Eurosong 2016

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
piupiu

#251 Re: Eurosong 2016

Post by piupiu »

Niemand wrote:Meni je damir super. Pjeva moderne verzije i izvedbe sevdaha. Ne kontam sta mu se ima zamjeriti jer ima slobodu da tu radi sta hoce. Moze ti se jedino svidjeti il ne svidjeti to sto radi, al momak svakako, za razliku od fuadu recimo, zna pjevati, pa moze i te, tkz "epilepticne napade" sprovoditi, jer, eto, momak moze pomjerati usne za razliku od fuada i napucanih usnica.

Al tu se ionako nikad necemo sloziti, bilo da je rijec o modernom sevdahu il onom lijepom starom. Ja recimo rahmetli safeta nikad nisam voljela jer se sili u pjesmama i agresivno pjeva i zapravo mi je jedino himzo po mom ukusu i sa njim mi je grehota porediti safeta (a vala i bilo koga drugog), a eto do sad jos nisam srela osobu da joj se safet ne svidja (ako slusa tu vrstu muzike jel). Safet je zapravo takodjer pjevo neku drugaciju vrstu sevdaha, koja se meni ne svidja, nema onog mira jednostavno. Al s obzirom da je ovdje hanka paldum "kraljica sevdaha" a po meni kraljica bosanskog turbo folka, preostaje mi da sutim i prihvatim da sam izrod.

A damir, ako neko slusa sevdah, ovo je stvarno lijepa verzija :
Dobre li teme, svako malo neki post koji treba lajkati! :D :thumbup:

Meni, doduše, Damir pjeva malo nazalno, što mi nije baš uhougodno, ali mi se jako svidja sve što radi. Na stranu što volim slušati njegova predavanja o sevdalinci, čovjek je očigledno dušom, glasom, intelektom, srcem, cijelim bićem u tome što radi... :)
piupiu

#252 Re: Eurosong 2016

Post by piupiu »

It_is_a_Leclerc wrote:Jedini koji piše i pjeva sevdalinke je Božo Vrećo. Svi ostali su interpretatori.

Božo je pojavan.
A, i u ovome ima puno istine! :thumbup:
hadzinicasa

#253 Re: Eurosong 2016

Post by hadzinicasa »

ama meni je onaj rap dio.... dijr gad... pa je li iko poslusao tekst.... ma nije mi ni ostalo ... ali rap dio ...

a kad smo kod D.I... ni meni licno njegove izvedbe, hajde necu reci izvedbe, jer su izvedbe ok, reci cu nacin pjevanja, jacina i boja glasa... nekako njaaaaah.
It_is_a_Leclerc

#254 Re: Eurosong 2016

Post by It_is_a_Leclerc »

Imamo mi i drugih pjevača koji pjevaju zabavnu muziku, pogotovo iz ovih talent showova (Amel Ćurić, Mirza Selimović...). To je li neko poznat, koliko ima albuma i koncerata je apsolutno nebitno. Međutim, ono što mi nemamo su pare koje bi trebalo uložiti u tu priču. Kod nas ljudi potcjenjuju Eurosong, ali to je davno izraslo u biznis u kojem mi ne možemo učestvovati ravnopravno (Rusija npr. ove godine uložila 3.5 miliona eura, Austrija u godini kad je pobijedila uložila 2 miliona eura).
¤ jelena ¤

#255 Re: Eurosong 2016

Post by ¤ jelena ¤ »

dale cooper wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Sanja Winehouse Vučić

Nina O'Riordan Kljajić

Naši bar ne liče ni na šta...mislim...konkretno - što je u ovakvom društvu iz okruženja pohvalno. :D

Al čisto sumnjam da će svijet, tj. Evropa, znat da cijeni tu našu originalnost. :D
Sanjin izgled je kao Winehouse, pjesma kao u Adele, a gestikulacije kao u Lorde. :mrgreen:
Naša kona ko Lorde na spidu u tijelu Amy Winehouse. :D

Sad šalu na stranu, meni ima nešto i u načinu pjevanja što vuče na Amy, a to mi se ne sviđa, jer baš ima glaščinu od koje može napraviti šta god hoće i prava je šteta s takvim potenicijalom ići ''već utabanim stazama''.

Ali hajde de...to je samo Eurosong pa nema potrebe cjepidlačiti i očekivati nekakav kvalitet. :D
¤ jelena ¤

#256 Re: Eurosong 2016

Post by ¤ jelena ¤ »

cLo wrote:

Nina O'Riordan Kljajić

Naši (bar) ne liče ni na šta...mislim...konkretno - što je u ovakvom društvu iz okruženja pohvalno. :D

Al čisto sumnjam da će svijet, tj. Evropa, znat da cijeni tu našu originalnost. :D

couldn't agree more :D
piupiu wrote:

Nina O'Riordan Kljajić

Naši bar ne liče ni na šta...mislim...konkretno - što je u ovakvom društvu iz okruženja pohvalno. :D

:lol:

Tačno, osim onog rap dijela, stvarno ne liče ni na šta ... :D
Aaaa zlice jedne, samo izvrćete moje riječi i izvlačite iz konteksta...cc... :D Mi, našim nastupom, nudimo svakom po nešto pa nek svako izabere šta mu se sviđa - a ne šta mu se ne sviđa! :twisted: :lol:
Niemand

#257 Re: Eurosong 2016

Post by Niemand »

piupiu wrote: Dobre li teme, svako malo neki post koji treba lajkati! :D :thumbup:

Meni, doduše, Damir pjeva malo nazalno, što mi nije baš uhougodno, ali mi se jako svidja sve što radi. Na stranu što volim slušati njegova predavanja o sevdalinci, čovjek je očigledno dušom, glasom, intelektom, srcem, cijelim bićem u tome što radi... :)
To je manje vise to. :thumbup:

Ne mora ti se svidjeti, al ovo treba cijeniti. Kao i amiru, i bozu, vanju muhovic (ne znam sta je sad sa njim, imao je par lijepih pjesmica). Ja ih cijenim prvenstveno jer uspijevaju razdvojiti sevdah od "narodne" muzike, jer se to debelo izmijesalo do te mjere da neke prelijepe pjesme naprosto na kraju zvuce ko i svaka narikujuca turbo folk pjesma.

I ne uspije nikom od njih uvijek naravno, al to ne uspije ni najboljim, evo i primjer.

https://www.youtube.com/watch?v=1SG5A3PYaUs

https://www.youtube.com/watch?v=-IERMGZuLM4

https://www.youtube.com/watch?v=xLEprXsgYB0

Prvi link je originalna pjesma, drugi link bono pjeva na njemackom i.. moze se covjek samo slatko ismijati. Al treci link, uradio je pjesmu po svom a opet zadrzao je onakvu kakva i jest. I to se cijeni, iako se ne mora nikom svidjeti vise od prve verzije, sto je sasvim oke. Isto kao i damir i co., al pokusavaju ispraviti stosta. I ja ih podrzavam u tom da se sevdah razgranici sa narodnom muzikom i turbo folkom.

Ja se ne slazem s tim da su to obicni interpretatori jer je najzad i sam himzo bio prvo sakupljac tradicionalnih pjesama koje je zelio sacuvati i obicni interpretator. A i tekstova koji nisu "tradicionalni". Recimo kraj tanana sadrvana, heine napisao, santic preveo (iako ima jos prevoda, npr safet beg basagic), himzo otpjevo. Nije autorski rad dakle. Al haj ovo ne cijeni. Sto rece dzevad karahasan- mozete li zamisliti bosanca da makar jednom nije razbio casu slusajuci sevdalinku sa heineovim stihovima. :chmoljava:

Inace, meni mrska hanka paldum ju je otpjevala i na njemackom.

https://www.youtube.com/watch?v=8SwzG-aTlvg

Cijenim trud ako nista. Iako je akcent nepodnosljiv, al ne moze joj se bas ni zamjeriti. Uradila onako kako je najbolje umijela.

Ne mora vam se nista od ovog svidjeti i ja to postujem. Al nemojte porediti ove ljude sa nekim tamo fuadom. Jer je to naprosto tuzno.
dale cooper

#258 Re: Eurosong 2016

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
piupiu wrote: Dobre li teme, svako malo neki post koji treba lajkati! :D :thumbup:

To je manje vise to. :thumbup:

Ne mora ti se svidjeti, al ovo treba cijeniti. Kao i amiru, i bozu, vanju muhovic (ne znam sta je sad sa njim, imao je par lijepih pjesmica). Ja ih cijenim prvenstveno jer uspijevaju razdvojiti sevdah od "narodne" muzike, jer se to debelo izmijesalo do te mjere da neke prelijepe pjesme naprosto na kraju zvuce ko i svaka narikujuca turbo folk pjesma.

I ne uspije nikom od njih uvijek naravno, al to ne uspije ni najboljim, evo i primjer.

https://www.youtube.com/watch?v=1SG5A3PYaUs

https://www.youtube.com/watch?v=-IERMGZuLM4

https://www.youtube.com/watch?v=xLEprXsgYB0

Prvi link je originalna pjesma, drugi link bono pjeva na njemackom i.. moze se covjek samo slatko ismijati. Al treci link, uradio je pjesmu po svom a opet zadrzao je onakvu kakva i jest. I to se cijeni, iako se ne mora nikom svidjeti vise od prve verzije, sto je sasvim oke. Isto kao i damir i co., al pokusavaju ispraviti stosta. I ja ih podrzavam u tom da se sevdah razgranici sa narodnom muzikom i turbo folkom.

Ja se ne slazem s tim da su to obicni interpretatori jer je najzad i sam himzo bio prvo sakupljac tradicionalnih pjesama koje je zelio sacuvati i obicni interpretator. A i tekstova koji nisu "tradicionalni". Recimo kraj tanana sadrvana, heine napisao, santic preveo (iako ima jos prevoda, npr safet beg basagic), himzo otpjevo. Nije autorski rad dakle. Al haj ovo ne cijeni. Sto rece dzevad karahasan- mozete li zamisliti bosanca da makar jednom nije razbio casu slusajuci sevdalinku sa heineovim stihovima. :chmoljava:

Inace, meni mrska hanka paldum ju je otpjevala i na njemackom.

https://www.youtube.com/watch?v=8SwzG-aTlvg

Cijenim trud ako nista. Iako je akcent nepodnosljiv, al ne moze joj se bas ni zamjeriti. Uradila onako kako je najbolje umijela.

Ne mora vam se nista od ovog svidjeti i ja to postujem. Al nemojte porediti ove ljude sa nekim tamo fuadom. Jer je to naprosto tuzno.
Apsolutno se slažem sa ovim. Ovo što Božo, Amira i ostali rade je očuvanje jedne autohtone muzičke tradicije kao i njeno
obogaćivanje i prezentiranje svijetu. Zato nije slučajno da i Amira i Damir izdaju albume na diskografskim etiketama
koje izdaju i albume od Omare Portuondo, Tinariwena, Terakafta, Tamikresta, Samba Tourea i drugih izvođača
širom zemaljske kugle koji na sličan način prezentiraju svoje autohtone muzičke tradicije. To je sjajna stvar
i čini me ponosnim da možemo to ponuditi svijetu. Što bi se reklo, svjetsko, a naše! :D
Niemand

#259 Re: Eurosong 2016

Post by Niemand »

dale cooper wrote: To je sjajna stvar i čini me ponosnim da možemo to ponuditi svijetu. Što bi se reklo, svjetsko, a naše! :D
Sjo patriJote :diva:
dale cooper

#260 Re: Eurosong 2016

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
dale cooper wrote: To je sjajna stvar i čini me ponosnim da možemo to ponuditi svijetu. Što bi se reklo, svjetsko, a naše! :D
Sjo patriJote :diva:
:mrgreen:
nelle_tz

#261 Re: Eurosong 2016

Post by nelle_tz »

Na ovom linku mozete glasati na anketi: Ko ce proci prvu polufinalnu vecer Eurosonga
Mi nastupamo tada pa glasajte za Bosnu i Hercegovinu
http://wiwibloggs.com/2016/03/17/poll-w ... 16/133046/
Last edited by nelle_tz on 17/03/2016 23:24, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#262 Re: Eurosong 2016

Evo sve pjesme prvog polufinala.

Realno, najslabiji smo.
P308

#263 Re: Eurosong 2016

Post by P308 »

Treba sacekat generalne probe, nastup uzivo, koreografiju i ostale elemente koje nastup uzivo donosi, pa cemo vidjeti kakvi smo i kako cemo. Olaksavajuca okolnost je sto nastupamo u drugom dijelu prvog polufinala.
Drugo polufinale daaaaleko slabije.
macchiato

#264 Re: Eurosong 2016

Post by macchiato »

Vala nismo gori od San Marina. :D

Cekaj, zar mi nismo u prvom polufinalu? Meni je ono daleko jace nego drugo polufinale, mogli bi izvisiti ove godine. :cry: A ni meni nasa pjesma nikad nije sjela ni poslije desetak slusanja, prosjek i gotovo.

inace svidja mi se kroejsa, voljela bih da pobjede :thumbup: tu su mi jos bugarska, estonija, francuska, latvija, madjarska, armenija i ceska u vrhu.
P308

#265 Re: Eurosong 2016

Post by P308 »

macchiato wrote:Vala nismo gori od San Marina. :D

Cekaj, zar mi nismo u prvom polufinalu? Meni je ono daleko jace nego drugo polufinale, mogli bi izvisiti ove godine. :cry: A ni meni nasa pjesma nikad nije sjela ni poslije desetak slusanja, prosjek i gotovo.

inace svidja mi se kroejsa, voljela bih da pobjede :thumbup: tu su mi jos bugarska, estonija, francuska, latvija, madjarska, armenija i ceska u vrhu.
Da, mi smo u prvom polufinalu ali nastupamo u drugom dijelu istog (znaci izmedju rednog broja 10 i 18), sto nam ide u prilog.
Prvo polufinale je izuzetno jako, sve sami favoriti. U drugom polufinalu vrijedi jedino pjesma Australije i mozda Srbije.
Sto se tice Hrvatske, sudeci po kladionicama, bit ce borba izmedju njih i Rusije za prvo mjesto.
San Marino bolje stoji na kladionicama od nas :D
It_is_a_Leclerc

#266 Re: Eurosong 2016

Hrvatska da pobijedi sa ilahijom ?

Zgodno.
P308

#267 Re: Eurosong 2016

Post by P308 »

Bolja je od onog ruskog pjesmuljka u svakom slucaju :D Autori muzike i teksta su inace Andreas Grass i Nikola Paryla iz Austrije, a producent je Thorsten Brötzmann iz Njemacke. Nedavno je snimljen i promotivni spot:

macchiato

#268 Re: Eurosong 2016

Post by macchiato »

P308 wrote:
Da, mi smo u prvom polufinalu ali nastupamo u drugom dijelu istog (znaci izmedju rednog broja 10 i 18), sto nam ide u prilog.
Prvo polufinale je izuzetno jako, sve sami favoriti. U drugom polufinalu vrijedi jedino pjesma Australije i mozda Srbije.
Sto se tice Hrvatske, sudeci po kladionicama, bit ce borba izmedju njih i Rusije za prvo mjesto.
San Marino bolje stoji na kladionicama od nas :D
Cisto sumnjam da ce nam ta cinjenica nesto pomoci :D imaju za nas glasati hrvati i crnogorci, ali realnost je takva da su samo crnogorci, moldavci i san marino gori od nas, a samo ih 10 prolazi.
Nije fer ovakav raspored u polufinalu i razlika u kvalitetu, neko dobar ce izvisiti dok ce neki bezvezanjak iz drugog polufinala proci. Tu su se malo zajebali... :oops:

ne znam, meni licno je hrvatska je favorit jer je stvarno dobra pjesma :thumbup: rusija je nevjerovatno precijenjena i kliseizirana pjesma, pa cuj ti samo naziva, you're my only one :lol:
P308

#269 Re: Eurosong 2016

Post by P308 »

macchiato wrote: Cisto sumnjam da ce nam ta cinjenica nesto pomoci :D imaju za nas glasati hrvati i crnogorci, ali realnost je takva da su samo crnogorci, moldavci i san marino gori od nas, a samo ih 10 prolazi.
Nije fer ovakav raspored u polufinalu i razlika u kvalitetu, neko dobar ce izvisiti dok ce neki bezvezanjak iz drugog polufinala proci. Tu su se malo zajebali... :oops:

ne znam, meni licno je hrvatska je favorit jer je stvarno dobra pjesma :thumbup: rusija je nevjerovatno precijenjena i kliseizirana pjesma, pa cuj ti samo naziva, you're my only one :lol:
Nadam se maksimalnim bodovima iz Hrvatske i Crne Gore a tradicionalno nam i Austrija daje vrlo visoke bodove, mozda cak i maksimalne. Nadam se i kojem bodu od Nizozemske i Finske, dok ostali vjerovatno nece glasati za nas. Nadam se da ce to biti dovoljno bar za 10. mjesto u polufinalu i samim tim prolaz u finale. Drugo polufinale je puno bezveznih pjesama, bili smo lose srece.
It_is_a_Leclerc

#270 Re: Eurosong 2016

Austrija
Holandija
Švedska
Hrvatska
Crna Gora
Azerbejdžan

To ti je sve nekih 50-ak bodova na televotingu. Ako ušićare bod-dva kod npr. Češke, San Marina ili Malte. Eto nek bude do 60 bodova maksimalno od gledatelja.
Kod žirija se nikad ne zna. Ja bih rekao da se i tu može skupiti 20-30 bodova (Hrvatska, Crna Gora, Azerbejdžan, Malta). Znači, do 90 bodova sve skupa.
Za prolazak će, zbog promjenjenog sistema bodovanja, trebati oko 100 bodova. Vidjet ćemo.
macchiato

#271 Re: Eurosong 2016

Post by macchiato »

Pa mi u sustini samo imamo Hrvatsku i CG kao glasace, mozda mrvicu iz Austrije, Finske i Holandije. Ostalo niente, tanko je to skroz. :mrgreen:

Kako sam izbrojala, ima 7 pjesama koje skoro pa sigurno prolaze, pa su tu autsajderi poput Malte i Kipra koji imaju daleko bolju pjesmu od nase tako da me ne bi cudilo da ljudi glasaju za njih. I drzave poput Grcke i Azerbejdzana koje se meni licno ne svidjaju, ali imaju dobar imidz na eurosongu i jako glasacko tijelo pa je bar jedna od njih skoro siguran finalist. :roll:

Jedino ostaje vidjeti kako ce to izgledati uzivo, kakav scenski nastup ce imati (rece fuad da ce biti nesto sokantno :P ), jedino to moze pjesmu izvuci iz prosjeka. U suprotnom, trebat ce cudo da prodju.
azurna_obala

#273 Re: Eurosong 2016

Post by azurna_obala »

i možda jedina.....lako je tako imati najbolju bradu :lol:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#274 Re: Eurosong 2016

Post by sabina1 »

Off topic.

Prije četrdeset godina pjevali smo :

Prije dvadeset godina pjevali smo :

Prije deset godina pjevali smo :

:bih:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#275 Re: Eurosong 2016

Post by pici »

Image

a gle prateĆih vokala...Ismeta, Neda i Jadranka... ma vajta je KING :mrgreen: :bih:
Post Reply