Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#251 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

moram priznati da nisam nikada obraćao pažnju na ove epitafe sve do sad. tako da je i meni ovo iznenađenje, a zbog toga što mi je neobično zamisliti ovoliku poetičnost i dubinu od strane ljudi koji nisu ostavili ništa od materijalnih spomenika. i meni, dakle, kao i tebi.

osjećam se kao kad sam prvi put pročitao Džamonju.

kratko, duboko, sveobuhvatno i pogađa ravno u glavu - "riječima usko, mislima široko". ne možeš, a da ne zadrhtiš:
A se leži Asta, Bogčina Zlušića kšći, a ne leži mi se.

Kako bih rado sad pred vetče s tebom krojz livada projšetala i onaj
poljubac što si isko, a ne dobio, ti dala.

Pa da i nebo pukne.

Ne be mi bilo žal, …. ni stid.

Namjerniče ne tiči mi kam, nek oni koji natčine utčine tšto ja neutčinih, jer ja tek sad znam kako dušu perže neispunjena davanja.

1422. ljeta kad se radovaše sretni, a ja zmreh
kada čovjek pogleda širu sliku, naša pjesma, lijepa sevdalinka, samo je logičan slijed ovakvih dubokih duša.
John Cleese

#252 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

Banksy wrote:Pantelija Ćurguz srednjovjekovne Bosne :lol:
Dobrota Lošić :D
hadzinicasa

#253 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by hadzinicasa »

John Cleese wrote:
hadzinicasa wrote:hvala.
Necu "hvala", hocu cokoladu :D :lol:
najmijedraza to valuta.
piupiu

#254 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Mada, možda je to njima tad bilo kul ime ... :mrgreen:
Kukuuuuuu ... :lol:

Evo sam našla u nekom doktoratu o srednjovjekovnim bosanskim tekstovima i stećcima - vojvoda Juriiiiiiiiiiiiš ... :lol:
Za administrativne tekstove koji su sadržajem vezani za kulturni život bosanskog
čovjeka, karakterističan je fond narodnih imena, s obzirom na spominjanje vlastelina, vladara
i članova njihovih porodica, podanika, knezova, dijaka itd. Zanimljivo je da sama Povelja
bana Ninoslava, s obzirom na svoju datiranost (početak XIII. stoljeća), bilježi jedanaest
imenskih ili imensko-prezimenskih jedinica: ban Matija Ninoslav, vojvoda Juriš, dvorski
visoki službenik Radonja, njegov brat Simeon, peharnik Mirohn, Prodas, Prijesda, Sfinar,
Slavko Poličić i Gradislav Turbić
(P.5), dok sedam godina kasnije humski knez Andrija izdaje
povelju s 24 antroponimijske jedinice: knez Andrija sa sinovima i županima Bogdanom i
Radoslavom, te s vlastelom: Hreljko Rastimirić, Dobrovit Radovčić, Hrelja Stepković,
Odumisl, i Strjezimir Adamović, Čeprnja Osilić, Hranislav Prvoslavić, Bigrijen Mrđić,
Dobromisl Pobratović, Desjen Berivojević, Radovan Prividržić, Hrelja Desavčić, Pribin Zlošević,
Toma Ćupetić, Galac Vuksanić, Hrelja Hranidružić, Predislav Vukmirić, Hrvatin Turbić,
Prvoslav Prodančić, Bratoslav Vuković, Berko Radovanić.

Imena i prezimena s 21administrativnih tekstova potvrđuju slavenski imenski kontinuum u pogledu semantičke
slivenosti i prozirnosti, te strukturne okamnenjenosti (tvorba, derivacija, sufiksacija) pri čemu
je značajnim brojem potvrđen i indoeuropski obrazac dvočlanih imena: Dobromisl (P.6),
Dobrosav (P.26, 40), Dobrovit (P.6), Milodraž (P.76), Radomir (P.12), Dobromisl (P.6),
Odumisl (P.6), Gradislav (P.5), Vladimirko (P.90), Vojisav (P.41, 54, 85), Vojmir (P.6),
Milivoj (P.60, 65, 66), Skorovoj (P.59), Bratoslav (P.6) Bogdan
(P.105), (P.6, 9, 14, 18; Deb.
Not. 20, fol. 158; fol. 180; fol. 180’; ib. 21, fol. 56’, fol. 101’) i sličnih.
piupiu

#255 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

julisiz es grant wrote:
Chmoljo wrote:
julisiz es grant wrote:A po čem' znamo da ovo fakat piše na ovom oronulom kamenju, a ne da je neki prethodnik fejbuskovskog miskvotovanja ovo sve izmislio i popisao?
evo montipajtonovac postavi reference... samo još otići na lokaciju pa provjeriti.

referenca, iako starija od FB-a, nije starija od Balaševića. tako da bi se nekad neki epitaf mogao i njemu pripisati. :D
Pitanje je više nastalo iz čuđenja kako se ta nesumnjiva poetska nadarenost iscrpljivala na nadgrobnim spomenicima, jer, kako znamo, književnosti srednjovjekovne Bosne mimo stećaka, ako izuzmemo prevode i kompilacije iz vjerskih knjiga, praktično i nema sačuvane.
Da li je to nepisanje poteklo iz istog običajnog obrasca po kojem nisu gradili crkve (u pravom smislu te riječi) i druge velelepne građevine, tj. da li je vjerovatno da su neke umne dosege čuvali samo za smrt a ne za život, a snagu trošili na rješavanje svakodnevnih problema, npr. lov, domaćinstvo, odbranu od brojnih neprijatelja (periodično spaljivanje misionara :D ) i sl?

Ja bih rekla da je poteklo iz klasnog obrasca srednjovjekovnog društva. Ako se dobro sjećam lekcija :D, pismenost je bila ograničena na Crkvu i vlastelu - pismenost je bila jako visoka u vrijeme starih Rimljana, a poslije njih je zamrla (što ti je jaka država!). Valjalo je imati kakvih sredstava za to - na primjer pismo i jezik (Slaveni se tek doselili, a bilo latinice, pa grčkog pisma, pa glagoljice, pa dodje i ćirilica), pa neku instituciju koja piše - Crkvu, političku elitu, pa društveno-ekonomski sistem koji opismenjuje ljude ... tako da se šira pismenost, kao is svuda u Evropi, tek počela javljati od Industrijske revolucije. I ovi naši spomenici pisani glagoljicom i bosančicom tek se pojavljuju u 10. om vijeku (Humska ploča), znači, prvo su morali smisliti svoje pismo, pa ga je valjalo naučiti, pa tek onda klesati - a, ko je imao para za pergament, papir i pero hahaha.

Narodna književnost je bila usmena, dešavala se oko vatre, uz instrumente ili bez njih, na njivi ili pored nje, kroz obrede ... tako i nastadoše naše narodne pjesme u šestercu, sedmercu, osmercu, devetercu, desetercu, basne, anegdote, legende, vicevi, poslovice ... Pa, smo imali lirsku, epsku i lirsko-epsku poeziju, balade, romanse (ono kad se pojaviše trubaduri u Evropi), pa običajne, porodične, pjesme o radu, svadbene pjesme, šaljive pjesme, uspavanke, junačke, ovakve i onakve ... a, pisalo se, valjda, samo za vječnost, kad platiš pisara i klesara. :D
piupiu

#256 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Chmoljo wrote: kratko, duboko, sveobuhvatno i pogađa ravno u glavu - "riječima usko, mislima široko". ne možeš, a da ne zadrhtiš:
Vidju Chmoljana što se raznježio ... :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#257 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

:trep:
Banksy

#258 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Banksy »

John Cleese wrote:
Dobrota Lošić :D
Pozitivan pokušaj roditelja da isprave negativnu određenost. :mrgreen:
hadzinicasa

#259 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote:

Mada, možda je to njima tad bilo kul ime ... :mrgreen:
Kukuuuuuu ... :lol:

Evo sam našla u nekom doktoratu o srednjovjekovnim bosanskim tekstovima i stećcima - vojvoda Juriiiiiiiiiiiiš ... :lol:
Za administrativne tekstove koji su sadržajem vezani za kulturni život bosanskog
čovjeka, karakterističan je fond narodnih imena, s obzirom na spominjanje vlastelina, vladara
i članova njihovih porodica, podanika, knezova, dijaka itd. Zanimljivo je da sama Povelja
bana Ninoslava, s obzirom na svoju datiranost (početak XIII. stoljeća), bilježi jedanaest
imenskih ili imensko-prezimenskih jedinica: ban Matija Ninoslav, vojvoda Juriš, dvorski
visoki službenik Radonja, njegov brat Simeon, peharnik Mirohn, Prodas, Prijesda, Sfinar,
Slavko Poličić i Gradislav Turbić
(P.5), dok sedam godina kasnije humski knez Andrija izdaje
povelju s 24 antroponimijske jedinice: knez Andrija sa sinovima i županima Bogdanom i
Radoslavom, te s vlastelom: Hreljko Rastimirić, Dobrovit Radovčić, Hrelja Stepković,
Odumisl, i Strjezimir Adamović, Čeprnja Osilić, Hranislav Prvoslavić, Bigrijen Mrđić,
Dobromisl Pobratović, Desjen Berivojević, Radovan Prividržić, Hrelja Desavčić, Pribin Zlošević,
Toma Ćupetić, Galac Vuksanić, Hrelja Hranidružić, Predislav Vukmirić, Hrvatin Turbić,
Prvoslav Prodančić, Bratoslav Vuković, Berko Radovanić.

Imena i prezimena s 21administrativnih tekstova potvrđuju slavenski imenski kontinuum u pogledu semantičke
slivenosti i prozirnosti, te strukturne okamnenjenosti (tvorba, derivacija, sufiksacija) pri čemu
je značajnim brojem potvrđen i indoeuropski obrazac dvočlanih imena: Dobromisl (P.6),
Dobrosav (P.26, 40), Dobrovit (P.6), Milodraž (P.76), Radomir (P.12), Dobromisl (P.6),
Odumisl (P.6), Gradislav (P.5), Vladimirko (P.90), Vojisav (P.41, 54, 85), Vojmir (P.6),
Milivoj (P.60, 65, 66), Skorovoj (P.59), Bratoslav (P.6) Bogdan
(P.105), (P.6, 9, 14, 18; Deb.
Not. 20, fol. 158; fol. 180; fol. 180’; ib. 21, fol. 56’, fol. 101’) i sličnih.
kako bi bilo interesantno vidjeti koja od ovih prezimena (ako i jedna) postoje i danas.... bio je onaj jedan forumas koji se bavio istrazivanjem porijekla prezimena... Fratris... ako se dobro sjecam...
piupiu

#260 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

hadzinicasa wrote: kako bi bilo interesantno vidjeti koja od ovih prezimena (ako i jedna) postoje i danas.... bio je onaj jedan forumas koji se bavio istrazivanjem porijekla prezimena... Fratris... ako se dobro sjecam...
Evo, ako imaš vremena, bači u Google ime ove doktorske teze : "Onomastička analiza bosanskohercegovačkih srednjovjekovnih
administrativnih tekstova i stećaka", Indira Šabić, u PDF-u je, pa se ne može staviti link. Jako je zanimljiva, priča o tvorbi imena - imenima koja imaju ružna značenja 'protiv uroka', da djecu ne snadje kakvo zlo, imenima inspirisanim životinjama, biljkama i bojama, pa blagoslovna imena, pa kako su se tvorila prezimena, pa imena u porodicama tokom islamizacije, svašta ima ...
John Cleese

#261 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

Banksy wrote:
John Cleese wrote:Dobrota Lošić :D
Pozitivan pokušaj roditelja da isprave negativnu određenost. :mrgreen:
Da, vjerujem da su slično pokušali i roditelji Veseoka Kukulamovića - zato i spomenuh Lošića :D
julisiz es grant

#263 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by julisiz es grant »

piupiu wrote:priča o tvorbi imena - imenima koja imaju ružna značenja 'protiv uroka', da djecu ne snadje kakvo zlo,
U Crnoj Gori možda još ima živih pravoslavaca sa muslimanskim imenima...to je običaj da se djeci da "tursko" ime i da ga tako čuva od smrti i bolesti (obično u porodicama gdje su djeca umirala brzo po rođenju), jer "ni kuga neće na Turčina".
piupiu

#264 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

julisiz es grant wrote:
piupiu wrote:priča o tvorbi imena - imenima koja imaju ružna značenja 'protiv uroka', da djecu ne snadje kakvo zlo,
U Crnoj Gori možda još ima živih pravoslavaca sa muslimanskim imenima...to je običaj da se djeci da "tursko" ime i da ga tako čuva od smrti i bolesti (obično u porodicama gdje su djeca umirala brzo po rođenju), jer "ni kuga neće na Turčina".
Auuuu, surovi pragmatizam narodnog predanja ... :lol:
nasa

#265 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by nasa »

Simpaticna tema :D

Evo, za pocetak.... Jevrejska opstina obiljezava ovih dana godisnjicu, a interesujem se u zadnje vrijeme za jevrejsku zajednicu u BiH pa....

piupiu

#266 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

:thumbup:

Ona prva pjesma u videu zvuči kao neka dalmatinska klapska pjesma, a Yasmine Levy je fantastična!

Neki dan sam čitala čini mi se, ako nisam nešto pobrkala, da će Filozofski uvesti Ladino seminare? Ako je tačno, to bi stvarno trebalo ići učiti, da ne iščezne jezik sa naših prostora ...
Banksy

#267 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Banksy »

piupiu wrote:
hadzinicasa wrote: kako bi bilo interesantno vidjeti koja od ovih prezimena (ako i jedna) postoje i danas.... bio je onaj jedan forumas koji se bavio istrazivanjem porijekla prezimena... Fratris... ako se dobro sjecam...
Evo, ako imaš vremena, bači u Google ime ove doktorske teze : "Onomastička analiza bosanskohercegovačkih srednjovjekovnih
administrativnih tekstova i stećaka", Indira Šabić, u PDF-u je, pa se ne može staviti link. Jako je zanimljiva, priča o tvorbi imena - imenima koja imaju ružna značenja 'protiv uroka', da djecu ne snadje kakvo zlo, imenima inspirisanim životinjama, biljkama i bojama, pa blagoslovna imena, pa kako su se tvorila prezimena, pa imena u porodicama tokom islamizacije, svašta ima ...
Vrlo zanimljivo. :thumbup:
nasa

#268 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by nasa »

piupiu wrote::thumbup:

Ona prva pjesma u videu zvuči kao neka dalmatinska klapska pjesma, a Yasmine Levy je fantastična!

Neki dan sam čitala čini mi se, ako nisam nešto pobrkala, da će Filozofski uvesti Ladino seminare? Ako je tačno, to bi stvarno trebalo ići učiti, da ne iščezne jezik sa naših prostora ...
I tebi se ona svidja, aaaaaa super, meni je ona extra, inace mi se svidja ladino muzika

Evo jedna staaara iz BiH

https://youtu.be/XUCYDqXyJbc
julisiz es grant

#269 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Jeza me podilazi dok slušam ove veselo-melanholične tonove, a nameće mi se u misli činjenica da je to jezik i da su to zvuci jednog faktički istrijebljenog naroda...i to na kakav način istrijebljenog :(
hadzinicasa

#270 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote:
hocem svakako, kad nafatam tog Vremena. tenkju.
nasa

#271 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by nasa »

julisiz es grant wrote:Jeza me podilazi dok slušam ove veselo-melanholične tonove, a nameće mi se u misli činjenica da je to jezik i da su to zvuci jednog faktički istrijebljenog naroda...i to na kakav način istrijebljenog :(
Koliko god da vremena prodje covjek takve stvari ne moze racionalizirati...a opet ta tragedija je obojila kulturno nasljedje Jevreja...to su pomalo krajnosti ludskog zivota, sudbine i smrti, da se i najgore ocrtava kroz najljepse sto covjek moze stvoriti....

Ovo je divna pjesma Zasto, koja je posvecena stradanjima na bliskom istoku ali pjeva o svakom stradanju

http://lyricstranslate.com/en/porque-wh ... z3ofEeIaMZ

Why

This profane world
I hear the cry of the earth
Cries of grief.
Everywhere
There's no more compassion left for us

Why, why did life lose its value
Why so much pain caused
So much injustice in the name of God

Why, why the children stop dreaming
Why mothers don't put an end to their tears
I wonder how God sees us

Μια μικρούλα φωνή, ανάβει
μέσα στην έρημο τρέχει για να προλάβει
να μοιράσει το φως, σ΄ όσους μείνανε εκτός
σ΄ αυτούς που ξέχασε και ο Θεός.

Καρδιά, μες στο σώμα σου γύρνα ξανά
νιώσε πώς η πικρή προσφυγιά
ξεδιψάει με το μαύρο σου δάκρυ.

Καρδιά, μες στο σώμα σου γύρνα ξανά
τα αντίσκηνα πιάσαν φωτιά
που θα φτάσει ως του κόσμου την άκρη.
asurbanipal

#272 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by asurbanipal »

piupiu wrote:

:)

http://www.scribd.com/doc/101495442/Her ... vic#scribd
julisiz es grant

#273 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

nasa wrote:
julisiz es grant wrote:Jeza me podilazi dok slušam ove veselo-melanholične tonove, a nameće mi se u misli činjenica da je to jezik i da su to zvuci jednog faktički istrijebljenog naroda...i to na kakav način istrijebljenog :(
Koliko god da vremena prodje covjek takve stvari ne moze racionalizirati...a opet ta tragedija je obojila kulturno nasljedje Jevreja...to su pomalo krajnosti ludskog zivota, sudbine i smrti, da se i najgore ocrtava kroz najljepse sto covjek moze stvoriti....
Nažalost, sve ove pjesme nastale su PRIJE onog najgoreg...poslije toga nije ostao niko da ih pjeva, nego rijetki sretnici koji su se na vrijeme dokopali drugih krajeva planete, kao što je ova Jagoda.
Ovo je za mene kao da slušam pjesme Maja, Ilira ili drugih nestalih naroda...mala ali okretna jevrejska zajednica Bosne, koja 400 godina nikome nije smetala, nestala je u ognju za svega par godina. Sve što danas imamo od njih su ove romanse, knjige Isaka Samokovlije, nešto bivših hramova (npr. BKC kojeg je par preživjelih Jevreja "poklonilo" gradu Sarajevu), vile i stanovi na Bjelavama, Koševu, Mejtašu...za koje sadašnji vlasnici pojma nemaju ko je davno živio u njima.
U onom gore videu kažu da još četvoro starih ljudi u Sarajevu razumiju ladino jezik...obilježavamo 450 godina zajednice koja više ne postoji...tužno...beskrajno tužno :(
nasa

#274 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by nasa »

Slazem se :thumbup: Zato sam I ja pocela ovu temu s Jevrejima jer ocigledno je da svi narodi i sve culture na ovim prostorima gube bitku s ovim sto nas je snaslo zadnjih decenija, ali oni...cini mi se nekako u tisini...a bitan se dio identiteta Bosne...
piupiu

#275 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

asurbanipal wrote:
piupiu wrote:

:)

http://www.scribd.com/doc/101495442/Her ... vic#scribd
O, hvala, :).

Što me zadevera, odmah sjedoh da čitam sve redom ... i dodjoh do "Para jok, herseng čok!" i kako se svetom Petru prosulo kamenje iz torbe u vrijeme kad je Bog Hercegovinu stvarao. :lol: :lol: :lol: .
Post Reply