ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post Reply
edo_79

#251 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by edo_79 »

Latte wrote: Hmm 5 do 6 vasih plata.
600x5= 3000
Slabo policajaca,nastavnika i slicnih ima sa platom od 3 milje.
Da je na budzetu svima plata 1000 tebi privatnik opet nece dat vecu platu od 600.
Koja ce tvoja licna korist biti od ovog zakona osim neka iskrivljena satisfakcija?
20. U strukturi plaće naći će se dio koji se odnosi na tzv. radni učinak, a ocjenu radnog učinka će, naravno, davati poslodavac. Posebno je pitanje kako će se radni učinak mjeriti na poslovima koji nisu normirani, a velika većina nije. Također, uvodi se novi pojam – “radne vještine”, koje će, također, biti od utjecaja za određivanje visine plaće, ali i prava na jednaku plaću za rad jednake vrijednosti. O tome koliko je ko “vješt”, šta god to značilo, opet će odlučivati poslodavac.

"Po prvi put ZOR ima odredbe koje razdvajaju rad od nerada i omogućavaju vrednovanje stvarnog rada zaposlenika u toku radnog vremena. I sindikat se protiv toga buni. Nevjerovatno. Na žalost, sindikat ne zna šta znači pojam „radne vještine“. Pa sigurno da će vještiji radnik imati veću platu. Da li bolji mehaničar treba imati istu platu kao slabiji mehaničar? Pa naravno da ne", poručuju iz UP FBiH.

Nije iskrivljena satisfakcija već napokon barem tračak nade da ću moći zaraditi koji dinar više .... jbg mi u privatnom sektoru ne trčimo MMF-u kad nam trebaju plate, mi zapljujemo u šake i radimo od svog rada.
Drinski

#252 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

radnik prvo plati porez pa primi platu, a poslodavac prvo potroši pare pa onda plati porez.

i ovo sa vjestinama je bezze, jer se i do sada moglo plaćati tako, ne znam sta ce im to u zakonu, osim ako nece da prave neku politicku podvojenost.
palermo

#253 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by palermo »

artime wrote: Nevjerovatno kako je svugdje isto. Ne bih se trebala smijati fkt je tuzno, jer budzetlije nemaju vise osjecaj da rade nesto korisno. Nego kada se uhljebe lagano teku dani kao sto si opisao gore. Nema entuzijazma, sloge, korisnog rada, itd. Pitanje je hoce li ista od toga biti...
Takodjer zavi tog dolaska iz drugih manjih gradova, ja ne znam kakva su ocekivanja tih ljudi ali ne mogu da vjerujem da zele da im zivot tako prodje. Kao da sanjaju tu drzavnu penziju, od svojih circa trideset godina. Sta je institucija drzave? Da li je to neki prostor gdje su skupina ljudi koji tako ubijaju vrijeme mahalanjem, kafama, kupovinom itd. Oni automatski ubijaju nama mladim zelju za bilo kakvu pozitivnu identifikaciju. Ne postooji gotovo nijedan drzavni pojam koji konotira nesto pozitivno.
Nisu ljudi toliko krivi, jednostavno te sistem usisa.
Oni koji ne dozvole da ih sistem usisa,odnosno oni koji imaju ambiciju da nešto stvore i plus hrabrost, oni odlaze.
Hakiz

#254 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Hakiz »

Zamišljam neke adinistrativce(ke) koji su i do sada bili bezobrazni prema građanima (šalteri i slično). Ako im se novim zakonom o radu smanje neka prava ili plate, kakvi li će tek tada biti...
Latte

#255 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Latte »

Radni ucinak ce ocjeniti tvoj sadasnji direktor koji te prci bez vazelina u svaku rupu za 600 maraka?
Brate on da je tebi zelio dat vecu platu njemu za to nije trebao zakon.Nego vidio da ima magarca tegljaca i goni te.Kad se slomis naci ce drugog.
Lijepo je sto covjek ima nadu da ce sa ovim nesto biti ali sumnjam.

A koja je kazna ako se poslodavac ne pridrzava ovog zakona?

Jel opet nesto u fazonu: Ako ne povecas platu radniku za 100 maraka kazna je 50?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#256 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by pici »

KatarinaKosaca wrote:
don vito wrote:Image
Vidiš kako je ljubomoran, on bi da ljude otjera sa (ne)radnih mjesta i sebe uvali. To ti je... :D ;-)
ljubi ga amdzinica njegova, sad se je uvaljio na budjet al osta cemu to kad je spjesHan bizmismen... i ti ko uspjesna gazdarica sad zaposli nekog s biroa i huuuraaaa... samo placaj porez i doprinose ...evo po zakonu nemorash vise prijavljivat polaradnog vremena radnika neg mu spucaj 100 kerma za mjesec i neg bidne zaHvalan SDA i fadilju :mrgreen:
sumirprimus

#257 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by sumirprimus »

Kako ce se po nashki tek tu stimat..bogovi improvizacije zavrzlama i ispod stola zdogovora...
Latte

#258 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Latte »

Latte wrote:Radni ucinak ce ocjeniti tvoj sadasnji direktor koji te prci bez vazelina u svaku rupu za 600 maraka?
Brate on da je tebi zelio dat vecu platu njemu za to nije trebao zakon.Nego vidio da ima magarca tegljaca i goni te.Kad se slomis naci ce drugog.
Lijepo je sto covjek ima nadu da ce sa ovim nesto biti ali sumnjam.

A koja je kazna ako se poslodavac ne pridrzava ovog zakona?

Jel opet nesto u fazonu: Ako ne povecas platu radniku za 100 maraka kazna je 50?
Last edited by Latte on 31/07/2015 14:33, edited 1 time in total.
Dobrinja80

#259 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Dobrinja80 »

Ovaj zakon ne nameće EU zbog naših poslodavaca ni zbog naših radnika, nego zbog sebe, jer kad stranci kupe naša javna preduzeća, Telekom i Elektroprivredu, hoće bez problema da se rijese viška radnika.
Nemojte se radovati, jer računi za struju telefon....će biti sigurno veći.
edo_79

#260 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by edo_79 »

hrasno38 wrote: Nemaju druze sa SSS koju ti imas 5-6 puta vecu platu nego maksimalno duplo (ali sa toplim obrokom i kartom) i to sam neki dan ovdje pisao jer imam puno priajtelja sa SSS koji rade u drzavim upravama na razlicitim nivoima vlasti. I rekao sam jos jednu stvar a to je da i taj posao neko mora raditi i neko ce uvijek biti na tom usranom budzetu kao sto je uvijek i bio i kao sto je u cijelom svijetu. Ja u potpunosti razumijem rezigniranost i gadjenje prema nekim ljudima na koje smo naletjeli u zivotu i koji rade na budzetima ali ih ima isto tako koji odgovorno i vrijeno obavljaju svoje poslove. Medjutim ovdje vec odavno od nekih forumasa nije uopste upitan bijes ili frustracija uzrokovana necim opipljivim nego cista zavist. Ma sta mi mislili svi koji rade na budzetu uplacuju sve dadzbine drzavi redovno za razliku od mase privatnika koji plivaju u parama i to uredno izbjegavaju kao sto su izbjegavali Selimovici u svim svojim firmama!!! Da je SDA, posto je ona jedina na vlasti od kada postoji BiH, kurcom mrdnula da se uredi ekonomija za pocetak u F BiH, da se pokrene prozivodnja, da se pokrenu neke firme, da se uredno ispunjavaju sve obaveze poreskih obveznika prica bi bila drukcija. A ovako svaki drugi post prsti od zavisti i ne moras ni citati izmedju redova da bi svaki forumas guzice dao da moze sjesti na drzavne jasle i da ga boli kurac za sve. Budimo posteni i iskreni prije svega jer taj sektor jednostavno bar za sada u ovom obimu mora psotojati!!!!!
Ja nikog ni najmanje ne mrzim niti mu zavidim, ali druže nemogu na rende kora, njima teško oni se slomiše još kukaju nešto ovo ono. Pazi jednu stvar ima ljudi koji rade svoj posao časno i pošteno ali ih je jako malo i oni u principu prvi izgore i dobiju nogu, bitno je samo koliko se možeš u guzicu uvuć nebil ostao na tom poslu.

Nije samo u pitanju SDA, već kompletna vlast u BiH (sve stranke), ja lično nit sam simpatizer nit član bilo koje stranke jer nema u BiH sad stranke koja može ponuditi nešto radniku, tj običnom građaninu. Sve je to presipanje iz šupljeg u prazno, uz ono obavezno ''imal mene tu''.

Ja nit bih dao guzice nit bih sjeo na državne jasle, nebih ja to znao. A što se tiče javnog sektora, niko nije protiv toga druže ad on postoji, ali nemora biti recimo u CIPS uredu njih 6 kvočki po 140 kila žive vage, nadrkane do pičke materine nesmiješ nijednu pogledat, što mora bit 6 kad to sve mogu uraditi 3. Što se ne uzme princip iz privatnog sektora, Ako jedan radnik može raditi 2 posla odmah redukuješ za jedno i eto ušteda.... Ali početi od vrha od Predsjedništva pa potjerat niz vodu .... Vidio bi onda kakav bi to bio rokenrol i koliko nehljebovaca hrani taj malo broj budžetlija koji časno i pošteno rade svoj posao .....
kamen spoticanja

#261 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by kamen spoticanja »

pici wrote:
madner wrote:On se nada da ce biti Fadilj kad poraste. :D

vako su i experta bicakcica i brankovica kovali u zvjezde pa im se svaki put rastoci stranka :lol: :lol: :lol: :lol:
Fadil na lijevo rame :mrgreen:
Aparati aparati aparati :D
edo_79

#262 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by edo_79 »

Drinski wrote:radnik prvo plati porez pa primi platu, a poslodavac prvo potroši pare pa onda plati porez.

i ovo sa vjestinama je bezze, jer se i do sada moglo plaćati tako, ne znam sta ce im to u zakonu, osim ako nece da prave neku politicku podvojenost.
U javnom sektoru možda .... al nešto sumnjam da se moglo u privatnom ;-)
Drinski

#263 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

Dobrinja80 wrote:Ovaj zakon ne nameće EU zbog naših poslodavaca ni zbog naših radnika, nego zbog sebe, jer kad stranci kupe naša javna preduzeća, Telekom i Elektroprivredu, hoće bez problema da se rijese viška radnika.
normalano, to je metod.
Hakiz

#264 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Hakiz »

edo_79 wrote:
Latte wrote: Hmm 5 do 6 vasih plata.
600x5= 3000
Slabo policajaca,nastavnika i slicnih ima sa platom od 3 milje.
Da je na budzetu svima plata 1000 tebi privatnik opet nece dat vecu platu od 600.
Koja ce tvoja licna korist biti od ovog zakona osim neka iskrivljena satisfakcija?
20. U strukturi plaće naći će se dio koji se odnosi na tzv. radni učinak, a ocjenu radnog učinka će, naravno, davati poslodavac. Posebno je pitanje kako će se radni učinak mjeriti na poslovima koji nisu normirani, a velika većina nije. Također, uvodi se novi pojam – “radne vještine”, koje će, također, biti od utjecaja za određivanje visine plaće, ali i prava na jednaku plaću za rad jednake vrijednosti. O tome koliko je ko “vješt”, šta god to značilo, opet će odlučivati poslodavac.

"Po prvi put ZOR ima odredbe koje razdvajaju rad od nerada i omogućavaju vrednovanje stvarnog rada zaposlenika u toku radnog vremena. I sindikat se protiv toga buni. Nevjerovatno. Na žalost, sindikat ne zna šta znači pojam „radne vještine“. Pa sigurno da će vještiji radnik imati veću platu. Da li bolji mehaničar treba imati istu platu kao slabiji mehaničar? Pa naravno da ne", poručuju iz UP FBiH.

Nije iskrivljena satisfakcija već napokon barem tračak nade da ću moći zaraditi koji dinar više .... jbg mi u privatnom sektoru ne trčimo MMF-u kad nam trebaju plate, mi zapljujemo u šake i radimo od svog rada.
U mojoj firmi radni kojik to mu je opisposla radi bolje i više od drugih, to se podrazumijeva, još mu natovarim više posla da se posao bolje i brže uradi nego kada ga rade radnici koji posao obavljaju "onako". Ko griješi bude kažnjen. Neće radnik koji bolje radi imati veću platu ili da mu je lakše, još više ću ga natovariti. Za istu platu. Ako mu se ne sviđa, neka ide gdje mu je bolje.

Potpis, tipični poslodavac u BiH.
dale cooper

#265 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by dale cooper »

Kompletno vodstvo sindikata treba smjeniti. Bajramović mi nikada nije bio simpatičan, ali poslije svog jučerašnjeg
prikaza neorganiziranosti, nespremnosti i nekompetencije treba ga nogom u guzicu udariti da leti preko granice.
Jedini su Kojović i Naša Stranka pokušali da od loše situacije naprave makar nešto bolje.
Sindikati i ostatak opozicije nisu imali nikakav drugi plan osim odbijanja i traženja neusvajanja zakona.
Nikakve dodatne amandmane, prijedloge, ama baš ništa. Totalno odsustvo bilo kakve strategije. :roll:
Last edited by dale cooper on 31/07/2015 14:40, edited 1 time in total.
pici

#266 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by pici »

kamen spoticanja wrote:
pici wrote:
madner wrote:On se nada da ce biti Fadilj kad poraste. :D

vako su i experta bicakcica i brankovica kovali u zvjezde pa im se svaki put rastoci stranka :lol: :lol: :lol: :lol:
Fadil na lijevo rame :mrgreen:
Aparati aparati aparati :D

cekaj dok proda EP i Telekom dje ce tega onda okacit... na cHucavac :mrgreen:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#267 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by hrasno38 »

edo_79 wrote:
hrasno38 wrote: Nemaju druze sa SSS koju ti imas 5-6 puta vecu platu nego maksimalno duplo (ali sa toplim obrokom i kartom) i to sam neki dan ovdje pisao jer imam puno priajtelja sa SSS koji rade u drzavim upravama na razlicitim nivoima vlasti. I rekao sam jos jednu stvar a to je da i taj posao neko mora raditi i neko ce uvijek biti na tom usranom budzetu kao sto je uvijek i bio i kao sto je u cijelom svijetu. Ja u potpunosti razumijem rezigniranost i gadjenje prema nekim ljudima na koje smo naletjeli u zivotu i koji rade na budzetima ali ih ima isto tako koji odgovorno i vrijeno obavljaju svoje poslove. Medjutim ovdje vec odavno od nekih forumasa nije uopste upitan bijes ili frustracija uzrokovana necim opipljivim nego cista zavist. Ma sta mi mislili svi koji rade na budzetu uplacuju sve dadzbine drzavi redovno za razliku od mase privatnika koji plivaju u parama i to uredno izbjegavaju kao sto su izbjegavali Selimovici u svim svojim firmama!!! Da je SDA, posto je ona jedina na vlasti od kada postoji BiH, kurcom mrdnula da se uredi ekonomija za pocetak u F BiH, da se pokrene prozivodnja, da se pokrenu neke firme, da se uredno ispunjavaju sve obaveze poreskih obveznika prica bi bila drukcija. A ovako svaki drugi post prsti od zavisti i ne moras ni citati izmedju redova da bi svaki forumas guzice dao da moze sjesti na drzavne jasle i da ga boli kurac za sve. Budimo posteni i iskreni prije svega jer taj sektor jednostavno bar za sada u ovom obimu mora psotojati!!!!!
Ja nikog ni najmanje ne mrzim niti mu zavidim, ali druže nemogu na rende kora, njima teško oni se slomiše još kukaju nešto ovo ono. Pazi jednu stvar ima ljudi koji rade svoj posao časno i pošteno ali ih je jako malo i oni u principu prvi izgore i dobiju nogu, bitno je samo koliko se možeš u guzicu uvuć nebil ostao na tom poslu.

Nije samo u pitanju SDA, već kompletna vlast u BiH (sve stranke), ja lično nit sam simpatizer nit član bilo koje stranke jer nema u BiH sad stranke koja može ponuditi nešto radniku, tj običnom građaninu. Sve je to presipanje iz šupljeg u prazno, uz ono obavezno ''imal mene tu''.

Ja nit bih dao guzice nit bih sjeo na državne jasle, nebih ja to znao. A što se tiče javnog sektora, niko nije protiv toga druže ad on postoji, ali nemora biti recimo u CIPS uredu njih 6 kvočki po 140 kila žive vage, nadrkane do pičke materine nesmiješ nijednu pogledat, što mora bit 6 kad to sve mogu uraditi 3. Što se ne uzme princip iz privatnog sektora, Ako jedan radnik može raditi 2 posla odmah redukuješ za jedno i eto ušteda.... Ali početi od vrha od Predsjedništva pa potjerat niz vodu .... Vidio bi onda kakav bi to bio rokenrol i koliko nehljebovaca hrani taj malo broj budžetlija koji časno i pošteno rade svoj posao .....
Nisam ni mislio na tebe......
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#268 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

pici wrote:
KatarinaKosaca wrote:
don vito wrote:Image
Vidiš kako je ljubomoran, on bi da ljude otjera sa (ne)radnih mjesta i sebe uvali. To ti je... :D ;-)
ljubi ga amdzinica njegova, sad se je uvaljio na budjet al osta cemu to kad je spjesHan bizmismen... i ti ko uspjesna gazdarica sad zaposli nekog s biroa i huuuraaaa... samo placaj porez i doprinose ...evo po zakonu nemorash vise prijavljivat polaradnog vremena radnika neg mu spucaj 100 kerma za mjesec i neg bidne zaHvalan SDA i fadilju :mrgreen:
Ne mogu zaposlit nikog dok plaćam toliko uhljupa kao što si ti,... eto te mašala cijelo radno vrijeme na forumu. I ono nekom nešto govori? Ponavljam, preko Bosanske sirotinje
Kad pljačkaš--opljačkaj banku, nemoj sirotinju, stićii će te...
Dobrinja80

#269 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Dobrinja80 »

Drinski wrote:
Dobrinja80 wrote:Ovaj zakon ne nameće EU zbog naših poslodavaca ni zbog naših radnika, nego zbog sebe, jer kad stranci kupe naša javna preduzeća, Telekom i Elektroprivredu, hoće bez problema da se rijese viška radnika.
normalano, to je metod.

Klasika, već viđeno.
oriental

#270 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by oriental »

Da su nehljebi iz državnih institucija ovih 20 godina provodili bar 4 sata dnevno radeći svoj posao i da se stari zakon provodio, mogao se i očekivati neki oporavak. Ovo što nam se sad dešava je neka mini verzija grčkog scenarija, s tim da su nama polazne osnove za napredak mnogo bolje od grčkih, dug države je smiješan, a potencijal za privredni rast postoji. Pitanje je samo, kao i kod svih drugih zakona, hoće li se provoditi. Odgovor je, onako čisto empirijski - neće. Neka me demantuju, bio bih najsretniji.
Drinski

#271 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

edo_79 wrote:
Drinski wrote:radnik prvo plati porez pa primi platu, a poslodavac prvo potroši pare pa onda plati porez.

nije.
zato im treba zakon da to mogu uraditi kada se krene u privatizaciju EP i BHT.

a evo sta ja mislim, posto su rudnici balast, prvo ce se ici (politickim potezima i spinom) da se odvoje rudnici od EP, rudnici drzavi a EP stranom faktoru.
madner

#272 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by madner »

Ovo za radni ucinak je nacin da poslodavac moze nekome ko se fino potrudi povecati platu bez da mu mjenja mjesto naspram nekoga ko se ne trudi fino.

Recimo ako neko nece da radi 10 sati prekovremeno svojevoljno, poslodavac moze lako imati dojam da ga boli kurac za uspjeh firme te shodno tome ce i plata biti dosta manja. :D
edo_79

#273 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by edo_79 »

Drinski wrote:
edo_79 wrote:

nije.
zato im treba zakon da to mogu uraditi kada se krene u privatizaciju EP i BHT.

a evo sta ja mislim, posto su rudnici balast, prvo ce se ici (politickim potezima i spinom) da se odvoje rudnici od EP, rudnici drzavi a EP stranom faktoru.
E de mi reci sad, šta je to javni sektor bolji od privatnog da se u jednom može plaća mijenjati u skladu sa vještinama a u drugom nemože?
pici

#274 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by pici »

KatarinaKosaca wrote:
Ne mogu zaposlit nikog dok plaćam toliko uhljupa kao što si ti,... eto te mašala cijelo radno vrijeme na forumu. I ono nekom nešto govori? Ponavljam, preko Bosanske sirotinje
naravno da sam na fHorumu po citav dan evo me ljeskarim na godisnjem i salivam karlovacko uz vlasicku sudjukicu... gazdarice na dispoziciji sam zamo zovi :mrgreen:
edo_79

#275 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by edo_79 »

pici wrote:
KatarinaKosaca wrote:
naravno da sam na fHorumu po citav dan evo me ljeskarim na godisnjem i salivam karlovacko uz vlasicku sudjukicu... gazdarice na dispoziciji sam zamo zovi :mrgreen:
Auuuuuuuuuuuuuu ... već počelo provođenje ''pripravnosti'' :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply