Ili ne zna. Ili zna, ali to znanje ne implicira ono što ti misliš da implicira. I ne, ne govorim o famoznoj slobodnoj volji/izboru, već isključivo o znanju, njegovoj prirodi, mogućnostima i nužnostima manifestacije.Ci-Nick wrote:Da,..
realno rečeno vjernici monoteističkih vjera vrijeđaju Boga mnogo više od nas ateista jer ga smatraju, narcisoidnim, sitničavim, ograničenim,.... za razliku od nas koji vjerujemo da ako Bog (ipak) postoji ima važnija posla od dosadnog suđenja i prženja ljudi za koje već unaprijed zna da će počiniti brdo grijeha.
Život poslje smrti (ateisti)
-
RNG_25
#251 Re: Život poslje smrti (ateisti)
- ABH017
#252 Re: Život poslje smrti (ateisti)
Bog nije Izet Fazlinović, koji kroz dvogled gleda ima li koja komšinica da se "plače" ispred prozora.Ali Kemal wrote:Upravo tako, potpuno besmisleno. Toliki svemiri i sad Bog gleda jel Kemo ukro kiflu u granapu ili zigu prije brakaCi-Nick wrote:Eto da pretpostavimo da ima Boga,....ABH017 wrote: U cijelom kosmosu postoji oko 200 milijardi galaksija, od kojih svaka posjeduje u prosjeku po 200 milijardi zvijezda. Veoma velika većina ovih zvijezda ima svoje planete, a planete, također, svoje satelite. Sva ova svemirska tijela, opet, posjeduju veoma precizno određene orbite. I svako od ovih tijela se milionima godina kreće po svojoj orbiti koja je u savršenom skladu i harmoniji sa ostalima. Pored toga, također, i veoma veliki broj zvijezda-repatica kreće se po orbitama koje su određene za njih.
Možeš i dalje diskutovat sa riječima ma nemoj, čuj to, šta ima ba itd.
P.S.
Zaboravio sam ovo sa širenjem. Riječ nebo se očigledno koristi za svemir. Naučnici su početkom 20.vijeka primjetili da se planete udaljavaju jedna od druge, te zaključili da se svemir konstantno širi. Eto.
da li bi se pored takvog prostranstva i energije u svemiru ( a nije isključeno da postoji više svemira ) kao Svemogući i Sveznajući bavio "kušnjom" ljudi ?
Ne izgleda ni zanimljivo ni kreativno a ni bitno .
Ako ga tako materijalistički posmatraš, onda On sigurno ne postoji. U takvom obliku nikako.
-
Ci-Nick
#253 Re: Život poslje smrti (ateisti)
Upravo tako,..ABH017 wrote:
Bog nije Izet Fazlinović, koji kroz dvogled gleda ima li koja komšinica da se "plače" ispred prozora.![]()
Ako ga tako materijalistički posmatraš, onda On sigurno ne postoji. U takvom obliku nikako.
Bog postoji u obliku u kom ga čovjek stvori u svojoj glavi i duši,.... t.j. Čovjek je stvorio Boga
- sheilak
#254 Re: Život poslje smrti (ateisti)
jel se ovo l. feuerbach citao?Ci-Nick wrote:Upravo tako,..ABH017 wrote:
Bog nije Izet Fazlinović, koji kroz dvogled gleda ima li koja komšinica da se "plače" ispred prozora.![]()
Bog postoji u obliku u kom ga čovjek stvori u svojoj glavi i duši,.... t.j. Čovjek je stvorio Boga
-
Ci-Nick
#255 Re: Život poslje smrti (ateisti)
Nikad čuo, .......sheilak wrote:jel se ovo l. feuerbach citao?Ci-Nick wrote:Upravo tako,..ABH017 wrote:
- ABH017
#256 Re: Život poslje smrti (ateisti)
Svi su ljudi različiti, pa tako imaju i drugačije poglede na Boga.Ci-Nick wrote:Upravo tako,..ABH017 wrote:
-
patriot_1
#257 Re: Život poslje smrti (ateisti)
Čovjek nemože stvoriti Boga.Može samo zamišljenog,pravog ne.Ci-Nick wrote:Upravo tako,..ABH017 wrote:
Upadaš u zamku vlastitu,!
Tko je stvorio onda čovjeka?
Slučaj?
E to mi je puno teže vjerovati nego da postoji neko svemoćno biće koji je začetnik svega!
Jaku vjeru imaš,uništa!
- rumenige_brajtner
#258 Re: Život poslje smrti (ateisti)
a, kakva je tačno razlika između zamišljenog i pravog?patriot_1 wrote:Čovjek nemože stvoriti Boga.Može samo zamišljenog,pravog ne.Ci-Nick wrote:Upravo tako,..ABH017 wrote:
Slučaj?
E to mi je puno teže vjerovati nego da postoji neko svemoćno biće koji je začetnik svega!
Jaku vjeru imaš,uništa!
- Zaitsev
#259 Re: Život poslje smrti (ateisti)
A klinička smrt? To ništa a?
Život poslije smrti postoji!
Život poslije smrti postoji!
-
Ci-Nick
#260 Re: Život poslje smrti (ateisti)
Koji pravi Bog ?patriot_1 wrote:Čovjek nemože stvoriti Boga.Može samo zamišljenog,pravog ne.Ci-Nick wrote:Upravo tako,..ABH017 wrote:
Slučaj?
Jaku vjeru imaš,uništa!
Onaj koji se obraća na arapskom jeziku ili onaj koji se obraća na hebrejskom ?
Ako bi odlučio da vjerujem u Boga onda bi birao prvu objavu,.. stari zavjet,.. tora.
Ali imam problem što ne mogu da prihvatim ništa od navedenog.
"KNJIGA POSTANKA
Prvi izvještaj o stvaranju
1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.
2 Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad
bezdanom i Duh Božji lebdio je nad vodama.
3 I reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I bi svjetlost.
4 I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost
od tame.
5 Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva
noć. Tako bude večer, pa jutro - dan prvi.
6 I reče Bog: "Neka bude svod posred voda da dijeli
vode od voda!" I bi tako.
7 Bog načini svod i vode pod svodom odijeli od voda nad svodom.
8 A svod prozva Bog nebo. Tako bude večer, pa jutro - dan drugi.
9 I reče Bog: "Vode pod nebom neka se skupe na
jedno mjesto i neka se pokaže kopno!" I bi tako.
10 Kopno prozva Bog zemlja, a skupljene vode mora. I
vidje Bog da je dobro. ..........."
Zemlja nije bila tamna, bila je usijana kugla koju je Sunce obasjavalo kao i danas.
Na Zemlji nije bilo vode pa duh božji nije mogao lebditi nad vodama.
Kako onda biti vjernik ?
- Ali Kemal
#261 Re: Život poslje smrti (ateisti)
"nije rodio i rođen nije"
tj stvorio se iz nicega
Ja to vidim samo kao jednu recenicu koja treba da bude prevencija, da se ne postavljaju teska pitanja
za Izeta
tj stvorio se iz nicega
Ja to vidim samo kao jednu recenicu koja treba da bude prevencija, da se ne postavljaju teska pitanja
ABH017 wrote:Bog nije Izet Fazlinović, koji kroz dvogled gleda ima li koja komšinica da se "plače" ispred prozora.Ali Kemal wrote:Toliki svemiri i sad Bog gleda jel Kemo ukro kiflu u granapu ili zigu prije braka![]()
- ABH017
#262 Re: Život poslje smrti (ateisti)
Svi mi nešto vidimo, Kemo. Čak, kroz sazrijevanje, mijenja nam se to što vidimo, mislimo i osjećamo.Ali Kemal wrote:"nije rodio i rođen nije"
tj stvorio se iz nicega![]()
Ja to vidim samo kao jednu recenicu koja treba da bude prevencija, da se ne postavljaju teska pitanja![]()
ABH017 wrote:Bog nije Izet Fazlinović, koji kroz dvogled gleda ima li koja komšinica da se "plače" ispred prozora.Ali Kemal wrote:Toliki svemiri i sad Bog gleda jel Kemo ukro kiflu u granapu ili zigu prije braka![]()
Ako ga tako materijalistički posmatraš, onda On sigurno ne postoji. U takvom obliku nikako.za Izeta
Imam običaj reći: Svako za se' travu pase.
- rumenige_brajtner
#263 Re: Život poslje smrti (ateisti)
ne pasem travu jer nisam ovca, al sad mi je jasno zašto se svećenstvo nekad naziva pastirima.ABH017 wrote: Svi mi nešto vidimo, Kemo. Čak, kroz sazrijevanje, mijenja nam se to što vidimo, mislimo i osjećamo.
-
patriot_1
#264 Re: Život poslje smrti (ateisti)
a, kakva je tačno razlika između zamišljenog i pravog?
[/quote]
Velika!
Velika!
- rumenige_brajtner
#265 Re: Život poslje smrti (ateisti)
jak ti je argument, nema štapatriot_1 wrote:a, kakva je tačno razlika između zamišljenog i pravog?
Velika!
- ABH017
#266 Re: Život poslje smrti (ateisti)
Uh, što si duhovit. Buhaha.. Grohotom se smijem..rumenige_brajtner wrote:ne pasem travu jer nisam ovca, al sad mi je jasno zašto se svećenstvo nekad naziva pastirima.ABH017 wrote: Svi mi nešto vidimo, Kemo. Čak, kroz sazrijevanje, mijenja nam se to što vidimo, mislimo i osjećamo.
Za tvoju informaciju, travu ne pasu samo ovce, nego i jarci i volovi, konji pogotovo.
-
patriot_1
#267 Re: Život poslje smrti (ateisti)
Bog je Bog,on je onakav kakav je,neki stvaraju sliku o bogu na temelju svojih sanjarskih ideja koja nema veze sa stvarnošću!rumenige_brajtner wrote:jak ti je argument, nema štapatriot_1 wrote:a, kakva je tačno razlika između zamišljenog i pravog?
Velika!
- rumenige_brajtner
#268 Re: Život poslje smrti (ateisti)
nemam ja ništa protiv da se neko smatra ovcom, kozom, konjem, volom, kao što nemam ništa protiv ni da neko vjeruje u boga. svako sebe nađe u nečemu, ha ja.ABH017 wrote:Uh, što si duhovit. Buhaha.. Grohotom se smijem..rumenige_brajtner wrote:ne pasem travu jer nisam ovca, al sad mi je jasno zašto se svećenstvo nekad naziva pastirima.ABH017 wrote: Svi mi nešto vidimo, Kemo. Čak, kroz sazrijevanje, mijenja nam se to što vidimo, mislimo i osjećamo.
Za tvoju informaciju, travu ne pasu samo ovce, nego i jarci i volovi, konji pogotovo.
Last edited by rumenige_brajtner on 22/10/2015 15:43, edited 1 time in total.
- rumenige_brajtner
#269 Re: Život poslje smrti (ateisti)
pa prosvijetli me, šta je tu stvarnost?patriot_1 wrote:Bog je Bog,on je onakav kakav je,neki stvaraju sliku o bogu na temelju svojih sanjarskih ideja koja nema veze sa stvarnošću!rumenige_brajtner wrote:jak ti je argument, nema štapatriot_1 wrote:a, kakva je tačno razlika između zamišljenog i pravog?
Velika!
- ABH017
#270 Re: Život poslje smrti (ateisti)
Još kad bi se šta tebe pitalo, pa i u tvom životu...rumenige_brajtner wrote: nemam ja ništa protiv da se neko smatra ovcom, kozom, konjem, volom, kao što nemam ništa protiv ni da neko vjeruje u boga. svako sebe nađe u nečemu, ha ja.
Nemam ni ja ništa protiv da neko vjeruje da je nastao od majmuna, slučajno, pa se i ne petljam u ono što me se ne tiče.
I da. U pravu si.
Majmuni ne pasu travu. Oni se hrane bananama.
- rumenige_brajtner
#271 Re: Život poslje smrti (ateisti)
jok, eto ti i takvi kao ti se pitate u mom životuABH017 wrote:Još kad bi se šta tebe pitalo, pa i u tvom životu...rumenige_brajtner wrote: nemam ja ništa protiv da se neko smatra ovcom, kozom, konjem, volom, kao što nemam ništa protiv ni da neko vjeruje u boga. svako sebe nađe u nečemu, ha ja.![]()
Nemam ni ja ništa protiv da neko vjeruje da je nastao od majmuna, slučajno, pa se i ne petljam u ono što me se ne tiče.
I da. U pravu si.
Majmuni ne pasu travu. Oni se hrane bananama.
elem, pokušavam naći neki smisao u tvojim postovima, neku poruku, bilo šta smisleno, al sjaba vajda. možeš li ti u par rečenica objasnit šta hoćeš da kažeš?
evo, ja sam rekao da se ne smatram ovcom i ne pasem travu, aludirajući na tvoju poslovicu, te da mi je jasno zašto se svećenstvo (pa i sam bog u 23. psalmu) naziva pastirima (gospod je pastir moj...).
izvedeno iz ovoga očito je da se i sami vjernici smatraju ovcama, a sve one koji bez propitivanja vjeruju u dogmu koju nameće vjerski autoritet i ja sam smatram takvima.
konje, koze, majmune i druge neke životinje si ti počeo spominjat bez nekog (meni) jasnog smisla, pa eto, bilo bi lijepo da u par rečenica kažeš šta je poenta toga.
- ABH017
#272 Re: Život poslje smrti (ateisti)
A tvoji su jako smisleni.rumenige_brajtner wrote:jok, eto ti i takvi kao ti se pitate u mom životuABH017 wrote:Još kad bi se šta tebe pitalo, pa i u tvom životu...rumenige_brajtner wrote: nemam ja ništa protiv da se neko smatra ovcom, kozom, konjem, volom, kao što nemam ništa protiv ni da neko vjeruje u boga. svako sebe nađe u nečemu, ha ja.![]()
I da. U pravu si.
Majmuni ne pasu travu. Oni se hrane bananama.![]()
elem, pokušavam naći neki smisao u tvojim postovima, neku poruku, bilo šta smisleno, al sjaba vajda. možeš li ti u par rečenica objasnit šta hoćeš da kažeš?
evo, ja sam rekao da se ne smatram ovcom i ne pasem travu, aludirajući na tvoju poslovicu, te da mi je jasno zašto se svećenstvo (pa i sam bog u 23. psalmu) naziva pastirima (gospod je pastir moj...).
izvedeno iz ovoga očito je da se i sami vjernici smatraju ovcama, a sve one koji bez propitivanja vjeruju u dogmu koju nameće vjerski autoritet i ja sam smatram takvima.
konje, koze, majmune i druge neke životinje si ti počeo spominjat bez nekog (meni) jasnog smisla, pa eto, bilo bi lijepo da u par rečenica kažeš šta je poenta toga.
Nisam te ništa pitao. Sam si se upetljao, pa sam ti odgovorio.
Shvatio si ti to, što sam ti odgovorio. Mislim da si dovoljno pametan za to.
- rumenige_brajtner
#273 Re: Život poslje smrti (ateisti)
naravno da su smisleni, sve što kažem i argumentujem. također, nisam se uopšte upetlja, znam tačno šta govorim, za razliku od tebe i ovog patriote.ABH017 wrote:
A tvoji su jako smisleni.
dalje, pametan sam da zaključim šta si htio reć, al ne mogu da vjerujem da si ti toliko nepametan da bi nekoga ko te ispreskače u diskusiji nazvao konjem i/ili majmunom. pa šta to o tebi govori, čovječe?
- ABH017
#274 Re: Život poslje smrti (ateisti)
Ti si bio nepametan pa si, ničim izazvan, iskoristio poslovicu, koju si okrenuo da nekog provociraš.rumenige_brajtner wrote:naravno da su smisleni, sve što kažem i argumentujem. također, nisam se uopšte upetlja, znam tačno šta govorim, za razliku od tebe i ovog patriote.ABH017 wrote:
dalje, pametan sam da zaključim šta si htio reć, al ne mogu da vjerujem da si ti toliko nepametan da bi nekoga ko te ispreskače u diskusiji nazvao konjem i/ili majmunom. pa šta to o tebi govori, čovječe?
Šta to govori o tebi?
- rumenige_brajtner
#275 Re: Život poslje smrti (ateisti)
poslovica mi je bila povod da kažem da su vjernici ovce, što i sami za sebe kažu. to sam ti i dokazao psalmom koji sam naveo. jbg, ja nisam ovca i ne mislim da je bog moj pastir. problem?ABH017 wrote:Ti si bio nepametan pa si, ničim izazvan, iskoristio poslovicu, koju si okrenuo da nekog provociraš.rumenige_brajtner wrote:naravno da su smisleni, sve što kažem i argumentujem. također, nisam se uopšte upetlja, znam tačno šta govorim, za razliku od tebe i ovog patriote.ABH017 wrote:
Šta to govori o tebi?
ili možda misliš da je ok da vjernici sami za sebe kažu da su ovce, a kad neko drugi to kaže, ond je to uvreda? religija je stvarno jedan skup licemjernih i dogmatskih budalaština, a kad se na to nakači parmak koji nema ni osnovnu školu, onda je to killer kombo.