Ti još nisi pojasnio kako to da koeficijenti podjele PDV-a Federacije i RS-a ostaju više manje stabilni sad već gotovo cijelu jednu deceniju. Od finansijske krize 2008, prebacivale se firme s kontinenta na kontinent, velike i bogate firme gubile i sticale bogatstva, masa malih propala ili jedva preživjela, migracije stanovništva na sve strane, cijele zemlje u bankrotu, medjutim u svjetski bitnoj BiH sve je stabilno i koeficijent podjele PDVa se ne mijenja jer je "sve isto i svi isto troše."vivaldi wrote:sjebaste temu za dva dana
ps. ako igman razvije krila to je vec dobar posao, jebes gorazde
Republika Srpska egzistira na račun BiH
-
oakville
#251 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
Last edited by oakville on 24/02/2016 04:50, edited 1 time in total.
-
oakville
#252 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
Ma kakviAkHolic wrote:Ja vjerujem da jest tako kako veli naslov teme no ne inzistira RS na zajedništvu sa Federacijom no Federacija točnije njezin bošnjački dio inzistira na zajedništvu sa RS a sve ima svoju cijenu pa i patriJotizam.
-
oakville
#253 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
"Borbeni složeni sistemi," firma čija je glavna djelatnost proizvodnja municije za sačmare i lov - složeno i kompleksno, nema šta. Firma koja preko noći proizvede prototip oklopnog vozila čija upotrebljivost nije pouzdana, a za to vozilo ne može da proizvede ni municiju niti je prije proizvodnje vozila obezbjedila firmu koja će proizvoditi municiju. Zaista firma iz snova i sigurni platiša155_mm wrote:evo necu vise bojim se da ne bi cojku pozlilo.Alfons Kauders wrote:155mm ohani malo... satra cojka ko FAP pun cumura...
a taman sam mislio reci da postoje indicije da ce se u konjicu graditi potpuno novi pogoni za proizvodnju municije ogromnih kapaciteta.
i da se u beogradu ljudi vec stavljaju na liste za boravisnu i radnu dozvolu u konjicu.![]()
![]()
![]()
p.s. ovo za nove pogone IGMAN-a nije zajebancija.http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 01992.htmlIgman odbio Srbiju
Igman odbio Srbiju01.02.2016 09:40 | G. M.
Banjaluka - Menadžment fabrike namjenske industrije "Igman" iz Konjica odbio je ponudu iz Srbije za zajedničku proizvodnju vojnog oklopnog vozila za koje bi "Igman" izrađivao mitraljesku municiju kalibra 12,7 milimetara, saznaje "Glas Srpske".
Riječ je o jednom od najmodernijih vojnih oklopnih vozila "lazar 2", za koje je prototip napravljen u Velikoj Plani. Njegova serijska proizvodnja trebalo je da počne u martu ove godine.
- Privredno društvo "Borbeni složeni sistemi" iz Velike Plane nema mašine za municiju kalibra 12,7 milimetara, koju proizvode u Konjicu. To je trebalo da bude odličan izvozni posao, ali sada je to propalo. Poslije odbijanja saradnje razmislićemo da li ćemo uopšte tu municiju kupovati u "Igmanu" - kaže sagovornik "Glasa Srpske" iz "Borbenih složenih sistema".
Sa direktorom "Igmana" Đahidom Muratbegovićem nismo uspjeli stupiti u kontakt. Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić kaže da Ministarstvo odbrane ne može da utiče na poslovanje fabrika namjenske industrije.
- Treba prihvatati inicijative iz okruženja u toj oblasti, pošto je namjenska industrija bila naslonjena na sve republike bivše Jugoslavije - kaže Jerinić.
"Igman" je u partnerskom odnosu sa arapskim kooperantom koji u Konjicu gradi nove komplekse u kojima će biti proširena paleta proizvoda.
- Alfons Kauders
#254 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
Dakle, u Foci veca prosjecna plata nego u Mostaru i Brckom, cak i dobrom dijelu Banja Luke i Sarajeva?trocadero wrote:155_mm wrote: tesko vidjeti da je gorazde ekonomski gledano treca dimenzija za jednu focu. ali ne samo za focu nego za sve jedno drugo mjesto u er esu od zvornika do trebinja.![]()
Budzet opstine Gorazde za 2016 je 9.5 miliona a prosjecna neto plata 750 km
Budzet opstine Foca za 2016 je 11.5 miliona a prosjecna neto plata 900 km.
Budzet opstine Trebinje za 2016 je 25 miliona a prosjecna neto plata 850 km.
Ah da... Scena prije desetak godina, u firmi se zajebavali da je najbolja plata u Istocnoj Hercegovini... Zasto? Pa gledali neke podatke i ispalo da jedna opstina u toj regiji ima najbolju prosjecnu platu u RS. Kako? Fino brate - 300 stanovnika, a jedini formalno zaposleni su na budzetu
-
155_mm
#255 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
a sta si htio da kazes sa ovim? ako su ti ovo dokazi o ekonomskoj snazi foce i trebinja sto ih ne prezentujes u novom sadu da vojvodjanska omladina ne ide potomcima begova i aga molit se za posao. veliki broj stanovnika iz tih djelova BiH je odselilo za vojvodinu u potrazi za lebom a nisu ponijeli informacije o ekonomskim gigantima trebinja i foce koja nam ti ovdje prezentiras.trocadero wrote:155_mm wrote: tesko vidjeti da je gorazde ekonomski gledano treca dimenzija za jednu focu. ali ne samo za focu nego za sve jedno drugo mjesto u er esu od zvornika do trebinja.![]()
Budzet opstine Trebinje za 2016 je 25 miliona a prosjecna neto plata 850 km.
p.s. inace bi bilo lijepo da kad vec iznosis neke statisticke podatke izneses i izvor tih informacija.
- Alfons Kauders
#256 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
oakville wrote:"Borbeni složeni sistemi," firma čija je glavna djelatnost proizvodnja municije za sačmare i lov - složeno i kompleksno, nema šta. Firma koja preko noći proizvede prototip oklopnog vozila čija upotrebljivost nije pouzdana, a za to vozilo ne može da proizvede ni municiju niti je prije proizvodnje vozila obezbjedila firmu koja će proizvoditi municiju. Zaista firma iz snova i sigurni platiša155_mm wrote:evo necu vise bojim se da ne bi cojku pozlilo.Alfons Kauders wrote:155mm ohani malo... satra cojka ko FAP pun cumura...
a taman sam mislio reci da postoje indicije da ce se u konjicu graditi potpuno novi pogoni za proizvodnju municije ogromnih kapaciteta.
i da se u beogradu ljudi vec stavljaju na liste za boravisnu i radnu dozvolu u konjicu.![]()
![]()
![]()
p.s. ovo za nove pogone IGMAN-a nije zajebancija.http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 01992.htmlIgman odbio Srbiju
Igman odbio Srbiju01.02.2016 09:40 | G. M.
Banjaluka - Menadžment fabrike namjenske industrije "Igman" iz Konjica odbio je ponudu iz Srbije za zajedničku proizvodnju vojnog oklopnog vozila za koje bi "Igman" izrađivao mitraljesku municiju kalibra 12,7 milimetara, saznaje "Glas Srpske".
Riječ je o jednom od najmodernijih vojnih oklopnih vozila "lazar 2", za koje je prototip napravljen u Velikoj Plani. Njegova serijska proizvodnja trebalo je da počne u martu ove godine.
- Privredno društvo "Borbeni složeni sistemi" iz Velike Plane nema mašine za municiju kalibra 12,7 milimetara, koju proizvode u Konjicu. To je trebalo da bude odličan izvozni posao, ali sada je to propalo. Poslije odbijanja saradnje razmislićemo da li ćemo uopšte tu municiju kupovati u "Igmanu" - kaže sagovornik "Glasa Srpske" iz "Borbenih složenih sistema".
Sa direktorom "Igmana" Đahidom Muratbegovićem nismo uspjeli stupiti u kontakt. Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić kaže da Ministarstvo odbrane ne može da utiče na poslovanje fabrika namjenske industrije.
- Treba prihvatati inicijative iz okruženja u toj oblasti, pošto je namjenska industrija bila naslonjena na sve republike bivše Jugoslavije - kaže Jerinić.
"Igman" je u partnerskom odnosu sa arapskim kooperantom koji u Konjicu gradi nove komplekse u kojima će biti proširena paleta proizvoda.
Inace je jako tesko na medjunarodnom trzistu pronaci municiju 12.7mm...
Evo upravo pogledao o cemu se radi... Navedeno vozilo uopste ne koristi mitraljez 12.7mm u svojoj osnovnoj izvedbi (ugradjen je automatski top 30mm). Verziju sa mitraljezom 12.7mm, u narodu poznatom kao "broving," narucila je samo srpska zandarmerija. I to cijelih 5 (pet) komada. Bas ono posao stoljeca, prodati borbeni komplet municije za pet mitraljeza - i vjerovatno zaboraviti na naplatu.
Nasi novinari = nasa sramota.
-
trocadero
#257 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
Alfons Kauders wrote:
Dakle, u Foci veca prosjecna plata nego u Mostaru i Brckom, cak i dobrom dijelu Banja Luke i Sarajeva?Cime vas drogiraju svako jutro ljeba ti?
Ah da... Scena prije desetak godina, u firmi se zajebavali da je najbolja plata u Istocnoj Hercegovini... Zasto? Pa gledali neke podatke i ispalo da jedna opstina u toj regiji ima najbolju prosjecnu platu u RS. Kako? Fino brate - 300 stanovnika, a jedini formalno zaposleni su na budzetu
Sigurno mislis na opstinu Gacko u kojoj je prosjek plata 1013 km....zamisli samo toliko.
Za Focu sam se zajebao pa sam zaokruzio na 900 a u stvari tacno je 907 km.
Eto, pa sad se fino poklopite usima!
- Alfons Kauders
#258 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
ok, koja to privredna drustva u Foci biljeze neke znacajnije uspjehe, jer fakat nisam u toku?trocadero wrote:Alfons Kauders wrote:
Dakle, u Foci veca prosjecna plata nego u Mostaru i Brckom, cak i dobrom dijelu Banja Luke i Sarajeva?Cime vas drogiraju svako jutro ljeba ti?
Ah da... Scena prije desetak godina, u firmi se zajebavali da je najbolja plata u Istocnoj Hercegovini... Zasto? Pa gledali neke podatke i ispalo da jedna opstina u toj regiji ima najbolju prosjecnu platu u RS. Kako? Fino brate - 300 stanovnika, a jedini formalno zaposleni su na budzetu![]()
Sigurno mislis na opstinu Gacko u kojoj je prosjek plata 1013 km....zamisli samo toliko.
Za Focu sam se zajebao pa sam zaokruzio na 900 a u stvari tacno je 907 km.![]()
Eto, pa sad se fino poklopite usima!
da vidimo malo po sektorima, ko zapravo isplacuje te plate od 907KM... jer meni na pamet pada samo jedan poslodavac - drzava
-
Mohamad Sissoko
#259 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
Ne znadoh da genocidasi zive u ekonomskom raju.
Zivio sam u zabludi.
Zivio sam u zabludi.
- spreca
#260 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
to on vjerovatno pise za bruto plate 
- spreca
#261 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
nemas pojma samo koliko povuku od aerodroma u terbinjuMohamad Sissoko wrote:Ne znadoh da genocidasi zive u ekonomskom raju.
Zivio sam u zabludi.
- Alfons Kauders
#262 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
a evo iz istog izvjestaja koji citiraspreca wrote:to on vjerovatno pise za bruto plate
Prema rezultatima ankete prosječan prihod po domaćinstvu u Foči je 721KM. Nešto manje od jedne trećine anketiranih domaćinstava ima primanja do 600 KM, to jeste nalazi se na liniji siromaštva, a svega 5,6% ispitanih domaćinstava ima mjesečna primanja od 1001 KM-1500 KM.
Blagostanje
-
trocadero
#263 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
Znaci priznajes da si pogrjesio i da je neto prosjek u Foci 900 km a u Gacku 1000 km.
Prihod po domacinstvu se racuna na drugi nacin. Znas li koliki je on recimo u Gorazdu ili okvirno za cijelu BiH?
-
prog321
#264 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
U pc se plate obracunavaju drugacije od federacije.
Bog zna sta su sve oni uracunali u te prosjecne plate. Nekad racunaju topli obrok i transport . Niko tamo ne kontrolira. Svako po svome radi
Ko ima platu od 900 marona u Banjaluci udara se nogom u guzicu od srece , a da ne pricamo o Foci. Nema smisla.
Bog zna sta su sve oni uracunali u te prosjecne plate. Nekad racunaju topli obrok i transport . Niko tamo ne kontrolira. Svako po svome radi
Ko ima platu od 900 marona u Banjaluci udara se nogom u guzicu od srece , a da ne pricamo o Foci. Nema smisla.
-
155_mm
#265 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
uz "njezne" zvuke gusala mnogo toga ima smisla.prog321 wrote:U pc se plate obracunavaju drugacije od federacije.
- Sanjarko
#266 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
To neka buđet ekonomija.Alfons Kauders wrote:Dakle, u Foci veca prosjecna plata nego u Mostaru i Brckom, cak i dobrom dijelu Banja Luke i Sarajeva?trocadero wrote:155_mm wrote: tesko vidjeti da je gorazde ekonomski gledano treca dimenzija za jednu focu. ali ne samo za focu nego za sve jedno drugo mjesto u er esu od zvornika do trebinja.![]()
Budzet opstine Trebinje za 2016 je 25 miliona a prosjecna neto plata 850 km.Cime vas drogiraju svako jutro ljeba ti?
- Danguba
#267 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
MMF ekonomija.Vizionar 1985 wrote:To neka buđet ekonomija.Alfons Kauders wrote:Dakle, u Foci veca prosjecna plata nego u Mostaru i Brckom, cak i dobrom dijelu Banja Luke i Sarajeva?trocadero wrote:![]()
Budzet opstine Trebinje za 2016 je 25 miliona a prosjecna neto plata 850 km.Cime vas drogiraju svako jutro ljeba ti?
- Sanjarko
#268 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
Uff sa MMF-om nema zajebavanja htjet če sve poklopit od šuma do voda.Danguba wrote:MMF ekonomija.Vizionar 1985 wrote:To neka buđet ekonomija.Alfons Kauders wrote:
Ali nismo ni Mi puno bolji.
Nažalost.
- vivaldi
#269 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
objasnio sam ti sve sto si pitao, a to sto ti ne citas, ili to sto se to ne uklapa u tvoje stereotipe nije do mene.oakville wrote:Ti još nisi pojasnio kako to da koeficijenti podjele PDV-a Federacije i RS-a ostaju više manje stabilni sad već gotovo cijelu jednu deceniju. Od finansijske krize 2008, prebacivale se firme s kontinenta na kontinent, velike i bogate firme gubile i sticale bogatstva, masa malih propala ili jedva preživjela, migracije stanovništva na sve strane, cijele zemlje u bankrotu, medjutim u svjetski bitnoj BiH sve je stabilno i koeficijent podjele PDVa se ne mijenja jer je "sve isto i svi isto troše."vivaldi wrote:sjebaste temu za dva dana
kod torabija se red hvata zato sto ljudima prica ono sto oni zele da cuju , ali jebiga, ja nisam torabi - pricam onako kako jeste, a sve ono sto i nisam mogao direktno dokazati zadnjih sedmica, ovih dana dobija i zvanicnu potvrdu.
a sto se tice tektonskih poremecaja, njih u bosni mjere seizmolozi, a ne ekonomisti.
promjena zbog recesije je bilo u zemljama u kojima se mjeri standard. a standarda nema u bosni.
duzina kite u bosni se mjeri "koliko nam fali do minimalne potrosacke korpe". u bosni se godisnje proda 8,5 hiljada novih auta, u slovackoj 85 hiljada, a njemackoj preko 3 miliona. sta se kod nas moze tektonski pomjeriti?
kod nas je mjera: struca hljeba po glavi stanovnika, litar mlijeka i konzerva da nas drzi u zivotu i kutija cigara, 2 pive i 100 grama kafe jer smo na to navikli taman da ne veceramo.
na kraju krajeva, raspodjela prihoda po kantonima i ide izemdju ostalog po glavi stanovnika.
- Danguba
#270 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
vivaldi,
ima jedno brdo koje stalno gledam. nesto mi izgleda ruznjikavo, golo, kamenito...pa cu te zamoliti da mi ga malo uljepsas i opises svojim pogledom.
salim se.
pitao sam, zasto se dodik onoliko bunio oko koeficijenta kada je prodao telekom a sada cuti jer je zadovoljan.
ima jedno brdo koje stalno gledam. nesto mi izgleda ruznjikavo, golo, kamenito...pa cu te zamoliti da mi ga malo uljepsas i opises svojim pogledom.
salim se.
pitao sam, zasto se dodik onoliko bunio oko koeficijenta kada je prodao telekom a sada cuti jer je zadovoljan.
- vivaldi
#271 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
u sali privaliDanguba wrote:vivaldi,
ima jedno brdo koje stalno gledam. nesto mi izgleda ruznjikavo, golo, kamenito...pa cu te zamoliti da mi ga malo uljepsas i opises svojim pogledom.![]()
salim se.
ma nema veze ne ljutim se ja, ali moram te ispraviti. to nije uljepsavanje, zapravo upravo su drugi oni pokusavaju uljepsati stvari.
ja kad se potrudim napraviti analizu iza nje ostane vrlo malo otvorenih pitanja, sto nije slucaj sa ovim slavnim analizama, studijama i clancima.
mi smo jad i bijeda puno veca nego sto zapravo i mislimo, a toj bijedi nema odskakanja.
meni nije probelm odgovoriti na bilo koje pitanje, mada bi svi oni koji su bili gorljivi zagovornici ove studije mogli npr odgovoriti na ove danasnje podatke koje je objavila porezna uprava fbih
http://www.klix.ba/biznis/privreda/pore ... /160225046
gdje nestade onaj odnos iz one studije o indirektnim porezima ? sjecas se sarajevo vs. tuzla 1:7, milijarde uplacene vise nego cijela rs...
gdje to nestade? otkud sada ovi podaci?
ne ide to tako moj danguba...
ovdje ljudi kad cuju nesto sto zele cuti zapjene i na usta i na nos, a mnogi pojma nemaju vec stvari prihvataju zdravo za gotovo.
sjecas li se onog teksta s pocetka januara "o snaznom razvoju" kojeg su svi mediji prenijeli a koji je ovdje isto bio paste-iran u par navrata?
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/256 ... m_bih.html
isti prica ko sa ovom studijom, a hrpa nategnutih, izmaniulisanih, a ponesto i netacnih podataka
u cijelom tekstu se ne nigdje ne spomenu najbitnije stvari.
a te najbitnije stvari sam nekim drugim povodom ja spomenuo na temi o fadilu novali i to 2 februara ( a na 127 strani teme o novalicu mozes procitati i jos nesto vezano za taj tekst)
u tom tekstu je pisalo izemdju ostalogvivaldi wrote:ono sto mu nece ici na ruku (a sto mu je islo u 2015) jesu neke tri stvari koje mi padaju na pamet ovako na prvu:statixx wrote:Koliko znam najavljena je blaga inflacija (0,5%) i ekonomski rast (2,5%). Mene interesuje da li ce novi ZOR i drugi propisi imati pozitivan ucinak na privlacenje investicija
- u 2014. smo imali poplave, jbg to je visa sila koja nas je jednim dijelom pogurala na dole u 2014, ali je u 2015. to je vec dobrim dijelom nadoknadjeno jer je proradio natron, obnovio se dobrim dijelom i stocnim fond i poljoprirevda, tako da u 2016. ce jaci komparativni uzorak nego u prolosj godini.
- druga stvar je cijena nafte koja je dobrim dijelom 2015. bas bila srozana. to je naravno poguralo privredu, a i smanjilo uvoz. koliko se osjecam u 2014. federacija je na naftu potrosila oko milijardu maraka. sacekacemo podatke za 2015, ali smo istu kolicinu nafte platiti puno manje. usteda je sigurno trocifrena milionska. kakve ce cijene biti ove godine-niko ne zna, ali ce razlika sigurno biti manja 2016 vs 2015 nego 2015 vs 2014. Mozda ce biti nekog efekta bar u prvom kvartalu jer ipak mislim da je pocetkom prosle godine barel ipak bio nesto skuplji neko pocetkom ove
- treca stvar je izvoz mesa u tursku koji je imao boom u 2015, ali sad ne znam zbog ovih afera kako ce ici ove godine
to su neke stvari koje ni ove ni prosle godine bas nisu imali neke veze sa fadilom, ali ce se njemu prishiti.
Federacija BiH je povećala izvoz za blizu 6 posto, za razliku od Republike Srpske koja je u istom razdoblju smanjila izvoz za čak 20,8 posto, što je najveći pad izvoz u posljednjih pet godina!
prije par dana, tacnije 19. febrauara federalni zavod izbacuje prve ovogodisnje ekonomske parametre, a ticu se robne razmjene sa svijetom-
I znas sta se desilo?
nakon snaznog rasta je doslo do jos snaznijeg pada
Federacija BiH je za januar/siječanj 2016. ostvarila izvoz u ukupnoj vrijednosti 428.493 hilj./tis. KM, što je za 43.242 hilj./tis. KM ili 9,2% manje u odnosu na decembar/prosinac 2015., odnosno za 32.515 hilj./tis. KM ili 7,1% manje u odnosu na januar/siječanj prethodne godine.
tri dana kasnije i banjalucki zavod izdaje podatke za januar
Извоз је у јануару 2016. године повећан за 8,4% у односу на јануар 2015. године, док је увоз смањен за 1,8%.
to ti je ta "abbrakadbra" medijska ekonomija - sad ga vidis sad ga ne vidis, sto bi gori sad je doli...
a u principu sta se desilo?
bazu u 2014 oborio vjestacki faktor (poplave), federacija vec u 2015 ispeglala privrednu stetu od poplava (najbitnije je bio natron), nafta se srusila skoro tri puta pa smo na nju potrosili puno manje para nego u 2014, a neplanirano upao izvoz govedine u trusku za koji se kasnije ispostavilo da smo samo uvozili iz poljske pa preprodali turcima.
time se u 2015 opet stvorila nova vjestacka baza. u ovoj godini vise nemamo privredno sta ispgelati u odnosnu na 2015 (jer nije bilo poplava), nafta vise ne moze biti jeftinija jer je jeftina vec duze od godinu dana, a sada poslije otkrivanja afere je i izvoz u tursku upitan da bude na istom nivou ko prosle godine, a kamoli veci.
i naravno, kako se balon vjestacki napuhao, tako je vjestacki i ispuhao, u oba slucaja to nije imalo niakkve veze sa nekom privrednom aktivnoscu (necim realnim).
a sto se tice mileta, to njega trebas pitati, a ne mene (usput ga mozes pitati i za referendume, za sudove, tuzilastva, policiju, maticne brojeve, mehanizam koordinacije, prenose nadleznosti, ministarstvo poljoprivrede, ustavne reforme...i za milion drugih stvari koje je spoamenuo od tada)
-
prog321
#272 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
O tempora o mores.
Kao da su poplave samo pogodile pc , i samo je pederacija kupovala jetiniju naftu.
Kao da su poplave samo pogodile pc , i samo je pederacija kupovala jetiniju naftu.
-
oakville
#273 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
Nisi ništa pojasnio već ponavljaš jedno te isto, uz stalno vraćanje na cigare i sve ostalo. Ali ne da mi se o tome raspravljati, ekonomski gledano RS je završena priča, odnosno ne ide nikuda. Evo da vještački prekinem raspravu - razvoj je u cijeloj BiH isti i svugdje se isto živi, u Čajniču, Rudom, Brčkom itd. i nema razlike između RS_a i Federacije. Štavište nedostaje mi priča o boljem entitetuvivaldi wrote:objasnio sam ti sve sto si pitao, a to sto ti ne citas, ili to sto se to ne uklapa u tvoje stereotipe nije do mene.oakville wrote:Ti još nisi pojasnio kako to da koeficijenti podjele PDV-a Federacije i RS-a ostaju više manje stabilni sad već gotovo cijelu jednu deceniju. Od finansijske krize 2008, prebacivale se firme s kontinenta na kontinent, velike i bogate firme gubile i sticale bogatstva, masa malih propala ili jedva preživjela, migracije stanovništva na sve strane, cijele zemlje u bankrotu, medjutim u svjetski bitnoj BiH sve je stabilno i koeficijent podjele PDVa se ne mijenja jer je "sve isto i svi isto troše."vivaldi wrote:sjebaste temu za dva dana
kod torabija se red hvata zato sto ljudima prica ono sto oni zele da cuju , ali jebiga, ja nisam torabi - pricam onako kako jeste, a sve ono sto i nisam mogao direktno dokazati zadnjih sedmica, ovih dana dobija i zvanicnu potvrdu.
a sto se tice tektonskih poremecaja, njih u bosni mjere seizmolozi, a ne ekonomisti.
promjena zbog recesije je bilo u zemljama u kojima se mjeri standard. a standarda nema u bosni.
duzina kite u bosni se mjeri "koliko nam fali do minimalne potrosacke korpe". u bosni se godisnje proda 8,5 hiljada novih auta, u slovackoj 85 hiljada, a njemackoj preko 3 miliona. sta se kod nas moze tektonski pomjeriti?
kod nas je mjera: struca hljeba po glavi stanovnika, litar mlijeka i konzerva da nas drzi u zivotu i kutija cigara, 2 pive i 100 grama kafe jer smo na to navikli taman da ne veceramo.
na kraju krajeva, raspodjela prihoda po kantonima i ide izemdju ostalog po glavi stanovnika.
Nego ima ekonomski bitnijih tema, npr. raspodjela prihoda po kantonima u Federaciji
Naručena studija dala naručeni rezultat:
Nema nepravde, Kanton Sarajevo treba dobiti još više para iz PDV-a
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... g.comments
Kako se Dodo ranije obraćao Sarajevu sa "unitaristička politika federalnog Sarajeva" za par godina ostali kantoni ima da mu se obraćaju sa "unitaristička politika cjelovitog i jedinstvenog Kantona Sarajeva."
-
walk_M-A-N
#274 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
Kako četnik u odbrani RS relativizira ovaj ogromni kriminal
http://m.avaz.ba/clanak/231270/ivanic-p ... -nivou-bih
http://m.avaz.ba/clanak/231270/ivanic-p ... -nivou-bih
- Danguba
#275 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH
...a nije protiv Agencije za osiguranje depozita(na drzavnom nivou).Ivanić protiv formiranja agencije za bankarstvo na nivou BiH
Prevedeno, radimo sta hocemo na entitetskom nivou a propuste ce pokrivati agencija koja je na drzavnom nivou.