Okupatorske zastave na Bobovcu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vade_mecum

#251 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by vade_mecum »

hAZNADAR wrote:
vade_mecum wrote:

vidi, ja nemam nista protiv etnogeneze ali ako prihvatas nesto ne mozes zazmiriti pred nekim cinjenicama ili ih izvrtati kako zelis. isto tako kao sto mi ne smeta narod koji nastanjuje skoplje, ohrid, bitolu i okolicu koji se odlucio zvati se makedocima, tako mi ne smetaju ni bosnjaci jer etnogeneza je nesto sto se stalno desava. medjutim podjednako mi je smjesno podizanje spomenika aleksandru velikom, kojekavi slavoluci u centru skoplja kao i podizanje obeliska povelji kulina bana sa odredjenim pasusima koji su izbaceni.
Meni nije smijesno kako drugi narodi tumace svoju historiju. Niti me briga.
Medjutim koliki mitomanski i nacinalisticki idiot neko mora biti da ismijava druge narode i drzi ih manje vrijednim? Kada ti drugi narodi svojim tumacenjem historije i sebe uopce nikoga ne negiraju niti nekome nesto osporavaju?

Od cjelikupnog opusa srednjovjekovne Bosne, udzbenika publicistike, knjiga, opceg poimanja,.. u Bosnjaka ti se drzis i dalje obeliska kao ultimativnog dokaza necega. To samo dokazuje da imas taj okvir , stereotiponi okvir gdje Bosnjake dozivljavas kao narod nizeg ranga koji nesto sve krije, pa pa lazira, pa iskrivljuje,...
Nemam pravo vrijedjati ovdje,.. ali cinejnica je da jednostavno nisi mentalno sposoban diskutovati o ovome. Sve ti se samo svodi na ismijavanje drugih i psihoanalize o necijoj bjezaniji od istine. To je sva pamet koju sam od tebe veceras procitao.
ne znam, meni stvarno nije razumno napraviti spomenik aleksandru velikom u sred skoplja i smatrati ga velikim makednoskim sinom iako veze nema sa danasnjom makedonijom. isto tako ne razumijem zasto praviti spoemnik jednom dokumentu iz kojeg ces izbaciti pocetak i kraj. prosvjetli me.
fosna2014

#252 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by fosna2014 »

hrasno38 wrote:Poenta je da je naslov teme glup ko kurac iz vise razloga ...... kao prvi Hrvati su konstitutivni narod u BiH, pod broj dva vijekovima zive na ovim prostorima i pod tri imaju svoja obiljezja kao i druga dva konstitutivna naroda. Problem Bosnjaka je ovdje previse dubok jer Bosnjaci su nekada bili svi stanovnici Bosne a danas su to iskljucivo bivsi muslimani ili blaze receno pripadnici islamske vjeroispovjesti koji su uzeli 1993 ekskluzivno pravo imena ponajvise na insistiranje Adila Zulfikarpašića i nikako ovi danasnji Bosnjaci ne mogu se gledati kao neka istorijska cjelina tog imena nego samo jedan dio.
Danasnji Bosnjaci su se zajebali sto nisu rekli da su Bosanci isto kao i ostala dva naroda. Ali ponajvise Bosnjaci jer jedini imaju samo ovu domovinu. Jbg. Alija rekao a ono bi. Jebem ga glupa. Da prostite.
Objektivni navijac

#253 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Objektivni navijac »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:

Kako mislis neopredijeljeni? Poenta je da danasnje bosnjastvo ima u srzi islam. Znas ono, bosnjak, islam bosanski. Dakle iz tog razloga je predturska historija totalno zanemarena
Vise nije. Necemo sad o nepostojecoj definiciji da je Bosnjastvo rezervisano samo za muslimane.

Tacno je da je predosmanska historija bila dugo zanemarena kod muslimana ali ne zbog vjere. Vjera i vjerski identitet sa time nema veze.
Odgovor je u nacionalizmu.
Muslimani nisu imali svoj nacionalizam, nacionalni identitet i samim time promoviranu i popularnu svijest o historiji.

Srbi i Hrvati takodjer ne vezu svoj identitet samo za pravoslavlje i katolicizam i ne datiraju historiju samo od primanja aktuelne vjere. Razlog je samo u nacionalnoj svijesti koja je nesto vise i slozenije od tek vjerske.

To se isto desava i Bosnjacima muslimanima, po istom pravilu i istom arsinu. Problem je samo sto neki ili ne zele da prihvate opcenito postojanje nove nacije ili jednostavno mentalno ne mogu.

Medjutim - cak i u vrijeme bivse YU gdje smo bili Neopredjeljeni pa Muslimani,... i kod najvecih vjernika i najmanje obrazovanima po pojmom historija se podrazumijevao i Kulin. Poimanje sopstvene historije u par rijeci je hronoloski unazad - kraljevina, Austrija, Turska, Zmaj od Bosne, Kosovski boj, Kulin. Cak i Tvrtkovo ime i kraljevina nije ni blizu imena Kulina. Ne znam zasto ali tako pamtim.
:lol: :lol: :lol: Grohotom se smijem. Bosnjaci i predosmanski period :lol:
Ti si ocito iz dijaspore i zivis u nekom svom imaginarnom svijetu. U stvarnom svijetu, b Bosnjaci su vezani samo uz islam i nemaju apsolutno nikakvoga odnosa sa srednjovijekovnom Bosnom. Kad smo vec kod Bobovca. Prije par godina na netu,nadjem lijepu sliku Bobovca i stavim je za screensaver na laptopu i pokazem sliku nekolicini Bosnjaka. Komentari su bili : rusevina,divljina,Irska ,vidi,gdje,sta je to . Slicne reakcije i u Srba,dok Hrvati,cim vide sliku,kazu- Bobovac !! :mrgreen:
Leons

#254 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Leons »

vade_mecum wrote:ne znam, meni stvarno nije razumno napraviti spomenik aleksandru velikom u sred skoplja i smatrati ga velikim makednoskim sinom iako veze nema sa danasnjom makedonijom. isto tako ne razumijem zasto praviti spoemnik jednom dokumentu iz kojeg ces izbaciti pocetak i kraj. prosvjetli me.
Dobar si ti. Jesu li ti smijesni i danasnji Grci, Italijani kad slave Rim i Anticku Grcku?
Sasvim je logicno da danasnji Makedonci podignu spomenik takvoj historijkoj licnosti.
vade_mecum

#255 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by vade_mecum »

hAZNADAR wrote:
vade_mecum wrote:
ocuvali dio historije koju jedan dio stanovnika BIH prihvata u svom integralnom obliku dok drugi samo djelomicno. moze tako?
:D
I dokaz obelisk u parku a na stranu generalno misljenje i knjige.

Hajde da vidimo taj integralni oblik.

Bosnjaci pod pojom sredjovjekovne Bosne smatraju narod Bosnjani, vjere tri: Crkva Bosanska, katolici i pravoslavni, banovi i kraljevi katolici, narod u vecini Crkva Bosanska popularno nazvan Bogumili, jezik bosanski, pismo verzija cirilice nazvana bosancica, simbol ljiljan,...

Hrvati pod pojmom srednovjekovna Bosna smatraju Hrvati, vjera katolicka, jezik hrvatski, simbol sahara,... nigdje cirilice, Crkve Bosanske i Bosnjana, ...

Srbi pod pojmom srednjovjekovne Bosne smatraju Srbi, vjera pravoslavna, banovi i kraljevi katolici al ne ono bas skroz, jezik srpski, imena srpska, pismo srpsko, simbol nemanjicki orao... nigdje Crkve Bosanske i Bosnjana.

Ko tu onda prihvata historiju realno i u integralnom obliku?
pogrijesio si na toliko frontova da je apsurdno raspravljati ali evo par hitova: ljiljani nisu simbol srednjovjekovne bosne vec dinastije kotromanica. bosna je naime imala i drugih vladara. ne znam odakle ti da je sahovnica za hrvate simbol srednjovjekovne bosne kada je heraldistika jako dobro dokumentovana, niti da bjeze od cinjenice da je pravosljavlje na ovim prostorima imalo svoj utjecaj, pogotovo kada se uzme jak bizantski utjecaj sa juga. to sto se hrvatima mentaliteta "bog i 'rvati" to ne svidja to je druga stvar. ovako na prvu.
Leons

#256 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Leons »

Objektivni navijac wrote:
hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:

Kako mislis neopredijeljeni? Poenta je da danasnje bosnjastvo ima u srzi islam. Znas ono, bosnjak, islam bosanski. Dakle iz tog razloga je predturska historija totalno zanemarena
Vise nije. Necemo sad o nepostojecoj definiciji da je Bosnjastvo rezervisano samo za muslimane.

Tacno je da je predosmanska historija bila dugo zanemarena kod muslimana ali ne zbog vjere. Vjera i vjerski identitet sa time nema veze.
Muslimani nisu imali svoj nacionalizam, nacionalni identitet i samim time promoviranu i popularnu svijest o historiji.

Srbi i Hrvati takodjer ne vezu svoj identitet samo za pravoslavlje i katolicizam i ne datiraju historiju samo od primanja aktuelne vjere. Razlog je samo u nacionalnoj svijesti koja je nesto vise i slozenije od tek vjerske.

To se isto desava i Bosnjacima muslimanima, po istom pravilu i istom arsinu. Problem je samo sto neki ili ne zele da prihvate opcenito postojanje nove nacije ili jednostavno mentalno ne mogu.

Medjutim - cak i u vrijeme bivse YU gdje smo bili Neopredjeljeni pa Muslimani,... i kod najvecih vjernika i najmanje obrazovanima po pojmom historija se podrazumijevao i Kulin. Poimanje sopstvene historije u par rijeci je hronoloski unazad - kraljevina, Austrija, Turska, Zmaj od Bosne, Kosovski boj, Kulin. Cak i Tvrtkovo ime i kraljevina nije ni blizu imena Kulina. Ne znam zasto ali tako pamtim.
:lol: :lol: :lol: Grohotom se smijem. Bosnjaci i predosmanski period :lol:
Ti si ocito iz dijaspore i zivis u nekom svom imaginarnom svijetu. U stvarnom svijetu, b Bosnjaci su vezani samo uz islam i nemaju apsolutno nikakvoga odnosa sa srednjovijekovnom Bosnom. Kad smo vec kod Bobovca. Prije par godina na netu,nadjem lijepu sliku Bobovca i stavim je za screensaver na laptopu i pokazem sliku nekolicini Bosnjaka. Komentari su bili : rusevina,divljina,Irska ,vidi,gdje,sta je to . Slicne reakcije i u Srba,dok Hrvati,cim vide sliku,kazu- Bobovac !! :mrgreen:
A reci genije kakav bi odnos trebali imati?
Osim sto dizu spomenike, ulice nazivaju, zastavu nacionalnu po uzoru na srednjovjekovnu Bosnu imaju. Kakav bi odnos trebali imati?
vade_mecum

#257 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by vade_mecum »

Leons wrote:
vade_mecum wrote:ne znam, meni stvarno nije razumno napraviti spomenik aleksandru velikom u sred skoplja i smatrati ga velikim makednoskim sinom iako veze nema sa danasnjom makedonijom. isto tako ne razumijem zasto praviti spoemnik jednom dokumentu iz kojeg ces izbaciti pocetak i kraj. prosvjetli me.
Dobar si ti. Jesu li ti smijesni i danasnji Grci, Italijani kad slave Rim i Anticku Grcku?
Sasvim je logicno da danasnji Makedonci podignu spomenik takvoj historijkoj licnosti.
kakve veze Aco ima sa danasnjom Makedonijom? Btw Italijani i Grci skoro sav svoj duhovni i vjerski identitet vezu za katolicanstvo odnosno pravoslavlje. Svetkovine u cast Jupitera i ostalih bogova su zadnji put odrzane zadnji put prije nesto vise od 1700 godina. U cast Zeus & co. cak i davnije.

ti si ili teski troll ili si bjezao sa casova historije.
Objektivni navijac

#258 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Leons wrote:
Objektivni navijac wrote: :lol: :lol: :lol: Grohotom se smijem. Bosnjaci i predosmanski period :lol:
Osim sto dizu spomenike, ulice nazivaju, zastavu nacionalnu po uzoru na srednjovjekovnu Bosnu imaju. Kakav bi odnos trebali imati?
Hajde,reci da se salis :lol:
Pa 99 % Bosnjaka te bosanske kraljeve smatra 'vlasima ' i djikanima ' :lol:
Kada najcesce bosnjacko zensko ime bude Katarina u musko Tvrtko,onda mozemo poceti pricati :mrgreen:
Leons

#259 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Leons »

vade_mecum wrote: kakve veze Aco ima sa danasnjom Makedonijom? Btw Italijani i Grci skoro sav svoj duhovni i vjerski identitet vezu za katolicanstvo odnosno pravoslavlje. Svetkovine u cast Jupitera i ostalih bogova su zadnji put odrzane zadnji put prije nesto vise od 1700 godina. U cast Zeus & co. cak i davnije.

:lol:
Ma dzaba spinovanje, srpska palanacka historija ne pije vode. Ako danas Talijani mogu da salutiraju rimskim pozdravom, da masu SPQR zastavama itd. Sta fali makedonskim spomenicima onda?
Ako Grci blebecu da su oni izmislili demokratiju, da su opismenili Evropu, da pjene i govore da je Aleksandar njihov sto onda ne bi Makedonci mogli?
Jel sad kontas?

Kakvi jupiteri ba sta se pravis lud.
Leons

#260 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Leons »

Leons wrote:
Objektivni navijac wrote: :lol: :lol: :lol: Grohotom se smijem. Bosnjaci i predosmanski period :lol:
Kada najcesce bosnjacko zensko ime bude Katarina u musko Tvrtko,onda mozemo poceti pricati :mrgreen:
Jbg, jedno je normalna rasprava a drugo je prosipanje zivaca. Da 99% Bosnjaka kraljeve smatra djikanima onda logicno ne bi ulice bilo, a spomenici bi ruseni bili. Ha ja. Znam da boli al jbg.
Sto se tice imena, vjera ne dozvoljava.
Fudo Bosna

#261 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Fudo Bosna »

Onako, baš me živo interesuje, pošto gospoda katolici, pardon Hrvati, stalno nešto spočitavaju, kao mi Bošnjaci ekskluzivno preuzeli Bošnjaštvo?

Prvo to što je danas 90 % Bošnjaka muslimani, nije gospodo naša krivica nego politika croatizacije bosanskih katolika, i posrbljavanja bosanskih pravoslavaca, to što se je neko samovoljno odrekao Bošnjaštva, kao Vi gospodo, a što je nama Bošnjacima muslimanima, ono nasilno oteto, pa smo bili:neopredjeljeni, pa Srbi ili Hrvati, pa Muslimani sa velikim "m" ali smo opet vratili vlastito ime,Bošnjak, je li Vama to neko od Bošnjaka islamske vjere zabranio , "dekretom", ne vidim što Vama toliko smeta, zašto ste odjednom prije manje od stoljeća postali , Hrvati, to je vaša volja, gospodo katolici, nijedan Bošnjak/musliman, nije Vam to "naredio"?

Onako, mala digresija, šala: Baš me interesuje da si jednom bosanskom katoliku 1895 godine ili čak i kasnije 1900 godine rekao da je Hrvat, ili ga oslovio Hrvatom, da li bi te . bosanski katolik iz Kreševa npr. uopće "skontao" da se njemu obračaš , naravno da ne, mislio bi da zoveš nekog drugog i okretao se oko sebe :izet: !!!

A evo malo historijskih fakata, a ako ne vjerujete, pročitajte djela Garašanina, ili šta franjevci kažu i kako nazivaju katolike, nema tu Hrvata ni Srbina ni "na mapi", sve dok Vas Vaša "sabraća" ne croatiziraše ili ove druge, ne posrbiše:

"Govoriti o nekakvim Bosanskim Srbima, odnosno, Bosanskim Hrvatima na prostoru Bosne prije 19 stoljeca je apsurdno, jer do formiranja nacionalnog identiteta Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata dolazi tek u 19 stoljecu kada se odrodavaju od svog Bošnjackog naroda i na osnovu zajednicke religije pocinju identifikovati sa susjednim Srbima, odnosno Hrvatima. Stoga, tvrdnje od propagandnih historiografa da su Bošnjaci zapravo poislamizirani Srbi i/ili Hrvati su sulude i isplanirane u cilju kontinuiranog pokušaja asimilacije Bošnjackog naroda."
Bodkin

#262 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:

sta nije? pa bolan da nije ljiljana bilo na zastavi armije, niko ne bi znao za njih. nikakvih kampanja u medijima, nikakvog opusa u obrazovanju, nikakvog istrazivackog rada. vrhunac je ono stablo kotromanica sto sahinpasic prodaje na sjamu knjiga...nemoj da se lazemo
vade_mecum

#263 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by vade_mecum »

Leons wrote:
vade_mecum wrote: kakve veze Aco ima sa danasnjom Makedonijom? Btw Italijani i Grci skoro sav svoj duhovni i vjerski identitet vezu za katolicanstvo odnosno pravoslavlje. Svetkovine u cast Jupitera i ostalih bogova su zadnji put odrzane zadnji put prije nesto vise od 1700 godina. U cast Zeus & co. cak i davnije.

Ma dzaba spinovanje, srpska palanacka historija ne pije vode. Ako danas Talijani mogu da salutiraju rimskim pozdravom, da masu SPQR zastavama itd. Sta fali makedonskim spomenicima onda?
Ako Grci blebecu da su oni izmislili demokratiju, da su opismenili Evropu, da pjene i govore da je Aleksandar njihov sto onda ne bi Makedonci mogli?
Jel sad kontas?

Aleksandar Veliki je rodjen u Makedoniji ali onoj sa grcke strane granice koja je puuuuuuno starija od tebi blize Makedonije. nisi znao da postoji i grcka Makedonija? pa otud i spor u vezi sa imenom FYROM. ;-)

U Italiji SPQR zastave mozes vidjeti samo na igrokazima i rekonstrukcijama ratnih pohoda :lol: :lol:
Bodkin

#264 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Bodkin »

Leons wrote:
zavaravanje tesko. misle ljudi da je davanje ulice u gradu dovoljno. vise dubioza kolektiv uradio na promociji sredjovijekovne drzave nego svi intelektualc i historicari skupa
Leons

#265 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Leons »

vade_mecum wrote:
Leons wrote:

Jel sad kontas?

Aleksandar Veliki je rodjen u Makedoniji ali onoj sa grcke strane granice koja je puuuuuuno starija od tebi blize Makedonije. nisi znao da postoji i grcka Makedonija? pa otud i spor u vezi sa imenom FYROM. ;-)

U Italiji SPQR zastave mozes vidjeti samo na igrokazima i rekonstrukcijama ratnih pohoda :lol: :lol:
Eto jebi ga, kazem ja da pokazujes zavidno neznanje. A nije da mi je namjera vrijedjati. Ne krivim te jer ipak je srpska politika decenijama sistematski podupirala takve stavove i normalno da ce biti ljudi sa istima iako ih sama logika i historija demantuju.
Google is your friend.
Grci citav svoj nacionalizam temelje na Antickoj Grckoj.
SPQR je sluzbeni grb Rima.
Rimska i Helenska civilizacija su mrtve.
Objektivni navijac

#266 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Leons wrote:
Objektivni navijac wrote:zastavu nacionalnu po uzoru na srednjovjekovnu Bosnu imaju. Kakav bi odnos trebali imati?
Jbg, jedno je normalna rasprava a drugo je prosipanje zivaca. Da 99% Bosnjaka kraljeve smatra djikanima onda logicno ne bi ulice bilo, a spomenici bi ruseni bili. Ha ja. Znam da boli al jbg.
Sto se tice imena, vjera ne dozvoljava.[/quote]
:lol: Haha,vjera ne dozvoljava :lol:
U modernih evropskih naroda je nacionalizam daleko ispred vjere. Bosnhaci nemaju izgradjen nacionalni identitet,Bosnjaci nisu nacija u pravom smislu ,jer da jesu,pominjanje vjere bi bilo suvisno. No,kao sto rekoh,Bosnjaci imaju samo jedan identitet a to je vjerski- islamski i sa srednjevjekovnom Bosnom nemaju nikakve veze. A i inace danasnji Bosnjaci nemaju nikakve veze sa srednhevijekovnim Bosnjanima. Danasnji Bosnjaci su dosli u Bosnu prilikom povacenja Turske iz Madjarske, Hrvatske i Srbije.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#267 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

Fudo Bosna wrote:Onako, baš me živo interesuje, pošto gospoda katolici, pardon Hrvati, stalno nešto spočitavaju, kao mi Bošnjaci ekskluzivno preuzeli Bošnjaštvo?

Prvo to što je danas 90 % Bošnjaka muslimani, nije gospodo naša krivica nego politika croatizacije bosanskih katolika, i posrbljavanja bosanskih pravoslavaca, to što se je neko samovoljno odrekao Bošnjaštva, kao Vi gospodo, a što je nama Bošnjacima muslimanima, ono nasilno oteto, pa smo bili:neopredjeljeni, pa Srbi ili Hrvati, pa Muslimani sa velikim "m" ali smo opet vratili vlastito ime,Bošnjak, je li Vama to neko od Bošnjaka islamske vjere zabranio , "dekretom", ne vidim što Vama toliko smeta, zašto ste odjednom prije manje od stoljeća postali , Hrvati, to je vaša volja, gospodo katolici, nijedan Bošnjak/musliman, nije Vam to "naredio"?

Onako, mala digresija, šala: Baš me interesuje da si jednom bosanskom katoliku 1895 godine ili čak i kasnije 1900 godine rekao da je Hrvat, ili ga oslovio Hrvatom, da li bi te . bosanski katolik iz Kreševa npr. uopće "skontao" da se njemu obračaš , naravno da ne, mislio bi da zoveš nekog drugog i okretao se oko sebe :izet: !!!

A evo malo historijskih fakata, a ako ne vjerujete, pročitajte djela Garašanina, ili šta franjevci kažu i kako nazivaju katolike, nema tu Hrvata ni Srbina ni "na mapi", sve dok Vas Vaša "sabraća" ne croatiziraše ili ove druge, ne posrbiše:

"Govoriti o nekakvim Bosanskim Srbima, odnosno, Bosanskim Hrvatima na prostoru Bosne prije 19 stoljeca je apsurdno, jer do formiranja nacionalnog identiteta Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata dolazi tek u 19 stoljecu kada se odrodavaju od svog Bošnjackog naroda i na osnovu zajednicke religije pocinju identifikovati sa susjednim Srbima, odnosno Hrvatima. Stoga, tvrdnje od propagandnih historiografa da su Bošnjaci zapravo poislamizirani Srbi i/ili Hrvati su sulude i isplanirane u cilju kontinuiranog pokušaja asimilacije Bošnjackog naroda."
Vlastiti ime!!!! :lol: ajd me prosvjetli kad su se to pripadnici islamske vjeroispovjesti na ovim prostorima iskljucivo zvali Bosnjacima???? Dakle i tebi i meni je jasno da su islam na ove prostore donijeli Turci a da je Bosnjastvo puno starije od toga tako da dzaba ti svo ovo pisanje.
vade_mecum

#268 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by vade_mecum »

.
Last edited by vade_mecum on 25/10/2015 23:25, edited 1 time in total.
SaPnA

#269 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by SaPnA »

kakvo orgijanje i divljanje falsifikatora historije, ne znam kako se osjecaju pozvani na temu
Leons

#270 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Leons »

Bodkin wrote: zavaravanje tesko. misle ljudi da je davanje ulice u gradu dovoljno. vise dubioza kolektiv uradio na promociji sredjovijekovne drzave nego svi intelektualc i historicari skupa
Pa haj ti odgovori kad pajdas ne moze. Ulica ne valja, dobro. Kakav bi odnos Bosnjaka prema tom periodu trebao biti pa da bude "dovoljno"?
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#271 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

Leons

#272 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Leons »

Leons wrote:
Objektivni navijac wrote:zastavu nacionalnu po uzoru na srednjovjekovnu Bosnu imaju. Kakav bi odnos trebali imati?
Sto se tice imena, vjera ne dozvoljava.
:lol: Haha,vjera ne dozvoljava :lol:
U modernih evropskih naroda je nacionalizam daleko ispred vjere. Bosnhaci nemaju izgradjen nacionalni identitet,Bosnjaci nisu nacija u pravom smislu ,jer da jesu,pominjanje vjere bi bilo suvisno. No,kao sto rekoh,Bosnjaci imaju samo jedan identitet a to je vjerski- islamski i sa srednjevjekovnom Bosnom nemaju nikakve veze. A i inace danasnji Bosnjaci nemaju nikakve veze sa srednhevijekovnim Bosnjanima. Danasnji Bosnjaci su dosli u Bosnu prilikom povacenja Turske iz Madjarske, Hrvatske i Srbije.[/quote]

Kakav nacionalizam i moderna Evropa. Osim ako ne mislis na istocnoevropsku fukaru.
Ali dobro nek si nam priopcio da Bosnjaci zapravo ni ne postoje, i da nije bilo islamizacije ovdje. Naravno da je vjera glavni faktor kao i svima, krscani daju biblijska imena.

Svakakvih djikana na ovom forumu...
pemanapemani

#273 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by pemanapemani »

Neko je spomenuo "izdavanje vjere pradjedovske".
Prvo su je izdali oni koji su prihvatili katolicanstvo.
Onda su je nekolko stotina godina poslije, izdali oni koji su prihvatili islam.

Zatim, u 19.st., jedan dio stanovnistva izdaje bosnjastvo, a drugom dijelu stanovnistva bosnjastvo je nebitno i fokusira se na religijsko.

Poenta - bizarno je na prostoru BiH nekome spocitavati izdavanje vjere i domovine.
vade_mecum

#274 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by vade_mecum »

pemanapemani wrote:Neko je spomenuo "izdavanje vjere pradjedovske".
Prvo su je izdali oni koji su prihvatili katolicanstvo.
Onda su je nekolko stotina godina poslije, izdali oni koji su prihvatili islam.

Zatim, u 19.st., jedan dio stanovnistva izdaje bosnjastvo, a drugom dijelu stanovnistva bosnjastvo je nebitno i fokusira se na religijsko.

Poenta - bizarno je na prostoru BiH nekome spocitavati izdavanje vjere i domovine.
ovdje je problem imovinskog-pravnog karaktera, odnosno ko je pravni nasljednik srednjovjekovne bosne :D
Objektivni navijac

#275 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Leons wrote:
Kakav nacionalizam i moderna Evropa. Osim ako ne mislis na istocnoevropsku fukaru.
Ali dobro nek si nam priopcio da Bosnjaci zapravo ni ne postoje, i da nije bilo islamizacije ovdje. Naravno da je vjera glavni faktor kao i svima, krscani daju biblijska imena.

Svakakvih djikana na ovom forumu...
Bosnjaci naravno postoje ali apsolutno nikakve veze nemaju sa srednjevijekovnim Bosnjanima. Danasnji Bosnjaci su potomci islamiziranoga stanovnistva cijeloga Balkanskoga poluotoka. Koji su se sa povlacenjem Turske naseljavali u Bosnu. Iz Hrvatske ( Filipovici ) ,iz Srbije ( Izetbegovici ),iz Makedonije ( Uscuplici ) a ima i drugog porijekla,kao Sandzak ( Halilovic ),Turska ( Cengici ),Kosovo ( Gegaji ) i tako dalje. Za ogromnu vecinu bosnjackih prezimena ces lako naci vanbosansko porijeklo. Imena nisu vjerska nego nacionalna. Ono sto se ovdje naziva muslimanskim imenima su arapska,turska i persijska imena. Srbi i Hrvati koriste slavenska imena.
Nacionalna svijest se stice etnogenezom a to je dug proces i ne moze se rijesiti davanjem imena ulice. Da ti nacrtam : kada srpskoj babi pomenes Savu Nemanjica.ona se prekrsti. Kada hrvatskoj starici pomened Kralja Tomislava,ona kaze: Nas Kralj. Kada bosnjackoj neni pomenes Vojvodu Vlatka Vukovica,ona pljune i kaze : ja,grdna li vlaha :mrgreen:
Post Reply