool

#264 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by daddy-kool »

vivaldi wrote:
daddy-kool wrote:Ako se poveže sa Zakonom o državnoj službi FBiH, to bi bilo da pravovjerni HDZ budu namireni kod kuće.
stvari se mogu u interpretirati kako kome odgovara, ali preseljenje institucija bilo gdje = vise para u toj sredini. nije to sami ni direktan nacin kroz zaposlenje vec i na indirektan jer da i ti i ja sutra dobijem posao u trnovu svaki dan bi tamo ostavljali 4-5 maraka za dorucak, kafu...

vrti se lova, vise se trosi, izdaju se stanovi...

pazi, ne mislim ja da je to dobro ili lose, vec da to moze biti neka vrsta strateskog opredjeljenja.

takav je npr slucaj istocno sarajevo kojeg ovdje svi na forumu cesto predstavljaju kao mjesto koje zivi na racun sarajeva, ali lukavica zapravo parazitira na racun ostatka rs-a, a ne sarajeva. U lukavici imas par drzavnih insttucija a nemas nijednu u puno vecoj bijeljini, prijedoru, doboju...

naravno da nije posteno, ali to je neka vrsta politicke odluke i morinjea istoka i zapada ili tako nesto.

to isto fedracija moze uraditi a mostarom ili nekim drugim gradom. nista konkretno ni pozitivno, vec cisto malo prelivanja da se neko mjesto ozivi iz raznih pobuda
Naravno, to mi je jasno. Ekonomsku budućnost u nekom srednjoročnom smislu imaju samo administrativna sjedišta u našoj državi: Sarajevo, Banja Luka, Brčko, i donekle Mostar (sada da podebljaju). U ostatku države imamo par svijetlih primjera (Goražde, Tešanj, i sl) i masu propalih gradova i gradića, i generalno dosta niži životni standard.
vivaldi

#265 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:par svijetlih primjera (Goražde, Tešanj, i sl)
ma ima dosta svijetlih primjera, nego su to mala mjesta
daddy-kool

#266 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by daddy-kool »

vivaldi wrote:
I generalno mi se čini da su i tu plate niže nego u ovim administrativnim sredinama.
palermo

#267 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

daddy-kool wrote:Ne razumijem kako vide trajno rješenje Mostara.

Ovo, lokalpatriotizam i zapošljavanje popratnog osoblja razumijem.
Jasno je takođe da će ministri ubuduće dovoditi svoje saradnike sa sobom.
Pa ne vide ga. Vide trenutno stanje. A ono je takvo da je danas Velež opet izgubio kod kuće, da se na istočnoj strani gazda kafića smatra tajkunom, da imaš najbolju bolnicu u BIH na zapadnoj strani i ubogu bolnicu na istočnoj strani. A samo prije desetak godina su bili tu negdje.

Bogatiji ljudi su poslali djecu na studije u Saraevo ili inostranstvo.....mlađi ljudi što su manje bogati,a pametni, oni pokušavaju nekako se probiti ili približiti ovom hrvatskom dijelu....jebi ga, nije više ni tamo toliki aparthejd, na Medicinski fakultet će primiti 80% Hrvata ali primit će se i par Bošnjaka....pokušavaš biti među njima,i tako to.....uglavnom ljudima je pomalo dosadilo boriti se za Bosnu i Hercegovinu koja se ne bori za tebe. Više ljudima ni treći entitet ne izgleda toliko strašno.

Priča o glavnom gradu Federacije je dočekana kao neka vrsta šanse....nešto što ti budi nadu.

Iako, naravno i ja znam, da je to šuplja priča, niti Bakir misli ozbiljno, niti čak i da misli ozbiljno to može provesti. Ta nije njemu izborna baza Hercegovina nego Bosna....
vivaldi

#268 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:
vivaldi wrote:
I generalno mi se čini da su i tu plate niže nego u ovim administrativnim sredinama.
ma u principu jesu jer u osim sjedista instititucija, u velikim gradovima su i sjedista svih velikih kompanija, banaka, bez obzira iz koeg malog mjesta su potekli, a osim toga i bogati ljudi iz malih mjesta, ako nista drugo svojoj djeci kupuju nekretnine u vecim gradovima.

mada u prinicpu ima u drugih primjera, gdje imas veliki uspjesan privredni koletkiv u malom mejstu tipa ugljevik i gacko. rite ugljevik zaposljava skoro 2 hiljade ljudi a ugljevik je prknko ko i gacko. haman svi rade u termoelektrnai i u drzavnim insitucijama, a ono malo osalog privatnog sektora zivi od njih. u ugljeviku i gacku je prosjecna plata preko hiljade, sto je vise nego i u banjaluci i u sarajevu, a pritom jos i sve jeftinije, ruralno zaledje pa dosta njih ima i svoj krompir, kravu...

sad su i stanari opstina, pa kad krene teroelektrani oni ce biti najjaca opstina u drzavi 100%, ali sve je to malo...

sto se tice ovih malo veci optina od 20-50 hiljada koje vaze za uspejsne sve one imaju jednu zajednicku stvar - jaku tekstilnu idnustriju (lohn poslove), a ta industrija masovno zaposljava pa djeluju kao privredna cuda, ali je tu lova tanka, a ledja odose.
daddy-kool

#269 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by daddy-kool »

@palermo

Drug, meni lično je Mostar vrlo drag. Imao sam prilike sarađivati sa ljudima sa obje strane, više sa istočne, i imao odlična iskustva.

Ako bi bilo neke šanse da se to malo podigne i popravi sa ovim - podržavam.
Samo je to malo i nedovoljno u odnosu na ono što bi trebalo, a posebno podržavam i to što bi trebalo.
daddy-kool

#270 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by daddy-kool »

vivaldi wrote: ma u principu jesu jer u osim sjedista instititucija, u velikim gradovima su i sjedista svih velikih kompanija, banaka, bez obzira iz koeg malog mjesta su potekli, a osim toga i bogati ljudi iz malih mjesta, ako nista drugo svojoj djeci kupuju nekretnine u vecim gradovima.

mada u prinicpu ima u drugih primjera, gdje imas veliki uspjesan privredni koletkiv u malom mejstu tipa ugljevik i gacko. rite ugljevik zaposljava skoro 2 hiljade ljudi a ugljevik je prknko ko i gacko. haman svi rade u termoelektrnai i u drzavnim insitucijama, a ono malo osalog privatnog sektora zivi od njih. u ugljeviku i gacku je prosjecna plata preko hiljade, sto je vise nego i u banjaluci i u sarajevu, a pritom jos i sve jeftinije, ruralno zaledje pa dosta njih ima i svoj krompir, kravu...

sad su i stanari opstina, pa kad krene teroelektrani oni ce biti najjaca opstina u drzavi 100%, ali sve je to malo...

sto se tice ovih malo veci optina od 20-50 hiljada koje vaze za uspejsne sve one imaju jednu zajednicku stvar - jaku tekstilnu idnustriju (lohn poslove), a ta industrija masovno zaposljava pa djeluju kao privredna cuda, ali je tu lova tanka, a ledja odose.
Sve se slažem, vrlo lijepo opisano.

Samo još izdvajam Brčko kao primjer administrativne sredine koja ne nosi druga obilježja većih gradova.
palermo

#271 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

daddy-kool wrote:@palermo

Drug, meni lično je Mostar vrlo drag. Imao sam prilike sarađivati sa ljudima sa obje strane, više sa istočne, i imao odlična iskustva.

Samo je to malo i nedovoljno u odnosu na ono što bi trebalo, a posebno podržavam i to što bi trebalo.
Drug moj, biti će šta će biti.

Samo ako se ovakvo stanje nastavi, što se tiče Mostara treći se neće morati ni proglašavati.

Znat će se dobro ko je njegov vlasnik , a bogami znat će se i ko je vlasnikov argat. Ko zna, možda ni to nije loše.

Lokalno gledajući, o globalnom nek razmišljaju u Sarajevu
vivaldi

#272 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:Samo još izdvajam Brčko kao primjer administrativne sredine koja ne nosi druga obilježja većih gradov
pa jeste i brcko samo sto je i ono vjestacki parazit, jer imaju fiksnu kvotu raspodjele pdv-a, oba entiteta imaju nekih finansijskih obaveza (i to po zakonu) prema brckom...tako da sam uvijek smatrao da je pederski navodit brcko kao uspjesnu pricu bez objasnjenja u cemu lezi taj njihov uspjeh.
vivaldi

#273 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by vivaldi »

ps- ono pederski nema veze s tobom, da ne bude zabune vec sam mislio na politicare :D
daddy-kool

#274 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by daddy-kool »

palermo wrote:
daddy-kool wrote:@palermo

Drug moj, biti će šta će biti.

Samo ako se ovakvo stanje nastavi, što se tiče Mostara treći se neće morati ni proglašavati.

Znat će se dobro ko je njegov vlasnik , a bogami znat će se i ko je vlasnikov argat. Ko zna, možda ni to nije loše.

Lokalno gledajući, o globalnom nek razmišljaju u Sarajevu
Zato i pitam imal' kakvih ideja ili je ovo da se i moji uhljebe.

Ja ovdje ne vidim nikakvu strategiju sa bošnjačke strane, to je moja jedina primjedba.
Treba sve ovo ozbiljnije.
daddy-kool

#275 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by daddy-kool »

vivaldi wrote:ps- ono pederski nema veze s tobom, da ne bude zabune vec sam mislio na politicare :D
Nisam se ni našao. :D
Post Reply