W0rM wrote:Ja tebe fkt ne kontam, pa zar se ne ispostavlja da je tako, da je covjek rob. Evo hajde mangupe, mozes li dalje od ove planete?
Pretpostavljam da ti mislis kad umres da ces utonitu u neku vrstu sna? A sta ako se ispostavi da smo mi u pravu?
Sta ako budes fkt prozivljen? Ja nemam sta da izgubim ako praktikujem vjeru i ne budem (a vjerujem da hocu) prozivljen, a koliko si ti na gubitku ako se ispostavi da je Islam istina (kao sto i jeste)?
Zar se nekad ne zapitas kako je moguce da vlada ovakva harmonija i ravnoteza? Da imamo 4 godisnja doba, da imamo kisu, snijeg vjetar itd? Puka slucajnost?
Mi ljudi imamo emocije, ljubav, radost, tuga, ceznja itd. Ne mozemo ih fizicki nikako pokazat, ali znamo da su tu.
Mi ne vidimo EMS ali znamo da postoji.
Nadalje sta tebe kao ateistu sprjecava da se ne bavis kriminalom? Moralni kodeksi?
Kad mi neko kaze da je ateist, sjetim se odmah da je tako vecina bila do rata, pa kad je prpa odmah se svi Bogu okrecu i mole za spas, a kad ih On izbavi te nevolje, onda se vrate starim navikama, misleci da su nadmudrili Svevisnjeg, ali varaju se, prevarili su sami sebe. Kako je covjek samo jadan.
Zar ces ti dopustiti svom ponosu, i hiru da te odvedu stranputicom? Jos jednom ti kazem sta ako su vjernici u pravu? I ne, nemoj mislit da je Džehennem podnošljiv, samo uzmi upaljač, upali, stavi ruku iznad nj na oko 5 cm od plamena, koliko ces izdrzati? A Džehennemska je mnogo, mnogo jaca.
Razmisli...
Na kraju molim Allaha dž.š. da nas uputi na pravi put, zbije nase saffove, ocisti nasa srca i pomogne nam. Amin.
1. Nisam rob! Na drugu planetu ne mogu kao sto ne mogu skociti 3m u vis. Jesam li rob ako ne mogu skociti 3m u vis? Nebulozno poredjenje.
2. Nemam pojma sta ce biti kada umrem. Vjerovatno ce moje tijelo pojesti crvi i to ce biti sve. Ako bude nesto drugo, sta ja tu mogu? Sta sada trebam? Izucavati preostalih 1 000... religija kako bih bio siguran da nismo proizvod super kreatora? A i da u nekoj pise da jesmo, kao da sam sposoban od njih toliko izvuci pravu!? A da ti iskreno kazem, nemam vremena za to. Pa necu zivijeti 1 000 godina da na knjige i njihovo iscrpno tumacenje potrosim pola zivota... i da na kraju skontam da sam izgubio ovo malo zivota sto imam? Ne! Citao sam Kuran i Bibliju, nikada do kraja... Nije me dojmilo, iskren da budem. Vise sam uzivao dok sam citao Idiota od Dojstojevskog. Procitam svega 10ak knjiga godisnje, otprilike jednu mjesecno. Nemam bas vremena da se bavim knjigama nekih 'proroka', nostradamusa od prije par stotina godina.
3. Nemamo svi cetiri godisnja doba. Da nisi trosio vrijeme na vjeru, mozda bi to znao. Mozda bi slobodno vrijeme utrosio da o tome ucis. Harmonija na zemlji? Nisam bas kompetentan da zalazim u tu temu. I ne zanima me previse, kao tebe godisnja doba u svijetu. Znam ponesto, citao sam stosta, ali nedovoljno da bih bilo sta revolucionarno napisao. Recimo, nemam blage veze na kojem principu rade mobilni telefoni, a upravo tipka poruku sa jednog takvog. Mozda sad na gugletu istrazim ako mi ne bude mrsko. Hocu reci, nemam vremena, nemam afinitete, a mozda ni pameti da se pitam kako sve ovo... i dodjem do bilo kakvog utemeljenog zakljucka.
4. Opet suludo poredjenje, ala Zakir Naik. Sve sto si nabrojao na ljudima mogu primjetiti. Danas je najbolji drug okoncao dugogodisnju vezu... Cim sam ga vidio, vidio sam brdo osjecanja koja su prekrila lice, od kojih je preovladavala tuga. S druge strane, Boga jos nisam vidio.
5.Valjda nisam takvog karaktera. Neki ker hoce ujesti, neki nece. Neki trci za autom, nekim ne. Svaki covjek je prica za sebe. A ima i ona, lose se losim vraca. I nije to vjera, vec elementarna logika. Ako nekome nanosim stetu, velike su sanse da ce me neko jednom zgaziti, mozda vec prvi put. A ja ne bih volio biti zgazen.
6. To je efekat strha, jedan od temelja vjere. Rekao bih, osnovni. Mnogi ljudi, cak i ateisti, imaju strah od vjere. Drustvo stoljecima promovira religijski strah. Rezulatiti su evidentni.
7. Nikakav ponos i hir. Pa nisam balavac, majka mu stara. A koja bi budala iz hira rizikovala vjecnu patnju? Stvar je u tome da nemam nijedan jedini razlog vjerovati necemu sto je neko rekao i jos tome zivot podrediti. Pa necu 1 000 godina zivjeti.